Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 September 2022
09:30 uur

Ook Grondwettelijk Hof oordeelt dat de coronamaatregelen mochten

De Standaard

22/09/2022 - 15:45

De wettelijke basis waarop de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen tot de komst van de pandemiewet gebaseerd waren, schendt de Grondwet – op een kleine uitzondering na – niet. Dat stelt het Grondwettelijk Hof in een langverwacht arrest.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Triomf voor vrijheid van meningsuiting: Grondwettelijk Hof oordeelt dat majesteitsschennis niet langer strafbaar is (28/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Triomf voor vrijheid van meningsuiting: Grondwettelijk Hof oordeelt dat majesteitsschennis niet langer strafbaar is Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag geoordeeld dat de wet van 1847 “tot bestraffing van de beleedigingen aan den Koning” de vrijheid van meningsuiting schendt. Het arrest kwam er nadat België een Spaanse rapper weigerde uit te leveren. In 2017 werd de man veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf door het Spaanse gerecht, wegens smaad aan en […] Lees dit artikel: Triomf voor vrijheid van meningsuiting: Grondwettelijk Hof oordeelt dat majesteitsschennis niet langer strafbaar is
  [naar artikel]
 2. Grondwettelijk Hof vernietigt deel van transgenderwet: naast 'm' en 'v' ook 'x' op identiteitskaart (19/06/2019 - Knack)
  Het Grondwettelijk Hof heeft een deel van de transgenderwet vernietigd. 'Personen met een niet-binaire genderidentiteit moeten ook de mogelijkheid hebben om het geslacht in hun geboorteakte aan te passen aan hun genderidentiteit', zo oordeelt het Grondwettelijk Hof.
  [naar artikel]
 3. Duits Grondwettelijk Hof eist verduidelijking voor ECB-stimulus (05/05/2020 - De Tijd)
  11:43 Het Duitse Grondwettelijk Hof oordeelt dat het stimulusprogramma van de ECB wettig is, maar vraagt de centrale bank om de 'redelijkheid' ervan aan te tonen.
  [naar artikel]
 4. Kraakwet terug bij af na uitspraak Grondwettelijk Hof (13/03/2020 - Knack)
  Alleen een onafhankelijke rechter kan krakers uit panden dwingen. Dat oordeelt het Grondwettelijk Hof, schrijft De Standaard vrijdag. De uitzettingsprocedure zal daardoor weer langer aanslepen.
  [naar artikel]
 5. Grondwettelijk Hof vernietigt Vlaams vuurwerkverbod (17/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het Grondwettelijk Hof heeft het Vlaamse vuurwerkverbod van begin vorig jaar vernietigd. Het verbod staat de bevoegdheden van de federale overheid in de weg, oordeelt het Hof.
  [naar artikel]
 6. Grondwettelijk Hof vernietigt Vlaams vuurwerkverbod (17/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Grondwettelijk Hof heeft het Vlaamse vuurwerkverbod van begin vorig jaar vernietigd. Het verbod staat de bevoegdheden van de federale overheid in de weg, oordeelt het Hof.
  [naar artikel]
 7. Grondwettelijk Hof vernietigt Vlaams vuurwerkverbod (17/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het Grondwettelijk Hof heeft het Vlaamse vuurwerkverbod van begin vorig jaar vernietigd. Het verbod staat de bevoegdheden van de federale overheid in de weg, oordeelt het Hof.
  [naar artikel]
 8. Duitse corona-aanpak krijgt fiat van grondwettelijk hof (30/11/2021 - De Tijd)
  12:01 De Duitse regering ging niet in de fout met haar strenge coronabeleid, oordeelt het grondwettelijk hof. De uitspraak is een opluchting voor de beoogde bondskanselier Olaf Scholz, die onder zware druk ...
  [naar artikel]
 9. Grondwettelijk Hof vernietigt deel transgenderwet: ook X moet mogelijkheid zijn op identiteitskaart (19/06/2019 - De Morgen)
  Het Grondwettelijk Hof heeft een deel van de transgenderwet vernietigd. ‘Personen met een niet-binaire genderidentiteit moeten ook de mogelijkheid hebben om het geslacht in hun geboorteakte aan te passen aan hun genderidentiteit’, zo oordeelt het Grondwettelijk Hof. Dat betekent concreet dat er naast de mogelijke keuze tussen M en V ook een derde mogelijkheid X moet voorzien worden.
  [naar artikel]
 10. Gaat Belgische staat verplichting om coronamaatregelen op te heffen ook volgen? (31/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  De coronamaatregelen die de overheid ons oplegt, zijn onwettig. Zo oordeelt een rechter in Brussel. Volgens justitiespecialist Hugo Lamon betekent dat niet meteen dat de huidige coronamaatregelen geschrapt moeten worden.
  [naar artikel]
 11. Zoveelste opdoffer voor Uplace: Grondwettelijk Hof fluit Vlaamse regering terug over vergunning (27/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het veelbesproken Uplace-project in Machelen heeft een zoveelste opdoffer gekregen. Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat een verlopen...
  [naar artikel]
 12. Tweede stembusgang in Neufchâteau verliep correct, oordeelt Grondwettelijk Hof (06/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Volgens het Grondwettelijk Hof verliepen de lokale verkiezingen van 16 juni in Neufchâteau, in de provincie Luxemburg, volgens de regels. Daarmee lijkt het vast te staan dat de inwoners geen derde keer naar de stembus moeten trekken.
  [naar artikel]
 13. Tweede stembusgang in Neufchâteau verliep correct, oordeelt Grondwettelijk Hof (06/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Volgens het Grondwettelijk Hof verliepen de lokale verkiezingen van 16 juni in Neufchâteau, in de provincie Luxemburg, volgens de regels. Daarmee lijkt het vast te staan dat de inwoners geen derde keer naar de stembus moeten trekken.
  [naar artikel]
 14. Wet rond vingerafdrukken op identiteitskaart geen schending van de privacy, oordeelt Grondwettelijk Hof (14/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De registratie van vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart is niet in strijd met de privacy. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld. Privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, die geld inzamelde om de zaak op te starten, reageert teleurgesteld.
  [naar artikel]
 15. Gelden er over 30 dagen nog coronamaatregelen? Dit is wat de rechter zegt, en wat het betekent (31/03/2021 - De Morgen)
  Er is onvoldoende juridische basis voor de coronamaatregelen, oordeelt de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Hoe ver strekken de gevolgen hiervan?
  [naar artikel]
 16. Verbod op ‘majesteitsschennis’ is in strijd met vrije meningsuiting, oordeelt Grondwettelijk Hof (28/10/2021 - De Standaard)
  Het Grondwettelijk Hof veegt het Belgische verbod op ‘majesteitsschennis’ van tafel. Het arrest kwam er nadat België een Spaanse rapper weigerde uit te leveren.
  [naar artikel]
 17. Verbod op majesteitsschennis is in strijd met vrije meningsuiting, oordeelt Grondwettelijk Hof (28/10/2021 - VRT NWS)
  De wet die verbiedt om de koning te beledigen, is strijdig met de vrijheid van meningsuiting en dus met de Grondwet. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld. Op het beledigen van het staatshoofd stonden relatief zware straffen, maar de oude wet uit 1847 werd zelden toegepast. De wet zelf moet nu nog geschrapt worden, N-VA werkt aan een voorstel in die zin.
  [naar artikel]
 18. Roemeens grondwettelijk hof erkent voorrang Europees recht niet (24/12/2021 - De Tijd)
  16:04 Niet alleen in Polen maar ook in Roemenië woedt een strijd over de voorrang van het Europees recht op het nationale. 's Lands grondwettelijk hof oordeelt dat een arrest van het Europees Hof niet kan w...
  [naar artikel]
 19. Grondwettelijk Hof vernietigt deel transgenderwet: ook X moet op identiteitskaart kunnen (19/06/2019 - De Morgen)
  Het Grondwettelijk Hof vernietigt een deel van de transgenderwet die sinds begin 2018 van kracht is. Sindsdien moeten transgenders niet langer een geslachtsoperatie ondergaan om het kenmerk M/V aan te passen op hun identiteitskaart. Maar het Hof oordeelt dat dat onvoldoende is: ook X moet een mogelijkheid zijn.
  [naar artikel]
 20. Coronamaatregelen in serviceflats Zorgbedrijf Antwerpen versoepelen weer (01/04/2020 - VRT NWS)
  Zorgbedrijf Antwerpen versoepelt de coronamaatregelen voor serviceflatbewoners. Vorige week werden die verstrengd en er kwam de vorige dagen veel kritiek op, ook van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Zo mochten de bewoners niet meer buiten en mochten mantelzorgers, een familielid bijvoorbeeld, niet meer binnen. Dat mag nu wel weer.
