Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

23 October 2021
23:17 uur

Ouderen moeten internet beter leren gebruiken

De Tijd

19/07/2016 - 11:39

11:37 De zogenaamde ‘digitale kloof’ tussen jongeren en ouderen heeft niet alleen te maken met het bezit van computers en mobiele toestellen, maar ook met kennis over de toepassingen. Dat blijkt uit een nie...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ruim 4 op de 10 ouderen zijn niet actief op het internet (20/10/2017 - VRT NWS)
  Een grote groep senioren maakt geen gebruik van het internet. Dat zegt de Vlaamse Ouderenraad, naar aanleiding van de Digitale Week. Ruim 40 procent van de Vlamingen tussen 65 en 85 is de voorbije drie maanden geen enkele keer op het internet geweest. Bij de 85-plussers ligt dat aantal nog hoger. Volgens de raad lopen veel ouderen zo het risico om buitengesloten te raken in onze digitale samenleving.
  [naar artikel]
 2. ‘Medicatiegebruik bij ouderen tijdens coronacrisis is alarmerend’ (22/09/2020 - Apache)
  De Vlaamse Ouderenraad is gealarmeerd door het medicatiegebruik bij ouderen tijdens de coronacrisis. In mei gaf ongeveer één op de vijf 65-plussers aan meer slaap- en kalmeringsmiddelen te gebruiken dan voor de coronamaatregelen. Daartegenover staat dat ouderen weinig psychologische hulp krijgen. ‘Ook tijdens de coronacrisis is middelengebruik bij ouderen een belangrijk aandachtspunt’, zegt Justine Rooze
  [naar artikel]
 3. Godsdienstles wordt opnieuw religieuzer (11/04/2019 - De Morgen)
  Leerlingen in het secundair onderwijs moeten de fundamenten van het christendom weer beter leren kennen. Zo zullen zij onze samenleving en haar wortels beter leren begrijpen, maar ook de dialoog kunnen aangaan met andersgelovigen. De Vlaamse bisschoppen willen daarom het vak godsdienst vernieuwen.
  [naar artikel]
 4. AED-toestel leren gebruiken (24/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  In Ham werden er 4 automatische externe defibrillatoren (AED-toestellen) geplaatst. Je vindt ze aan het gemeentehuis, het OCMW-gebouw en aan de sporthallen. Om ze te leren gebruiken, organiseert onze Rode Kruisafdeling op woensdag 13 december een opleiding in reanimatie en AED-gebruik.
  [naar artikel]
 5. Koning Filip hamert in optimistische 21 julitoespraak op bereidheid om te leren (20/07/2017 - Knack)
  'Leren' is hét sleutelwoord in de toespraak van koning Filip naar aanleiding van de nationale feestdag. 'Leren van jongeren en van ouderen, van onze buren en van hen van wie we soms denken dat ze zo verschillend zijn.'
  [naar artikel]
 6. Van deze hippe oma kunnen modebloggers nog wat leren (09/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In 2015 was het internet volledig in de ban van Baddiewinkle, beter bekend als de hipste oma van Instagram. Een inspiratiebron voor
  [naar artikel]
 7. OCMW Voeren belt ouderen op (31/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  In deze coronatijden heeft niet iedereen iemand om op terug te vallen of iemand in de buurt om een babbeltje mee te slaan. Vooral ouderen zijn een kwetsbare doelgroep tijdens de uitbraak van een virus. Daarom is OCMW Voeren gestart met ouderen op te bellen om te vragen hoe het men hen gaat. Ook wordt aan de 70-plussers gevraagd of ze hulp kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld het halen van boodschappen of medicatie.
  [naar artikel]
 8. Te veel ouderen met incontinentie gebruiken luiers (08/11/2018 - De Morgen)
  Mensen met incontinentie en ook zorgverleners grijpen te snel naar luiers. Ze moeten beter geïnformeerd worden en zoveel mogelijk worden aangemoedigd om de ziekte te behandelen vooraleer ze voor luiers of inlegverbanden kiezen. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
  [naar artikel]
 9. Volgens deze expert moeten we allemaal meer leren vertrouwen op onze intuïtie: “Je neemt vanzelf de juiste beslissingen” (17/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: Jos Pauwels, doctor in de agogische wetenschappen. Ons zesde zintuig, ons buikgevoel, ons instinct. Wat is nu precies dat gevoel dat intuïtie heet? Pauwels onderzocht het en legt uit hoe je het beter kan leren te gebruiken. “Wie zijn intuïtie goed ontwikkelt, voelt een trekkracht in het leven. Zal ik die job aannemen? Zal ik verhuizen? Je kiest juist en bewandelt een schijnbaar vanzelfsprekend pad.”
  [naar artikel]
 10. Hoorimplantaat kan ouderen beschermen tegen dementie (13/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Hoorimplantaten helpen niet alleen beter horen, maar behoeden slechthorende ouderen ook voor leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. Dat blijkt...
  [naar artikel]
 11. Eerstelijnspsychologen moeten ook ouderen met geestelijke gezondheidsproblemen bereiken (22/03/2019 - VRT NWS)
  De Vlaamse overheid wil nagaan hoe eerstelijnspsychologische zorg het best aangeboden kan worden aan ouderen met psychische klachten. Het federale terugbetalingssysteem van eerstelijnspsychologen richt zich specifiek tot volwassenen (18 tot 65 jaar), waardoor ouderen hier niet op kunnen terugvallen. Ook ouderen hebben immers recht op een laagdrempelige, toegankelijke en betaalbare eerstelijnspsychologische zorg, vindt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V).
  [naar artikel]
 12. Ouderen zijn beter opgewassen tegen eenzaamheid als ze hun leeftijd kunnen aanvaarden (14/01/2020 - Knack)
  Amerikaanse wetenschappers onderzochten manieren voor ouderen in woonzorgcentra om met eenzaamheid om te gaan.
  [naar artikel]
 13. De grootste valkuilen op het internet, en hoe ze te vermijden (07/02/2018 - De Standaard)
  Hacking, phishing, malware, ransomware, spam. Het internet is niet alleen een fascinerende plek, er liggen ook heel wat gevaren op de loer. Bij die gevaren wordt vandaag, op Safer Internet Day, stilgestaan. Want hoe kunnen we ons beter beschermen tegen de valkuilen van het internet?
  [naar artikel]
 14. De grootste valkuilen op het internet, en hoe die te vermijden (06/02/2018 - De Standaard)
  Hacking, phishing, malware, ransomware, spam. Het internet is niet alleen een fascinerende plek, er liggen ook heel wat gevaren op de loer. Bij die gevaren wordt vandaag, op Safer Internet Day, stilgestaan. Want hoe kunnen we ons beter beschermen tegen de valkuilen van het internet?
  [naar artikel]
 15. Met deze trucjes krijg je meer spullen in je reiskoffer (04/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Wil je zo veel mogelijk spullen in een reiskoffer krijgen? Dan moet je leren oprollen, opvouwen en een paar snuggere trucjes gebruiken. Wij verzamelden de handigste tips van het internet.
  [naar artikel]
 16. Werkzoekende ouderen moeten leren e-mailen (28/06/2017 - De Morgen)
  Bijna de helft van de oudere werkzoekenden heeft geen e-mailadres. Ook veel laaggeschoolden en werklozen met een taalachterstand mailen niet. In totaal gaat het om een kwart van de dossiers bij de VDAB.
  [naar artikel]
 17. Werkzoekende ouderen moeten leren e-mailen (14/04/2019 - De Morgen)
  Bijna de helft van de oudere werkzoekenden heeft geen e-mailadres. Ook veel laaggeschoolden en werklozen met een taalachterstand mailen niet. In totaal gaat het om een kwart van de dossiers bij de VDAB.
  [naar artikel]
 18. 'We willen meer ouderen helpen, maar ook niet meer dan nodig' (29/08/2016 - De Standaard)
  Ouderen moeten langer thuis kunnen blijven, zegt de Vlaamse overheid, maar die bespaarde de jongste jaren wel op gezinszorg. Omdat het aantal ouderen dat hulp vraagt blijft stijgen, krijgen zij gemiddeld minder uren hulp.
  [naar artikel]
 19. Kaartspel moet jongeren beter doen omgaan met grensoverschrijdend gedrag (02/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Centrum Ethiek in de Sport heeft een nieuw kaartspel ontwikkeld dat sportende jongeren van 12 tot 18 jaar beter moet leren omgaan met grensoverschrijdend gedrag, het beter leren herkennen en dus ook beter kunnen melden.
  [naar artikel]
 20. Seks verbetert de kwaliteit van je leven, ook als je ouder wordt (14/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Ouderen die regelmatig vrijen, voelen zich beter en genieten meer van het leven dan ouderen die ‘het’ niet doen. Dat suggereert een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Sexual Medicine.
  [naar artikel]
 21. “Ouderen moeten nu massaal getest worden, wacht niet nog langer” (30/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Jo Robrechts, CEO van Triamant leefbuurten met duizend medewerkers en bewoners, veelal ouderen, werd afgelopen weekend geconfronteerd met het...
  [naar artikel]
 22. Digitaal onderlegde oudere is in opmars (01/10/2018 - Metro)
  De digitale kloof mag dan nog niet gedicht zijn, de digitaal onderlegde oudere is wel in opmars. Dat blijkt uit een rapport over de vrijetijdsbesteding en de participatie van ouderen van het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie, waarin de vakgroepen sociologie van de UGent en de VUB en de vakgroep communicatiewetenschappen van de VUB samenwerken. Bij elk van de drie leeftijdsgroepen onder senioren groeit het gebruik van nieuwe media over de jaren. Vandaag/maandag is het Internationale Ouderendag. De onderzoekers namen zogenaamde ‘participatiesurveys’ van 2004, 2009 en 2014 onder de loep. Daarbij werden respectievelijk 881, 1.045 en 1.508 ouderen tussen 55 en 85 bevraagd. Ze geraken op tien jaar tijd steeds beter ingeburgerd met computer, mobiele media en internet, zo blijkt. In 2004 gebruikte slechts 1,5 procent van de 75-plussers dagelijks het internet. In 2014 was dat al gestegen naar 16,5 procent. Bij de 65-74-jarigen steeg het dagelijks internetgebruik in diezelfde periode van 3 naar 40,5 procent en bij de 55-64-jarigen van 11 naar 51 procent. Toch is er nog werk aan de winkel. Het actieve gebruik van online tools blijft een pijnpunt. Bij elke volgende leeftijdscategorie daalt het gebruik van het internet voor het opzoeken van informatie en het volgen van de actualiteit. De digitale ontwikkelingen gaan aan heel wat 55-plussers en zeker 75-plussers voorbij. Zij vinden zich te oud om digitale vaardigheden aan te leren en mogelijkheden op dat vlak te verkennen. In een samenleving waarin meer en meer wordt ingezet op digitale communicatie en promotie van activiteiten, dreigt een deel van de oudere bevolking sociaal geïsoleerd te worden, waarschuwt het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie. bron: Belga Het bericht Digitaal onderlegde oudere is in opmars verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. “Geen internet op kamer van kinderen jonger dan 12” (27/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Ouders moeten hun kinderen jonger dan 12 jaar verbieden om op hun slaapkamer op het internet te zitten. De risico’s dat ze ­pornosites bezoeken, afspreken met iemand die ze online hebben leren kennen of ongemerkt betalende apps kopen, is te groot. Dat zegt onderzoeker ­Peter Dejonckheere van hogeschool Vives, na een onderzoek bij 375 kinderen. “Hun surfgedrag monitoren of blokkeren helpt toch niet. Want dat omzeilen ze.”
  [naar artikel]
 24. Politie mag voortaan oorlogsmunitie gebruiken (04/11/2017 - Knack)
  Zowel lokale als federale politie krijgen halfautomatische wapens met oorlogsmunitie. Daarmee moeten ze beter bestand zijn tegen de AK-47 kalasjnikovs die terroristen gebruiken, en kunnen ze ook voertuigen stoppen.
  [naar artikel]
 25. Stad Hasselt leert senioren taxi gebruiken (04/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  De stad Hasselt gaat senioren leren hoe ze de Hasseltse taxi’s beter kunnen gebruiken voor hun verplaatsingen. “Jongeren spreken af en delen de kosten, dat principe gaan we proberen uit te leggen”, zegt schepen Brigitte Smets (sp.a). Het initiatief komt er omdat de zoektocht naar vrijwilligers voor de Minder Mobielen Centrale steeds moeizamer verloopt.
  [naar artikel]
 26. Hoe past u uw gedrag aan tijdens de coronacrisis? Ouderen volgen adviezen beter op dan jongeren (25/03/2020 - VRT NWS)
  Thuiswerk stijgt nog. Ouderen leven de regels om geen hand of zoen meer te geven beter na dan jongeren. En zowat een op drie mensen slaapt slechter en kan zich moeilijker concentreren dan gewoonlijk. Dat blijkt uit de wekelijkse online enquête over de coronacrisis van de Universiteit Antwerpen. Die werd gisteren dinsdag voor de tweede keer georganiseerd, en dat levert nuttige gegevens op voor de overheid.
  [naar artikel]
 27. Deze journalist dook in de krochten van het internet: ‘Ik schrijf over uitschot’ (21/10/2020 - De Morgen)
  In de krochten van het internet vind je drugs, wapens, gehackte kredietkaarten, virus- en malwareprogramma’s en heel veel kinderporno. Geen journalist in de Lage Landen die de digitale onderwereld beter kent dan Daniël Verlaan (31). ‘We moeten meer op onze hoede zijn.’
  [naar artikel]
 28. Leren programmeren is even belangrijk als leren lezen en schrijven (11/09/2018 - VRT NWS)
  Er zijn veel discussies over de lesprogramma's van onze scholieren en er is commotie over een les Nederlands meer of minder. We zouden beter onze kinderen ook leren programmeren. 
  [naar artikel]
 29. Gadget inspector test Devolo Magic 2 wifi: “Een huis vol internet” (09/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Als het hele gezin tegelijk het internet op wil om diensten te gebruiken die steeds meer data verslinden, dreigt het thuisnetwerk zich te verslikken. Met zijn nieuwe Magiclijn belooft Devolo een ongeëvenaarde multimediaervaring en grenzeloos internet. Voldoende reden om onszelf in de hoogste streamingmodus te zetten. Eric De Keyzer
  [naar artikel]
 30. Hoorimplantaten behoeden ouderen ook voor dementie (13/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Hoorimplantaten helpen niet alleen beter horen, maar behoeden slechthorende ouderen ook voor leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen en het UZA.
  [naar artikel]
 31. Hoorimplantaten behoeden ouderen ook voor dementie (13/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Hoorimplantaten helpen niet alleen beter horen, maar behoeden slechthorende ouderen ook voor leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen en het UZA.
  [naar artikel]
 32. GETEST. Een huis vol internet: Devolo Magic 2 wifi (06/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Als het hele gezin tegelijk het internet op wil om diensten te gebruiken die steeds meer data verslinden, dreigt het thuisnetwerk zich te verslikken. Met zijn nieuwe Magic–lijn belooft Devolo een ongeëvenaarde multimediaervaring en grenzeloos internet. Voldoende reden om onszelf in de hoogste streamingmodus te zetten. Eric De Keyzer
  [naar artikel]
 33. Robots moeten beter leren samenwerken (15/09/2018 - Knack)
  Ingenieurs proberen robotzwermen tot zelforganisatie aan te zetten.
  [naar artikel]
 34. “Heel wat ouderen kampen met rij- en verkeersangst” (29/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik start als eerste in ons land met rijlessen voor een scootmobiel, een elektrisch wagentje voor mensen die minder mobiel zijn. In vijf theorie- en praktijklessen leren ouderen hoe ze zich veilig met hun scootmobiel door het verkeer kunnen bewegen. “Heel wat ouderen durven niet met een scootmobiel buitenkomen omdat ze kampen met rij- en verkeersangst”, klinkt het bij het ziekenhuis. Bij VIAS Institute wordt de cursus heel positief onthaald: “Rijden met een scootmobiel lijkt simpel, maar jammer genoeg gebeuren er nog altijd heel wat ongevallen mee.”
  [naar artikel]
 35. Ons land komt vandaag met een cybersecurity-plan: wat kunnen we leren van Estland dat zwaar investeerde na cyberaanval? (20/05/2021 - VRT NWS)
  Meer investeren in internetveiligheid en organisaties verplichten om hun servers beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Dat is wat Estland heeft gedaan nadat het internet in 2007 werd platgelegd door een grote cyberaanval. Ons land komt vandaag met een eigen cybersecurity-plan, maar wat kunnen wij, na de grootste cyberaanval van twee weken geleden, leren van de Baltische staat?
  [naar artikel]
 36. Man op internet met de dood bedreigd omdat hackers hem van misbruik beschuldigen (12/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een man uit de Kempen wordt op het internet met de dood bedreigd, nadat een hacker hem te kijk zette en van misbruik betichtte. De man wordt ervan beschuldigd compromitterende beelden van jonge meisjes te hebben verspreid. Op internet jutten mensen elkaar op om hem “thuis een lesje te gaan leren”. “Ik kan mij niet verstoppen: ik heb een enkelband”, zo reageert T.V.
  [naar artikel]
 37. 'De Mol'-kandidaten leren elkaar beter kennen tijdens de eerste autorit (27/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de auto leren de kandidaten van 'De Mol' elkaar net iets beter kennen. En ze hebben duidelijk elk hun eigen taakje...
  [naar artikel]
 38. Met de bomvolle trein naar zee (24/02/2021 - Knack)
  Moeten ouderen op drukke dagen bij voorkeur niet de trein nemen? 'Van die generatiediscussie blijf je maar beter ver weg', zegt viroloog Marc Van Ranst.
  [naar artikel]
 39. Worden godsdienstlessen weer religieuzer? (30/08/2016 - De Redactie)
  Volgens de Vlaamse bisschoppen moeten leerlingen in het secundair onderwijs de fundamenten van het christendom weer beter leren kennen "om de samenleving beter te begrijpen, en de dialoog met andere religies aan te gaan".
  [naar artikel]
 40. ‘Notarissen moeten beter leren communiceren’ (20/04/2017 - De Standaard)
  ‘De notarissen en hun beroepsfederatie moeten nog meer in communicatie investeren en extra aandacht besteden aan overzichtelijke facturatie.’ Tot die conclusie is André Michielsens, ombudsman van het notariaat gekomen.
  [naar artikel]
 41. Kempenaar op internet met de dood bedreigd omdat hackers hem van misbruik beschuldigen (12/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een man uit de Kempen wordt op het internet met de dood bedreigd, nadat een hacker hem te kijk zette en van misbruik betichtte. De man wordt ervan beschuldigd compromitterende beelden van jonge meisjes te hebben verspreid. Op internet jutten mensen elkaar op om hem “thuis een lesje te gaan leren”. “Ik kan mij niet verstoppen: ik heb een enkelband”, zo reageert T.V.
  [naar artikel]
 42. OPROEP. Heb jij je partner via het internet leren kennen? (24/07/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Koppels ontmoeten elkaar steeds meer via het internet. Meer nog, voor het eerst in meer dan 70 jaar hebben datingsites en -apps de rol van grootste koppelaar overgenomen van onze vriendenkring.
  [naar artikel]
 43. We moeten nog beter leren recycleren (10/04/2019 - De Morgen)
  Belgen zijn kampioen in afval. Niet dat we viezeriken zijn, wél dat we goed scoren in het ophalen en sorteren van afval. Het recycleren kan beter, maar ook daar wordt volop aan gewerkt.
  [naar artikel]
 44. We moeten nog beter leren recycleren (19/01/2018 - De Morgen)
  Belgen zijn kampioen in afval. Niet dat we viezeriken zijn, wél dat we goed scoren in het ophalen en sorteren van afval. Het recycleren kan beter, maar ook daar wordt volop aan gewerkt.
  [naar artikel]
 45. Gezondheidswerkers, ouderen en risicopatiënten moeten als eerste vaccinatie tegen coronavirus krijgen (16/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Zodra er een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is, moeten mensen die in de gezondheidszorg werken, ouderen, en mensen met een hoog risicoprofiel prioriteit krijgen. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad (HGR). In totaal behoren zo’n 4 miljoen mensen in ons land tot die risico- en prioriteitsgroepen.
  [naar artikel]
 46. Waarom je je kind moet leren vloeken (02/06/2018 - Metro)
  Uit onderzoek blijkt dat het goed kan zijn om te vloeken. Het zou kinderen helpen om taal en zelfs menselijke emoties te begrijpen. Daarnaast verhoogt het ook de pijngrens.  Volgens dr. Emma Byrne, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, kan vloeken kinderen helpen om taalgevoeliger te worden. “We kunnen hen beter leren hoe ze op een effectieve manier kunnen vloeken, in plaats van het te verbieden”, zegt ze. Het effect van vloeken Door vloekwoorden te verbieden, geef je er net veel meer gewicht aan. Daarnaast zorgt het ervoor dat kinderen niet in staat zijn om de emoties te begrijpen van volwassenen die zulke woorden gebruiken. “Kinderen moeten leren hoe vloeken anderen beïnvloedt”, legt Byrne uit. Ze zet haar argument kracht bij door te verwijzen naar een verhelderende studie over het onderwerp. Daaruit bleek dat vloeken bij pijn iemands tolerantie voor die pijn verhoogt. Lees ook : Goed nieuws voor iedereen met uitstelgedrag Het bericht Waarom je je kind moet leren vloeken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Nieuwkomers leren omgaan met internet en tablet (26/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het Antwerps Agentschap Integratie en Inburgering (Atlas vzw) begint met het proefproject ‘e-inclusie op maat’ voor nieuwkomers. Opzet is om inburgeraars wegwijs te maken in het internet en het gebruik van tablet en smartphone.
  [naar artikel]
 48. Telecomklant beter beschermd bij betwiste factuur (30/06/2018 - Knack)
  Telecombedrijven kunnen minder snel de telefoon, de tv of het internet van klanten afsluiten wanneer een rekening niet op tijd betaald werd of er een betwisting is. Een eerste herinnering zal gratis moeten zijn en de klanten hebben bij onderbreking recht op een minimumdienst van zowel telefoon als internet. Dat heeft minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) beslist.
  [naar artikel]
 49. Optimistische koning Filip hamert op bereidheid om te leren (20/07/2017 - De Tijd)
  13:42 Om de vruchten te kunnen plukken van de verbeterde economie en van de 'nieuwe dynamiek' in de samenleving, moeten mensen bereid zijn om te leren, 'leren van elkaar en met elkaar'.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.