Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 September 2022
09:34 uur

Na Gent en Leuven beroert ook in Brussel circulatieplan de emoties: waarom ligt dat zo gevoelig?

VRT NWS

22/09/2022 - 19:17

In de Anderlechtse wijk Kuregem is er zoveel protest tegen het nieuwe Brusselse circulatieplan dat het stadsbestuur eraan denkt om helemaal van nul te herbeginnen, in samenspraak met de buurtbewoners. Maar ook elders leidde de invoering van een circulatieplan al tot discussie. Hoe komt het dat het invoeren van een circulatieplan vaak gepaard gaat met veel frustraties? Waarom liggen die verkeerswijzigingen zo gevoelig?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Na Gent en Antwerpen nu ook heisa in Leuven rond moderne aanbouw bij historisch monument: waarom ligt dat zo gevoelig? (05/02/2022 - VRT NWS)
  De plannen voor een onthaalgebouw naast het stadhuis in Leuven worden "misdadig" en "respectloos" genoemd. In Antwerpen werd een petitie gestart om het nieuwe gebouw aan het Steen te slopen. En in Gent past het stadsbestuur zijn plannen voor het Gravensteen aan na veelvuldige kritiek. Telkens als historische gebouwen of de omgeving errond aangepast worden, staan mensen op hun achterste poten. Waarom ligt dat zo gevoelig?
  [naar artikel]
 2. Goede punten voor Gents circulatieplan (04/04/2019 - De Morgen)
  Sinds de invoering van het circulatieplan is het aantal voetgangers en fietsers in Gent gestegen. Het verkeer op de stadsring blijft wel een gevoelig punt. Dat blijkt uit de eerste voorzichtige evaluatie door het stadsbestuur.
  [naar artikel]
 3. Ook AA Gent ontsnapt niet aan circulatieplan: Vanhaezebrouck en co verkennen per fiets (05/04/2017 - Sporza)
  De spelers en staf van AA Gent hebben vandaag uitleg gekregen over het nieuwe circulatieplan in Gent.
  [naar artikel]
 4. Treinverkeer tussen Leuven en Brussel ligt stil (18/11/2018 - Metro)
  Door een persoonsongeval ligt het treinverkeer tussen Leuven en Brussel zondag sinds ongeveer 8.30 uur in beide richtingen stil. Dat meldt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. De aanrijding gebeurde om 8.25 uur in de buurt van Kortenberg, vlakbij het perron van de spoorlijn Leuven-Brussel. “De vier sporen tussen Leuven en Brussel zijn versperd. We wachten op toelating van de politie om één of twee sporen vrij te krijgen”, aldus Petit. Vanuit Brussel kan je wel naar de luchthaven rijden, en omgekeerd. bron: Belga Het bericht Treinverkeer tussen Leuven en Brussel ligt stil verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. BBC bezoekt Gent om te weten hoe circulatieplan werkt en waarom het een voorbeeld kan zijn voor Birmingham (03/02/2020 - VRT NWS)
  In Gent was er deze namiddag een cameraploeg van de Britse openbare omroep BBC op bezoek om er na te gaan hoe het circulatieplan er werkt en wat de reacties van de inwoners en de handelaars zijn bijna drie jaar na de invoering. BBC komt nu langs omdat het bestuur Birmingham, de op één na grootste stad van Engeland, een soortgelijk plan wil installeren en zelf voortdurend naar Gent verwijst als voorbeeld.
  [naar artikel]
 6. Circulatieplan Gent: dit verandert er (02/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Morgen gaat in Gent het circulatieplan van start. Het verkeer zal daardoor een drastische wending nemen: de voetgangerszone in het centrum wordt
  [naar artikel]
 7. Betoging tegen circulatieplan: 'Er loopt meer volk rond in Bokrijk dan in Gent' (01/05/2017 - Knack)
  "De Gentse inwoners zijn woedend op de coalitie van sp.a, Groen en Open Vld omdat het circulatieplan te radicaal is", zeggen de deelnemers aan de betoging tegen het vorige maand ingevoerde circulatieplan in Gent.
