Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 August 2022
03:28 uur

Mysteries ontrafeld: Welke sporen liet Vincent Van Gogh achter in de Vlaamse Ardennen?

VRT NWS

05/08/2022 - 19:12

In 1879 bracht Vincent Van Gogh een bezoek aan de Vlaamse Ardennen. Maar behalve een brief (waarin de kunstschilder Sint-Maria-Horebeke vermeldt), een mooi familieverhaal en een grote indruk, liet de kunstschilder wellicht niets achter dat gelinkt kan worden aan dat bezoek. "Hij was dan ook maar heel kort in Korsele, hij heeft er niet eens overnacht", weet onderzoeker Lander Deweer. Toch weerhoudt de korte duur van Van Goghs bezoek Deweer niet tegen om er een boek over te schrijven.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Het korte Ardennenoffensief van Vincent van Gogh (30/07/2022 - De Tijd)
  01:00 Vincent van Gogh wandelde in 1879 van de Borinage naar Korsele in de Vlaamse Ardennen. Hij was op zoek naar een dominee, maar vond iets anders. ‘Van Gogh werd kunstenaar toen hij van de Borinage naar ...
  [naar artikel]
 2. De psyche van Vincent van Gogh ontrafeld: ‘Een heel kwetsbare man die snel gekrenkt was’ (09/11/2020 - De Morgen)
  Dat Vincent van Gogh psychische problemen had lijdt geen twijfel; hij kon die zelf prachtig beschrijven. Maar waaraan leed hij precies? En is dat nu nog te achterhalen?
  [naar artikel]
 3. Over Vincent van Gogh: 'Dit is niet het werk van een gek' (10/07/2016 - Knack)
  De mythe dat Vincent van Gogh een geniale gek was, leeft nog altijd. Met de tentoonstelling De waanzin nabij. Van Gogh en zijn ziekte wil het Van Gogh Museum duidelijkheid scheppen en nuances aanbrengen.
  [naar artikel]
 4. Een van de grote mysteries uit de natuur ontrafeld: waarom kakt een wombat kubusjes? (02/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het was lang een van de grote mysteries uit de dierenwereld: de kubusvormige keutels van de Australische wombat. Maar onderzoekers hebben dat mysterie nu misschien wel ontrafeld.
  [naar artikel]
 5. Big science uit de ‘Zwarte Doos’: hoe vanuit Maastricht de mysteries van de ruimte ontrafeld worden (26/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Maastricht is de bouw gestart van ETpathfinder, de testfaciliteit die de technologie voorbereidt voor Einstein Telescope. Hoe de mysteries van de ruimte straks ontrafeld worden met laserlicht.
  [naar artikel]
 6. De reanimatie van Vincent van Gogh (02/11/2017 - De Tijd)
  14:22 Heeft Vincent van Gogh echt zelf zijn leven beëindigd of was er iets anders aan de hand? De Pools-Britse animatiefilm ‘Loving Vincent’ bouwt een intrigerend detectiveverhaal rond de laatste levensdage...
  [naar artikel]
 7. Een persoonsverwisseling: beroemde foto Vincent van Gogh blijkt broer Theo (29/11/2018 - De Morgen)
  Een persoonsverwisseling! De foto in sepia uit de collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam toont niet wie gedacht werd. Het rossig blonde jongetje met de lichte ogen op de afbeelding die in vele biografieën en andere publicaties staat, betreft geen beeltenis van de schilder Vincent van Gogh, maar van diens broer, kunsthandelaar Theo van Gogh.
  [naar artikel]
 8. Nieuw werk ontdekt van Vincent van Gogh (16/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een voorstudie voor de tekening Worn out uit 1882 is van de hand van Vincent van Gogh. De tekening is volgens het Van Gogh Museum niet minder indrukwekkend dan het uiteindelijke werk. Ze is vanaf vrijdag te zien in het Amsterdamse museum.
  [naar artikel]
 9. Restauratie maakt verborgen Van Gogh opnieuw zichtbaar (14/07/2022 - De Tijd)
  19:00 Aan de achterzijde van 'Hoofd van een boerin met witte muts' is - verscholen achter een stuk karton en een laag lijm - een zelfportret van Vincent van Gogh gevonden. Een restaurateur krijgt de taak he...
  [naar artikel]
 10. Indrukwekkend: schilderkunst Vincent van Gogh omringt autopassagiers (05/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In de Canadese stad Toronto kunnen geïnteresseerden zich laten vervoeren door de kunstwerken van Vincent van Gogh bij een bezoek aan de Immersive...
  [naar artikel]
 11. De verroeste revolver van Vincent van Gogh moet minimaal 40.000 euro opbrengen (19/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het wapen waarmee Vincent van Gogh (1853-1890) zichzelf van het leven zou hebben beroofd, is te koop. Het wordt vandaag geveild in Parijs....
  [naar artikel]
 12. Nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt (14/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Experts hebben bij de National Galleries of Scotland een nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt, tijdens onderzoek naar het werk ‘Hoofd van een boerin met witte muts’ (1885), meldt NRC. Ze vonden het portret dankzij een röntgenfoto, gemaakt van de achterkant van een schilderij dat Van Gogh in 1885 heeft geschilderd van een vrouw uit Nuenen. Het zelfportret, dat voorlopig verscholen blijft achter karton en een stevige laag lijm, heeft hij vermoedelijk in 1887 geschilderd, te Parijs.
  [naar artikel]
 13. Foto van Vincent Van Gogh blijkt van broer Theo te zijn (29/11/2018 - VRT NWS)
  Van de 2 vermeende foto's van Vincent van Gogh blijkt er één in werkelijkheid zijn broer Theo voor te stellen. De broers Van Gogh leefden in de tijd toen de fotografie nog in de kinderschoenen stond. Van Theo zijn er enkele echte kiekjes bewaard. Maar Vincent zat zelden stil, en was dus moeilijk fotografeerbaar. Een foto nemen duurde wel even in de 19e eeuw.  
  [naar artikel]
 14. Bloomon brengt een boeket uit gebaseerd op een van de bekendste schilderijen van Vincent Van Gogh (17/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zin in kunst in huis, maar dan in de vorm van bloemen? Een levensechte Van Gogh, bijvoorbeeld? Bloomon komt in dat geval met iets leuks: een boeket geïnspireerd op een van de bekendste schilderijen van Vincent van Gogh, zijn ‘Zonnebloemen’. Het gaat om een speciale editie van het ‘Atelier boeket’, dat Bloomon samen met het Van Gogh Museum ontwierp.
  [naar artikel]
 15. Van Gogh en het gat in de markt (21/06/2019 - De Tijd)
  23:30 Weinig schilderijen zijn zo bekend als de ‘Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Hij schilderde ze vijf keer. Na een lang wetenschappelijk onderzoek toont het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn versie, o...
  [naar artikel]
 16. Foto's opgedoken van in Nederland gestolen schilderij van Vincent van Gogh: “Beelden circuleren in maffiakringen” (18/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het kunstwerk van Vincent Van Gogh dat op 30 maart werd geroofd uit het Nederlandse museum Singer Laren, heeft een ‘teken van leven’ gegeven. Er...
  [naar artikel]
 17. Twee gestolen werken Vincent Van Gogh zijn na 14 jaar terecht (30/09/2016 - Knack)
  Twee schilderijen van Vincent van Gogh, die in 2002 waren gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam, zijn terecht.
  [naar artikel]
 18. Vincent Van Gogh ontwerpt ook sneakers (05/08/2018 - Metro)
  Het Van Gogh museum heeft samen met Vans een schoenencollectie op de markt gebracht. Zo vindt je de beroemde gele zonnebloemen van Vincent Van Gogh nu terug op een paar sneakers. Je zou denken dat Vincent Van Gogh al onsterfelijk is door zijn vele schilderijen, maar nu kan je ook schoenen kopen met de schilderwerken van de artiest op. Vans brengt schoenen, rugzakken en jasjes uit met daarop prints gebaseerd op vier kunstwerken van Van Gogh. Het merk baseerde zich op de beroemde Zonnebloemen van Van Gogh, het zelfportret, de Schedel en de Amandelbloesem. Mensen inspireren “Met deze samenwerking kunnen we het leven en het werk van Vincent Van Gogh bereikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen, dat is onze missie”, zegt directeur Adriaan Dönszelmann aan Boredpanda. “Zo willen we mensen verrijken en inspireren.” De schoenencollectie wordt niet enkel online aangeboden, maar ook in de museumshop. Een deel van de opbrengst stroomt ook terug naar het museum.   Foto Vans Foto Vans Foto Vans Foto Vans Foto Vans Het bericht Vincent Van Gogh ontwerpt ook sneakers verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Nieuwe voorstudie ontdekt van Vincent van Gogh (16/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoek heeft aangetoond dat een nieuw werk kan worden toegeschreven aan Vincent van Gogh (1853-1890). Het gaat om een voorstudie voor de tekening ‘Worn Out’ die de kunstschilder maakte in 1882. De tekening, die volgens het Van Gogh Museum niet minder indrukwekkend is dan het uiteindelijke werk, is vanaf vrijdag te zien in het Amsterdamse museum.
  [naar artikel]
 20. Onderzoek neemt twijfel weg over echtheid zelfportret Vincent van Gogh (20/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoek heeft de twijfel over de echtheid van een zelfportret van Vincent van Gogh weggenomen. Volgens het Van Gogh Museum in Amsterdam is het...
  [naar artikel]
 21. Zelfportret van Vincent van Gogh blijkt echt en is door hem geschilderd tijdens psychose (20/01/2020 - VRT NWS)
  Een bekend zelfportret van schilder Vincent van Gogh blijkt ook effectief van zijn hand. De authenticiteit van het werk werd lange tijd in twijfel getrokken, maar experts zijn het er over eens: het is wel degelijk een echte Van Gogh. Hij schilderde het volgens de kenners tijdens een psychose.
  [naar artikel]
 22. Werd Vincent van Gogh kunstschilder dankzij dominee uit Horebeke? "Hij zag zijn talent en stimuleerde hem" (15/06/2022 - VRT NWS)
  Van Gogh was misschien geen bekende kunstschilder geweest, als hij dominee Pieterszen uit Horebeke niet had ontmoet. Dat zeggen toch beeldhouwer Johan Tahon uit Zwalm en onderzoeker Lander Deweer. "Dat hij in de Vlaamse Ardennen heeft rondgewandeld, wisten we. Dat hij hier was voor dominee Pieterszen, was een verrassing. Maar de verbazing was het grootst toen we ontdekten dat ook de dominee een kunstschilder was", vertelt Tahon.
  [naar artikel]
 23. Willem Dafoe: "Als ik naar Vincent van Gogh kijk, zie ik geen zot" (09/10/2018 - De Morgen)
  Jezus, Pasolini, en nu ook Vincent Van Gogh: allemaal kregen ze ooit het herkenbare gezicht van Willem Dafoe in een film. Wij legden ons oor te luister bij de Amerikaanse acteur, die dankzij de Van Gogh-biopic At Eternity’s Gate – woensdag te zien op Film Fest Gent – misschien wel (eindelijk!) zijn eerste Oscar zou kunnen winnen.
  [naar artikel]
 24. Wereldberoemde foto toont niet Vincent, maar broer Theo van Gogh (29/11/2018 - De Tijd)
  20:58 Een van de twee foto’s waarvan altijd werd aangenomen dat de 13-jarige Vincent van Gogh erop afgebeeld staat, blijkt helemaal geen jeugdportret van de beroemde schilder.
  [naar artikel]
 25. Mysteries ontrafeld (29/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 26. Pas ontdekte tekening van Van Gogh te zien in Amsterdam (16/09/2021 - VRT NWS)
  Het gaat om een vroege tekening van Vincent Van Gogh, die een uitgeputte oude man voorstelt. De schets is in privébezit, maar is nu tijdelijk te bewonderen in het Van Gogh Museum in Amsterdam.
  [naar artikel]
 27. Beroemde portretfoto van Vincent van Gogh blijkt zijn broer Theo (29/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een foto waarvan altijd werd gedacht dat Vincent van Gogh erop stond geportretteerd, blijkt toch niet van de kunstschilder te zijn. Onderzoek heeft...
  [naar artikel]
 28. Vincent van Gogh raakt revolver kwijt in door straatgeweld geteisterd Londen (26/11/2018 - De Morgen)
  De plaatsing van een bronzen revolver bij een borstbeeld van Vincent van Gogh in Londen is op verzet gestuit. De buste staat in een wijk die kampt met geweld en drugscriminaliteit. 
  [naar artikel]
 29. Topjaar voor Hermitage Amsterdam (07/04/2019 - De Morgen)
  Hermitage Amsterdam heeft met 569.000 bezoekers een uitstekend jaar achter de rug. Tot eind april zijn de meesterwerken van Vincent van Gogh er te zien, totdat het Van Gogh Museum zelf zijn deuren weer opent op 1 mei 2013.
  [naar artikel]
 30. Afgesneden oor Van Gogh tot leven gewekt (10/04/2019 - De Morgen)
  In het Duitse Karlsruhe wordt momenteel het afgesneden linkeroor van Vincent van Gogh tentoongesteld. Niet het ware orgaan, maar een waarheidsgetrouwe reproductie gecreëerd uit genetisch materiaal en weefsel van afstammeling Lieuwe van Gogh. Een sterk staaltje wetenschap in naam van de kunst.
  [naar artikel]
 31. Ja, het is een Van Gogh: onbekende tekening uit 1886 ontdekt (16/01/2018 - VRT NWS)
  Experts van het Van Gogh Museum in Amsterdam hebben een tekening van Vincent Van Gogh uit 1886 onthuld, die lange tijd onbekend was gebleven. Het werk is eigendom van een verzamelaar die zijn collectie impressionistische kunst  tentoonstelt in museum Singer in Laren. De echtheid van het werk kon zonder enige twijfel aangetoond worden. En daardoor weet het Van Gogh Museum nu ook zeker dat een tweede, erg gelijkaardige tekening uit zijn collectie wel degelijk een Van Gogh is.
  [naar artikel]
 32. Klein stilleven erkend als een echte Van Gogh (05/02/2019 - De Morgen)
  Het Van Gogh Museum heeft eind vorig jaar een schilderij erkend als een echt werk van Vincent van Gogh. Het gaat om Stilleven met fruit en kastanjes, een doek van 27 bij 35,6 centimeter dat in het bezit is van de Fine Arts Museums of San Francisco (FAMSF).
  [naar artikel]
 33. INTERVIEW. Willem Dafoe: "Als ik naar Vincent van Gogh kijk, zie ik geen zot" (10/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Jezus, Pasolini, en nu ook Vincent Van Gogh: allemaal kregen ze ooit het herkenbare gezicht van Willem Dafoe in een film. Wij legden ons oor te...
  [naar artikel]
 34. Mooiste Antwerpse vrouwenportret van Vincent van Gogh gaat onder de hamer (27/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Acht schilderijen bleven bewaard uit de korte Antwerpse periode van Vincent van Gogh. Het mooiste, een Vrouwportret, wordt woensdagavond bij Christie’s in Londen geveild. In Antwerpen werd de schilder vooral door volksvrouwen begeesterd.
  [naar artikel]
 35. Nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt (14/07/2022 - De Tijd)
  11:11 Experts hebben bij de National Galleries of Scotland een nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt, tijdens onderzoek naar het werk 'Hoofd van een boerin met witte muts' (1885). Dat meldt de Nede...
  [naar artikel]
 36. Werk van Vincent van Gogh gestolen uit Nederlands museum (30/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Uit het Nederlandse museum Singer Laren is afgelopen nacht een werk van Vincent van Gogh gestolen. Dat melden de museumdirectie en de politie.
  [naar artikel]
 37. Willem Dafoe als Vincent van Gogh (21/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de film At Eternity's Gate zal Willem Dafoe schilder Vincent van Gogh vertolken. Dat meldt The Hollywood Reporter. De film handelt over de
  [naar artikel]
 38. West-Vlaming veilt werken van Vincent van Gogh: “Dit is een hoogtepunt uit mijn carrière” (19/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het Gitse veilinghuis New-Art van Johan Kiggen verkoopt op zondag 22 september twee werken van Vincent van Gogh. Ze zijn beide meer dan 150.000 euro waard. “Het zijn de belangrijkste werken die ik ooit verkocht zal hebben.”
  [naar artikel]
 39. Nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt achter bestaand werk (14/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. Nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt (14/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Experts hebben bij de National Galleries of Scotland een nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt, tijdens onderzoek naar het werk “Hoofd van een boerin met witte muts” (1885). Dat meldt de Nederlandse krant NRC.
  [naar artikel]
 41. Nieuw schilderij van Van Gogh ontdekt (13/04/2019 - De Morgen)
  Het schilderij stond jaren op een zolder in Noorwegen. Na grondig onderzoek blijkt het om een werk van Vincent van Gogh te gaan. Hij schilderde Zonsondergang bij Montmajour op 4 juli in 1888 in het Zuid-Franse Arles. 'Zo'n ontdekking doe je maar één keer in je leven', zegt directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum in Amsterdam.
  [naar artikel]
 42. “Vincent Van Gogh verdwaalde op zijn tiende in Sint-Lenaarts” (05/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Als culturele uitstap vlak over de grens is het Van Gogh Huis in Zundert een aanrader. De jonge Vincent woonde van zijn geboorte tot zijn 16de op tien minuten stappen van België. Net als de gekwelde schilder, moet ook het museum tegenwoordig elke cent in twee bijten.
  [naar artikel]
 43. Beveilig jij straks de meesterwerken van Vincent van Gogh? (19/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Van Gogh Museum in Amsterdam zoekt bewakers. Ben jij geduldig, vriendelijk en zie jij het meteen als er iets dreigt mis te gaan? Dan is deze...
  [naar artikel]
 44. Nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt op achterkant van schilderij (14/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Experts hebben bij de National Galleries of Scotland een nieuw zelfportret van Vincent van Gogh ontdekt, tijdens onderzoek naar het werk ‘Hoofd van een boerin met witte muts’ (1885). Dat meldt de Nederlandse krant NRC.
  [naar artikel]
 45. De Antwerpse maanden van Vincent van Gogh: “Ik verbeeld me dat ik ‘zoo’ ook kan schilderen” (11/07/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Waagnatie lijkt een goede keuze voor de unieke Van Gogh-expo die hier start op 10 augustus. Mogelijk wandelde Vincent tussen november 1885 en februari 1886 hier langs de Schelde. Wat weten we eigenlijk over die Antwerpse maanden?
  [naar artikel]
 46. Schilderij van Vincent van Gogh gestolen uit museum in Nederland (30/03/2020 - VRT NWS)
  Inbrekers hebben een schilderij van Vincent van Gogh ontvreemd uit het Singer Museum in Laren, Nederland. Het gaat om een vroeg werk van de Nederlandse schilder, dat het museum tijdelijk in bruikleen had van het Groninger museum.
  [naar artikel]
 47. Het lief waarmee van Gogh naar Antwerpen kwam: “Sien was zijn enige echte en vaste liefde” (20/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Achter iedere man staat staan een sterke vrouw, wordt vaak gezegd. Of dat in het geval van Vincent van Gogh ook geldt, is voor discussie vatbaar. Voor schrijver Yves Saerens (37) is Sien Hoornik in ieder geval een boek waard. In zijn tweede roman gaat de Antwerpenaar op zoek naar de verloofde van Van Gogh. En dat verhaal speelt zich voor een deel in Antwerpen af.
  [naar artikel]
 48. Van Gogh Museum noemt "verloren" schetsen imitaties (15/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Een bij voorbaat al veelbesproken boek met 'verloren schetsen' van Vincent van Gogh, bevat volgens kenners van het Van Gogh Museum geen enkele
  [naar artikel]
 49. Van Gogh Museum noemt "verloren" schetsen imitaties (15/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Een bij voorbaat al veelbesproken boek met 'verloren schetsen' van Vincent van Gogh, bevat volgens kenners van het Van Gogh Museum geen enkele
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy