Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 September 2022
09:38 uur

Twee op drie Vlamingen laten auto vaker staan door dure brandstof: helft van hen neemt frequenter de fiets

Het Laatste Nieuws

23/09/2022 - 04:29

Door de energiecrisis laten twee op de drie Vlamingen hun auto vaker aan de kant. Dat blijkt uit een enquête van Fietsberaad Vlaanderen, in opdracht van mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld), waarover Het Belang van Limburg vrijdag bericht.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Twee op drie Vlamingen laten auto vaker staan door dure brandstof: helft van hen neemt frequenter fiets (23/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Door de energiecrisis laten twee op de drie Vlamingen hun auto vaker aan de kant. Dat blijkt uit een enquête van Fietsberaad Vlaanderen, in opdracht van mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld), waarover Het Belang van Limburg bericht.
  [naar artikel]
 2. Twee op de drie Vlamingen nemen minder de auto door hogere brandstofprijzen (23/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Door de energiecrisis laten twee op de drie Vlamingen hun auto vaker aan de kant. Dat blijkt uit een enquête van Fietsberaad Vlaanderen in opdracht van mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld).
  [naar artikel]
 3. 1 op 3 Belgen laat auto vaker staan door dure brandstof: kan je jouw verzekering ook tijdelijk schorsen? (13/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Je auto tanken kost tegenwoordig een pak meer. Daardoor laten steeds meer Belgen hun auto staan, dat blijkt uit nieuw onderzoek van Vias. Kan je jouw verzekering ook tijdelijk on hold zetten wanneer je jouw auto tijdelijk niet gebruikt? En is het slim om dat te doen, of is het sop de kool niet waard? Independer.be adviseert.
  [naar artikel]
 4. Onderzoek VAB: Vlamingen nemen vaker de auto en in deze gemeentes kan je het goedkoopst tanken (28/12/2021 - Het Nieuwsblad)
  Vlamingen laten het openbaar vervoer vaker links liggen als vervoersmiddel, en kiezen voor alternatieven zoals de fiets of de auto. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van VAB, een online bevraging van 2.000 Vlamingen eind november. Omdat de brandstofprijzen nu hoger liggen dan vorig jaar, geeft VAB ook tips om zuiniger te rijden en waar je het goedkoopst kan tanken.
  [naar artikel]
 5. We rijden steeds meer met de auto en minder met de fiets (07/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Alle campagnes, oproepen en smeekbedes om de auto wat vaker te laten staan helpen niet. In vergelijking met tien jaar geleden gaan we nog meer met de auto en verplaatsen we ons minder te voet en met de fiets.
  [naar artikel]
 6. 600 meter, verder gaan we niet zonder auto (07/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  Alle campagnes, oproepen en smeekbedes om de auto wat vaker te laten staan: ze ­helpen niet. In vergelijking met tien jaar geleden nemen we nóg vaker de auto, en verplaatsen we ons minder te voet en met de fiets. “Iedereen klaagt over de files, maar we gaan er met z’n allen wel vrolijk in staan”, zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Het móét anders.”
  [naar artikel]
 7. “Vlamingen nemen vaker de auto dan voor corona”, VAB geeft tips om zuiniger te rijden (28/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vlamingen laten het openbaar vervoer vaker links liggen als vervoersmiddel en kiezen voor alternatieven zoals de auto. Dat besluit mobiliteitsclub VAB uit zijn mobiliteitsbarometer, een online bevraging bij tweeduizend Vlamingen eind november.
  [naar artikel]
 8. Patricia en Pieter ruilden hun auto in voor een elektrische bakfiets: “We kregen er 1.000 euro bovenop én besparen op kosten en brandstof” (28/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Wat begon als een grap, is nu een dienst die klanten naar waarde schatten: Fietsen Wildiers neemt je auto over als je er een fiets koopt. Het is niet het enige verkoopsargument dat de fietsenwinkelketen aan de autobranche ontleende. Klant Patricia getuigt, marketing manager Jan Van Rooy licht de voordelen toe. “We denken dat hoe langer hoe meer dure tweede wagens door een fiets zullen worden vervangen. Zeker als fietsleasing ook voor ambtenaren mogelijk wordt.”
  [naar artikel]
 9. Ruim 5.200 Vlamingen laten auto deze maand vaker staan (01/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag starten ruim 5.200 Vlamingen met "30 dagen minder wagen", een campagne van Netwerk Duurzame Mobiliteit die oproept om in juni de auto vrijaf te geven. Opvallend: Limburgers geven de auto minder rust dan inwoners uit andere Vlaamse provincies.
  [naar artikel]
 10. Sportpaleis-bezoekers laten steeds vaker de auto thuis (29/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal bezoekers van het Sportpaleis dat de auto neemt, is voor het derde jaar op rij gedaald. In 2017 kwam de helft met de auto, vier op de...
  [naar artikel]
 11. Eén op twee neemt fiets naar werk: provincie Antwerpen is koploper (22/02/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De helft van alle woon-werkverplaatsingen in de provincie Antwerpen vond vorig jaar plaats met de fiets, of met de fiets in combinatie met een ander vervoersmiddel. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van hr-dienstenbedrijf Acerta. In geen enkele andere provincie fietsen ze vaker naar het werk.
  [naar artikel]
 12. Belg neemt steeds vaker de auto naar het werk (24/10/2019 - Metro)
  Ondanks het fileleed, de milieu-impact en het groeiende aantal mensen dat mag thuiswerken, nemen meer en meer Belgische werknemers de auto naar het werk. Slechts een minderheid is bereid om zijn wagen aan te kant te zetten voor een klimaatvriendelijk alternatief. Dit blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Tempo-Team bij 1.050 Belgen. Naar aanleiding van de piekende verkeersdrukte peilde Tempo-Team naar het woon-werkverkeer en de mate waarin mensen file- en milieuvriendelijkere alternatieven voor de wagen overwegen. Hieruit blijkt dat de auto veruit het populairste vervoersmiddel is voor woon-werkverkeer: 7 op de 10 werkende Belgen nemen meermaals per week de auto naar het werk. De helft doet dat zelfs dagelijks. Met de andere vervoermiddelen gaapt een grote kloof: slechts een derde gaat meestal te voet. Een vijfde van de werknemers kiest geregeld voor het openbaar vervoer of de (elektrische) fiets. Franstaligen nemen significant vaker de tram, trein, bus of metro naar het werk dan Nederlandstaligen (46% vs. 30%). Die laatsten nemen dan weer meer de fiets (32% vs. 8%) Koning auto nog populairder De auto wint in het algemeen aan populariteit: 13% van de werknemers reist vandaag vaker met de wagen naar het werk dan 2 jaar geleden. Nochtans staan 4 op de 10 automobilisten meerdere keren per week in de file. De sterkste groeiers zijn de verplaatsingen te voet en met de fiets. Het gebruik daarvan voor woon-werkverkeer steeg met respectievelijk 16 en 18%. Een op de 10 werknemers gebruikt vandaag vaker het openbaar vervoer dan in het verleden. “Bij de keuze voor een vervoermiddel zijn drie factoren doorslaggevend: de reistijd, betrouwbaarheid en flexibiliteit, de klassieke voordelen van een wagen”, verduidelijkt Tom Van de Vreken, woordvoerder van Tempo-Team. Weinig animo voor alternatief Minder dan de helft van de automobilisten staan open om af en toe een alternatief vervoermiddel naar het werk te nemen zoals tram, trein, bus of fiets. Dit komt vooral door de slechte bereikbaarheid van hun werkplek met het openbaar vervoer (35 %), een onvoldoende flexibele dienstregeling (24 %) en omdat de wagen nodig is voor professionele verplaatsingen (23%). Voorts houdt amper een op de zeven werknemers bij zijn mobiliteitskeuze ook rekening met de impact op het milieu. Lees ook : Ex-liefje doet boekje open over Thibaut Courtois: “Hij vogelt erop los” Het bericht Belg neemt steeds vaker de auto naar het werk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Dieven stelen massaal brandstof uit tanks auto (12/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Sinds oktober zijn in Genk brandstofdieven aan de slag. Ze boren een gat op de plaats waar de brandstoftank zit en laten de brandstof daarna overlopen in een andere tank. Politiezone MidLim heeft al meerdere klachten gekregen. "Het is een erge dure zaak voor de getroffenen. Niet alleen de brandstof die gestolen is, maar vooral de herstellingen van de tank kosten veel", zegt Marleen Sneyers van de politiezone.
  [naar artikel]
 14. In deze Antwerpse gemeentes kan je het goedkoopst tanken, blijkt uit onderzoek VAB (28/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Vlamingen laten het openbaar vervoer vaker links liggen als vervoersmiddel, en kiezen voor alternatieven zoals de fiets of de auto. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van VAB, een online bevraging van 2.000 Vlamingen eind november. Omdat de brandstofprijzen nu hoger liggen dan vorig jaar, geeft VAB ook tips om zuiniger te rijden en waar je het goedkoopst kan tanken.
  [naar artikel]
 15. Helft bevolking “heeft geen schrik” van corona, twee derde neemt wel maatregelen (04/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Twee op drie Vlamingen nemen concrete maatregelen om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus, zo wijst een bevraging van onze zusterkrant ‘Het Nieuwsblad’ uit. Ze wassen vaker hun handen, geven minder handdrukken en vermijden evenementen. Maar grote angst heerst er op dit moment niet: meer dan de helft heeft naar eigen zeggen “helemaal geen schrik” om besmet te geraken met het virus.
  [naar artikel]
 16. Vlaming kiest vaker voor alternatief vervoermiddel (18/03/2018 - Metro)
  Hoewel we nog steeds verknocht zijn aan onze auto, kiezen we over het algemeen vaker voor een alternatief, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Voor woon-werkverkeer stappen we wel vaker in onze wagen, blijkt uit het Onderzoek Verplaatsingsgedrag (OVG) van de Vlaamse overheid. Zo’n 1.600 mensen werden bevraagd tussen januari 2016 en januari 2017. Een opmerkelijke vaststelling is dat de auto voor het eerst sinds lang terrein verliest in Vlaanderen. Bij het vorige onderzoek (2015-2016) was de auto nog het belangrijkste vervoersmiddel van 70% van de ondervraagde Vlamingen. Nu ligt dat aandeel op net geen 65%. Fiets Dat komt omdat de Vlaming almaar meer naar de fiets grijpt (van 12,41 naar 15,45%), maar er ook vaker voor kiest om te voet te gaan (van 11,41 naar 12,49%) of het openbaar vervoer te nemen (van 4,47 naar 4,92%). Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zijn we daarmee op de goede weg. “Na een jarenlange stijging van het aandeel van de wagen leek de positie van koning auto onaantastbaar. Nu zien we een eerste groei voor de alternatieven”, zegt hij. “Het moedigt ons alvast aan om volop te blijven investeren om deze positieve tendens nog te versterken. Alleen al dit jaar investeert Vlaanderen 1,5 miljard euro in mobiliteit.” Woon-werkverkeer Voor het woon-werkverkeer neemt het aandeel van de auto wel toe, van 67,34 bij de vorige OVG tot 71,46% nu. Vooral het openbaar vervoer wordt minder genomen om naar het werk te gaan. Het aantal Vlamingen dat woon-werkverplaatsingen met de fiets (16,23%) of te voet (2,27%) aflegt, blijft stabiel. Ten slotte blijkt dat de Vlaming elke dag gemiddeld 81 minuten doorbrengt in het verkeer. Dat is twee minuten minder dan bij het vorige onderzoek. Gemiddeld leggen we 2,65 verplaatsingen en een afstand van 37 kilometer per dag af. Het bericht Vlaming kiest vaker voor alternatief vervoermiddel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Helft bevolking “heeft helemaal geen schrik” van corona en toch nemen twee op de drie Vlamingen extra maatregelen tegen virus (04/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Twee op drie Vlamingen nemen concrete maatregelen om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus, zo wijst een bevraging van ‘Het Nieuwsblad’ uit. Ze wassen vaker hun handen, geven minder handdrukken en vermijden evenementen. Maar grote angst heerst er op dit moment niet: meer dan de helft heeft naar eigen zeggen “helemaal geen schrik” om besmet te geraken met het virus.
  [naar artikel]
 18. Vlamingen kiezen massaal voor fiets door corona (13/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vlamingen maakten ook in de eerste maanden van 2021 opvallend vaker gebruik van de fiets. Dat concludeert mobiliteitsclub VAB op basis van de fietsbijstandscijfers. Zo steeg het aantal pechgevallen voor recreatief fietsverkeer in maart met 114 procent. Ook tijdens de spitsuren werd een stijging met 67 procent genoteerd.
  [naar artikel]
 19. Bedrijfsfiets kan helft werknemers overtuigen om vaker met fiets te gaan werken (25/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  Als de werkgever een fiets ter beschikking stelt, dan zou dit 48 procent van de werknemers die nu slechts een paar keer per maand of per jaar naar het werk fietsen, overtuigen om vaker met de fiets te gaan werken. De opkomst van de elektrische fiets speelt daarbij een grote rol.
  [naar artikel]
 20. Elektrische fiets overtuigt pendelaars om auto te laten staan (25/02/2017 - De Redactie)
  Bijna een op de vijf mensen die wel eens naar het werk fietsen, doet dat elektrisch. Veruit de meesten van hen gingen vroeger met de auto werken. De elektrische fiets haal dus mensen uit hun auto.
  [naar artikel]
 21. “Helft Vlamingen wil parkeerplaatsen opgeven voor breder fietspad” (05/06/2018 - Metro)
  Als Vlamingen moeten kiezen tussen het behouden van een parkeerplaats voor een auto of een breder fietspad, kiest ongeveer de helft (49 procent) voor het fietspad en de andere helft (51 procent) voor de parkeerplek. Dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 1.000 Vlamingen door Fietsberaad, het Vlaamse kenniscentrum voor fietsbeleid. Uit het marktonderzoek FietsDNA van Fietsberaad blijkt dat Vlamingen hun regio onvoldoende fietsvriendelijk vinden. “Om Vlaanderen écht aantrekkelijker te maken als fietsregio, zijn extra én blijvende investeringen nodig in fietsinfrastructuur”, klinkt het. Vlamingen zijn redelijk tevreden over het aantal fietspaden. Ze willen vooral veiligere en betere fietsinfrastructuur. Vaak zijn beleidsmakers echter gedwongen te kiezen tussen parkeerplaatsen voor auto’s en goeie fietspaden. Vlamingen die fietsen, zien de nood aan een betere fietsinfrastructuur in. Van de dagelijkse fietsers zou twee derde parkeerplaatsen schrappen voor een breed fietspad, zo blijkt uit de cijfers. Maar zelfs bij niet-fietsers kiest nog een derde voor het bredere fietspad. Uit een vergelijking met fietsland Nederland, blijkt dat in Vlaanderen de combinatie van openbaar vervoer en fiets nog niet goed is ingeburgerd: 68 procent maakte nog nooit de combinatie. Vandaag gebruikt 22 procent de fiets in Vlaanderen als vervoermiddel naar de trein, en 6 procent als natransport. In Nederland is dit respectievelijk 47 en 12 procent. bron: Belga Het bericht “Helft Vlamingen wil parkeerplaatsen opgeven voor breder fietspad” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. “Helft Vlamingen wil parkeerplaatsen opgeven voor breder fietspad” (05/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Als Vlamingen moeten kiezen tussen het behouden van een parkeerplaats voor een auto of een breder fietspad, kiest ongeveer de helft (49 pct) voor het fietspad en de andere helft (51 procent) voor de parkeerplek. Dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 1.000 Vlamingen door Fietsberaad, het Vlaamse kenniscentrum voor fietsbeleid.
  [naar artikel]
 23. Nog eens 1.000 extra plaatsen voor fiets of auto op combiparkings op komst (21/05/2018 - Metro)
  Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) investeert 3,5 miljoen euro in extra plaatsen op ‘combiparkings’, meestal in de buurt van treinstations, waar mensen hun auto of fiets kunnen achterlaten en overstappen op een ander vervoersmiddel. In totaal komen er 600 plaatsen voor auto’s en 450 fietsstallingen bij rond Antwerpen, Gent en Vlaams-Brabant. Vorige week nog werd een investering van 30 miljoen euro goedgekeurd voor 7.500 fiets- en 5.000 autoparkeerplaatsen op 45 combiparkings in de Vlaamse Rand. Nu komen er nog eens 1.050 plaatsen bij verspreid over 15 treinstations rond Antwerpen, Gent en Vlaams-Brabant, goed voor 3,5 miljoen euro, maakt de minister maandag bekend. In totaal komen er dus 14.000 extra plaatsen, waarvan een deel al in de komende drie jaar gerealiseerd moet worden. Door in te zetten op combiparkings wil de minister mensen verleiden om de wagen te laten staan en over te stappen op de trein voor het woon-werkverkeer. “Velen hebben de wagen nodig voor taken voor of na het werk. Die mensen kunnen de wagen niet laten staan voor openbaar vervoer of fiets voor het hele woon- werktraject. Wél kan je hen verleiden om die wagen te laten staan op weg naar het werk, als je vlotte overstapplaatsen biedt op combiparkings”, zegt hij. “Zo kunnen ze auto of fiets veilig achterlaten en met openbaar vervoer of fiets vlotter en comfortabeler naar het werk in plaats van aan te schuiven in de file.” bron: Belga Het bericht Nog eens 1.000 extra plaatsen voor fiets of auto op combiparkings op komst verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Nog eens 1.000 extra plaatsen voor fiets of auto op combiparkings op komst (21/05/2018 - Metro)
  Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) investeert 3,5 miljoen euro in extra plaatsen op ‘combiparkings’, meestal in de buurt van treinstations, waar mensen hun auto of fiets kunnen achterlaten en overstappen op een ander vervoersmiddel. In totaal komen er 600 plaatsen voor auto’s en 450 fietsstallingen bij rond Antwerpen, Gent en Vlaams-Brabant. Vorige week nog werd een investering van 30 miljoen euro goedgekeurd voor 7.500 fiets- en 5.000 autoparkeerplaatsen op 45 combiparkings in de Vlaamse Rand. Nu komen er nog eens 1.050 plaatsen bij verspreid over 15 treinstations rond Antwerpen, Gent en Vlaams-Brabant, goed voor 3,5 miljoen euro, maakt de minister maandag bekend. In totaal komen er dus 14.000 extra plaatsen, waarvan een deel al in de komende drie jaar gerealiseerd moet worden. Door in te zetten op combiparkings wil de minister mensen verleiden om de wagen te laten staan en over te stappen op de trein voor het woon-werkverkeer. “Velen hebben de wagen nodig voor taken voor of na het werk. Die mensen kunnen de wagen niet laten staan voor openbaar vervoer of fiets voor het hele woon- werktraject. Wél kan je hen verleiden om die wagen te laten staan op weg naar het werk, als je vlotte overstapplaatsen biedt op combiparkings”, zegt hij. “Zo kunnen ze auto of fiets veilig achterlaten en met openbaar vervoer of fiets vlotter en comfortabeler naar het werk in plaats van aan te schuiven in de file.” bron: Belga Het bericht Nog eens 1.000 extra plaatsen voor fiets of auto op combiparkings op komst verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Jonge Belg rijdt kwart minder met de auto: dit is waarom ze het doen én hoeveel ze besparen (29/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Koning auto krijgt klappen. Belgen reden in de eerste helft van dit jaar bijna een kwart minder kilometers met de auto dan in precoronajaar 2019. Vooral jongeren tussen 18 en 34 jaar laten de wagen vaker staan. Drie jongeren vertellen waarom ze afhaakten: “Het concept van deelauto’s is geniaal. Vroeger deed ik 250 euro op aan autokosten, nu ben ik voor datzelfde bedrag vijf maanden verder.”
  [naar artikel]
 26. Meer dan helft nieuwe auto’s in Noorwegen elektrisch (05/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan de helft van de nieuwe auto's die vorig jaar in Noorwegen werden verkocht, was elektrisch. Volgens de Noorse branchevereniging Opplysningsrådet for Veitrafikken reed 54,3 procent van alle nieuwe auto’s op batterijen. Daarmee is het Scandinavische land het eerste waar elektrische auto’s populairder zijn dan auto's aangedreven door alle andere soorten brandstof samen.
  [naar artikel]
 27. Dure fiets op de auto? Zo staat hij veilig (28/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Fietsen wint weer aan populariteit. Wie deze lente zijn fiets meeneemt op uitstap, kan kiezen uit verschillende systemen om zijn fiets met de auto te vervoeren. Maar hoe zit het met de veiligheid? En zijn je fietsen ook verzekerd wanneer je een ongeval hebt? Independer.be zocht het voor je uit.
  [naar artikel]
 28. Gentenaars laten auto vaker staan en dat brengt ook problemen met zich mee (23/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  Almaar meer Gentenaars laten hun auto vaker aan de kant of hebben er zelfs helemaal geen meer. Maar om naar het werk te gaan of de kinderen naar school te brengen, blijft de auto koning. Dat blijkt uit het driejaarlijkse Mobiliteits- en Verplaatsingsonderzoek. Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) ziet in de resultaten alleen maar redenen om zijn beleid voort te zetten.
  [naar artikel]
 29. "Bezit van een fiets even normaal als bezit van stofzuiger": 1 op de 3 Vlamingen fietst dagelijks (05/06/2018 - VRT NWS)
  Negen op de tien Vlamingen hebben een fiets te beschikking. Dat blijkt uit een rapport van onderzoekscentrum Fietsberaad. We ontdekken de fiets ook steeds meer voor dagelijkse verplaatsingen: een derde van de Vlamingen gebruikt zijn fiets minstens een keer per dag.
  [naar artikel]
 30. Elektrische fiets boomt bij pendelaars (25/02/2018 - Metro)
  Een op de drie Vlamingen met een elektrische fiets kocht die aan voor woon-werkverkeer. Dat blijkt uit de resultaten van de Mobiliteitsbarometer van mobiliteitsvereniging VAB. Daarmee is in drie jaar tijd het aantal Vlamingen met een elektrische fiets gestegen van 6% naar 15%. In 2015 waren de 65-plussers nog de belangrijkste gebruikers van de elektrische fiets, maar de actieve beroepsbevolking haalt hen in. Alternatief voor auto Toch is er volgens VAB nog veel ongebruikt potentieel voor de elektrische fiets als alternatief voor de auto. “De uitdaging van de werkgevers is daarom om automobilisten te doen overstappen op alternatieven”, zegt VAB. “Het openbaar vervoer is voor velen geen optie. Daarom heeft de elektrische fiets het grootste potentieel om het autogebruik te doen dalen.” De fietsvergoeding is een belangrijke reden om over te schakelen naar de fiets, maar vandaag krijgt slechts 52% van de fietsgebruikers die vergoeding. Slechts 38% krijgt de maximale fietsvergoeding van 23 eurocent per kilometer. Met de maximale fietsvergoeding kan een degelijke elektrische fiets bij een dagelijkse woon-werkafstand van 10,8 kilometer enkele rit al op anderhalf jaar terugverdiend worden.
  [naar artikel]
 31. Dure fiets op de auto? Zo staat hij veilig én is hij verzekerd (20/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Fietsen wint weer aan populariteit. Wie deze zomer zijn fiets meeneemt op vakantie, kan kiezen uit verschillende systemen om zijn fiets met de auto te vervoeren. Maar hoe zit het met de veiligheid? En zijn je fietsen ook verzekerd wanneer je een ongeval hebt? Independer.be zocht het voor je uit.
  [naar artikel]
 32. STANDPUNT. Alternatief voor auto moet normaal worden (10/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  We moeten ons op een andere manier gaan verplaatsen. Dat betekent dus vaker de auto laten staan en kiezen voor een alternatief. Het is een verhaal dat automobilisten steeds vaker te horen krijgen en dat zal voorlopig nog wel een tijdje blijven duren. En het klopt ook. De tijd dat iedereen altijd en overal met zijn of haar auto naartoe kan, is definitief voorbij.
  [naar artikel]
 33. Auto verliest beetje terrein in Vlaanderen (18/03/2018 - De Standaard)
  Voor woon-werkverkeer stappen Vlamingen vaker in hun auto, maar voor andere verplaatsingen zoeken ze vaker een alternatief.
  [naar artikel]
 34. Auto verliest beetje terrein in Vlaanderen (18/03/2018 - De Standaard)
  Voor woon-werkverkeer stappen Vlamingen vaker in hun auto, maar voor andere verplaatsingen zoeken ze vaker een alternatief.
  [naar artikel]
 35. Steeds vaker dure spullen gestolen uit gesloten auto (30/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In het Hasseltse worden geregeld dure spullen gestolen uit gesloten auto’s. De dieven kopiëren de code van elektrische sleutels en gebruiken die om uw auto te openen tijdens uw afwezigheid. De Hasseltse politie kreeg het afgelopen jaar vier meldingen over de zogenaamde relay-diefstallen.
  [naar artikel]
 36. Dure fiets gestolen in Bilzen (28/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Op de Pasweg is maandag rond 8 uur de diefstal van een dure fiets ontdekt. 
  [naar artikel]
 37. Een op de 5 Vlamingen reed afgelopen jaar met elektrische fiets (21/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De fiets wint aan populariteit. Iets meer dan de helft (51 procent) van de Belgen gebruikte het afgelopen jaar de fiets. Bij de vorige jaarlijkse...
  [naar artikel]
 38. Vlamingen gaan almaar vaker in reiskliniek langs om vaccinatie te halen (08/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Steeds vaker gaan Vlamingen in een van de zes Vlaamse reisklinieken langs om zich te laten vaccineren voor een reis naar een verre bestemming.
  [naar artikel]
 39. De 7 stappen van Ludo Dierckxsens: zo haal je je fiets uit winterslaap (24/02/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Wordt Koning Auto dit voorjaar verdreven door Koningin Fiets? In onze provincie neemt een op de twee de fiets naar het werk. De gouden regel voor ex-wielerprof Ludo Dierckxsens (56) uit Geel: “Je fiets moet in orde zijn, voor welk gebruik dan ook.” Hoe je je stalen ros uit zijn winterslaap haalt, toont hij in zeven stappen.
  [naar artikel]
 40. Helft van Vlamingen zou vaker seks willen, 6 op de 10 doen het minder dan een keer per week (13/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Radiozender JOE en onderzoeksbureau Ivox onderzochten met een survey bij 1.000 deelnemers wat volgens ons, Vlamingen, de ultieme geheimen zijn voor een goede relatie. Tijd voor elkaar vrijmaken blijkt erg belangrijk, net als voldoende seks en complimentjes. Toch zegt de helft van de Vlamingen dat hij of zij liever wat meer seks zou hebben. En 4 op de 10 Vlamingen zegt wel eens een geheim voor zijn of haar partner achter te houden.
  [naar artikel]
 41. Vlamingen in Londen over de stormloop op tankstations en winkelrekken: “Brandstof lijkt wel wc-papier 2.0" (28/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Lege winkelrekken en een ware rush op brandstof. De chaos in het Verenigd Koninkrijk loopt stilaan op. Zo getuigen ook twee Vlamingen die er al jaren wonen. “Of mensen steken voor, of ze komen egoïstisch met jerrycans aan. Het doet terugdenken aan toen corona pas begon. Noem het: WC-papier 2.0”
  [naar artikel]
 42. Vlamingen in Londen over de stormloop op tankstations en winkelrekken: “Brandstof lijkt wel wc-papier 2.0" (28/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Lege winkelrekken en een ware rush op brandstof. De chaos in het Verenigd Koninkrijk loopt stilaan op. Zo getuigen ook twee Vlamingen die er al jaren wonen. “Of mensen steken voor, of ze komen egoïstisch met jerrycans aan. Het doet terugdenken aan toen corona pas begon. Noem het: WC-papier 2.0”
  [naar artikel]
 43. Brandstof op weg na botsing in Voorshoven (10/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Zaterdag rond 10.15 uur zijn op het kruispunt van de Tismansweg en de Voorshoventerweg in Voorshoven twee auto’s gebotst. Omdat door de klap brandstof op de weg was terechtgekomen werd de hulp van de brandweer ingeschakeld om de weg te zuiveren. (mm)
  [naar artikel]
 44. Dit bedrijf produceert elektrische auto’s met pedalen: “Fiets of auto? Geen van de twee” (15/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het dilemma waar iedereen wel eens mee worstelt: ga ik met de auto naar het werk, of neem ik de fiets? Ik neem de fiets, want dat is beter voor het milieu en ik doe aan lichaamsbeweging. Of toch maar met de auto, want dat is sneller en ik kom niet bezweet aan op het werk. Het Duitse Twike denkt een eind te kunnen maken aan al die keuzestress en brengt binnenkort een nieuwe versie uit van zijn voertuigje, de Twike: een combinatie tussen een elektrische auto en een fiets.
  [naar artikel]
 45. Verkeer in Hasselt loopt strop: hulpverleners Gele Kruis moeten met de fiets naar patiënten (09/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de binnenstad van Hasselt geraak je dezer dagen bijna nergens meer met de auto. Wie niet in de file staat, moet vaak vele straten omrijden en wie op zijn bestemming is, vindt daar alsmaar vaker geen parkeerplaats in de buurt. Dat is allemaal geen probleem voor de verpleegsters van het Wit-Gele Kruis. Zij laten de auto aan de kant en rijden door heel Hasselt met de fiets, om tot 16 patiënten per dag te verzorgen. En de patiënten, die appreciëren de stiptheid.
  [naar artikel]
 46. Wagen verliest terrein in woon-werkverkeer (13/09/2017 - Metro)
  De auto verliest terrein in het woon-werkverkeer. De wagen was vorig jaar goed voor 56 procent van de woon-werkverplaatsngen, terwijl dat in 2010 nog 71 procent was. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een grote enquête van het Vias Institute, het voormalige BIVV. Er werden 30.000 personen ondervraagd. De trein en de fiets wonnen terrein en stegen respectievelijk van 6 naar 10 procent en van 7 naar 16 procent. Redenen om de fiets op stal te laten, zijn de weersomstandigheden, de verkeersonveiligheid en de fietsinfrastructuur die te onveilig of in slechte staat is. “De veiligheid van fietsers moet een prioriteit zijn voor het bereiken van een ‘modal shift’, vooral met de komst van de elektrische fiets, die sneller is, maar ook gevaarlijker”, zegt Julien Leblud, onderzoek bij Vias. Mensen die met een elektrische fiets rijden, geven aan dat zij gemiddeld drie keer meer geconfronteerd worden met een gevaarlijke situatie dan automobilisten. Ook voor korte verplaatsingen (tussen 1 en 2 kilometer) boet de auto aan populariteit in: van 53 procent in 2010 naar 32 procent in 2016. De Belgen verplaatsen zich steeds vaker te voet (39% tegenover 27%) of nemen de fiets (21% tegenover 18%). Toch wordt de wagen nog in de helft van de gevallen gebruikt voor korte verplaatsingen van minder dan 10 kilometer, en in 23 procent van de gevallen voor verplaatsingen van minder dan 5 kilometer. De auto wordt in ongeveer de helft van de korte verplaatsingen van minder dan 5 kilometer gebruikt om te winkelen. De definitieve resultaten van de Monitor-enquête worden volgend jaar verwacht. bron: Belga
  [naar artikel]
 47. Wagen verliest terrein in woon-werkverkeer (13/09/2017 - Metro)
  De auto verliest terrein in het woon-werkverkeer. De wagen was vorig jaar goed voor 56 procent van de woon-werkverplaatsngen, terwijl dat in 2010 nog 71 procent was. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een grote enquête van het Vias Institute, het voormalige BIVV. Er werden 30.000 personen ondervraagd. De trein en de fiets wonnen terrein en stegen respectievelijk van 6 naar 10 procent en van 7 naar 16 procent. Redenen om de fiets op stal te laten, zijn de weersomstandigheden, de verkeersonveiligheid en de fietsinfrastructuur die te onveilig of in slechte staat is. “De veiligheid van fietsers moet een prioriteit zijn voor het bereiken van een ‘modal shift’, vooral met de komst van de elektrische fiets, die sneller is, maar ook gevaarlijker”, zegt Julien Leblud, onderzoek bij Vias. Mensen die met een elektrische fiets rijden, geven aan dat zij gemiddeld drie keer meer geconfronteerd worden met een gevaarlijke situatie dan automobilisten. Ook voor korte verplaatsingen (tussen 1 en 2 kilometer) boet de auto aan populariteit in: van 53 procent in 2010 naar 32 procent in 2016. De Belgen verplaatsen zich steeds vaker te voet (39% tegenover 27%) of nemen de fiets (21% tegenover 18%). Toch wordt de wagen nog in de helft van de gevallen gebruikt voor korte verplaatsingen van minder dan 10 kilometer, en in 23 procent van de gevallen voor verplaatsingen van minder dan 5 kilometer. De auto wordt in ongeveer de helft van de korte verplaatsingen van minder dan 5 kilometer gebruikt om te winkelen. De definitieve resultaten van de Monitor-enquête worden volgend jaar verwacht. bron: Belga
  [naar artikel]
 48. Dure auto’s meest storingsgevoelig door hightechsnufjes (14/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De helft van alle problemen die zich het afgelopen jaar voordeden met nieuwe auto’s had te maken met hippe multimediasystemen. Dat blijkt uit...
  [naar artikel]
 49. Helft Vlamingen bereid meteen coronavaccin te nemen (14/12/2020 - De Tijd)
  07:36 De goede helft van de Vlamingen wil zich meteen laten vaccineren tegen het coronavirus zodra dat kan, leert een onderzoek van UGent.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy