Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 September 2022
08:40 uur

Faillissementen in transportsector pieken door hoge lonen en dieselprijzen

De Tijd

22/09/2022 - 21:57

21:33 Het aantal faillissementen in het wegtransport ligt de helft hoger dan in de periode voor corona. Ook de pakjeskoeriers krijgt rake klappen. ‘Veel kleinere spelers krijgen de hogere loonkosten en duur...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Aantal faillissementen stijgt, vooral transportsector zwaar getroffen (02/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal faillissementen gaat opnieuw omhoog. Dat blijkt uit cijfers voor de voorbije maand april van handelsinformatiekantoor Graydon. Vooral de transportsector blijkt zwaar getroffen.
  [naar artikel]
 2. Hoge dieselprijzen doen Brusselse chauffeurs stookolie tanken (02/12/2018 - De Tijd)
  09:49 De hoge dieselprijzen zetten chauffeurs aan de veel goedkopere stookolie te tanken. Sommige Brusselse tankstations promoten dat. Het is wel illegaal.
  [naar artikel]
 3. 12% minder faillissementen in Antwerpen, toch is er pessimisme (04/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het aantal faillissementen in de provincie Antwerpen is dit jaar met 12% gedaald. Dat komt door de heropleving van de economie. In de transportsector zijn er zelfs 43% minder bedrijven failliet gegaan. Economen waarschuwen wel voor het einde van de goednieuwsshow. “De economische groei lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn”, zegt econoom Pascal Paepen.
  [naar artikel]
 4. Hoge dieselprijzen doen Brusselse chauffeurs stookolie tanken, wat illegaal is (01/12/2018 - VRT NWS)
  De hoge dieselprijzen lokken niet alleen protest uit, sommige chauffeurs omzeilen ze op illegale manier. Ze tanken stookolie. De taksen op mazout of rode diesel, die voor het verwarmen van huizen dient, liggen namelijk veel lager dan die op de witte diesel, die voor auto's en vrachtwagens bestemd is. 
  [naar artikel]
 5. Daarom stijgen hoge lonen sneller dan lage: en dit zijn de risico's (24/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het gaat goed met de economie, en daar genieten ook de werknemers van, zo luidt alhet cliché. Sinds gisteren weten we dat dit niet de hele waarheid is. Uit een studie van HR-bedrijf Acerta leren we dat vooral de hoge lonen hebben geprofiteerd van de economische groei. De lagere lonen trappelen ter plaatse. Ze mogen blij zijn dat ze niet worden vervangen door een robot, stagiair of Hongaar.
  [naar artikel]
 6. Ook de dokter kan bankroet gaan (09/04/2019 - De Morgen)
  Artsen mogen dan geassocieerd worden met hoge lonen, er zijn er ook die desondanks de boeken moeten toedoen. De federale statistische dienst Statbel noteerde vorig jaar 42 faillissementen. “Ik heb begrip gekregen voor patiënten die het financieel moeilijk hebben.”
  [naar artikel]
 7. Faillissementscijfers stijgen, vooral in transportsector (02/05/2022 - De Tijd)
  20:51 Het aantal faillissementen neemt opnieuw toe, blijkt uit cijfers voor april van het handelsinformatiekantoor Graydon.
  [naar artikel]
 8. Aantal faillissementen schiet almaar sneller omhoog (01/06/2022 - De Tijd)
  19:05 Rechters spraken in mei dubbel zoveel faillissementen uit als een jaar eerder. Het respijt dat tijdens de pandemie werd betoond, is voorbij, de privébuffers zijn op en de hoge energie- en grondstoff...
  [naar artikel]
 9. Lagere lonen in 2021 door de coronacrisis? (24/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De coronacrisis heeft een ongeziene impact op het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt: meer dan 39.000 jobs gingen verloren, tal van mensen zijn tijdelijk werkloos en specialisten voorspellen nog veel faillissementen. Wie wel nog een job heeft, moet er bovendien rekening mee houden dat de lonen voorlopig niet zullen stijgen. Jobat.be belicht waarom wie een variabel loon heeft misschien zelfs minder zal verdienen dan verwacht.
  [naar artikel]
 10. Stijgende dieselprijzen: sp.a wil cliquetsysteem afschaffen (25/11/2018 - De Morgen)
  Het cliquetsysteem, waardoor de overheid prijsdalingen van diesel afremt door dan de accijnzen te verhogen, moet afgeschaft worden. Dat haalde Meryame Kitir (sp.a) in De zevende dag aan als oplossing voor de stijgende dieselprijzen aan de pomp.
  [naar artikel]
 11. U mag volgend jaar 23 tot 32 euro extra in uw portemonnee steken (17/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Door de taxshift stijgen de nettolonen vanaf januari met 23 (hoge lonen) tot 32 euro (lage lonen). Dat blijkt uit berekeningen die minister van...
  [naar artikel]
 12. Spilindex weer overschreden door inflatie: uitkeringen, pensioenen en lonen overheidspersoneel stijgen met 2 procent (25/02/2022 - VRT NWS)
  De sociale uitkeringen en pensioenen gaan volgend maand met 2 procent omhoog. In april stijgen ook de lonen van het overheidspersoneel met 2 procent. Dat komt omdat de spilindex nog maar eens overschreden is door de hoge inflatie. Vooral door de hoge energieprijzen is het leven een pak duurder geworden.
  [naar artikel]
 13. Voor het derde jaar op rij minder faillissementen (31/12/2016 - Knack)
  Het aantal faillissementen is met 6,7 procent gedaald in 2016. Daarmee belandt België voor het eerst onder de grens van de 10.000 faillissementen , blijkt uit cijfers van Roularta Business Information.
  [naar artikel]
 14. Chronische stress blijft pieken bij zorgverleners (19/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Chronische stress blijft pieken bij zorgverleners Zestien maanden na de start van de coronacrisis ervaren zorg- en hulpverleners nog steeds in hoge tot zeer hoge mate symptomen van chronische stress. Dat blijkt uit een enquête van Sciensano en de KU Leuven. “Deze aanhoudende stress heeft een negatieve impact op hun welzijn.” Uit de derde nationale ‘Power to care’-enquête, waaraan 951 zorg- […] Lees dit artikel: Chronische stress blijft pieken bij zorgverleners
  [naar artikel]
 15. Storm aan faillissementen op komst door einde moratorium (29/01/2021 - Apache)
  Over twee dagen valt het doek over het moratorium op faillissementen. Die steunmaatregel van de federale overheid heeft bedrijven maandenlang beschermd. Het aantal falingen lag de voorbije tien jaar nooit zo laag als in 2020 en dat in volle coronacrisis. Na 31 januari wacht een storm aan faillissementen. Die kunnen volgens handelsinformatiekantoor Graydon oplopen tot
  [naar artikel]
 16. Vanaf januari 23 tot 32 euro extra nettoloon (17/10/2017 - Metro)
  Door de taxshift stijgen de nettolonen vanaf januari met 23 (hoge lonen) tot 32 euro (lage lonen). Dat blijkt uit berekeningen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet maken en die vandaag in De Tijd en L’Echo staan. Zijn administratie becijferde de nieuwe schalen voor de bedrijfsvoorheffing die vanaf volgend jaar van toepassing zijn. De verlaging van de personenbelasting die volgend jaar op de agenda staat, gebeurt door de belastingschaal van 30 procent te schrappen, door de belastingvrije som en het forfait voor beroepskosten op te trekken en door belastingplichtigen minder snel in de 45 procentschaal te laten vallen. In april 2016 ging al een eerste fase van de taxshift in. Sindsdien kregen de lage lonen (1.500 euro bruto) er 83 euro netto per maand bij. Vanaf januari komt daar maandelijks 32 euro extra bij. Bij de gemiddelde lonen (3.300 euro bruto), die al 51 euro bijkregen, komt 28 euro extra. De hoge lonen (5.500 euro bruto per maand), die al 44 euro per maand bijkregen, krijgen er 23 euro extra bij. In 2019 volgt een derde en laatste schijf van de taxshift, met een extra loonsverhoging. bron: Belga
  [naar artikel]
 17. Hoge pieken, diepe dalen en een Nederlandse zangeres die de boel op stelten zet: dit was 'De Slimste Mens’ (10/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Hoge pieken, diepe dalen”, zuchtte Tine Embrechts (46) woensdagavond na haar plotse exit uit ‘De Slimste Mens’. Gisteren kroonde ze zich nog tot absoluut recordhoudster, vandaag werd ze genekt door het driekoningenlied. Dé verrassing van deze aflevering was evenwel de Nederlandse zangeres Merol (30). Zij zorgde voor een straf debuut en belandde met haar eindscore van 598 seconden meteen op plaats 5 in de top 10 van beste scores aller tijden.
  [naar artikel]
 18. Kwik gaat opnieuw de hoogte in: pieken tot 32 graden (30/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Wie genoot van de verkoeling afgelopen weekend, mag zich opnieuw beginnen wapenen tegen hoge temperaturen. Het kwik flirt deze week opnieuw met temperaturen rond de dertig graden, met maandag zelfs pieken tot 32 graden. De zon geeft het nog niet op, al wordt ze tegengewerkt door plaatselijke regenbuien. Dat voorspelt het KMI.
  [naar artikel]
 19. Kwik gaat opnieuw de hoogte in: pieken tot 32 graden (30/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Wie genoot van de verkoeling afgelopen weekend, mag zich opnieuw beginnen wapenen tegen hoge temperaturen. Het kwik flirt deze week opnieuw met temperaturen rond de dertig graden, met maandag zelfs pieken tot 32 graden. De zon geeft het nog niet op, al wordt ze tegengewerkt door plaatselijke regenbuien. Dat voorspelt het KMI.
  [naar artikel]
 20. Relschoppers steken palletten in brand aan protest 'gele hesjes' in Wandre (21/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De actie van de zogenaamde ‘gele hesjes’, die protesteren tegen de volgens hen te hoge dieselprijzen, werd gisteravond kort onderbroken door...
  [naar artikel]
 21. Nachtelijke blokkades aan Franse grens (22/11/2018 - De Tijd)
  06:26 De 'gilets jaunes', of 'gele hesjes', de beweging tegen te hoge dieselprijzen, voerden ook woensdagnacht actie op de Waalse autosnelwegen.
  [naar artikel]
 22. Weinig animo voor ‘schokdemper’ tegen hoge benzineprijzen (23/11/2021 - De Standaard)
  Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil de stijgende benzine- en dieselprijzen aftoppen. Terwijl de groenen de maatregel nu niet opportuun vinden, wijzen de liberalen op de hoge kostprijs terwijl de impact voor de individuele automobilist beperkt blijft.
  [naar artikel]
 23. Piek in faillissementen verwacht door afbouw steunmaatregelen coronavirus (04/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na een terugval in het aantal faillissementen in het voorjaar verwacht kredietverzekeraar Atradius een faillissementengolf in het najaar van 2020....
  [naar artikel]
 24. 16.000 jobs weg door faillissementen dit jaar (05/04/2019 - De Morgen)
  Nooit eerder gingen in een septembermaand meer bedrijven failliet: 1.190. Het aantal jobs dat door die faillissementen verloren gaat, stijgt ook sterk. Dit jaar zijn dat er al 15.956.
  [naar artikel]
 25. Spilindex alweer overschreden door inflatie: uitkeringen en lonen overheidspersoneel stijgen met 2 procent (28/07/2022 - VRT NWS)
  Volgende maand gaan de sociale uitkeringen en pensioenen met 2 procent omhoog. In september volgen ook de lonen van het overheidspersoneel. Dat komt omdat de spilindex nog maar eens overschreden is, door de hoge inflatie.
  [naar artikel]
 26. Spookbedrijven en ‘Slowaakse slaven’: sociale zwendel bij transportsector (21/03/2019 - De Morgen)
  Door postbussen, spook­bedrijven en andere inventieve zwendelarij laten Belgische transporteurs hier goedkope truckers uit Oost-Europa tegen lage lonen bollen. Alleen al in Slowakije zijn er tientallen Belgische dekmantelbedrijven actief, zo blijkt uit het ‘Zwartboek van het ABVV-BTB’.
  [naar artikel]
 27. “Wat ga je beginnen met een jerrycan van vijf liter?” Wat je moet weten over de stijgende dieselprijzen (05/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hoe komt het dat de dieselprijzen stijgen en wat kan je daartegen ondernemen? Chris Decroix van Carbu.com houdt de evoluties van de brandstofprijzen nauwgezet in het oog: dé man dus om met onze vragen te bestoken. “De benzineprijzen volgen tegen het einde van deze week.”
  [naar artikel]
 28. Vakbonden zullen spontane acties in transportsector steunen (07/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Als er protestacties uitbreken onder werknemers van de transportsector die ontevreden zijn over het uitblijven van een extraatje voor hun werk...
  [naar artikel]
 29. Transportsector bevreesd voor containers met digitale sleutel: “Meer overvallen op vrachtwagenchauffeurs” (30/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De transportsector vreest dat vrachtwagenchauffeurs vanaf volgend jaar meer kans maken om overvallen te worden door drugsbendes.
  [naar artikel]
 30. Pieken fijnstof kunnen dodelijk zijn (09/09/2019 - VRT NWS)
  Hoge pieken van fijnstof leiden tot hogere sterftecijfers. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine in 652 steden in 24 landen. "We moeten kijken hoe we die luchtverontreiniging in de toekomst verder kunnen doen dalen", zegt Tim Nawrot, epidemioloog aan de UHasselt.
  [naar artikel]
 31. Europese stroomprijzen pieken enorm na problemen met Franse kerncentrales (16/12/2021 - VRT NWS)
  De Europese stroomprijzen pieken tot grote hoogte nadat Frankrijk twee grote kerncentrales onverwacht heeft stilgelegd, waarvan één vlak bij de grens met België. De twee centrales zijn goed voor 10 procent van de Franse nucleaire capaciteit. Hun afschakeling maakt de internationale stroommarkten nog nerveuzer dan ze al waren, door de hoge gasprijzen.
  [naar artikel]
 32. Vrees voor golf faillissementen na einde bescherming (01/02/2021 - Express)
  Zondag liep het moratorium op faillissementen af, een noodmaatregel van de overheid om bedrijven te beschermen tegen een gedwongen bankroet als gevolg van de coronacrisis. Ondernemersorganisaties houden hun hart vast voor de komende weken. Het moratorium beschermde ondernemingen tegen faillissementen en inbeslagnames in een periode waarbij de inkomsten dalen of zelfs helemaal wegvallen en de […] The post Vrees voor golf faillissementen na einde bescherming appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 33. Bijna de helft meer faillissementen in Limburg (01/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal faillissementen in Limburg is in de eerste helft van 2022 met 44 procent gestegen tot 336. In de eerste helft van 2021 werden er ‘slechts’ 234 faillissementen geteld. Het aantal faillissementen zit daarmee bijna weer op de hoogte van vóór corona. Limburg volgt daarmee de trend in de rest van het land, waar er 5.139 faillissementen zijn geteld, een stijging met 56 procent. Dat blijkt uit cijfers van het handelsinformatiebureau Graydon. De forse stijging is in grote mate toe te schrijven aan het wegvallen van de steunmaatregelen tijdens de voorbije coronaperiode. Ook de ondernemingsrechtbanken hadden toen hun opsporingsactiviteiten teruggeschroefd. 
  [naar artikel]
 34. Jongste tien jaar nooit zo weinig jobs verloren door faillissementen (05/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de eerste tien maanden van 2018 zijn er 15.711 jobs op de tocht komen te staan als rechtstreeks gevolg van faillissementen. Dat berekende het...
  [naar artikel]
 35. Kunnen de benzine- en dieselprijzen nog verder stijgen? (04/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Kunnen de benzine- en dieselprijzen nog verder stijgen? De maximumprijzen voor benzine en diesel zitten op een recordhoogte. Wie niet dringend brandstof nodig heeft, wacht dan ook even om zijn wagen vol te tanken. Vraag blijft of de prijzen binnenkort opnieuw zullen dalen. Of kunnen de prijzen nog verder stijgen? Wie vandaag zijn wagen heeft volgetankt, zal het ongetwijfeld gemerkt hebben: de benzine- […] Lees dit artikel: Kunnen de benzine- en dieselprijzen nog verder stijgen?
  [naar artikel]
 36. Brazilië ligt lam door wegblokkades van vrachtwagenchauffeurs in heel het land. (26/05/2018 - VRT NWS)
  Brazilië ligt lam door een nationale staking van vrachtwagenchauffeurs. Zij protesteren al vijf dagen tegen de hoge dieselprijzen.  Intussen heeft de Braziliaanse president Temer het leger toestemming gegeven om de belangrijkste wegen te ontruimen. Om confrontaties te voorkomen roept de grootste truckersvakbond z'n leden nu op om de wegen vrij te maken.  
  [naar artikel]
 37. “Daling reële lonen zal 3 miljoen extra Britten in armoede duwen”, waarschuwt rapport (01/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Door de hoge voedsel- en energieprijzen zullen in Groot-Brittannië volgend jaar drie miljoen meer mensen in armoede leven, zo blijkt uit een nieuwe studie van de denktank Resolution Foundation (RF). Oorzaak ligt bij de daling van de reële lonen.
  [naar artikel]
 38. 9.515 faillissementen is nieuw triest Belgisch record (13/04/2019 - De Morgen)
  In 2009 liet België een recordaantal faillissementen noteren. Dat berekende bedrijvendatabank Graydon.
  [naar artikel]
 39. Vanaf januari 23 tot 32 euro extra nettoloon (17/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  Door de taxshift stijgen de nettolonen vanaf januari met 23 (hoge lonen) tot 32 euro (lage lonen). Dat blijkt uit berekeningen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet maken en die dinsdag in De Tijd en L’Echo staan. Zijn administratie becijferde de nieuwe schalen voor de bedrijfsvoorheffing die vanaf volgend jaar van toepassing zijn.
  [naar artikel]
 40. Vanaf januari 23 tot 32 euro extra nettoloon (17/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Door de taxshift stijgen de nettolonen vanaf januari met 23 (hoge lonen) tot 32 euro (lage lonen). Dat blijkt uit berekeningen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet maken en die dinsdag in De Tijd en L’Echo staan. Zijn administratie becijferde de nieuwe schalen voor de bedrijfsvoorheffing die vanaf volgend jaar van toepassing zijn.
  [naar artikel]
 41. Vanaf januari 23 tot 32 euro extra nettoloon (17/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Door de taxshift stijgen de nettolonen vanaf januari met 23 (hoge lonen) tot 32 euro (lage lonen). Dat blijkt uit berekeningen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet maken en die dinsdag in De Tijd en L’Echo staan. Zijn administratie becijferde de nieuwe schalen voor de bedrijfsvoorheffing die vanaf volgend jaar van toepassing zijn.
  [naar artikel]
 42. Lijkt de inflatie op die van de jaren 70? En wat brengt de toekomst? “Nu de lonen worden aangepast, zullen de prijzen nog stijgen” (08/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De lonen stijgen in België veel sneller dan voorzien en ook sneller dan in de rest van Europa. Gaan we terug naar de jaren 70, waarin de hoge olieprijs de lonen hoger joeg? Zo begonnen ook de prijzen te stijgen, waardoor die inflatie almaar sterker werd en onstuitbaar werd. Onze geldexpert, hoofdeconoom Véronique Goossens van Belfius: “Als de lonen ontsporen, zijn er erg zure maatregelen nodig om de situatie weer recht te trekken.”
  [naar artikel]
 43. Transportsector voortaan grootste vervuiler in VS (05/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Energiecentrales zijn niet langer de grootste vervuilers in de Verenigde Staten. Die twijfelachtige eer komt nu de transportsector toe. Het is voor...
  [naar artikel]
 44. Dit jaar nog duizend extra controles in de transportsector (27/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Momenteel komt tien procent van de opbrengst uit fraudebestrijding - zo'n 20 miljoen euro - van controles in de transportsector, maar
  [naar artikel]
 45. Faillissementen stijgen, vooral in Brusselse horeca (02/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  In oktober waren bijna 19 procent meer faillissementen dan in oktober vorig jaar, zo blijkt uit de jongste cijfers van informatiekantoor Graydon. Ook in september was er al een toename, maar over de eerste tien maanden van dit jaar ligt het aantal faillissementen in België nog altijd 5 procent onder het niveau van 2015. In Vlaanderen is de trend wel gekeerd.
  [naar artikel]
 46. Lonen en uitkeringen stijgen met 2 procent door hoge inflatie (30/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Door de sterke inflatie is in augustus de spilindex overschreden. Daardoor zullen sociale uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes de komende maanden met 2 procent stijgen. Dat meldt statistiekbureau Statbel. De hoge inflatie heeft vooral te maken met prijsstijgingen voor energie.
  [naar artikel]
 47. 'Transportsector dreigt weg op te gaan van horeca' (24/03/2020 - De Tijd)
  20:35 Ook de transportsector kreunt onder de coronacrisis. Al lijkt dat niet zo. 'Als de toestand nog drie weken aanhoudt, belanden we in hetzelfde schuitje als de horeca.'
  [naar artikel]
 48. Zweden heeft duurzaamste transportsector van Europa (12/02/2022 - Express)
  De Europese transportsector lijkt op koers te zitten om zijn klimaatdoelstellingen te halen. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek, waarin wordt opgemerkt dat het energiegebruik door het transport in de Europese Unie twee jaar geleden voor 10,2 procent door duurzame bronnen werden geleverd. Daarmee bleef de sector boven […]
  [naar artikel]
 49. “Dure diesel kost transportsector 50 miljoen euro extra per maand” (26/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De maximumprijs van diesel steeg vandaag tot een nieuw record van meer dan 1,9 euro per liter. De dure diesel kost de transportsector 50 miljoen euro extra per maand. Dat zegt sectororganisatie UPTR. De sector kan die kost niet alleen dragen, en dus vraagt UPTR maatregelen om te vermijden dat de hoge brandstofprijzen doorgerekend worden naar de consument.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy