Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 August 2022
04:28 uur

Amper nog grondwater, rivieren met historisch laag debiet, en toch mogen we voorlopig blijven sproeien: hoe kan dat?

De Morgen

05/08/2022 - 19:43


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Grondwaterstanden verder gedaald en op sommige plaatsen debiet onbevaarbare waterlopen historisch laag: “Situatie is ernstig” (05/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Door de droogte is het grondwater in Vlaanderen verder gezakt, en ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen overal sterk. Dat blijkt uit het meest recente toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Op 18 procent van de meetplaatsen in die waterlopen worden zelfs historisch lage veertiendaagse gemiddelde debieten gemeten.
  [naar artikel]
 2. Rivieren in Europa historisch laag door aanhoudende droogte (10/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Europa lijdt momenteel onder een uitzonderlijke en aanhoudende droogte. Het niveau van sommige rivieren staat historisch laag. Op sommige plaatsen is de Loire, in Frankrijk, nu eenvoudig te voet over te steken. In de Duitse Rijn is het scheepvaartverkeer beperkt omdat de rivier zo laag staat.
  [naar artikel]
 3. Grondwaterstanden verder gedaald: debiet van onbevaarbare waterlopen in 18 procent van meetplaatsen historisch laag (05/08/2022 - Het Nieuwsblad)
  Door de droogte is het grondwater in Vlaanderen verder gezakt, en ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen overal sterk. Dat blijkt uit het meest recente toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. Op 18 procent van de meetplaatsen in die waterlopen worden zelfs historisch lage 14-daagse gemiddelde debieten gemeten.
  [naar artikel]
 4. Van de Loire tot de Rhône: Franse rivieren historisch laag door aanhoudende droogte (09/08/2022 - VRT NWS)
  Frankrijk lijdt momenteel onder een uitzonderlijke en aanhoudende droogte. In een groot deel van het land gelden waterbeperkingen. Het niveau van sommige - normaal erg grote rivieren - staat historisch laag. Vooral de Loire heeft het op dat vlak moeilijk.
  [naar artikel]
 5. Te veel mangaan in grondwater in buurt Remostort: “groenten sproeien mag niet” (05/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er zit zo veel mangaan in het grondwater in de wijk Lindeman in Heusden-Zolder dat groenten er niet mee besproeid mogen worden. Dat kreeg buurtbewoner Aldo Rizzuto te horen nadat hij zijn grondwater liet onderzoeken. Hij sluit niet uit dat dit het gevolg is van het nabijgelegen Remo-stort.
  [naar artikel]
 6. Stand van grondwater sterk verbeterd dankzij vele regen, "maar we zijn er nog niet" (09/02/2021 - VRT NWS)
  Door de vele regen van de voorbije weken heeft het grondwater zich al voor een groot deel kunnen herstellen. Toch is bij 1 op de 3 meetpunten de stand van het grondwater nog altijd laag tot zeer laag.
  [naar artikel]
 7. Grondwater staat laag tot zeer laag in twee van de drie meetplaatsen: “Minder dramatisch dan sommigen beweren” (06/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  De grondwaterstanden in Vlaanderen zijn in april verder gedaald. In twee op de drie meetplaatsen staat het grondwater nu laag tot zeer laag, waar dat een maand geleden nog de helft was. In welke delen van Vlaanderen staat het grondwater het laagste? En moeten we ons zorgen maken?
  [naar artikel]
 8. Grondwaterpeil zelfs na winter nog niet voldoende gestegen (09/04/2019 - VRT NWS)
  Het peil van het grondwater is in Vlaanderen nog altijd zeer laag voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Vooral in Vlaams-Brabant en Limburg staat het grondwater erg laag, elders is de toestand beter. De achterstand die het grondwater door de droge zomer heeft opgelopen, is dus nog niet ingehaald.
  [naar artikel]
 9. Grondwater laag tot zeer laag in 2 op 3 meetpunten: "Duidelijk drogere toestand dan op eind van gemiddelde winter" (08/04/2021 - VRT NWS)
  De grondwaterstanden zijn "laag" tot "zeer laag" voor deze tijd van het jaar in 62 procent van de meetlocaties over heel Vlaanderen. Dat laat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) weten in een nieuwe maandelijkse update over ons grondwater.
  [naar artikel]
 10. BEKIJK: Droogte en grondwater worden vaak in 1 adem genoemd. Maar wat is grondwater en wat is het probleem ermee?   (25/06/2020 - VRT NWS)
  Voor het vierde jaar op rij staat het grondwater in Vlaanderen zorgwekkend laag. Daar heeft de regen van de voorbije dagen niets aan kunnen veranderen. Als de warme en droge dagen die voorspeld worden lang aanhouden, mogen we ons wellicht weer opmaken voor maatregelen om het waterverbruik te beperken.
  [naar artikel]
 11. Rente historisch laag: ideaal moment om een huis te kopen? (12/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De tarieven voor een woonkrediet blijven historisch laag. De gemiddelde vaste rente op twintig jaar bedraagt nu 1,73%. Het ideale moment om een...
  [naar artikel]
 12. Veel regen, toch laag grondwater (12/06/2019 - De Morgen)
  Stortbuien, modderstromen, en dat in de maand juni. Er valt regen in overvloed de laatste dagen, maar toch staat het grondwaterpeil nog altijd laag. Zijn we opnieuw op weg naar een zomer met droogtemaatregelen?
  [naar artikel]
 13. Grondwater op derde van locaties te laag (09/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  De grondwaterstanden zijn op een derde van de locaties in Vlaanderen zeer laag voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Het grondwater heeft zich dus nog niet hersteld van de droge zomer die we achter de rug hebben.
  [naar artikel]
 14. Grondwaterstanden blijven laag (10/12/2019 - Metro)
  De grondwaterstanden zijn op de meeste plaatsen in Vlaanderen de voorbije weken wel toegenomen dankzij de regen, maar ze bereiken niet de niveaus die rond deze tijd van het jaar verwacht worden. Op 8 december stond het grondwater op 84 procent van de meetlocaties nog laag tot zeer laag. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vandaag. De VMM noteert enkele positieve tendensen. Zo is het duidelijk dat het grondwater zich aan het herstellen is van de voorbije droge zomer. Er viel in november gemiddeld 64,9 millimeter neerslag, een normale hoeveelheid. Daardoor lag het grondwaterniveau op 78 procent van de meetlocaties hoger dan een maand geleden. Bovendien is het beter gesteld met de grondwaterstanden dan in december vorig jaar. Maar dat betekent niet dat de grondwaterstanden nu op peil zijn. Op 84 procent van de meetlocaties blijft het niveau laag tot zeer laag in vergelijking met wat je zou verwachten op dit moment van het jaar. Op 14 procent van de locaties staat het grondwater op een normaal peil, en op 2 procent staat het hoog. De VMM verwacht dat de grondwaterstanden de komende maand verder zullen herstellen. “Maar vooral op locaties met diepe grondwaterstanden, zoals onder de heuvels en plateaus in Vlaams-Brabant en Limburg, zullen ook volgende maand nog zeer lage grondwaterstanden blijven bestaan”, klinkt het. bron: Belga Het bericht Grondwaterstanden blijven laag verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Droogte wordt erger: 85% van de grondwaterstanden historisch laag (10/06/2020 - De Standaard)
  Ten en opzichte van vorige maand zijn de grondwaterstanden opnieuw gedaald, blijkt uit cijfers van de Vlaamse milieumaatschappij. Op 55% van de locaties is het grondwaterstand historisch laag en op 33% is dat zelfs zeer laag.
  [naar artikel]
 16. Historisch laag aantal dopingovertredingen in Vlaanderen (31/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  NADO Vlaanderen heeft vorig jaar op ruim 1.800 controles amper dertien positieve dopinggevallen genoteerd, een historisch laagterecord. Dat maakte...
  [naar artikel]
 17. Droogte verergert: grondwaterstanden op 85% van de locaties historisch laag (10/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ten en opzichte van vorige maand zijn de grondwaterstanden opnieuw gedaald, blijkt uit cijfers van de Vlaamse milieumaatschappij. Op 55% van de locaties is het grondwaterstand historisch laag en op 33% is dat zelfs zeer laag.
  [naar artikel]
 18. Rioleringssector: "Te veel grondwater wordt verspild tijdens bouwwerken" (03/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  In tijden van droogte wordt er te veel grondwater verspild op bouwwerven. Tijdens bouwwerken maken bouwvakkers vaak gebruik van droogzuiging of bronbemaling. Het grondwater wordt dan nutteloos in de riolering geloosd, en dat kan anders volgens VLARIO, het overlegplatform voor de rioleringssector. Het water kan hergebruikt worden voor bijvoorbeeld het sproeien van de planten.
  [naar artikel]
 19. Werkloosheid in Vlaanderen ligt historisch laag (18/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse werkloosheidsgraad bereikte vorig jaar met 3,5 procent een historisch laag cijfer. Dat maakt minister van Werk Philippe Muyters (N-VA)...
  [naar artikel]
 20. Schat met goud- en zilverstukken ontdekt in laagstaande Donau (25/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Door de droogte van voorbije zomer staan heel wat rivieren in Europa op een historisch laag niveau. Geen goed nieuws voor de scheepvaart, maar in...
  [naar artikel]
 21. Zelfs na bakken regen is grondwaterpeil op sommige plaatsen in Limburg en Vlaams-Brabant historisch laag (10/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Door de vele regen is de hoogte van het grondwater in Vlaanderen de afgelopen weken al heel wat gestegen: goed nieuws na de aanhoudende droogte de...
  [naar artikel]
 22. Nog lage spaarrentes tot (minstens) zomer van 2019 (19/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Duurdere woonleningen en spaarrentes die nog minstens voor het komende jaar historisch laag blijven: dat mogen spaarders en ontleners verwachten na...
  [naar artikel]
 23. Gratis werfwater voor inwoners tegen de verspilling van grondwater (08/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Projectontwikkelaar Matexi en de Gemeente Diepenbeek zijn een proefproject gestart waarbij inwoners en landbouwers gratis grondwater mogen tappen op de bouwwerf van een nieuwe verkaveling in Lutselus. Normaal gezien verdwijnt hier 10.000 liter grondwater per uur in de riolering.
  [naar artikel]
 24. Vier tips voor een hogere spaarrente (26/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De spaarrente staat historisch laag en dat zal nog een hele tijd zo blijven. Wie zijn spaarcenten toch maximaal wil laten renderen, wacht daarom
  [naar artikel]
 25. Opsteker voor huizenkopers én staatskas: Belgische langetermijnrente historisch laag (01/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Laag, lager, laagst. Dat is momenteel het devies voor de langetermijnrentes in Europa. Voor België werd deze namiddag een nieuw historisch...
  [naar artikel]
 26. Belgische rente op historisch laag niveau (18/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Belgische tienjaarsrente heeft dinsdag zijn historisch laag niveau van 0,10 procent geëvenaard. Dat bevestigt Jean Deboutte van het Agentschap van de schuld.
  [naar artikel]
 27. Activiteit bij Europese bedrijven op historisch laag niveau (03/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De activiteit in de privésector in de eurozone heeft de voorbije maand een duik genomen, tot een historisch laag niveau. Dat blijkt uit de...
  [naar artikel]
 28. Belgische rente op historisch laag niveau (18/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische tienjaarsrente heeft zijn historisch laag niveau van 0,10 procent geëvenaard. Dat bevestigt Jean Deboutte van het Agentschap van de...
  [naar artikel]
 29. Waarom u aan de pomp niet merkt dat de olieprijs laag staat (en nog even laag zal blijven) (14/06/2017 - De Redactie)
  Er is momenteel een overaanbod op de internationale oliemarkten en de vraag is lichtjes afgenomen. Hierdoor staat de olieprijs relatief laag. Die prijzen gaan wellicht nog tot volgend jaar laag blijven, maar toch merkt u dat niet aan de pomp.
  [naar artikel]
 30. Grondwaterpeil alarmerend laag: we hebben dit jaar nog 296 liter regen nodig (01/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  BRUSSEL 296 liter regen. Dat is de achterstand die we momenteel hebben op een normaal jaar. “Onmogelijk dat we dat nog in december rechttrekken”, zegt weerman David Dehenauw. “Het is bijna vier keer zoveel als wat er gemiddeld in die maand valt. 2018 gaat dus heel waarschijnlijk de geschiedenisboeken in als het jaar met het minste aantal regendagen ooit.” En dat is te merken aan ons grondwater. Acht op de tien meetpunten staan zeer laag, wat niet alleen historisch is, maar ook zorgwekkend.
  [naar artikel]
 31. PFAS gevonden in grondwater in Herk-de-Stad: 500 gezinnen mogen geen grondwater meer gebruiken (08/02/2022 - VRT NWS)
  In Herk-de-stad mogen bijna 500 gezinnen in een straal van 500 meter rond de brandweerkazerne geen grondwater meer gebruiken omdat er PFAS in ontdekt werd. De inwoners werden door de gemeente verwittigd per brief. "Het gaat om een voorzorgsmaatregel", klinkt het.
  [naar artikel]
 32. Waarom blijven we ons geld oppotten? We verliezen 7 miljard euro per jaar door te sparen (10/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De rente op spaarboekjes staat al lang op een historisch laag niveau, en experten verwachten dat zelfs die 0,11 procent niet meer houdbaar is. Toch...
  [naar artikel]
 33. We verliezen per jaar 7 miljard euro aan koopkracht door te sparen. Waarom blijven we ons geld dan oppotten? (10/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De rente op spaarboekjes staat al lang op een historisch laag niveau, en experten verwachten dat zelfs die 0,11 procent niet meer houdbaar is. Toch...
  [naar artikel]
 34. We verliezen per jaar 7 miljard euro koopkracht door te sparen. Waarom blijven we dan alles oppotten? (10/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De rente op spaarboekjes staat al lang op een historisch laag niveau, en experten verwachten dat zelfs die 0,11 procent niet meer houdbaar is. Toch...
  [naar artikel]
 35. We verliezen per jaar 7 miljard euro koopkracht door te sparen. Waarom blijven we ons geld dan oppotten? (10/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De rente op spaarboekjes staat al lang op een historisch laag niveau, en experten verwachten dat zelfs die 0,11 procent niet meer houdbaar is. Toch...
  [naar artikel]
 36. Grondwater in bijna de helft van de meetplaatsen opnieuw laag tot zeer laag (08/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De recentste metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de grondwaterstanden in Vlaanderen in 45,5 procent van de meetplaatsen laag of zeer laag zijn voor de tijd van het jaar. Nagenoeg alle neerslag in maart viel voor 12 maart, waardoor het ondertussen bijna vier weken droog is.
  [naar artikel]
 37. Grondwater in bijna de helft van de meetplaatsen opnieuw laag tot zeer laag (08/04/2020 - De Standaard)
  De recentste metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de grondwaterstanden in Vlaanderen in 45,5 procent van de meetplaatsen laag of zeer laag zijn voor de tijd van het jaar. Nagenoeg alle neerslag in maart viel voor 12 maart, waardoor het ondertussen bijna vier weken droog is.
  [naar artikel]
 38. Grondwater in bijna de helft van de meetplaatsen opnieuw laag tot zeer laag (08/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De recentste metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de grondwaterstanden in Vlaanderen in 45,5 procent van de meetplaatsen laag of zeer laag zijn voor de tijd van het jaar. Nagenoeg alle neerslag in maart viel voor 12 maart, waardoor het ondertussen bijna vier weken droog is.
  [naar artikel]
 39. Europese Centrale Bank houdt rente op historisch laag niveau (23/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht niet getornd aan de rentetarieven. Daarmee blijven de rentes in de eurozone op historisch lage...
  [naar artikel]
 40. Historisch laag aantal doden in Duits verkeer (27/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal doden op de Duitse wegen was vorig jaar historisch laag. Er kwamen volgens het Duitse bureau voor statistiek 3.059 mensen om in het...
  [naar artikel]
 41. Energietarieven blijven niet eeuwig laag: hoe speelt u er vandaag nog op in? (02/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De energietarieven zijn vandaag historisch laag. Daarin speelt het corona-effect een grote rol. Maar blijft dat het geval nu de bedrijfsactiviteit...
  [naar artikel]
 42. Olieprijs op historisch laag peil (09/03/2020 - Express)
  Na de meeting van de OPEC+ op vrijdag, besloot Rusland om de olieproductie op te voeren. Saoedie-Arabië, dat oorspronkelijk tegen een verhoging gekant was, volgde. Op maandag stuikte de olieprijs in elkaar. The post Olieprijs op historisch laag peil appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 43. ‘We hebben zware, langdurige regen nodig’: grondwater staat nog steeds te laag (17/05/2021 - De Morgen)
  Het mag dan al een paar dagen af en toe stevig regenen, gevolgen voor het grondwaterpeil heeft die neerslag voorlopig niet. ‘Het water van deze korte, hevige buien stroomt gewoon af.’
  [naar artikel]
 44. Boeren mogen Roundup blijven sproeien (27/04/2017 - De Standaard)
  De Vlaamse regering zal het gebruik door particulieren van glyfosaat verbieden. Maar de grootste verbruiker is de landbouw.
  [naar artikel]
 45. Ondanks veel regen begin maart: grondwater opnieuw te laag op veel plaatsen (08/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De recentste metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de grondwaterstanden in Vlaanderen in 45,5 procent van de meetplaatsen laag...
  [naar artikel]
 46. Ook Oosterweelwerf aan Lobroekdok vervuild met PFAS: gebruik van grondwater wordt afgeraden   (31/01/2022 - VRT NWS)
  Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) adviseert om in een zone van 500 meter rond het Lobroekdok in Antwerpen-Noord voorlopig geen grondwater meer te gebruiken als drinkwater, voor dieren of om de groentetuin mee te besproeien. Dat meldt Vlaams PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken. In een werfzone van de Oosterweelverbinding aan het dok is een PFAS-verontreiniging van het grondwater vastgesteld.
  [naar artikel]
 47. “Dit is geen gelekt kanaalwater dat ze wegpompen, dit is ons grondwater”: inwoners slaan alarm nu vijf pompen volop blijven draaien (18/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Peter Antonissen en Louis Van de Peer, twee bewoners uit Massenhoven (Zandhoven), slaan alarm over het grondwaterpeil. Ze stelden in september 2020 al eens De Vlaamse Waterweg in gebreke voor wegpompen van water naar het Albertkanaal. Er kwam toen even beterschap, maar nu is het pas mei en staat het grondwater in Massenhoven weer laag. “Geen weldenkend mens krijgt het in zijn hoofd om met deze droogte met vijf pompen water in het kanaal te blijven storten”, zegt Van de Peer.
  [naar artikel]
 48. Aantal verkeersdoden historisch laag: sterkste daling in Limburg (20/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  In 2016 is het aantal verkeersdoden op Vlaamse en Brusselse wegen teruggevallen tot 640, een daling van 13 procent ten opzichte van 2015 en een historisch laag cijfer. Dat blijkt uit de verkeersbarometer van het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) die maandag verspreid werd.
  [naar artikel]
 49. Provincie Antwerpen versoepelt (een beetje) de maatregelen rond sproeien (13/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Ondanks de regenbuien van de afgelopen dagen versoepelt de provincie Antwerpen de maatregelen rond het gebruik van regen- en of grondwater. De geldende waterbesparende maatregels blijven wel behouden, maar op vraag van de landbouwsector versoepelt ze de uren voor het gebruik ervan.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy