Na maanden onderhandelen eindelijk akkoord over verlenging van kernreactoren Tihange 3 en Doel 4: “Goed voor alle Belgen”

© BELGA

Engie en de federale regering zijn het eens geraakt over een verlenging van de reactoren Tihange 3 en Doel 4 en over de financiering van de ontmanteling van de kerncentrales en berging van het radioactief afval.

mtm
Bron: BELGA

De regering sloot in januari al een kaderovereenkomst met Engie over het langer openhouden van beide kerncentrales, maar vooral over de maximumfactuur voor de ontmanteling van de oudere reactoren en de berging van het kernafval werd nog onderhandeld. Nu werd er een totaalakkoord bereikt. De toekomstige kosten voor de berging van het afval worden op 15 miljard euro berekend.

“De oorlog in Oekraïne heeft het Europese energielandschap grondig gewijzigd. Het is urgenter dan ooit om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen”

Minister van Energie Tinne van der Straeten

“Goed voor alle Belgen”

“De verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar staat nu vast”, bevestigt premier Alexander De Croo (Open VLD) in een persbericht. “Dit akkoord is belangrijk voor de bevoorradingszekerheid van onze gezinnen en bedrijven. Het versterkt onze elektriciteitsbevoorrading, vermindert de energieafhankelijkheid van ons land en garandeert de productie van koolstofvrije, betaalbare elektriciteit in België. Ik wil het management van Engie bedanken voor al het werk van de afgelopen maanden om tot dit akkoord te komen.”

Ook minister van Energie Tinne van der Straeten (Groen) is blij met het akkoord. “Dit is goed voor alle Belgen”, zegt ze. “Het biedt zekerheid over de kost van het nucleaire afval en zekerheid over de energiebevoorrading van ons land. Dit akkoord verzekert ook de financiering van het beheer van het nucleair afval voor alle toekomstige generaties. De oorlog in Oekraïne heeft het Europese energielandschap grondig gewijzigd. Het is urgenter dan ooit om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen en energie opnieuw in eigen handen te nemen. Dat doen we.”

Het bereikte akkoord is gebaseerd op het principeakkoord van 9 januari 2023 en bepaalt onder meer de volgende modaliteiten:

  • Beide partijen verbinden zich ertoe om alles in het werk te stellen om beide kernreactoren in november 2026 (in een voorkeursscenario zelfs al in 2025) opnieuw op te starten.
  • Er wordt een juridische structuur opgezet voor de twee verlengde kernreactoren, waarvan de Belgische staat en Engie paritair eigenaar van worden.
  • Een akkoord over de vastlegging van een forfaitair bedrag voor de toekomstige kosten in verband met de berging en verwerking van kernafval, voor een totaalbedrag van 15 miljard euro. Dit bedrag (dat ook een risicopremie bevat) wordt in twee schijven uitbetaald en komt bovenop de bedragen die al voorzien zijn voor de ontmanteling van de centrales van Engie in ons land. “De totale nucleaire verplichtingen van de Engie-groep ten opzichte van België bedragen ten minste 23 miljard euro.”

Straks persconferentie

“Na verschillende maanden van intense en constructieve dialoog met de Belgische regering zijn we blij met de ondertekening van dit evenwichtige akkoord voor beide partijen”, zegt ook CEO van Engie Catherine MacGregor. “Het geeft Engie het nodige zicht op de totale kosten van het beheer van kernafval en vermindert aanzienlijk de risico’s die gepaard gaan met de verlenging van de twee centrales. Dit is een nieuwe fundamentele stap in de verlenging van Doel 4 en Tihange 3, waartoe Engie zich ten volle en op een verantwoordelijke manier engageert.”

Om 11 uur volgt een persconferentie om alle details van het akkoord uit de doeken te doen. Hier kan je de voorstelling integraal live volgen.

Voorgeschiedenis

Lange tijd leek ons land af te stevenen op een definitieve sluiting van alle kerncentrales in 2025. De oorlog in Oekraïne en de waanzinnige stijging van de energieprijzen zorgden er finaal voor dat ook de groenen hun verzet staakten.

In maart vorig jaar sloot Vivaldi daarom een princiepsbeslissing om de jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open te houden, gevolgd door een letter of intent met Engie op 21 juli. In januari van dit jaar volgde dan een eerste concrete deal met het bedrijf, waarin werd bepaald dat Engie alles in het werk zou stellen om beide centrales tegen de winter van 2026-27 te laten draaien.

Dat akkoord was noodzakelijk om meteen een aantal noodzakelijke studies op te starten. Het bevestigde ook dat er een vennootschap wordt opgericht waar de Belgische staat en Engie elk voor de helft in participeren voor de verdere uitbating van de kerncentrales. De toenmalige deal bevatte nog geen concrete bedragen. Een en ander moest immers nog worden uitgeklaard, zoals eventuele steunmechanismen en het plafond voor het kernafval, waar Engie op aandrong.

Wel was er een akkoord over de formule die zou worden gehanteerd voor de berekening van de kostprijs voor de behandeling van het afval. De ontmanteling van de zeven kerncentrales in ons land zou volledig onder de verantwoordelijkheid van de exploitant vallen. De Belgische overheid zou enkel tussenkomen voor het afval van de twee centrales voor de tienjarige verlenging.

Oorspronkelijk was het de bedoeling de onderhandelingen met Parijs eerder af te kloppen, maar dat was blijkbaar wat optimistisch. Dat er nu toch een akkoord wordt aangekondigd, komt niet als een verrassing. Vorig weekend lekte uit dat er een belangrijke doorbraak was geboekt, met de bedoeling eind deze week af te ronden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen