Voortaan loopt u misschien wel letterlijk met een stukje erfgoed onder de arm van de boulangerie naar uw vakantiehuis. Franse bakkers willen de baguette namelijk laten opnemen in de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. De unieke mix van tarwebloem, water, gist en zout – plus een snuifje vakmanschap – heeft bijna een even […] The post Franse bakkers willen baguette tot Unesco-erfgoed kronen appeared first on Business AM. [naar artikel]
De stiel van artisanale bakker dreigt verloren te gaan bij gebrek aan opvolging. In LImburg waren er 50 jaar geleden nog 400 bakkers, maar dat aantal is teruggelopen tot 100. In Tongeren bijvoorbeeld houden drie warme bakkers het voor bekeken. [naar artikel]
De Erfgoeddag op zondag 28 april zet vol in op vakmanschap en meesterschap. In Bocholt slaan bakkers en molenaars de handen in elkaar en vertellen ze een boeiend verhaal van graan tot brood. [naar artikel]
Verloren maandag vandaag. Of volgende week voor sommigen. Daar bestaat wat discussie over. Maar de meesten gaan toch vandaag al achter een worstenbrood of appelbol. En die traditie is er zeker niet alleen in Antwerpen stad. In heel de regio blijft verloren maandag bijzonder populair. Na de drukke eindejaarsperiode moeten de bakkers dus toch nog één tandje bijsteken. ATV ging kijken bij een -letterlijk- kleurrijke bakker in Stabroek. [naar artikel]
Artisanaal bereide speculoos maakt voortaan deel uit het Brussels culturele erfgoed. Nog maar enkele tientallen bakkers maken het lekkere koekje. Sommige doen dat alleen rond de sinterklaasperiode. Reden te meer om speculoos net nu bij het erfgoed te voegen. [naar artikel]
Ook in 2022 zal geen Sint-Antoniusfeest plaatsvinden in Glabbeek. Dat is de viering die bekend staat voor de verkoop van varkenskoppen. Om de traditie niet verloren te laten gaan, wil de organisatie Sint-Antonius laten erkennen als Vlaams cultureel erfgoed. Dat vertelde ze bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. [naar artikel]
Voor de zomer zal Stad Gent een beslissing nemen over de plannen om de Sint-Annakerk om te bouwen tot supermarkt. Het agentschap Onroerend Erfgoed is maar gedeeltelijk positief en wil dat er enkele aanpassingen komen. "Om ervoor te zorgen dat er geen tijd verloren gaat, nodig ik de betrokkenen nu al uit rond de tafel te gaan zitten”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). [naar artikel]
Naar schatting 18% van de bakkers in Vlaanderen doet de deuren rond de feestdagen dicht. Dat zegt beroepsfederatie Bakkers Vlaanderen. “Het is een tendens die al enkele jaren merkbaar is. Ook bakkers snakken wel eens naar rust in deze periode.” [naar artikel]
Vandaag is het Verloren Maandag in Antwerpen. En dat klinkt veel hopelozer dan deze hoogdag voor de Antwerpse bakkers eigenlijk is. “Het wordt een nachtje doorwerken om alles klaar te krijgen”, vertelt Tinne Snoeys van Bakkerij Ambacht in Merksplas. Samen met Laura Goossens van Bakkerij Goossens legt ze uit vanwaar de traditie komt én hoe je een kwalitatief worstenbrood of smakelijke appelbol kan herkennen. [naar artikel]
Steeds meer ambachtelijke bakkers komen in de problemen door de dure gasprijzen. Zo'n 80 procent van de Vlaamse bakkers werkt met gasovens en ze kunnen de gasfactuur nog amper betalen. Ze vragen steun van de overheid, anders dreigt een catastrofe, zegt de federatie Bakkers Vlaanderen. Een van de bezorgde bakkers is Manuel Foubert, zijn voorschotfactuur is van 400 naar 2.000 euro per maand gegaan. Bekijk hier de Journaalreportage. [naar artikel]
Warme bakkers hebben het moeilijker dan ooit. Door de hoge energie- en grondstoffenprijzen staat het water hen aan de lippen. Vooral bakkers die tegen hun pensioen aanlopen, geven er vroegtijdig de brui aan. Ook de bikkelharde concurrentie van supermarkten en het gebrek aan jonge overnemers spelen de bakkers parten. [naar artikel]
Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
Verdwijnt de warme bakker stilaan uit ons straatbeeld? Bij de Vlaamse bakkerijfederatie zijn dit jaar nog zo’n 850 bakkers ingeschreven, tien jaar geleden waren dat er nog 1.500. Vooral bakkers die hun pensioen naderen, sluiten de deuren. En zij vinden vaak geen opvolging. Eddy Van Damme, voorzitter van Bakkers Vlaanderen legt uit waarom steeds minder bakkers warm lopen van een job als zelfstandige. [naar artikel]
Het verlies van een huis dat onteigend wordt, is tastbaar. Net zoals een stuk bos dat gekapt wordt. Maar wat dreigt precies verloren te gaan bij de aanleg van een ondergrondse leidingstraat door beschermd landschap en erfgoed? In As, bij Genk, kunnen ze zich daar wel iets bij voorstellen. [naar artikel]
De FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Zo maken sommige Limburgse bakkers zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van Het Belang van Limburg bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
Vandaag is het Verloren Maandag in Antwerpen. En dat klinkt veel hopelozer dan deze hoogdag voor de Antwerpse bakkers eigenlijk is. “Het wordt een nachtje doorwerken om alles klaar te krijgen”, vertelt Tinne Snoeys van Bakkerij Ambacht in Merksplas. Samen met Laura Goossens van Bakkerij Goossens legt ze uit vanwaar de traditie komt én hoe je een kwalitatief worstenbrood of smakelijke appelbol kan herkennen. [naar artikel]
“Elke week verdwijnen twee bakkers in ons land”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. Sinds 2009 zijn er al 1.013 bakkerijen minder in Vlaanderen. Het zware werk schrikt jongeren af, die de taak van gepensioneerde bakkers niet meer willen overnemen. [naar artikel]
In Limburg zijn er het afgelopen jaar ongeveer dertig bakkers gesloten, dat is 10% van het totale aantal bakkers in onze provincie. Dat zegt Jan Kerkhofs, voorzitter van bakkersfederatie Bakkers Vlaanderen. Ook Kerkhofs zelf is bakker, en stopt omdat hij met pensioen gaat, maar ook hij had liever zijn bakker open gehouden als er geen sprake was van de sterk stijgende prijzen. [naar artikel]
Al meer dan 80 bakkers gaan de komende 3 weken boezembrood verkopen om het borstkankeronderzoek van Prof. Dr. Herman Depypere van UZ-Gent te ondersteunen. [naar artikel]
“Elke week verdwijnen twee bakkers in ons land”, becijferde zelfstandigenorganisatie NSZ. Sinds 2009 zijn er al 1.013 bakkerijen minder in Vlaanderen. Het zware werk schrikt jongeren af, die de taak van gepensioneerde bakkers niet meer willen overnemen. [naar artikel]
Belgische bakkers zien wekelijks gemiddeld 7 procent van hun productie verloren gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Too Good To Go. Een van de oorzaken is de druk van de consument, die constant verse producten verwacht. [naar artikel]
Bakkers Vlaanderen is niet opgezet met de campagne ‘Brood, maar dan beter’ van de supermarktketen Delhaize. De beroepsvereniging van Vlaamse ambachtelijke bakkers vindt dat de nieuwe campagne doet uitschijnen dat enkel bij Delhaize brood zonder bewaarmiddelen wordt gemaakt. [naar artikel]
De vereniging Erfgoed Voorkempen wil inventariseren waar er nog "agrarisch erfgoed", te vinden is, zoals bijvoorbeeld historische objecten, oude foto's en landbouwwerktuigen. Maar het kan ook gaan over levend erfgoed, zoals Kempische geiten of roodbonte koeien. Het is niet de bedoeling om alles te kopen, wel om op te lijsten wat er is, om zo het verleden te kunnen reconstrueren. Mogelijk komt er later ook een tentoonstelling. [naar artikel]
De FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Ook sommige Limburgse bakkers maken zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van uw krant bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
HasseltDe FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etikettering van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgesteld. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorganisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Ook sommige Limburgse bakkers maken zich schuldig aan broodgesjoemel, zo blijkt uit een steekproef van uw krant bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkten. Vier op de tien broden bleken te licht. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.