Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 September 2022
09:33 uur

Twee maanden na de "graandeal" tussen Rusland en Oekraïne: 6 redenen waarom de deal geen groot succes is

VRT NWS

22/09/2022 - 17:14

Exact twee maanden geleden, op 22 juli, bereikten Rusland en Oekraïne na lang onderhandelen een akkoord over de export van 22 miljoen ton graan dat door de oorlog geblokkeerd was in Oekraïense havens. De "graandeal" moest de tekorten op de wereldmarkt wegwerken, de voedselprijzen doen dalen, en de hongercrisis in de wereld verlichten. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres noemde de deal "een baken van hoop". Maar de deal is geen groot succes, zo blijkt. Waarom niet? We zetten het even voor je op een rij.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. VN-baas Guterres bezoekt Oekraïense havenstad Odessa: "Graanakkoord heeft nog lange weg te gaan" (19/08/2022 - VRT NWS)
  De topman van de Verenigde Naties Antonio Guterres is op bezoek in de Oekraïense havenstad Odessa. Hij wil met eigen ogen zien hoe de "graandeal" tussen Oekraïne en Rusland verloopt. Guterres wil dat er meer schepen sneller uit de havens van Oekraïne kunnen vertrekken, om zo de nakende voedselcrisis op te lossen."Het akkoord is ongezien in omvang en reikwijdte, maar er is nog een lange weg te gaan", zegt hij.
  [naar artikel]
 2. Turkije maakt werk van coördinatiecentrum graandeal met Rusland en Oekraïne in Istanboel (24/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het coördinatieteam van de Verenigde Naties, Oekraïne, Rusland en gastland Turkije voor het uitvoeren van de 'graandeal' komt volgens Turkse media in de campus van de Nationale Defensie-universiteit, ongeveer 7 kilometer ten noorden van het centrum van Istanboel. Het coördinatiecentrum, het zogeheten "graanbureau", staat straks onder leiding van een Turkse admiraal. Er zouden in totaal twintig afgevaardigden komen te werken.
  [naar artikel]
 3. Buitenlandminister Lahbib in oog van storm in Oekraïne: waarom haar Krim-bezoek een probleem kan zijn (27/07/2022 - VRT NWS)
  Na de aanstelling van Hadja Lahbib als minister van Buitenlandse Zaken twee weken geleden is gebleken dat zij in juli vorig jaar naar de Krim was gereisd. Dat veroorzaakte heel wat kritiek op sociale media in Oekraïne, weet Rusland-kenner Jan Balliauw. "Voorlopig is er geen groot probleem, maar het is zeker een stoorfactor in de relaties tussen België en Oekraïne", vertelt Balliauw in "De ochtend". Wat is er precies gebeurd en waar zit het probleem? Een reconstructie.
  [naar artikel]
 4. Rusland vuurt raketten af op haven Odesa na graandeal, nog geen 24 uur na graanakkoord (23/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft de haven van Odesa zaterdag met raketten bestookt. Dat zegt het Oekraïense leger en wordt bevestigd door journalisten van ‘The New York Times’ die ter plaatse zijn. De aanval volgt een dag na de deal die Rusland en Oekraïne sloten over het hervatten van de graanuitvoer via havens aan de Zwarte Zee.
  [naar artikel]
 5. Rusland noemt gesprekken met Westen over Oekraïne "niet geslaagd" en reageert geprikkeld op mogelijke nieuwe sancties  (13/01/2022 - VRT NWS)
  De gesprekken tussen het Westen en Rusland over Oekraïne waren geen succes. Dat zegt een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. Rusland verwacht nu een concreter antwoord op zijn eisen vooraleer er voortgepraat kan worden.
  [naar artikel]
 6. Waarom schrijft VRT NWS "Kiev" en niet "Kyiv" zoals de Oekraïners het zelf spellen? (28/02/2022 - VRT NWS)
  Er zijn heel wat lezers die zich afvragen waarom VRT NWS "Kiev" schrijft, wat gebaseerd zou zijn op de Russische spelling. Waarom schrijven we niet "Kyiv" zoals de Oekraïners het zelf spellen? Een terechte vraag in het kader van de huidige ontwikkelingen, waarbij een oorlog aan de gang is tussen Rusland en Oekraïne. "Omdat het de Nederlandse naam van de hoofdstad is", zegt Oost-Europa expert bij VRT NWS Jan Balliauw.
  [naar artikel]
 7. Van Afrikanen die willen vechten met Rusland tot fel anti-Poetinprotest: 5 redenen waarom de oorlog Afrika verdeelt (02/05/2022 - VRT NWS)
  Ook in Afrika zoekt de Oekraïense president Volodimir Zelenski steun. Maar na twee weken heeft hij nog steeds geen antwoord gekregen op zijn vraag om de Afrikaanse Unie toe te mogen spreken. Hoe komt dat? 5 redenen waarom Afrika erg verdeeld reageert op de Russische inval in Oekraïne.
  [naar artikel]
 8. Hoe de graandeal het langetermijn diplomatieke spel van Moskou blootlegt (26/07/2022 - Express)
  De deal om de Oekraïense Zwarte Zeehavens te openen, bemiddeld door de VN en Turkije, zal naar verwachting de broodnodige export van enkele miljoenen tonnen graan en andere voedselproducten vergemakkelijken en mogelijk een internationale voedselcrisis verlichten. De deal brengt ook de politieke en diplomatieke confrontatie tussen het Westen en Rusland op een keerpunt. Rusland probeert […]
  [naar artikel]
 9. President Zelensky wil geen wapenstilstand zolang Rusland Oekraïens grondgebied bezet (22/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is niet geïnteresseerd in een wapenstilstand zolang Rusland delen van Oekraïne bezet. "Dat verlengt de oorlog alleen maar", zei hij in een interview met The Wall Street Journal. En: "Het conflict met Rusland bevriezen zou Rusland de kans geven om op adem te komen."
  [naar artikel]
 10. Oekraïne boekt "substantiële winst" in regio Charkov: "Zwakke plek ontdekt op plek waar vijand niet klaar was" (09/09/2022 - VRT NWS)
  Het Oekraïense tegenoffensief in de regio Charkov lijkt voorlopig een succes te zijn. Volgens de Oekraïense president Zelenski hebben Oekraïense troepen er in de voorbije week grote stukken grondgebied heroverd. En ook een plaatselijke door Rusland benoemde bestuurder geeft toe dat Oekraïne een "substantiële overwinning" heeft geboekt.
  [naar artikel]
 11. Rusland en Oekraïne niet eens over evacuatieroutes, "aanval op Kiev wordt voorbereid": dag 12 van de oorlog (07/03/2022 - VRT NWS)
  De oorlog in Oekraïne is al bijna twee weken aan de gang. In vier steden zou een staakt-het-vuren gelden om burgers te evacueren, maar de door Rusland voorgestelde evacuatieroutes lopen naar Rusland en Wit-Rusland en dat zint Oekraïne niet. Volgens Oekraïne bereidt Rusland zich ook steeds meer voor op een aanval op Kiev.
  [naar artikel]
 12. Russische raketaanval op Odesa heeft “geen invloed op graanuitvoer” (25/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische raketaanval van zaterdag heeft volgens Rusland geen invloed op de graandeal die met Oekraïne is gesloten. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei dat de aanval gericht was op militaire doelen en "op geen enkele manier verbonden is" met de infrastructuur die wordt gebruikt voor de export van graan. "Dit moet en zal geen invloed hebben op de uitvarende schepen."
  [naar artikel]
 13. Oekraïne waarschuwt dat het maanden kan duren voor graanexport op gang komt (02/08/2022 - Express)
  Het Oekraïense ministerie van Infrastructuur heeft gezegd dat het maanden zou kunnen duren voordat de export van graan terug op het vooroorlogse niveau raakt. Er zouden in de komende weken maar een handjevol schepen vertrekken uit de haven van Odessa. De graandeal die Oekraïne en Rusland vorige week ondertekenden, moest ervoor zorgen dat de export […]
  [naar artikel]
 14. Turkije: Oekraïne en Rusland sluiten vrijdag graandeal (21/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland en Oekraïne zullen vrijdagnamiddag in Istanboel een akkoord ondertekenen over de export van graan. Dat heeft het Turkse presidentschap donderdagavond bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 15. Benzineprijs breekt opnieuw records, maar hoe komt dat? Sectorfederatie: "Spanning Rusland en Oekraïne is een factor" (12/02/2022 - VRT NWS)
  Vandaag stijgt de maximumprijs voor benzine (opnieuw) naar een recordprijs van 1,799 euro per liter. Maar waarom blijven die brandstofprijzen maar stijgen? "Er zijn verschillende factoren, maar de spanningen tussen Rusland en Oekraïne spelen op dit moment zeker een rol", zegt Jean-Benoît Schrans van petroleumfederatie Energia.
  [naar artikel]
 16. 6 maanden oorlog in Oekraïne: "Het is een strijd tussen 2 uitgeputte boksers zonder scheidsrechter" (24/08/2022 - VRT NWS)
  Exact een halfjaar geleden viel het Russische leger Oekraïne binnen, de start van het grootste militaire conflict op Europese bodem sinds de Tweede Wereldoorlog. Zowel Oekraïne als Rusland heeft zware verliezen geleden. Waar staan we? En is het einde in zicht?
  [naar artikel]
 17. Rusland noemt eerste dag van invasie "een succes", toch is in verschillende steden geprotesteerd (24/02/2022 - VRT NWS)
  De Russische president Vladimir Poetin zegt dat Rusland "geen andere optie had" dan Oekraïne binnen te vallen. Maar hoe wordt in Rusland aangekeken tegen deze militaire operatie in het buurland? "De modale Rus is geschrokken van de inval, het was een schok voor veel mensen", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. In verschillende steden zijn vandaag ook -mondjesmaat- mensen op straat gekomen. Een 1.000-tal demonstranten zou zijn opgepakt.
  [naar artikel]
 18. Oekraïense president Zelenski houdt speech voor nationale feestdag: "Einde van oorlog is wanneer wij overwinnaar zijn" (24/08/2022 - VRT NWS)
  Het einde van de oorlog in Oekraïne zal er pas zijn vanaf de door Rusland bezette gebieden in het oosten van het land én het geannexeerde schiereiland de Krim weer in handen zijn van Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd in een speech ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag in Oekraïne vandaag. Het is ook exact 6 maanden geleden dat Rusland Oekraïne is binnengevallen.
  [naar artikel]
 19. Oekraïne en Rusland bespreken graandeal in Turkije: “Twee stapjes verwijderd van overeenkomst” (13/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Militaire delegaties uit Oekraïne en Rusland zijn samen met vertegenwoordigers van Turkije en de Verenigde Naties (VN) in Istanboel in discussie gegaan over de veilige export van Oekraïens graan. Dat meldt een Turkse regeringsfunctionaris. De oorlog in Oekraïne verhindert de export en de Turkse president Erdogan heeft zich al geruime tijd ingespannen om een akkoord met Moskou en Kiev te regelen over veilige vaarroutes voor vrachtschepen over de Zee van Azov en de Zwarte Zee.
  [naar artikel]
 20. Oekraïne zegt dat het met lang aangekondigd tegenoffensief in zuidelijke regio Cherson is begonnen: hoe geloofwaardig is dat? (29/08/2022 - VRT NWS)
  Is het Oekraïense leger begonnen aan een langverwacht tegenoffensief in het door Rusland bezette zuiden van het land? De Oekraïense openbare omroep Suspilne, die een woordvoerder van de zuidelijke legereenheden citeert, zegt van wel. Maar hoe geloofwaardig is het bericht? "Voorzichtigheid is ten zeerste aangewezen", zegt oud-kolonel Roger Housen. Een groot Oekraïens tegenoffensief met kans op succes acht hij op dit moment weinig waarschijnlijk.
  [naar artikel]
 21. Zal Rusland "genocide tegen Russen in Oost-Oekraïne" gebruiken als voorwendsel voor aanval? (19/02/2022 - VRT NWS)
  "Belachelijk", dat zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz over de beschuldigingen van de Russische president Vladimir Poetin dat het Oekraïense leger een "genocide" pleegt op Russischsprekende burgers in het oosten van Oekraïne. De Verenigde Staten waarschuwen al enige tijd dat Moskou wel eens valse verhalen zou kunnen gebruiken als excuus om Oekraïne binnen te vallen. Rusland zelf ontkent dat het zulke plannen heeft.
  [naar artikel]
 22. Graanexport vanuit Oekraïne kan weer hervatten: deal tussen Oekraïne en Rusland moet voedselcrisis voorkomen (22/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne en Rusland hebben in de Turkse stad Istanbul met Turkije en de Verenigde Naties akkoorden gesloten, waarmee ze de uitvoer van meer dan 20 miljoen ton graan van Oekraïense havens over de Zwarte Zee ondanks hun oorlog garanderen. VN-baas Antonio Guterres maakte het akkoord bekend.
  [naar artikel]
 23. BEKIJK - De eeuwenoude relatie tussen Oekraïne en Rusland uitgelegd (15/02/2022 - VRT NWS)
  Hoe het huidige conflict ook evolueert, voor heel wat Russen heeft Oekraïne een bijzonder en heel symbolische betekenis. Zelfs na de voorbije crisisjaren ziet de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne nog altijd als een organisch onderdeel van Rusland, als "één volk, één geheel." Is die claim van Poetin terecht, en wat zegt de geschiedenis? Een overzicht door "Terzake".
  [naar artikel]
 24. Oekraïne stemt in met onderhandelingen, maar plooit niet: “We staan geen centimeter van ons grondgebied af” (27/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Oekraïne heeft ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Dat heeft het bureau van de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondag meegedeeld. Oekraïne is alvast niet van pan om veel toe te geven aan Rusland.
  [naar artikel]
 25. Hoe groot is de dreiging voor Oekraïne? "Uiteindelijk is er niemand die het weet" (31/01/2022 - VRT NWS)
  Rusland staat op het punt Oekraïne binnen te vallen. Al weken staan de media in het westen er bol van. Maar hoe reëel is die dreiging? Of hebben we hier vooral te maken met een escalerende woordenstrijd tussen het Kremlin en het Westen? Volgens Oekraïne-kenner Marijn Trio is er eigenlijk niemand die het weet.
  [naar artikel]
 26. Kiev beschuldigt Rusland van illegale adopties van Oekraïense kinderen (23/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne heeft Rusland er dinsdag van beschuldigd illegale adopties te organiseren van Oekraïense kinderen die van bezette zones naar Rusland worden overgebracht. "Rusland blijft kinderen ontvoeren vanop het Oekraïense territorium en organiseert hun illegale adoptie door Russische burgers", aldus het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling.
  [naar artikel]
 27. Vijf redenen waarom Oekraïne nu zo snel oprukt (en waarom Rusland nog meer terrein gaat verliezen) (12/09/2022 - VRT NWS)
  Rusland verliest in Oekraïne snel veel terrein en dat gaat wel nog even zo blijven. Oekraïne heeft immers een duidelijk doel, een betere tactiek, en slimmere wapens. Bovendien vechten de Oekraïeners op eigen terrein. Vooral dat laatste maakt het verschil: de soldaten vechten om hun eigen dorpen te bevrijden. In Moskou heerst intussen chaos over het verloop van de strijd.
  [naar artikel]
 28. Live - Noord-Korea erkent separatistenrepublieken in Donbas • Optimisme over graandeal tussen Oekraïne en Rusland (13/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 29. Liveblog - VN-baas Guterres: "Rusland geen vredeshandhaver", president Biden: "Wie denkt Poetin wel dat hij is?" (23/02/2022 - VRT NWS)
  De Verenigde Naties blijven hameren op een diplomatieke uitweg in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Intussen leggen de VS, de EU, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan en Australië (financiële) sancties op aan Rusland. Amerikaans president Joe Biden noemt de vredesmissie van Rusland een regelrechte "invasie".
  [naar artikel]
 30. Met Marioepol is de eerste grote Oekraïense stad gevallen: “Vier grote redenen waarom dit belangrijke overwinning is” (21/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na maanden van intensieve gevechten is de Oekraïense havenstad in Russische handen gevallen. Het laatste bolwerk in de Azovstalfabriek is ontmanteld, meldt Rusland. Wat betekent dat voor Rusland, voor Oekraïne en voor de oorlog? Heeft Poetin hiermee z’n doelen binnengehaald? Ex-kolonel en expert Roger Housen analyseert.
  [naar artikel]
 31. Met Marioepol is de eerste grote Oekraïense stad gevallen: “Vier grote redenen waarom dit belangrijke overwinning is” (21/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na maanden van intensieve gevechten is de Oekraïense havenstad in Russische handen gevallen. Het laatste bolwerk in de Azovstalfabriek is ontmanteld, meldt Rusland. Wat betekent dat voor Rusland, voor Oekraïne en voor de oorlog? Heeft Poetin hiermee z’n doelen binnengehaald? Ex-kolonel en expert Roger Housen analyseert.
  [naar artikel]
 32. Liveblog: "Neutraliteit van Oekraïne grondig onderzocht", zegt Zelenski aan Russische journalisten (28/03/2022 - VRT NWS)
  "De neutraliteit van Oekraïne wordt grondig onderzocht." Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd in een anderhalf uur durend interview met Russische journalisten. Deze week start een nieuwe gespreksronde tussen Oekraïne en Rusland in Turkije. Volg het belangrijkste nieuws in de blog.
  [naar artikel]
 33. Rusland sluit kernaanval in Oekraïne uit: "Nucleaire oorlog mag niet worden ontketend" (06/05/2022 - VRT NWS)
  Rusland zal geen kernwapens inzetten in Oekraïne. Dat is de boodschap van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Rusland houdt strikt vast aan de principes dat er geen winnaars zijn in een nucleaire oorlog en dat die niet mag worden ontketend", zo klinkt het. Nochtans dreigt Rusland zelf geregeld met de inzet van kernwapens.
  [naar artikel]
 34. VN-secretaris-generaal hoopvol over spanningen Oekraïne: "Overtuigd dat er geen Russische invasie komt" (22/01/2022 - VRT NWS)
  António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is optimistisch over de situatie in Oekraïne. Hij verwacht niet dat Rusland het land zal binnenvallen en heeft er vertrouwen in dat er een diplomatieke uitweg is uit deze crisis. Rusland en de VS blijven onderhandelen over de situatie, maar Rusland blijft ook troepen sturen naar de Oekraïense grens. Intussen leveren ook meer en meer westerse landen wapens aan Oekraïne.
  [naar artikel]
 35. Nieuwe beelden tonen Russische troepen die richting grens met Oekraïne trekken. Dit moet u weten over de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne (17/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er zouden nu al meer dan 100.000 Russische troepen aan de grensregio met Oekraïne staan. De vrees bestaat dat de president van Rusland, Vladimir Poetin, het Oost-Europese land wil binnenvallen. Waarom is Oekraïne zo belangrijk voor Rusland? Bekijk het hierboven.
  [naar artikel]
 36. Liveblog - "Gesprekken tussen Rusland en Oekraïne starten vanochtend", opnieuw explosies in Kiev en Charkov   (28/02/2022 - VRT NWS)
  Delegaties van Rusland en Oekraïne zullen normaal vanochtend samenkomen voor vredesgesprekken. De gesprekken vinden plaats in Wit-Rusland, aan de grens met Oekraïne. Intussen lopen er opnieuw berichten binnen over zware explosies in de Oekraïense hoofdstad Kiev en in de op een na grootste stad Charkov. Volg de belangrijkste ontwikkelingen in deze blog.
  [naar artikel]
 37. Westerse landen "vastbesloten" om soevereiniteit Oekraïne te doen respecteren (07/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn "vastbesloten" de soevereiniteit van Oekraïne "te doen respecteren". Dat heeft het Elysée maandag in het licht van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne gezegd.
  [naar artikel]
 38. Rusland is boos op Oekraïne na "aanval met molotovcocktail tegen Russisch consulaat in Lviv" (24/12/2021 - VRT NWS)
  De Russische regering eist tekst en uitleg van Oekraïne na een incident bij het Russisch consulaat in de Oekraïense stad Lviv. Daar zou een molotovcocktail zijn gegooid naar het consulaat. De relaties tussen beide buurlanden zijn al erg gespannen nu Rusland meer dan 100.000 militairen heeft samengetrokken langs de grens met Oekraïne.
  [naar artikel]
 39. Wat stellen gesprekken tussen Rusland en Oekraïne voor? "Er worden spelletjes gespeeld" (08/03/2022 - VRT NWS)
  Een derde ronde van gesprekken tussen Rusland en Oekraïne gisteren leverde niets op. Donderdag zouden de ministers van Buitenlandse Zaken elkaar ontmoeten. "Het is goed dat er op een hoger niveau gesproken wordt, maar er worden op dit moment spelletjes gespeeld", zegt professor Internationale Politiek David Criekemans.
  [naar artikel]
 40. NAVO verwerpt instelling van ‘no-fly zone’ boven Oekraïne: “De NAVO zoekt geen oorlog met Rusland” (04/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De NAVO-lidstaten willen niet weten van de instelling van een "no-fly zone" boven Oekraïne. Het bondgenootschap wil op die manier vermijden dat het meegesleurd wordt in het conflict tussen Rusland en Oekraïne, heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg vrijdag gezegd na een buitengewone vergadering van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 41. Waarom de relatie tussen Oekraïne en Rusland zo vertroebeld is: ‘Rusland wil Oekraïne als buffer’ (28/02/2022 - De Morgen)
  De geschiedenis loert achter elke hoek bij de Russische inval van Oekraïne. Die wordt ook gretig uitgespeeld, tot nazi-beschuldigingen toe. Waar komt dat vandaan?
  [naar artikel]
 42. Liveblog - Russisch konvooi van "60 km lang" rukt op naar hoofdstad Kiev, Oekraïne: "Rusland zette een vacuümbom in"  (01/03/2022 - VRT NWS)
  Amerikaanse satellietbeelden tonen een groot Russisch gevechtskonvooi dat onderweg is naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het Internationaal Strafhof opent een onderzoek naar oorlogsmisdaden. Oekraïne beweert onder meer dat Rusland een vacuümbom heeft gebruikt. Volg de belangrijkste ontwikkelingen in deze blog.
  [naar artikel]
 43. Rusland rekruteert criminelen voor de oorlog in Oekraïne: "Na zes maanden dienst ben je vrij" (15/09/2022 - VRT NWS)
  Vanuit Rusland is een video opgedoken waarin de leider van het beruchte huurlingenkartel Wagner in een gevangenis mensen poogt te ronselen om te gaan vechten in Oekraïne. In ruil voor zes maanden dienst in de groep zouden de gevangenen kwijtschelding van hun straf krijgen. Wie deserteert, zou geëxecuteerd worden.
  [naar artikel]
 44. "Gaan er bommen op ons hoofd vallen?" Hoe praat je met jongeren over het conflict tussen Rusland en Oekraïne? (23/02/2022 - VRT NWS)
  "Komt de Derde Wereldoorlog eraan" of "word ik binnenkort opgeroepen om mee te vechten?": Kinderen en jongeren hebben heel wat vragen bij wat er zich op dit moment afspeelt in Rusland en Oekraïne en maken zich zorgen of het conflict zich tot bij ons zal verspreiden. Hoe praat je best met hen over het conflict? Kenniscentrum Mediawijs lijst zeven concrete tips op.
  [naar artikel]
 45. Europese gasprijzen flink gestegen door spanningen Oekraïne (22/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese gasprijzen zijn flink gestegen door de verdere escalatie van het conflict tussen het Westen en Rusland over Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin heeft twee separatistische regio's in Oost-Oekraïne officieel erkend en kondigde aan er een "vredesmissie" heen te sturen. Het conflict zou de schaarste aan energie in Europa kunnen verergeren, want Rusland is de belangrijkste gasleverancier van tal van landen.
  [naar artikel]
 46. Russische president Poetin: "Duidelijk dat Westen onze bekommernissen genegeerd heeft" (01/02/2022 - VRT NWS)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft voor het eerst in een maand gereageerd op de oplopende spanning tussen Rusland en Oekraïne. Op een persconferentie in Moskou zei Poetin dat het Westen "de bezorgdheden van Rusland duidelijk genegeerd heeft". Tegelijk gaf Poetin aan open te blijven staan voor verdere dialoog. Ook vandaag had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een telefoongesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Na afloop klonk dat de VS "geen enkele aanwijzing ziet dat Rusland bezig is met een de-escalatie". In de Oekraïense hoofdstad Kiev kwamen vandaag verschillende Europese leiders hun steun betuigen aan Oekraïne.
  [naar artikel]
 47. Lavrov: “Rusland wil regimeverandering in Oekraïne” (24/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft geïmpliceerd dat Rusland de Oekraïense regering omver wil werpen. "We helpen het Oekraïense volk hoe dan ook zich te bevrijden van het (Oekraïense) regime, dat vijandig staat tegenover de mens en de geschiedenis", zei Lavrov zondag in de Egyptische stad Caïro, het startpunt van een reis die hij de komende week door Afrika maakt.
  [naar artikel]
 48. Wat is de dubbelzinnige rol van China in conflict tussen Rusland en Oekraïne? 5 vragen en antwoorden (01/02/2022 - VRT NWS)
  Een Russische aanval op Oekraïne zal nog niet voor meteen zijn, want de Russische president Vladimir Poetin reist eind deze week naar Peking voor de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Voor de Chinese president Xi is het de eerste keer in twee jaar, sinds de start van de coronapandemie, dat hij in levenden lijve een ander staatshoofd zal ontmoeten. De twee zullen de "veiligheidssituatie in Europa" bespreken, waarmee de crisis in Oekraïne bedoeld wordt. Wat bekokstoven China en Rusland?
  [naar artikel]
 49. Na graan wil Oekraïne ook andere producten verschepen (05/08/2022 - Express)
  Oekraïne heeft opgeroepen om de graandeal die op 22 juli werd ondertekend met Rusland, uit te breiden naar andere producten zoals metalen. “Wat is het verschil tussen graan en ijzererts?”, zei Taras Kachka, de Oekraïense minister van Economie. Kachka’s uitspraken komen er nadat de Razoni, een graanschip dat onder de vlag van Sierra Leone vaart, […]
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy