Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Belang van Limburg

“Insecten eten is gezond én goed voor ecologische voetafdruk”

17/01/2018 - 13:33
"Eetbare insecten zijn een volwaardig en gezond voedingsmiddel en hebben bovendien in vergelijking met vlees ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. “Ze stoten immers amper broeikasgassen uit en vergen weinig water en ruimte. Je kan ze dus heel wat milieuvriendelijker kweken dan bijvoorbeeld runderen.” Dat stelt de Leuvense hoogleraar en microbiologe Leen Van Campenhout in Campuskrant."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. 18 IN 18: Houden jongeren rekening met hun ecologische voetafdruk? (12/10/2018 - VRT NWS)

In de online videoreeks 18 IN 18, een samenwerking tussen Studio Brussel en VRT NWS, vertellen 18 jonge mensen die zondag voor het eerst gaan stemmen ons wat hen bezighoudt. Proberen ze rekening te houden met hun ecologische voetafdruk? Kopen ze bewust wat ze eten? Denken ze dat zij de wereld kunnen veranderen? [naar artikel]


2. Kloof ecologische voetafdruk tussen arm en rijk wordt steeds groter (08/02/2022 - Express)

Rijke mensen hebben een onevenredig grote ecologische voetafdruk. Hun aandeel in de wereldwijde emissies van broeikasgassen neemt zelfs nog steeds toe. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers van de Sheffield Hallam University. De Britse onderzoekers merken dan ook op dat het verminderen van de ecologische voetafdruk van de rijkste bevolkingsgroepen in de wereld misschien […] [naar artikel]


3. Ecologische voetafdruk van bitcoin even groot als Londen (11/03/2021 - Express)

De waardestijging van de bitcoin de voorbije periode dreigt ook de ecologische voetafdruk van zijn productie drastisch te doen oplopen. De ontginning van de cryptomunt kan daardoor zelfs evenveel emissies veroorzaken als de volledige Londense metropool. Dat blijkt uit de Bitcoin Energy Consumption Index van de Nederlandse econoom Alex de Vries, die echter betoogt dat […] The post Ecologische voetafdruk van bitcoin even groot als Londen appeared first on Business AM. [naar artikel]


4. Topvoetballers hebben een zware ecologisch voetafdruk (19/12/2019 - Express)

De beste voetbalspelers ter wereld produceren met hun reizen minstens 505 ton koolstofdioxide per jaar. Hun ecologische voetafdruk ligt daarmee ver boven de gemiddelde uitstoot van de algemene bevolking. Dat zegt een studie van wetenschappers aan het Tyndall Centre for Climate Change Research. De onderzoekers keken voor hun studie naar de ecologische voetafdruk van de […] The post Topvoetballers hebben een zware ecologisch voetafdruk appeared first on Business AM. [naar artikel]


5. Zo verklein je je ecologische voetafdruk en bespaar je nog geld ook (29/07/2021 - Het Nieuwsblad)

29 juli is dit jaar Earth Overshoot Day, de dag waarop we alle natuurlijke hulpbronnen en voedsel die de aarde in twaalf maanden kan produceren hebben opgebruikt. Als we nu nog bij produceren - wat we zeker gaan doen - plegen we roofbouw. Om daaraan te verhelpen, kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen. Wij geven tips, die nog eens goed zijn voor jouw portemonnee ook. [naar artikel]


6. Zo verklein je de ecologische voetafdruk van je interieur (20/10/2019 - Het Belang van Limburg)

Je neemt herbruikbare zakjes mee naar de supermarkt, engageert je voor initiatievenals ‘mei plastiekvrij’ en elke vrijdag is het bij jou veggiedag. Prima, maar waar moet je nu precies op letten als je de ecologische voetafdruk van je interieur wilt verkleinen? [naar artikel]


7. “Als je die wormen ziet, is het even doorbijten maar eigenlijk eten we al jaren insecten”: experts over koken met insecten (02/12/2021 - Het Laatste Nieuws)

Ze zijn gezond en ecologisch verantwoord, maar niemand begint te watertanden als er ‘sprinkhaan op een bedje van prei’ op het menu staat. Toch kan koken met insecten best smakelijk zijn. “Vervang één van de ingrediënten in een recept eens door krekels of meelwormen”, zegt insectenkok Margot Nuyttens. Diëtiste Sanne Mouha legt uit waarom insecten ook gezond kunnen zijn. [naar artikel]


8. Vandaag Earth Overshoot Day: zo verklein je je ecologische voetafdruk en bespaar je geld (29/07/2021 - Gazet van Antwerpen)

29 juli is dit jaar Earth Overshoot Day, de dag waarop we alle natuurlijke hulpbronnen en voedsel die de aarde in twaalf maanden kan produceren hebben opgebruikt. Als we nu nog bij produceren - wat we zeker gaan doen - plegen we roofbouw. Om daaraan te verhelpen, kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen. Wij geven tips, die nog eens goed zijn voor jouw portemonnee ook. [naar artikel]


9. Online vergaderen doet ecologische voetafdruk exploderen (23/01/2021 - Knack)

Online vergaderen zonder webcam bespaart je niet alleen een hoop opruimwerk in huis, het is ook aanzienlijk beter voor de planeet. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de ecologische voetafdruk van dataverkeer. [naar artikel]


10. Atlas Copco investeert bijna een miljoen om ecologische voetafdruk in Hoeselt te verkleinen (12/04/2021 - Het Belang van Limburg)

Atlas Copco heeft in Hoeselt 900.000 euro geïnvesteerd om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Het energieverbruik en de CO2-uitstoot zijn zo met 34 procent gedaald. De investering bewijst dat het Zweedse beursgenoteerde moederbedrijf het goed meent met het distributiecentrum in Hoeselt en de werkgelegenheid opnieuw verankert voor de langere termijn. [naar artikel]


11. Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Spring dan eens binnen bij RICO LAB (10/02/2020 - Metro)

Een lekkere en gezonde voorraadkast, we weten vaak niet waar te beginnen. Bij RICO LAB in Deurne weten ze wél raad. In de buurtwinkel kan je niet alleen terecht voor je lokaal geteelde groenten, maar ook voor ecologische workshops, waaronder ‘Mijn voorraadkast’. Een workshop waarbij je te weten komt wat je allemaal in huis nodig […] Het bericht Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Spring dan eens binnen bij RICO LAB verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


12. “Vervuilende elite”: Economische bovenlaag heeft onevenredig grote ecologische voetafdruk (02/11/2022 - Express)

De economische elite heeft een veel grotere ecologische voetafdruk dan de rest van de bevolking. Dat blijkt uit een studie van de ecologische denktank Autonomy, gebaseerd op een analyse van de inkomens en de emissies die in het Verenigd Koninkrijk over een periode van twintig jaar konden worden geregistreerd. Daarbij wordt opgemerkt dat het hoogste […] [naar artikel]


13. Spinnen eten jaarlijks dubbel zo veel insecten als mensen vlees en vis eten (15/03/2017 - De Redactie)

Uit onderzoek is gebleken dat spinnen elk jaar 400 tot 800 miljoen ton aan prooien verorberen, vooral insecten. Zelf dienen ze dan weer als voedsel voor talloze insecten en vogels. [naar artikel]


14. Eerste moderne mensen in Europa hadden grotere ecologische voetafdruk dan neanderthalers (21/03/2019 - Het Laatste Nieuws)

Dat de moderne mens een aanzienlijke ecologische voetafdruk heeft, is bekend. Maar ook onze eerste voorouders in Europa brachten 40.000 jaar... [naar artikel]


15. Vervangen we binnenkort al onze suiker door insecten? (07/02/2020 - Metro)

Onderzoekers van de UGent hebben suikers in een wafel kunnen vervangen door insectenvet. De bedoeling van het onderzoek was om te zien of er een gezonder en goedkoper alternatief is voor de zoetigheden.  Insectenvet moet ons eten gezonder maken. UGent heeft daarom een proef uitgetest op wafels. Daarbij pasten ze de boter van wafels deels […] Het bericht Vervangen we binnenkort al onze suiker door insecten? verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


16. Hier gaan ze insecten kweken op industriële schaal: “Vliegen, wormen, kakkerlakken en krekels zijn eten van de toekomst” (31/01/2018 - Het Nieuwsblad)

Bij Inagro in Beitem is een nieuw onderzoekscentrum voor het kweken van insecten geopend. Samen met hogeschool Vives voeren ze er al jaren onderzoek naar hoe je insecten op grote schaal kunt kweken. “Insecten maken deel uit van het eten van de toekomst.” [naar artikel]


17. Vlaamse school leert leerlingen insecten te eten (10/03/2017 - Het Belang van Limburg)

Onder het motto ‘To meat or not to meat’ start het H. Hartinstituut in Heverlee een campagne om insecten te eten in plaats van vlees. Insecten eten is immers duurzamer omdat er minder energie, land en water nodig is voor de kweek ervan. Het wordt de komende drie jaar als een klimaatproject financieel gesteund door de provincie Vlaams-Brabant. [naar artikel]


18. Minder rund en meer kip eten verkleint ecologische voetafdruk, maar verhoogt risico op nieuwe virussen (13/11/2022 - De Morgen)

[naar artikel]


19. Waarom té gezond eten ook ongezond kan zijn (10/06/2018 - De Morgen)

Is gezond eten een obsessie geworden? Ja, vrezen de experts. Want té gezond willen eten is allesbehalve gezond. Niet voor het lichaam en niet voor de geest. 'Ik heb liever dat mensen een chocoladewafel eten en ervan genieten, dan dat ze dat compenseren met een stapel rijstwafels.' [naar artikel]


20. Google gaat cloudgebruikers hun ecologische voetafdruk tonen (13/10/2021 - Express)

Lees dit artikel: Google gaat cloudgebruikers hun ecologische voetafdruk tonen Google’s cloud-computingafdeling heeft tools onthuld om klanten te helpen hun impact op het milieu te monitoren en te verminderen. Deze stap maakt onderdeel uit van de bredere inspanningen van het bedrijf om klimaatverandering tegen te gaan.  Klanten kunnen nu een koolstofvoetafdrukfunctie gebruiken om de bruto-emissies te zien die gepaard gaan met hun gebruik van het […] Lees dit artikel: Google gaat cloudgebruikers hun ecologische voetafdruk tonen [naar artikel]


21. “Gezond leven is meer dan evenwichtig eten” (09/02/2018 - Het Belang van Limburg)

Genoeg slapen, gezond eten, in beweging blijven en op tijd de nodige ontspanning inlassen. Gezond leven maakt het een student gemakkelijker om goed te studeren. “Maar het is belangrijk om onder gezond leven meer te verstaan dan dat”, zegt Eva Hendrickx, van de dienst studentenvoorzieningen van de UCLL. “Ook geestelijke gezondheid en goed in je vel zitten spelen een grote rol.” [naar artikel]


22. “Als je die wormen ziet, is het even doorbijten maar eigenlijk eten we al jaren insecten”: experts vertellen hoe je ze best klaarmaakt (02/12/2021 - Het Laatste Nieuws)

Ze zijn gezond en ecologisch verantwoord, maar niemand begint te watertanden als er ‘sprinkhaan op een bedje van prei’ op het menu staat. Toch kan koken met insecten best smakelijk zijn. “Vervang één van de ingrediënten in een recept eens door krekels of meelwormen”, zegt insectenkok Margot Nuyttens. Diëtiste Sanne Mouha legt uit waarom insecten ook gezond kunnen zijn. [naar artikel]


23. School uit Heverlee leert leerlingen insecten eten (10/03/2017 - De Standaard)

Onder het motto ‘To meat or not to meat’ start het H. Hartinstituut in Heverlee een campagne om insecten te eten in plaats van vlees. Insecten eten is immers duurzamer omdat er minder energie, land en water nodig is voor de kweek ervan. Het wordt de komende drie jaar als een klimaatproject financieel gesteund door de provincie Vlaams-Brabant. [naar artikel]


24. School uit Heverlee leert leerlingen insecten te eten (10/03/2017 - Het Nieuwsblad)

Onder het motto ‘To meat or not to meat’ start het H. Hartinstituut in Heverlee een campagne om insecten te eten in plaats van vlees. Insecten eten is immers duurzamer omdat er minder energie, land en water nodig is voor de kweek ervan. Het wordt de komende drie jaar als een klimaatproject financieel gesteund door de provincie Vlaams-Brabant. [naar artikel]


25. CPChem investeert in kleinere ecologische voetafdruk en dat kost 28 miljoen euro (27/04/2022 - Het Belang van Limburg)

Het chemiebedrijf CPChem gaat 28 miljoen euro investeren in de recyclage van zwavelhoudende afvalstromen. “Het is een van de initiatieven die onze ecologische voetafdruk gevoelig moeten verkleinen”, zegt plant manager Patrick Wijnen. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!