Meezingen met Natalia of meeleven met het verhaal van Jean Bosco Safari: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Lucas Van den Eynde kruipt in de huid van Scrooge

Lucas Van den Eynde als Scrooge.© Steven Hendrix

Om helemaal in de stemming te komen voor kerst kan je vanaf 16 november in de Antwerpse Stadsschouwburg naar A Christman Carol. In dit verhaal van Charles Dickens draait het leven van bankier Ebenezer Scrooge aanvankelijk enkel rond geld tot de geesten van voorbije kerstmissen hem tot inkeer brengen. Lucas Van den Eynde geeft in deze Vlaamse musical, in een regie van Stany Crets, gestalte aan de oude vrek met veel jong acteertalent aan zijn zijde.

www.deepbride.be

2/Mannen op hakken in Theater Elckerlyc

Bart Van Avermaet.© IF

Wat gebeurt er als je vijf cafévrienden hun gang laat gaan met make-up, pruiken en paillettejurken? Dan ontspint zich een verhaal à la Mannen met hakken, vanaf 17 november in Theater Elckerlyc. In deze komedie in een regie van Manou Kersting wordt de wereld van drag queens geëxploreerd. In de cast herken je o.a. Thuis-acteur Bart Van Avermaet, Ivan Pecnik en Chris Van Espen.

www.elckerlyc.be

3/Queens of the Stone Age in Sportpaleis

Frontman Josh Homme.© Koen Bauters

‘We’ve come to bring you pleasure and make you dance’, beloofde Queens of the Stone Age-frontman Josh Homme op de slotdag van Rock Werchter. En hij hield woord: na een pauze van vijf jaar tekenden de Queens voor een emotionele maar bovenal verschroeiende passage. Naar het Sportpaleis brengen ze op 12 november In Times New Roman mee, hun jongste album. Special Guests zijn The Chats en Deep Tan.

www.sportpaleis.be

4/Grafici van morgen tonen zich op beurzen

© De Studio

Al elf jaar organiseert Ephameron in De Studio met Grafixx een evenement rond strip en illustratie. Onder het thema Wrijving kan je er van 17 tot 19 november grafisch talent ontdekken in tentoonstellingen, workshops, lezingen, screenings en performances. Fans van strips en bordspellen kunnen op 12 november ook al terecht in de Turnhoutse Warande voor Rock Paper Pencil.

www.destudio.com, www.warande.be

5/Lotto Arena loopt driemaal vol voor Natalia

© Kris Van Exel

Met de komst van twee kindjes sloeg Natalia fulltime aan het moederen, maar met Hallelujah To The Beat is er weer ruimte voor muziek. Naast het promoten van dat album kan de Kempense tijdens concerten kiezen uit twintig jaar hits. Als orgelpunt op een jaar toeren volgen eerstdaags drie jubileumconcerten in de Lotto Arena. Je kan er Natalia aan het werk zien op 17, 18 en 24 november.

www.lotto-arena.be

6/Bart Van Loo te gast op literaire revue in Fakkeltheater

Bart Van Loo.© Koen Bauters

Met Passiemaandag wil muzikant/auteur Rudolf Hecke in het Theatercafé van het Fakkeltheater een maandelijkse literaire revue over passie introduceren. Er is een sofagesprek met een gedreven bekende Vlaming, schrijvers dragen voor uit eigen werk en er is muziek van De Havilland. Frankrijk-kenner Bart Van Loo, Herman Brusselmans en Maud Vanhauwaert zijn te gast op 13 november.

www.fakkeltheater.be

7/Van haaientanden tot dinosaurusbotten op fossielenbeurs in Herselt

© Jan Van der Perre

Met Paleo Time vindt op 12 november in De Mixx in Herselt de grootste fossielenbeurs van het land plaats. Je vindt er zowel ammonieten en trilobieten, als haaientanden en dinosaurusbotten, maar ook determinatieboeken en wetenschappelijke literatuur. Fossielenpreparateurs tonen hoe een trilobiet van 270 miljoen jaar oud uit het gesteente wordt bevrijd.

www.paleotime.eu

8/Spiekpietjes zitten verstopt in een musical

© Jan Van der Perre

Wie kent de Spiekpietjes niet? De kleine Sinterklaashulpjes die zich verstoppen in huizen om te kijken of de kindjes er wel flink en braaf zijn. Gebaseerd op Paniek in de Speelgoedfabriek, een boek van Thaïs Vanderheyden, duiken ze op 11 en 12 november in Theater Elckerlyc op in een musical. Zonder hulp van de kinderen in de zaal lukt het hen niet om het mysterie op te lossen.

www.elckerlyc.be

9/Landschappen van Sam Dillemans

Sam Dillemans.© Jeroen Hanselaer

Vier jaar na zijn boksers van Fighters komt Sam Dillemans met een nieuwe tentoonstelling. In zijn tentoonstellingsruimte in de Eggestraat 2 in Borgerhout toont hij van 11 november tot 24 maart Landscapes (za-zo 14-18u). Het bescheiden genre van de landschapschilderkunst leidt bij Dillemans niet tot brave uitbeeldingen van onweersluchten of korenvelden, maar tot een vorm- en kleurexplosie die de verbeelding op hol doet slaan. In de sectie grafiek viert Dillemans zijn fantasie bot op de dierenwereld.

www.samdillemans.be

10/Raymond van het Groenewoud stelt album voor

Raymond van het Groenewoud.© Kris Van Exel

Met Egoïst bracht Raymond van het Groenewoud een nieuw album uit. De singer-songwriter gaat de boer op om de plaat genereus voor te stellen. Er staan concerten gepland in o.m. Club Kalmthout (10/11), De Roma in Borgerhout (14/11), schouwburg Rex in Mol (30/11), Geel (3/12) en De Singer in Rijkevorsel (10/12). Raymond swingt tussen vroeger en nu, grasduinend in zijn rijkee repertoire met enthousiasme en liefde voor het vak.

www.raymondvanhetgroenewoud.be

11/Jean Bosco Safari vertelt levensverhaal

Jean Bosco Safari.© Joris Herregods

Een Tutsi-mama uit Rwanda wordt verplicht haar zesjarig zoontje Jean ter adoptie aan te bieden. Men belooft haar dat het jongetje in het buitenland mag gaan studeren en dat hij na zijn studies terugkeert naar Rwanda. Maar het loopt anders voor Jean Bosco Safari die in België een carrière uitbouwt als muzikant. In het Fakkeltheater doet Jean Bosco Safari van 17 tot 19 november zijn levensverhaal uit de doeken, geruggensteund door pianist Steven Mintjens.

www.fakkeltheater.be

12/Jade Mintjens gaat de klassieke toer op

Jade Mintjens.© Kris Van Exel

Tijdens de Clubconcerten van het Antwerp Symphony Orchestra geniet een jong publiek van een kort programma met hoogtepunten uit de klassieke muziek, met een vleugje humor aan elkaar gepraat door een bekende MC. Scheherazade, de vertelster uit de verhalen van Duizend-en-een-nacht, vormt op 16 november de rode draad in de werken die comedian Jade Mintjens bij de luisteraars introduceert. Een afterparty in de lounge maakt de avond compleet.

www.antwerpsymphonyorchestra.be