Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 September 2022
09:22 uur

Terwijl de westerse wereld de ene renteverhoging na de andere krijgt te verwerken, slaat de Turkse centrale bank de andere richting in

Express

22/09/2022 - 18:21

Beleggers in de Verenigde Staten hebben deze week al heel wat renteverhogingen te slikken gekregen. Ondertussen is in Turkije het omgekeerde aan de gang. De Turkse centrale bank heeft voor de tweede keer op rij de rente verlaagd met 100 basispunten. Dat terwijl de inflatie er zo’n 80 procent bedraagt. Terwijl de meeste andere landen […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Westerse centrale banken halen broekriem aan, terwijl de Turkse en Chinese centrale bank de rentes verlagen: hoe komt dat? (21/12/2021 - Express)
  De hoge inflatie heeft onder meer de Federal Reserve en Europese Centrale Bank gedwongen om het geldbeleid te verstrakken. De ene centrale bank gaat daar al wat verder in dan de andere. Ondertussen laten de Turkse en Chinese centrale bank de teugels vieren. Bijna geen enkel land blijft op dit moment gespaard van een hoge […]
  [naar artikel]
 2. Erdogan krijgt zijn zin: Turkse centrale bank verlaagt rente, tegen advies van economen in (23/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Erdogan krijgt zijn zin: Turkse centrale bank verlaagt rente, tegen advies van economen in De Turkse centrale bank heeft donderdag de beleidsrente onverwacht verlaagd van 19 naar 18 procent. Volgens economen is er echter geen renteverlaging, maar een renteverhoging nodig om de oplopende inflatie in Turkije in te dammen. Volgens de centrale bank is de hoge inflatie, die recent is gestegen tot 19,25 procent, het gevolg van factoren van […] Lees dit artikel: Erdogan krijgt zijn zin: Turkse centrale bank verlaagt rente, tegen advies van economen in
  [naar artikel]
 3. Ondanks oorlog in Oekraïne kiezen centrale banken voor verstrakking van hun beleid: ook Bank of England houdt de voet op de rem (17/03/2022 - Express)
  Na de Federal Reserve kondigt ook de Bank of England een renteverhoging aan. In het Verenigd Koninkrijk is het wel de derde verhoging op rij, terwijl de Amerikaanse centrale bank nog maar net het startschot heeft gegeven voor een reeks renteverhogingen. De westerse centrale banken hebben ondanks de oorlog beslist om hun geldbeleid te verstrakken. […]
  [naar artikel]
 4. Erdogan wil Turkse rente omlaag ondanks oplopende inflatie (13/09/2018 - De Tijd)
  12:00 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de Turkse rente wordt verlaagd. Die oproep deed hij terwijl de centrale bank volop vergadert over een potentiële renteverhoging om de versnellende infl...
  [naar artikel]
 5. Australië verhoogt rente voor het eerst in ruim tien jaar (03/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Australische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in het land verhoogd. Het was de eerste renteverhoging sinds november 2010. Met de renteverhoging wil de centrale bank de hoge inflatie in het land bestrijden. Net als in veel andere landen kampen Australiërs met hogere prijzen voor voedsel en brandstoffen.
  [naar artikel]
 6. Ook Britse centrale bank verhoogt de rente, tot hoogste peil sinds eind 2008 (22/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Bank of England heeft net als verschillende andere centrale banken donderdag de rente verhoogd, daags na de forse renteverhoging (75 basispunten) van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). De Britse centrale bank doet er net als vorige maand een half procentpunt bij, tot 2,25 procent, het hoogste peil sinds november 2008. Bovendien verwacht de centrale bank een recessie in het lopende kwartaal.
  [naar artikel]
 7. Erdogan grijpt weer in bij Turkse centrale bank (25/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Erdogan grijpt weer in bij Turkse centrale bank De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw ingegrepen in de top van de centrale bank van zijn land. Vice-gouverneur Ouzhan Özba werd ontslagen en vervangen door Semih Tümen. Daarmee hebben vier van de zeven beleidsmakers van de Turkse centrale bank minder dan een jaar ervaring, inclusief gouverneur Ahap Kavcolu. Die trad twee maanden geleden […] Lees dit artikel: Erdogan grijpt weer in bij Turkse centrale bank
  [naar artikel]
 8. Turkse centrale bank verlaagt rente onder druk van Erdogan (18/11/2021 - De Tijd)
  12:35 De basisrente van de Turkse centrale bank daalt voor de derde maand op rij, hoewel de inflatie zeer hoog is en de lira zware klappen krijgt.
  [naar artikel]
 9. Turkse centrale bank verhoogt inflatieprognose tot 43 procent (28/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse centrale bank heeft de inflatieverwachting voor het einde van het jaar verhoogd naar bijna 43 procent. In januari rekende de centrale bank nog op een stijging van het algemene prijspeil van ruim 23 procent aan het einde van 2022. De verhoging van de prognose is volgens de bank het gevolg van de sterk stijgende energiekosten en een verzwakking van de Turkse lira.
  [naar artikel]
 10. Westerse renteverhogingen laten China niet koud: “We volgen de situatie in de grote economieën van dichtbij op” (14/07/2022 - Express)
  De afgelopen maanden hebben tal van westerse centrale banken, waaronder de Federal Reserve en de Bank of England, de rente opgetrokken om de gigantische inflatie te bestrijden. China daarentegen heeft de voorbije periode de rente ongewijzigd gelaten, na die eerst meermaals te hebben verlaagd. De centrale bank van China volgt de rentesituatie in de andere […]
  [naar artikel]
 11. Centrale bankiers groeien uiteen (05/04/2019 - De Morgen)
  Terwijl de Europese Centrale Bank de rente nog eens verlaagt, alludeert haar Amerikaanse tegenhanger net op een renteverhoging. De centrale bankiers van de eurozone en de VS gaan elk hun eigen weg. 'Sint Mario Draghi' tegenover 'Zwarte Piet Janet Yellen'.
  [naar artikel]
 12. Australië verhoogt rente voor derde keer op rij (05/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Australische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in het land opnieuw verhoogd. Het was de derde renteverhoging op rij. Met de verhoging wil de centrale bank de hoge inflatie in het land bestrijden. Net als veel andere landen kampt Australië met stijgende prijzen voor voedsel en brandstoffen.
  [naar artikel]
 13. Onorthodoxe beleid Turkse centrale bank weegt op lira (18/04/2019 - De Tijd)
  16:59 De bezorgdheid over een kunstgreep van de Turkse centrale bank en de vrees voor politieke onrust doen de Turkse munt donderdag dalen.
  [naar artikel]
 14. Turkse lira zet vrije val verder (23/05/2018 - VRT NWS)
  De Turkse munt heeft opnieuw terrein verloren. Er is wantrouwen op de financiële markten over het beleid van de Turkse centrale bank en de plannen van president Recep Erdogan om na de verkiezingen de controle over de centrale bank te willen versterken. Vanavond kwam de bank met nieuws dat de rentevoet dan toch wordt opgetrokken.
  [naar artikel]
 15. ECB overweegt grootste renteverhoging ooit (06/09/2022 - De Tijd)
  12:47 De Europese Centrale Bank (ECB) bespreekt donderdag of een renteverhoging met 75 basispunten nodig is om de recordinflatie te bestrijden.
  [naar artikel]
 16. Australië verrast met forse renteverhoging (07/06/2022 - De Tijd)
  08:54 De centrale bank vindt de grootste renteverhoging sinds 2000 noodzakelijk om de inflatie de kop in te drukken.
  [naar artikel]
 17. Fed plant geen renteverhoging in 2019 (20/03/2019 - De Tijd)
  19:07 De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal in september de afbouw van haar obligatieportefeuille stopzetten en hint op een renteverhoging in 2020.
  [naar artikel]
 18. Turkse centrale bank verlaagt rente na druk Erdogan (23/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse centrale bank heeft zijn belangrijkste rentetarief verlaagd, ondanks de oplopende inflatie in het land. Daarmee lijkt de centrale bank gehoor te geven aan president Recep Tayyip Erdogan. Die dringt al langere tijd aan op een verlaging van de leenkosten.
  [naar artikel]
 19. Beurzen omlaag in afwachting van renteverhoging door Amerikaanse centrale bank (21/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De aandelenbeurzen in Azië zijn woensdag overwegend omlaaggegaan. Daarmee volgden ze dezelfde richting als de markten in New York, waar de verwachte renteverhoging door de Federal Reserve voor aanzienlijke verliezen voor de belangrijkste graadmeters zorgde.
  [naar artikel]
 20. Turkse centrale bank verdubbelt rente om val Turkse lira te stoppen (29/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  ankaraOp minder dan een maand voor presidents- en parlementsverkiezingen lijkt de Turkse president Erdogan (foto) dan toch geluisterd te hebben naar mensen die verstand hebben van economie. De Turkse lira herstelde na een drastische ingreep van de Turkse centrale bank.
  [naar artikel]
 21. Turkse lira zakt naar dieptepunt na ontslagronde Erdogan bij centrale bank (14/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Turkse lira zakt naar dieptepunt na ontslagronde Erdogan bij centrale bank De Turkse president Erdogan heeft drie centrale bankiers ontslagen na een overleg met de voorzitter van de Turkse centrale bank Sahap Kavcioglu. Dat melden de Turkse krant Duvar en internationale persbureaus, verwijzend naar een officiële bekendmaking. In een middernachtelijk decreet werden woensdagavond Semih Tümen, Ugur Namik Küçük en het lid van de monetaire beleidscommissie Abdullah […] Lees dit artikel: Turkse lira zakt naar dieptepunt na ontslagronde Erdogan bij centrale bank
  [naar artikel]
 22. Fed hint op renteverhoging in december (02/11/2016 - De Tijd)
  19:05 De Amerikaanse centrale bank (Fed) houdt de rente onveranderd, maar zegt dat de argumenten voor een renteverhoging nog sterker zijn geworden.
  [naar artikel]
 23. Ondanks renteverhoging Europese Centrale Bank krijg je (nog) niet meteen een hogere rente op je spaargeld (10/06/2022 - VRT NWS)
  De renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft voorlopig geen effect op de rente op het spaargeld. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie bij verschillende (groot)banken. "Het is nog te vroeg", klinkt het. Wanneer gaat de rente op de spaarboekjes dan wel omhoog en zal dat een wezenlijk verschil maken?
  [naar artikel]
 24. Val lira kost voorzitter Turkse centrale bank zijn baan (07/11/2020 - De Tijd)
  13:36 De president van de Turkse centrale bank Murat Uysal is ontslagen en onmiddellijk vervangen na de aanhoudende val van de Turkse lira
  [naar artikel]
 25. Bank of England voert hoogste renteverhoging in 27 jaar door en waarschuwt voor “langdurige recessie” (04/08/2022 - Express)
  De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk (VK), de Bank of England, voerde donderdag een renteverhoging door van 50 basispunten. Dat is de hoogste stijging sinds 1995.  Door de verhoging hanteert de bank nu een rente van 1,75 procent. De Bank of England voerde de maatregel door om de stijgende inflatie te bekampen. Die bedroeg […]
  [naar artikel]
 26. En plots is er ook sprake van een Europese renteverhoging met 50 basispunten (17/05/2022 - Express)
  Terwijl de Federal Reserve dit jaar al twee keer de rente heeft verhoogd, wacht de Europese Centrale Bank (ECB) nog even om aan de handrem te trekken. Toch roepen meer en meer centrale bankiers op om zo snel mogelijk de rente te verhogen. Klaas Knot, gouverneur van de Nederlandsche Bank (DNB), is zelfs voorstander van […]
  [naar artikel]
 27. ECB holt achter feiten aan: forse renteverhoging in de maak ondanks afkoelende economie (05/09/2022 - Express)
  De vraag is niet of de Europese Centrale Bank komende donderdag de rente verhoogt, maar of het met 50, 75 of misschien zelfs 100 basispunten zal zijn. Dat wordt hoe dan ook een flinke renteverhoging, net op het moment dat alle indicatoren op een dreigende recessie in de eurozone wijzen. De renteverhoging is noodzakelijk om […]
  [naar artikel]
 28. Bezweert Turkije crisis met renteverhoging? (10/09/2018 - De Tijd)
  07:19 De Turkse centrale bank vergadert donderdag. Ze suggereerde vorige week dat ze de rente zal verhogen. Maar de prognoses van economen lopen logischerwijs ver uiteen.
  [naar artikel]
 29. Zwitserse centrale bank verrast met eerste renteverhoging in 15 jaar (16/06/2022 - De Tijd)
  11:21 De Zwitserse centrale bank verhoogde onverwacht de rente. De frank verstevigt 2 procent tegenover de euro.
  [naar artikel]
 30. Amerikaanse centrale bank hint op renteverhoging in maart (26/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank doet wat iedereen had verwacht: hij laat uitschijnen dat de rente binnenkort stijgt.
  [naar artikel]
 31. Noorse centrale bank plant als enige renteverhoging (09/05/2019 - De Tijd)
  14:50 De Noorse centrale bank zegt dat ze in juni wellicht de rente zal optrekken.
  [naar artikel]
 32. Noorwegen, het Asterixdorp van de centralebankwereld (20/06/2019 - De Tijd)
  12:45 De Noorse centrale bank verhoogt de rente omdat de inflatie te hoog is. De andere westerse centraal bankiers kijken stikjaloers toe.
  [naar artikel]
 33. Turkse munt onderuit door immobilisme centrale bank (24/07/2018 - De Tijd)
  15:54 De Turkse centrale bank heeft dinsdag beleggers geschokt door de rente niet te verhogen. De Turkse munt en beurs reageren erg negatief.
  [naar artikel]
 34. Chinese centrale bank schaduwt Amerikaanse renteverhoging (14/12/2017 - De Tijd)
  06:43 Luttele uren na Janet Yellen krikt ook de Chinese centrale bank de rente op. En op Nasdaq tankte Argenx met dank aan de helft meer bij dan gepland.
  [naar artikel]
 35. Yellen hint op renteverhoging in december (17/11/2016 - De Tijd)
  14:10 Een renteverhoging kan 'relatief snel' wenselijk zijn als het economisch herstel doorzet. Dat zegt Janet Yellen, de voorzitster van de Amerikaanse centrale bank.
  [naar artikel]
 36. Een eerste Europese renteverhoging is dit jaar niet uitgesloten: wat betekent dit voor jouw geld? (04/02/2022 - Express)
  Na de rentevergadering van de Europese Centrale Bank donderdag zijn Deutsche Bank en Goldman Sachs ervan overtuigd dat de ECB in september een eerste renteverhoging zal aankondigen. Wat zou dat betekenen voor jouw geld? Tijdens de toelichting van het rentebesluit zei Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, niet langer dat een renteverhoging dit jaar onwaarschijnlijk […]
  [naar artikel]
 37. Hongaarse centrale bank plant als eerste in EU renteverhoging (09/06/2021 - De Tijd)
  15:04 Vicegouverneur Barnabas Virag maakt zich zorgen over de hoge Hongaarse inflatie. De forint reageerde positief op het vooruitzicht van een renteverhoging.
  [naar artikel]
 38. Eerste renteverhoging ECB nog ver weg: waarom Lagarde het voorbeeld van de Fed niet volgt (17/12/2021 - Express)
  Het is onwaarschijnlijk dat de Europese Centrale Bank de rente in 2022 zal verhogen, zo herhaalde voorzitter Christine Lagarde donderdag in een toelichting op het rentebesluit. Daarmee kiest de ECB voor een andere koers dan de Fed en de Bank of England. “Het aangekondigde besluit van de ECB is vrij dovish“, oordeelt econoom Carsten Brzeski […]
  [naar artikel]
 39. Poolse centrale bank verhoogt de rente voor eerste keer in 9 jaar (06/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Poolse centrale bank verhoogt de rente voor eerste keer in 9 jaar De Poolse centrale bank heeft de monetaire beleidsrente verhoogd. Dat maakte de centrale bank woensdag bekend. De eerste renteverhoging sinds 2012 kwam een dag nadat Adam Glapinski, de gouverneur van de centrale bank, signaleerde dat beleidsmakers voorstander waren van het verhogen van de hypothecaire rente. Toch kwam de beslissing nog als een verrassing, want geen […] Lees dit artikel: Poolse centrale bank verhoogt de rente voor eerste keer in 9 jaar
  [naar artikel]
 40. Terwijl westerse centrale banken de rente verhogen met halve procenten, stijgt die in Argentinië in één ruk met 9,5 procent (12/08/2022 - Express)
  De Argentijnse centrale bank heeft de rente verhoogd met 9,5 procentpunten naar 69,5 procent. Dat doet het om de enorm hoge inflatie aan te pakken: het land kampt met een jaarlijkse stijging van de prijzen van zo’n 71 procent. Het is maar liefst de achtste keer dit jaar dat de Argentijnse centrale bank de basisrente […]
  [naar artikel]
 41. Amerikaanse centrale bank op koers voor renteverhoging, druk op ECB groeit (15/12/2021 - De Morgen)
  Om de oplopende inflatie te bestrijden, gaat de Federal Reserve - de centrale bank van de Verenigde Staten - haar noodsteun versneld afbouwen. De ‘Fed’ stevent af op maar liefst drie renteverhogingen in 2022.
  [naar artikel]
 42. Europese Centrale Bank denkt aan renteverhoging in juni (13/04/2019 - De Morgen)
  FRANKFURT l De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar basisrente stabiel gehouden op 3,75 procent. Maar ze liet ook duidelijk doorschemeren dat ze in juni de rente zal verhogen.
  [naar artikel]
 43. Turkse centrale bank trekt rentevoet flink op, tegen wens van Erdogan in (13/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De centrale bank in Turkije heeft de rente gisteren toch verhoogd, van 17,75 procent tot 24 procent. Meteen schoot de Turkse munt hoger. Nochtans...
  [naar artikel]
 44. Turkse centrale bank verlaagt rente ondanks torenhoge inflatie (18/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ondanks de hoge inflatie in het land, wordt het belangrijkste rentetarief in Turkije verlaagd van 14 naar 13 procent. Dat heeft de Turkse centrale bank in Ankara donderdag bekendgemaakt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had de afgelopen weken al een dergelijke maatregel aangekondigd.
  [naar artikel]
 45. Amerikaans rentebesluit zorgt voor paniek: Bitcoin krijgt forse tik (19/09/2022 - Express)
  De koers van Bitcoin is opnieuw gezakt. Dat gebeurde in afwachting van een derde opeenvolgende renteverhoging van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten. Woensdag zal de financiële instelling bijeenkomen om de economische stand van zaken te bespreken. Bitcoin, Ethereum en andere cryptomunten hebben vandaag opnieuw een forse tik gekregen op de […]
  [naar artikel]
 46. Erdogan wil greep op centrale bank versterken (15/05/2018 - De Tijd)
  06:53 In een gesprek met Bloomberg TV zegt de Turkse president meer greep te willen op de centrale bank. De Turkse lira zet de tuimelperte voort, geen goed nieuws voor beursgenoteerde bedrijven als Ontex, D...
  [naar artikel]
 47. Fed klaar voor vierde renteverhoging in vijf maanden tijd, terwijl Amerikaanse economie vertraagt (27/07/2022 - VRT NWS)
  De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zal vanavond nog maar eens de rente fors optrekken. Het gaat om de vierde renteverhoging in amper vijf maanden tijd, op een moment dat de economie duidelijk vertraagt.
  [naar artikel]
 48. Britse centrale bank voorspelt recessie in vierde kwartaal (04/08/2022 - De Tijd)
  13:14 Intussen voert de Bank of England een historische renteverhoging door.
  [naar artikel]
 49. Bitcoin krijgt tik in aanloop naar Amerikaans rentebesluit (19/09/2022 - De Tijd)
  10:32 Speculatie dat de Amerikaanse centrale bank woensdag uitpakt met een een ongezien grote renteverhoging maakt ook cryptobeleggers bijzonder zenuwachtig.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy