Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 January 2022
00:21 uur

Belg eet steeds minder fruit

Gazet van Antwerpen

02/07/2017 - 20:18

Ondanks alle goede raadgevingen eten we steeds minder fruit. Dat is deels te wijten aan de kostprijs: zo wordt fruit alsmaar duurder en kost het soms ook meer dan bijvoorbeeld koeken. Appels staan nog steeds bovenaan het lijstje van het favoriete fruit.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Door corona steeg thuisconsumptie groenten en fruit, toch eet de Belg er nog steeds te weinig van (03/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
    De Belg consumeerde vorig jaar meer groenten en fruit. Dat blijkt maandag uit een bevraging van het marktonderzoeksbureau GfK Belgium bij een panel van 6.000 Belgische gezinnen in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Toch eten de Belgen nog steeds te weinig groenten en fruit. Daarom zet VLAM een nieuwe tv-campagne op poten.
    [naar artikel]
  2. Cijfers bewijzen: Belg eet (al jaren) te weinig groente en fruit (19/03/2018 - Het Belang van Limburg)
    Naar aanleiding van de Week van de Diëtist - van 19 tot 25 maart - heeft de Nationale Voedselconsumptiepeiling cijfers opgerakeld die aantonen hoeveel fruit de Belgen eten. En dat is veel te weinig, zo blijkt. Minder dan tien procent consumeert voldoende fruit.
    [naar artikel]
  3. Cijfers bewijzen: Belg eet (al jaren) te weinig groenten en fruit (19/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Naar aanleiding van de Week van de Diëtist - van 19 tot 25 maart - heeft de Nationale Voedselconsumptiepeiling cijfers opgerakeld die aantonen hoeveel fruit de Belgen eten. En dat is veel te weinig, zo blijkt. Minder dan tien procent consumeert voldoende fruit.
    [naar artikel]
  4. Verbruik groenten en fruit bij Belgen op laagste peil in tien jaar (10/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
    De Belg heeft in 2018 2 procent minder groenten en 5 procent minder fruit gekocht dan het jaar voordien. Dat blijkt uit het jaarrapport van...
    [naar artikel]
  5. 'Twee stukken fruit per dag om gezond te blijven' (02/07/2017 - De Standaard)
    Belgen eet steeds minder fruit. Dat blijkt uit cijfers van het VLAM. Dat is geen nieuwe evolutie, gezien fruitconsumptie elk jaar vermindert.
    [naar artikel]
  6. Deze groenten en fruit eten we het meest (20/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
    De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 38 kilogram verse groenten of één kilogram minder dan in 2016. Het thuisverbruik van fruit steeg licht van 46,6...
    [naar artikel]
  7. Moet fruit dat verbrand werd in hittegolf vernietigd worden? (01/08/2019 - Het Belang van Limburg)
    De omvang van de schade door de zonneverbranding van het fruit wordt steeds meer zichtbaar. Wat gebeurt er met het verbrande fruit?
    [naar artikel]
  8. Verbruik groenten en fruit bij Belgische gezinnen op laagste peil in tien jaar (10/05/2019 - Metro)
    De Belg heeft in 2018 2 procent minder groenten en 5 procent minder fruit gekocht dan het jaar voordien. Dat blijkt vandaag uit het jaarrapport van marktonderzoeker GfK Belgium bij 5.000 gezinnen, in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). In 2018 kocht de Belg gemiddeld 37 kilogram groenten en 45 kilogram fruit, wat het laagste peil is in tien jaar. “De Belg blijft zijn groente- en fruitverbruik overschatten en denkt dat hij het wel goed doet”, zegt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM. “Maar niets is minder waar. Het is belangrijk dat men genoeg inspiratie krijgt om meer en vaker groenten en fruit te gebruiken en dit op alle momenten van de dag.” Om het verbruik weer aan te zwengelen organiseert VLAM in juli een campagne om Belgisch fruit te promoten. “Blauwe bessen zijn bijvoorbeeld erg gegroeid in populariteit, maar de Belgische consument weet niet dat deze ook bij ons geteeld worden”, aldus Driesen. Sinds april voert VLAM ook een groentecampagne onder de slogan ‘Vegetables are the new sneakers’, die specifiek gericht is op millennials (18-30 jaar). Met de campagne wil VLAM de doelgroep overtuigen dat groenten net als sneakers in elke levensstijl passen. bron: Belga Het bericht Verbruik groenten en fruit bij Belgische gezinnen op laagste peil in tien jaar verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  9. Fruit bewaart minder goed door aanhoudende hitte: wat moet je doen? (02/08/2018 - Het Belang van Limburg)
    De verkoop van fruit aan bedrijven en particulieren is het eerste deel van de zomer met minstens 20 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat is veel, maar logisch aangezien meer mensen fruit eten met het warme weer. Maar wie fruit eet, wacht daar best niet te lang mee. Net door de extreem warme temperaturen wordt fruit sneller rot.
    [naar artikel]
  10. Verkoop groenten en fruit in de lift (05/05/2019 - Metro)
    We kopen meer groenten en fruit, en minder vlees. Dat blijkt ook uit cijfers van Buurtsuper.be. Het omzetaandeel van aardappelen, groenten en fruit binnen de versproducten steeg de voorbije jaren 7 procent. Aardappelen, groenten en fruit maken 12,4 procent uit van de totale omzet van een gemiddelde buurtsuper. Dat omzetaandeel steeg de voorbije 5 jaar met 5 procent. In de omzet van alle versproducten waren aardappelen, groenten en fruit in de eerste drie maanden van het jaar goed voor een aandeel van iets meer dan een kwart (25,6 procent). De voorbije 5 jaar steeg dat aandeel met 7 procent. “Er is de laatste jaren een verschuiving binnen de versafdeling. Er worden meer groenten en fruit verkocht, en iets minder vlees”, aldus Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige voedinghandels. Volgens Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing, eet de gemiddelde Belg iets minder dan 100 kg groenten en fruit per jaar. Maar volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven is dat nog te weinig. Om groenten en fruit aantrekkelijker te maken, bepleiten de zelfstandige supermarkten om meer in te zetten op een seizoensgebonden aanbod. Ook moeten jonge gezinnen aangespoord worden om meer groenten en fruit te eten. Dat kan door bijvoorbeeld kant-en-klare groenten aan te bieden, luidt het advies van Buurtsuper.be. bron: Belga Het bericht Verkoop groenten en fruit in de lift verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  11. We eten iets meer fruit maar opvallend minder groenten (en dat is niet gezond) (20/04/2018 - VRT NWS)
    Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de jaarcijfers bekend gemaakt voor de consumptie van fruit en groenten. Daaruit blijkt dat we iets meer fruit hebben gegegeten, maar een kilo minder groenten. 
    [naar artikel]
  12. 9x groenten en fruit die je niet per se biologisch hoeft te kopen (09/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Tegenwoordig doen we allemaal ons best om gezonder te eten, mét liefde voor het milieu. We leggen steeds minder vlees op ons bord en kiezen steeds...
    [naar artikel]
  13. De Belg eet steeds minder vlees (13/09/2017 - VRT NWS)
    Ieder jaar eet de Belg gemiddeld 1,3 kilogram minder vlees. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Volgens Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, heeft de daling onder meer te maken met de schandalen in de slachthuizen.
    [naar artikel]
  14. De Belg eet steeds minder vlees (13/09/2017 - VRT NWS)
    Ieder jaar eet de Belg gemiddeld 1,3 kilogram minder vlees. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Volgens Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, heeft de daling onder meer te maken met de schandalen in de slachthuizen.
    [naar artikel]
  15. De Belg eet steeds minder vlees (13/09/2017 - VRT NWS)
    Ieder jaar eet de Belg gemiddeld 1,3 kilogram minder vlees. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Volgens Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, heeft de daling onder meer te maken met de schandalen in de slachthuizen.
    [naar artikel]
  16. Belg eet meest regelmatig groenten en fruit (14/10/2016 - Het Belang van Limburg)
    Meer dan acht op de tien Belgen eten elke dag minstens één portie fruit of groenten. Daarmee zijn we de meest regelmatige groente- en fruiteters in de Europese Unie, meldt Europese statistiekbureau Eurostat. De Britten eten dan weer het meeste fruit en groenten.
    [naar artikel]
  17. Belg eet meest regelmatig groenten en fruit (14/10/2016 - De Standaard)
    Meer dan acht op de tien Belgen eten elke dag minstens één portie fruit of groenten. Daarmee zijn we de meest regelmatige groente- en fruiteters in de Europese Unie, meldt Europese statistiekbureau Eurostat. De Britten eten dan weer het meeste fruit en groenten.
    [naar artikel]
  18. Belg eet meest regelmatig groenten en fruit (14/10/2016 - Het Nieuwsblad)
    Meer dan acht op de tien Belgen eten elke dag minstens één portie fruit of groenten. Daarmee zijn we de meest regelmatige groente- en fruiteters in de Europese Unie, meldt Europese statistiekbureau Eurostat. De Britten eten dan weer het meeste fruit en groenten.
    [naar artikel]
  19. We eten voor het eerst in tien jaar minder fruit en groenten (11/05/2019 - Het Belang van Limburg)
    BRUSSEL Ondanks de vele gezondheidscampagnes kochten we voor het eerst in tien jaar minder groenten en fruit. “Mensen denken dat ze voldoende groenten en fruit eten. De realiteit is echter anders.” Voedingsexperts pleiten voor doortastende maatregelen.
    [naar artikel]
  20. Mei is minder plasticvrij door coronavrees, maar hoe terecht is onze vrees voor besmette groenten en fruit? (05/05/2020 - VRT NWS)
    De maand mei wordt dit jaar minder plasticvrij dan ze had kunnen zijn zonder de coronacrisis. U kiest in de supermarkt namelijk meer voor groenten en fruit die voorverpakt zijn (meestal in plastic), en minder voor groenten en fruit die u zelf uit de bak kiest en in uw herbruikbare zakje stopt. En dat heeft alles te maken met vrees voor besmetting met het coronavirus. Alleen, hoe terecht is die? We klopten aan in de supermarkt en bij de wetenschap.
    [naar artikel]
  21. Belg kiest steeds vaker voor bioproducten: vooral biologische vleesvervangers, eieren en groenten zijn populair (08/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Belgen kiezen steeds vaker voor bioproducten en kopen meer versproducten zoals groenten, fruit, vlees en aardappelen. Dat blijkt uit kwalitatief en...
    [naar artikel]
  22. Steeds meer particulieren met appelboom laten fruit persen bij Pipo Sint-Truiden (07/09/2021 - Het Belang van Limburg)
    Almaar meer particulieren met een eigen appelboom laten het fruit persen tot sap bij Pipo in Sint-Truiden. Nu er bij de familie Porreye met de perenpluk begonnen is, schiet het persen van appelen door het dak. Er wordt zo minder verspild, dat is een feit. Maar door corona willen we meer dan ooit lokaal kopen en de achtergrond van de producten kennen. Bij Pipo bekom je sap van je eigen appelboom. 100 kilo fruit is goed voor een 60 à 70 liter.
    [naar artikel]
  23. Belg leent steeds meer voor tweede verblijf (09/07/2019 - De Morgen)
    De Belg sluit steeds meer leningen af voor een tweede verblijf en het ontleend bedrag wordt steeds groter. Vorig jaar leenden we gemiddeld 199.500 euro, tegenover 155.000 in 2016, zo blijkt uit cijfers van BNP Paris Fortis. “De Belg steekt zijn geld nog steeds liever in bouwstenen.”
    [naar artikel]
  24. We roken en drinken steeds minder, maar helft van de Belgen is te dik (01/10/2019 - VRT NWS)
    De Belg rookt minder en drinkt minder alcohol, maar beweegt nog steeds te weinig en eet te ongezond. Opvallend: bijna de helft van de Belgen kampt intussen met overgewicht en 16 procent is obees. Dat blijkt uit de resultaten van de zesde Gezondheidsenquête die Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, vorig jaar afnam bij meer dan 10.000 Belgen.
    [naar artikel]
  25. 25.000 ton fruit vernietigd, terwijl Voedselbanken slechts peulschil krijgen (19/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
    "De hoeveelheid groenten en fruit die naar de voedselbanken gaat, is maximum 949 ton per jaar. Dat is dus minder dan 4% van de 25.700 ton die
    [naar artikel]
  26. Verkoop groenten en fruit in de lift (05/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
    We kopen meer groenten en fruit en minder vlees. Dat blijkt uit cijfers van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige voedingshandels....
    [naar artikel]
  27. 25.000 ton fruit vernietigd, terwijl Voedselbanken slechts peulschil krijgen (19/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
    "De hoeveelheid groenten en fruit die naar de voedselbanken gaat, is maximum 949 ton per jaar. Dat is dus minder dan 4% van de 25.700 ton die
    [naar artikel]
  28. Wil u 10 cent meer betalen voor uw groenten en fruit? (11/04/2018 - VRT NWS)
    De kwaliteit van onze groenten en fruit is fantastisch: de supermarkten liggen vol lekker, gezond voedsel. Goede waar voor ons geld. Maar de boer krijgt steeds minder geld voor zijn waar. Met drama’s tot gevolg. "Pano" buigt zich vanavond over een mank systeem: "Boerenbedrog".
    [naar artikel]
  29. “Eet meer fruit, want ook Brexit zal wegen op sector” (21/10/2017 - Het Belang van Limburg)
    “Als elke Belg elke dag drie à vier stukken Haspengouws fruit eet, zijn de gevolgen van de Ruslandboycot opgelost”, zegt Hilde Vautmans (Open Vld), schepen in Sint-Truiden en Europarlementslid. Ze probeert de problemen van de fruitboeren op de Europese agenda te zetten, maar intussen gaan die al het vierde crisisjaar in. “En het wordt erger, want na de boycot en de vorst komt er een nieuwe ramp aan: de Brexit.” Daarom bundelde Vautmans de favoriete fruit-recepten van BV’s in een kookboekje, dat u gratis kan bestellen.
    [naar artikel]
  30. Belg stuurt steeds minder nieuwjaars-sms'jes (01/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
    De Belgen kiezen steeds meer voor sociale media als Facebook, Twitter en apps zoals WhatsApp en Instagram om nieuwjaarswensen over te maken. Het
    [naar artikel]
  31. Belg belegt steeds minder in obligaties (06/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  32. Wil je sneller zwanger worden, eet dan vooral meer fruit en minder fastfood (04/05/2018 - Het Belang van Limburg)
    Wil je binnenkort snel zwanger worden, dan lijkt het een goed idee om even wat meer fruit en minder fastfood te gaan eten. Dat is het advies van Australische wetenschappers na onderzoek bij meer dan 5000 vrouwen die voor het eerst zwanger wilden worden.
    [naar artikel]
  33. Belg huwt en scheidt steeds later (14/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
    De Belg trouwt steeds later en ook de leeftijd bij echtscheidingen blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie.
    [naar artikel]
  34. Belg huwt en scheidt steeds later (14/12/2017 - Het Belang van Limburg)
    De Belg trouwt steeds later en ook de leeftijd bij echtscheidingen blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie.
    [naar artikel]
  35. Belg geeft steeds minder uit aan kleding: “Enkel een zot betaalt volle pot” (08/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Het zag dit eerste weekend van de wintersolden weer zwart van het volk in de winkelstraten en de shoppingcentra. Goed nieuws voor de boetieks, zou je denken. Maar niets is minder waar: de Belg geeft al vijf jaar na elkaar minder geld uit aan kleding en schoeisel. “Je moet al bijna gek zijn om nog iets voor de volle pot te kopen”, klinkt het almaar vaker. Wie uitkijkt, vindt tegenwoordig solden het jaar door, maar de winkels gaan eraan kapot.
    [naar artikel]
  36. Vlaamse jongeren eten meer groenten en fruit, maar zijn ook niet vies van alcohol (19/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Vlaamse jongeren eten meer groenten en fruit en kampen minder met overgewicht en obesitas. Ze zijn daarentegen minder tevreden over hun gezondheid,...
    [naar artikel]
  37. Belg blaakt niet van levensenergie (28/01/2020 - De Standaard)
    De Belg voelt zich psychisch minder goed dan bij het begin van het millennium, leert een grote enquête. We slikken wel minder slaap- en kalmeerpillen.
    [naar artikel]
  38. Rund, kalf of varken, de Belg eet steeds minder vlees en dat komt niet alleen door de oprukkende flexitariërs (03/01/2020 - Het Nieuwsblad)
    De Belg eet 8,8 procent minder vlees dan tien jaar geleden. Dat komt niet alleen door de oprukkende flexitariërs. Ook de vergrijzing speelt een rol.
    [naar artikel]
  39. ‘Pjeirefretters’ moeten steeds harder zoeken naar hun lievelingssteak (07/12/2017 - Het Nieuwsblad)
    De Belg eet steeds minder vlees en dat is meteen een reden om volgend jaar geen Dagen Zonder Vlees te organiseren. Vooral de consumptie van paardenvlees daalde, maar niet in Vilvoorde. Al merken ook de ‘Pjeirefretters’ dat hun steak steeds moeilijker te vinden is.
    [naar artikel]
  40. Fruit op de verpakking? Slechts een op vijf producten bevat 50% fruit (03/05/2017 - Het Belang van Limburg)
    Slechts een op de vijf producten met een prominente afbeelding van fruit op de verpakking bevat minstens 50 procent fruit. Dat blijkt uit een studie door Freshfel, de Europese associatie voor verse groenten en fruit, waarbij 188 producten uit 33 Europese landen werden onderzocht. De resultaten staan in het gezondheidsmagazine Bodytalk.
    [naar artikel]
  41. Belg eet gezonder door coronacrisis (22/04/2020 - Metro)
    De Belg kookt sinds de coronacrisis meer thuis, eet meer vers fruit en groenten en heeft meer belangstelling gekregen voor tuinieren. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbedrijf GfK. De quarantaine, en de daaruit voortvloeiende vrije tijd, heeft de aandacht van de Belgische consument verlegd naar een gezonder leven. Volgens de GfK Coronavirus Consumer Pulse Study besteedt bijna de helft van de Belgische bevolking minder tijd aan werk, waardoor er tijd vrijkomt voor andere dingen. Uit het onderzoek van GfK blijkt dat mensen niet alleen meer bezig zijn met Netflix of videogames, maar ook een gezondere levensstijl volgen. “Ze koken meer, eten gezonder en komen dichter bij de natuur te staan”, klinkt het. Zelf koken Een eerste onverwacht positief effect van de coronacrisis is dat tijdens de eerste twee weken van de quarantaine bijna elke Belg (96%) zelf gekookte maaltijden heeft gemaakt (33% meer dan normaal) en 20% minder voorgekookte maaltijden heeft gegeten. “De Belgen zijn niet alleen thuiskoks geworden, ze besteden ook extra aandacht aan gezonde voeding. Ongeveer een op de vier Belgen zegt meer vers fruit en groenten te eten dan voorheen. Een op de vijf Belgen is ook van plan om de komende weken meer vers fruit en groenten te gaan kopen”, luidt het. Tot slot zoeken de Belgen tijdens de coronacrisis psychologische troost in de tuin en in doe-het-zelven. Lees ook : Artsen waarschuwen: “Kinderen lopen tijdens coronacrisis kans op oogschade” Het bericht Belg eet gezonder door coronacrisis verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  42. Belg eet gezonder door coronacrisis (22/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
    De Belg kookt sinds de coronacrisis meer thuis, eet meer vers fruit en groenten en heeft meer belangstelling gekregen voor tuinieren. Dat blijkt...
    [naar artikel]
  43. Steeds minder vijftigers gaan met brugpensioen (05/08/2017 - De Morgen)
    In een jaar tijd telt ons land tienduizend minder bruggepensioneerden. Ook zijn er steeds minder mensen onder zestig die nog gebruik maken van het systeem. Toch heeft de oudere werknemer het nog steeds moeilijk op de arbeidsmarkt.
    [naar artikel]
  44. Belg spendeert zijn ecocheques steeds meer aan fietsen (22/09/2020 - Express)
    De fiets is steeds populairder, als vervoersmiddel en als hobby. Dat valt ook te zien aan hoe de Belg zijn... The post Belg spendeert zijn ecocheques steeds meer aan fietsen appeared first on Business AM.
    [naar artikel]
  45. Hoeveel fruit en groenten moeten we eten? 86% van de mensen weet het niet (15/06/2019 - Metro)
    Iedereen weet dat fruit en groenten belangrijk zijn voor de gezondheid. We leren het op school, horen het regelmatig in de media en proberen onze kinderen een evenwichtig dieet aan te leren. Maar ondanks alle inspanningen weten veel mensen nog steeds niet hoeveel groenten en fruit ze moeten eten, zo blijkt uit een nieuwe studie. Om het belang van genoeg groenten en fruit te onderlijnen, werd in het Verenigd Koninkrijk in 2003 een campagne gelanceerd. Mensen werd aangeraden om per dag vijf porties groenten en fruit binnen te spelen. Simpel, zo lijkt, maar de praktijk bewijst dat bijna niemand er iets van onthouden heeft. 86% van de Britten weet het niet De Britse Health and Food Supplements Information Service (HSIS) stelde een rapport op om te tonen hoe het zit met onze kennis van groenten en fruit. ‘State of the Nation: Dietary Trends in the UK – 20 Years On’ wees uit dat maar liefst 86% van de Britten geen benul heeft van hoeveel groenten en fruit ze per dag zouden moeten eten. Daardoor krijgt slechts een op de drie volwassen Britten genoeg vitaminen en mineralen binnen. Gebrek aan voedingsstoffen Voor het rapport baseerden de onderzoekers zich op de National Diet and Nutrition Survey en de bevindingen van Defra Family Food. Van alle Britten tussen de 19 en 64 jaar oud komt 31% aan vijf porties groenten en fruit per dag. Voor ouderen en jongeren ligt dat percentage nog lager. Een gevaarlijke trend, want een tekort aan mineralen en vitamines houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een vervroegd overlijden. Door de jaren heen krijgen mensen steeds minder vitamines binnen en dat is vooral een probleem voor ouderen, die sowieso al minder makkelijk voedingsstoffen opnemen in hun lichaam. Probeer dus om elke dag vijf porties groenten en fruit binnen te krijgen en voorzie genoeg variatie in je dieet. Lees ook : Deze groenten en fruit groeien eindeloos opnieuw Het bericht Hoeveel fruit en groenten moeten we eten? 86% van de mensen weet het niet verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.