Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

28 June 2022
06:06 uur

In twee jaar dubbel zo veel ongevallen met elektrische fietsen

De Morgen

23/07/2018 - 07:24

Het aantal ongevallen met elektrische fietsen is de afgelopen twee jaar verdubbeld en het aantal dodelijke slachtoffers steeg ook enorm. In 2017 werden 977 ongevallen genoteerd, waarvan 22 met fatale afloop. In 2015: 515 ongevallen en 14 doden, in 2016: 742 ongevallen en 13 doden.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ongevallen met elektrische fietsen in stijgende lijn (27/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Minstens 745 fietsers liepen vorig jaar lichamelijke letsels op bij ongevallen met een elektrische fiets. In 2015 waren dat er nog 518. Dat
  [naar artikel]
 2. Meer ongevallen met speed pedelecs, elektrische fietsen en elektrische steps (08/02/2019 - Metro)
  Het aantal ongevallen met speed pedelecs, elektrische fietsen en elektrische steps, waarbij minstens één bestuurder van een dergelijk vervoersmiddel gewond raakte, lag in de eerste helft van 2018 op jaarbasis beduidend hoger dan in 2017. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem op een schriftelijke vraag van Jean-Jacques Flahaux (MR). In 2017 werden in totaal 980 ongevallen met een elektrische fiets geregistreerd, maar alleen al in de eerste helft van 2018 liep dat aantal op tot 606. Voor een speed pedelec, die elektrisch wordt ondersteund tot 45 km/uur, was dat respectievelijk 15 en 27 en voor een gemotoriseerd voortbewegingstoestel, zoals een elektrische step, respectievelijk 9 en 10. bron: Belga Het bericht Meer ongevallen met speed pedelecs, elektrische fietsen en elektrische steps verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. 14 doden bij ongevallen met elektrische fietsen in 2015 (20/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Veertien mensen zijn vorig jaar om het leven gekomen bij een verkeersongeval met elektrische fietsen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het
  [naar artikel]
 4. 14 doden bij ongevallen met elektrische fietsen in één jaar (20/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Veertien mensen zijn vorig jaar om het leven gekomen bij een verkeersongeval met elektrische fietsen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid (BIVV).
  [naar artikel]
 5. 737 ongevallen met elektrische fiets (17/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vorig jaar zijn bij 730 ongevallen met elektrische fietsen gewonden gevallen. En in één op de drie gevallen, waren daar oudere mensen bij
  [naar artikel]
 6. Twee ongevallen met elektrische step in Mechelen op één dag (20/07/2021 - VRT NWS)
  In Mechelen zijn gisteren twee ongevallen gebeurd waarbij een elektrische step betrokken was. Daarbij raakten twee mensen lichtgewond. Een bestuurder van een elektrische step die bij één van de ongevallen betrokken was, had te veel gedronken.
  [naar artikel]
 7. Ongevallen met elektrische fietsen in stijgende lijn (27/06/2017 - De Standaard)
  Minstens 745 fietsers liepen vorig jaar lichamelijke letsels op bij ongevallen met een elektrische fiets. In 2015 waren dat er nog 518. Dat besluit CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh uit politiecijfers. Afzonderlijke cijfers voor speed pedelecs zijn er nog niet, maar vanaf deze maand worden die apart bijgehouden.
  [naar artikel]
 8. Politie kan niet controleren hoe snel elektrische fietsen rijden (08/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  De verkoop van speed pedelecs, elektrische fietsen met een hoge snelheid, zit in de lift. En dat heeft voordelen – minder auto’s op de weg, beter voor het milieu – maar ook nadelen. De politie heeft nog altijd geen apparatuur om de snelheid van die fietsen te controleren. “En zo riskeren we ongevallen”, zegt Kamerlid Veli Yüksel (Open VLD).
  [naar artikel]
 9. Elektrische fietsen straks fiscaal aftrekbaar? (20/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dat de aankoop van elektrische fietsen en speed pedelecs of snelle elektrische fietsen, die tot
  [naar artikel]
 10. Twee elektrische fietsen gestolen in Beringen (23/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een garage op de Lummenseweg. De daders namen twee elektrische fietsen mee.
  [naar artikel]
 11. Twee elektrische fietsen gestolen (08/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Dieven stalen twee elektrische fietsen bij een woninginbraak in de Pannenbakkersstraat in Bree. Dat werd zaterdag vastgesteld.
  [naar artikel]
 12. Kalmte op de weg door coronavirus heeft dubbel effect: minder ongevallen, maar die zijn wel twee keer zo dodelijk (16/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Veel minder verkeer op de weg, dus mag ik het gaspedaal wel wat dieper indrukken. Zo lijken veel bestuurders te denken. Gevolg: door de te hoge snelheid en de grotere risico’s die bestuurders nemen, waren de ongevallen tijdens de eerste weken van de lockdown volgens verkeersinstituut Vias dubbel zo dodelijk.
  [naar artikel]
 13. Twee doden in één jaar tijd met elektrische steps, meer regelgeving is nodig zegt Vlaamse Stichting Verkeerskunde (15/11/2021 - VRT NWS)
  Vorig jaar gebeurden er 206 ongevallen met elektrische steps op de weg in Vlaanderen en daarbij vielen twee doden. Dat schrijft het Nieuwsblad. Bij 130 van de 206 ongevallen, kwam een step tegen of onder een auto terecht. Er waren ook veel aanrijdingen met fietsers en voetgangers. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde raadt aan om een helm te dragen en een opleiding te volgen om zulke steps veilig te gebruiken en is ook voorstander van minimumleeftijd van 16 jaar.
  [naar artikel]
 14. “Te veel elektrische fietsen zijn van slechte kwaliteit”: fietsenwinkels willen strengere normen (14/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) eist strengere kwaliteitsnormen voor elektrische fietsen. Volgens de ondernemersorganisatie verkopen te veel supermarkten en onlinewinkels tweewielers van mindere kwaliteit. “De mechaniek van die fietsen begeeft het snel. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.”
  [naar artikel]
 15. “Te veel elektrische fietsen zijn van slechte kwaliteit”: fietsenwinkels willen strengere normen (14/07/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) eist strengere kwaliteitsnormen voor elektrische fietsen. Volgens de ondernemersorganisatie verkopen te veel supermarkten en onlinewinkels tweewielers van mindere kwaliteit. “De mechaniek van die fietsen begeeft het snel. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.”
  [naar artikel]
 16. Inwoners Pelt kunnen elektrische fietsen testen (31/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Pelt wil haar inwoners overtuigen om een elektrische fiets aan te schaffen en dat doen ze door enkele elektrische fietsen een jaar vrij te stellen aan inwoners die zich online kunnen inschrijven. Die krijgen dan drie weken lang een elektrische fiets die ze kunnen uittesten. De interesse is groot, want tot januari zijn de fietsen al bezet.
  [naar artikel]
 17. Dit moet je weten voor je je eerste elektrische fiets koopt (29/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Elektrisch fietsen is al enkele jaren aan een serieuze opmars bezig. Nu al worden in veel fietsenwinkels meer elektrische recreatieve fietsen...
  [naar artikel]
 18. Politie geeft 55-plussers met e-bikes fietstips voor veiliger gebruik elektrische fietsen (07/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Bij het Politiehuis in Hasselt zijn dinsdagochtend de eerste fietslessen voor senioren die met een e-bike op pad willen gegeven. “Absoluut nodig, want bij 60 procent van de ongevallen met elektrische fietsen zijn 55-plussers betrokken”, zegt LRH-Korpschef Philip Pirard.
  [naar artikel]
 19. Vorig jaar zeven doden met e-bike in Limburg: provincie organiseert gratis cursussen elektrisch fietsen voor Limburgers (17/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vorig jaar vielen er in Limburg zeven doden bij ongevallen met e-bikes, ruim drie keer meer dan twee jaar geleden. De provincie gaat samen met de Limburgse veiligheidsschool PLOT gratis cursussen elektrisch fietsen organiseren. “Gebruikers van e-bikes lopen een veel groter risico op ongevallen maar worden vandaag amper begeleid.”
  [naar artikel]
 20. Twee elektrische fietsen gestolen in Houthalen-Helchteren (17/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Uit een stal achter een woning in de Steenbergwijk werden twee elektrische fietsen gestolen. De diefstal werd donderdag aan de politie gemeld.
  [naar artikel]
 21. Twee elektrische fietsen uit garage gestolen (09/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de Kuilenstraat is in een garage van een huis ingebroken. De feiten raakten donderdag bekend. De buit bestaat uit twee elektrische fietsen en een drilboor.
  [naar artikel]
 22. Onderzoeksrechter houdt duo aan voor grootschalige diefstal elektrische fietsen (05/03/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De Onderzoeksrechter in Turnhout heeft twee mannen aangehouden die woensdagnamiddag door de Politie Regio Turnhout zijn opgepakt. Het tweetal wordt ervan verdacht de voorbije maanden verschillende elektrische fietsen te hebben gestolen. Ze waren onder meer actief in Turnhout, waar het aantal diefstallen van elektrische fietsen recent sterk is toegenomen.
  [naar artikel]
 23. Twee elektrische fietsen uit tuinhuis gestolen (28/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Uit een tuinhuis van een appartementencomplex op de Dokter Haubenlaan zijn twee elektrische fietsen, twee handcirkelzagen en twee slijpschuiven gestolen. De feiten werden donderdag vastgesteld. (mm)
  [naar artikel]
 24. Twee elektrische fietsen gestolen in Houthalen (11/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Uit de garage van een woning op de Kerselaarstraat werden vrijdag in de vroege ochtend twee elektrische fietsen gestolen.
  [naar artikel]
 25. Twee elektrische fietsen gestolen (02/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de Thuyastraat in Houthalen-Oost werden dinsdag twee elektrische fietsen uit een garage en een tuinhuis gestolen.
  [naar artikel]
 26. Verzekering niet meer verplicht voor elektrische fietsen (24/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Elektrische rolstoelen, monowheels, elektrische fietsen en speed pedelecs zijn vanaf nu vrijgesteld van de verplichte aansprakelijkheidsverzekering...
  [naar artikel]
 27. Lommelaar krijgt twee jaar cel voor diefstal 14 elektrische fietsen (15/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een 27-jarige naar Peer verhuisde Lommelaar is maandag in Hasselt veroordeeld tot twee jaar cel en 1.600 euro boete voor de diefstal van 14 elektrische fietsen. Zijn drie kompanen, onder wie zijn ex-vriendin, kregen twaalf maanden met uitstel voor diefstal of heling.
  [naar artikel]
 28. E-bikemaker Cowboy naar de VS (23/09/2021 - De Tijd)
  20:37 Het Brusselse bedrijf zal zijn hippe elektrische fietsen vanaf januari volgend jaar verkopen in de VS, een van de snelst groeiende markten voor elektrische fietsen.
  [naar artikel]
 29. Kwart van fietsongevallen gebeurt in Antwerpen (17/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Vorig jaar waren elektrische fietsen betrokken bij 8 procent van de geregistreerde ongevallen. Dat blijkt uit cijfers van het BIVV waarover de VRT bericht.
  [naar artikel]
 30. Elektrische fietsen van autobouwer GM al na een jaar van de markt gehaald (14/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse autofabrikant General Motors bracht vorig jaar een serie elektrische fietsen op de markt, maar trekt nu alweer de stekker uit de...
  [naar artikel]
 31. Twee elektrische fietsen uit garagebox gestolen (01/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Uit een garagebox in de Stationsstraat in Neerpelt zijn twee elektrische fietsen gestolen. De box staat achter een appartement. De feiten werden rond middernacht ontdekt.
  [naar artikel]
 32. Vlaanderen wil snelwegen voor elektrische fietsen (19/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse regering moet er alles aan doen om elektrisch fietsen te stimuleren. De fietsinfrastructuur moet zo goed mogelijk aangepast zijn aan de snelheid, het vermogen en de grootte en breedte van die fietsen. Dat staat in een resolutie van Björn Rzoska (Groen) die de drie meerderheidspartijen donderdag onderschreven. Op lange termijn kunnen er zelfs elektrische fietssnelwegen, alleen voor elektrische fietsen en bromfietsen, aangelegd worden.
  [naar artikel]
 33. Vlaanderen wil snelwegen voor elektrische fietsen (19/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse regering moet er alles aan doen om elektrisch fietsen te stimuleren. De fietsinfrastructuur moet zo goed mogelijk aangepast zijn aan de snelheid, het vermogen en de grootte en breedte van die fietsen. Dat staat in een resolutie van Björn Rzoska (Groen) die de drie meerderheidspartijen donderdag onderschreven. Op lange termijn kunnen er zelfs elektrische fietssnelwegen, alleen voor elektrische fietsen en bromfietsen, aangelegd worden.
  [naar artikel]
 34. Vlaanderen wil snelwegen voor elektrische fietsen (19/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Vlaamse regering moet er alles aan doen om elektrisch fietsen te stimuleren. De fietsinfrastructuur moet zo goed mogelijk aangepast zijn aan de snelheid, het vermogen en de grootte en breedte van die fietsen. Dat staat in een resolutie van Björn Rzoska (Groen) die de drie meerderheidspartijen donderdag onderschreven. Op lange termijn kunnen er zelfs elektrische fietssnelwegen, alleen voor elektrische fietsen en bromfietsen, aangelegd worden.
  [naar artikel]
 35. Twee doden en meer dan 200 ongevallen met elektrische steps in jaar tijd op Vlaamse wegen (15/11/2021 - De Morgen)
  Op de Vlaamse wegen zijn vorig jaar 206 ongevallen geteld met elektrische steps, met twee doden tot gevolg. De cijfers zijn voor het eerst beschikbaar voor Vlaanderen, zo melden de kranten van Mediahuis. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde raadt steprijders aan om een helm te dragen.
  [naar artikel]
 36. Twee doden en meer dan 200 ongevallen met elektrische steps in jaar tijd op Vlaamse wegen (15/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Op de Vlaamse wegen zijn vorig jaar 206 ongevallen geteld met elektrische steps, met twee doden tot gevolg. De cijfers zijn voor het eerst beschikbaar voor Vlaanderen, zo melden de kranten van Mediahuis. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde raadt steprijders aan om een helm te dragen.
  [naar artikel]
 37. Europese producenten elektrische fietsen klagen over Chinese dumping (02/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De belangenorganisatie van Europese producenten van elektrische fietsen heeft een klacht bij de Europese Commissie ingediend omdat ze meent dat Chinese elektrische fietsen hier tegen dumpingprijzen verkocht worden. “De Chinese e-fietsen overspoelen de markt”, zegt Moreno Fioravanti, de secretaris-generaal van de European Bicycle Manufacturers Association (EBMA) in een mededeling.
  [naar artikel]
 38. Vorig jaar vielen er 14 doden bij verkeersongevallen met elektrische fietsen (20/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Veertien mensen zijn vorig jaar om het leven gekomen bij een verkeersongeval met elektrische fietsen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid (BIVV). Daarnaast zijn er in 2015 ook 496 mensen gewond geraakt bij dergelijke verkeersongevallen, onder wie 80 zwaargewonden. Hoewel dit waarschijnlijk nog een onderschatting van het werkelijke cijfer is, “is de elektrische fiets niet onveiliger dan gewoon fietsen”, zegt Stef Willems van het BIVV.
  [naar artikel]
 39. Vorig jaar vielen er 14 doden bij verkeersongevallen met elektrische fietsen (20/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Veertien mensen zijn vorig jaar om het leven gekomen bij een verkeersongeval met elektrische fietsen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid (BIVV). Daarnaast zijn er in 2015 ook 496 mensen gewond geraakt bij dergelijke verkeersongevallen, onder wie 80 zwaargewonden. Hoewel dit waarschijnlijk nog een onderschatting van het werkelijke cijfer is, “is de elektrische fiets niet onveiliger dan gewoon fietsen”, zegt Stef Willems van het BIVV.
  [naar artikel]
 40. Twee elektrische fietsen gestolen uit garagebox (17/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  In de Diesterstraat is vrijdag een inbraak in een garagebox ontdekt. Op het eerste gezicht werden twee elektrische fietsen gestolen.  
  [naar artikel]
 41. Minister van Mobiliteit wil elektrische fietsen fiscaal aftrekbaar maken (20/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dat de aankoop van elektrische fietsen en speed pedelecs of snelle elektrische fietsen, die tot 45km/uur gaan, in de toekomst fiscaal aftrekbaar worden gemaakt. “De elektrische fiets is een ideaal alternatief voor korte en middellange afstanden”, aldus Bellot dinsdag.
  [naar artikel]
 42. Minister van Mobiliteit wil elektrische fietsen fiscaal aftrekbaar maken (20/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dat de aankoop van elektrische fietsen en speed pedelecs of snelle elektrische fietsen, die tot 45km/uur gaan, in de toekomst fiscaal aftrekbaar worden gemaakt. “De elektrische fiets is een ideaal alternatief voor korte en middellange afstanden”, aldus Bellot dinsdag.
  [naar artikel]
 43. Vlaams Parlement wil op termijn snelwegen voor elektrische fietsen (19/10/2017 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering moet er alles aan doen om elektrisch fietsen te stimuleren. De fietsinfrastructuur moet zo goed mogelijk aangepast zijn aan de snelheid, het vermogen en de grootte en breedte van die fietsen. Dat staat in een resolutie van Björn Rzoska (Groen) die de drie meerderheidspartijen onderschreven. Op lange termijn kunnen er zelfs elektrische­fietssnelwegen, alleen voor elektrische fietsen en bromfietsen, aangelegd worden.
  [naar artikel]
 44. Twee elektrische fietsen gestolen uit tuinhuis in Lommel (01/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Dieven hebben twee elektrische fietsen gestolen uit een tuinhuis in de Wipstraat. De diefstal is zaterdagochtend vastgesteld.
  [naar artikel]
 45. NSZ eist betere kwaliteitsnormen voor elektrische fietsen: "Spotgoedkoop, maar kwaliteit is ondermaats" (12/07/2019 - VRT NWS)
  Er moeten betere kwaliteitsnormen komen op elektrische fietsen. Dat vraagt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Er worden in ons land steeds meer fietsen van slechte kwaliteit verkocht, terwijl fietsenmakers moeite hebben met de herstelling van zulke fietsen. "We vragen een duidelijk en transparant kwaliteitslabel voor elektrische fietsen", zegt Stefaan Gruyaert, woordvoerder van het NSZ.
  [naar artikel]
 46. 56 gestolen fietsen teruggevonden in Sint-Jans-Molenbeek (27/10/2021 - VRT NWS)
  De politie van Brussel heeft bij twee huiszoekingen maar liefst 54 gestolen fietsen en een elektrische step aangetroffen bij twee verdachten die een fiets probeerden te stelen. In hun busje werden nog twee andere fietsen gevonden, samen met gereedschap en hangsloten.
  [naar artikel]
 47. Vorig jaar 18 procent méér elektrische fietsen verkocht, maar minder gewone stadsfietsen en speed pedelecs (22/04/2021 - VRT NWS)
  De verkoop van nieuwe fietsen is vorig jaar gegroeid met 4 procent tot bijna 600.000 exemplaren. De verkoop van elektrische fietsen steeg zelfs met 18 procent. De vraag naar de snelle elektrische fiets, de zogenoemde speed pedelec, daalde dan weer. Die zijn vooral interessant om autofiles te vermijden, en werden minder aantrekkelijk omdat er vorig jaar door de lockdowns en het vele telewerk beduidend minder files stonden.
  [naar artikel]
 48. Twee elektrische fietsen gestolen in Overpelt (20/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Dieven pleegden maandag tussen 9.30 en 11 uur een inbraak in de Gortenstraat in Overpelt. De daders drongen een berging via een huis binnen. Ze namen twee elektrische fietsen en de opladers mee. De rest van het huis werd door de dieven doorzocht.
  [naar artikel]
 49. Dieven weg met elektrische en gewone fietsen (12/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Dieven pleegden vrijdagochtend een inbraak in een garage in de Korenstraat in Lommel. De daders stalen daarbij twee elektrische fietsen, een gewone fiets en een heggenschaar. (ppn)
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy