De smaakbeleving van een heerlijke fles wijn hangt af van de temperatuur waarmee je de wijn serveert. Te koud of te warm serveren, kan een uitstekende wijn verknoeien. Huissommelier Sepideh Sedaghatnia legt uit op welke temperatuur je wijn best serveert en waarom. Daarnaast test ze een digitale sommelier-app uit met een slimme ijsemmer die belooft je wijn snel op de juiste temperatuur te brengen. Werkt zoiets? En doet die dezelfde aanbevelingen als de échte sommelier? [naar artikel]
Wijn serveren bij je feestdiner kan veel vragen oproepen. Welke fles past bij kalkoen en kroketten, en welke bij een vegetarisch gerecht? Hoe serveer je je wijn op de juiste temperatuur? En hoeveel drank moet je voorzien per persoon? Onze HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia beantwoordt de twintig meest prangende wijnvragen. “Rode wijn serveer je beter niet ‘op kamertemperatuur’.” [naar artikel]
De organisator van het prestigieuze evenement ‘Beste Sommelier ter Wereld’ ademt zelf wijn. Samen met echtgenote Filipa Pato verbouwt William Wouters wijn, maar hij blijft ook sommelier in hart en nieren. Hij was beste sommelier van België in 1992 en haalde meer dan eens halve finales op het WK en EK. Hij is dus het best geplaatst om de topsommeliers van Antwerpen voor te stellen. [naar artikel]
Twijfel jij ook zo vaak bij de zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt? Wat zegt een mooi etiket over de inhoud? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit? Via de exclusieve HLN-wijnwijzer gidst sommelier Sepideh Sedaghatnia je naar de voor jou geschikte wijn, én vertelt ze bij welk gerecht je die best inschenkt. [naar artikel]
De zoektocht naar een lekkere, betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms veel twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En geeft een duurdere fles garantie op goede kwaliteit? Om te vermijden dat je de verkeerde wijn kiest, is er een exclusieve HLN-wijnwijzer op basis van tips van Sepideh Sedaghatnia. De online sommelier gidst je van op je smartphone naar de voor jou geschikte wijn én vertelt je bij welk gerecht je die best inschenkt. [naar artikel]
In de Sint-Aldegondiskerk in As schenkt de pastoor al bijna honderd jaar geen miswijn meer. Deze zomer serveert sommelier Anja Janssen er in Bar-o-lo de beste wijn, gemaakt met het grootste respect voor de natuur. “Ik ga op zoek naar wijn die me kan raken.” [naar artikel]
De Amerikaanse sterrenchef David Chang vertelde vorige week in zijn podcast dat hij graag een ijsblokje toevoegt aan zijn glas wijn, “omdat het naar goud smaakt.” Hij kreeg meteen de wind van voren van menig sommelier. Is het snobisme om te zeggen dat je wijn niet mag koelen met een ijsblokje of is er iets van waar? Sommelier Tom Dillemans en HLN-chef Piet Huysentruyt leggen uit. [naar artikel]
De zoektocht naar een lekkere én betaalbare wijn in de supermarkt brengt soms heel wat twijfels met zich mee. Betekent een mooi etiket dat de inhoud lekker is? En is een duurdere fles een garantie op goede kwaliteit? Om te vermijden dat je het verkeerde wijntje kiest, is er een exclusieve wijnwijzer: een online sommelier die je van op je smartphone gidst naar de voor jou geschikte wijn én die je zelfs vertelt bij welke gerechten je die het best inschenkt. [naar artikel]
Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april en is dus volop aan de gang. Maar veel mensen hebben geen idee welke wijn je best bij ‘moules frites’ kunt serveren. Moet het altijd witte wijn zijn? En serveer je een ander glas bij mosselen natuur dan bij een mosselen in roomsaus? Sommelier Van Het Jaar 2022, Yentl Quintelier, heeft de antwoorden: “Er is maar één ding dat ik echt zou afraden.” [naar artikel]
Trésor Vets uit Borgerhout is Sommelier of the Year geworden van de provincie Antwerpen. Vets is 28, heeft Rwandese roots, en werkt in het Antwerpse sterrenrestaurant The Jane. “Ik begon er als jobstudent en serveer nu wijn van 30.000 euro", zegt hij op Radio 2. [naar artikel]
Een fles witte wijn die al twee weken open in de koelkast staat, gieten we al snel weg. Maar is dat nodig? Hoelang duurt het voor wijn ‘slecht’ wordt? En van welke wijnen kan je veel langer genieten? Sommelier Paul-Henri Cuvelier vertelt hoe je die halfvolle flessen toch nog even kan bewaren. “Zet een open fles wijn altijd in de frigo. Dat geldt ook voor rode wijn.” [naar artikel]
België is veel meer dan bier, frieten en kermiskoersen. Vorige jaar kende ons land zelfs een topjaar in de wijnbouw. Maar liefst twee miljoen liter wijn vloeide voort uit onze bodem, een absoluut record. Gianluca Di Taranto, beste sommelier van het land, bespreekt samen met "De ideale wereld"-reporter en amateurwijnbouwer Luc Haekens de opkomst en plotse succes van Belgische wijn in "Vandaag" op Eén. [naar artikel]
16:01 De videoreeks ‘Klare Wijn, misverstanden opgehelderd’ helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze aflevering: kan alleen een sommelier de wijnkaart lezen? [naar artikel]
Wanneer je voor een supermarktrek vol wijn staat of een wijnkaart vol suggesties op restaurant in handen hebt, is het soms moeilijk een keuze te maken. Welke wijn zal zijn geld waard zijn? En op welke details moet je letten? Yanick Dehandschutter (35) van Sir Kwinten (*), beste sommelier van het land volgens Michelin, legt uit waar je allemaal op moet letten: “Zelfs de grootte van de wijnglazen op tafel kan al iets verklappen.” [naar artikel]
Onze sommelier Sepideh Sedaghatnia servert deze zomer haar allerbeste tips en tricks uit de edele kunst van het wijnproeven. Zo word je gewoon de... [naar artikel]
Tom Ieven van restaurant ’t Zilte is zondagnamiddag verkozen tot winnaar van de wedstrijd “Best Sommelier of Belgium 2018-2019”. Dat melden de Belgische Sommeliersgilde en de Vereniging Vlaamse Sommeliers, die de wedstrijd organiseren. Dries Corneille van De Jonkman en Gianluca di Taranto van The Jane behaalden respectievelijk de tweede en de derde plaats in deze […] Het bericht Tom Ieven van restaurant ’t Zilte verkozen tot “Best Sommelier of Belgium 2018-2019” verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Wanneer je voor een supermarktrek vol wijn staat of een wijnkaart vol suggesties op restaurant in handen hebt, is het soms moeilijk een keuze te maken. Welke wijn zal zijn geld waard zijn? En op welke details moet je letten? Yanick Dehandschutter (35) van Sir Kwinten (*), beste sommelier van het land volgens Michelin, legt uit waar je allemaal op moet letten: “Zelfs de grootte van de wijnglazen op tafel kan al iets verklappen.” [naar artikel]
Een fles witte wijn die al twee weken open in de koelkast staat, gieten we al snel weg. Maar is dat nodig? Hoelang duurt het voor wijn ‘slecht’ wordt? En van welke wijnen kan je veel langer genieten? Sommelier Paul-Henri Cuvelier vertelt hoe je die halfvolle flessen toch nog even kan bewaren. “Zet een open fles wijn altijd in de frigo. Dat geldt ook voor rode wijn.” [naar artikel]
Elke dag serveert onze sommelier Sepideh Sedaghatnia haar allerbeste tips en tricks uit de edele kunst van het wijnproeven. Zo word je binnen drie... [naar artikel]
Wijn inschenken volgens het boekje is niet zo makkelijk. Maar een ervaren kelner kan rodewijnspatten op het tafellaken of een verkeerde keuze van wijnglas moeiteloos vermijden. Met de juiste training én onze tips over hoe je wijn inschenkt, doe jij dat binnenkort als een pro. [naar artikel]
Sommelier Warner Boin vertelt op TikTok waarom je nooit een wijnfles opnieuw mag sluiten met een kurk. Volgens de wijnkenner zit er te veel lucht tussen de kurk en de wijn in de fles, een kurk is ook nog eens poreus waardoor er nog meer zuurstof bij kan. Boin zweert bij een confituurpot. In bovenstaande video legt ze uit hoe je wijn zolang mogelijk kan bewaren. [naar artikel]
Wat zijn nu eigenlijk de beste wijnen onder 10 euro? En wat zijn de beste tips om wijn goed te bewaren? Sommelier Sepideh Sedaghatnia, sommelier Andy De Brouwer en Frank Van der Auwera geven enkele van hun mooiste wijntips. [naar artikel]
Witte wijn, rosé en bubbels smaken heerlijk op een zwoele zomeravond áls ze koel geserveerd worden. De Lommelse Sanne Dirx, verkozen tot sommelier van 2019, verklapt hoe je je glaasje koel houdt, zelfs als het heter dan heet is. [naar artikel]
Wil je een geopende fles wijn goed bewaren, dan moet je rekening houden met de temperatuur en de blootstelling van de wijn aan de lucht. "De bewaartermijn van rode, witte, rosé, mousserende en dessertwijn verschilt uiteraard. Van 2 dagen tot 2 weken", zegt Alexander De Beck, sommelier bij Winetist. Hij overloopt per wijnsoort hoe je je wijn het best kan bewaren na opening. [naar artikel]
Sergio Herman neemt in zijn programma ‘Sergio over de grens’ dit keer Tom Waes mee op sleeptouw door Zuid-Afrika. Een land waar hij een speciale band mee heeft. Lotte Wolf, ooit sommelier in zijn restaurant Oud Sluis, had de droom om in het land haar eigen wijn te maken. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.