Nog 9 miljoen FFP2-maskers besteld, 20.000 tests voor rusthuizen

© BELGA

1,75 miljoen gespecialiseerde FFP2-maskers zijn geleverd, maar de taskforce van minister De Backer heeft er nog eens 9,1 miljoen besteld. Het aantal dagelijkse tests gaat de hoogte in: van 4.500 vandaag naar 10.000 dit weekend. Voor de rusthuizen worden er 20.000 tests verdeeld.

evg, san

Minister Philippe De Backer (Open VLD) gaf in de Kamer een update over de bestellingen en leveringen van medisch materiaal. Hij schetste een donkergrijs beeld van de internationale markt: ‘De organisatie van de logistiek wordt met de dag moeilijker’, gaf De Backer toe. ‘Het is een bijzonder moeilijke situatie op de wereldmarkt, iedereen is op zoek naar hetzelfde.’

‘Ook schorten en handschoenen besteld’

Die inspanningen leverden voorlopig het volgende resultaat op: ‘22,6 miljoen chirurgische maskers zijn geleverd, 20 miljoen verdeeld, en 25 miljoen werden besteld’, gaf De Backer mee. ‘Al 1,75 miljoen gespecialiseerde FFP2-maskers zijn geleverd, 1,25 miljoen maskers zijn verdeeld, en nog eens 9,1 miljoen zijn besteld.’ Vooral die FFP2-maskers vormden een probleem de voorbije weken. Er waren ook nog donaties van 1,3 miljoen chirurgische maskers en 175.000 FFP2-maskers. Per zorgverlener zijn al snel één à twee FFP2-maskers nodig per dag, en iedereen wil ze inzetten in de eerste lijn. Die 9 miljoen FFP2-maskers laten dus best niet al te lang op zich wachten. Hoe lang we nog verder kunnen met de huidige leveringen, is moeilijk te zeggen, omdat de tekorten afhankelijk zijn van ziekenhuis tot ziekenhuis. Het aantal chirurgische mondmaskers lijkt wel voldoende om enkele weken verder te kunnen.

Hoewel de bestellingen van schorten en handschoenen nog via de ziekenhuizen verloopt, heeft de taskforce toch al 100.000 extra schorten en 289.000 dozen handschoenen besteld.

‘We zijn genoodzaakt om ook in het buitenland aan te kopen. Verdachte leveringen worden geweerd, we zullen geen malafide zaken dulden. We controleren of de bedrijven de nodige certificaten hebben. We vragen ook om stalen op te sturen. Op het moment van de leveringen komt er een tweede controle van de FOD Economie. Stalen worden in Belgische labo’s getest. Alleen als aan de voorwaarden van veiligheid is voldaan, worden de loten op de markt gebracht. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen krijgen we zo’n heterogene leveringen van mondmaskers dat het niet uit te sluiten valt dat er af en toe een lot van niet voldoende kwaliteit is. Die worden dan meteen geweerd.’

20.000 tests naar rusthuizen

Het aantal tests per dag gaat de komende dagen de hoogte in. ‘Vandaag zitten we aan 4.500 per dag, tegen het weekend aan 10.000 per dag’, aldus De Backer. ‘Tegelijkertijd beseffen we de moeilijke situatie van de woonzorgcentra, waar een heel kwetsbare groep aanwezig is. Daarom hebben we beslist om prioritair 20.000 tests uit te rollen over de woonzorgcentra, in samenwerking met de regio’s. De bedoeling is om een goed zicht op het aantal besmettingen daar te krijgen. Op basis daarvan zal verdere testing in de komende dagen kunnen volgen.’

Waarom Belgische experts koele minnaars zijn van mondmaskers in openbaar

Sinds de coronacrisis duiken nu ook bij ons overal mondmaskers in het straatbeeld op. © photo news

Ja, mondmaskers in het openbare leven kunnen nuttig zijn. Maar het is geen wonderoplossing, bij slecht gebruik kan het meer kwaad doen dan goed en de zorgverleners krijgen nu absolute prioriteit. Daarom zijn experts tot nu toe koele minnaars.

‘Op straat een mondmasker dragen heeft geen zin’, zo benadrukte viroloog Steven Van Gucht exact een week geleden nog op een persconferentie van het Crisiscentrum. Ook de weken daarvoor hield viroloog Marc Van Ranst (UZ Leuven) consequent vol dat het geen nut heeft om (zelfgemaakte) maskertjes te dragen in het openbaar. Ze zitten daarbij helemaal op de lijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die zegt dat de maskers bij gezonde personen alleen zinvol zijn als je in de buurt komt van zwakkere of zieke personen.

Maar intussen groeit de politieke en maatschappelijke druk om de, al dan niet zelfgemaakte, maskers toch te dragen op straat. Verschillende wetenschappers, waaronder specialist infectieziekten Jean-Luc Gala (UZ Saint-Luc) in Knack en gewezen spoedarts Luc Beaucourt in de Gazet van Antwerpen, pleiten ervoor dat de overheid élke Belg zou moeten verplichten om in het openbaar, zoals in de supermarkten, een mondmasker te dragen.

In Aziatische landen doen ze het al langer en in een aantal Europese landen zoals Tsjechië, Slovakije, Slovenië en Bulgarije wordt het door de overheid al verplicht. Ook in België voeren een aantal burgemeesters al de forcing en groeit de druk van onder meer politiediensten en kassiers in de supermarkt die zich te weinig beschermd voelen. En zelfs binnen de regering beginnen ze nu te twijfelen.

‘Tot nu toe hebben de experts ons altijd gezegd dat het geen goed idee was. Maar de vraag is nu opnieuw gesteld en we verwachten snel antwoord’, zei Open VLD-vicepremier Alexander De Croo vanmorgen op Radio 1. De politiek kaatst de bal dus terug naar de wetenschappers, maar die kloppen eigenlijk al van bij de start op dezelfde nagels: er is geen wetenschappelijke onderbouwing dat het algemeen dragen van mondmaskers in het openbaar de verspreiding van een infectieziekte afremt.

Ook het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) benadrukte in februari nog dat er ‘geen bewijs is van het nut van mondmaskers voor personen in de gemeenschap die niet ziek zijn’.

© belga

1. Handhygiëne en social distancing zijn belangrijker

Zo benadrukte viroloog Van Gucht vorige week al duidelijk dat ‘handen wassen met water en zeep veel meer effect heeft dan mondmaskers dragen’. Bij infectiebeheersing is er geen sprake van één wondermiddel, het gaat om het geheel van maatregelen. De experts maken dus een afweging. In België was dat om maximaal in te zetten op social distancing en isolatie.

Van Gucht benadrukte in dat opzicht ook al dat het geen nut heeft om een masker te dragen als je alleen in de auto zit of alleen gaat wandelen met de hond. ‘Het is belangrijker om afstand te houden van elkaar (1,5 meter, red.) en de handhygiëne te behouden.’ De maskers beschermen niet tegen besmetting met het coronavirus, maar als iemand al besmet is met het virus, helpt een masker wel wat om besmettelijke druppels tegen te houden.

2. Vals gevoel van veiligheid

Baat het niet, dan schaadt het niet. Alle beetjes helpen, zou je kunnen denken. Maar Van Gucht waarschuwde vorige week al dat de mondmaskers ook een ‘vals gevoel van veiligheid kunnen geven’. ‘Het zorgt er net voor dat de drager zijn gezicht extra moet aanraken. Door het masker op en af te zetten, verhoog je eigenlijk het risico om besmet te raken met het coronavirus.’

Ook epidemioloog Yves Coppieters (ULB) waarschuwt vandaag in La Libre Belgique voor het mondmasker als ‘foute vriend’ waardoor we andere belangrijke veiligheidsmaatregelen zouden vergeten, zoals afstand bewaren en het gezicht aanraken. Net dat laatste moeten gezonde personen juist zo veel mogelijk vermijden.

3. Slecht gebruik van mondmaskers

In tegenstelling tot veel Aziatische landen, waar het al ingeburgerd is om bij ziekte een masker op te zetten om anderen niet te besmetten, hebben we in België nog maar weinig ervaring met de maskers. Ook dat brengt extra gevaren met zich mee. Eind februari wees Jan Eyckmans, de woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, er al op dat de meeste mensen er geen benul van hebben hoe je zo’n masker veilig afzet. ‘Ik zag een tv-reporter het met de blote hand afnemen. Dan verhoog je net de kans op besmetting. Er is een specifieke, nogal omslachtige techniek voor. Ook daarom is het zinloos dat de leek hiermee aan de slag gaat.’

Bovendien zijn de gewone en zelfgemaakte maskers bij al dan niet intensief gebruik maar tussen de vier à acht uur bruikbaar. Ze moeten dan op tijd vervangen worden of aan een heel hoge temperatuur gewassen worden.

4. Slechte kwaliteit

De FOD Volksgezondheid publiceerde al tips om zelf (veilige) mondmaskers te maken, maar dat neemt niet weg dat de maskers die nu circuleren vaak van slechte kwaliteit zijn. Bovendien laten de gewone maskers nog altijd veel lucht door langs de zijkanten. Dat doet Coppieters in La Libre besluiten dat ons land pas aan iedereen kan aanraden om mondmaskers te dragen ‘zodra onze capaciteit het zou toelaten om kwaliteitsvolle maskers te maken voor de hele bevolking’. En dan komen we tot het laatste belangrijke punt.

5. Verspilling van medisch materiaal

Ook dat gebrek aan voldoende kwaliteitsvolle mondmaskers, in combinatie met alle voorgaande overwegingen, was altijd een belangrijke reden voor de experts om het niet algemeen aan te raden voor gezonde mensen in het openbaar. Al op 2 maart zei Van Ranst in Het Nieuwsblad dat het een verspilling zou zijn van medisch materiaal. ‘Verpleegsters, dokters, chirurgen ... zij hebben die maskers echt nodig.’ Het onnodig hamsteren van mondmaskers zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de sector.

Ook microbioloog Emmanuel André van het Wetenschappelijk Comité benadrukt vandaag in La Libre dat ‘de prioriteit naar personen gaat die echt risico lopen’, net als viroloog en ererector Bernard Rentier (Universiteit Luik): ‘Het belangrijkste was dat de maskers eerst en vooral naar de zorgverleners zouden gaan. Voor mensen die gewoon naar de kruidenier gaan, is het zeker geen slechte raad om een stofje voor de neus te houden. Maar het heeft geen enkele zin dat de gewone man in de straat straks gespecialiseerde FFP2-maskers gaat dragen.’

Intussen kondigde de Waalse regering overigens al aan dat een Waals mondmaskerbedrijf vanaf eind mei start met de grootschalige productie van gewone mondmaskers. Ook de buitenlandse bestellingen beginnen intussen binnen te lopen. Eenmaal de voorraad aan gewone, chirurgische mondmaskers stabiliseert, zullen automatisch ook andere sectoren, zoals de politie of de kassiers in de supermarkt, steeds meer toegang krijgen tot de voorraden.

Geduld over tekort aan mondmaskers raakt op

Ook niet-prioritaire sectoren eisen mondmaskers op, terwijl zorgverleners met tekorten blijven kampen. De politie dreigt zelfs met een staking.

Worden mondmaskers na de crisis het nieuwe normaal?

thumbnail: null
thumbnail: null

Heeft elke Belg straks mondmaskers in de medicijnkast om in geval van ziekte de anderen niet ziek te maken? Die omslag zal er wellicht ook bij ons komen.