Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 August 2022
03:38 uur

Corona temperde ook in 2021 de criminaliteit

De Standaard

04/08/2022 - 14:19

Corona had ook in 2021 nog een dempend effect op de criminaliteitscijfers. Een uitzondering vormen de corona-inbreuken en de cybercriminaliteit, die de opmars voortzet.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hoe de strijd tegen corona de onderwijsoorlog temperde (31/08/2021 - De Tijd)
  19:22 Wie in 2019 vooruitblikte op de Vlaamse onderwijswereld anno 2021 zag een open oorlog tussen de N-VA en de scholenkoepels uitbreken. Twee jaar later heeft corona iedereen milder gestemd. ‘Overleg is d...
  [naar artikel]
 2. Hoe corona oplichting, complotten, criminaliteit en zelfs ons metabolisme beïnvloedde (13/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Hoe corona oplichting, complotten, criminaliteit en zelfs ons metabolisme beïnvloedde De Covid-19-pandemie heeft ons op verschillende manieren geraakt en dat is ook merkbaar in cijfers. Van alle thema’s die er zijn, koos de redactie van Business AM er enkele uit om te visualiseren.  Drugs Wie dacht dat drugs moeilijker te verkrijgen waren met de anderhalvemeterregel, had het mis. Belgen zijn sinds de lockdown net meer […] Lees dit artikel: Hoe corona oplichting, complotten, criminaliteit en zelfs ons metabolisme beïnvloedde
  [naar artikel]
 3. Criminaliteit daalt met 30 procent dankzij corona (24/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Door de strenge ‘coronamaat­regelen’ is de criminaliteit fors gedaald in ons land. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende lokale...
  [naar artikel]
 4. Criminaliteit daalt met 30 procent dankzij corona (24/03/2020 - De Morgen)
  Door de strenge ‘coronamaat­regelen’ is de criminaliteit fors gedaald in ons land. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende lokale politiekorpsen en wordt bevestigd door Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. Dat schrijft de Tijd.
  [naar artikel]
 5. CORONA. Federale gerechtelijke politie houdt “corona-criminaliteit” in de gaten (18/03/2020 - Metro)
  De federale gerechtelijke politie houdt ook in tijden van de corona-pandemie een oogje in het zeil en is van plan hard op te treden tegen wie van de situatie wil profiteren om een slag te slaan. Dat blijkt uit een tweet van Eddy De Raedt, hoofdcommissaris bij de federale politie. “Dienstmededeling van het huis: De Federale Gerechtelijke Politie zet een monitoring op van de door de corona-crisis veroorzaakte criminaliteit. Degenen die van plan zijn zichzelf illegaal te verrijken door schandalig te profiteren van deze crisis, zullen actief opgespoord worden», luidt de tweet die de hoofdcommissaris dinsdag de wereld instuurde. Verschillende criminele fenomenen “Onze gerechtelijke diensten blijven natuurlijk actief en staan klaar om te reageren tegen elke vorm van criminaliteit die aan de corona-crisis gelinkt is», meldt de persdienst van de federale politie. «Over welke fenomenen het precies gaat, kunnen we niet verduidelijken maar dat gaat zeer breed.» Dienstmededeling van het huis: De Federale Gerechtelijke Politie zet een monitoring op van de door de Corona-crisis veroorzaakte criminaliteit. Degenen die van plan zijn zichzelf illegaal te verrijken door schandalig te profiteren van deze crisis, zullen actief opgespoord worden — eddy de raedt (@eddyderaedt) March 17, 2020 Lees ook : Regering-Wilmès legt eed af bij koning Filip Het bericht CORONA. Federale gerechtelijke politie houdt “corona-criminaliteit” in de gaten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Ook de criminelen bleven in hun kot: hoe corona de misdaadcijfers beïnvloedde (07/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  Ook criminelen bleven vorig jaar in ‘hun kot’. Dat blijkt althans uit de criminaliteitscijfers van 2020 die de federale politie woensdag bekendmaakte. Zo was er veel meer criminaliteit online en een pak minder ‘klassieke criminaliteit’ offline. Opvallend: de gevreesde stijging van familiaal geweld is niet te zien in de cijfers.
  [naar artikel]
 7. Criminaliteit bereikt in heel België dieptepunt (09/11/2016 - De Tijd)
  00:05 Hoe sterk kan de criminaliteit in ons land nog dalen? Nog nooit telde de politie zo weinig criminele feiten als in het eerste kwartaal van dit jaar. In zes jaar is de criminaliteit al met ruim 20 proc...
  [naar artikel]
 8. Elke politiezone zijn magistraat vanaf januari: snellere opvolging lokale criminaliteit (01/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf januari 2021 stappen de laatste politiezones Sectie M binnen. Dan zal heel Limburg meteen met zijn justitieassistent contact kunnen opnemen bij nieuwe strafbare feiten die zich voornamelijk binnen de lokale criminaliteit afspelen.
  [naar artikel]
 9. Brusselse auto-inbrekers laten criminaliteit in Dijlestad met 7% stijgen (09/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De criminaliteit in Mechelen is het eerste halfjaar van 2021 met 7% toegenomen. Dat is vooral te wijten aan een golf van inbraken en diefstallen uit auto’s. In vergelijking met vorig jaar is hier sprake van een stijging met 66%. Het eerste semester werd in 101 voertuigen ingebroken. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers die burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) en korpschef Yves Bogaerts dinsdagmiddag tijdens een persconferentie hebben bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 10. Criminaliteit zakt met 30 procent door corona (24/03/2020 - Knack)
  Door de strenge coronamaat­regelen is de criminaliteit fors gedaald in ons land. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende lokale politiekorpsen en wordt bevestigd door Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, die alle politiekorpsen in ons land overkoepelt, schrijft De Tijd dinsdag.
  [naar artikel]
 11. Criminaliteit zakt met zo’n 30 procent door corona (24/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Door de strenge coronamaat­regelen is de criminaliteit fors gedaald in ons land. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende lokale politiekorpsen en wordt bevestigd door Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, die alle politiekorpsen in ons land overkoepelt, schrijft De Tijd dinsdag.
  [naar artikel]
 12. Criminaliteit zakt met zo’n 30 procent door corona (24/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Door de strenge coronamaat­regelen is de criminaliteit fors gedaald in ons land. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende lokale politiekorpsen en wordt bevestigd door Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, die alle politiekorpsen in ons land overkoepelt, schrijft de Tijd dinsdag.
  [naar artikel]
 13. Camera's en wijkagenten zorgen voor spectaculaire daling criminaliteit in Leopoldsburg (05/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Door het inzetten van wijkagenten, straathoekwerkers en camera's is de criminaliteit in Leopoldsburg sterk gedaald. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers die vanavond op de gemeenteraad worden voorgesteld. In vier jaar tijd daalde de criminaliteit in Leopoldsburg met 34 procent. Eén derde dus. Het gaat dan over grotere criminaliteit zoals diefstal en inbraken. De gemeente gaat nu ook GAS-boetes invoeren tegen kleine overlast.
  [naar artikel]
 14. Corona eist in 2021 nog een tol van 100.000 jobs (16/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Nationale Bank verwacht dat corona de Belgische economie in 2021 toch nog 100.000 jobs zal kosten. Hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING denkt dat de economie pas in 2023 volledig hersteld zal zijn.
  [naar artikel]
 15. Slechte tijden voor drugsdealers: criminaliteit zakt met zo’n 30 procent door corona (24/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Door de strenge coronamaat­regelen is de criminaliteit fors gedaald in ons land. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende lokale politiekorpsen en wordt bevestigd door Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, die alle politiekorpsen in ons land overkoepelt, schrijft de Tijd dinsdag.
  [naar artikel]
 16. Minder coronaovertreders, meer hooligans: pandemie drukt weer stempel op criminaliteit (04/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  De politiediensten hebben 866.588 criminele feiten geregistreerd die in 2021 plaatsvonden. Dat zijn er 12,4 procent minder dan in 2020, blijkt donderdag uit de criminaliteitsstatistieken van de federale politie. De impact van de coronacrisis liet zich ook in 2021 voelen, al woog die lichter op de cijfers dan in 2020.
  [naar artikel]
 17. Minder coronaovertreders, meer hooligans: pandemie drukt weer stempel op criminaliteit (04/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De politiediensten hebben 866.588 criminele feiten geregistreerd die in 2021 plaatsvonden. Dat zijn er 12,4 procent minder dan in 2020, blijkt vandaag uit de criminaliteitsstatistieken van de federale politie. De impact van de coronacrisis liet zich ook in 2021 voelen, al woog die lichter op de cijfers dan in 2020.
  [naar artikel]
 18. Criminaliteit in Antwerpen daalt ondanks drugsgeweld (16/05/2019 - De Standaard)
  In Antwerpen is de criminaliteit in 2018 opnieuw met 3 procent gedaald ten opzichte van het jaar voordien. Dat wil zeggen dat in de hele legislatuur 2012-2018 de criminaliteit met 30 procent is gedaald, meldt burgemeester Bart De Wever (N-VA).
  [naar artikel]
 19. Criminaliteit bereikt dieptepunt (14/04/2019 - De Morgen)
  ? In zes jaar tijd is de criminaliteit met 20 procent gezakt
  [naar artikel]
 20. Het interieur van 2021 is duurzaam, eco en naturel: duidelijk effect van corona (15/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Ben jij helemaal gewonnen voor het gebruik van natuurlijke materialen in je interieur? Dan doe je niet alleen je duit in het zakje voor het milieu, maar ben je ook volledig mee met de interieurtrends van 2021. Wat mogen we nog meer verwachten van de nieuwste woontrends? En welke invloed heeft corona op de inrichting van ons interieur? Bouwsite Livios zocht het uit.
  [naar artikel]
 21. Weinig of geen overzeese voorbereidingswedstrijden door corona in 2021: “Alleen Evenepoel heeft hier last van” (08/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Australië is al gesneuveld, Zuid-Amerika is een vraagteken. Ook in 2021 zal corona de wieler­kalender beheersen. De Belgische ploegen voorspellen een scenario waarbij er later en dichter bij huis gekoerst zal worden. “En het niveau zal hoger liggen.” Voor één iemand zijn al die annuleringen wel slechts nieuws: Remco Evenepoel.
  [naar artikel]
 22. Hoe corona onze misdaad hertekent: minder dieven, meer hackers en heel veel coronaovertreders (02/04/2021 - De Morgen)
  Bijna een op de vijf dossiers die de correctionele parketten vorig jaar behandelden, ging over corona-overtredingen. Dat blijkt uit de jaarstatistieken van het college van procureurs-generaal. Ook duwde de twee lockdowns criminaliteit steeds meer achter gesloten deuren.
  [naar artikel]
 23. Lik-op-stukbeleid werkt: al 444 gevallen van kleine criminaliteit snel opgelost (07/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de politiezone Limburg Regio Hoofdstad zijn in een half jaar tijd 444 dossiers van lokale criminaliteit onmiddellijk afgehandeld.
  [naar artikel]
 24. Belgische Farmapionier verwacht vaccinatie van alle Belgen tegen corona pas tegen eind 2021 (10/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Alle Belgen zullen pas eind 2021 tegen corona gevaccineerd zijn. Dat zegt de Belgische farmaveteraan Jean Stéphenne, de voorzitter van de Duitse vaccinontwikkelaar CureVac, in een interview met De Tijd.
  [naar artikel]
 25. Plan tegen criminaliteit op Brussels Airport in de maak (18/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Ine Van Wymersch, de nieuwe procureur des konings van Halle-Vilvoorde, werkt aan een plan om de criminaliteit op de luchthaven van Zaventem te...
  [naar artikel]
 26. Criminaliteit bereikt in heel België dieptepunt (09/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Nog nooit telde de politie zo weinig criminele feiten als in het eerste kwartaal van dit jaar. In zes jaar is de criminaliteit al met ruim 20
  [naar artikel]
 27. Criminaliteit bereikt in heel België dieptepunt (09/11/2016 - Knack)
  Nog nooit telde de politie zo weinig criminele feiten als in het eerste kwartaal van dit jaar. In zes jaar is de criminaliteit al met ruim 20 procent gezakt.
  [naar artikel]
 28. Is de criminaliteit in uw gemeente gedaald of gestegen? Ontdek het hier (14/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Veiligheid en criminaliteit zullen in veel gemeenten zeer aanwezige thema’s zijn in de verkiezingscampagne. Veel besturen hebben dan ook goede cijfers voor te leggen, want in de grote meerderheid van de gemeenten en steden van de provincie Antwerpen is er een dalende trend van het aantal geregistreerde criminele feiten. Toch zijn er ook gemeenten waar de criminaliteit is toegenomen. Bekijk hieronder de evolutie in jouw gemeente.
  [naar artikel]
 29. Corona: 'Pas eind 2021 zullen alle Belgen tegen corona gevaccineerd zijn' (10/10/2020 - Knack)
  Blijf in deze live op de hoogte van onze laatste updates over de coronacrisis.
  [naar artikel]
 30. Criminaliteit: geteld of verondersteld?  (06/07/2018 - VRT NWS)
  Opnieuw daalt de geregistreerde criminaliteit. Dat blijkt uit de nieuwe criminaliteitsstatistieken van de federale politie van 2017. Maar wat betekenen deze cijfers? En zeggen ze echt iets over het werkelijk aantal gepleegde misdrijven?
  [naar artikel]
 31. Criminaliteit zakt met 30 procent onder coronamaatregelen (24/03/2020 - De Tijd)
  01:02 Door de 'lockdown light' merken de lokale politiekorpsen dat de criminaliteit fors daalt, met tot 30 procent. Bij de onderzoeksrechters worden opvallend minder verdachten voorgeleid.
  [naar artikel]
 32. Criminaliteit bereikt in heel België dieptepunt (09/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  Nog nooit telde de politie zo weinig criminele feiten als in het eerste kwartaal van dit jaar. In zes jaar is de criminaliteit al met ruim 20 procent gezakt, schrijft De Tijd woensdag.
  [naar artikel]
 33. Criminaliteit bereikt in heel België dieptepunt (09/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Nog nooit telde de politie zo weinig criminele feiten als in het eerste kwartaal van dit jaar. In zes jaar is de criminaliteit al met ruim 20 procent gezakt, schrijft De Tijd woensdag.
  [naar artikel]
 34. Criminaliteit bereikt in heel België dieptepunt (09/11/2016 - De Standaard)
  Nog nooit telde de politie zo weinig criminele feiten als in het eerste kwartaal van dit jaar. In zes jaar is de criminaliteit al met ruim 20 procent gezakt, schrijft De Tijd woensdag.
  [naar artikel]
 35. Criminaliteit bereikt in heel België dieptepunt (09/11/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Nog nooit telde de politie zo weinig criminele feiten als in het eerste kwartaal van dit jaar. In zes jaar is de criminaliteit al met ruim 20 procent gezakt, schrijft De Tijd woensdag.
  [naar artikel]
 36. Liveblog - Gelukkig Nieuwjaar! Tonga, Samoa en Kiribati wuiven als eerste 2021 uit (31/12/2021 - VRT NWS)
  Voorlopig is het nog 2021, maar over enkele uren begint het nieuwe jaar. Elders in de wereld is het al 2022 geworden. Volg de festiviteiten op de voet in deze liveblog. Door corona verlopen nog niet overal de activiteiten zoals vroeger, al wordt al meer gevierd dan bij de jaarovergang van 2020 naar 2021.
  [naar artikel]
 37. Criminaliteit: geteld of verondersteld?  (24/11/2017 - VRT NWS)
  Opnieuw daalt de geregistreerde criminaliteit. Dat blijkt uit de nieuwe criminaliteitsstatistieken van de federale politie van de eerste drie maanden van dit jaar. Maar wat betekenen deze cijfers? En zeggen ze echt iets over het aantal gepleegde misdrijven?
  [naar artikel]
 38. Plan tegen criminaliteit op Brussels Airport in de maak (18/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Ine Van Wymersch, de nieuwe procureur des konings van Halle-Vilvoorde, werkt aan een plan om de criminaliteit op de luchthaven van Zaventem te bestrijden. In de krant La Dernière Heure legt ze zaterdag uit waarom.
  [naar artikel]
 39. Politie gaat criminaliteit voorspellen (30/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische politie wil net als andere landen, zoals Nederland, databanken en algoritmes gebruiken om criminaliteit te voorspellen nog voor ze...
  [naar artikel]
 40. Voetbalstadion verhoogt criminaliteit in directe omgeving (21/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een voetbalstadion verhoogt de criminaliteit in een buurt. Dat zeggen onderzoekers. Ook op dagen dat er geen wedstrijden worden gespeeld, grijpen...
  [naar artikel]
 41. Politie gaat criminaliteit via data voorspellen (30/08/2018 - De Standaard)
  De Belgische politie wil, net als andere landen, databanken en algoritmes gebruiken om criminaliteit te voorspellen nog voor ze gebeurt. Dat schrijft De Tijd.
  [naar artikel]
 42. Politie gaat criminaliteit via data voorspellen (30/08/2018 - De Standaard)
  De Belgische politie wil, net als andere landen, databanken en algoritmes gebruiken om criminaliteit te voorspellen nog voor ze gebeurt. Dat schrijft De Tijd.
  [naar artikel]
 43. Politie knoeit met aanpak financiële criminaliteit (01/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Van de beloofde nieuwe en betere aanpak van de financiële criminaliteit is na drie jaar nog altijd bitter weinig te merken. Dat blijkt uit een
  [naar artikel]
 44. Steden tijdens lockdowns beduidend minder door criminaliteit geteisterd (03/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Steden tijdens lockdowns beduidend minder door criminaliteit geteisterd De stedelijke criminaliteit – van voertuigdiefstallen en inbraken tot beroving en mishandeling – is tijdens de coronacrisis wereldwijd gedaald. Dat heeft te maken met de lockdowns. Die hebben een groot deel van de bevolking belet zich op straat te begeven, terwijl de huizen voor grotere delen van de dag bewoond waren. Dat blijkt uit onderzoek […] Lees dit artikel: Steden tijdens lockdowns beduidend minder door criminaliteit geteisterd
  [naar artikel]
 45. Criminaliteit in Antwerpen voorbije zes jaar met ruim een kwart gedaald (09/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De geregistreerde criminaliteit op het grondgebied van de stad Antwerpen is van 2012 tot 2017 in totaal met 27 procent gedaald. De periode valt...
  [naar artikel]
 46. Kwart meer snelheidsovertredingen in Gent, criminaliteit status quo (13/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Gent is de geregistreerde criminaliteit vorig jaar gedaald met 0,5 procent, van 29.135 feiten in 2015 naar 28.986 feiten in 2016. Dat stellen
  [naar artikel]
 47. Nooit meer flexi- en studentenjobs dan in zomer van 2021 (19/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  Er zijn nooit meer studentenjobs en flexi-jobs geregistreerd dan in de zomer van 2021. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid over de invloed van corona op de arbeidsmarkt. In het derde kwartaal van vorig jaar hadden maar liefst 477.000 jongeren minstens één studentenjob, een stijging met 2,5 procent tegenover 2019, voor corona.
  [naar artikel]
 48. Criminaliteit verschuift naar internet (29/06/2017 - De Morgen)
  Cyberaanvallen komen steeds vaker voor. Cybercriminaliteit neemt almaar meer de plaats in van traditionele criminaliteit, en dat vormt een grote uitdaging voor de politie. 'We moeten proberen bij te blijven met de criminelen.'
  [naar artikel]
 49. Criminaliteit verschuift naar internet (29/03/2019 - De Morgen)
  Cyberaanvallen komen steeds vaker voor. Cybercriminaliteit neemt almaar meer de plaats in van traditionele criminaliteit, en dat vormt een grote uitdaging voor de politie. 'We moeten proberen bij te blijven met de criminelen.'
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy