Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

29 November 2021
01:21 uur

Is het ecologisch (on)verantwoord om nog kinderen te krijgen?

VRT NWS

04/02/2019 - 13:40

Kan geboortebeperking de planeet redden? Die vraag wordt in het huidige klimaatdebat vaak gesteld. Maar ondanks de sterke bevolkingsgroei op aarde is dat volgens demografen niet het grootste probleem van onze  planeet. 


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Kinderen vaak drijvende kracht achter ecologisch shoppinggedrag huishoudens (30/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Kinderen vaak drijvende kracht achter ecologisch shoppinggedrag huishoudens Kinderen zijn binnen de huishoudens vaak de drijvende kracht achter het ecologisch gedrag. Onder hun impuls wordt immers bij het shoppen tot een milieuvriendelijker gedrag overgegaan. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Kantar, gebaseerd op een enquête bij 90.000 respondenten in zesentwintig landen. Aan de andere kant ontdekten de onderzoekers echter ook dat […] Lees dit artikel: Kinderen vaak drijvende kracht achter ecologisch shoppinggedrag huishoudens
  [naar artikel]
 2. 'An Inconvenient Truth' op het Vlaamse platteland (10/04/2019 - De Morgen)
  Ecologie is niet altijd ecologisch verantwoord
  [naar artikel]
 3. Woonzorgcentrum Ludinaca neemt voortrekkersrol op in ecologisch groenbeheer (17/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het woonzorgcentrum Ludinaca wil een voortrekkersrol opnemen wat betreft ecologisch verantwoord groenbeheer in de gemeente. “De tijd van parken met korte gazons, strakke borders en exotische planten is voorbij, terwijl anderzijds het behoud en de versterking van de natuurwaarden een belangrijk aandachtspunt is geworden want deze hebben een positief effect op de gezondheid van iedereen”, luidt het bij Ludinaca.
  [naar artikel]
 4. En plots willen kindjes verantwoord wetenschappelijk spelen (04/08/2017 - De Standaard)
  Vroeger bouwden kinderen een gammele boomhut in de tuin, vandaag de Empire State Building op het parket. Of ze coderen een robot. Leve wetenschappelijk verantwoord speelgoed.
  [naar artikel]
 5. Hier is het gras nóg groener (10/04/2019 - De Morgen)
  Het ecologisch verantwoord elektronicafestival Paradise City verdreef de wolken boven het park van het Kasteel van Perk met sterke beats, flinke zonnepanelen en krekelsnoepjes.
  [naar artikel]
 6. Hier is het gras nóg groener (26/06/2017 - De Morgen)
  Het ecologisch verantwoord elektronicafestival Paradise City verdreef de wolken boven het park van het Kasteel van Perk met sterke beats, flinke zonnepanelen en krekelsnoepjes.
  [naar artikel]
 7. Er komt een derde themapark in Disneyland Parijs (27/11/2017 - Metro)
  Er is goed nieuws voor de fans van Disneyland. Het populaire Parijse pretpark krijgt er een derde park bij in het thema van Marvelsuperhelden. We kunnen het ons moeilijk voorstellen, maar wie reeds genoeg heeft van de twee themaparken ‘Disneyland Park’ en ‘Walt Disney Studio Park’, kan binnenkort mogelijk nieuwe attracties uitproberen. Disneyland zou namelijk aan een park vol superhelden werken. Het kan helaas nog een hele tijd duren alvorens de plannen effectief klaar zijn, want Disney krijgt van de Franse regering nog tot 2030 om fondsen voor het park te werven. Het is dus mogelijk dat we nog tot vijftien jaar moeten wachten op de nieuwe attracties. Ecologisch verantwoord Het nieuwe park zal niet alleen opvallen door de superhelden van Marvel. Het zal ook volledig ecologisch verantwoord zijn. Het vuilnis wordt ecologisch verwerkt, de energielevering wordt klimaatneutraal en een deel van het landgoed wordt niet bebouwd, maar blijft vrij voor natuur. Lees ook: Efteling brengt winterpret met vernieuwd IJspaleis
  [naar artikel]
 8. Industriepark met visie op de toekomst (05/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Vijf bestaande ondernemingen gaan ecologisch verantwoord samenwonen in een gloednieuw complex in de Bannerlaan in Grobbendonk. Het complex werd vanmiddag officieel ingehuldigd.
  [naar artikel]
 9. Carrefour lanceert nieuw “stedelijk” winkelconcept (19/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  In hartje Brussel heeft Carrefour donderdag een nieuwe winkel met een nieuw concept geopend. Carrefour City is gericht op de stedelijke klant die ecologisch verantwoord wil winkelen.
  [naar artikel]
 10. Antwerpse (32) pioniert met volledige accessoirecollectie uit vissenleder (15/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Saskia Aelen (32) brengt met haar nieuw label Ms. Bay een unieke collectie accessoires op de markt. Ieder stuk is hoofdzakelijk vervaardigd uit zalmleder en geproduceerd volgens faitradeprincipes. “Met mijn merk wil ik een ecologisch verantwoord product verkopen dat bovendien mooi oogt.”
  [naar artikel]
 11. Moet u zich schuldig voelen voor die spotgoedkope vlucht? ‘Vaak is er gewoon geen alternatief’ (29/05/2021 - De Morgen)
  De grenzen zijn pas weer geopend, of we worden weer om de oren geslagen met flashdeals en vliegtuigtickets aan dumpingprijzen. Is het als reiziger nog ecologisch verantwoord om even lustig te vliegen als voor de pandemie?
  [naar artikel]
 12. Kinderrechtenorganisaties: 'Niet alle kinderen krijgen evenveel kansen in België' (01/03/2018 - Knack)
  Kinderen in de jeugdhulp, kinderen met een handicap, kinderen in armoede en kinderen met een migratieachtergrond krijgen duidelijk minder kansen dan andere.
  [naar artikel]
 13. Kinderrechtenorganisaties: 'Niet alle kinderen krijgen even veel kansen in België' (01/03/2018 - Knack)
  Kinderen in de jeugdhulp, kinderen met een handicap, kinderen in armoede en kinderen met een migratieachtergrond krijgen duidelijk minder kansen dan andere.
  [naar artikel]
 14. De route van de duurzame cacaoboon: met de zeilboot naar Amsterdam, met de fiets naar Antwerpen (16/05/2019 - De Morgen)
  Een queeste naar de ideale chocoladereep – ‘eerlijk, lekker en ecologisch verantwoord’ – bracht twee Antwerpenaren naar een zeilschip waarmee Colombiaanse cacaobonen de oceaan overgezet worden. Dat betekent: geen CO2-uitstoot, wel bakken geduld.
  [naar artikel]
 15. Dit razend populaire gezichtsmasker maak je gewoon zelf (12/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Twee ingrediënten: meer heb je niet nodig om het gezichtsmaskertje te maken dat dankzij sociale netwerksite Reddit overal opduikt op het internet. Mix een beetje vloeibare honing met kurkuma en je gelaat krijgt volgens de vele fans een frisse en egale uitstaling. Snel en volledig ecologisch verantwoord.
  [naar artikel]
 16. Koop je nu beter een echte of een valse kerstboom? (05/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een met ballen en lichtjes versierde kerstboom is in de meeste huiskamers een vaste waarde (eens Sinterklaas het land weer heeft verlaten, zoals de traditie het voorschrijft). Maar is het nog ecologisch verantwoord om een kerstboom te plaatsen? En kies je dan het best voor een echte, of voor een plastic exemplaar?
  [naar artikel]
 17. Muzieksector broedt op groene plannen: hoe realistisch zijn klimaatneutrale concerten? (04/06/2021 - De Morgen)
  De nieuwe tournee van Coldplay zal groen zijn of niet zijn. De beroemde popgroep wil een statement maken en treedt voortaan enkel nog op als dat ecologisch verantwoord kan. Is een klimaatneutrale concertindustrie dure toekomstmuziek of kleuren podia en dansvloeren straks overal groen?
  [naar artikel]
 18. The Advocado Show strijkt neer in Brussel, maar is zo’n restaurant wel ecologisch verantwoord? (28/11/2018 - De Morgen)
  Brussel krijgt zijn eigen The Avocado Show. Het succesvolle restaurantconcept drijft op Instagram en de hype rond avocado's, maar heeft ook een schaduwkantje: avocado’s en de klimaatzaak gaan niet goed samen. 
  [naar artikel]
 19. Groener gaan leven, wat is daar de kostprijs van? (02/12/2018 - VRT NWS)
  De deelnemers aan de klimaatmars willen een ambitieus, maar tegelijk ook een sociaal rechtvaardig beleid. En dan komen we bij de kostprijs. Anders, meer ecologisch verantwoord gaan leven, is duur. Een elektrische wagen, zonnepanelen, een warmtepomp....het zijn allemaal zware investeringen. In bovenstaand filmpje wordt het voor jou uitgelegd.
  [naar artikel]
 20. Is dit de oplossing voor kinderen die altijd mee in bed kruipen? (30/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een Amerikaanse beddenfabrikant komt naar eigen zeggen op de proppen met dé oplossing voor gezinnen met kinderen die graag lekker samen in één bed slapen. In hun Ace Family Size passen naar verluidt maar liefst twee volwassenen en drie kinderen. Of het al dan niet pedagogisch verantwoord is om met je kinderen in één bed te slapen, daar spreekt het bedrijf zich niet over uit.
  [naar artikel]
 21. 'Oprechtheid zou geen stempel moeten zijn; dat is toch maar het minste?' (12/04/2019 - De Morgen)
  Terwijl de modewereld gestaag zijn pijlen richt richting ethisch en ecologisch verantwoord, reikt de boog van Antwerps ontwerper Jan-Jan Van Essche drie lengtes verder. Zijn discours handelt niet meer over 'slow design' maar over een nieuw mensbeeld tout court.
  [naar artikel]
 22. Dancefestival Paradise City maakt groene keuzes (06/07/2019 - VRT NWS)
  Op een prachtige locatie, aan het kasteel van Perk, genieten van dance en tegelijk ecologisch verantwoord zijn? Dat is wat Paradise City elk jaar opnieuw probeert. Het dancefestival is aan de vijfde editie toe en gaat almaar verder in die ecologische filosofie. Dit jaar experimenteren ze daar onder andere met het water uit de kasteelgracht.
  [naar artikel]
 23. Moet u zich schuldig voelen voor die spotgoedkope vlucht? “Vaak is er gewoon geen alternatief” (30/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De grenzen zijn pas weer geopend, of we worden weer om de oren geslagen met flashdeals en vliegtuigtickets aan dumpingprijzen. Is het als reiziger nog ecologisch verantwoord om even lustig te vliegen als voor de pandemie? De Morgen sprak met luchtvaartspecialist Andrew Murphy, mobiliteitsexpert Laurien Spruyt en wetenschapsfilosoof Maarten Boudry.
  [naar artikel]
 24. Verantwoord genieten (21/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Afgelopen zaterdag stelde Landrie Housmans haar kookboek ‘Verantwoord genieten’ voor.
  [naar artikel]
 25. Is een klimaatneutrale concertindustrie toekomstmuziek? ‘Vele kleine aanpassingen hebben samen een grote impact’ (04/06/2021 - De Morgen)
  De nieuwe tournee van Coldplay zal groen zijn of niet zijn. De beroemde popgroep wil een statement maken en treedt voortaan enkel nog op als dat ecologisch verantwoord kan. Is een klimaatneutrale concertindustrie dure toekomstmuziek of kleuren podia en dansvloeren straks overal groen?
  [naar artikel]
 26. Slow Cabins: ecologisch overnachten op een geheime locatie (06/08/2020 - Express)
  Er even tussenuit in eigen land? Met Slow Cabins kom je terecht in een klein, ecologisch huisje te midden van... The post Slow Cabins: ecologisch overnachten op een geheime locatie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 27. Ethisch verantwoord ondernemen voor de farmaceutische industrie (12/04/2019 - De Morgen)
  Kinderen zijn de speelbal van de medische zorgdictatuur
  [naar artikel]
 28. Hoe verantwoord is het om historische zwart-witfoto’s in een eigentijds jasje te stoppen? (24/02/2019 - De Morgen)
  Belangrijke foto’s uit de wereld­geschiedenis zijn samengebracht en ingekleurd. Fascinerend, maar verantwoord?
  [naar artikel]
 29. 16 Vlaamse skireisorganisaties annuleren alle reizen tot en met krokusvakantie: “Het is niet verantwoord” (10/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  16 Vlaamse skireisorganisaties hebben samen beslist om al hun reizen tot en met de krokusvakantie te annuleren. Niet verantwoord met de huidige coronacijfers, klinkt het. “En we willen geen enkele besmetting op ons geweten hebben.” Meer dan 10.000 klanten krijgen hun geld terug of mogen hun skivakantie op de lange baan schuiven. Al blijft de vraag of de latten in de paasvakantie wél bovengehaald mogen.
  [naar artikel]
 30. DSM Genk gaat voor doorgedreven vergroening (16/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  DSM in Genk werkt aan een project om haar vijf hectare groot bedrijfsterrein verder ecologisch te vergroenen. "Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen zoals DSM dit doet betekent ook zorg dragen voor je omgeving.Het vergroeningsproject is daar een voorbeeld van, maar ook het plaatsen van de windturbine, de waterzuiveringsinstallatie die al ons gebruikt water zuivert tot bijna drinkwater," luidt het bij DSM Genk.
  [naar artikel]
 31. Ook kinderen zullen gevaccineerd worden: Wanneer krijgen zij hun prik? En waarom is het belangrijk? (11/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  “Zullen wij, de kinderen, ook een vaccin krijgen?”, die vraag stelde de tienjarige Aurélie uit Puurs donderdag in het jeugdjournaal Karrewiet aan eerste minister Alexander De Croo. Het antwoord was positief. Hoe staat het ondertussen met de wetenschappelijke studies? Krijgen kinderen straks dezelfde vaccins als volwassenen? En wat met de allerkleinsten?
  [naar artikel]
 32. Ilona (40) en Bram (38) leven zo ecologisch mogelijk met hun gezin: “Om de prijs te drukken bestellen we voeding met 10 andere gezinnen” (23/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Ze willen zo bewust en ecologisch mogelijk leven en daarom heeft het gezin Plichart-Moeskops - hun kinderen hebben een dubbele familienaam - geen auto en geen droogkast en kopen ze hun droge voeding bij een voedselcollectief. “Daar betalen we één keer 1.200 euro en met die boodschappen kunnen we vier maanden verder”, klinkt het.
  [naar artikel]
 33. Zo guiltfree snackte je nog nooit: zalige veggieburger met caloriearm bloemkoolbroodje (31/07/2017 - De Morgen)
  Veggie en zó weinig calorieën: met deze burger krijg je echt the best of both worlds. Door bloemkool als basis te gebruiken voor het broodje, schrap je bakken calorieën uit het recept. En de veggieburger met aubergine is niet alleen ecologisch verantwoord, maar barst ook nog eens van de smaak en de voedingsstoffen. Wedden dat je nooit meer terugwil naar die doorsnee hamburger van weleer?
  [naar artikel]
 34. Kindje op komst in 2018? Dit zijn de trends voor in de babykamer volgens Pinterest (03/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Koppels die dit jaar een kindje verwachten zijn misschien al volop aan het nadenken over hoe ze de babykamer gaan inrichten. Ga je voor een hippe aanpak, dan biedt Pinterest veel inspiratie. Laat kleurrijke accenten achterwege en ga voor speelgoed dat ecologisch is verantwoord. Een overzicht van de populairste ideeën op de sociale netwerksite.
  [naar artikel]
 35. Vlaams-Brabant roept gemeenten op eikenprocessierups milieuvriendelijk te bestrijden (29/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  De provincie Vlaams-Brabant roept gemeenten op de eikenprocessierups voortaan op een milieuvriendelijke manier te bestrijden, zoals door het plaatsen in de bomen van nestkasten voor vogels. Het gebruik van het biologische bestrijdingsmiddel Foray 48B moet tot een absoluut minimum worden beperkt vanwege niet langer ecologisch verantwoord, luidt het.
  [naar artikel]
 36. De voetafdruk van een volksfeest (10/04/2019 - De Morgen)
  Muziek en luim gegarandeerd, maar scoren de Gentse Feesten ook op ecologisch vlak? De Morgen onderzocht samen met ecologisch consulent Stijn Bruers hoe milieuvriendelijk het tiendaagse festival is. 'Zijn dat chemische toiletten, mevrouw?'
  [naar artikel]
 37. ‘Ik zie sp.a niet snel herstellen’: Peter Mertens (PVDA) beantwoordt uw vragen (26/04/2019 - De Morgen)
  De lezer regeert! In deze reeks bedenkt u de vragen voor de partijvoorzitters. Deze week confronteerden we Peter Mertens (49) met een selectie uit uw honderden kritische en spitante vragen. Is een stem voor PVDA wel ecologisch verantwoord? Wie zou hij graag wegkapen bij een andere partij? En wat zou hij doen met 1 miljoen euro?
  [naar artikel]
 38. Snel rijden of ecologisch, wat is het efficiënst bij een elektrische auto? (19/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Dit weekend nam Drive de proef op de som: wat is het efficiëntst? Ecologisch rijden of een sportief rijgedrag? We zochten het uit in een spectaculaire race van Oostende naar de Signal de Botrange... en terug!
  [naar artikel]
 39. Tanken we binnenkort met gerecycleerd plastic? (06/09/2018 - Metro)
  De plasticafvalberg wordt alsmaar groter, maar er is nu een nieuwe manier gevonden om het materiaal te verwerken. Britse onderzoekers ontwikkelden een chemisch proces dat plastic kan omzetten in waterstofgas. En dat zou dan gebruikt kunnen worden om je wagen mee te vullen. De onderzoekers van de Britse Swansea University mengden het plastic met een lichtabsorberend element en een chemisch product. Vervolgens stelden ze de cocktail bloot aan UV-licht en dankzij een chemische reactie kwam het ecologisch gas vrij. 78.540 euro Ondanks dat het een vrij eenvoudig proces is, zal het toch nog enkele jaren duren vooraleer we allemaal op waterstof rondrijden. De enige wagen die momenteel op waterstof rijdt, is de Toyota Mirai. De wagen heeft een stevig kostplaatje van 78.540 euro. Maar het voertuig is wel helemaal ecologisch verantwoord. Lees ook : Paus Franciscus wil plastic uit de oceaan Het bericht Tanken we binnenkort met gerecycleerd plastic? verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. De duurzame 50: in deze vijftig Belgische restaurants is het lekker én ecologisch verantwoord tafelen (18/09/2021 - De Morgen)
  Lekker tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie. De Morgen zocht en vond 50 restaurants die erin uitblinken. Eén besluit: duurzaam smaakt beter.
  [naar artikel]
 41. 'Kappen kan perfect passen in verantwoord bosbeheer' (11/09/2019 - Knack)
  Mensen verdragen niet meer dat er bomen gekapt worden. Dat is mee de schuld van een populaire Duitse boomknuffelende boswachter, zeggen Vlaamse bosbeheerders. 'Een kaalslag kan onderdeel zijn van een verantwoord bosbeheer.'
  [naar artikel]
 42. DISCUSSIE. Is het verantwoord dat 100-jarigen nog met de auto rijden? (16/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een 100-jarige die nog dagelijks de baan op gaat, het is niet iedereen gegeven. Georges Moris uit Wilrijk is zo iemand. Onze reporter ging hem vrijdag opzoeken en stapte in zijn ‘nieuwe’ Mercedes voor een ritje. Maar is dat wel verantwoord?
  [naar artikel]
 43. "Niet alle kinderen krijgen even veel kansen in België" (01/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De ongelijkheid blijft groot tussen kinderen en jongeren in België. Kinderen in de jeugdhulp, kinderen met een handicap, kinderen in armoede en...
  [naar artikel]
 44. VIDEO. Breng uw auto eens naar de stomerij: het is nog ecologisch ook (15/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  De spectaculairste handcarwash van Gent? Dat is Steam Carwash op het Neuseplein, waar je wagen helemaal proper wordt gemaakt met stoom. Het systeem is ook ecologisch. Aan elke wasbeurt komt amper twee liter water te pas.
  [naar artikel]
 45. Kim Clijsters leert ecologisch koken op Kids Climate Conference (09/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  PEERVoor het eerst was de Kids Climate Conference, het grootste klimaatkamp van de lage landen voor kinderen, te gast in Limburg. Dit weekend leerden 190 Vlaamse en Nederlandse kinderen in Center Parcs in Peer alles over de ecologische voetafdruk van hun voedingsgewoonten. De kinderen kregen daarbij goed raad van tennislegende Kim Clijsters. “Wij waren een sportieve familie. Voor ons was nadenken over wat je eet vanzelfsprekend.”
  [naar artikel]
 46. BEKIJK: Coldplay in gesprek met Eva De Roo: "Onze volgende tournee zal zo groen mogelijk zijn" (07/05/2021 - VRT NWS)
  Coldplay lanceert vandaag de nieuwe single "Higher power". Eva De Roo van StuBru kon deze week met frontman Chris Martin en gitarist Jon Buckland praten. De band kondigde bij de release van hun vorige album aan dat ze enkel nog op tournee zouden gaan als dat ecologisch verantwoord was en heeft intussen hard gezocht naar manieren om dit mogelijk te maken.
  [naar artikel]
 47. Hoe supermarkten verduurzamen: 'Maatschappelijk verantwoord ondernemen is mensenwerk' (13/09/2021 - Knack)
  De CSR Professional of The Year, een bekroning voor maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, was de voorbije jaren vaak een retailer. Maar de duurzaamheidsinspanningen van de supermarkten zouden nog verder kunnen gaan.
  [naar artikel]
 48. “Veganistisch leder is zeker niet altijd ecologisch” (22/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Als we de fabrikanten mogen geloven, zijn veganistische, lederen handtassen of schoenen geen uitzondering meer. Maar klopt dat wel? En hoe ecologisch zijn die veganistische sneakers in het winkelrek nu precies?
  [naar artikel]
 49. Kinderen krijgen nog te vaak onnodig buisjes in oor (16/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn nog altijd te veel kinderen die een trommelvliesbuisje krijgen omdat ze regelmatig last hebben van oorontstekingen. Nochtans is die ingreep...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.