  [naar artikel]
 21. Brussel wint geschil met Vlaanderen over stadsprojecten op school (10/03/2021 - De Tijd)
  12:08 Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat Brussel wel degelijk pleintjes en sporthallen van Vlaamse scholen mag opknappen en ter beschikking stellen van de Brusselaar.
  [naar artikel]
 22. Jonge boerin wint Duitse klimaatzaak: een opsteker voor de Belgische eisers (30/04/2021 - Knack)
  Het Grondwettelijk Hof van Duitsland oordeelt dat de Duitse overheid de huidige klimaatwet moet aanscherpen.
  [naar artikel]
 23. Hof van Cassatie oordeelt dat coronamaatregelen wel wettig waren (28/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens het Hof van Cassatie, het hoogste rechtshof van ons land, is er geen wettelijk probleem met het samenscholingsverbod, het verbod op onnodige verplaatsingen en het verbod om onnodig in openbare ruimtes te komen, dat vorig jaar van kracht was. Het is de eerste keer dat Cassatie zich uitspreekt over de wettigheid van sommige coronamaatregelen. Dat bericht de VRT-nieuwsdienst.
  [naar artikel]
 24. Hof van Cassatie oordeelt dat coronamaatregelen wel wettig waren (28/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Volgens het Hof van Cassatie, het hoogste rechtshof van ons land, is er geen wettelijk probleem met het samenscholingsverbod, het verbod op onnodige verplaatsingen en het verbod om onnodig in openbare ruimtes te komen, dat vorig jaar van kracht was. Het is de eerste keer dat Cassatie zich uitspreekt over de wettigheid van sommige coronamaatregelen. Dat bericht de VRT-nieuwsdienst dinsdag.
  [naar artikel]
 25. Hof van Cassatie oordeelt dat coronamaatregelen wel wettig waren (28/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Volgens het Hof van Cassatie, het hoogste rechtshof van ons land, is er geen wettelijk probleem met het samenscholingsverbod, het verbod op onnodige verplaatsingen en het verbod om onnodig in openbare ruimtes te komen, dat vorig jaar van kracht was. Het is de eerste keer dat Cassatie zich uitspreekt over de wettigheid van sommige coronamaatregelen. Dat bericht de VRT-nieuwsdienst dinsdag.
  [naar artikel]
 26. Assisen dan toch niet afgeschaft (07/04/2019 - De Morgen)
  De afschaffing van het assisenhof door justitieminister Koen Geens (CD&V) is in strijd met de grondwet. Zo oordeelt het Grondwettelijk Hof. De volksjury is hiermee in ere hersteld. Alle beslissingen die al genomen zijn op basis van de ongrondwettelijke bepalingen uit de Potpourri-wet, blijven wel van kracht.
  [naar artikel]
 27. Assisen dan toch niet afgeschaft (22/12/2017 - De Morgen)
  De afschaffing van het assisenhof door justitieminister Koen Geens (CD&V) is in strijd met de grondwet. Zo oordeelt het Grondwettelijk Hof. De volksjury is hiermee in ere hersteld. Alle beslissingen die al genomen zijn op basis van de ongrondwettelijke bepalingen uit de Potpourri-wet, blijven wel van kracht.
  [naar artikel]
 28. Waarom Frankrijk zo fel protesteert tegen de nieuwe coronamaatregelen (05/08/2021 - De Morgen)
  Frankrijk scherpt opnieuw de coronamaatregelen aan. Iedereen die vanaf maandag een Frans café, restaurant of ziekenhuis wil binnengaan, moet getest of gevaccineerd zijn. Voor zorgpersoneel geldt vanaf half september een vaccinatieplicht. Vandaag oordeelt de Grondwettelijke Raad over de nieuwe maatregelen: zijn ze wel in overeenstemming met de grondwet?
  [naar artikel]
 29. Hof van Cassatie, hoogste gerechtshof in ons land, oordeelt: coronamaatregelen waren wél wettig (28/09/2021 - VRT NWS)
  Volgens het Hof van Cassatie, het hoogste rechtshof van ons land, is er geen wettelijk probleem met het samenscholingsverbod, het verbod op onnodige verplaatsingen en het verbod om onnodig in openbare ruimtes te komen, dat vorig jaar van kracht was. Het is de eerste keer dat Cassatie zich uitspreekt over de wettigheid van sommige coronamaatregelen.
  [naar artikel]
 30. Dubbele erfbelasting op geld en beleggingen in het buitenland mag niet meer (12/06/2021 - De Tijd)
  02:00 Vastgoed in het buitenland wordt niet dubbel belast met successierechten, maar roerende goederen zoals banktegoeden wel. Dat is discriminatie, oordeelt het Grondwettelijk Hof.
  [naar artikel]
 31. 'Arco-waarborg is strijdig met grondwet' (15/06/2017 - De Tijd)
  12:06 De waarborgregeling voor de Arco-coöperanten die de regering in 2011 ijlings in de steigers zette, is strijdig met de grondwet, oordeelt het Grondwettelijk Hof.
  [naar artikel]
 32. N-VA stuurt jonge jurist Willem Verrijdt naar Grondwettelijk Hof (10/01/2022 - De Tijd)
  15:55 De N-VA steunt de kandidatuur van Willem Verrijdt, referendaris (hoofdambtenaar) bij het Grondwettelijk Hof, om rechter Riet Leysen op te volgen bij het Grondwettelijk Hof. Dat bevestigt senator Karl ...
  [naar artikel]
 33. Pro-deo advocaten mogen niet langer 'remgeld' vragen, oordeelt Grondwettelijk Hof (21/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Mensen die juridische bijstand zoeken maar niet over voldoende middelen beschikken, zullen niet langer een forfaitaire bijdrage moeten betalen aan...
  [naar artikel]
 34. Afschaffen van assisen schendt grondwet (21/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  De justitiehervorming die zaken aan het hof van assisen onttrekt, schendt de grondwet. Dat oordeelt het Grondwettelijk Hof.
  [naar artikel]
 35. Overheid moet alle coronamaatregelen binnen 30 dagen opheffen, oordeelt rechtbank (31/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de Belgische overheid veroordeeld om binnen de dertig dagen een eind te maken aan de coronamaatregelen, op straffe van een dwangsom. Dat heeft meester Audrey Lackner bevestigd aan Belga, na berichtgeving van Le Soir. Lackner treedt in deze zaak op voor de Franstalige Mensenrechtenliga.
  [naar artikel]
 36. Voorrang voor Nederlandstalige leerlingen in Brusselse scholen houdt stand (14/07/2022 - De Tijd)
  15:55 Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat de Vlaamse regering Nederlandstalige scholen in Brussel mag vragen 65 procent van hun plaatsen voor te behouden voor Nederlandstaligen. De Franse Gemeenschapsregeri...
  [naar artikel]
 37. Joke Schauvliege op weg naar Grondwettelijk Hof (01/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Joke Schauvliege op weg naar Grondwettelijk Hof Verwonderd over politieke benoemingen hoeven we niet te zijn, bij het Grondwettelijk Hof: het is expliciet de bedoeling van het Hof om oud-Parlementsleden in haar rangen te tellen, om daar, samen met beroepsrechters en mensen met academisch palmares de wetten te toetsen aan de Grondwet. Met de pensionering van Trees Merckx-Van Goey had CD&V recht op […] Lees dit artikel: Joke Schauvliege op weg naar Grondwettelijk Hof
  [naar artikel]
 38. Poolse Grondwettelijk Hof botst met EU (08/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Poolse Grondwettelijk Hof botst met EU “Wij willen zeker in de Europese Unie blijven”, zo verzekert de Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki vanmorgen aan de internationale persagentschappen. Het feit dat de Poolse regeringsleider dergelijke statements moet maken, wijst erop hoe groot de commotie is binnen de EU over het Poolse Grondwettelijk Hof. Maar tegelijk is van een Polexit, een uittreden van […] Lees dit artikel: Poolse Grondwettelijk Hof botst met EU
  [naar artikel]
 39. Trucker betrapt drie illegalen in vrachtwagen, politie volgt coronamaatregelen en moet hen laten gaan (26/05/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Op een bedrijfsterrein langsheen de Rijksweg in Bornem zijn dinsdagochtend drie illegalen aangetroffen in de laadruimte van een vrachtwagen. Een van hen zwaaide met een mes en kon wegvluchten. Twee anderen mochten na een controle door de politie – door de opgelegde coronamaatregelen – weer beschikken.
  [naar artikel]
 40. Trucker betrapt drie illegalen in vrachtwagen, politie volgt coronamaatregelen en moet hen laten gaan (26/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op een bedrijfsterrein langsheen de Rijksweg in Bornem zijn dinsdagochtend drie illegalen aangetroffen in de laadruimte van een vrachtwagen. Een van hen zwaaide met een mes en kon wegvluchten. Twee anderen mochten na een controle door de politie – door de opgelegde coronamaatregelen – weer beschikken.
  [naar artikel]
 41. Overheid moet alle coronamaatregelen binnen 30 dagen opheffen, oordeelt rechtbank (31/03/2021 - Knack)
  De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de Belgische overheid veroordeeld om binnen de dertig dagen een eind te maken aan de coronamaatregelen, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging. Dat heeft meester Audrey Lackner bevestigd aan Belga, na berichtgeving van Le Soir. Lackner treedt in deze zaak op voor de Liga voor Mensenrechten en de Franstalige Mensenrechtenliga.
  [naar artikel]
 42. Overheid moet alle coronamaatregelen binnen 30 dagen opheffen, oordeelt rechtbank (31/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de Belgische overheid veroordeeld om binnen de dertig dagen een eind te maken aan de coronamaatregelen, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging. Dat heeft meester Audrey Lackner bevestigd aan Belga, na berichtgeving van Le Soir. Lackner treedt in deze zaak op voor de Liga voor Mensenrechten en de Franstalige Mensenrechtenliga.
  [naar artikel]
 43. Verboden om de koning te beledigen? Wet is in strijd met de grondwet, oordeelt het Hof (28/10/2021 - De Morgen)
  De wet die verbiedt om de koning te beledigen, is strijdig met de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft het Grondwettelijk Hof vandaag geoordeeld. Op pakweg ‘Fuck de koning’ roepen staat nu, naast een geldboete, een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar. De wet moet nu wel nog geschrapt worden.
  [naar artikel]
 44. Van registratieplicht tot avondklok: flirten de coronamaatregelen met onze Grondwet? (01/08/2020 - De Morgen)
  Om de tweede golf van het coronavirus te bestrijden, worden er verregaande maatregelen genomen. Op juridisch en grondwettelijk vlak blijkt de ene regel daarbij al correcter dan de andere.
  [naar artikel]
 45. Installatie slimme energiemeters in sommige gevallen teruggefloten: dit moet u weten (29/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Grondwettelijk Hof heeft vorige week de ordonnantie die de uitrol van slimme meters in Brussel regelt, gedeeltelijk vernietigd. Het Hof oordeelt dat Brusselaars de installatie mogen weigeren omwille van elektrogevoeligheid. Zowel in Vlaanderen en Wallonië is ook al bezwaar aangetekend. Mijnenergie.be bekijkt de kwestie.
  [naar artikel]
 46. ‘Elektrogevoelige’ Brusselaars mogen slimme meter weigeren (18/12/2020 - De Tijd)
  16:17 Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat elektrogevoelige personen in Brussel de installatie van een slimme meter mogen weigeren. Nochtans is elektrogevoeligheid nooit wetenschappelijk bewezen.
  [naar artikel]
 47. Raad van State oordeelt mild over nieuwe pandemiewet (15/04/2021 - De Standaard)
  De Raad van State gunt de federale overheid ruime bevoegdheden om een pandemie te bestrijden. Het parlement moet de coronamaatregelen niet bekrachtigen.
  [naar artikel]
 48. PWC en ABN AMRO mochten vervolging ‘in overtime' afkopen (15/11/2016 - De Tijd)
  01:00 Ondanks de vernietiging van de ‘afkoopwet’ door het Grondwettelijk Hof hebben het Nederlandse kantoor van PWC en ABN AMRO Bank Luxembourg hun vervolging nog mogen afkopen.
  [naar artikel]
 49. Grondwettelijk Hof: 'Rechter moet milder zijn voor criminelen' (11/02/2017 - De Tijd)
  12:07 Het Grondwettelijk Hof legt in een banale drugszaak een bom onder de verbeurdverklaringen in strafzaken.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy