Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 September 2022
07:26 uur

Voormalige Russische topman zegt dat het land zichzelf in de voet heeft geschoten op vlak van technologie: “De sancties werken”

Express

22/09/2022 - 19:54

Oleg Vyoegin, een voormalige hooggeplaatste ambtenaar van het ministerie van Financiën en de centrale bank van Rusland, vertelde dinsdag in een interview aan Reuters dat het land zichzelf jarenlang heeft achtergesteld op vlak van technologie door de oorlog in Oekraïne.  Voor de oorlog in Oekraïne begon, leek het erop dat de Russische economie met 5 […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Viktor Orbán kritisch over sancties tegen Rusland: “De EU heeft zichzelf in de longen geschoten” (15/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie heeft “zichzelf in de longen geschoten” met ondoordachte economische sancties tegen Rusland die de Europese economie zullen vernietigen als ze niet worden teruggedraaid. Dat laat de Hongaarse premier Viktor Orbán weten in een interview met de openbare omroep voor radio.
  [naar artikel]
 2. Economische sancties kunnen Russische beer flink pijn doen (11/04/2019 - De Morgen)
  Rusland mag de voorbije dagen dan al in ware blitzkrieg-stijl de Krim geannexeerd hebben, de kans bestaat dat het zich daarmee op economisch vlak in de eigen voet geschoten heeft. De impact van de sancties die de voorbije dagen zowel vanuit Europa als vanuit de VS zijn aangekondigd, wordt nu stilaan overal voelbaar.
  [naar artikel]
 3. Poetin: “Een wereldwijde energiecrisis dreigt als het Westen ons nog meer sancties oplegt” (09/07/2022 - Express)
  De Russische dictator Vladimir Poetin waarschuwde vrijdag voor een catastrofale energiecrisis wereldwijd als er nog meer sancties tegen zijn land komen. “Die sancties berokkenen uiteindelijk veel meer schade aan de landen die ze opleggen”, zei hij in televisietoespraak. Het Westen heeft sinds de start van de oorlog in Oekraïne de Russische agressor verschillende sancties opgelegd. […]
  [naar artikel]
 4. Russische minister van Transport: “Rusland heeft zwaar te lijden onder westerse sancties” (23/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische minister van Transport Vitali Saveliev heeft toegegeven dat de sancties die het Westen tegen Rusland heeft getroffen wegens de oorlog in Oekraïne voor ernstige logistieke problemen zorgen. “De sancties die vandaag tegen Rusland gelden, hebben bijna de volledige logistiek in ons land kapotgemaakt, en we worden gedwongen om te zoeken naar nieuwe logistieke corridors”, zei de minister tijdens een bezoek aan de Russische stad Astrakhan.
  [naar artikel]
 5. Rusland: “Westen schiet zichzelf door het hoofd” in conflict over Oekraïne (15/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens Rusland heeft het Westen “zichzelf door het hoofd geschoten” met de invoerbeperkingen op Russische olie en gas. Die maatregelen kwamen er immers als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. China heeft daarentegen de leveringen van brandstoffen uit Rusland opgevoerd.
  [naar artikel]
 6. ANALYSE. Marc Hendrikx: “Wissels maakten verschil, Vormer reageerde als topprof” (28/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  “KRC Genk heeft zichzelf in de voet geschoten. Het liet een enorme kans liggen om de wederopstanding in te zetten. Zo wordt het alsmaar moeilijker om deze scheve situatie nog recht te trekken.”
  [naar artikel]
 7. Verenigde Staten leggen “grootste sancties ooit” op aan Wit-Rusland (09/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten kondigen nieuwe sancties aan tegen Wit-Russische functionarissen, bedrijven en entiteiten. Daarmee verhogen ze de druk op het autoritaire regime van Aleksandr Loekasjenko. De sancties zijn een gevolg van het “voortdurende offensief tegen de democratische aspiraties en rechten van het Wit-Russische volk”, maar ook van de “schendingen van internationale regels” en de “corruptie” van het regime, klinkt het.
  [naar artikel]
 8. THES schiet zich in de voet tegen Heist: “Onbegrijpelijk dat we punten verliezen” (07/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  THES heeft zichzelf zaterdagavond serieus in de voet geschoten. Het kwam tegen Heist twee keer op voorsprong dankzij Vanaken en Bertaccini, maar telkens klommen de bezoekers na verdedigend geklungel opnieuw op gelijke hoogte. “Twee verloren punten”, was een ontgoochelde coach Patrick Witters duidelijk.
  [naar artikel]
 9. Hoofd Russische staatszender geeft openlijk toe: “Al onze hoop is gesteld op hongersnood” (21/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische autoriteiten hopen dat een blokkade van de graanexport uit Oekraïne en een mogelijke wereldwijde voedselcrisis die daaruit voort kan komen, zal leiden tot het opheffen van de westerse sancties tegen het land. Dat heeft het hoofd van de Russische staatstelevisiezender RT gezegd. Volgens Margarita Simonyan is “alle hoop” van Moskou “gesteld op hongersnood”.
  [naar artikel]
 10. Schatrijke Russische zakenman schiet uit zijn slof: “Russen hebben een rotleger” (20/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische zakenman Oleg Tinkov, die hard geraakt wordt door de westerse sancties, zegt dat hij zich tegen de oorlog in Oekraïne keert en roept het Westen op om een uitweg uit het conflict te vinden. “Geef Poetin een kans om zijn gezicht te redden en dit bloedbad te stoppen”, schrijft de schatrijke voormalige bankier in een bericht op Instagram.
  [naar artikel]
 11. Russische rechter zegt dat Meta een “extremistische organisatie” is. Het bedrijf staat daarmee op gelijke voet met IS en de Taliban (22/03/2022 - Express)
  Meta staat volgens de Russische overheid op gelijke voet met terroristische organisaties zoals IS en de Taliban. Een Russische rechter gaf het Amerikaanse bedrijf maandag officieel de status van “extremistische organisatie”. Daarmee is Meta het eerste buitenlandse technologiebedrijf dat het slachtoffer is geworden van de Russische “extremismewet”.  De Russisch openbare aanklager was vorige week officieel […]
  [naar artikel]
 12. Russische hackers proberen met digitale aanvallen de “blokkade van Kaliningrad” te ontzetten (27/06/2022 - Express)
  De pro-Russische hackersgroep Killnet heeft verschillende Litouwse overheidswebsites platgelegd als reactie op de Europese sancties die het Baltische land heeft opgevolgd. Het Killnet-collectief, dat loyaal is aan het Kremlin, lanceerde de afgelopen dagen verschillende DDoS-aanvallen op Litouwse overheidsinstellingen en particuliere bedrijven. De groep hoopt zo het land te dwingen om de EU-sancties tegen Rusland te […]
  [naar artikel]
 13. Moskou dreigt met “stevige” en “pijnlijke” reactie op Amerikaanse sancties (23/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Rusland wil met “stevige” en “pijnlijke” maatregelen reageren op de sancties die de Verenigde Staten hebben ingesteld. Dat blijkt woensdag uit een mededeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 14. Weyts schrapt studiebeurzen voor Russen, CD&V reageert misnoegd: “Sancties moeten oligarchen raken” (08/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) krijgt kritiek vanuit de meerderheid over zijn beslissing om studiebeurzen voor Russische studenten te schrappen. “Onze sancties moeten Russische oligarchen raken. Niet de Russische studenten die hun land ontvluchten”, reageert Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V).
  [naar artikel]
 15. Bestaan er sancties die Rusland zo zwaar raken dat oorlog in Oekraïne vermeden wordt? Expert legt uit (22/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Met “een spervuur aan sancties” hoopt het Westen de Russische president Vladimir Poetin op de knieën te dwingen. Het moeten maatregelen zijn die Rusland pijn doen, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld). Maar wat zijn dat dan, sancties die het land écht treffen? En kunnen ze een regelrechte oorlog in Oekraïne voorkomen? Of hebben de Russen gelijk als ze zeggen dat “ze er geen moer om geven”? We vroegen het aan professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB).
  [naar artikel]
 16. Erdogan: “Europa oogst wat het heeft gezaaid en krijgt deze winter ernstige problemen” (06/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat de energiecrisis in Europa het gevolg is van de Europese sancties tegen Rusland. Die economische sancties kwamen er als reactie op de Russische inval in Oekraïne. “Europa oogst wat het heeft gezaaid”, zegt Erdogan. “Ik denk dat Europa deze winter ernstige problemen krijgt.”
  [naar artikel]
 17. Biden kondigt nieuwe zware sancties aan tegen Rusland: “Hij en zijn land zullen de gevolgen dragen” (24/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na de inval in Oekraïne komen er “harde sancties” tegen Rusland, zo heeft de Amerikaanse president Joe Biden donderdag aangekondigd tijdens een toespraak in het Witte Huis. De maatregelen zullen het Russische financiële systeem hard treffen, klinkt het.
  [naar artikel]
 18. De grenzen van sancties (17/03/2022 - Express)
  Niemand weet hoeveel Russen de voorbije weken hun land hebben verlaten, maat het zijn er volgens Mikhail Viktorovich Zygar “honderdduizenden”. Deze voormalige hoofdredacteur van de onafhankelijke Russische televisiezender Dozhd is een van hen.  Het zijn uiteraard de mensen die het zich financieel kunnen veroorloven die vertrekken, met name de beter Russische middenklasse. Academici, journalisten, wetenschappers, […]
  [naar artikel]
 19. VS verzwaren sancties tegen Rusland: verbod op import van vodka en land krijgt zelfde aanpak als Noord-Korea (11/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten komen met zwaardere sancties tegen Rusland vanwege de aanhoudende strijd in Oekraïne. President Joe Biden wil voor Rusland de status van "permanente normale handelsbetrekkingen" intrekken. Ook doen de Amerikanen Russische vodka, diamanten en visproducten zoals kaviaar in de ban. De maatregelen moeten de Russische economie opnieuw een zware klap bezorgen, zegt Biden. Poetin is “een agressor, dé agressor,” aldus de president, en hij “moet daarvoor boeten.”
  [naar artikel]
 20. Professor Criekemans maant aan tot voorzichtigheid met sancties: “We zijn niet in oorlog met het Russische volk” (01/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Professor internationale politiek David Criekemans (UA) maant aan tot voorzichtigheid in het Oekraïense conflict. “Wij zijn niet in oorlog met het Russische volk en misschien moeten we toch eens goed nadenken eer we onze sancties verder uitbreiden”, zegt hij aan VTM NIEUWS. “Misschien moeten we de dialoog toch nog een kans geven.”
  [naar artikel]
 21. Professor Criekemans maant aan tot voorzichtigheid met sancties: “We zijn niet in oorlog met het Russische volk” (01/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Professor internationale politiek David Criekemans (UA) maant aan tot voorzichtigheid in het Oekraïense conflict. “Wij zijn niet in oorlog met het Russische volk en misschien moeten we toch eens goed nadenken eer we onze sancties verder uitbreiden”, zegt hij aan VTM NIEUWS. “Misschien moeten we de dialoog toch nog een kans geven.”
  [naar artikel]
 22. Antwerpse haven over Russische inval in Oekraïne: “Impact hangt af van sancties” (24/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Aangezien Rusland vorig jaar de vijfde belangrijkste handelspartner was, verwacht de haven van Antwerpen impact op de goederenstromen. Dat zegt het kabinet van havenschepen Annick De Ridder. “De zwaarte van die impact hangt af van de sancties die getroffen worden.”
  [naar artikel]
 23. Russische economie “onherroepelijk achteruitgegaan” volgens nieuwe studie, hebben sancties dan toch effect? (27/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De economische sancties van het Westen hebben wel degelijk een effect op Rusland, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Yale. Nochtans waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs nog dat de Russische economie minder afziet dan verwacht werd. “Wat er nodig is, is dat de bevolking zodanig hard getroffen wordt zodat die langzaamaan in opstand komt tegen Poetin”, zegt Bruno Merlevede econoom en Ruslandexpert van de UGent.
  [naar artikel]
 24. Russische economie “onherroepelijk achteruitgegaan” volgens nieuwe studie, hebben sancties dan toch effect? (27/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  De economische sancties van het Westen hebben wel degelijk een effect op Rusland, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Yale. Nochtans waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs nog dat de Russische economie minder afziet dan verwacht werd. “Wat er nodig is, is dat de bevolking zodanig hard getroffen wordt zodat die langzaamaan in opstand komt tegen Poetin”, zegt Bruno Merlevede econoom en Ruslandexpert van de UGent.
  [naar artikel]
 25. “De Verenigde Staten zijn een supermacht op vlak van gas en kunnen Europa ter hulp schieten” (24/02/2022 - Express)
  Zo’n 40 procent van het gas dat in Europa verbruikt wordt, is afkomstig uit Rusland. Door het conflict in Oekraïne en de sancties die daarmee gepaard gaan, dreigen de prijzen nog verder te stijgen. Neil Chatterjee, de voormalige topman bij de Amerikaanse energieregulator (FERC), is ervan overtuigd dat de Verenigde Staten een eventueel gastekort in […]
  [naar artikel]
 26. IMF: “Russische economie doet het beter dan verwacht ondanks sancties” (26/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische economie zal dit jaar minder afzien van de internationale sancties vanwege de oorlog in Oekraïne dan verwacht. Dat meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het voegt toe dat de Europese landen meer dan verwacht de gevolgen dragen van de sancties.
  [naar artikel]
 27. “Sancties tegen Moskou niet effectief genoeg omdat Russische energiesector wordt ontzien” (22/07/2022 - Express)
  “De sancties zouden veel meer pijn gedaan hebben als het Westen niet had gekozen voor een uitzonderingsbepaling voor de Russische energiesector”, schrijft de mediagenieke topeconoom Mohamed El-Erian. De voorzitter van Queens’ College in Cambridge denkt in een column na over hoe de economische afstraffing van de Russische agressor effectiever had gekund. Hoewel de EU eind […]
  [naar artikel]
 28. Waarom Poetin blij is met sancties tegen Russische oligarchen: “Hij geeft geen moer om economische belangen” (15/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na de Russische inval in Oekraïne reageerden de EU, het VK en de VS met sancties tegen de Russische oligarchen. Hun tegoeden werden bevroren en ze verliezen steeds meer de controle over hun superjachten, villa's en voetbalteams. Het doel van de sancties is om de Russische leider te raken, maar volgens deskundigen kan het Poetin misschien weinig schelen. Een aantal experts geven hun mening aan het Amerikaanse nieuwsmedium Forbes.
  [naar artikel]
 29. Waarom Poetin blij is met sancties tegen Russische oligarchen: “Hij geeft geen moer om economische belangen” (15/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na de Russische inval in Oekraïne reageerden de EU, het VK en de VS met sancties tegen de Russische oligarchen. Hun tegoeden werden bevroren en ze verliezen steeds meer de controle over hun superjachten, villa's en voetbalteams. Het doel van de sancties is om de Russische leider te raken, maar volgens deskundigen kan het Poetin misschien weinig schelen. Een aantal experts geven hun mening aan het Amerikaanse nieuwsmedium Forbes.
  [naar artikel]
 30. Biden kondigt “harde sancties” aan tegen Rusland: “We verbannen hen van de wereldeconomie” (24/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na de inval in Oekraïne komen er “harde sancties” tegen Rusland, zo heeft de Amerikaanse president Joe Biden donderdag aangekondigd tijdens een toespraak in het Witte Huis. De maatregelen zullen het Russische financiële systeem hard treffen, klinkt het.
  [naar artikel]
 31. Poetin noemt sancties tegen zijn land “bedreiging voor hele wereld”: “Rusland isoleren is onmogelijk” (07/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het is “onmogelijk” voor westerse landen om Rusland te isoleren ondanks de sancties tegen Moskou die een “bedreiging voor de hele wereld” vormen, zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag.
  [naar artikel]
 32. “Rusland isoleren is onmogelijk”: Poetin noemt sancties tegen zijn land “bedreiging voor hele wereld” (07/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het is “onmogelijk” voor westerse landen om Rusland te isoleren ondanks de sancties tegen Moskou die een “bedreiging voor de hele wereld” vormen, zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag.
  [naar artikel]
 33. Gazprom: “Levering van gasturbine voor Nord Stream-pijplijn onmogelijk door sancties” (04/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De terugkeer van een gerepareerde gasturbine voor de Nord Stream-pijplijn is “onmogelijk” door de sancties tegen Rusland. Dat heeft het Russische staatsgasbedrijf Gazprom gezegd. De verschillende sancties in Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie en de onduidelijkheid “over de huidige situatie en de contractuele verplichtingen van Siemens” zijn daarvan de oorzaak, stelt Gazprom.
  [naar artikel]
 34. Johnson kondigt sancties aan tegen Rusland (22/02/2022 - Express)
  Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft sancties aangekondigd tegen vijf Russische banken en drie Russische personen. De Britse premier Johnson kondigt daarom vandaag sancties aan tegen Rusland. “Vandaag legt het VK sancties op aan de volgende vier vijf Russische banken: Rossiya Bank, IS Bank, Genbank, Promsvyazbank en de Black Sea Bank”, zei […]
  [naar artikel]
 35. Biden kondigt nieuwe sancties aan en stuurt 7.000 extra militairen naar Duitsland: “Het wordt een koude dag voor Rusland” (24/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens een toespraak nieuwe sancties aangekondigd die de Russische economie moeten verkreupelen, in de hoop de Russische invasie van Oekraïne de kop in te drukken. “Poetin zal een pariah worden op het internationale toneel", belooft hij.
  [naar artikel]
 36. “Catastrofaal verlamd”: zo is Russische economie er écht aan toe na invoering westerse sancties (27/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische economie is “catastrofaal verlamd” sinds de invoering van de westerse sancties en het vertrek van meer dan duizend internationale bedrijven als gevolg van de invasie van Oekraïne. Dat staat te lezen in een nieuw onderzoek van de universiteit van Yale.
  [naar artikel]
 37. Zullen Europese sancties Poetin van gedachte doen veranderen? “Slechts één factor kan hem écht in de problemen brengen” (25/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Europa heeft donderdagavond een nieuw, tweede pakket met sancties tegen Rusland goedgekeurd. De zwaarste sancties ooit, die volgens Commissievoorzitster Ursula von der Leyen de Russische economie en elite maximaal zullen treffen. Maar gaan die maatregelen ook iets uithalen? “Het zal de economie misschien wel pijn doen, maar het zal Poetin absoluut niet aanzetten om zijn plannen te wijzigen”, zegt Bruno Merlevede, econoom en Ruslandkenner van de UGent.
  [naar artikel]
 38. Rusland heeft Verenigde Naties nodig om westerse sancties weg te werken (25/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland gaat een beroep doen op de Verenigde Naties om een deel van de sancties van de westerse landen weg te werken. Dat heeft Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, meegedeeld aan het Russische nieuwsagentschap Interfax. De Russische eis komt er in de nasleep van het akkoord over de export van het Oekraïense graan.
  [naar artikel]
 39. “Sancties tegen Rusland kunnen dominantie dollar ondergraven en adoptie crypto versnellen” (31/03/2022 - Express)
  De sancties tegen Rusland zouden de status van de Amerikaanse dollar als ’s werelds reservemunt in het gedrang kunnen brengen. Ook zouden ze de adoptie van digitale valuta’s kunnen stimuleren. Dat zegt Gita Gopinath, een topeconome binnen het IMF. De westerse sancties en bevriezingen van Russische activa naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne […]
  [naar artikel]
 40. Russische diplomaten ons land uitgezet: “Onvriendelijke maatregelen blijven niet onbeantwoord” (30/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  “Deze onvriendelijke maatregelen zullen niet onbeantwoord blijven.” Dat zegt de Russische ambassade in Brussel in reactie op de beslissing van de regering om 31 Russische diplomaten het land uit te zetten omdat ze verdacht worden van spionageactiviteiten in ons land.
  [naar artikel]
 41. Russische diplomaten ons land uitgezet: “Onvriendelijke maatregelen blijven niet onbeantwoord” (30/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  “Deze onvriendelijke maatregelen zullen niet onbeantwoord blijven.” Dat zegt de Russische ambassade in Brussel in reactie op de beslissing van de regering om 31 Russische diplomaten het land uit te zetten omdat ze verdacht worden van spionageactiviteiten in ons land.
  [naar artikel]
 42. “Zoek de oplossing in eigen land”: vier manieren waarop Rusland de sancties probeert te overleven (22/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  De economische sancties voor de oorlog in Oekraïne doen het Westen meer pijn dan Rusland zelf. De Russische president Vladimir Poetin kan het niet genoeg herhalen. Ook in eigen land houdt hij vol dat er meer dan genoeg manieren zijn om de sancties te omzeilen en er profijt uit te halen. CNN ziet al zeker vier manieren waarop Rusland de sancties probeert te overleven.
  [naar artikel]
 43. “Zoek de oplossing in eigen land”: vier manieren waarop Rusland de sancties probeert te overleven (22/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De economische sancties voor de oorlog in Oekraïne doen het Westen meer pijn dan Rusland zelf. De Russische president Vladimir Poetin kan het niet genoeg herhalen. Ook in eigen land houdt hij vol dat er meer dan genoeg manieren zijn om de sancties te omzeilen en er profijt uit te halen. CNN ziet al zeker vier manieren waarop Rusland de sancties probeert te overleven.
  [naar artikel]
 44. Europese leiders keuren nieuwe, zware sancties goed: “Poetin moet en zal falen” (25/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Russische president Vladimir Poetin “moet en zal falen”. Zo luidde de boodschap van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen na afloop van een crisistop in Brussel waar de Europese staatshoofden en regeringsleiders een nieuw pakket sancties tegen Moskou hebben goedgekeurd in reactie op de Russische invasie in Oekraïne.
  [naar artikel]
 45. Economische sancties doen Rusland “onwaarschijnlijk veel pijn”, maar komen toch onder vuur: wat is het effect op het terrein? (12/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  “De economische sancties doen Rusland onwaarschijnlijk veel pijn”, zegt premier Alexander De Croo (Open VLD), een dag nadat hij met zijn Europese collega’s een nieuwe reeks maatregelen heeft genomen. “Dat klopt ook”, zegt expert David Criekemans. “Het is alleen twijfelachtig of dat de situatie op het terrein ook echt kan doen veranderen.”
  [naar artikel]
 46. Amerikaans president Biden legt Rusland extra sancties op: “Poetin wordt een paria op het internationale toneel” (24/02/2022 - Express)
  Amerikaans president Joe Biden heeft in een persconferentie op donderdagavond een extra reeks sancties bekend gemaakt tegenover Rusland. Met de nieuwe sancties wil Biden vooral Rusland financieel blijven treffen. “Poetin is de agressor, Poetin koos deze oorlog en nu moet zijn land de gevolgen dragen”, zei de president. “We zagen het effect van onze sancties […]
  [naar artikel]
 47. Poetin vraagt leger om Russische kernwapens in gereedheid te brengen (27/02/2022 - Express)
  Vladimir Poetin heeft in een ontmoeting met zijn minister van Defensie en de chef van het Russische leger de opdracht gegeven om zijn “afschrikkingsmiddelen” in een “speciaal dienstregime” te brengen. In de praktijk komt het erop neer dat Rusland kernwapens in verhoogde paraatheid zal brengen. Poetin noemt de “agressieve verklaringen” en “illegale sancties” van westerse […]
  [naar artikel]
 48. Witte Huis noemt Russische manoeuvres tegen Oekraïne “invasie”: deur open voor nog strengere sancties (22/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het Witte Huis heeft de term “invasie” in de mond genomen om de Russische manoeuvres in Oekraïne te omschrijven. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP dinsdag. “We denken dat dit, jawel, het begin van een invasie is, de laatste Russische invasie in Oekraïne”, aldus Jon Finer, adjunct-adviseur nationale veiligheid van president Joe Biden. De adviseur beklemtoonde dat het woord “laatste” hier belangrijk is. “Een invasie is een invasie en dat is wat nu bezig is.”
  [naar artikel]
 49. Rusland reageert verbouwereerd op uitzetting van Russische diplomaten uit ons land: “Die maatregel zal niet onbeantwoord blijven” (30/03/2022 - Express)
  België heeft beslist om 21 Russische diplomaten het land uit te zetten. Ons land doet dat uit veiligheidsoverwegingen. De Russische ambassade reageert scherp op die uitzetting. “Deze onvriendelijke maatregelen zullen niet onbeantwoord blijven”, klinkt het. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft dinsdag in de Kamer aangekondigd dat ons land 21 Russische diplomaten wegstuurt […]
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy