Onenigheid over afstand van partner in thuisquarantaine

© ISOPIX

Wanneer iemand met het nieuwe coronavirus besmet is geraakt, heeft het weinig zin dat hij zich in huis afzondert van zijn eigen partner. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gezegd in 'De zevende dag'. Professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen) is het daar echter niet mee eens.

evg

Hoe moeten besmette personen thuis nu juist in quarantaine gaan? Minister De Block kreeg de vraag voorgeschoteld in De zevende dag. Wie besmet is met sars-CoV-2 moet zich in afzondering plaatsen, dat is duidelijk. Maar wat met de partner?

‘Als een koppel al veertig jaar samen slaapt, heeft het geen zin om bij een besmetting apart te gaan liggen’, zei De Block. ‘Een in de kelder, een op zolder, dat heeft geen zin.’ Contact met mensen van buiten het gezin is echter uit den boze', benadrukte De Block. ‘Te allen tijde afstand houden, dat is de gouden regel.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat vindt ook professor Goossens overigens: ‘Het is cruciaal om de maatregelen te blijven volgen, of de curve gaat weer stijgen.’

© Photo News

Meer dan 3.000 testen per dag

Voor wat het aantal testen betreft, zei minister De Block zondag dat er nu meer dan 3.000 testen per dag worden uitgevoerd. ‘Tegen midden volgende week wil Philippe De Backer (die bevoegd is voor de taskforce, red.) komen aan 10.000 testen per dag. Wij drijven onze capaciteit op. Hoe meer hoe liever, het is belangrijk dat we iedereen die ziek is, kunnen testen, iedereen die in de eerstelijnszorg staat... Dat is zeker nodig’. Onder meer vanuit de woonzorgcentra komt de vraag om het personeel en de patiënten systematisch te gaan testen.