Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 August 2022
03:53 uur

Acid en tientallen andere influencers op vingers getikt omdat ze bedrijfsgegevens niet vermelden: "Ik ga dit niet doen"

VRT NWS

05/08/2022 - 20:33

Een 50-tal influencers hebben de afgelopen tijd een waarschuwing van de overheid in de bus gekregen. Daarin wijst de FOD Economie hen erop dat ze hun adres en een ondernemingsnummer moeten vermelden op hun profielen op sociale media. Sinds een aantal maanden is dat verplicht voor iedereen die online reclame maakt en daarvoor betaald krijgt. “Ik ga dit niet doen”, schrijft Acid, één van de bekendste influencers van Vlaanderen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. JEP tikt Youtuber Acid op de vingers voor onwettige verkooppraktijken (21/09/2018 - VRT NWS)
  De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame, de JEP, heeft de Vlaamse Youtuber Acid op de vingers getikt voor onwettige verkooppraktijken. De Youtuber had zijn volgers opgeroepen om desnoods de creditcard van hun ouders te stelen, om toch maar zijn trui te kopen. Het is voor het eerst dat de JEP ingrijpt bij reclame gevoerd door een zogenoemde influencer. Acid heeft beloofd om dat niet meer te doen, en het bewuste filmpje offline te halen.
  [naar artikel]
 2. Celebrities op vingers getikt voor misleidende reclame op Instagram (21/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Tientallen celebrities, onder wie zangeres Rihanna en Kylie Jenner, werden op de vingers getikt door de Amerikaanse reclamewaakhond omdat ze hun sociale media gebruiken om reclame te maken voor bepaalde producten, maar daar niet transparant over communiceren.
  [naar artikel]
 3. Celebrities op vingers getikt voor misleidende reclame op Instagram (21/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Tientallen celebrities, onder wie zangeres Rihanna en Kylie Jenner, werden op de vingers getikt door de Amerikaanse reclamewaakhond omdat ze hun sociale media gebruiken om reclame te maken voor bepaalde producten, maar daar niet transparant over communiceren.
  [naar artikel]
 4. Belgische influencers krijgen waarschuwing omdat ze adres niet op sociale media vermelden: “Welke idioot maakt zo'n beslissingen?” (06/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Opschudding in influencerland: wie de nodige macht uitoefent op sociale media moet sinds enkele maanden een adres en een ondernemingsnummer vermelden op zijn profiel. De overheid meent het wel degelijk, want de eerste waarschuwingen zijn inmiddels verstuurd. “Maar ik ga dit niet doen”, reageert de bekende YouTuber Acid. Average Rob vraagt zich zelfs af “welke idioot zo'n beslissingen maakt”.
  [naar artikel]
 5. Waarom zet de reclamewereld zo hard in op "influencers" bij sociale media? (23/10/2017 - VRT NWS)
  Meer en meer merken maken gebruik van "influencers" om hun producten aan te prijzen. Ze proberen ons - zonder dat uitdrukkelijk te tonen -  te verleiden om iets te kopen. Er is veel mee te verdienen. Maar wie zijn de goede "influencers"? Bestaat er ook zoiets als valse "influencers"?
  [naar artikel]
 6. Amerikaans Congreslid op vingers getikt na filmpje in gaskamer Auschwitz (05/07/2017 - De Redactie)
  De directie van het Auschwitz Memorial-museum heeft de Republikein op de vingers getikt. "Iedereen heeft recht op zijn persoonlijke reflecties, maar in een gaskamer zou er stilte moeten zijn om te rouwen."
  [naar artikel]
 7. België op vingers getikt over toestand gevangenissen tijdens staking: "Nog nooit gezien" (13/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het antifoltercomité van de Raad van Europa tikt ons land publiekelijk op de vingers en wil dat er snel werk wordt gemaakt van een minimale
  [naar artikel]
 8. België op vingers getikt over toestand gevangenissen tijdens stakingen: "Nog nooit gezien" (13/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het antifoltercomité van de Raad van Europa tikt ons land publiekelijk op de vingers en wil dat er snel werk wordt gemaakt van een minimale
  [naar artikel]
 9. Psycholoog Barbara Depreeuw: "We zitten met een coronamoeheid" (16/07/2020 - VRT NWS)
  Tijdens de persconferentie van de Veiligheidsraad werden we allemaal op de vingers getikt omdat we de coronamaatregelen niet goed blijven volgen. Maar dat lijkt steeds moeilijker te worden. Volgens Barbara Depreeuw, klinisch psycholoog in Leuven, is dat normaal: "We worden de dreiging gewoon en het duurt te lang."
  [naar artikel]
 10. Olivia Culpo: "Nee, ik ben niet alleen maar beroemd omdat ik beroemd ben" (26/11/2017 - VRT NWS)
  Aan de ene kant celebrity, nadat ze 5 jaar geleden tot Miss Universe gekroond werd. Aan de andere kant meer dan 2,2 miljoen volgers op Instagram. En dus wordt de intussen 25-jarige Olivia Culpo als een van de meest toonaangevende "influencers" op het internet genoemd. "Influencers" proberen volgers van hun sociale media te verleiden tot het kopen van een product dat zij dan tegen (forse) betaling zo onopvallend mogelijk aanprijzen. Daardoor is Culpo een van de weinige Miss Universe-winnaressen die zich in de wereldwijde schijnwerpers wist te handhaven. Toch vindt ze zichzelf meer dan "beroemd, omdat ze beroemd is".
  [naar artikel]
 11. Brits parlementslid op de vingers getikt omdat ze baby van 3 maand meeneemt naar debat in Lagerhuis (24/11/2021 - VRT NWS)
  In het Verenigd Koninkrijk is parlementslid Stella Creasy op de vingers getikt omdat ze haar baby van 3 maand had meegenomen naar een debat. De regels verbieden kinderen in het Lagerhuis. Zelf is ze hiermee niet opgezet en op Twitter heeft ze dat ook laten blijken. Met succes: een parlementaire commissie zal het reglement nu herbekijken.
  [naar artikel]
 12. Overheid verplicht influencers om thuis- en e-mailadres publiek te maken, YouTuber Acid verzet zich: “Ik ga dit niet doen” (05/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, heeft een waarschuwing gekregen van de FOD Economie omdat hij de gegevens van zijn onderneming niet “permanent en duidelijk aangeeft” op zijn sociale media. Dat ziet hij echter helemaal niet zitten, al ziet het ernaar uit dat hij geen keuze heeft. “Boetes kunnen oplopen tot 80.000 euro”, klinkt het bij de FOD Economie.
  [naar artikel]
 13. Boete dreigt voor Belgische influencers die adres niet delen op sociale media (07/08/2022 - De Tijd)
  14:03 Belgische influencers die hun adres en ondernemingsnummer niet vermelden op hun sociale media, riskeren boetes van 208 tot 80.000 euro. 'Ik ga dit niet doen', reageert youtuber Nathan Vandergunst, ali...
  [naar artikel]
 14. YouTuber Acid na dood collega Kastiop: "Mentale problemen zijn echt man, je hoeft je niet te schamen" (02/11/2020 - VRT NWS)
  Mentale problemen zijn voor veel mensen een realiteit en het is niets om je voor te schamen. Die boodschap geeft de Belgische YouTuber Acid (Nathan Vandergunst) mee in een nieuwe video waarin hij hulde brengt aan zijn collega Kastiop (Kacper Przybylski) die vorige week uit het leven stapte. "Het is niet omdat je goed bezig bent, dat je niet depressief kan zijn."
  [naar artikel]
 15. 5 vragen na "Pano": hoe zit het nu met die Libische intresten? (14/02/2019 - VRT NWS)
  De "Pano" over de strijd van prins Laurent blijft nazinderen. De uitzending bracht in herinnering dat de VN België op de vingers heeft getikt omdat ons land intresten van bevroren Libische rekeningen heeft vrijgegeven. Het geld is via de "superbank" Euroclear in Brussel bij het Libische staatsfonds LIA terechtgekomen. Deze 5 vragen blijven voorlopig onbeantwoord.
  [naar artikel]
 16. "Volgens Justin Trudeau bestaat Alberta niet. Wat een idioot!" (03/07/2017 - De Redactie)
  De Canadese premier Justin Trudeau mag dan wel het internet blijven charmeren, dit betekent niet dat, als hij een fout maakt, hij op sociale media niet op de vingers wordt getikt.
  [naar artikel]
 17. Exitplan zorgt voor spanning tussen politiek en experten: “Vanuit verschillende hoeken op de vingers getikt” (31/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  De experten van de GEMS zijn op de vingers getikt omdat ze al communiceerden over een nieuw exitplan, zonder dat de politiek formeel om een advies heeft gevraagd.