  [naar artikel]
 8. Gevreesde drukte blijft uit: Gent kent vlotte ochtendspits ondanks invoering circulatieplan (03/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  De eerste ochtendspits na de invoering van een nieuw circulatieplan in Gent verloopt vlot. Er zijn geen ongevallen en geen noemenswaardige files. Dat is te horen op de tijdelijke commandopost die de invoering van het nieuwe circulatieplan in de gaten houdt.
  [naar artikel]
 9. Gent voert al aanpassing circulatieplan door, gevreesde chaos blijft uit (03/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Gent is sinds vannacht het nieuwe circulatieplan van kracht. De stad is in zes sectoren rond een centraal voetgangersgebied onderverdeeld en
  [naar artikel]
 10. Waarom Bart De Wever zich in de pensioenen verslikt (16/05/2019 - De Standaard)
  De pensioenleeftijd ligt gevoelig. Uiterst gevoelig zelfs. Heeft de N-VA dat onderschat?
  [naar artikel]
 11. Vlotte eerste ochtendspits met circulatieplan in Gent: ‘Historische dag’ (03/04/2017 - De Standaard)
  De eerste ochtendspits na de invoering van een nieuw circulatieplan in Gent verloopt rustig, er zijn geen ongevallen en geen noemenswaardige files. Dat is te horen op de tijdelijke commandopost die de invoering van het nieuwe circulatieplan in de gaten houdt.
  [naar artikel]
 12. Gaat Antwerpen met een circulatieplan straks Gent achterna? (13/04/2018 - VRT NWS)
  Krijgt de stad Antwerpen na Gent tijdens de volgende legislatuur een circulatieplan en een autoluwe binnenstad? Als het van de partij Groen en haar kandidaat-burgemeester Wouter Van Besien afhangt wel. En dat hele mobiliteitsplan mag nog verder gaan dan dat in Gent. "Gezonde lucht, verkeersveiligheid en aangename straten en pleinen: dat zijn de thema's die er op dit moment echt toe doen", zegt Van Besien in "De ochtend" op Radio 1. "Daarvoor ligt de sleutel in een andere mobiliteit."
  [naar artikel]
 13. Buffalo's fietsen naar binnenstad Gent voor woordje uitleg over nieuw circulatieplan (05/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De eerste ploeg van AA Gent fietste deze middag naar het centrum van Gent, waar ze uitleg krijgen over het nieuwe circulatieplan van de stad.
  [naar artikel]
 14. N-VA: 'Omzetdaling van 22 procent bij Leuvense handelaars door circulatieplan' (15/05/2017 - Knack)
  Niet alleen in Gent wil N-VA morrelen aan het circulatieplan. In Leuven leidde het nieuwe verkeersplan een omzetdaling van 22 procent bij lokale handelaars - zo moet alvast blijken uit een bevraging door N-VA zelf.
  [naar artikel]
 15. N-VA: 'Omzetdaling van 22 procent bij Leuvense handelaars door circulatieplan' (15/05/2017 - Knack)
  Niet alleen in Gent wil N-VA morrelen aan het circulatieplan. In Leuven leidde het nieuwe verkeersplan een omzetdaling van 22 procent bij lokale handelaars - zo moet alvast blijken uit een bevraging door N-VA zelf.
  [naar artikel]
 16. Circulatieplan in Gent krijgt op korte termijn enkele aanpassingen (14/07/2017 - De Redactie)
  Het circulatieplan in Gent krijgt op korte termijn een reeks aanpassingen als resultaat van de adviezen van het burgerkabinet, een groep van inwoners die het circulatieplan mee opvolgen.
  [naar artikel]
 17. Waarom ‘sorry’ zeggen zo gevoelig ligt in strafzaken (15/10/2021 - De Morgen)
  Na vier jaar kwamen er dan toch excuses van Bart De Pauw, maar ze werden niet aanvaard. Waarom liggen verontschuldigingen zo gevoelig in strafzaken? En is een spijtbetuiging automatisch een schuldbekentenis? Volgens Nederlands onderzoek alvast wel.
  [naar artikel]
 18. Burgerkabinet Gent sluit af met 180 adviezen over circulatieplan (01/06/2018 - VRT NWS)
  In Gent is het Burgerkabinet voor een laatste keer samengekomen. Het kabinet ontstond twee jaar geleden, nadat de stad geen referendum moest organiseren over het circulatieplan. Er kwam geen referendum, maar wel een burgerkabinet waar 150 Gentenaars adviezen konden formuleren. Stad Gent belooft met adviezen aan de slag te gaan. Enkele aanpassingen aan het circulatieplan zijn al doorgevoerd.
  [naar artikel]
 19. Chaos of niet? Circulatieplan van kracht in Gent (03/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Gent is sinds vannacht het nieuwe circulatieplan van kracht. De stad is in zes sectoren rond een centraal voetgangersgebied onderverdeeld en
  [naar artikel]
 20. Waarom Bart De Wever zich een dikke week voor de verkiezingen in de pensioenen verslikt (16/05/2019 - De Standaard)
  De pensioenleeftijd ligt gevoelig. Uiterst gevoelig, zelfs. Heeft N-VA dat onderschat?
  [naar artikel]
 21. Nieuw circulatieplan in Gent in 1 minuut uitgelegd (03/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  In Gent is sinds de nacht van zondag op maandag een nieuw circulatieplan van kracht. De stad is in zes sectoren rond een centraal voetgangersgebied onderverdeeld en doorgaand verkeer moet via de stadsring (R40).
  [naar artikel]
 22. Nieuw circulatieplan in Gent in 1 minuut uitgelegd (03/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In Gent is sinds de nacht van zondag op maandag een nieuw circulatieplan van kracht. De stad is in zes sectoren rond een centraal voetgangersgebied onderverdeeld en doorgaand verkeer moet via de stadsring (R40).
  [naar artikel]
 23. 3 maanden circulatieplan Gent: minder ongevallen en minder omzet (30/06/2017 - De Redactie)
  Sinds de invoering van het circulatieplan van Gent, begin april, is het aantal verkeersongevallen met zwaargewonden met 25 procent gedaald. Maar mensen mijden wel de stad, aldus de middenstand.
  [naar artikel]
 24. Gent loopt leeg door circulatieplan? Markten en terrasjes overvol tijdens zonnig weekend (10/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Hoewel het veel te vroeg blijft om conclusies te trekken over de gevolgen van het circulatieplan, bleek afgelopen weekend dat Gent zeker niet van de kaart is geveegd. De terrassen liepen zaterdagnamiddag goed vol, en ook zondagochtend bruiste Gent. Met dank aan de weergoden.
  [naar artikel]
 25. Leuven pas circulatieplan aan en kiest voor slimme knip in Burchtstraat (15/05/2020 - VRT NWS)
  Er komt geen knip ter hoogte van het Engels Plein, maar wel in de Burchtstraat in Leuven. Dat heeft het stadsbestuur beslist na een evaluatie. Het circulatieplan moet het sluipverkeer weren uit de binnenstad en meer ruimte geven aan voetgangers en fietsers.
  [naar artikel]
 26. Aantal verkeersongevallen in Gent daalt fors sinds start circulatieplan (04/10/2017 - Knack)
  In Gent is het aantal ongevallen met 27,9 pct gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Gentse politie. De daling is een gevolg van de invoering van het circulatieplan en een beperking van de snelheid.
  [naar artikel]
 27. Extra druk op eerste avond van nieuwe circulatieplan in Brussel: "Mensen moeten letterlijk nog hun weg zoeken" (16/08/2022 - VRT NWS)
  Het is op de eerste avond dat het nieuwe circulatieplan in Brussel-centrum in werking is getreden, drukker dan gewoonlijk op de weg. Dat zegt verkeersexpert Hajo Beeckman. Het nieuwe circulatieplan bant doorgaand verkeer uit de zogenoemde Vijfhoek in de hoofdstad.
  [naar artikel]
 28. Gent verfijnd circulatieplan, 13 aanpassingen liggen op tafel (16/03/2018 - VRT NWS)
  Gent pakt uit met een positieve evaluatie van het circulatieplan. Toch zijn er zaken die minder vlot lopen, en die worden nu aangepakt. Er zullen 13 belangrijke aanpassingen gebeuren. We zetten ze voor u op een rijtje.
  [naar artikel]
 29. Opnieuw aanpassing circulatieplan in Gent (06/12/2018 - VRT NWS)
  Het circulatieplan in Gent wordt opnieuw aangepast. Vrijdag verandert de rijrichting in meer dan 10 straten. Met die aanpassing wil de stad sluipverkeer tegen gaan.
  [naar artikel]
 30. Circulatieplan in Gent krijgt snelle aanpassingen (14/07/2017 - De Standaard)
  Het circulatieplan in Gent krijgt op korte termijn een reeks aanpassingen als resultaat van de adviezen van het burgerkabinet. Dat meldt het Gentse stadsbestuur.
  [naar artikel]
 31. Geen referendum over circulatieplan in Gent door ongeldige handtekeningen (28/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er komt geen referendum over het circulatieplan in Gent. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt op een persconferentie. Tegenstanders hadden
  [naar artikel]
 32. Hevig protest tegen circulatieplan Gent (01/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Gent was er vandaag protest tegen het circulatieplan. In de buurt van het stadhuis is er getrokken en geduwd, toen een groep betogers een bus
  [naar artikel]
 33. Nieuw circulatieplan van kracht in Gent: wat verandert er? (03/04/2017 - Knack)
  In Gent is sinds de nacht van zondag op maandag een nieuw circulatieplan van kracht. De stad is in zes sectoren rond een centraal voetgangersgebied onderverdeeld en doorgaand verkeer moet via de stadsring (R40).
  [naar artikel]
 34. Nieuw circulatieplan van kracht in Gent (03/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Gent is sinds middernacht een nieuw circulatieplan van kracht. De stad is in zes sectoren rond een centraal voetgangersgebied onderverdeeld en
  [naar artikel]
 35. De Lijn geeft al 40.000 sms-tickets weg in kader circulatieplan Gent (04/04/2017 - De Redactie)
  Wie het nieuwe circulatieplan in Gent in april met het openbaar vervoer wil uitproberen, kan na registratie 4 keer een gratis rit nemen met een sms-ticket. 10.000 mensen hebben dat al gedaan, goed voor 40.000 gratis sms-tickets.
  [naar artikel]
 36. Aantal ongevallen in Gent daalt fors sinds start circulatieplan (04/10/2017 - Knack)
  In Gent is het aantal ongevallen met 27,9 pct gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Gentse politie. De daling is een gevolg van de invoering van het circulatieplan en een beperking van de snelheid.
  [naar artikel]
 37. Pas na 4 jaar zei Bart De Pauw sorry. Waarom ligt dat zo gevoelig in strafzaken? (15/10/2021 - De Morgen)
  Na vier jaar kwamen er dan toch excuses van Bart De Pauw, maar ze werden niet aanvaard. Waarom liggen verontschuldigingen zo gevoelig in strafzaken? En is een spijtbetuiging automatisch een schuldbekentenis? Volgens Nederlands onderzoek alvast wel.
  [naar artikel]
 38. [VIDEO] - Nieuw circulatieplan Gent: kunt u rekenen op uw gps? (30/03/2017 - De Redactie)
  Maandag gaat in Gent het lang aangekondigde nieuwe circulatieplan van start. Er komen voetgangersgebieden bij en maar liefst 77 straten veranderen van rijrichting. Bent u gedoemd om te verdwalen of kunt u rekenen op uw gps?
  [naar artikel]
 39. Het rapport van Gent: meer nog dan het circulatieplan zal het woonbeleid de verkiezingen bepalen (20/06/2018 - Knack)
  Komt er na 30 jaar een einde aan de eerste paarse samenwerking ooit? In Gent ligt de strijd open nu de populaire burgemeester Daniël Termont met pensioen gaat.
  [naar artikel]
 40. Massa verkeersovertredingen in Gent tijdens overgang naar nieuw circulatieplan (02/04/2017 - De Redactie)
  Gisteravond is in Gent gestart met het plaatsen van nieuwe verkeersborden voor het nieuwe circulatieplan dat morgenochtend intreedt. Hoewel de nieuwe borden al meteen geldig zijn, negeren veel bestuurders ze vandaag nog.
  [naar artikel]
 41. Geen uitstel voor nieuw circulatieplan Gent (23/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Gentse coalitiepartners sp.a, Groen en Open Vld gaan niet in op een vraag van CD&V om de invoering van het circulatieplan uit te stellen, zo
  [naar artikel]
 42. 500 man en duw- en trekwerk bij protest tegen circulatieplan in Gent (01/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  Zo'n 500 mensen hebben maandag betoogd tegen het circulatieplan van Gent. De aanwezigen zijn boos over het plan en vragen aanpassingen, zoals het tijdelijk openzetten van sommige geknipte straten. Er was wat geduw en getrek met de politie toen een groepje heethoofden een bus van De Lijn blokkeerde.
  [naar artikel]
 43. Gent pakt uit met positieve evaluatie circulatieplan   (16/03/2018 - VRT NWS)
  Bijna een jaar na de invoering van het circulatieplan in Gent komt de stad met een eerste evaluatie en die is erg positief. De luchtkwaliteit is verbeterd, er staan minder files en het aantal verkeersongevallen is fors gedaald. Tegelijk stuurt de stad het plan op verschillende punt bij.
  [naar artikel]
 44. Geen referendum over circulatieplan in Gent door ongeldige handtekeningen: "Hallucinant" (28/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er komt geen referendum over het circulatieplan in Gent. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt op een persconferentie. Tegenstanders hadden
  [naar artikel]
 45. Circulatieplan Leuven helemaal ingevoerd, op één detail na (06/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  Gisteren is de laatste fase van het circulatieplan van start gegaan, en dat wil zeggen dat het hele plan nu van kracht is. Althans bijna, want een klein deel van de Bondgenotenlaan is nog niet omgevormd tot eenrichtingsstraat.
  [naar artikel]
 46. [VIDEO] - Ochtendspits in Gent vergeleken vóór en ná het circulatieplan (03/04/2017 - De Redactie)
  Vandaag trad in Gent het nieuwe circulatieplan in voege. Het verkeersplan zou chaos en volkswoede teweeg brengen. "Terzake" vergeleek de ochtendspits vandaag met die van een week geleden.
  [naar artikel]
 47. Geen eiland ligt internationaal zo gevoelig als Taiwan, maar waarom eigenlijk? (02/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Er is geen land ter wereld dat in de internationale politiek zo gevoelig ligt als Taiwan. Het eiland is sinds 1949 een republiek maar die wordt door de internationale gemeenschap amper erkend om China niet tegen de schenen te stampen.
  [naar artikel]
 48. Geen eiland ligt internationaal zo gevoelig als Taiwan, maar waarom eigenlijk? (02/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Er is geen land ter wereld dat in de internationale politiek zo gevoelig ligt als Taiwan. Het eiland is sinds 1949 een republiek maar die wordt door de internationale gemeenschap amper erkend om China niet tegen de schenen te stampen.
  [naar artikel]
 49. Gevaarlijk neveneffect circulatieplan: verkeersagressie neemt toe onder Gentenaars (12/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds het circulatieplan in voege is in Gent, lopen de spanningen in het verkeer op. Centrumbewoners krijgen binnenkort een autovignet, zodat ze
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy