Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 August 2022
03:07 uur

Is elektrisch rijden nog wel voordeliger dan benzine en diesel nu de energieprijzen stijgen? Wij deden de test

Het Nieuwsblad

06/08/2022 - 03:26

“Een elektrische auto is duurder, maar door het lagere verbruik verdien je dat terug.” Dat was lange tijd het argument om over te stappen naar elektrisch rijden. Maar klopt dat nog wel, nu de elektriciteitsprijzen zo zijn gestegen? Nieuwsblad berekende hoe lang het nu duurt om de hogere aankoopprijs terug te verdienen. En met welke motor je momenteel het goedkoopst naar het zuiden van Frankrijk rijdt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Benzine, diesel, hybride of elektrisch rijden? Wat is nu echt goedkoper? (04/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Autorijden kost geld, maar wat is nu echt het verschil tussen benzine, diesel, hybride en elektrisch rijden? Is elektrisch rijden voordeliger bij...
  [naar artikel]
 2. Eindelijk uitsluitsel: dit is wanneer het volgens experts goedkoper wordt om voor een benzineauto te kiezen (04/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Autorijden kost geld, maar wat is nu echt het verschil tussen benzine, diesel, hybride en elektrisch rijden? Is elektrisch rijden voordeliger bij...
  [naar artikel]
 3. Elektrisch rijden over enkele jaren goedkoper dan rijden op diesel of benzine (28/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf 2025 zullen alle elektrische auto’s goedkoper zijn dan hun alternatief op diesel of benzine. Dat berekende consumentenorganisatie Test Aankoop samen met de Europese koepel voor consumentenorganisaties BEUC. Ze hielden hiervoor niet alleen rekening met de aankoopprijs van de wagens, maar ook met de tank- of oplaadbeurten, de belasting, verzekering en het onderhoud.
  [naar artikel]
 4. Oliemaatschappijen verliezen bijna helft van hun omzet als we groene stroom tanken in de plaats van diesel en benzine (23/09/2019 - VRT NWS)
  Investeren in windmolens en zonnepanelen wordt rendabeler dan investeren in de productie van diesel en benzine. Dat blijkt uit een studie van BNP Paribas Fortis. Rijden op elektriciteit wordt steeds goedkoper. Benzine en diesel zullen op termijn het onderspit delven. Als we elektrisch gaan rijden en als er bovendien nog wat (wegwerp)plastics verboden worden, verliest de petroleumsector 48% van zijn afzet.
  [naar artikel]
 5. CNG-prijs nu al hoger dan benzine en diesel, en er komt nog een stijging: "Komt door hoge gas- en energieprijzen" (29/12/2021 - VRT NWS)
  De CNG-prijzen aan de pomp breken alle records. Met 1,70 euro gaat de prijs nu zelfs hoger dan diesel en benzine, terwijl heel wat mensen een CNG-auto kochten net omdat het voordelig tanken was. De CNG-prijs zal nog stijgen, en dan komt uiteraard de vraag in beeld of CNG-rijden nog wel interessant is. We lijsten op.
  [naar artikel]
 6. BMW-topman: “Elektrisch rijden is nauwelijks goedkoper dan diesel” (11/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Elektriciteit is niet goedkoop in België en een elektrische wagen opladen aan een publieke laadpaal maakt dat elektrisch rijden nauwelijks goedkoper is dan op diesel. Dat zegt Eddy Haesendonck, topman van BMW Belux. “Aan een tankstation staat bovendien de prijs per liter diesel of benzine duidelijk aangeduid, op een laadpaal is dat niet het geval”, aldus Haesendonck dinsdag.
  [naar artikel]
 7. BMW-topman: “Elektrisch rijden is nauwelijks goedkoper dan diesel” (11/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Elektriciteit is niet goedkoop in België en een elektrische wagen opladen aan een publieke laadpaal maakt dat elektrisch rijden nauwelijks goedkoper is dan op diesel. Dat zegt Eddy Haesendonck, topman van BMW Belux. “Aan een tankstation staat bovendien de prijs per liter diesel of benzine duidelijk aangeduid, op een laadpaal is dat niet het geval”, aldus Haesendonck dinsdag.
  [naar artikel]
 8. Energieprijzen swingen de pan uit: is het dan nog interessant om een elektrische auto te kopen? (21/01/2022 - VRT NWS)
  De energieprijzen blijven maar stijgen. Dat betekent dat het ook duurder wordt om een elektrische auto op te laden. "De inspecteur" wil weten of het dan wel slim is om in zo'n auto te investeren. Autojournalist Tony Verhelle vindt alvast van wel: "Elektrisch rijden zal voordeliger blijven".
  [naar artikel]
 9. “Verbruik en belastingen zijn voordeliger dan bij benzine of diesel”: onze geldexpert over elektrische en hybride wagens (19/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wil je binnenkort een nieuwe wagen kopen, dan heb je je ongetwijfeld al afgevraagd wat dan de beste keuze zou zijn: een auto met een benzine- of dieselmotor, of een hybride of elektrische wagen. Onze geldexpert Michel Maus bekijkt de financiële voordelen van elektrisch en hybride rijden in de verschillende gewesten, en voor bedrijfswagens.
  [naar artikel]
 10. 'Auto op aardgas voordeliger dan diesel of benzine' (25/04/2019 - De Tijd)
  01:02 Volgens een studie van de energieregulator CREG is een auto op aardgas economisch én ecologisch interessanter dan diesel of benzine. Maar toch komt de verkoop niet op gang.
  [naar artikel]
 11. Wordt het benzine, diesel, elektrisch of hybride? (14/01/2019 - De Tijd)
  06:51 Van 19 tot 27 januari vindt op de Brusselse Heizel het Autosalon plaats. Misschien laat u zich er verleiden tot de aankoop van een nieuwe auto. Hebt u al nagedacht over de keuze tussen diesel, benzine...
  [naar artikel]
 12. Noren schakelen massaal over op elektrisch rijden: bijna één derde nieuw verkochte auto's was in 2018 elektrisch (02/01/2019 - De Morgen)
  In Noorwegen, nochtans geen kleine olieproducent, is het marktaandeel voor volledig elektrische auto's vorig jaar spectaculair gestegen: 31,2 procent van alle nieuw verkochte auto's rijdt er nu op elektriciteit, terwijl de verkoop van diesel-, benzine- en hybride auto’s in elkaar stuikt. De Noren zijn daarmee het best scorende land ter wereld wat elektrisch rijden betreft. 
  [naar artikel]
 13. Is stroom "tanken" voordeliger dan diesel of benzine tanken? (27/06/2018 - VRT NWS)
  Zijn de hoge brandstofprijzen een stimulans om een elektrische auto te overwegen? Met andere woorden: valt stroom "tanken" voordeliger uit dan diesel of benzine tanken? "De inspecteur" van Radio 2 zocht het uit met kenner Tony Verhelle van Autogids. "Voor een rit van 1.000 km is elektriciteit een beetje goedkoper, maar de verschillen zijn echt niet zo groot", berekende Verhelle. Maar er zijn uiteraard nuances.
  [naar artikel]
 14. Dure benzine goedkoper, goedkope benzine en diesel iets duurder (21/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De maximumprijzen voor benzine en diesel veranderen morgen: benzine 95 (E10) en diesel worden iets duurder, terwijl benzine 98 (E5) een tikkeltje...
  [naar artikel]
 15. POLL. Zou u nog voor diesel kiezen als benzine evenveel kost? (11/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf woensdag betaalt u opnieuw ruim twee cent meer als u een liter diesel tankt. Daarmee bereikt diesel de hoogste prijs in 15 maanden. En de prijzen blijven maar stijgen. Maarten Matienko van de mobiliteitsclub VAB denkt zelfs dat diesel tegen 2019 nagenoeg evenveel (en soms zelfs meer) zal kosten dan benzine.
  [naar artikel]
 16. Wat te kiezen: benzine, diesel, hybride of elektrisch? Doe de test! (10/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Brusselse autosalon opent vandaag de deuren, dat betekent dat veel landgenoten momenteel aan het uitkijken zijn naar een nieuwe vierwieler. Met...
  [naar artikel]
 17. Diesel, Euro 95 en Euro 98 verdwijnen. Voortaan tanken we B7, E10 en E5 (03/10/2018 - De Morgen)
  Niet schrikken wanneer u vanaf 12 oktober geen diesel of benzine meer vindt in het tankstation. Die dag wijzigen immers de etiketten voor benzine en diesel. Diesel wordt B7, benzine 98 wordt E5.
  [naar artikel]
 18. Wat te kiezen: benzine, diesel, hybride of elektrisch? Doe hier de test! (10/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Brusselse autosalon opent vandaag de deuren, dat betekent dat veel landgenoten momenteel aan het uitkijken zijn naar een nieuwe vierwieler. Met...
  [naar artikel]
 19. Opnieuw recordprijzen verwacht voor benzine en diesel aan de pomp (03/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Benzine en diesel tanken wordt vanaf donderdag duurder. Dat meldt de De Federale Overheidsdienst Economie. Voor de zoveelste keer op rij stijgen de prijzen tot nieuwe records.
  [naar artikel]
 20. Prijsverschil tussen diesel en benzine is overal in Europa kleiner geworden (14/01/2018 - Metro)
  Het prijsverschil tussen diesel en benzine is overal in Europa kleiner geworden in vergelijking met twee jaar geleden. In België, Frankrijk en Spanje is het prijsverschil tussen beide brandstoffen minder dan 10 eurocent per liter geworden. In 2016 was dat in België nog meer dan 22 eurocent. Dat blijkt zondag uit cijfers van mobiliteitsclub VAB. De prijs van diesel is in Europa gemiddeld met 28 procent toegenomen in de voorbije twee jaar, de prijs van benzine steeg met 14 procent. In Frankrijk en België waren de prijsstijgingen van diesel het grootst, met respectievelijk 38 procent en 33 procent. Nederland is een uitzondering in Europa: daar blijft het verschil tussen diesel en benzine groot (30 eurocent) en betalen automobilisten 15 euro meer voor een tank benzine van 50 liter. In België is een tank benzine van 50 liter nog slechts 1,5 euro duurder dan eenzelfde tank diesel. De prijzen van benzine en diesel zullen in België dit jaar nog meer naar elkaar toegroeien, door de accijnsverhoging op diesel. Wie wil besparen door in het buitenland te tanken, kan dat in Luxemburg. Op een tank van 50 liter diesel bespaar je daar meer dan 17 euro tegenover tanken in België. Ook Duitsland is voordeliger (ruim 8 euro) om diesel te tanken. In Nederland en Frankrijk loopt de prijs van diesel vrijwel gelijk met die in België. Wie met benzine rijdt kan enkel in Luxemburg echt voordeel (12,5 euro) halen uit een tankbeurt van 50 liter. In Nederland is benzine veel duurder. bron: Belga  
  [naar artikel]
 21. “Benzine en diesel in 2019 even duur” (11/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Tegen het jaar 2019 zullen benzine en diesel in ons land nagenoeg evenveel kosten. “Het is zelfs niet uitgesloten dat diesel op sommige momenten duurder zal zijn dan benzine”, zegt Maarten Matienko van de mobiliteitsclub VAB. De prijs voor een liter diesel bevindt zich momenteel op het hoogste niveau in 15 maanden.
  [naar artikel]
 22. “Met zonnepanelen op je huis rijd je 30.000 kilometer voor slechts 300 euro”: zo blijft elektrisch rijden wél betaalbaar (10/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  We betalen ons vandaag blauw voor elektriciteit, maar binnen x-aantal jaar moeten we ook allemaal elektrisch rijden. Hoe betaalbaar is dat nog? Hoeveel kost het om een elektrische wagen thuis op te laden? Komt dat goedkoper uit dan benzine of diesel? En hoe belangrijk zijn zonnepanelen in dit verhaal? We vroegen het aan voorzitter Jochen De Smet van EV Belgium, de sectorfederatie voor elektrische mobiliteit.
  [naar artikel]
 23. Kunnen de benzine- en dieselprijzen nog verder stijgen? (04/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Kunnen de benzine- en dieselprijzen nog verder stijgen? De maximumprijzen voor benzine en diesel zitten op een recordhoogte. Wie niet dringend brandstof nodig heeft, wacht dan ook even om zijn wagen vol te tanken. Vraag blijft of de prijzen binnenkort opnieuw zullen dalen. Of kunnen de prijzen nog verder stijgen? Wie vandaag zijn wagen heeft volgetankt, zal het ongetwijfeld gemerkt hebben: de benzine- […] Lees dit artikel: Kunnen de benzine- en dieselprijzen nog verder stijgen?
  [naar artikel]
 24. Diesel, benzine en huisbrandolie morgen duurder (06/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De maximumprijzen voor diesel, benzine en huisbrandolie stijgen morgen, een gevolg van hogere noteringen van de olieproducten op de
  [naar artikel]
 25. Dure benzine goedkoper, goedkope benzine duurder (21/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  De maximumprijzen voor benzine en diesel veranderen woensdag: benzine 95 (E10) en diesel worden iets duurder, terwijl benzine 98 (E5) een tikkeltje goedkoper wordt. Dat meldt de FOD Economie.
  [naar artikel]
 26. Dure benzine goedkoper, goedkope benzine duurder (21/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  De maximumprijzen voor benzine en diesel veranderen woensdag: benzine 95 (E10) en diesel worden iets duurder, terwijl benzine 98 (E5) een tikkeltje goedkoper wordt. Dat meldt de FOD Economie.
  [naar artikel]
 27. Is duurdere brandstof ook beter? En kan je verder rijden met een premium benzine of diesel? (09/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  We hebben de mond vol over de prijs van benzine en diesel, en kijken volop naar de prijsverschillen tussen tankstations. Maar duidt het prijsverschil ook op een kwaliteitsverschil? En zitten er effectief additieven in bepaalde brandstoffen (van een premiumlabel), en zijn die de meerprijs dan waard?
  [naar artikel]
 28. Is duurdere brandstof ook beter? En kan je verder rijden met een premium benzine of diesel? (09/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  We hebben de mond vol over de prijs van benzine en diesel, en kijken volop naar de prijsverschillen tussen tankstations. Maar duidt het prijsverschil ook op een kwaliteitsverschil? En zitten er effectief additieven in bepaalde brandstoffen (van een premiumlabel), en zijn die de meerprijs dan waard?
  [naar artikel]
 29. De explosie van de energieprijzen begint parten te spelen, de vrees voor een recessie wint steeds meer terrein (09/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Tegen 18 maart moet de federale regering knopen doorhakken in het energiedossier. Niet alleen de kernuitstap maar ook de prijsexplosie van gas, elektriciteit, benzine en diesel liggen op tafel. De brandstofprijzen verpulveren dezer dagen immers alle records: voor een volle tank van 50 liter diesel of benzine 98 moet u al 100 euro ophoesten; en als de huidige energieprijzen aanhouden moet een gemiddeld gezin met een variabel jaarcontract voor gas en elektriciteit 8.000 euro neerdokken. Leuk is anders.
  [naar artikel]
 30. Vanaf morgen nieuwe recordprijzen voor benzine en diesel: tot 1,85 euro voor een liter benzine (03/11/2021 - VRT NWS)
  Benzine en diesel tanken wordt vanaf morgen weer duurder. Dat meldt de FOD Economie. Nadat de prijzen zaterdag voor het eerst in weken waren gedaald, stijgen ze nu weer naar nieuwe records.
  [naar artikel]
 31. Vanaf morgen nieuwe recordprijzen voor benzine en diesel aan de pomp (03/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Benzine en diesel tanken wordt vanaf morgen/donderdag duurder. Dat meldt de FOD Economie. De prijzen stijgen zo tot nieuwe records.
  [naar artikel]
 32. Vanaf donderdag nieuwe recordprijzen voor benzine en diesel aan de pomp (03/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Benzine en diesel tanken wordt vanaf donderdag duurder. Dat meldt de FOD Economie. De prijzen stijgen zo tot nieuwe records.
  [naar artikel]
 33. Vanaf donderdag nieuwe recordprijzen voor benzine en diesel (03/11/2021 - De Standaard)
  Benzine en diesel tanken wordt vanaf donderdag opnieuw duurder. Dat meldt de FOD Economie. De prijzen stijgen zo tot nieuwe records.
  [naar artikel]
 34. Benzine wordt weer goedkoper, voor diesel tel je net meer neer (05/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  De maximumprijzen van benzine en diesel worden woensdag aangepast. Terwijl benzine goedkoper wordt, stijgt de prijs van diesel, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. Ook stookolie wordt duurder.
  [naar artikel]
 35. “Duurder in aankoop, voordeliger om mee te rijden”: onze geldexpert over de fiscale voordelen van elektrische en hybride wagens (19/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wil je binnenkort een nieuwe wagen kopen, dan heb je je ongetwijfeld al afgevraagd wat dan de beste keuze zou zijn: een auto met een benzine- of dieselmotor, of een hybride of elektrische wagen. Onze geldexpert Michel Maus bekijkt de financiële voordelen van elektrisch en hybride rijden in de verschillende gewesten, en voor bedrijfswagens.
  [naar artikel]
 36. Topman BMW: "Elektrisch rijden nauwelijks goedkoper dan op diesel" (11/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Elektriciteit is niet goedkoop in België en een elektrische wagen opladen aan een publieke laadpaal maakt dat elektrisch rijden nauwelijks...
  [naar artikel]
 37. Diesel voor het eerst duurder dan benzine (maar niet die aan de pomp) (09/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Voor het eerst zal zaterdag de wettelijke maximumprijs voor benzine boven die van diesel liggen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Maar het gaat wel om benzine 95 zonder de verhoogde biocomponent, en die is wellicht nergens meer te vinden. De gangbare Benzine 95 E10 blijft voorlopig wel nog nipt duurder dan diesel.
  [naar artikel]
 38. Diesel te vervuilend, elektrisch te duur: hybride wagen blijkt gulden middenweg (20/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Benzine of diesel? Toch wat te vervuilend, en binnenkort misschien zwaarder belast. Elektrisch dan maar? Nee, te duur. En dus laten we ons verleiden door hybride modellen. Op het voorbije Autosalon ging één op de drie vervolggesprekjes over een hybride wagen. En dat terwijl nog maar één op de twintig auto’s op de Belgische wegen een hybride is.
  [naar artikel]
 39. Benzine en diesel worden morgen duurder (18/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Zowel benzine als diesel wordt vrijdag duurder. Wie de auto volgooit met benzine 95 E10, betaalt maximaal 1,423 euro per liter aan de pomp, of
  [naar artikel]
 40. Benzine weer duurder dan diesel (30/03/2018 - Metro)
  De maximumprijs van benzine gaat morgen omhoog. Daarmee wordt benzine weer duurder dan diesel. Wie benzine 95 E10 tankt, betaalt vanaf morgen maximaal 1,476 euro per liter. Dat is ruim 5 cent per liter meer dan vandaag, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. De maximumprijs van diesel sprong vorige week voor het eerst boven die van benzine 95 E10. Dat is een bewuste keuze van de regering om het wagenpark in ons land te “vergroenen”: via het zogenaamde cliquetsysteem worden prijsdalingen van diesel voor de helft omgezet in accijnsverhogingen. Voor benzine 98 betaal je vanaf morgen maximaal 1,535 euro per liter, voor 98 E10 is dat 1,543 euro per liter. bron: Belga   Het bericht Benzine weer duurder dan diesel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Benzine weer duurder dan diesel (30/03/2018 - Metro)
  De maximumprijs van benzine gaat morgen omhoog. Daarmee wordt benzine weer duurder dan diesel. Wie benzine 95 E10 tankt, betaalt vanaf morgen maximaal 1,476 euro per liter. Dat is ruim 5 cent per liter meer dan vandaag, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. De maximumprijs van diesel sprong vorige week voor het eerst boven die van benzine 95 E10. Dat is een bewuste keuze van de regering om het wagenpark in ons land te “vergroenen”: via het zogenaamde cliquetsysteem worden prijsdalingen van diesel voor de helft omgezet in accijnsverhogingen. Voor benzine 98 betaal je vanaf morgen maximaal 1,535 euro per liter, voor 98 E10 is dat 1,543 euro per liter. bron: Belga   Het bericht Benzine weer duurder dan diesel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Benzine wordt goedkoper, diesel duurder (05/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  De maximumprijzen van benzine en diesel worden woensdag aangepast. Terwijl benzine goedkoper wordt, stijgt de prijs van diesel, zo meldt de federale overheidsdienst Economie dinsdag. Ook stookolie wordt duurder.
  [naar artikel]
 43. Benzine wordt goedkoper, diesel duurder (05/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De maximumprijzen van benzine en diesel worden woensdag aangepast. Terwijl benzine goedkoper wordt, stijgt de prijs van diesel, zo meldt de federale overheidsdienst Economie dinsdag. Ook stookolie wordt duurder.
  [naar artikel]
 44. Benzine na één jaar weer duurder dan diesel (04/07/2019 - De Morgen)
  Voor het eerst in een jaar zit de prijs van diesel opnieuw op hetzelfde niveau als die van benzine. Aan sommige pompen is diesel zelfs alweer goedkoper en loopt het verschil al op tot bijna 10 cent per liter. In november vorig jaar was benzine nog 13 cent goedkoper.
  [naar artikel]
 45. Leverancier vergist zich tussen diesel en benzine: tientallen klanten vallen stil (17/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  In de stad Andenne (Namen) vielen de voorbije dagen tientallen auto’s stil omdat ze de verkeerde brandstof getankt hadden. Al deden ze dat zonder dat ze het zelf wisten: de transporteur van dienst maakte maandagnamiddag een grote vergissing door diesel en benzine in de verkeerde pomp te lossen.
  [naar artikel]
 46. Benzine goedkoper, diesel en stookolie duurder (05/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De maximumprijzen van benzine en diesel worden woensdag aangepast. Terwijl benzine goedkoper wordt, stijgt de prijs van diesel, zo meldt de federale overheidsdienst Economie dinsdag. Ook stookolie wordt duurder.
  [naar artikel]
 47. Tanken opnieuw wat duurder: diesel en benzine stijgen in prijs (19/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Tanken wordt woensdag weer wat duurder. De maximumprijs van een liter diesel (B7) stijgt met 2,6 cent tot 2,079 euro per liter. Wat benzine betreft, stijgen de maximumprijzen met 1,6 cent tot 1,931 euro per liter voor 95 (E10) en met 1,4 cent tot 2,167 euro per liter voor 98 (E5).
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy