Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Nieuwsblad

Hier gaan ze insecten kweken op industriële schaal: “Vliegen, wormen, kakkerlakken en krekels zijn eten van de toekomst”

31/01/2018 - 05:40
"Bij Inagro in Beitem is een nieuw onderzoekscentrum voor het kweken van insecten geopend. Samen met hogeschool Vives voeren ze er al jaren onderzoek naar hoe je insecten op grote schaal kunt kweken. “Insecten maken deel uit van het eten van de toekomst.”"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. “Kakkerlakken en wormen eten”: zo ziet het leven in een Thaise gevangenis eruit (18/06/2019 - Het Laatste Nieuws)

De Belg Danny V.D.V. (57), in Thailand betrapt op het dealen van cocaïne, gaat een sombere toekomst tegemoet. Kakkerlakken, mieren en wormen zitten... [naar artikel]


2. Brussels bedrijf wil zelf eetbare krekels kweken: "Niemand at 30 jaar geleden sushi, nu wel, zelfde verhaal met krekels"  (30/04/2021 - VRT NWS)

Het Brusselse bedrijf Kriket, dat krekels in snackrepen verwerkt, krijgt een Europese subsidie voor het kweken van krekels. "Europa is op zoek naar duurzame, alternatieve eiwitbronnen en ziet dat insecten hierin een rol kunnen spelen, daarom dat het nu geld toekent aan verschillende bedrijven die insecten kweken", zegt Michiel Van Meervenne, die Kriket samen met zijn zus heeft opgericht. [naar artikel]


3. Dankzij dit Belgische bedrijf zitten er krekels in uw soep (30/01/2017 - Het Nieuwsblad)

U haalt misschien nog altijd uw neus op bij de gedachte aan ­gebakken sprinkhaan of pasta met buffalowormen, maar intussen is België uitgegroeid tot koploper in de productie van insecten voor op ons bord. Het bedrijf Little Food ziet het groots en gaat 12 miljoen krekels per maand kweken in een Brusselse hangar. “Insecten zijn het vlees van de toekomst.” [naar artikel]


4. “Als je die wormen ziet, is het even doorbijten maar eigenlijk eten we al jaren insecten”: experts over koken met insecten (02/12/2021 - Het Laatste Nieuws)

Ze zijn gezond en ecologisch verantwoord, maar niemand begint te watertanden als er ‘sprinkhaan op een bedje van prei’ op het menu staat. Toch kan koken met insecten best smakelijk zijn. “Vervang één van de ingrediënten in een recept eens door krekels of meelwormen”, zegt insectenkok Margot Nuyttens. Diëtiste Sanne Mouha legt uit waarom insecten ook gezond kunnen zijn. [naar artikel]


5. Leuvense onderzoekers vinden methode om botweefsel op industriële schaal te kweken (03/01/2020 - Het Belang van Limburg)

Wetenschappers van Prometheus, een onderzoeksafdeling voor weefselbouwkunde van de KU Leuven, hebben een methode gevonden om organisch botweefsel te kweken op industriële schaal. De resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Advanced Science. Het onderzoeksproject kreeg voor de verdere uitwerking in het kader van Horizon 2020 een EU-subsidie. [naar artikel]


6. “Als je die wormen ziet, is het even doorbijten maar eigenlijk eten we al jaren insecten”: experts vertellen hoe je ze best klaarmaakt (02/12/2021 - Het Laatste Nieuws)

Ze zijn gezond en ecologisch verantwoord, maar niemand begint te watertanden als er ‘sprinkhaan op een bedje van prei’ op het menu staat. Toch kan koken met insecten best smakelijk zijn. “Vervang één van de ingrediënten in een recept eens door krekels of meelwormen”, zegt insectenkok Margot Nuyttens. Diëtiste Sanne Mouha legt uit waarom insecten ook gezond kunnen zijn. [naar artikel]


7. De notenreep die ons insecten moet doen eten: “Met hele krekels werkte het niet” (27/09/2018 - Het Nieuwsblad)

Insecten eten: het is nog lang niet populair. Maar morgen lanceert start-up Kriket een nieuwe poging: een notenreep met ­onzichtbaar krekelmeel. “Ik weiger te geloven dat insecten niet kunnen aanslaan”, zegt oprichter Michiel Van Meervenne. [naar artikel]


8. Nog even en Afrika zet de krekel op de kaart (05/06/2018 - De Morgen)

Het kweken van krekels voor consumptie is voor boeren in Kenia een weg uit de armoede. De onderzoeksorganisatie TNO heeft een proefproject opgezet, omdat de proteïnen, vitaminen en mineralen een alternatief zijn voor vlees in de ondervoede regio. "Insecten hebben de toekomst." [naar artikel]


9. “Consument is nog niet klaar om insecten te eten” (13/07/2017 - Het Belang van Limburg)

BenSBugS, een bedrijfje uit Beringen dat wokblokjes en burgers maakt op basis van insecten, stopt zijn activiteiten. Wat begon als een beloftevol crowdfundingproject is gebotst op de harde wetten van de economie. Consumenten zijn nog niet klaar om op grote schaal insecten te eten en bijgevolg haken ook de supermarkten af. [naar artikel]


10. Man overleeft 30 dagen in Amazone door insecten te eten en urine te drinken (01/03/2023 - Het Laatste Nieuws)

Een 30-jarige Boliviaan heeft in het Amazonewoud dertig dagen lang overleefd door insecten en wormen te eten en zijn eigen urine te drinken. [naar artikel]


11. Donuts met insecten zijn nieuwe lekkernij (22/11/2017 - Metro)

Het eten van insecten is in opmars. Daarom worden er nu ook donuts met insecten verkocht. Het Australische bedrijf Doughnut Time verkoopt sinds kort donuts met krekels op. De snack wordt een Bushtucker genoemd, wat verwijst naar de voeding van de inheemse Australische volkeren. De donut is overgoten met melkchocolade, oreokruimels, tarwevlokken en frambozenjam. Om […] [naar artikel]


12. Insectenkwekers in spe leren de kneepjes van het vak bij Thomas More in Geel (18/11/2022 - VRT NWS)

Op de Thomas More-hogeschool in Geel zijn 16 mensen een cursus insecten kweken en verwerken aan het volgen. De theorielessen startten eind september en nu zijn ook de praktijklessen gestart. Insecten, zoals sprinkhanen, krekels en ook meelwormen, worden steeds meer gebruikt in de voedingsindustrie. Ze worden als duurzamer gezien, omdat er minder water, energie, plaats en grondstoffen voor nodig zijn, dan bijvoorbeeld in de veeteelt. [naar artikel]


13. Man overleeft maand lang in Amazonewoud door insecten te eten en urine te drinken (01/03/2023 - Het Belang van Limburg)

Een 30-jarige Boliviaan heeft in het Amazonewoud een maand lang overleefd door insecten en wormen te eten en zijn eigen urine te drinken. [naar artikel]


14. “Onze krekels veroveren Europa en de wereld” (06/11/2017 - Metro)

“Voor hetzelfde aantal proteïnen als een koe, heeft een krekel 25 keer minder voedsel nodig, 300 keer minder water en produceert ze 60 keer minder CO2.” Aan het woord is Nikolaas Viaene, bio-ingenieur en werknemer bij Little Food. Het bedrijfje in de Brusselse havenbuurt mag zich al de grootste Europese producent van eetbare krekels noemen, […] [naar artikel]


15. Insecten kweken: hoe maak je dat economisch rendabel? (24/08/2017 - De Redactie)

In Geel in de Antwerpse Kempen onderzoeken wetenschappers van de Thomas Morehogeschool, de KULeuven en VITO hoe insecten kweken economisch rendabel kan worden. Insecten kunnen organisch afval verwerken en ze kunnen zelf verwerkt worden tot onderdelen voor cosmetica of veevoeder. Volgens werkgeversorganisatie VOKA biedt dat mogelijkheden voor een heleboel bedrijven. [naar artikel]


16. Krekels en wormen voor Minoes, is dat wel een goed idee? (18/10/2022 - De Morgen)

[naar artikel]


17. Zijn kakkerlakken binnenkort onoverwinnelijk? (01/07/2019 - Het Laatste Nieuws)

Kakkerlakken, wellicht een van de meest onbeminde insecten ter wereld, zijn binnenkort misschien onoverwinnelijk. De kleine beestjes zijn inmiddels... [naar artikel]


18. BIZAR. Dit brood bevat maar liefst 336 krekels (30/11/2019 - Metro)

Ben jij een liefhebber van extra knapperig brood? Dan word je wellicht erg blij van deze uitvinding. De Britse bakkerij Roberts Bakery heeft namelijk een brood bedacht dat, naast de gebruikelijke ingrediënten, ook 336 krekels bevat. Het resultaat? Een gezonde én krokante boterham. Krijg jij het standaard op je heupen als je kraakverse brood niet […] Het bericht BIZAR. Dit brood bevat maar liefst 336 krekels verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


19. Vroeger toonden ze schattige konijntjes, nu tarantula’s en wormen: waarom krijgen kinderen tegenwoordig zulke dieren te zien in ‘Tik tak’? (18/09/2021 - Het Nieuwsblad)

U vraagt, wij draaien. Hier leest u de verhalen die u ons zelf aanreikt. Deze week stelt Magda Vandenbergen uit Alsemberg de vraag: Waarom zijn de dieren in Tik Tak tegenwoordig zo lelijk? Het valt me op als ik er met mijn kleindochter naar kijk: vroeger kwamen er schattige lammetjes of een puppy in voor, nu een angstaanjagende tarantula, vreemde vissen, wormen en krekels. [naar artikel]


20. Spinnen eten jaarlijks dubbel zo veel insecten als mensen vlees en vis eten (15/03/2017 - De Redactie)

Uit onderzoek is gebleken dat spinnen elk jaar 400 tot 800 miljoen ton aan prooien verorberen, vooral insecten. Zelf dienen ze dan weer als voedsel voor talloze insecten en vogels. [naar artikel]


21. Belgische wetenschappers ontwikkelen handcrème met krekels en sprinkhanen: “Je smeert meer insecten op je huid dan je denkt” (23/01/2020 - Het Laatste Nieuws)

Wetenschappers aan de Thomas More Hogeschool ontwikkelden samen met cosmeticabedrijf Mylène een handcrème op basis van vermalen vliegen en... [naar artikel]


22. De nieuwe goudkoorts: iedereen aan de wierenkweek (12/03/2022 - De Tijd)

03:30 Ze zitten in ons eten en in cosmetica, gaan de uitstoot van koeien tegen en maken zelfs bankbiljetten hygiënischer. Wieren zijn een miljardenbusiness. Maar ze kweken op industriële schaal, dat is de u... [naar artikel]


23. “Insecten eten is gezond én goed voor ecologische voetafdruk” (17/01/2018 - Gazet van Antwerpen)

Eetbare insecten zijn een volwaardig en gezond voedingsmiddel en hebben bovendien in vergelijking met vlees ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. “Ze stoten immers amper broeikasgassen uit en vergen weinig water en ruimte. Je kan ze dus heel wat milieuvriendelijker kweken dan bijvoorbeeld runderen.” Dat stelt de Leuvense hoogleraar en microbiologe Leen Van Campenhout in Campuskrant. [naar artikel]


24. Vlaamse school leert leerlingen insecten te eten (10/03/2017 - Het Belang van Limburg)

Onder het motto ‘To meat or not to meat’ start het H. Hartinstituut in Heverlee een campagne om insecten te eten in plaats van vlees. Insecten eten is immers duurzamer omdat er minder energie, land en water nodig is voor de kweek ervan. Het wordt de komende drie jaar als een klimaatproject financieel gesteund door de provincie Vlaams-Brabant. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!