Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
VRT NWS

Spinnen eten jaarlijks dubbel zo veel insecten als mensen vlees en vis eten

15/03/2017 - 18:04
"Uit onderzoek is gebleken dat spinnen elk jaar 400 tot 800 miljoen ton aan prooien verorberen, vooral insecten. Zelf dienen ze dan weer als voedsel voor talloze insecten en vogels."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Vlaamse school leert leerlingen insecten te eten (10/03/2017 - Het Belang van Limburg)

Onder het motto ‘To meat or not to meat’ start het H. Hartinstituut in Heverlee een campagne om insecten te eten in plaats van vlees. Insecten eten is immers duurzamer omdat er minder energie, land en water nodig is voor de kweek ervan. Het wordt de komende drie jaar als een klimaatproject financieel gesteund door de provincie Vlaams-Brabant. [naar artikel]


2. School uit Heverlee leert leerlingen insecten eten (10/03/2017 - De Standaard)

Onder het motto ‘To meat or not to meat’ start het H. Hartinstituut in Heverlee een campagne om insecten te eten in plaats van vlees. Insecten eten is immers duurzamer omdat er minder energie, land en water nodig is voor de kweek ervan. Het wordt de komende drie jaar als een klimaatproject financieel gesteund door de provincie Vlaams-Brabant. [naar artikel]


3. School uit Heverlee leert leerlingen insecten te eten (10/03/2017 - Het Nieuwsblad)

Onder het motto ‘To meat or not to meat’ start het H. Hartinstituut in Heverlee een campagne om insecten te eten in plaats van vlees. Insecten eten is immers duurzamer omdat er minder energie, land en water nodig is voor de kweek ervan. Het wordt de komende drie jaar als een klimaatproject financieel gesteund door de provincie Vlaams-Brabant. [naar artikel]


4. "Ik eet veel vlees bij mijn vader, bij mijn moeder eet ik veel groenten" (07/03/2018 - VRT NWS)

Volgens de milieuorganisatie Greenpeace eten we te veel vlees. 400 gram per week zou volstaan, maar we eten meer dan het dubbele. Ook kinderen eten gemiddeld twee keer zoveel vlees als nodig. "Karrewiet" polste bij leerlingen uit basisschool Sint-Lukas in Schaarbeek naar hun eetgewoonten. [naar artikel]


5. Gezond eten doet u met uw ogen: een mooi slaatje doet ons dubbel zoveel groente eten (04/01/2019 - Het Belang van Limburg)

BRUSSEL Hoe kunnen we mensen gezonder en duurzamer laten eten? Simpel: door ze een mooi bord vol lekker uitziende groentjes voor te schotelen. Dan hebben de consumenten zelfs helemaal niet in de gaten dat die biefstuk kleiner is dan de vorige keer. Zo blijkt uit nieuw onderzoek. “Proefpersonen speelden onbewust 13 procent minder vlees én dubbel zoveel groente binnen als vroeger.” [naar artikel]


6. Spinnen verslinden tot 800 miljoen ton insecten per jaar (16/03/2017 - Het Laatste Nieuws)

Alle spinnen samen verslinden jaarlijks tussen de 400 en 800 miljoen ton insecten en andere kleine dieren. Dat hebben onderzoekers uit Duitsland, [naar artikel]


7. Hier gaan ze insecten kweken op industriële schaal: “Vliegen, wormen, kakkerlakken en krekels zijn eten van de toekomst” (31/01/2018 - Het Nieuwsblad)

Bij Inagro in Beitem is een nieuw onderzoekscentrum voor het kweken van insecten geopend. Samen met hogeschool Vives voeren ze er al jaren onderzoek naar hoe je insecten op grote schaal kunt kweken. “Insecten maken deel uit van het eten van de toekomst.” [naar artikel]


8. Eten we nog vlees in 2050? (04/04/2018 - VRT NWS)

Na het zoveelste schandaal in de vleessector rijst de vraag of mensen in de toekomst nog wel vlees zullen eten. Niet alleen de gezondheid en het dierenwelzijn spelen hierbij een rol, maar vooral het tegengaan van de klimaatverandering, zegt Greenpeace. [naar artikel]


9. Veggie, vegan of lokaal: hoe eet je duurzaam? (01/05/2018 - Het Belang van Limburg)

Door acties als ‘Dagen zonder vlees’ of ‘Donderdag veggiedag’ eet bijna de helft van de Belgen minder vlees. Dat we gemotiveerd zijn om duurzamer te eten is daarmee bewezen, maar er rest nog heel veel onduidelijkheid over hoe we dat best aanpakken. Is vegetarisch eten wel duurzaam genoeg? Is veganistisch eten wel gezond? En is lokaal gekweekt echt beter? [naar artikel]


10. “Categoriek nee zeggen tegen vlees kan miljoenen levens redden” (03/01/2019 - Het Laatste Nieuws)

Verschillende studies hebben in het verleden al aangetoond dat minder vlees eten gezonder en beter voor het milieu is. Helemaal geen vlees eten en... [naar artikel]


11. Voedingswetenschapper Louise Fresco: 'Wie stopt met vlees eten omwille van het klimaat overschat zijn impact' (27/01/2023 - De Tijd)

22:48 Een overvloedig aanbod en tegenstrijdige informatie hebben onze relatie met het eten op ons bord verstoord. Vlees eten? Moet alles lokaal? En is er nog wel plaats voor landbouw in de Lage Landen? De N... [naar artikel]


12. De notenreep die ons insecten moet doen eten: “Met hele krekels werkte het niet” (27/09/2018 - Het Nieuwsblad)

Insecten eten: het is nog lang niet populair. Maar morgen lanceert start-up Kriket een nieuwe poging: een notenreep met ­onzichtbaar krekelmeel. “Ik weiger te geloven dat insecten niet kunnen aanslaan”, zegt oprichter Michiel Van Meervenne. [naar artikel]


13. ‘Allemaal veganist worden hoeft niet, veel minder vlees eten wel’: Tara Garnett (Oxford) (01/03/2022 - De Morgen)

Onze vleeshonger ligt de planeet zwaar op de maag. Hoeveel vlees kunnen we nog eten, en welk vlees dan? Of moeten we allemaal aan de linzen en de kweeksteak? Aan de Universiteit van Oxford onderzoekt Tara Garnett welke plaats er nog is voor vlees in een duurzaam dieet. [naar artikel]


14. “Consument is nog niet klaar om insecten te eten” (13/07/2017 - Het Belang van Limburg)

BenSBugS, een bedrijfje uit Beringen dat wokblokjes en burgers maakt op basis van insecten, stopt zijn activiteiten. Wat begon als een beloftevol crowdfundingproject is gebotst op de harde wetten van de economie. Consumenten zijn nog niet klaar om op grote schaal insecten te eten en bijgevolg haken ook de supermarkten af. [naar artikel]


15. Limburgse slagers reageren boos op nieuwe voedingsdriehoek die rood vlees en charcuterie veroordeelt (20/09/2017 - Het Belang van Limburg)

De Limburgse slagers zijn boos. Want volgens de vernieuwde voedingsdriehoek van de Vlaamse overheid moeten we veel minder rood vlees eten en liefst zelfs stoppen met het eten van charcuterie. De voedingsdriehoek is een richtlijn voor mensen die gezond en evenwichtig willen eten. Maar de slagers zijn het totaal niet eens met de vooropgestelde criteria. [naar artikel]


16. Beelden uit slachthuizen doen minder vlees eten (12/09/2017 - Het Laatste Nieuws)

Gruwelijke beelden zoals die uit het slachthuis van Izegem hebben ook effect op ons eetgedrag. Steeds meer mensen eten bewust minder vlees dan [naar artikel]


17. De Vlaming vindt insecten eten niet meer vies, al hebben we één belangrijke voorwaarde (18/06/2021 - Het Nieuwsblad)

Haal jij je neus op voor een krekelreep? Dan ben je in de minderheid, want zo’n 75 procent van de Vlamingen geeft aan bereid te zijn om insecten te eten. Een positieve evolutie volgens Freek Van Baelen, docent marketing aan de HOGENT, want “insecten kunnen dienen als vleesvervangers”. Al hebben we één belangrijke voorwaarde. [naar artikel]


18. Hendrik Dierendonck: ‘Het lijkt nu of vlees eten erger is dan drugs nemen’ (25/11/2022 - De Tijd)

21:55 Zelfs in Dubai eten ze zijn pâté en croûte. Maar de bekendste beenhouwer van ons land weet dat de wereld verandert, en dat beter vlees dus belangrijker is dan meer vlees. Ontbijt met De Tijd. [naar artikel]


19. Geen vlees eten kan miljoenen levens redden (03/01/2019 - Het Nieuwsblad)

Verschillende studies hebben in het verleden al aangetoond dat minder vlees eten gezonder en beter voor het milieu is. Helemaal geen vlees eten en volop kiezen voor andere bronnen van eiwitten kan miljoenen levens redden en de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen. Dat maakt het World Economic Forum (WEF) donderdag bekend. [naar artikel]


20. Eten we na zeewier en insecten straks kwallenchips? (01/08/2017 - De Redactie)

Deense wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om kwallen tot eetbare chips te drogen. Zo hopen ze de wereldbevolking te voeden en vooral in het Westen mensen te overtuigen de dieren te eten. [naar artikel]


21. Wim Ballieu: “Over 20 jaar eten we geen vlees meer” (16/03/2018 - Het Belang van Limburg)

Televisiekok en oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, Wim Ballieu, is geschrokken van het Veviba-schandaal. “Ik heb de cultuur van vlees altijd verdedigd, maar ik denk niet dat we over 20 jaar nog vlees zullen eten.” [naar artikel]


22. “Insecten eten is gezond én goed voor ecologische voetafdruk” (17/01/2018 - Gazet van Antwerpen)

Eetbare insecten zijn een volwaardig en gezond voedingsmiddel en hebben bovendien in vergelijking met vlees ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. “Ze stoten immers amper broeikasgassen uit en vergen weinig water en ruimte. Je kan ze dus heel wat milieuvriendelijker kweken dan bijvoorbeeld runderen.” Dat stelt de Leuvense hoogleraar en microbiologe Leen Van Campenhout in Campuskrant. [naar artikel]


23. Beelden uit slachthuizen doen ons minder vlees eten (13/09/2017 - Gazet van Antwerpen)

Gruwelijke beelden over dierenleed, zoals bijvoorbeeld die uit het slachthuis van Izegem, hebben wel degelijk een effect op ons eetgedrag. Steeds meer mensen eten bewust minder vlees dan vroeger. De verkoop is in tien jaar tijd dan ook met een zevende gedaald. [naar artikel]


24. Deze maand wel alcohol, geen vlees (01/03/2017 - Het Belang van Limburg)

Vandaag start de bewustwordingscampagne Dagen Zonder Vlees (DZV). Meer dan 100.000 Belgen beloven veertig dagen lang minder vlees te eten en om zorgvuldig om te springen met voedsel. “Wij willen meer aandacht voor de klimaatverandering”, zegt Marieke Dilles van DZV. “Enkel stoppen met vlees eten is dan niet de oplossing”, klinkt het bij de Boerenbond. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!