Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 September 2022
08:03 uur

3 bomen van meer dan 100 jaar beschadigd in natuurgebied in Tielen

VRT NWS

22/09/2022 - 19:17

In het natuurgebied De Balderij in Tielen, bij Kasterlee, zijn drie bomen van meer dan 100 jaar vernield. Het gaat om twee eiken en een wilg. Vandalen hebben ze ingezaagd om ze te doen afsterven en legden er een papier bij met de boodschap "vuil groen rotzakken". Momenteel zijn er werken bezig voor de heraanleg van het natuurgebied.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vandalen brengen zware schade toe aan bomen van 100 jaar oud in natuurgebied: “Afwachten of ze het gaan halen” (22/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In het gebied van de Vallei van de Caliebeek op de Balderij in Tielen (Kasterlee) hebben een of meerdere vandalen drie bomen ingezaagd. Twee zomereiken en een wilg zijn door dit geval van natuurterrorisme zwaar beschadigd. De dader legde naast een van de ingezaagde bomen een papier met de boodschap ‘vuil groen rotzakken’. “Het is absurd dat ze net de mooiste bomen hebben toegetakeld”, zegt boswachter Kris Rombouts van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
  [naar artikel]
 2. Eeuwenoude bomen in Maarkedal zwaar toegetakeld door vandaal  (15/02/2020 - VRT NWS)
  In Maarkedal, in de Vlaamse Ardennen, heeft een onbekende enkele erg oude bomen in een natuurgebied zwaar beschadigd. De vandaal maakte met een kettingzaag groeven in enkele bomen en liet er ook vergif achter. De eigenaar heeft een klacht ingediend bij de politie. Het Agentschap Natuur en Bos opent een onderzoek.
  [naar artikel]
 3. Vandalen slaan opnieuw toe in De Liereman: 35 bomen ‘ingezaagd’, stabiliteit kan niet gewaarborgd worden (27/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vandalen hebben vermoedelijk donderdagnacht opnieuw toegeslagen in het natuurgebied De Liereman. DE stammen van 35 bomen werden ingezaagd. De bezoekersparking aan de Schuurhovenberg is afgesloten omdat de stabiliteit niet gegarandeerd kan worden. Exact twee jaar geleden gebeurde al eens hetzelfde. Toen werden 117 bomen beschadigd.
  [naar artikel]
 4. Vandalen zagen drie bomen van eeuw oud in en laten boodschap achter: “Vuil groen rotzakken” (22/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vandalen hebben drie bomen van zo’n honderd jaar oud op de Balderij in Tielen ingezaagd. De vrees bestaat dat de bomen het niet gaan halen. De ‘techniek’ werd eerder ook al eens twee keer toegepast in het natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout. In de Balderij lieten de vandalen nog wel een boodschap achter in de vorm van aan blad papier met een geprinte boodschap ‘vuil groen rotzakken’. De politie is een onderzoek gestart.
  [naar artikel]
 5. Vandalen bewerken bomen met bijl in natuurgebied achter De Kleen Meulen (08/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Tientallen bomen in het natuurgebied aan de Mangelbeek in Lummen zijn door vandalen bewerkt. Net boven de grond zijn de stammen ontschorst.
  [naar artikel]
 6. Bevers zijn overal, nu ook in natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen bij Gent (15/02/2022 - VRT NWS)
  De bever voelt zich goed in Vlaanderen en meer en meer spotten mensen de knaagdieren in hun buurt. Ook in Gent, in het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Maar kan de aanwezigheid van de bever kwaad? De dieren knagen aan bomen, dus moeten we ons zorgen maken om omver vallende bomen als we in hun buurt gaan wandelen? Die vraag stelden we aan Pieter Van Gansbeke van Natuurpunt Gent.
  [naar artikel]
 7. Gents natuurgebied rooit 700 ‘waardeloze’ bomen om zeldzame watervogels te lokken (10/06/2019 - De Standaard)
  Deze zomer worden in de Bourgoyen, het grootste natuurreservaat van Gent, zevenhonderd bomen omgehakt. Een goede zaak, volgens Natuurpunt. ‘Het bos is niks waard. En het natuurgebied wordt weer akker- en weiland, zoals in de middeleeuwen.’ Ter compensatie komt een nieuw bos aan de rand van de Bourgoyen.
  [naar artikel]
 8. Omgeknaagde bomen drijven rond op de Oude Maas (21/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse Waterweg en enkele natuurverenigingen zijn gestart met de grote schoonmaak in en rond de Oude Maas en grindplassen in natuurgebied Negenoord Stokkem. Reden is dat een twintigtal bevers in het natuurgebied heel wat bomen hebben om doen omvallen. “De bomen liggen in het water waardoor de vaarroute van de fluisterboten in het gedrang komt”, zegt schepen Koen Sleypen (Vooruit 2012). “Gelijktijdig kappen we het opgewassen struikgewas op de oevers.”
  [naar artikel]
 9. Vandalen vernielen 65 bomen in natuurgebied De Liereman: “De haat moet diep geworteld zitten” (27/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Eén of meerdere vandalen hebben donderdagnacht lelijk huisgehouden aan het bezoekerscentrum van natuurgebied De Liereman. Zo'n 65 bomen werden zo diep ‘ingezaagd’ dat ze spontaan omvielen of door de brandweer zullen omgezaagd moeten worden. Exact twee jaar geleden gebeurde hetzelfde. Het overgrote deel van de toen 117 ingezaagde bomen kon gered worden. “Het lijkt erop alsof dezelfde zijn teruggekomen om hun werk af te maken", klinkt het aangedaan bij burgemeester Bob Coppens en coördinator Kris Van Der Steen.
  [naar artikel]
 10. Natuur Liereman herstelt goed na bewogen jaar (30/12/2020 - Gazet van Antwerpen)
  70 tot 80 procent van de bomen die eerder dit jaar aan de Liereman in Oud-Turnhout door een vandaal met een kettingzaag bewerkt werden, lijken het te zullen halen. Medewerkers van Natuurpunt verzorgden de bomen met mos en folie en dat heeft geholpen. Ook het stuk natuurgebied dat dit voorjaar door een brand werd verwoest, herstelt zich langzaam. Het onderzoek naar zowel de brand als de beschadigde bomen is nog altijd bezig.
  [naar artikel]
 11. ‘Bang afwachten of beschadigde bomen het zullen halen’ (25/05/2020 - De Standaard)
  In het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout werden afgelopen weekend meer dan honderd bomen beschadigd. Het is volgens Natuurpunt onzeker of de eiken- en beukenbomen te redden vallen.
  [naar artikel]
 12. Natuurpunt experimenteert om beschadigde bomen in De Liereman te redden (25/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  In natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout is beheerder Natuurpunt begonnen met een reddingsoperatie voor de meer dan honderd bomen die er dit weekend door een vandaal werden beschadigd. De natuurorganisatie probeert met verschillende experimentele technieken ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van de bomen worden gered van uitdroging.
  [naar artikel]
 13. Bevers laten 550 bomen omvallen in de Oude Maas te Stokkem<BR /> (22/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem is gestart met een grote opruimactie in het natuurgebied Negenoord in Stokkem. Over een afstand van ruim 350 meter hebben de bevers 550 bomen laten omvallen op de oever van de Oude Maas. "Heel wat bomen zijn daarbij in de Oude Maas terechtgekomen," zegt schepen van waterlopen Koen Sleypen (Vooruit). "De ravage is erg groot, al mogen de bevers in het natuurgebied hun gang gaan."
  [naar artikel]
 14. Bomen over de weg in Rijkevorsel, lokalen in Tielen ontruimd na binnensijpelende regen, 50 oproepen voor wateroverlast regio Waver (13/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Warmteonweders houden momenteel lelijk huis over delen van het land. Vooral in de Kempen worden omgewaaide bomen en felle regenval gemeld.
  [naar artikel]
 15. Bomen die beschadigd werden door vandalen in De Liereman zien er opnieuw "fantastisch goed" uit (19/11/2020 - VRT NWS)
  De meeste bomen die beschadigd werden door vandalen in De Liereman in Oud-Turnhout, zullen die aanslag wellicht overleven, denkt Natuurpunt. Meer dan 100 eiken werden eind mei door vandalen ingezaagd met kettingzagen. Vrijwilligers van Natuurpunt verzorgden de bomen met mos en folie en dat lijkt ondanks de droge zomer te werken. &quot;De overgroeiing is heel goed op gang gekomen en het overgrote deel ziet er fantastisch goed uit&quot;, zegt Sven Boets van Natuurpunt in Start je dag.
  [naar artikel]
 16. Diepenbekenaren verzetten zich tegen kap bomen (17/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  In Diepenbeek heeft zondagochtend een vijftigtal inwoners geprotesteerd tegen de kap van bomen in natuurgebied Dauteweyers.
  [naar artikel]
 17. Vandalen beschadigen meer dan 100 bomen in Turnhout: "Wat drijft iemand om dit te doen?" (24/05/2020 - VRT NWS)
  Op het natuurdomein De Liereman in de buurt van Turnhout zijn meer dan 100 bomen beschadigd door vandalen. Alle eikenbomen rond het bezoekerscentrum werden deels ingezaagd met een kettingzaag. De politie onderzoekt de zaak.
  [naar artikel]
 18. Konijntjes veroorzaken ravage natuurgebied: duizenden pas aangeplante boompjes kapotgeknabbeld (11/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Onlangs plantten Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) in Kalfort de eerste van zo’n 53.000 bomen in een 50 hectare groot natuurgebied in de vallei van de Molenbeek. Nauwelijks drie weken later zijn meer dan tweeduizend van die jonge boompjes al afgestorven omdat ze zijn aangevreten door konijnen.
  [naar artikel]
 19. Vrijwilligers planten bomen in natuurgebied Laambroeken (14/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het bewegingsnetwerk zet jaarlijks vrijwillig engagement in de kijker. “Vorig jaar, een jubileumjaar voor 100 jaar sterk netwerk, deden we al een speciale actie. Samen met natuurvereniging Limburgs Landschap plantten wij de eerste symbolische boompjes van een duurzaam bos, voor en door onze vrijwilligers”, aldus Nele van beweging.net Limburg. “We zetten onze vrijwilligers letterlijk en figuurlijk ‘in de boompjes’. Nu, een jaar later, hebben we meer dan 800 bomen geplant in dit eerste Limburgse vrijwilligersbos.”
  [naar artikel]
 20. Lommel plant 7.000 bomen aan voor de Week van het Bos (18/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De stad Lommel grijpt de Week van het Bos aan om 7.000 bomen aan te planten op een voormalig akkerland vlak aan natuurgebied Sahara.
  [naar artikel]
 21. Meer dan honderd bomen beschadigd met kettingzaag in domein De Liereman (24/05/2020 - De Standaard)
  In het domein De Liereman in Oud-Turnhout, een van de oudste natuurgebieden van ons land, hebben vandalen minstens 113 eikenbomen en 4 beukenbomen beschadigd. Dat meldt de lokale politie van de regio Turnhout, die een onderzoek is gestart en een oproep tot getuigen doet.
  [naar artikel]
 22. Erika Van Tielen maakt opwachting in ‘Familie’ (09/11/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Erika Van Tielen maakt volgend jaar haar opwachting in de VTM-soap ‘Familie’. Ze zal in de huid kruipen van de (voorlopig nog) mysterieuze Amélie. Dat heeft ze woensdagmorgen zelf bekend gemaakt op QMusic, bij haar zus Heidi Van Tielen en Sam De Bruyn.
  [naar artikel]
 23. Erika Van Tielen maakt opwachting in ‘Familie’ (09/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Erika Van Tielen maakt volgend jaar haar opwachting in de VTM-soap ‘Familie’. Ze zal in de huid kruipen van de (voorlopig nog) mysterieuze Amélie. Dat heeft ze woensdagmorgen zelf bekend gemaakt op QMusic, bij haar zus Heidi Van Tielen en Sam De Bruyn.
  [naar artikel]
 24. Nieuw natuurgebied gaat open in Poppel: "Grootste aankoop van Natuurpunt dit jaar" (18/04/2022 - VRT NWS)
  In Poppel bij Ravels is een nieuw natuurgebied opengegaan voor het publiek. Het gaat om de grootste aankoop van Natuurpunt in Vlaanderen van vorig jaar, een gebied van zo'n 67 hectare groot. Natuurpunt wil het gebied vernatten, zodat het water kan opvangen bij hevige regenval en er ook inheemse bomen planten.
  [naar artikel]
 25. Wie verminkte 117 bomen in De Liereman? ‘Dit gebied is een sluimerend conflict’ (25/05/2020 - De Morgen)
  In natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout zijn 117 bomen vakkundig ‘geringd’ en verminkt met een kettingzaag. Een traag doodvonnis, dat beheerders nu met man en macht proberen te keren. De grote vraag blijft echter: waarom doet iemand zoiets?
  [naar artikel]
 26. Wie verminkte de 117 bomen in De Liereman? ‘Dit gebied is een sluimerend conflict’ (25/05/2020 - De Morgen)
  In natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout zijn 117 bomen vakkundig ‘geringd’ en verminkt met een kettingzaag. Een traag doodvonnis, dat beheerders nu met man en macht proberen te keren. De grote vraag blijft echter: waarom doet iemand zoiets?
  [naar artikel]
 27. Houtkant in Wellen is kleinste natuurgebied van heel Vlaanderen (17/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  Twaalf meter lang, zes meter breed, tien bomen en wat struiken. In de Tervoortstraat in Ulbeek bij Wellen ligt het allerkleinste natuurgebied van heel Vlaanderen.
  [naar artikel]
 28. Erika Van Tielen openhartig over relatiebreuk: “Alles is anders nu” (12/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Actrice Erika Van Tielen (35), bekend van onder meer de soap ‘Familie’, heeft op haar blog een openhartig bericht gedeeld over haar relatiebreuk. Begin vorig jaar zetten zij en haar ex Gerd na acht jaar een punt achter hun relatie.
  [naar artikel]
 29. Erika Van Tielen openhartig over relatiebreuk: “Alles is anders nu” (12/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Actrice Erika Van Tielen (35), bekend van onder meer de soap ‘Familie’, heeft op haar blog een openhartig bericht gedeeld over haar relatiebreuk. Begin vorig jaar zetten zij en haar ex Gerd na acht jaar een punt achter hun relatie.
  [naar artikel]
 30. Massale bomenkap in natuurgebied Mispeldonk beroert de gemoederen (08/02/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Terwijl de gemoederen van de boskap in het Kelderbos in Rijmenam zijn nog niet bedaard, klagen buren van de Koningin Astridlaan over een nieuwe kap in natuurgebied Mispeldonk. Natuurpunt beweert dat de kap noodzakelijk was. “De bomen waren ziek”, luidt het bij Joost De Wyspelaere van Natuurpunt.
  [naar artikel]
 31. Eén op de vijf bosbomen in Vlaanderen beschadigd (28/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ongeveer 20 procent (19,9 procent) van de bosbomen in Vlaanderen was in 2021 beschadigd. Dat blijkt uit de bosvitaliteitsindex, die de vitaliteit of kwaliteit van de bossen in het Vlaamse Gewest opvolgt. Het aandeel beschadigde bomen daalde ten opzichte van 2020: toen was nog één op de vier bosbomen (25,2 procent) beschadigd.
  [naar artikel]
 32. Beschadigd natuurgebied De Liereman is opnieuw toegankelijk voor publiek (29/04/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De gemeente Oud-Turnhout heeft woensdagmiddag beslist om het natuurgebied De Liereman weer toegankelijk te maken voor publiek. De deuren van het domein gaan opnieuw open vanaf woensdagavond 18u.
  [naar artikel]
 33. Natuurinspecteurs leggen illegale werken in kwetsbaar natuurgebied stil: “De boshyacinten waren platgereden” (16/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Politie en natuurinspecteurs hebben de graafwerken stilgelegd die zware schade hebben toegebracht aan natuurgebied IJsbos. Er is sprake van een omgewoelde bodem, platgereden boshyacinten, een berg gedumpte grond en beschadigde bomen.
  [naar artikel]
 34. Natuurgebied of bos schenken wordt gratis (13/04/2019 - De Morgen)
  Wie een natuurgebied wegschenkt, hoeft daar voortaan geen belastingen meer op te betalen. Ook als Natuurpunt een natuurgebied opkoopt, wordt dat gratis. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.
  [naar artikel]
 35. Meer dan honderd bomen beschadigd met kettingzaag in domein De Liereman (24/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  In het domein De Liereman in Oud-Turnhout, een van de oudste natuurgebieden van ons land, hebben vandalen minstens 113 eikenbomen en 4 beukenbomen beschadigd. Dat meldt de lokale politie van de regio Turnhout, die een onderzoek is gestart en een oproep tot getuigen doet. De feiten vonden allicht plaats in de nacht van zaterdag op zondag, in de buurt van het bezoekerscentrum van het domein.
  [naar artikel]
 36. Bosbrand in Californië bedreigt natuurgebied met woestijnschildpadden en Joshua-bomen (19/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een bosbrand in het Californische nationale park Mojave bedreigt zeldzame woestijnschildpadden en indrukwekkende Joshua-bomen. De brandweer doet er...
  [naar artikel]
 37. Q-music dj Sam De Bruyn speelt in Jobland met kinderen Erika Van Tielen (30/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Sam De Bruyn en Heidi Van Tielen zijn al twee jaar collega's op Q-music. Op professioneel vlak kennen ze elkaar, maar nog niet privé. Daarom nemen ze van 27 september tot 3 oktober elkaars handel en wandel over. Zo dook Sam De Bruyn zaterdag in het ballenbad met Rowen en Finn, de kinderen van Heidi's zus, Erika Van Tielen, in Jobland in Sint-Job.
  [naar artikel]
 38. Zoektocht naar merkwaardige bomen op LImburgse bomen halfweg: nu al 2.000 in kaart gebracht (25/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  In Limburg staan enkele duizenden pareltjes van bomen. Net iets meer dan tweeduizend van die merkwaardige bomen zijn intussen door de Bomenwerkgroep in kaart gebracht en opgemeten. De werkgroep denkt nog ongeveer drie jaar werk te hebben met de inventarisatie van de merkwaardige Limburgse bomen. Boom nummer 2.000 staat alvast op de speelplaats van De Kleurenboom in Montenaken (Gingelom) en werd maandag in de kijker gezet.
  [naar artikel]
 39. Stad creëert meer ruimte voor (nieuwe) monumentale bomen (13/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerpen wil de stad groener maken door bomen in het straatbeeld meer te laten uitgroeien tot monumentale bomen. Onder de noemer ‘Toekomstbomen’ creëert het stadsbestuur meer ruimte zodat bomen terug opvallen en groot kunnen worden.
  [naar artikel]
 40. Gent rooit stervend bos in de Bourgoyen en plant een nieuw aan (07/06/2019 - VRT NWS)
  De stad Gent gaat het Valkenhuisbos, dat midden in het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen ligt, rooien. Het bos past eigenlijk niet in het gebied. Bovendien zijn al heel wat bomen dood of aangetast. Een nieuw bos aan de rand van de Bourgoyen compenseert de gerooide bomen.
  [naar artikel]
 41. Kunstwerk in Webbekoms Broek beschadigd (28/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vandalen hebben een kunstwerk beschadigd in het natuurgebied Webbekoms Broek. Het betreft een gedichtpaneel in glas van de bekende dichter Ina Stabergh, eerste stadsdichter van Diest én eerste vrouwelijke stadsdichter van Vlaanderen. Dat heeft onze redactie dinsdag van de politiezone Demerdal vernomen.
  [naar artikel]
 42. Opnieuw tientallen bomen ingezaagd in De Liereman, natuurdomein gedeeltelijk afgesloten (27/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  In Landschap De Liereman in Oud-Turnhout hebben onbekenden opnieuw tientallen bomen beschadigd. In 2020 werden ook al eens 113 eiken gevandaliseerd. De politie is op zoek naar getuigen.
  [naar artikel]
 43. Opnieuw tientallen bomen ingezaagd in De Liereman, natuurdomein gedeeltelijk afgesloten (27/05/2022 - De Standaard)
  In Landschap De Liereman in Oud-Turnhout hebben onbekenden opnieuw tientallen bomen beschadigd. In 2020 werden ook al eens 113 eiken gevandaliseerd. De politie is op zoek naar getuigen.
  [naar artikel]
 44. Opnieuw tientallen bomen ingezaagd in De Liereman, natuurdomein gedeeltelijk afgesloten (27/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  In Landschap De Liereman in Oud-Turnhout hebben onbekenden opnieuw tientallen bomen beschadigd. In 2020 werden ook al eens 113 eiken gevandaliseerd. De politie is op zoek naar getuigen.
  [naar artikel]
 45. Vandaal zaagt bomen om in Eeklo en vlucht (07/06/2019 - VRT NWS)
  In Eeklo zijn zes bomen beschadigd of omgezaagd door een vandaal met een kettingzaag. De politie kon hem op heterdaad betrappen, maar de man kon wegvluchten met de fiets. De dader is nog altijd niet gevonden, alle tips zijn welkom.
  [naar artikel]
 46. Erika Van Tielen na haar relatiebreuk: “Ik ben een betere vrouw en moeder nu ik mezelf heb teruggevonden’” (01/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na een zeer moeilijke relatiebreuk anderhalf jaar geleden, besloot &lsquo;Familie&rsquo;-actrice Erika Van Tielen (36) om zichzelf te resetten. In de gietende...
  [naar artikel]
 47. Erika Van Tielen en partner gaan uit elkaar: "Focus ligt nu op onze kinderen" (31/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een paasweekend in mineur voor presentatrice Erika Van Tielen. de 34-jarige tv-figuur en haar partner Gerd hebben besloten uit elkaar te gaan. Van Tielen deelt de breuk mee op Instagram.
  [naar artikel]
 48. Erika Van Tielen en partner gaan uit elkaar: "Focus ligt nu op onze kinderen" (31/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een paasweekend in mineur voor presentatrice Erika Van Tielen. de 34-jarige tv-figuur en haar partner Gerd hebben besloten uit elkaar te gaan. Van Tielen deelt de breuk mee op Instagram.
  [naar artikel]
 49. 40 jaar oude spar knakt en landt op woonhuis (10/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Eigenbilzen hield de wind tegen 16 uur goed huis in een lijn tussen de Zangerheistraat en de Haenenstraat. De stevige windstoten lieten zowel vlakbij de Hoefaertweg als in het natuurgebied van De Kiep tientallen bomen knappen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy