Gruwelijke beelden over dierenleed, zoals bijvoorbeeld die uit het slachthuis van Izegem, hebben wel degelijk een effect op ons eetgedrag. Steeds meer mensen eten bewust minder vlees dan vroeger. De verkoop is in tien jaar tijd dan ook met een zevende gedaald. [naar artikel]
Na gruwelijke beelden uit slachthuizen slaan we aan het denken over onze eetgewoonten – soms bannen we vlees uit ons leven. “Maar zonder afdoende alternatieven zal het effect meestal van korte duur zijn.” [naar artikel]
Met de recente gruwelijke beelden uit enkele slachthuizen in het achterhoofd, hebben enkele BV's in samenwerking met EVA vzw een open brief de wereld ingestuurd. Daarin drukken onder meer Veerle Baetens, Murielle Scherre en Clara Cleymans hun boosheid uit, maar roepen ze anderen ook op om net zoals hen niet langer vlees te eten. "Wij hebben allemaal de keuze gemaakt om geen dieren meer te eten en die beslissing werkt bevrijdend." [naar artikel]
Undercoverfilmpjes van dierenleed in de media schokken wel, maar overtuigen niet om ook minder vlees te eten. “De huilende varkens maken triest en kwaad, maar veel minder varken gaan we er niet van eten”, zegt media-onderzoeker Sara Nelissen (KU Leuven). [naar artikel]
Verschillende studies hebben in het verleden al aangetoond dat minder vlees eten gezonder en beter voor het milieu is. Helemaal geen vlees eten en... [naar artikel]
hasselt 44 procent van de Belgen at vorig jaar minder vlees, vooral om gezondheidsredenen en door de schandalen over dierenmishandeling in slachthuizen. Toch is een samenleving zonder vlees nog niet voor morgen. “De vleesconsumptie zal bij elk schandaal blijven afnemen, maar niet volledig verdwijnen. Dat is een brug te ver.” [naar artikel]
Ieder jaar eet de Belg gemiddeld 1,3 kilogram minder vlees. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Volgens Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, heeft de daling onder meer te maken met de schandalen in de slachthuizen. [naar artikel]
44 procent van de Belgen at vorig jaar minder vlees, vooral om gezondheidsredenen en de dierenmishandeling in slachthuizen. Toch is een samenleving zonder vlees nog niet voor morgen. “De vleesconsumptie zal bij elk schandaal blijven afnemen, maar niet volledig verdwijnen. Dat is een brug te ver.” [naar artikel]
Wil je iets doen om de planeet te beschermen, dan is minder vlees en zuivel consumeren de keuze die het meest zoden aan de dijk zet. Dat toont de eerste grote en volgens insiders indrukwekkende studie naar de impact op onze omgeving van wat wij eten en drinken. [naar artikel]
Vandaag start de bewustwordingscampagne Dagen Zonder Vlees (DZV). Meer dan 100.000 Belgen beloven veertig dagen lang minder vlees te eten en om zorgvuldig om te springen met voedsel. “Wij willen meer aandacht voor de klimaatverandering”, zegt Marieke Dilles van DZV. “Enkel stoppen met vlees eten is dan niet de oplossing”, klinkt het bij de Boerenbond. [naar artikel]
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights legde met een camera vast hoe runderen in het slachthuis van de groep Verbist zwaar werden mishandeld. 'Deze schokkende filmpjes uit slachthuizen kunnen een katalysator zijn om vegetariër te worden', zegt Tobias Leenaert, oprichter van Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). Maar laat u vlees links liggen na nieuwe gruwelijke beelden? [naar artikel]
Op 1 maart start Dagen Zonder Vlees, dat is 40 dagen lang minder vis en vlees eten. Enkele HBvL enthousiastelingen en Chinese vrijwilligers hebben zich geëngageerd om de komende vastenperiode mee te doen. En we hopen dat jij ons vergezelt! [naar artikel]
Jarenlang kregen we van wetenschappers en diëtisten te horen dat we minder rood vlees moesten eten. De consumptie daarvan zou namelijk leiden tot... [naar artikel]
Gezondheidsoverwegingen en de klimaatverandering doen almaar meer mensen besluiten minder of geen vlees te eten. Vooral in Europa en de Verenigde Staten is die trend duidelijk. De opkomende economieën volgen. [naar artikel]
Minstens 100.000 Vlamingen hebben de intentie om de komende veertig dagen geen of minder vlees te eten. Ze hebben zich geregistreerd voor Dagen Zonder Vlees. Maar wordt er daardoor ook minder vlees gekocht? [naar artikel]
Onze vleeshonger ligt de planeet zwaar op de maag. Hoeveel vlees kunnen we nog eten, en welk vlees dan? Of moeten we allemaal aan de linzen en de kweeksteak? Aan de Universiteit van Oxford onderzoekt Tara Garnett welke plaats er nog is voor vlees in een duurzaam dieet. [naar artikel]
Een tiental bekende gezichten heeft een brief geschreven met daarin een oproep om geen vlees meer te eten. "Dat is de énige manier om er zeker [naar artikel]
Verschillende studies hebben in het verleden al aangetoond dat minder vlees eten gezonder en beter voor het milieu is. Helemaal geen vlees eten en volop kiezen voor andere bronnen van eiwitten kan miljoenen levens redden en de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen. Dat maakt het World Economic Forum (WEF) donderdag bekend. [naar artikel]
In 2006 at de Belg nog gemiddeld 94,2 kilo vlees per jaar, in 2015 was dat geslonken naar 84,1 kilo. Anderzijds werden in 2013 circa 304 miljoen dieren geslacht in België om op het bord van de modale Belg te belanden, in 2016 was het aantal toegenomen tot 319 miljoen dieren. “We zijn minder vlees gaan eten, maar dit leidt niet tot minder dierenleed”, zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp op basis van cijfers die ze kreeg van de federale minister van Landbouw. [naar artikel]
Overal ter wereld heeft de frontlinie van de coronapandemie zich verlegd naar slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven. Ook in België. Hoe komt dat? En is ons vlees nog veilig? [naar artikel]
Albert Heijn wil de Vlaming helpen om minder vlees te eten. De Nederlandse supermarktketen zet in zijn winkels in Vlaanderen prominent in op... [naar artikel]
Elke week sluit ergens in België een slagerij. En dat valt niet te verwonderen, want in 13 jaar tijd eten we een kwart minder vlees. Voor de resterende slagers zit er dan ook niets anders op dan het aanbod uit te breiden. “We moeten almaar meer inzetten op bereide schotels en vegetarische burgers”, klinkt het achter de koeltoog. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.