  [naar artikel]
 18. "Een gaskamer is geen podium": felle kritiek op Amerikaans Congreslid dat video opneemt in Auschwitz (05/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het bestuur van het museum van het concentratiekamp van Auschwitz heeft een Amerikaanse Congreslid op de vingers getikt, omdat de Republikein een
  [naar artikel]
 19. Facebook blokkeert foto van kind dat verhongert wegens "naaktbeeld" (27/10/2018 - VRT NWS)
  Facebook heeft tijdelijk een foto van een Jemenitisch meisje dat verhongert geblokkeerd omdat de foto "in strijd met de goede zeden" was. Een vergissing, zo blijkt, want het bleek te gaan om een artikel van The New York Times. Lezers die het artikel hadden gedeeld, zijn door Facebook op de vingers getikt.
  [naar artikel]
 20. Vlaamse YouTuber berispt door reclamewaakhond: "Steel bankkaart van je ouders om mijn trui te kopen" (21/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP) heeft een Vlaamse tiener op de vingers getikt omdat hij heeft opgeroepen om zijn truien te...
  [naar artikel]
 21. China tikt eigen internetbedrijven op de vingers wegens schending privacy (20/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In een eerder zeldzaam initiatief heeft de Chinese overheid verschillende Chinese internetbedrijven op de vingers getikt omdat ze het niet zo nauw...
  [naar artikel]
 22. Influencers krijgen wind van voren voor aanwezigheid op Saudisch festival: "Heb je daar lichaam van Khashoggi gevonden?" (23/12/2019 - VRT NWS)
  Wie acteurs, modellen of andere influencers volgt op sociale media, heeft de voorbije dagen wellicht exotische woestijnfoto's zien passeren. De foto's werden genomen op een groot dancefestival in de Saudische hoofdstad Riyad. Influencers van overal, ook uit ons land, waren uitgenodigd om het evenement bij te wonen en te promoten. Maar ze krijgen veel kritiek voor hun onbekommerde gefeest op kosten van een regime dat het niet nauw neemt met de mensenrechten. "Heb je het lichaam van Khashoggi gevonden?", is een van de felle commentaren.
  [naar artikel]
 23. Oproep: Werd jij op het werk op de vingers getikt wegens ongepaste kledij? (13/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Werd jij ooit op de vingers getikt of raakte je zelfs je job kwijt omdat een hogergeplaatste je kledij (in je vrije tijd) te gewaagd vond of vond dat je dingen deed die ongeschikt waren voor het imago van jouw beroep? En wil je daarover in de krant te getuigen? Laat dan hieronder jouw gegevens na.
  [naar artikel]
 24. "Help ik stik, ik wil schone lucht": Ouders én kinderen protesteren aan schoolpoort (16/03/2018 - VRT NWS)
  In Brussel hebben tientallen ouders actie gevoerd omdat ze zich zorgen maken over de gezondheid van hun kinderen. Dat doen ze na een reportage van "Pano", waaruit bleek dat de luchtkwaliteit rond de scholen vaak slecht is. "We kunnen dit niet zomaar laten passeren."
  [naar artikel]
 25. Journalist die Melania Trump 'hoer' noemde op vingers getikt (15/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De krant New York Times noemt het in een reactie "totaal ongepast" dat één van haar journalisten beweerde dat Melania Trump "een hoer" is. Het
  [naar artikel]
 26. Kinderrechtencomité VN tikt België op de vingers over opgesloten Servisch gezin (26/09/2018 - De Morgen)
  Ons land is door het kinderrechtencomité van de VN op de vingers getikt omdat het kinderen opsluit in gesloten woonunits. Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) laat weten dat het gezin niet wordt vrijgelaten.
  [naar artikel]
 27. De Vadder over Migratiepact: "Zitten stilaan in een knoop waar het pijn aan vingers zal doen om hem los te trekken" (22/11/2018 - VRT NWS)
  Binnen de federale regering lopen de spanningen de laatste weken op over het VN-Migratiepact. De N-VA staat op de rem, de andere regeringspartijen met premier Charles Michel op kop willen het pact wel goedkeuren. "We zitten stilaan in een knoop waar het pijn aan de vingers zal doen om het los te trekken", stelt VRT-journalist Ivan De Vadder.
  [naar artikel]
 28. #reclame, #advertentie, #publiciteit en #gesponsord: zo moeten influencers online reclame duideljk maken (25/04/2022 - VRT NWS)
  Influencers die zich laten betalen of sponsoren om bepaalde berichten te plaatsen op hun sociale media, moeten dat duidelijker vermelden. Daarover zijn nieuwe richtlijnen opgesteld. Die moeten niet alleen bescherming bieden aan de consument, maar ook aan de influencers zelf.
  [naar artikel]
 29. Merkel tikt haar landbouwminister op de vingers omdat hij instemde met verlenging glyfosaatvergunning (28/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag haar minister van Landbouw Christian Schmidt op de vingers getikt omdat hij had ingestemd met...
  [naar artikel]
 30. Dalle vraagt aan De Bleeker dat influencers bedrijfsgegevens niet moeten delen op sociale media (08/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) pleit ervoor dat influencers hun thuisadres niet zouden moeten delen op sociale media. Hij heeft daarover een brief geschreven naar federaal staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld).
  [naar artikel]
 31. Tattooshop op de vingers getikt door gemeentebestuur: "Originele gevelversiering, maar veel te angstaanjagend" (23/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een geraamte in een lijkkist, spinnenwebben en doodshoofden: het gemeentebestuur vindt dat Tattoo Perre in Branst zijn gevel minder akelig moet maken omdat er klachten komen. “Serieus? Onze gevel is al acht jaar zo”, zucht uitbaatster Wendy Van Raemdonck.
  [naar artikel]
 32. Triodos Bank op vingers getikt voor ontoereikende antiwitwassystemen (21/03/2019 - De Tijd)
  09:59 De Nederlandse bankenwaakhond De Nederlandsche Bank heeft Triodos Bank, dat zich toelegt op duurzaam bankieren, op de vingers getikt over onvoldoende maatregelen tegen witwassen en om klanten te scree...
  [naar artikel]
 33. Europese Commissie start inbreukprocedures tegen Hongarije wegens anti-homowetgeving, ook Polen op de vingers getikt (15/07/2021 - VRT NWS)
  De Europese Commissie start twee inbreukprocedures tegen Hongarije: omwille van de omstreden nieuwe wet die het verbiedt om in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit te praten én omdat een Hongaarse uitgever veroordeeld werd nadat hij een kinderboek had gepubliceerd over twee ouders van hetzelfde geslacht. Ook Polen wordt op de vingers getikt door de Europese “regering”, omdat het te weinig info geeft over de zogenoemde homovrije zones in het land.
  [naar artikel]
 34. België op vingers getikt over toestand gevangenissen tijdens stakingen: "Nog nooit gezien" (13/07/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/5YWJxsIWiB-Gj9LpqQ4aCQoVhlw/diocontent/66346180/_crop/0/0/5000/3333/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 35. Ryanair opnieuw op vingers getikt voor prijsbeleid (23/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Luchtvaartmaatschappij Ryanair wordt opnieuw op de vingers getikt voor de manier waarop ze haar prijzen afficheert. Dat blijkt uit een arrest van...
  [naar artikel]
 36. Drie cafés uit Blankenberge krijgen laatste waarschuwing: "Klanten mogen afhaaldrankjes niet voor de deur opdrinken" (13/11/2020 - VRT NWS)
  Drie cafés in het centrum van Blankenberge zijn op de vingers getikt door de politie, omdat klanten hun afhaaldrankjes voor de deur opdrinken. Ze blijven dus voor het café hangen, terwijl ze eigenlijk moeten doorwandelen om te voorkomen dat er te veel mensen op één plek staan.
  [naar artikel]
 37. Influencers lokken haatberichten uit bij fans: "Er heerst een erg competitieve sfeer" (25/03/2021 - VRT NWS)
  De populaire influencers Céline en Michiel zouden een attractie krijgen in Plopsaland, maar een storm van online haatreacties stak daar een stokje voor. Hoe komt het dat influencers hun fans meeslepen in zo'n negatieve spiraal?
  [naar artikel]
 38. Vijftien influencers kregen al pv omdat ze nieuwe reclameregels niet naleven (31/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Vijftien influencers kregen al een pv aan hun gesponsorde broek omdat ze de nieuwe reclamerichtlijnen van de economische inspectie niet naleefden. Sinds eind april moeten influencers op sociale media met een duidelijke hashtag aangeven dat ze reclame maken.
  [naar artikel]
 39. Acid, de ‘schurk’ in Vlaamse YouTube-rel: “Ja, ik geniet van de aandacht, zelfs al is die negatief” (27/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  "Ja, ik geniet van de aandacht", geeft Nathan Vandergunst (21), beter bekend als YouTuber Acid, ruiterlijk toe. Maar de manier waarop hij als de...
  [naar artikel]
 40. Vijf strandbars al op de vingers getikt: "Discussie gaat over twintig centimeter" (24/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Verschillende strandbarhouders stellen zich vragen over de beslissing van de stad om de controles op de omheining te verscherpen. Vijf strandbars
  [naar artikel]
 41. Acid, de ‘schurk’ in Vlaamse YouTube-rel: “Ja, ik geniet vande aandacht, zelfs al is die negatief” (27/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  "Ja, ik geniet van de aandacht", geeft Nathan Vandergunst (21), beter bekend als YouTuber Acid, ruiterlijk toe. Maar de manier waarop hij als de...
  [naar artikel]
 42. Flair uit de bocht met foute boodschap op cover: "Dit houdt victimblaming in stand" (29/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het tijdschrift Flair, dat als doelgroep jonge meisjes en vrouwen heeft, is door twitteraars op de vingers getikt nadat het op de cover een
  [naar artikel]
 43. Examenvraag: wat is te kort? (04/04/2019 - De Morgen)
  Mooi weer of niet, in veel katholieke colleges zijn korte kleedjes streng verboden. In Heusden-Zolder werden tientallen meisjes op de vingers getikt. 'In het schoolreglement staat enkel dat 'te korte kleding' niet mag. Maar wat is te kort?' reclameren leerlingen en ouders.
  [naar artikel]
 44. Vogue onder vuur voor onbetaalde stages (09/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vogue wordt op de vingers getikt omdat het bedrijf soms maandenlang onbetaalde stageplekken zou gebruiken om gewone arbeidskrachten te vervangen. De stagiairs doen hetzelfde werk als 'gewone' werknemers, maar worden dus niet betaald.
  [naar artikel]
 45. Beatrix (14) op de vingers getikt op school wegens ‘ongepaste kledij’: “Wat is er mis met bh-bandjes?” (02/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Te korte rokjes of topjes die navels onbedekt laten. Met deze zomerse temperaturen hebben scholen alweer de handen vol om hun leerlingen op de heersende kledingvoorschriften te wijzen. Beatrix Yavuz (14) is het beu dat vooral meisjes op de vingers getikt worden. “Het was echt warm en toch moest ik een trui aantrekken.”
  [naar artikel]
 46. Beatrix (14) op de vingers getikt op school wegens ‘ongepaste kledij’: “Wat is er mis met bh-bandjes?” (02/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Te korte rokjes of topjes die navels onbedekt laten. Met deze zomerse temperaturen hebben scholen alweer de handen vol om hun leerlingen op de heersende kledingvoorschriften te wijzen. Beatrix Yavuz (14) is het beu dat vooral meisjes op de vingers getikt worden. “Het was echt warm en toch moest ik een trui aantrekken.”
  [naar artikel]
 47. Victoria’s Secret op de vingers getikt voor gestolen ontwerp (16/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Lingeriegigant Victoria’s Secret wordt door Instagramwaakhond Diet Prada op de vingers getikt voor het stelen van een ontwerp. De keten zou de...
  [naar artikel]
 48. Intussen in de Jupiler Pro League: Club Brugge opnieuw op de vingers getikt voor ‘berucht’ spreekkoor (07/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Supporters van Club Brugge zongen op het veld van STVV opnieuw het beruchte spreekkoor “Al wie niet springt, is een jood”. De racisme- en discriminatiekamer van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft blauw-zwart daar dinsdag nog eens voor op de vingers getikt, maar legde slechts een voorwaardelijke boete op.
  [naar artikel]
 49. Influencers moeten aangeven wanneer ze reclame maken (08/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Online influencers moeten duidelijk aangeven als ze betaald worden om een product of dienst te promoten. Dat kunnen ze doen door bijvoorbeeld de woorden reclame, advertentie of sponsoring of de hashtags #spon, #adv, #prom of #reclame te vermelden. Dat staat in een reeks aanbevelingen die de Raad voor de Reclame maandag bekendmaakte.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy