Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 September 2022
08:41 uur

Kankers geassocieerd met blootstelling PFAS komen niet vaker voor dan in rest van Vlaanderen

De Standaard

21/09/2022 - 19:06

Kankers die mogelijk geassocieerd zouden kunnen zijn met blootstelling aan PFAS komen in een straal van 3 en 5 kilometer rond chemiebedrijf 3M niet vaker voor dan in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Kankerregister op vraag van het Agentschap Zorg en Gezondheid.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Onderzoek: kanker komt niet vaker voor in gebied rond chemiebedrijf 3M (21/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Kankers die mogelijk geassocieerd zouden kunnen zijn met blootstelling aan PFAS komen in een straal van 3 en 5 kilometer rond 3M niet vaker voor dan in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Kankerregister op vraag van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De resultaten zijn vergelijkbaar met die van een onderzoek uit 2021 in Zwijndrecht.
  [naar artikel]
 2. Kanker komt niet vaker voor in de regio rond chemiebedrijf 3M dan elders in Vlaanderen (21/09/2022 - VRT NWS)
  Er zijn in de buurt van chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht niet meer mensen met kanker dan in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Kankerregister op vraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Ook kankers die geassocieerd worden met blootstelling aan PFAS blijken niet meer voor te komen in de buurt van 3M dan gemiddeld in Vlaanderen.
  [naar artikel]
 3. Geen hogere incidentie van kanker in gebied rond 3M-fabriek (21/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  Kankers die mogelijk geassocieerd zouden kunnen zijn met blootstelling aan PFAS komen in een straal van 3 en 5 kilometer rond 3M niet vaker voor dan in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Kankerregister op vraag van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De resultaten zijn vergelijkbaar met die van een onderzoek uit 2021 in Zwijndrecht.
  [naar artikel]
 4. Blootstelling aan PFAS kan mogelijk kans op ernstige coronabesmetting vergroten (14/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In het Vlaams Parlement is de afgelopen week heel wat discussie gevoerd rond de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. PFOS, of PerFluorOctaanSulfonaten, is een verzamelnaam voor chemische stoffen die water, vuil en vet afstoten en die behoren tot de groep PFAS, wat staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. De stoffen worden door de mens gefabriceerd en zijn niet biologisch afbreekbaar. Hoewel de schadelijke effecten van PFAS op lange termijn nog niet helemaal gekend zijn, worden de stoffen wel als zorgwekkend beschouwd. Bovendien toont onderzoek aan dat blootstelling aan PFAS het risico op een ernstige coronabesmetting kan vergroten. Ook zouden de stoffen de effectiviteit van vaccins kunnen verminderen.
  [naar artikel]
 5. "PFAS zitten zowat overal, ook op onverdachte plekken": hoe komt dat en wat kunnen we ertegen doen? (14/07/2022 - VRT NWS)
  “We vinden PFAS zowat overal.” Dat is de conclusie van een nieuw rapport van professor Karl Vrancken, die op vraag van de Vlaamse regering de PFAS-vervuiling in Vlaanderen onderzoekt. “Het is ook gemeten op veel plekken waar we het niet hadden verwacht, maar niet in niveaus dat het tot risico’s leidt”, verduidelijkt Vrancken. In “Terzake” geeft hij ook een aantal tips om de blootstelling aan PFAS te beperken.
  [naar artikel]
 6. Drinkwater in enkele Antwerpse en West-Vlaamse gemeenten bevat meer PFAS dan in de rest van Vlaanderen, maar wel minder dan de Europese norm  (19/06/2021 - VRT NWS)
  Het drinkwater in Zwijndrecht en Antwerpen bevat meer PFAS dan de waterwinningsgebieden in de rest van Vlaanderen. Ook in de streek van Zuid-West-Vlaanderen rond Kuurne, Waregem en Kortrijk zijn er hogere waarden. Maar de concentraties blijven wel ruim onder de Europese norm. Dat blijkt uit een beperkte staalname die het Agentschap Zorg en Gezondheid, samen met de Vlaamse Milieumaatschappij, in 2018 liet uitvoeren.
  [naar artikel]
 7. Onderzoek naar PFAS in heel Vlaanderen (02/11/2021 - De Tijd)
  08:56 De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) onderzoekt of de niet-afbreekbare stoffen van de PFAS-groep in Vlaanderen in het grondwater zijn gesijpeld.
  [naar artikel]
 8. Bloedtest voor kankers stap dichterbij (19/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een internationale ploeg onderzoekers uit 25 verschillende laboratoria meldt dat vroege opsporing van een reeks kankers er aan zit te komen. Acht van de meest voorkomende kankers kunnen opgespoord worden via een eenvoudige bloedtest, melden ze in het vakblad Science.
  [naar artikel]
 9. PFAS wijdverspreid in ondiepe grondwater van Vlaanderen (06/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  PFAS zijn wijdverspreid in het grondwater in Vlaanderen zonder dat daarvoor een directe bron van vervuiling kan worden aangeduid. In 88% van 200 onderzochte meetputten zijn PFAS gevonden.
  [naar artikel]
 10. Onderzoekers vinden PFAS in duurzame rietjes: "Geen direct gevaar voor de gezondheid, maar gebruik ze beter niet"  (24/06/2022 - VRT NWS)
  In de meeste "duurzame" rietjes van papier, bamboe en zelfs glas hebben onderzoekers PFAS gevonden. Ook in plastic rietjes zijn die aanwezig. Hoewel de concentratie erg laag is en er dus geen accuut gezondheidsgevaar is, raden de onderzoekers het gebruik van rietjes (behalve die van roestvrij staal) toch af. Zo kan je volgens hen alvast één bron van blootstelling aan PFAS vermijden.
  [naar artikel]
 11. PFAS-vervuiling bedreigt 270 werven (23/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  Nadat de grondwerken aan de Oosterweelwerf zijn stilgelegd wegens PFAS-vervuiling dreigen nog meer verontreinigde werven in de problemen te komen. Zo kampen al zeker 270 werven met niet-afbreekbare PFAS in de bodem of in het grondwater, blijkt uit een data-analyse van De Tijd.
  [naar artikel]
 12. PFAS-verontreiniging vastgesteld in Hamont-Achel: voorzorgsmaatregelen aanbevolen (29/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  In Hamont is op het industrieterrein een PFAS-verontreiniging vastgesteld aan Remise 3 waar in 2010 een hevige bedrijfsbrand is geweest. Omdat er voor de omwonenden er nu een risico op herhaaldelijke blootstelling is, heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid no regret-maatregelen of voorzorgsmaatregelen aanbevolen.
  [naar artikel]
 13. Na stillegging Oosterweel: PFAS-vervuiling bedreigt nog 270 werven (23/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Nadat de grondwerken aan de Oosterweelwerf zijn stilgelegd wegens PFAS-vervuiling dreigen nog meer verontreinigde werven in de problemen te komen. Zo kampen al zeker 270 werven met niet-afbreekbare PFAS in de bodem of in het grondwater, blijkt zaterdag uit een data-analyse van De Tijd.
  [naar artikel]
 14. Kans dat je trouwt is groter in Limburg dan in de rest van het land (10/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  In 2019 werden in Vlaanderen 24.483 huwelijken gesloten en kozen 24.561 koppels om wettelijk te gaan samenwonen. Dat blijkt dinsdag uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen. Opvallend: inwoners van Limburg kiezen vaker voor een huwelijk dan de rest van de Vlamingen.
  [naar artikel]
 15. PFAS-vervuiling bedreigt 270 werven, arrest Raad van State mogelijk ook risico voor nieuwe projecten (23/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Nadat de grondwerken aan de Oosterweelwerf zijn stilgelegd wegens PFAS-vervuiling, dreigen nog meer verontreinigde werven in de problemen te komen. Zo kampen al zeker 270 werven met niet-afbreekbare PFAS in de bodem of in het grondwater, blijkt zaterdag uit een data-analyse van De Tijd.
  [naar artikel]
 16. Onderzoek naar aanwezigheid PFAS in grondwater over heel Vlaanderen (02/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Zitten er ook PFAS in ons grondwater? De Vlaamse Milieumaatschappij begint over enkele maanden met een meetcampagne in 250 putten in Vlaanderen. Daarbij wordt ook getest op sporen van geneesmiddelen.
  [naar artikel]
 17. Na onderzoek op 200 meetpunten in Vlaanderen: PFAS wijdverspreid in het ondiepe grondwater  (06/07/2022 - VRT NWS)
  PFAS zijn wijdverspreid in het grondwater in Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij, waarbij stalen werden genomen uit 200 meetpunten. De grootste concentraties zijn terug te vinden in de provincie Antwerpen. PFAS kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, ze kunnen tot leverschade leiden of het immuunsysteem aantasten.
  [naar artikel]
 18. Zitten ook in jouw straat of buurt PFAS? Check het op deze gedetailleerde kaart van Vlaanderen (09/04/2022 - VRT NWS)
  Wie wil nagaan op welke plaatsen in Vlaanderen de grond mogelijk vervuild is met PFAS, kan dat voortaan doen op een online kaart. Naast de 3M-fabriek in Zwijndrecht zijn er namelijk nog meer dan 800 plekken, verspreid over Vlaanderen, waar deze chemische stoffen een risico kunnen vormen voor de gezondheid. Het gaat vrijwel altijd om plekken waar de brandweer blusschuim heeft gebruikt met PFAS erin. Ook in jouw buurt? Controleer het hieronder.
  [naar artikel]
 19. Kost van werkgerelateerde kankers geraamd op tien miljard euro in België (13/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Kankers veroorzaakt door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tijdens het werk, zorgen in de Europese Unie voor een jaarlijkse kost tussen 270 en 610 miljard euro, of tussen 1,8 procent en 4,1 procent van het bruto binnenlands product van de EU. In België loopt die kost op tot meer dan 10 miljard euro. Dat blijkt uit een studie van het European Trade Union Institute (ETUI).
  [naar artikel]
 20. Kost van werkgerelateerde kankers geraamd op tien miljard euro in België (13/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Kankers veroorzaakt door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tijdens het werk, zorgen in de Europese Unie voor een jaarlijkse kost tussen 270 en 610 miljard euro, of tussen 1,8 procent en 4,1 procent van het bruto binnenlands product van de EU. In België loopt die kost op tot meer dan 10 miljard euro. Dat blijkt uit een studie van het European Trade Union Institute (ETUI).
  [naar artikel]
 21. Waarom Limburg niet armer is dan de rest van Vlaanderen (17/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Bijna één op de acht Limburgers (13 procent) loopt een groot risico om in de armoede terecht te komen. Maar daarmee is Limburg niet ‘armer’ dan de rest van Vlaanderen.
  [naar artikel]
 22. PFAS wijdverspreid in het ondiepe grondwater: deze gemeenten zijn zwaarst getroffen (06/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  PFAS zijn wijdverspreid in het grondwater in Vlaanderen zonder dat daarvoor een directe bron van vervuiling kan worden aangeduid. In 88% van 200 onderzochte meetputten zijn PFAS gevonden.
  [naar artikel]
 23. PFAS wijdverspreid in ondiep Vlaams grondwater (06/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  PFAS zijn wijdverspreid in het grondwater in Vlaanderen zonder dat daarvoor een directe bron van vervuiling kan worden aangeduid. In maar liefst 88% van 200 onderzochte meetputten zijn PFAS gevonden, schrijven Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen woensdag.
  [naar artikel]
 24. Ook PFAS in ons grondwater? Milieumaatschappij onderzoekt waterputten in heel Vlaanderen (02/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Zitten er ook PFAS in ons grondwater? De Vlaamse Milieumaatschappij begint over enkele maanden met een meetcampagne in 250 putten in Vlaanderen. Daarbij wordt ook getest op sporen van geneesmiddelen.
  [naar artikel]
 25. "Jeugdkampen op plekken die vervuild zijn met PFAS? Geen probleem": PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken stelt gerust (04/07/2022 - VRT NWS)
  Jeugdkampen of evenementen op plaatsen die vervuild zijn met PFAS en waar no regret-maatregelen gelden, mogen gewoon plaatsvinden. Dat zegt Karl Vrancken, die de PFAS-vervuiling in Vlaanderen onderzoekt. Hij krijgt de laatste tijd heel wat vragen van organisatoren van evenementen en scoutskampen, die gepland zijn op plekken waar de schadelijke stof PFAS in de grond zit.
  [naar artikel]
 26. ‘Obesitas vaker gelinkt aan vier veelvoorkomende kankers dan roken’ (14/07/2019 - De Morgen)
  Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC. De organisatie ligt nu onder vuur voor ‘fat-shaming’.
  [naar artikel]
 27. Veelvoorkomende kankers vaker veroorzaakt door obesitas dan door roken (14/07/2019 - De Morgen)
  Obesitas is verantwoordelijk voor meer gevallen van vier veelvoorkomende kankers dan roken. Dat meldt een Britse liefdadigheidsinstelling aan de BBC. De organisatie ligt nu onder vuur voor ‘fat-shaming’.
  [naar artikel]
 28. 803 risicosites met PFAS in Vlaanderen (18/01/2022 - De Tijd)
  18:58 Gemeentebesturen hebben 803 locaties aangeduid waar ooit blusoefeningen plaatsvonden. Daardoor zit het schadelijke PFAS er mogelijk in de bodem.
  [naar artikel]
 29. Elke Vlaming krijgt te veel PFAS binnen, maar acute maatregelen komen er niet: “Er sterven ook twee mensen per dag in het verkeer, maar we schaffen het verkeer niet af” (10/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Bijna iedereen in Vlaanderen krijgt te veel PFAS binnen om gezond te zijn. Dat staat in het nieuwe rapport van de Vlaamse opdrachthouder rond de PFAS-problematiek. Hij pleit ervoor om de productie en consumptie ervan af te bouwen en wijst de overheid op de nood aan een saneringsaanpak. Maar tegelijk waarschuwt hij voor tunnelvisie – “er sterven elke dag twee mensen in het verkeer, maar we schaffen niet het hele verkeer af.”
  [naar artikel]
 30. Amerikaanse onderzoekers vinden PFAS in kinderkleding en kussenslopen (04/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Diverse kinderproducten die water- of vuilafstotend zijn, van kleding tot meubelhoezen en kussenslopen, bevatten volgens Amerikaans onderzoek PFAS. Onder die noemer vallen tal van nauwelijks afbreekbare chemische stoffen die worden geassocieerd met hogere risico’s op kanker, een hoge cholesterol en bijvoorbeeld problemen met het immuunsysteem of de voortplanting. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Environmental Science & Technology’.
  [naar artikel]
 31. GEMEENTERAAD. Burgemeester Yzermans: “Zorg en Gezondheid heeft ons niet goed geïnformeerd over PFAS” (29/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  PFAS: “Meerdere gemeenten in Vlaanderen hebben klachten over de communicatie van de Vlaamse overheid naar aanleiding van het onderzoek naar PFAS.” Dat zei burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) na een interpellatie van oppositieraadslid Maarten Houben (BUUR).
  [naar artikel]
 32. Lantis-CEO: 'Vlaanderen moet leren omgaan met de historische PFAS-vervuiling' (08/02/2022 - De Tijd)
  17:08 Als de Vlaamse regering niet snel adequate wetgeving uitwerkt voor werven die met PFAS vervuild zijn, dreigen na de Oosterweelwerken nog meer projecten te kapseizen, waarschuwt Lantis-CEO Luc Helleman...
  [naar artikel]
 33. PFAS-coördinator Karl Vrancken: “Eén ei per week eten kunnen we moeilijk gaan controleren” (24/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Samen met PFOS en PFAS leerde Vlaanderen de afgelopen weken Karl Vrancken (52) kennen. Hij werd door de Vlaamse regering aangesteld als opdrachthouder voor de coördinatie van de dossiers rond de PFOS en PFAS-verontreiniging. Sommige mensen noemden hem al de ‘Steven Van Gucht van de PFAS’. Niet eens zo’n slechte vergelijking moeten we toegeven na een uitgebreid gesprek met Vrancken.
  [naar artikel]
 34. Vlaams PFAS-rapport waarschuwt: “In heel Vlaanderen geen eieren van eigen kweek meer volgens Europese norm” (05/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Als we de strenge Europese normen volgen, dan is het in heel Vlaanderen afgeraden om nog eieren van eigen kweek te eten. Niet alleen in zwaar verontreinigde gebieden als Zwijndrecht. Dat besluit een nieuw Vlaams rapport van Professor Karl Vrancken, de PFAS-opdrachthouder van de Vlaamse overheid. Volgens het rapport is het aandeel van PFAS in eieren veel groter dan in zelfgekweekte groenten.
  [naar artikel]
 35. Oosterweel graaft in chemisch vervuilde grond, die verspreid wordt over Vlaanderen (26/04/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Door de graafwerken voor de Oosterweelverbinding dreigt overal in Vlaanderen verontreinigde grond terecht te komen, waarschuwen milieuorganisaties. Daarmee zetten de organisaties de kwestie van de chemische stof PFAS in Vlaanderen voor het eerst op scherp.
  [naar artikel]
 36. Een op drie kankers is te vermijden door je gedrag te veranderen: “Heel simpele dingen” (28/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vier op de tien kankers bij mannen en de helft van alle kankers bij vrouwen in België valt te vermijden als we onze levensstijl aanpassen. Dat...
  [naar artikel]
 37. Een op drie kankers is te vermijden door ons gedrag te veranderen: “Het zijn heel simpele dingen” (28/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vier op de tien kankers bij mannen en de helft van alle kankers bij vrouwen in België valt te vermijden als we onze levensstijl aanpassen. Dat...
  [naar artikel]
 38. Een op drie kankers is te vermijden door gedrag te veranderen: “Het zijn heel simpele dingen” (28/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vier op de tien kankers bij mannen en de helft van alle kankers bij vrouwen in België valt te vermijden als we onze levensstijl aanpassen. Dat...
  [naar artikel]
 39. Karl Vrancken, opdrachthouder PFAS-problemen: 'Gemiddeld tien risicosites per Vlaamse gemeente' (25/01/2022 - Knack)
  De Commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement hoort woensdag professor Karl Vrancken (UAntwerpen) over zijn tweede tussentijdse rapport als opdrachthouder van de Vlaamse regering voor de PFAS-problematiek. In het rapport is sprake van 4000 met PFAS vervuilde locaties in Vlaanderen.
  [naar artikel]
 40. PFAS-vervuiling in Zwijndrecht in tien jaar sterk gedaald, 3M-directeur stelt dat huidige concentraties niet tot gezondheidsproblemen leiden (01/07/2021 - De Morgen)
  Hoe erg is het nu echt gesteld met de PFAS-vervuiling in Vlaanderen? En waar zitten de hotspots? Op die vragen wil het expertenteam van Karl Vrancken tegen september een antwoord hebben. Onderzoek van de UAntwerpen toont alvast dat de PFAS-concentratie in Zwijndrecht de voorbije tien jaar sterk is gedaald.
  [naar artikel]
 41. “Iedereen in Vlaanderen blootgesteld aan ongezonde hoeveelheid PFAS” (10/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Iedereen in Vlaanderen krijgt een ongezonde hoeveelheid PFAS binnen, blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek van de expertengroep die in opdracht van de Vlaamse regering de omvang van de PFOS-vervuiling in kaart brengt. Dat schrijft het Nieuwsblad.
  [naar artikel]
 42. Elke Vlaming krijgt te veel PFAS binnen (11/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Bijna iedereen in Vlaanderen krijgt te veel PFAS binnen om gezond te zijn. Dat staat in het nieuwe rapport van de Vlaamse opdrachthouder rond de PFAS-problematiek. Hij pleit ervoor om de productie en consumptie ervan af te bouwen en wijst op de nood aan sanering. Maar tegelijk waarschuwt hij voor tunnelvisie – “er sterven elke dag twee mensen in het verkeer, maar we schaffen niet het hele verkeer af.”
  [naar artikel]
 43. Onderzoek naar PFAS in grondwater in heel Vlaanderen (02/11/2021 - Knack)
  De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) plant begin volgend jaar een grootschalig onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in het grondwater in heel Vlaanderen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis dinsdag.
  [naar artikel]
 44. Elektronische ‘neus’ spoort kankers op met meer dan 90% nauwkeurigheid (04/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Elektronische ‘neus’ spoort kankers op met meer dan 90% nauwkeurigheid Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben een elektronische test ontwikkeld die door te ‘ruiken’ aan de dampen van bloedmonsters met grote nauwkeurigheid kankers kan opsporen. Een eventuele kanker in een vroeg stadium opsporen, verhoogt de kansen op genezing. In dat licht komen onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania met een nieuwe soort test op de […] Lees dit artikel: Elektronische ‘neus’ spoort kankers op met meer dan 90% nauwkeurigheid
  [naar artikel]
 45. 'Pfas-sanering op deze schaal is onbekend terrein' (07/07/2022 - De Tijd)
  01:06 De sanering van met pfas vervuilde gronden op en rond de 3M-site in Zwijndrecht vraagt een technisch en logistiek titanenwerk. 'Het is nooit eerder gedaan in Vlaanderen.'
  [naar artikel]
 46. Grote zorgen in Nederland over Belgische bron van PFAS-lozingen (08/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Na de ophef over de PFAS-lozingen van de Belgische fabriek van 3M, blijkt er in Nederland op amper vijf kilometer van de Belgische grens nog een belangrijke bron van PFAS-vervuiling te zijn. De Antwerpse afvalverwerker Indaver loost al jarenlang PFAS in het water dat uitkomt in de Westerschelde, waaronder verschillende PFAS-stoffen "zonder vergunning".
  [naar artikel]
 47. De Limburgse fietsillusie (03/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Krijg nou wat: al dat gefiets in Limburg blijkt niet te kloppen! Wij maar denken dat we hier collectief en vrijwel permanent op de tweewieler zitten. En dat dit intussen in de rest van West-Europa genoegzaam bekend is: die Limburgers, die fietsen daar wat af, gezellig en gezond als ze zijn. Niet dus. De rest van Vlaanderen gebruikt de tweewieler vaker dan wij. Zeg niet dat we weer een Steve Stevaert-illusie armer zijn, nee toch?
  [naar artikel]
 48. Al op 130 locaties in Vlaanderen PFAS vastgesteld (29/03/2022 - De Tijd)
  15:45 In 80 procent van de onderzochte locaties heeft de Vlaamse overheid PFAS-vervuiling gevonden in de bodem en het grondwater. De komende maanden moeten nog zo'n 600 risicolocaties onder de loep worden g...
  [naar artikel]
 49. “Iedereen in Vlaanderen” is blootgesteld aan ongezonde hoeveelheid PFAS (10/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Iedereen in Vlaanderen krijgt te veel PFAS binnen om gezond te zijn. Dat blijkt uit de eerste berekeningen door de experten die in opdracht van de Vlaamse regering de omvang van de verontreiniging in kaart brengen. Zij stellen vandaag, vrijdag, hun eerste rapport voor. De vaststelling maakt het moeilijker om de PFOS-problematiek rond de site van 3M aan te pakken.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy