Na maanden verbouwen, opent vrijdag in de vroegere brasserie De Met op de Mechelse Grote Markt de vierde Bier Central van ons land. Zaakvoerder Peter De Clerck liet het pand met antieke materialen ombouwen tot een indrukwekkend biercafé met brasserie. “We zijn de hele week door open en elke dag van het jaar kan je hier een ander biertje drinken”, zegt hij. Liefst 35 staan er op de tap. [naar artikel]
Een succesvol biercafé op de De Keyserlei in Antwerpen en op de Gentse Botermarkt, en binnenkort ook op de Anspachlaan in Brussel en de Grote Markt in Mechelen: het gaat hard voor Bier Central, het bierbelevingsconcept van Peter De Clerck (52). De uit Baasrode ingeweken Antwerpenaar startte met Bier Central in 2012, en heeft nog heel wat toekomstplannen. En: hij verklapt wat zijn favoriete bier is. [naar artikel]
David Aerts uit Mechelen neemt bijna vijftienduizend volgers mee in de wereld van de Belgische bieren. Als zytholoog en eigenaar van Makadam, een biercafé op de Mechelse Grote Markt, weet hij als geen ander welke brouwsels het proeven waard zijn. Sinds enkele maanden heeft hij ook zijn eigen bier: Patron. [naar artikel]
Wel zin in een zonnig terrasje deze week, maar niet in de bijbehorende kater van al die alcohol? Dan is het grote aanbod aan laag alcoholische bieren of ‘session bieren’ een even verfrissende en dorstlessende oplossing. Het alcoholpercentage ervan ligt een tikkeltje lager dan de 5,2 % van een gewoon pintje én dat type bier smaakt niet naar limonade. Onze biersommelier test er 10 uit. “Dit is een ontzettend geslaagd bier.” [naar artikel]
Wel zin in een zonnig terrasje deze week, maar niet in de bijbehorende kater van al die alcohol? Dan is het grote aanbod aan laag alcoholische bieren of ‘session bieren’ een even verfrissende en dorstlessende oplossing. Het alcoholpercentage ervan ligt een tikkeltje lager dan de 5,2 % van een gewoon pintje én dat type bier smaakt niet meer naar limonade zoals vroeger. Onze biersommelier test er 10 uit. “Dit is een ontzettend geslaagd bier.” [naar artikel]
In plaats van cava of champagne zou je dit jaar aan de feesttafel ook brut bier – zeg maar ‘bier in champagnestijl’ – kunnen serveren. De keuze is enorm, van bieren gebrouwen met druiven en bieren die hergisten op fles, tot een blend van wijn en bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er tien en velt haar oordeel. “Blenden is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar dit bier is erin geslaagd om het evenwicht tussen wijn en bier te behouden.” [naar artikel]
In een aantal Mechelse horecazaken kan je vanaf nu ook een Schoppeke bestellen. Het is het zelfgebrouwde bier van Frank Schaepherders en zijn zoon Jellert. Momenteel zijn er al twee verschillende varianten op de markt. “Maar eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby”, zeggen ze. [naar artikel]
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zolang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” [naar artikel]
Vandaag maakt biersommelier Sofie Vanrafelghem een stop in West-Vlaanderen om er haar favoriete streekbieren te selecteren. Kan de St. Bernardus Abt een plaatsje veroveren in haar top tien? En kunnen we de smaak ervan vergelijken met een trappist van Westvleteren? En welk streekbier wordt gebrouwen met zelf gekweekte hop? Deze tien lokale bieren zijn je geld waard. [naar artikel]
Cocktailbar James op de Mechelse Grote Markt start op donderdag met afterwork evenementen. “Wegens succes hebben we ook onze kaart met streetfood uitgebreid”, zegt medezaakvoerder Audry Vanderstraeten. [naar artikel]
De bruine flesjes van Stella Artois verdwijnen: vanaf nu krijgt het Leuvense bier een groene look. Volgens AB InBev moet het zich zo onderscheiden van andere bieren in bruine flessen en “de pils de uitstraling geven die het verdient”. Maar hoe zorgt dat groene flesje nu precies voor een beter imago? En zal ons bier nog wel hetzelfde smaken, aangezien het bruine glas net het vaakst gebruikt werd omdat het ook het meest lichtwerend is? [naar artikel]
Het belooft dit weekend opnieuw dorstig weer te worden. Promojagers België heeft goed nieuws voor liefhebbers van bier, want bij Albert Heijn kan je nu Tripel Karmeliet kopen voor 0,98 euro per flesje. Colruyt volgt en geeft ook flinke promo’s op nog een hele reeks andere bieren. [naar artikel]
Weinig Belgischer dan bier, maar de consumptie van schuimend gerstenat gaat in ons land wel al jaren achteruit. Binnen die krimpende markt valt het recente en veeleer onverwachte succes van alcoholvrije en -arme bieren des te harder op. “Onze Sportzot, het eerste alcoholvrije speciaalbier op de Belgische markt, bestaat nog maar 5 jaar en is nu al goed voor 15% van onze omzet”, zegt Xavier Vanneste van de Brugse stadsbrouwerij De Halve Maan. [naar artikel]
In de tuin van Beau Séjour presenteerden De Witte Kragen afgelopen weekend 45 bieren aan kraampjes en op een wip. Die wip stond centraal in de tuin en lokte de aandacht van iedere aanwezige. “We stellen op dit bierfestijn 45 soorten bier voor”, zegt Jan Braun van De Witte Kragen. “Er is ook een nieuw bier bij, de Limited Edition Manjefik. Omdat het een vurig biertje is hebben de Maaslandse Vuurgeesten het bier geïntroduceerd.” Met Annie Nouwen als meter, Ivan Geudens als peter en Gerard Mostert als uitvinder van de naam ging het nieuwe bier smaakvol over de toog. Martin Severijns gaf elke fles een houten handvat. [naar artikel]
Toerisme Diest en de lokale bierproeversvereniging Objectieve Bier Academie Diest (O.B.A.D.) organiseren vandaag op de Grote Markt in Diest het streekbierenfestival. Je kan er proeven van bieren van een 20-tal brouwerijen uit de regio. [naar artikel]
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zolang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” [naar artikel]
De verbouwingen zijn gestart en binnenkort komen de nieuwe keuken en het meubilair aan in het vroegere café Wembley op de Hasseltse Grote Markt. Daar opent op 1 mei de Limburgse keten El Bocado haar vierde tapasrestaurant. Foodsharing wordt er het eetprincipe. [naar artikel]
Sinds de tweede generatie alcoholvrije bieren op de markt kwamen, zijn ze plots overal. “En er zitten er ook heel wat lékkere tussen”, vindt onze HLN_biersommelier Sofie Vanrafelghem. Maar welke alcoholvrije bieren uit dat grote aanbod zijn je geld waard? Ze proeft blind negen alcoholvrije pilsen en vijftien speciaalbieren die je tegenkomt in de supermarkt. Ze buist er zeven, maar is ook aangenaam verrast. “Dit is geen waardig alternatief voor het niet-alcoholvrije broertje.” [naar artikel]
Een pint van het vat is beter dan bier uit een flesje of blik. Maar het kan nog beter: steeds meer cafés tappen hun bier uit een tank. “Het is alsof je bier rechtstreeks uit de brouwerij proeft.” [naar artikel]
Sinds de tweede generatie alcoholvrije bieren op de markt kwamen, zijn ze plots overal. “En er zitten er ook heel wat lékkere tussen”, vindt onze HLN_biersommelier Sofie Vanrafelghem. Maar welke alcoholvrije bieren uit dat grote aanbod zijn je geld waard? Ze proeft blind negen alcoholvrije pilsen en vijftien speciaalbieren die je tegenkomt in de supermarkt. Ze buist er zeven, maar is ook aangenaam verrast. “Dit is geen waardig alternatief voor het niet-alcoholvrije broertje.” [naar artikel]
Alcoholvrij bier stond jarenlang gelijk aan ‘waterig, ‘flets’ en ‘smaakloos’. Gelukkig bracht de tweede generatie alcoholvrije bieren daar veel verandering in. Met welke versies kan je tijdens Tournée Minérale toch nog van een pintje genieten? Biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er 9 en legt uit hoe ze gemaakt worden. “Dit bier steekt er echt met kop en schouders bovenuit.” [naar artikel]
Alcoholvrij bier stond jarenlang gelijk aan ‘waterig, ‘flets’ en ‘smaakloos’. Gelukkig bracht de tweede generatie alcoholvrije bieren daar veel verandering in. Met welke versies kan je tijdens Tournée Minérale toch nog van een pintje genieten? Biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er 10 en legt uit hoe ze gemaakt worden. “Dit bier steekt er echt met kop en schouders bovenuit.” [naar artikel]
Wist je dat België momenteel drie keer zoveel bierbrouwerijen telt als tien jaar geleden? “Onze bieren zijn officieel erkend door UNESCO als immaterieel werelderfgoed”, vertelt onze bierexperte Sofie Vanrafelghem. Ze legt stap voor stap uit hoe je bier proeft als een professional. “De nasmaak moet mooi aansluiten bij het karakter van het bier.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.