Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 August 2022
03:01 uur

Groen wil nul procent btw op groenten en fruit

Het Belang van Limburg

06/08/2022 - 03:26

Groen gaat dit najaar het nultarief voor btw op groenten en fruit op tafel leggen. “We kaarten dat aan in de besprekingen van het voedingsplan waar minister Vandenbroucke aan werkt”, zegt Kamerlid Barbara Creemers (Groen).


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Groen wil 0 procent btw op groenten en fruit (06/08/2022 - Het Nieuwsblad)
  Groen wil de btw op groenten en fruit afschaffen. “Groenten en fruit zijn voor veel mensen te duur om op te nemen in hun dagelijks eetpatroon. Door de btw op groenten en fruit af te schaffen, maken we een gevarieerd eetpatroon een stuk toegankelijker voor iedereenn, ook voor mensen met een kleine portemonnee”, zegt Groen-parlementslid Barbara Creemers zaterdag.
  [naar artikel]
 2. Groen wil 0 procent btw op groenten en fruit (06/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Groen wil de btw op groenten en fruit afschaffen. "Groenten en fruit zijn voor veel mensen te duur om op te nemen in hun dagelijks eetpatroon. Door de btw op groenten en fruit af te schaffen, maken we een gevarieerd eetpatroon een stuk toegankelijker voor iedereen, ook voor mensen met een kleine portemonnee", zegt Groen-parlementslid Barbara Creemers vandaag.
  [naar artikel]
 3. Groen wil btw op groenten en fruit afschaffen (06/08/2022 - De Standaard)
  Groen wil de btw op groenten en fruit afschaffen. ‘Groenten en fruit zijn voor veel mensen te duur om op te nemen in hun dagelijks eetpatroon. Door de btw op groenten en fruit af te schaffen, maken we een gevarieerd eetpatroon een stuk toegankelijker voor iedereen, ook voor mensen met een kleine portemonnee’, zegt parlementslid Barbara Creemers
  [naar artikel]
 4. Verkoop groenten en fruit in de lift (05/05/2019 - Metro)
  We kopen meer groenten en fruit, en minder vlees. Dat blijkt ook uit cijfers van Buurtsuper.be. Het omzetaandeel van aardappelen, groenten en fruit binnen de versproducten steeg de voorbije jaren 7 procent. Aardappelen, groenten en fruit maken 12,4 procent uit van de totale omzet van een gemiddelde buurtsuper. Dat omzetaandeel steeg de voorbije 5 jaar met 5 procent. In de omzet van alle versproducten waren aardappelen, groenten en fruit in de eerste drie maanden van het jaar goed voor een aandeel van iets meer dan een kwart (25,6 procent). De voorbije 5 jaar steeg dat aandeel met 7 procent. “Er is de laatste jaren een verschuiving binnen de versafdeling. Er worden meer groenten en fruit verkocht, en iets minder vlees”, aldus Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige voedinghandels. Volgens Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing, eet de gemiddelde Belg iets minder dan 100 kg groenten en fruit per jaar. Maar volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven is dat nog te weinig. Om groenten en fruit aantrekkelijker te maken, bepleiten de zelfstandige supermarkten om meer in te zetten op een seizoensgebonden aanbod. Ook moeten jonge gezinnen aangespoord worden om meer groenten en fruit te eten. Dat kan door bijvoorbeeld kant-en-klare groenten aan te bieden, luidt het advies van Buurtsuper.be. bron: Belga Het bericht Verkoop groenten en fruit in de lift verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Prijzen groenten, fruit, vlees en vis fors gestegen in 2020 (16/02/2021 - Express)
  De prijs van voeding is vorig jaar met 2,6 procent gestegen. Vooral niet-bewerkte levensmiddelen werden een stuk duurder (+ 4,7 procent), zoals groenten, fruit, vlees en vis. De prijsstijging van voeding (+ 2,6 procent) was het afgelopen jaar zes keer zo hoog als de totale inflatie (+ 0,4 procent). Dat schrijft De Standaard. Ze baseren […] The post Prijzen groenten, fruit, vlees en vis fors gestegen in 2020 appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 6. Verbruik groenten en fruit bij Belgen op laagste peil in tien jaar (10/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Belg heeft in 2018 2 procent minder groenten en 5 procent minder fruit gekocht dan het jaar voordien. Dat blijkt uit het jaarrapport van...
  [naar artikel]
 7. Fruit en groenten zijn niet enkel gezond, ze maken je ook gelukkiger (11/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Last van een dipje? Misschien helpt het eten van wat extra fruit en groenten je er wel door. Uit een Brits-Australisch wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat er in zowel groenten als fruit stoffen zitten die je blijer maken.
  [naar artikel]
 8. Zo eet je tien porties groenten en fruit per dag (16/06/2019 - De Morgen)
  Maak er een uitdaging van om in élke maaltijd groenten of fruit te verwerken. Klinkt moeilijk? Of saai? Allesbehalve! Zo eet je tien porties groenten en fruit per dag én houd je jezelf en de planeet gezond.
  [naar artikel]
 9. Op welke groenten en fruit zitten het meeste pesticiden? (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Met de zomer in het land eten veel mensen toch wat meer fruit om verkoeling op te zoeken. “Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar toch zijn ze overal aanwezig”, vertelt toxicoloog Jan Tytgat. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? En helpt afspoelen onder de kraan? De professor beantwoordt al onze vragen.
  [naar artikel]
 10. Belg eet meest regelmatig groenten en fruit (14/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  Meer dan acht op de tien Belgen eten elke dag minstens één portie fruit of groenten. Daarmee zijn we de meest regelmatige groente- en fruiteters in de Europese Unie, meldt Europese statistiekbureau Eurostat. De Britten eten dan weer het meeste fruit en groenten.
  [naar artikel]
 11. Belg eet meest regelmatig groenten en fruit (14/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan acht op de tien Belgen eten elke dag minstens één portie fruit of groenten. Daarmee zijn we de meest regelmatige groente- en fruiteters in de Europese Unie, meldt Europese statistiekbureau Eurostat. De Britten eten dan weer het meeste fruit en groenten.
  [naar artikel]
 12. Belg eet meest regelmatig groenten en fruit (14/10/2016 - De Standaard)
  Meer dan acht op de tien Belgen eten elke dag minstens één portie fruit of groenten. Daarmee zijn we de meest regelmatige groente- en fruiteters in de Europese Unie, meldt Europese statistiekbureau Eurostat. De Britten eten dan weer het meeste fruit en groenten.
  [naar artikel]
 13. Dieren Planckendael krijgen extra groenten en fruit van Delhaize (02/08/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Delhaize en Planckendael slaan de handen in elkaar. Fruit en groenten die niet meer consumeerbaar zijn voor klanten, zullen vanaf nu geschonken worden aan de dieren. In eerste instantie wordt er zo tot 20 ton fruit en groenten gerecupereerd dat anders in de vuilbak zou belanden.
  [naar artikel]
 14. Vlaamse landbouwers lijden 10 procent afzetverlies door 'lelijke' groenten en fruit (02/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaamse landbouwers lijden gemiddeld een afzetverlies van 10 procent, omdat groenten en fruit moeten voldoen aan specifieke eisen in verband met
  [naar artikel]
 15. Dieren Planckendael krijgen extra groenten en fruit van Delhaize (02/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Delhaize en Planckendael slaan de handen in elkaar. Fruit en groenten die niet meer consumeerbaar zijn voor klanten worden vanaf nu geschonken voor de dieren. In eerste instantie wordt er zo tot 20 ton fruit en groenten gerecupereerd dat anders in de vuilnisbak zou belanden.
  [naar artikel]
 16. Wilt u lang leven? Eet dan voortaan 10 stuks fruit en groenten per dag (23/02/2017 - De Redactie)
  Eet u vijf stuks groenten of fruit per dag? Goed zo. Maar als u echt kans wil maken op een lang en gezond leven eet u voortaan het best tien stuks fruit en groenten per dag. Dat blijkt uit een nieuw, Brits onderzoek.
  [naar artikel]
 17. Frankrijk verbiedt plastic rond groenten en fruit (11/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf 2022 zullen zowat dertig soorten groenten en fruit in Frankrijk niet langer in een plastic verpakking worden verkocht. De bevoegde Franse ministers hebben die ‘anti-verspillingswet’ vandaag aangekondigd. Het gaat onder meer om groenten als aardappelen, aubergines, bloemkool, courgettes, komkommers en wortels, en fruit als appels, peren en sinaasappels.
  [naar artikel]
 18. We eten iets meer fruit maar opvallend minder groenten (en dat is niet gezond) (20/04/2018 - VRT NWS)
  Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de jaarcijfers bekend gemaakt voor de consumptie van fruit en groenten. Daaruit blijkt dat we iets meer fruit hebben gegegeten, maar een kilo minder groenten. 
  [naar artikel]
 19. Delhaize schenkt fruit- en groentenoverschot aan Planckendael (02/08/2016 - De Standaard)
  Supermarktketen Delhaize heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het Mechelse dierenpark Planckendael om overschotten van fruit en groenten te schenken. Het gaat om een proefproject waarbij in eerste instantie tot 20 ton fruit en groenten wordt gerecupereerd.
  [naar artikel]
 20. Verkoop groenten en fruit in de lift (05/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  We kopen meer groenten en fruit en minder vlees. Dat blijkt uit cijfers van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige voedingshandels....
  [naar artikel]
 21. Frankrijk bant plastic verpakkingen voor groenten en fruit (03/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een nieuw jaar betekent in veel landen ook nieuwe wetten. Ook voor onze zuiderburen gaan er op 1 januari nieuwe regels in. Zo zijn vanaf nu plastic verpakkingen verboden voor dertig soorten groenten en fruit. Alleen voor grootverpakkingen en verwerkte groenten en fruit gelden er uitzonderingen.
  [naar artikel]
 22. Frankrijk bant plastic verpakkingen voor groenten en fruit (03/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  Een nieuw jaar betekent in veel landen ook nieuwe wetten. Ook voor onze zuiderburen gaan er op 1 januari nieuwe regels in. Zo zijn vanaf nu plastic verpakkingen verboden voor dertig soorten groenten en fruit. Alleen voor grootverpakkingen en verwerkte groenten en fruit gelden er uitzonderingen.
  [naar artikel]
 23. Nu al getest: de betalende supermarkttasjes voor groenten en fruit (14/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Steken we straks ons fruit en onze groenten in dit betalend, herbruikbaar tasje? De kans is groot, nu de zeven grote supermarktketens van
  [naar artikel]
 24. Bewezen: fruit en groenten eten maakt ons echt gelukkig (11/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Die appel per dag zorgt er spreekwoordelijk voor dat we niet te snel bij de dokter belanden, maar wie daar nog wat fruit en groenten aan toevoegt
  [naar artikel]
 25. Door corona steeg thuisconsumptie groenten en fruit, toch eet de Belg er nog steeds te weinig van (03/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Belg consumeerde vorig jaar meer groenten en fruit. Dat blijkt maandag uit een bevraging van het marktonderzoeksbureau GfK Belgium bij een panel van 6.000 Belgische gezinnen in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Toch eten de Belgen nog steeds te weinig groenten en fruit. Daarom zet VLAM een nieuwe tv-campagne op poten.
  [naar artikel]
 26. Moestuinieren voor beginners: met deze 5 groenten- en fruitsoorten lukt het (26/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wil je een moestuin(tje) aanleggen? Goede keuze: het is niet alleen rustgevend, je kan in het oogstseizoen ook elke dag verse groenten, kruiden en fruit plukken. Maar wat plant en zaai je als beginner best als eerste? Bouwsite Livios helpt je op weg met 5 soorten groenten en fruit die bijna niet kunnen mislukken.
  [naar artikel]
 27. We eten voor het eerst in tien jaar minder fruit en groenten (11/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  BRUSSEL Ondanks de vele gezondheidscampagnes kochten we voor het eerst in tien jaar minder groenten en fruit. “Mensen denken dat ze voldoende groenten en fruit eten. De realiteit is echter anders.” Voedingsexperts pleiten voor doortastende maatregelen.
  [naar artikel]
 28. Fruit op de verpakking? Slechts een op vijf producten bevat 50% fruit (03/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Slechts een op de vijf producten met een prominente afbeelding van fruit op de verpakking bevat minstens 50 procent fruit. Dat blijkt uit een studie door Freshfel, de Europese associatie voor verse groenten en fruit, waarbij 188 producten uit 33 Europese landen werden onderzocht. De resultaten staan in het gezondheidsmagazine Bodytalk.
  [naar artikel]
 29. Zelfrijdend wagentje levert groenten en fruit in uw buurt (24/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Uw groenten en fruit digitaal bestellen en laten leveren door een zelfrijdende wagen. Het zou de toekomst zijn van de e-commerce en retailhandel. In de Britse stad Greenwich was er al een proefproject.
  [naar artikel]
 30. Groenten, fruit, vis en vlees duurder in tweede kwartaal, maar niet alleen corona treft schuld (06/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  Verse groenten plus 16 procent, fruit plus 8 procent, vlees plus 3 procent. Eten is, volgens recente cijfers van het Prijzenobservatorium en van Statbel, in het tweede kwartaal van dit jaar duurder geworden. Maar dat is niet alleen de schuld van corona.
  [naar artikel]
 31. Deze stoffen in groenten en fruit verminderen je risico op Alzheimer (03/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Dat groenten en fruit eten goed is voor onze gezondheid is al lang geen verrassend nieuws meer. Nieuw onderzoek toont nu echter aan dat je houden...
  [naar artikel]
 32. Doe een zorgverlener eens een doos vol groenten en fruit cadeau (14/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Belgen kunnen via een vrije donatie pakketten vol groenten en fruit sponsoren voor personeel van zorginstellingen. Dat is het opmerkelijke initiatief van de Gentste start-up Kadonation en Vitadesk uit Gingelom.
  [naar artikel]
 33. 5 stukken fruit en groenten per dag? “Verre van genoeg” (23/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Dokters en diëtisten raden het al jarenlang aan: eet iedere dag vijf stuks fruit en evenveel groenten om een gezonde levensstijl te bekomen. Maar volgens onderzoekers is dat aantal dramatisch onderschat.
  [naar artikel]
 34. Zo eet je kind met plezier zijn groentjes en fruit op (21/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  De helft van de Limburgse kinderen krijgt fruit of groenten mee als tussendoortje. De cijfers komen uit een onderzoek van De Voorzorg Limburg bij 2 000 gezinnen. Eet jouw ‘spruit’ niet zo graag groenten of fruit? Daar bestaat een heel simpele, maar vooral erg leuke oplossing voor. Ideaal om samen met je kids te doen in de vakantie of tijdens het weekend.
  [naar artikel]
 35. Straks betalen voor zakje voor groenten en fruit (13/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De zeven grootste supermarktketens van ons land starten in maart met een proefproject aan de afdelingen groenten en fruit. Wie daar nog een
  [naar artikel]
 36. Groenten en fruit trotseren coronavirus (14/04/2020 - De Tijd)
  19:44 De aanvoer van fruit en groenten naar Europa ondervindt nauwelijks hinder door het coronavirus. Ook de prijzen stijgen niet noemenswaardig.
  [naar artikel]
 37. Cijfers bewijzen: Belg eet (al jaren) te weinig groenten en fruit (19/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Naar aanleiding van de Week van de Diëtist - van 19 tot 25 maart - heeft de Nationale Voedselconsumptiepeiling cijfers opgerakeld die aantonen hoeveel fruit de Belgen eten. En dat is veel te weinig, zo blijkt. Minder dan tien procent consumeert voldoende fruit.
  [naar artikel]
 38. Supermarkten geraken moeilijker aan groenten en fruit uit Zuid-Europa (27/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Supermarkten krijgen het moeilijk om groenten en fruit te halen uit de zuiderse landen. Dat blijkt uit een rondvraag in de sector. Toch maken de...
  [naar artikel]
 39. Zo lang blijven je fruit en groenten 'vers' (26/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Fruit en groenten bewaren is niet makkelijk. Sommige verliezen te veel voedingsstoffen als je ze lang laat liggen, anderen worden net beter.
  [naar artikel]
 40. Supermarkten reageren op tekort aan Zuid-Europese groenten en fruit door coronacrisis (27/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Supermarkten krijgen het moeilijk om groenten en fruit te halen uit de zuiderse landen. Dat blijkt uit een rondvraag in de sector. Toch maken de...
  [naar artikel]
 41. Nieuw onderzoek bewijst: “Groenten en fruit maken je gelukkig” (17/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Gelukkiger worden? Dan doe je er goed aan om meer groenten en fruit te eten en aan lichaamsbeweging te doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse universiteiten vanKent en Reading.
  [naar artikel]
 42. Deze vijf groenten zijn eigenlijk fruit (20/06/2018 - Metro)
  Denk jij dat je groenten van fruit kunt onderscheiden? Wees maar voorzichtig met die gedachte. In de wereld van planten zijn er een hoop groenten die voor verwarring zorgen. We zetten de vijf grootste missers even op een rijtje Tomaat (fruit) Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit. Pompoen (fruit) Omdat pompoenen zaadjes hebben, worden ze als fruit beschouwd. Dat telt trouwens voor elke plant met zaadjes. Aubergine (fruit) Aubergine’s behoren niet alleen tot de noemer fruit, ze zijn ook nog eens verwant aan de familie bessen. Wat een shocker hé. Paprika (fruit)  Geen ‘groente’ die zoveel verkocht wordt als paprika, maar eigenlijk hoort deze ook thuis in het rijtje van fruit. Erwtjes  De ingewikkeldste van allemaal zijn de erwtjes. De schil is een groente en de bolletjes binnenin zijn fruit. Deze bevatten de zaadjes die nodig zijn om te kunnen ontwikkelen. Lees ook : Groenten verlagen kans op stress Het bericht Deze vijf groenten zijn eigenlijk fruit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Delhaize 'tovert' met groenten voor kinderen: 'drakentanden', 'oranje raketten' en 'kikkerski's' (10/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Slechts 5 procent van de Belgische bevolking eet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid van 550 gram fruit en groenten. Kinderen en jongeren scoren...
  [naar artikel]
 44. Tekort aan fruit en groenten dreigt (04/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  HasseltDe groente- en fruitteelt lijdt onder de extreme hitte en droogte. Daardoor dreigen supermarkten onvoldoende aanbod te hebben. Groenten en fruit moeten er immers aan strenge productafspraken en afmetingen voldoen. “Versoepel de normen”, vragen de boeren.
  [naar artikel]
 45. Verbruik groenten en fruit bij Belgische gezinnen op laagste peil in tien jaar (10/05/2019 - Metro)
  De Belg heeft in 2018 2 procent minder groenten en 5 procent minder fruit gekocht dan het jaar voordien. Dat blijkt vandaag uit het jaarrapport van marktonderzoeker GfK Belgium bij 5.000 gezinnen, in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). In 2018 kocht de Belg gemiddeld 37 kilogram groenten en 45 kilogram fruit, wat het laagste peil is in tien jaar. “De Belg blijft zijn groente- en fruitverbruik overschatten en denkt dat hij het wel goed doet”, zegt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM. “Maar niets is minder waar. Het is belangrijk dat men genoeg inspiratie krijgt om meer en vaker groenten en fruit te gebruiken en dit op alle momenten van de dag.” Om het verbruik weer aan te zwengelen organiseert VLAM in juli een campagne om Belgisch fruit te promoten. “Blauwe bessen zijn bijvoorbeeld erg gegroeid in populariteit, maar de Belgische consument weet niet dat deze ook bij ons geteeld worden”, aldus Driesen. Sinds april voert VLAM ook een groentecampagne onder de slogan ‘Vegetables are the new sneakers’, die specifiek gericht is op millennials (18-30 jaar). Met de campagne wil VLAM de doelgroep overtuigen dat groenten net als sneakers in elke levensstijl passen. bron: Belga Het bericht Verbruik groenten en fruit bij Belgische gezinnen op laagste peil in tien jaar verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Deze groenten en fruit eten we het meest (20/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 38 kilogram verse groenten of één kilogram minder dan in 2016. Het thuisverbruik van fruit steeg licht van 46,6...
  [naar artikel]
 47. Een op de tien groenten te lelijk voor winkelrek (21/02/2017 - De Tijd)
  20:43 Vlaamse boeren krijgen 10 procent van hun groenten en fruit niet verkocht omdat die niet voldoen aan de strenge visuele eisen. Ze zijn te krom, te klein of te bultig.
  [naar artikel]
 48. Jeugdhuis Club 9 gaat boeren (23/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Jeugdhuis Club 9 in Koersel pakt uit met een bijzonder initiatief. Binnenkort kan je er wekelijks terecht voor een pakket verse groenten en fruit. Boerderij Het Groentenhof zal de biologische groenten en fruit kweken.
  [naar artikel]
 49. Groenten en fruit op straat uit bloembakken plukken? Het kan in Oostende (29/07/2016 - De Redactie)
  De inwoners van Oostende hebben geen excuus meer om groenten en fruit van hun bord te weren. Het stadsbestuur heeft duizenden planten met eetbare vruchten in de bloembakken van de stad geplant. Wie wil, mag ze oogsten.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy