Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
VRT NWS

De nieuwe voedingsdriehoek praktisch: wat zit nu waar, en waarom?

19/09/2017 - 19:04
"Onze klassieke voedingsdriehoek is omgedraaid, na nieuwe richtlijnen van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Wat geeft dit concreet voor een hele resem voedingswaren die we elke dag kopen in de winkel? Voedingsexpert Patrick Mullie deed de test, en legt uit waarom bijvoorbeeld vis en eieren niet helemaal in het bovenste schuifje liggen."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. De nieuwe voedingsdriehoek doorgelicht: 'We mogen het belang van voeding niet overdrijven' (20/09/2017 - Knack)

De nieuwe voedingsdriehoek is zopas voorgesteld aan het grote publiek. Knack trok ermee naar professor Sander Kersten, de Nederlandse topexpert in voeding en gezondheid. 'Het wordt er niet bij gezegd, maar een voedingsdriehoek dringt mensen een schuldgevoel op.' [naar artikel]


2. Meer groenten, minder vlees en boter: de voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet (19/09/2017 - Gazet van Antwerpen)

Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken. [naar artikel]


3. Kritiek op vernieuwde voedingsdriehoek: 'Vlees gelijk stellen met snoep en chips is onverantwoord' (19/09/2017 - Knack)

Verschillende organisaties hebben bedenkingen bij de nieuwe voedingsdriehoek. [naar artikel]


4. Minder dierlijke producten en meer groenten: oude voedingsdriehoek op zijn kop (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)

Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond [naar artikel]


5. Nieuwe voedingsdriehoek is de oude op zijn kop gezet (19/09/2017 - VRT NWS)

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. En die staat letterlijk op z’n kop. De nadruk ligt in de nieuwe versie vooral op plantaardige en onbewerkte voedingsmiddelen. Voor het eerst worden voeding en beweging van elkaar losgekoppeld.  [naar artikel]


6. Minder dierlijke producten en meer groenten: de voedingsdriehoek is de oude op zijn kop gezet (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)

Vergeet het beeld dat je had van de voedingsdriehoek, want dat wordt helemaal omgegooid door het nieuwe exemplaar dat het Vlaams Instituut Gezond [naar artikel]


7. Vergeet de oude voedingsdriehoek: draai hem ondersteboven! (19/09/2017 - VRT NWS)

Professor Patrick Mullie is al lang een criticaster van het voedingsadvies dat we krijgen. Wat zegt hij nu over de nieuwe 'voedingsdriehoek'? Drie groepen zullen niet blij zijn: de voedingsindustrie, de melklobby en de voedingsgoeroe's. En dat is een goede zaak. [naar artikel]


8. Gedateerde voedingsdriehoek blijft de norm (29/03/2019 - De Morgen)

De nieuwe leidraad met voedings- en bewegingsrichtlijnen van Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) botst op kritiek. Basis blijft immers de actieve voedingsdriehoek die door deskundigen als gedateerd wordt bestempeld. [naar artikel]


9. KVLV Alken tovert nieuwe voedingsdriehoek op de borden tijdens demokookles (14/09/2018 - Het Belang van Limburg)

KVLV Alken centrum wil iedereen bewust maken en motiveren om elke dag gezonde voeding tot zich te nemen. Daarom organiseerde de vereniging op woensdag 12 september een demokookles met als thema 'de nieuwe voedingsdriehoek op je bord'. [naar artikel]


10. Wat vindt Pascale Naessens van de nieuwe voedingsdriehoek? "Er is niet langer één manier om gezond te eten" (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)

De voedingsdriehoek wordt op zijn kop gezet, met een hoofdrol voor groenten, fruit, peulvruchten en olijfolie. Het klinkt als een grote overwinning voor Pascale Naessens, die erg tevreden is met de nieuwe richtlijnen: “Ik denk dat het succes van mijn boeken ook heeft bijgedragen tot dit nieuwe model”. [naar artikel]


11. 1 jaar na de nieuwe voedingsdriehoek: wat hebben we geleerd? (19/09/2018 - VRT NWS)

Vorig jaar zette het Vlaams Instituut Gezond Leven de voedingsdriehoek letter op z'n kop. Bovendien kwam er ook nog eens een bewegingsdriehoek bij. Een jaar later blijkt dat de Vlaming wel bewust bezig is met gezonder eten maar nog steeds te weinig beweegt. [naar artikel]


12. Limburgse slagers reageren boos op nieuwe voedingsdriehoek die rood vlees en charcuterie veroordeelt (20/09/2017 - Het Belang van Limburg)

De Limburgse slagers zijn boos. Want volgens de vernieuwde voedingsdriehoek van de Vlaamse overheid moeten we veel minder rood vlees eten en liefst zelfs stoppen met het eten van charcuterie. De voedingsdriehoek is een richtlijn voor mensen die gezond en evenwichtig willen eten. Maar de slagers zijn het totaal niet eens met de vooropgestelde criteria. [naar artikel]


13. 5 conclusies die je moet trekken over de nieuwe voedingsdriehoek (20/09/2017 - De Morgen)

Er is eindelijk een opvolger voor de voedingsdriehoek. Die plaatst plantaardig en puur eten boven dierlijke en bewerkte producten. Samengevat: welkom noten, vaarwel filet de sax. Dit zijn vijf conclusies die je moet trekken. [naar artikel]


14. De voedingsdriehoek bestaat 50 jaar én krijgt deze ochtend een vervanger: hoe het begon (19/09/2017 - VRT NWS)

Deze ochtend zal het Vlaams Instituut Gezond Leven een nieuwe “voedingsdriehoek” voorstellen. Al weten we pas om 10 uur of het effectief opnieuw een driehoek zal zijn. Wordt het een verbeterde versie van de bekende driehoek, of een volledig nieuwe voorstelling? Het eerste model ontstond 50 jaar geleden al en zag er toen compleet anders uit.  [naar artikel]


15. Voedingsdriehoek kijkt nu ook naar milieu (04/05/2021 - De Standaard)

De voedingsdriehoek is uitgebreid met een component milieu. Blijkt dat gezond eten doorgaans beter is voor de planeet. [naar artikel]


16. Gezond eten volgens de voedingsdriehoek (14/04/2023 - Gezond.be)

Tussen al het diëten door vergeten we wel eens dat er simpelere manieren zijn om gezond te eten. De voedingsdriehoek is een handige tool die duidelijk weergeeft wat de do’s en don’ts zijn als het om gezonde voeding gaat. De driehoek wordt uitvoerig besproken in een aflevering van de podcast ‘Wat ligt er op uw […] Het bericht Gezond eten volgens de voedingsdriehoek verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]


17. “Nieuwe voedingsdriehoek is moedig, maar mensen gaan niet gezonder eten door enkel een tekening” (19/09/2017 - Het Belang van Limburg)

Vanmorgen heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven zijn nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld, waarbij plantaardige voeding centraal staat. “Dit is een moedig model, maar niet iedereen zal er blij mee zijn“ zegt Patrick Mullie, hoogleraar voeding aan de Erasmushogeschool en Vrije Universiteit Brussel. [naar artikel]


18. Nieuwe voedingsdriehoek houdt rekening met milieu-impact van voeding (04/05/2021 - Knack)

De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven , die de burgers een leidraad wil bieden voor een gezond voedingspatroon, is verruimd en houdt voortaan nog meer rekening met de impact die voeding heeft op het milieu. [naar artikel]


19. Onderaan de voedingsdriehoek, maar gepromoot door VLAM: biefstuk-friet (10/10/2017 - VRT NWS)

Een nieuwe campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) die biefstuk-friet promoot, is een doorn in het oog van oppositiepartij Groen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Compleet onaanvaardbaar", vindt Bart Caron van Groen, want rood vlees staat helemaal onderaan de nieuwe voedingsdriehoek en frieten vallen er zelfs buiten. Het VLAM en bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) verdedigen de campagne.  [naar artikel]


20. Veel kritiek op nieuwe voedingsdriehoek (19/09/2017 - De Morgen)

[naar artikel]


21. Nieuwe voedingsdriehoek letterlijk op zijn kop (19/09/2017 - De Morgen)

[naar artikel]


22. Voedingsdriehoek krijgt update: gezondheid planeet telt ook mee (04/05/2021 - De Morgen)

Minder vlees, meer fruit en kraantjeswater. Het is slechts een greep uit de tips die de geüpdatete voedingsdriehoek ons geeft. Die zal voortaan ook de milieu-impact van onze voeding in rekening brengen. ‘Want wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.’ [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!