Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

23 October 2021
23:20 uur

Kostprijs rusthuizen nooit zo hoog: driekwart kan verblijf niet meer betalen

Gazet van Antwerpen

13/12/2017 - 06:38

Driekwart van de rusthuisinwoners kunnen met hun pensioen de factuur van hun verblijf niet betalen. “En het zal niet verbeteren.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Kostprijs rusthuis piekt (13/12/2017 - De Standaard)
  Driekwart van de rusthuisbewoners kan met zijn pensioen de factuur van het verblijf niet betalen. ‘En de kosten blijven ondertussen stijgen.’
  [naar artikel]
 2. Driekwart kan rusthuis niet van pensioen betalen (13/12/2017 - Knack)
  Driekwart van de rusthuisbewoners kan met zijn pensioen de factuur van het verblijf niet betalen.
  [naar artikel]
 3. Privérusthuizen weigeren Sabambijdrage te betalen (13/04/2019 - De Morgen)
  De private rusthuizen verenigd in de koepel Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS) willen de Sabambijdrage voor het afspelen van muziek in hun rusthuizen niet betalen. Dat staat in de nieuwsbrief van de FOS. De federatie roept ook de andere rusthuiskoepels, zoals Zorgnet Vlaanderen en het VVSG, op om de aangifte niet te betalen.
  [naar artikel]
 4. Al 200.000 lezers gebruikten de RUSTHUISWIJZER: vergelijk alle rusthuizen in jouw buurt om de beste keuze te maken (21/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Al meer dan 200.000 lezers hebben de Rusthuiswijzer van Het Nieuwsblad gebruikt. Een degelijk rusthuis vinden is immers geen makkelijke zoektocht. De Rusthuiswijzer bundelt alle informatie over alle Vlaamse rusthuizen: van de kostprijs, de oppervlakte van een gemiddelde kamer en het aantal personeelsleden tot de bewonerstevredenheid en de prijs van een pintje in de cafetaria. Via De Rusthuiswijzer kan je de fiches van rusthuizen in dezelfde regio oproepen en ze vergelijken.
  [naar artikel]
 5. Nooit meer betalen - Frederik De Bosschere (20/04/2017 - De Redactie)
  Na mobiel bankieren zal ook betalen met de smartphone ons leven makkelijker maken. Maar door technologische doorbraken zullen we nooit meer zelf moeten betalen. Dan hoeft u nooit nog de rekening te vragen op restaurant.
  [naar artikel]
 6. Driekwart van de zelfstandigen heeft moeite om de huur te betalen (24/12/2020 - Express)
  Driekwart van de zelfstandigen met een handelspand heeft sinds het begin van de coronacrisis grote moeilijkheden om de huur te... The post Driekwart van de zelfstandigen heeft moeite om de huur te betalen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 7. Rusthuis nu al 300 euro te duur voor pensioen en het einde is nog niet in zicht (13/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  In twee jaar tijd steeg de gemiddelde kostprijs van een rusthuisverblijf met 75 euro tot 1.665 euro per maand. Het ziet er naar uit dat de stijging zich de komende jaren zal doorzetten. Nu al volstaat voor driekwart van de rusthuisbewoners het pensioen niet om de factuur te betalen.
  [naar artikel]
 8. Grondwaterstand weer ‘normaal’ tot ‘zeer hoog’ op driekwart van de plaatsen dankzij nat begin van de zomer (08/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Op meer dan driekwart van de meetplaatsen staat het grondwater weer op een normaal tot zeer hoog peil voor de tijd van het jaar. Dat laat minister van Omgeving Zuhal Demir donderdag weten. De opeenvolgende droge zomers waren de afgelopen jaren goed voor een daling van de standen op 57 procent van de meetplaatsen.
  [naar artikel]
 9. Meer betalen voor minder personeel: “Commerciële rusthuizen maken heel wat winst ten koste van personeelsinzet” (28/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Wat velen al lang beweren, staat nu voor het eerst zwart op wit: commerciële rusthuizen zetten minder zorgpersoneel in dan andere. Nochtans betalen de bewoners daar gemiddeld een pak meer. “Er wordt heel wat winst gemaakt, en nu blijkt heel duidelijk dat dit ten koste gaat van de personeelsinzet.”
  [naar artikel]
 10. Grondwater weer op normaal tot zeer hoog peil op driekwart van de plaatsen dankzij nat begin van de zomer (08/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  Op meer dan driekwart van de meetplaatsen staat het grondwater weer op een normaal tot zeer hoog peil voor de tijd van het jaar. Dat laat minister van Omgeving Zuhal Demir donderdag weten. De opeenvolgende droge zomers waren de afgelopen jaren goed voor een daling van de standen op 57 procent van de meetplaatsen.
  [naar artikel]
 11. Rusthuizen mogen niet meer zelf beslissen over bezoekregeling (25/08/2020 - De Tijd)
  20:09 De Vlaamse rusthuizen mogen alleen nog hun deuren sluiten bij een corona-uitbraak in de instelling. Ondanks die uniforme instructie vanuit de Vlaamse overheid blijken enkele rusthuizen er zich niet aa...
  [naar artikel]
 12. “Ga ik dat wel kunnen betalen met mijn pensioen?” Al jullie vragen over rusthuizen beantwoord door experts (01/04/2021 - Het Nieuwsblad)
  Hoe kan het dat een verblijf in een rusthuis 1.800 euro per maand kost? Moet je in quarantaine als nieuwe bewoner? En wanneer komt er weer een normale bezoekregeling? Het coronajaar heeft het leven in een rusthuis op zijn grondvesten doen daveren. Wij kregen meer dan 100 lezersvragen over onze woonzorgcentra, die we laten beantwoorden door experts.
  [naar artikel]
 13. “Zij betalen niet mee aan onze scholen, ziekenhuizen, rusthuizen, pensioenen en wegen? Wel, dan kopen wij hun Nike-schoenen niet meer” (09/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Blijkbaar kiezen sommige grote bedrijven zelf hoeveel belastingen ze betalen. Ze huren gewiekste accountants in die graag geld laten reizen naar paradijselijke oorden en zo de gebruikelijke belastingkanalen omzeilen. Dat is zelfs niet eens strafbaar. Ontwijken mag, ontduiken niet. Misschien is dat nog het ergste.
  [naar artikel]
 14. “Patiënt durft niet te beginnen over kostprijs bij dokter” (18/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Heel wat patiënten weten op voorhand niet hoeveel ze bij een bepaalde zorgverlener zullen betalen. Dat blijkt uit een enquête van de Christelijke Mutualiteiten (CM). “Vandaag 18 april, op de dag van de patiëntrechten, willen wij zorgverleners en patiënten oproepen om ook het gesprek aan te gaan over de kostprijs van een behandeling”, zegt de CM
  [naar artikel]
 15. “Patiënt durft niet te beginnen over kostprijs bij dokter” (18/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Heel wat patiënten weten op voorhand niet hoeveel ze bij een bepaalde zorgverlener zullen betalen. Dat blijkt uit een enquête van de Christelijke Mutualiteiten (CM). “Vandaag 18 april, op de dag van de patiëntrechten, willen wij zorgverleners en patiënten oproepen om ook het gesprek aan te gaan over de kostprijs van een behandeling”, zegt de CM
  [naar artikel]
 16. Hoe dichter bij kust, hoe meer betalen? Niet als het aan rechtbank ligt (27/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het gemeentebestuur van De Haan gaat in beroep tegen het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg van Brugge die zegt dat bepaalde belastingtarieven in De Haan strijdig zijn met het gelijkheidsprincipe. Wie in De Haan een tweede verblijf heeft, betaalt namelijk meer hoe dichter dat verblijf bij de kust ligt.
  [naar artikel]
 17. KAART. Zoveel betaalde u vorig jaar voor uw politiezone (22/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Fusies van politiezones leiden niet noodzakelijk tot een lagere kostprijs voor de inwoners. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De kostprijs verschilt ook fors van gemeente tot gemeente. Zo betalen Hasselaren drie keer meer aan hun lokale politie dan inwoners van Meeuwen-Gruitrode.
  [naar artikel]
 18. Meer speelruimte voor wie tweede verblijf koopt (08/10/2021 - De Tijd)
  15:44 Wie dit jaar een tweede verblijf koopt, zal daarop nog altijd het lagere registratietarief van 10 procent betalen. Mensen die verhuizen naar een andere woning, kunnen rekenen op een tarief van 3 proce...
  [naar artikel]
 19. Grondwater weer normaal op driekwart van de plaatsen (08/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Op meer dan driekwart van de meetplaatsen staat het grondwater weer op een normaal tot zeer hoog peil voor de tijd van het jaar. Dat zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De opeenvolgende droge zomers waren de afgelopen jaren goed voor een daling van de standen op 57 procent van de meetplaatsen.
  [naar artikel]
 20. Steeds meer politici ronselen volmachten in rusthuizen (19/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zorgnet Icuro, de koepel van de rusthuizen en zorginstellingen, roept rusthuizen op om maatregelen te nemen om te voorkomen dat politici volmachten...
  [naar artikel]
 21. CD&V’ster stelt zich ernstige vragen bij promoties voor rusthuizen (15/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) stelt zich ernstige vragen bij de promoties en kortingen die woonzorgcentra aanbieden in hun zoektocht naar nieuwe bewoners. “Waarom zouden bewoners die al langer in een woonzorgcentrum wonen meer moeten betalen dan nieuwe bewoners die een tijdelijk gratis verblijf of een verlaagd tarief voor het leven krijgen?”
  [naar artikel]
 22. Kan je lekker eten voor drie euro? Dit krijgen bewoners in Vlaamse rusthuizen voorgeschoteld (24/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een handvol euro voor drie maaltijden. Meer budget hebben de woonzorgcentra niet. Nochtans kost het verblijf in een rusthuis in Vlaanderen gemiddeld meer dan 50 euro. Waar gaat al dat geld dan in godsnaam naartoe?
  [naar artikel]
 23. Politierechters pleiten voor lagere verkeersboetes: “De meesten betalen de boetes toch nooit” (07/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  “De verkeersboetes die we nu moeten opleggen, zijn veel te hoog. Zinloos, want velen ­betalen niet.” En dus doen twee politierechters een opmerkelijk voorstel: “Verláág de boetes, maar ín ze dan wel.”
  [naar artikel]
 24. BEREKEN ZELF: Zal uw pensioen hoog genoeg zijn om een rusthuis in uw buurt te betalen? (03/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Bij heel wat mensen leeft de angst dat ze met hun krap pensioentje met moeite een verblijf in een woonzorgcentrum zullen kunnen betalen. Gemiddeld betaal je voor een eenpersoonskamer 1.800 euro per maand, zonder supplementen. De prijzen kunnen sterk verschillen per rusthuis. Met onze tool in dit artikel ontdekt u snel welke woonzorgcentra in uw regio binnen uw portemonnee passen.
  [naar artikel]
 25. "Dagelijks fouten met medicatie", verpleegster doet boekje open over wantoestanden in rusthuizen (21/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Beperkte budgetten en een dreigend tekort aan verpleegkundigen maakt dat de werkdruk in rusthuizen erg hoog is. Verpleegster Liesbet Claeys maakt
  [naar artikel]
 26. Vreemdelingen moeten voortaan meer betalen voor verblijfsaanvraag (27/01/2017 - De Redactie)
  Vanaf maart betalen ze 300 in plaats van 215 euro, zo heeft de ministerraad beslist na een voorstel van Francken. Voor gezinshereniging en studentenvisa gaat de kostprijs van 160 naar 200 euro.
  [naar artikel]
 27. Francken maakt verblijfsaanvraag voor vreemdelingen pak duurder (27/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Vreemdelingen moeten vanaf 1 maart een hogere bijdrage betalen voor aanvragen voor humanitaire regularisatie en andere aanvragen tot lang verblijf. De kostprijs stijgt met 135 euro naar 350 euro, zo heeft de regering beslist. “Voor wat, hoort wat”, luidt het.
  [naar artikel]
 28. Vlaams minister van Jeugd Dalle wil geen tests op zomerkamp: "Kostprijs is onverantwoord hoog" (06/04/2021 - VRT NWS)
  Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) wil dat de jeugdkampen tijdens de zomer sowieso kunnen doorgaan. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Hij wil ook niet dat jongeren en kinderen een PCR-test moeten ondergaan als ze op kamp zouden gaan. Volgens de minister zullen de protocollen die bestaan, volstaan om de kampen te kunnen organiseren. Bovendien zou de kostprijs van het testen van kinderen en jongeren onverantwoord hoog zijn.
  [naar artikel]
 29. Hoteltaks voor rusthuizen: tot 1.600 euro extra per kamer (28/03/2019 - De Morgen)
  De rusthuizen in Evere moeten voortaan een extra belasting betalen, die oploopt tot 1.600 euro per jaar per kamer. 'Dit is geld zoeken op de kap van een zeer kwetsbare groep.'
  [naar artikel]
 30. Minder zorgpersoneel in commerciële rusthuizen (28/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Per honderd bewoners zetten commerciële rusthuizen 33 personeelsleden in, tegenover 39 in de vzw-rusthuizen en 43 in de openbare OCWM-rusthuizen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA). Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
  [naar artikel]
 31. Politierechters pleiten voor lagere verkeersboetes: “De meesten betalen toch nooit” (07/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  “De verkeersboetes die we nu moeten opleggen, zijn veel te hoog. Ze zijn zinloos, want velen betalen ze niet.” En dus doen twee politierechters een opmerkelijk voorstel: “Verlaag de boetes, maar dan moeten ze wel geïnd worden.”
  [naar artikel]
 32. Woonzorggroep verplicht dragen FFP2-masker voor bezoekers in 121 rusthuizen (20/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Senior Living Group, die 121 rusthuizen uitbaat in België, verplicht vanaf vandaag het dragen van FFP2-mondmaskers door bezoekers in hun woonzorgcentra. Dat heeft hun crisiscel besloten: “We willen alles doen om nieuwe besmettingen te vermijden.” Bezoekers moeten betalen voor een FFP2-masker dat ze bij de rusthuizen kunnen krijgen. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel.
  [naar artikel]
 33. Plots is er weer plaats: kwart Vlaamse rusthuizen heeft bedden op overschot (25/09/2018 - VRT NWS)
  Eén op de vier Vlaamse rusthuizen heeft plaatsen op overschot. Dat blijkt uit een onderzoek van adviescentrum Probis en ING bij meer dan 500 instellingen. De cijfers zijn opmerkelijk omdat er 10 jaar geleden nog lange wachtlijsten waren bij de rusthuizen. 
  [naar artikel]
 34. Bijna helft rusthuizen wordt nóg duurder (22/07/2016 - De Standaard)
  De prijzen van de rusthuizen blijven maar stijgen, merkt Vlaams parlementslid Jan Bertels (SP.A). Het voorbije anderhalf jaar hebben 320 van de 800 rusthuizen een aanvraag ingediend om hun tarieven te verhogen.
  [naar artikel]
 35. CD&V’ster stelt zich vragen bij promoties voor rusthuizen: kortingen kunnen, maar dan moet iedereen ze krijgen, ook vroegere bewoners (15/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) stelt zich ernstige vragen bij de promoties en kortingen die woon-zorgcentra aanbieden in hun zoektocht naar nieuwe bewoners. “Waarom zouden bewoners die al langer in een woon-zorgcentrum wonen meer moeten betalen dan nieuwe bewoners die een tijdelijk gratis verblijf of een verlaagd tarief voor het leven krijgen?”
  [naar artikel]
 36. Vier op de tien rusthuizen verhogen prijzen (22/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De prijzen van de rusthuizen blijven maar stijgen. Het voorbije anderhalf jaar hebben 320 van de 800 rusthuizen een aanvraag ingediend om één of
  [naar artikel]
 37. Elektronisch kunnen betalen wordt binnenkort wellicht verplicht: “Vasthouden aan cash betalen niet meer van deze tijd” (14/01/2021 - VRT NWS)
  Sinds de start van de coronacrisis is het aantal elektronische betalingen sterk gestegen. Toch blijkt uit een rondvraag van De Inspecteur dat verschillende handelaars nadrukkelijk vragen om meer cash te betalen. Sommigen zijn zelfs gestopt met het aanvaarden van elektronische betalingen. De transactiekosten zouden te hoog zijn. Volgens UNIZO wordt er intussen gewerkt aan een verplichting voor handelaars om elektronisch betalen aan te bieden.
  [naar artikel]
 38. Waarom je wel/niet/nooit meer dan 500 euro voor een smartphone zou moeten betalen (29/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vroeger was niet alles beter, maar een telefoon kostte tien jaar geleden alleszins geen maandloon. Toch bestaan er steeds meer smartphones waar je meer dan 1.500 euro voor betaalt. Hoe komt dat? En is het nog de moeite waard om die meerprijs te betalen?
  [naar artikel]
 39. ‘Patiënt weet vaak niet hoeveel hij zal betalen’ (18/04/2017 - De Standaard)
  Heel wat patiënten weten op voorhand niet hoeveel ze bij een bepaalde zorgverlener zullen betalen. Dat blijkt uit een enquête van de Christelijke Mutualiteiten (CM). ‘Vandaag 18 april, op de dag van de patiëntrechten, willen wij zorgverleners en patiënten oproepen om ook het gesprek aan te gaan over de kostprijs van een behandeling’, klinkt het.
  [naar artikel]
 40. Vlaamse rusthuizen eisen compleet bezoekverbod (11/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse rusthuizen vragen minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om – zoals in Brussel en Wallonië – het bezoek aan rusthuizen tijdelijk volledig te verbieden.
  [naar artikel]
 41. Vlaamse rusthuizen eisen bezoekverbod tot eind deze maand (11/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse rusthuizen hebben Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om gevraagd het bezoek aan rusthuizen tijdelijk te verbieden. Dat...
  [naar artikel]
 42. Rusthuizen kregen al 90 miljoen als compensatie voor leegstand (08/02/2021 - De Tijd)
  08:55 In 240 Vlaamse rusthuizen staat meer dan een op de tien kamers leeg. In 76 centra zelfs meer dan een op de vijf. Door de sterfgevallen in de coronacrisis dreigt het probleem alleen maar groter te word...
  [naar artikel]
 43. Teruggekeerde Syriëstrijders zijn de grootste zorg niet meer (15/01/2019 - De Morgen)
  Van de 100 Syrië-strijders die terug in ons land verblijven, wordt driekwart niet meer beschouwd als een ernstig terroristisch gevaar. Bij de vrouwen is dat 90 procent. De grootste dreiging gaat nu uit van geradica­liseerden die nooit zijn vertrokken.
  [naar artikel]
 44. Kostprijs opruimen zwerfvuil hoger dan 49 miljoen van Schauvliege (16/06/2017 - Apache)
  Schauvliege communiceert dat opruimen zwerfvuil 49 miljoen euro kost. Apache berichtte eerder dat die kostprijs dubbel zo hoog ligt.
  [naar artikel]
 45. 1 op 7 de rusthuizen duurder (03/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan één op de zeven Vlaamse rusthuizen heeft afgelopen jaar z'n prijzen verhoogd. Sp.a pleit daarom opnieuw voor een maximum- factuur in de...
  [naar artikel]
 46. 1 op 7 de rusthuizen duurder (03/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan één op de zeven Vlaamse rusthuizen heeft afgelopen jaar z'n prijzen verhoogd. Sp.a pleit daarom opnieuw voor een maximum- factuur in de...
  [naar artikel]
 47. Rusthuizen moeten taboe homoseksualiteit doorbreken: “Het kan toch niet dat ik de enige homo in het rusthuis ben?” (19/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het Gentse OCMW haalde een Nederlandse experte in huis om holebi’s zich beter te doen thuisvoelen in de rusthuizen. Het taboe rond homoseksualiteit bij zestigplussers is nog te groot. “In het rusthuis weten ze dat ik homo ben, maar we spreken er nooit over”, zegt André Oosterlinck (88).
  [naar artikel]
 48. Van ode door schlagerzanger tot raambezoek op corona-afdeling: zo willen rusthuizen onze oma’s toch fijne Moederdag geven (07/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Geen knuffels of familiefeest voor mama. Zondag wordt een Moederdag zoals we die nooit eerder hebben beleefd, zeker in onze rusthuizen. Zij doen...
  [naar artikel]
 49. Van ode door schlagerzanger tot raambezoek op covid-afdeling: zo willen rusthuizen onze oma’s toch fijne Moederdag geven (07/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Geen knuffels of familiefeest voor mama. Zondag wordt een Moederdag zoals we die nooit eerder hebben beleefd, zeker in onze rusthuizen. Zij doen...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.