Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 August 2022
04:35 uur

Recensie: Onzichtbaar leven. Antoni van Leeuwenhoek en de wondere wereld van de microbiologie

Het Belang van Limburg

06/08/2022 - 03:26

Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Deze aflevering: ‘Onzichtbaar leven. Antoni van Leeuwenhoek en de wondere wereld van de microbiologie’ van Dirk van Delft.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Bekende Nederlandse oncoloog weg om #MeToo (03/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Nederlanse prominente oncoloog Jan Schellens is vertrokken bij het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) nadat...
  [naar artikel]
 2. Hoe een brutaal ziekenhuis een grote farmaceut te slim af is (en voorloper wil zijn van goedkopere geneesmiddelen) (11/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Met hun ontdekking hoe een tumorcel zichzelf om zeep kan helpen, hebben twee onderzoekers van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek niet alleen...
  [naar artikel]
 3. Wondere Wereld zet de bibliotheek in de bloemetjes (02/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  1 maart is het complimentendag, maar ook de start van de jeugdboekenmaand. De leerlingen van Freinetschool Wondere Wereld lieten dit dan ook niet ongemerkt voorbijgaan!
  [naar artikel]
 4. Eiwit ontdekt dat verloop kinderkanker voorspelt (29/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam hebben een eiwit ontdekt dat het verloop van de agressieve kinderkanker neuroblastoom
  [naar artikel]
 5. Bekende Nederlandse oncoloog weg om #MeToo (03/11/2018 - De Morgen)
  De Nederlanse prominente oncoloog Jan Schellens is vertrokken bij het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) nadat een extern bureau op verzoek van de raad van bestuur onderzoek deed naar meldingen van grensoverschrijdend gedrag tegenover een promovenda. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC in een uitgebreide reconstructie van de zaak.
  [naar artikel]
 6. COLUMN. Jules Hanot fileert de wondere wereld van de media: “De triomftocht van de Vlaamse soap” (05/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Elke week fileert mediawatcher en tv-criticus Jule Hanot in Dag Allemaal de wondere wereld van de media. Ongezouten en messcherp, zoals alleen...
  [naar artikel]
 7. De wondere wereld van Union SG: 'Ons stadion lijkt tenminste niet op een supermarkt' (27/01/2019 - Knack)
  Na stuntzeges tegen Anderlecht en KRC Genk treedt 1B-club Union in de halve finales van de beker van België aan tegen reeksgenoot KV Mechelen. 'Ça sera volle bak!' Duik mee onder in de wondere wereld van het Dudenpark, een warm bad van authenticiteit.
  [naar artikel]
 8. Grootste beurs van het land toont de wondere wereld van Lego: “Nu dat reuzenrad samen bouwen!” (25/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Dit weekend vindt in een volgepropte Antwerp Expo ‘Brick Mania’ plaats, een tentoonstelling annex beurs gewijd aan de wondere wereld van Lego. Op een oppervlakte van een slordige 4.000 vierkante meter is dat meteen de grootste in België.
  [naar artikel]
 9. COLUMN. Jules Hanot fileert de wondere wereld van de media: “Pijnlijke valse start voor Danira” (13/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Elke week fileert mediawatcher en tv-criticus Jules Hanot in Dag Allemaal de ­wondere wereld van de media. Ongezouten en messcherp, zoals ­alleen...
  [naar artikel]
 10. De wondere wereld van het wood wide web: wie is er bang voor de zombieschimmel? (17/01/2021 - De Morgen)
  Hoe meer we over schimmels te weten komen, hoe meer we onze ideeën over de wereld en het leven moeten bijstellen. Dat laat Merlin ‘de man die zijn eigen boek opat’ Sheldrake zien in zijn verbluffende boek Verweven leven.
  [naar artikel]
 11. COLUMN. Jules Hanot fileert de wondere wereld van de media: Nog steeds geen vaccin tegen het ‘De Slimste Mens’-virus (16/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Elke week fileert mediawatcher en tv-criticus Jules Hanot op deze pagina’s de ­wondere wereld van de media. Ongezouten en messcherp, zoals ­alleen...
  [naar artikel]
 12. Het pronkstuk van Nederland? Het Plakkaat van Verlatinghe (niet "De nachtwacht" of een microscoop) (27/01/2018 - VRT NWS)
  In Nederland is het "Plakkaat van Verlatinghe" uitgeroepen tot Het pronkstuk van Nederland. Voor wie het hoort donderen in Keulen: dat is de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland uit 1581. De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek en het schilderij "De nachtwacht" van Rembrandt van Rijn eindigden op plaatsen 2 en 3. 
  [naar artikel]
 13. Educatief kleuterproject ‘De Wondere Wereld van Bever Bas’ in De Wissen in Dilsen-Stokkem (13/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) heeft een nieuw educatief project voor het kleuteronderwijs gelanceerd, ‘De Wondere Wereld van Bever Bas’, in het natuurgebied bij Maascentrum De Wissen te Dilsen-Stokkem.
  [naar artikel]
 14. Nederlands ziekenhuis gaat extreem duur kankermedicijn zelf maken en op de markt brengen (11/05/2018 - De Morgen)
  Opnieuw is een ziekenhuis de farmaceutische industrie te slim af door een medicijn zelf te bereiden voor een fractie van de prijs. Het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis heeft een nieuwe groep patiënten ontdekt bij wie een extreem duur kankermedicijn ook werkt en wil het medicijn nu zelf op de markt brengen, om torenhoge kosten tegen te gaan.
  [naar artikel]
 15. Geen bling-bling, wél goals: een blik in de wondere wereld van Union-topschutter Deniz Undav (23/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Ich bin nicht der Schickimicki-Typ.” Niet het ‘bling-bling’-type, met andere woorden. In de Europese top-20 competities is hij de meest beslissende speler van het moment. Een blik in de wondere wereld van Deniz Undav (25).
  [naar artikel]
 16. Geen bling-bling, wél goals: een blik in de wondere wereld van Union-topschutter Deniz Undav (23/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Ich bin nicht der Schickimicki-Typ.” Niet het ‘bling-bling’-type, met andere woorden. In de Europese top-20 competities is hij de meest beslissende speler van het moment. Een blik in de wondere wereld van Deniz Undav (25).
  [naar artikel]
 17. Deze jongen (15) is echte vioolvirtuoos (16/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dit weekend treedt Antoni Ingielewicz op in ons land, een Poolse violist. Dat klinkt misschien niet zo bijzonder, maar Antoni is nog maar
  [naar artikel]
 18. Al jaren weg uit Antwerpen, maar Panamarenko’s wondere wereld bleef voortbestaan in zijn atelier (16/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerpen verliest een icoon met de dood van Panamarenko (79), een van de meest geniale en eigenzinnige kunstenaars in ons land. Tot 2003 woonde en werkte hij in de Scheldestad, daarna trok hij zich terug in de Zwalmstreek. Zijn huis in de Biekorfstraat in Antwerpen-Noord schonk hij aan het M HKA, dat het na minutieuze restauratie heeft opengesteld voor het publiek. Bezoekers krijgen er een unieke inkijk in zijn wondere wereld.
  [naar artikel]
 19. Elke week fileert mediawatcher en tv-criticus Jules Hanot de ­wondere wereld van de media: Oeverloos gezwets, infantiele spelletjes en chaotische partnerruil (07/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Elke week fileert mediawatcher en tv-criticus Jules Hanot op deze pagina’s de ­wondere wereld van de media. Ongezouten en messcherp, zoals ­alleen...
  [naar artikel]
 20. Lessen van een VLINDER (14/04/2019 - De Morgen)
  Hoe is het leven ontstaan? En wat is bewustzijn? De nieuwe wetenschappelijke tak van de kwantumbiologie zoekt die antwoorden in de wondere wereld van het extreem kleine, waar natte cellen en droge deeltjes elkaar ontmoeten.
  [naar artikel]
 21. Welkom in de wondere wereld van Sorare, waar iedereen zich een beetje Dejan Veljkovic kan voelen (26/12/2021 - De Morgen)
  Met het verhandelen van digitale voetbalplaatjes valt dezer dagen grof geld te verdienen. Welkom in de wondere wereld van Sorare, een platform waar iedereen zich een beetje Dejan Veljkovic kan voelen.
  [naar artikel]
 22. Plakkaat van Verlatinghe gekozen tot ‘pronkstuk van Nederland’ (27/01/2018 - Metro)
  Het Plakkaat van Verlatinghe is ‘Het pronkstuk van Nederland’ geworden. Het Nederlandse publiek maakte die keuze tijdens een live-uitzending op NPO 2. In de finale stonden ook de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, die tweede werd, en het schilderij ‘De nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn. Het Plakkaat van Verlatinghe, uit het jaar 1581, is de officiële beslissing van de Nederlandse Staten-Generaal om afstand te nemen van de Spaanse vorst Filips II en hem niet langer als heer der Nederlanden te erkennen. Het Plakkaat markeert de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden. ‘Ambassadeurs’ van negen objecten probeerden deze week onder leiding van tv-presentator Jort Kelder hun onderwerp zo goed mogelijk over het voetlicht te krijgen. Ambassadeur van het winnende Plakkaat (44 procent van de stemmen) was neuropsycholoog Erik Scherder. De eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld ligt in het Nationaal Archief in Den Haag. Het archief krijgt nu een bronzen schild. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 23. RECENSIE. ‘Heels’: “Heeft datgene wat doorgaans ontbreekt bij worstelen: tederheid” (02/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ingeoliede torso’s en vlezige bovenbenen in strakke spandex broekjes. ‘Heels’, de nieuwste toevoeging op ‘STARZPLAY’ bij TV Vlaanderen, doet ons een glimp opvangen van de wondere wereld van het worstelen met genoeg familiedrama om Vlaamse soaps het nakijken te geven. Er Hulk Hogan-gewijs induiken? Of er net ver van wegblijven? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
  [naar artikel]
 24. RECENSIE. ‘Unseen’: “Helaas is ook de spanningsboog vaak onzichtbaar” (22/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wat gebeurt er als een kleine gemeenschap plots getroffen wordt door een vreemd fenomeen? En wat zou jij uitspoken als je als onzichtbare geest door het leven zou kunnen stappen? In de Franstalige serie ‘Unseen’ - nu te zien op Streamz - staan die vragen centraal. Een origineel uitgangspunt, maar moet u deze nieuwe reeks streamen of skippen? Bram De Brabander zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
  [naar artikel]
 25. ANALYSE. De wondere wereld van wielersponsoring is ingrijpend veranderd: “Teams zijn sponsorpelotons geworden. Het logo is bijzaak, het gaat nu om het verhààl” (02/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ekopak, een Vlaams bedrijf dat aan waterrecyclage doet, wordt sponsor bij de ploeg van Remco Evenepoel. Eigenlijk toont dat simpele feitje hoe de wondere wereld van wielersponsoring ingrijpend veranderd is. “Bedrijven sponsoren niet meer uit liefhebberij of louter voor naamsbekendheid”, zegt professor sportmarketing Wim Lagae. “Nee, ze kopen een platform om hun verhalen te vertellen.”
  [naar artikel]
 26. De wondere wereld van een walé (04/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 27. De wondere wereld van 'Captain' Hogancamp (07/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 28. De wondere wereld van Elisha Owusu, dé revelatie van AA Gent: “En of mijn leven veranderd is. Ik heb nu een écht huis” (19/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Twee maanden had Elisha Owusu (21) nodig om de harten van de fans van AA Gent te veroveren. Gekomen als een nobele onbekende, maar nu al een...
  [naar artikel]
 29. 'Kunt u mij onzichtbaar maken, meneer?' (11/04/2019 - De Morgen)
  Hoe word je onzichtbaar? Van perceptie-onderzoekers tot kandidaat-Nobelprijswinnaars, allemaal zoeken ze naar het antwoord. 'In theorie zouden we een onzichtbaarheidsmantel kunnen creëren.' Martijn van Calmthout
  [naar artikel]
 30. Luchtmacht wil absoluut onzichtbaar zijn (21/03/2018 - De Tijd)
  12:20 Het wordt nooit openlijk gezegd, maar het Belgische leger heeft wel degelijk een voorkeur voor de F-35. En dat heeft alles met onzichtbaar makende technologie te maken.
  [naar artikel]
 31. Nederlandse timmerman verbreekt roeirecord (14/01/2018 - Metro)
  De Nederlandse timmerman Mark Slats heeft het wereldrecord oceaanroeien verbroken. Slats roeide solo en non-stop de 5.000 kilometer van de Canarische eilanden naar de Kleine Antillen in 30 dagen, 7 uur en 49 minuten. De roeier kwam zondag rond 00.30 uur (Belgische tijd) aan op het eiland Antigua, 19 dagen sneller dan het vorige record. Slats deed mee aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld, om geld in te zamelen voor medicijnen tegen kanker. De recordhouder heeft met de race geld ingezameld voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Nadat zijn moeder ernstig ziek werd en behandeld moest worden voor longkanker, merkte Slats dat medicijnen erg duur zijn. Met deze actie wil hij helpen medicijnen tegen kanker goedkoper te maken zodat een behandeling voor iedereen toegankelijk wordt. “Dit is voor jou mama”, reageerde Slats vlak na aankomst in de haven. De roeier vertrok op zijn boot Peanuts op 14 december van La Gomera op Las Palmas. Het vorige officiële record voor oceaanroeien (solo) stond op 49 dagen, 11 uur en 15 minuten. bron: Belga
  [naar artikel]
 32. KNUTSEL IN UW KOT. Zo tover je bidons om tot maskers (24/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Je plastic voetafdruk verkleinen? Dat kan ook door plastic afval een tweede leven te geven. Verdiep je met het hele gezin in de wondere wereld van de traditionele maskers en tover wasmiddelflessen en bidons om tot gekke maskers van je eigen stam.
  [naar artikel]
 33. Wondere Sintwandeling in Bommershoven (29/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op zaterdag 25 november organiseerde het team en oudercomité van De Boomgaard een Wondere Sintwandeling' in Bommershoven. Meer dan 450 wandelaars gingen stevig ingeduffeld op zoek naar Sinterklaas en zijn Pieten.
  [naar artikel]
 34. 'Rij me maar dood, dan ben ik van alle miserie verlost' (25/07/2020 - Knack)
  Iedere zaterdag brengen we een opmerkelijk verhaal uit de wondere wereld van het wielrennen.
  [naar artikel]
 35. Toon Antoni (63) gaat al 29 jaar elk weekend feesten in La Rocca (04/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Toon Antoni uit Mortsel is 63 jaar oud en haalt graag de dansbenen boven. Dat doet hij steevast in La Rocca, waar hij al sinds de eerste beats 29 jaar geleden op de dansvloer staat. Toon is niet de enige vaste klant in de club, want het nieuws over het verdwijnen van de huidige danstempel maakt heel wat reacties los bij andere trouwe feestvierders die wekelijks naar Lier afzakken.
  [naar artikel]
 36. Israëlische leger is erin geslaagd om zijn soldaten onzichtbaar te maken (29/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Israëlische leger is erin geslaagd om zijn soldaten onzichtbaar te maken Een Israëlisch bedrijf heeft, met de steun van het leger, een nieuwe stof ontwikkeld die het mogelijk maakt om onzichtbaar te worden. Het leger van de Hebreeuwse staat zal er dan ook als eerste gebruik van kunnen maken. Het Israëlische bedrijf Polaris Solutions, gespecialiseerd in survivalmateriaal, heeft in samenwerking met het ministerie van Defensie een […] Lees dit artikel: Israëlische leger is erin geslaagd om zijn soldaten onzichtbaar te maken
  [naar artikel]
 37. In 2013 stapte zijn vriendin uit het leven na een depressie, nu treedt NBA-speler opnieuw in het huwelijksbootje (23/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Ryan Anderson is in de NBA bezig aan een prima seizoen met de Houston Rockets en is niet meer weg te denken uit de basis van coach D'Antoni. Met
  [naar artikel]
 38. Marian Donner: ‘Stel jezelf de vraag: waarom doe ik yoga?’ (20/03/2022 - De Morgen)
  Waarom leiden we een leven dat onszelf en de planeet vernietigt? Marian Donner (48) schrijft via de wondere wereld van haarverfreclame en kwantummechanica haar antwoord neer in De grote weigering. ‘Dutjes doen is een vorm van verzet.’
  [naar artikel]
 39. ‘We zijn onszelf als product gaan zien waarin je moet investeren om te kunnen verhandelen, zoals Tinder of LinkedIn’ (20/03/2022 - De Morgen)
  Waarom leiden we een leven dat onszelf en de planeet vernietigt? Marian Donner (48) schrijft via de wondere wereld van haarverfreclame en kwantummechanica haar antwoord neer in De grote weigering. ‘Dutjes doen is een vorm van verzet.’
  [naar artikel]
 40. COLUMN Muggendans (01/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur.
  [naar artikel]
 41. COLUMN Korstmossen (07/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur.
  [naar artikel]
 42. Artificiële Intelligentie verandert alles (06/08/2018 - VRT NWS)
  Frederik De Bosschere laat voor vrtnws.be tweewekelijks zijn licht schijnen over verrassingen of tegenslagen in de wondere wereld van de digitale technologie. Vandaag: Artificiële Intelligentie is de grootste uitvinding ooit, en zal de wereld ingrijpend veranderen. Hoog tijd om te begrijpen waarom.
  [naar artikel]
 43. Non-proliferatiedrang verwatert 75 jaar na Hiroshima (06/08/2020 - De Tijd)
  16:18 In de Japanse stad Hiroshima zijn donderdag de slachtoffers herdacht van de Amerikaanse atoomaanval. '75 jaar later lijkt een wereld zonder kernwapens verder weg dan ooit', waarschuwt VN-topman Antóni...
  [naar artikel]
 44. DE 100 BELGEN VAN 2020. Herman Goossens, professor microbiologie UA (96): “Sommige collega's moeten zelfs beschermd worden door de Staatsveiligheid” (17/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een wetenschapper in de 100 Belgen van 2020. En we kunnen u nu al verklappen dat het niet de enige is. Waarom professoren plots opduiken in een poppoll, weten we helaas allemaal. Herman Goossens (63), professor microbiologie aan de Universiteit Antwerpen, was één van de stemmen die ons corona uitlegde op een begrijpelijke manier. Voor hem was 2020 vooral een les in nederigheid.
  [naar artikel]
 45. DE 100 BELGEN VAN 2020. Herman Goossens, professor microbiologie UA (96): “Ondanks alle leed was 2020 een triomf voor de wetenschap” (17/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een wetenschapper in de 100 Belgen van 2020. En we kunnen u nu al verklappen dat het niet de enige is. Waarom professoren plots opduiken in een poppoll, weten we helaas allemaal. Herman Goossens (63), professor microbiologie aan de Universiteit Antwerpen, was één van de stemmen die ons corona uitlegde op een begrijpelijke manier. Voor hem was 2020 vooral een les in nederigheid.
  [naar artikel]
 46. Inrichten voor beginners: 6 tips om je op weg te helpen (13/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik snap nooit hoe de mensen van de wondere wereld van het internet erin slagen om hun huis er als een ware...
  [naar artikel]
 47. Geen Tour op de tv? Vive het skûtsjesilen (27/07/2019 - De Morgen)
  Pieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: over de wondere wereld van het Skûtsjesilen.
  [naar artikel]
 48. GEZIEN. ‘Team Scheire’ (Canvas) ????? (29/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Verfrissend om een humaninterestreeks van eigen bodem te zien over de wondere wereld van de wetenschap en de wonderen die dankzij die wetenschap de...
  [naar artikel]
 49. Shapewear maakt nu ook je wallen onzichtbaar (20/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Naast shapewear voor je buik en billen bestaan er nu ook corrigerende pleisters voor je wallen. Een film op basis van siliconen zou helpen om donkere kringen en veel te diepe wallen bijna onzichtbaar te maken.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy