Françoise Chombar van Melexis werd in 2018 uitgeroepen tot Strafste Onderneemster ter Wereld.© Karel Hemerijckx

Award

Wie wordt de Strafste Onderneemster van Limburg? U koos voor deze vijf

Hasselt -

Ze zijn bekend, de vijf finalisten voor de titel ‘De Strafste Onderneemster van Limburg’. Wie van hen met de felbegeerde titel naar huis mag, maken we bekend op Internationale Vrouwendag, op 8 maart. We stellen ze hier al even voor.

Dominiek Claes en Kurt Meers

Vrouwelijk ondernemerschap verdient nog steeds wat extra erkenning en aandacht. Daarom kiezen HBVL en Made in Limburg op Internationale Vrouwendag ‘De Strafste Onderneemster van Limburg’. Vorig jaar mocht Lieze Geebelen van Proactify uit Hasselt de trofee voor het eerst in ontvangst nemen. Op de website van Made in Limburg kon u tot 13 februari uw favoriete voor dit jaar nomineren. De wedstrijd gaat nu verder met vijf finalisten uit die stemronde. In alfabetische volgorde. Als het een uitdaging mag zijn: Françoise Chombar (Melexis) schopte het ooit tot Strafste Onderneemster ter Wereld.

LEES OOK: Françoise Chombar is strafste onderneemster ter wereld

Ann Claes.© RR

Ann Claes (JBC)

Ann Claes nam samen met haar broer Bart in 2003 het bedrijf JBC over van vader Jean-Baptist Claes. Dat is ondertussen uitgegroeid tot de Claes Retail Group, de koepel boven de modemerken JBC, CKS en Mayerline. Ann Claes is er als chief buying officer verantwoordelijk voor alles wat er in de 200 winkels ligt. Die zijn samen goed voor een omzet van zo’n 250 miljoen euro en 1.400 medewerkers. Daarmee zijn ze de nummer drie in Vlaanderen, na H&M en C&A. De coronatijden waren meer dan uitdagend voor Ann, die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Maar ondanks spelers als Primark en Shein weet de groep de concurrentie met succes aan te gaan. Ondertussen klopt de derde generatie van het familiebedrijf aan de deur.

LEES OOK: Broer en zus Claes leiden JBC: “We hebben elkaar pas goed leren kennen op het werk”

Mieke Desplenter.© RR

Mieke Desplenter (Ter Dolen)

Mieke Desplenter is de oprichtster en zaakvoerster van Kasteelbrouwerij De Dool in Houthalen-Helchteren. Daar streek ze in 1993 neer om de familiale traditie van bierbrouwen voort te zetten. Ze heeft jarenlang getimmerd aan een assortiment met acht kwaliteitsvolle bieren, die vandaag gretig aftrek vinden in de horeca, supermarkten en drankenhandels in binnen- en buitenland. Alle creaties van Mieke Desplenter zijn al in de prijzen gevallen op gerenommeerde, internationale wedstrijden. Opmerkelijk is dat Mieke volledig zelf haar weg heeft gebaand in de voor vrouwen atypische wereld van het bier. Vandaag heeft ze met haar zoon Ike de vijfde generatie geïntroduceerd in de sector.

LEES OOK: Mieke Desplenter transformeerde eeuwenoude abdij tot brouwerij De Dool

Nadia Jansen.© Boumediene Belbachir

Nadia Jansen (Jansen)

Nadia Jansen nam in 2008 het toenmalige Afwerkingsbedrijf Jansen in Oudsbergen over van haar vader René. En toen barstte de financiële crisis los en viel de bouwsector ongeveer op zijn gat. Als kersverse eigenaar van het bedrijf moest Nadia meteen een overlevingsstrategie uittekenen. Met zweet, bloed en tranen, maar met succes. Tegenwoordig is Jansen The Building Company de paraplu boven tal van gespecialiseerde bouwfirma’s, actief in de bouw van kantoren, ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook cleanrooms en zelfs in projecten voor de Einsteintelescoop. De groep haalde in 2022 een omzet van 177 miljoen euro met 430 medewerkers.

LEES OOK: Fuifbeest Nadia Jansen zorgt voor frisse wind in de bouwsector

Kim Vaessen.© Karel Hemerijckx

Kim Vaessen (Climatrix)

Kim Vaessen komt uit de ondernemersfamilie van de broers Jos (Vasco), Rob (Rofix, haar vader), Gerrit en Leon Vaessen uit Dilsen-Stokkem. Ondernemen zit haar dan ook in het bloed. Ze richtte in 2011 haar eigen bedrijf Climatrix op, gespecialiseerd in vloer-, wand- en plafondverwarming. Kim wist wel degelijk haar mannetje te staan in een technische omgeving gedomineerd door mannen. Ondertussen haalt het nichebedrijf een omzet van 11,5 miljoen euro met 34 medewerkers. Kim heeft nog grote plannen met haar bedrijf. Er zijn plannen om een nieuw bedrijfsgebouw op te trekken, en om verder kunnen groeien in binnen- en buitenland. Met Nederland als eerste doelwit.

LEES OOK: Kim Vaessen (Climatrix): “Hoe vaak ik te horen kreeg: ‘Lieveke, ga me eens een koffie halen’”

Tekla Vancleynenbreugel.© RR

Tekla Vancleynenbreugel (Lento)

Misschien het minst gekend in de top 5, maar daarom zeker niet minder favoriet voor de eindzege, is Tekla Vancleynenbreugel. Vijf jaar geleden startte ze met haar echtgenoot Yolan Bamps het vegan restaurant Lento in Hasselt. Geen gewoon etablissement, maar eentje met de ambitie om culinair topniveau te serveren zonder vlees- of visbereidingen. Lento wordt al jaren op nationaal vlak bekroond tot allerbeste in zijn soort. Meer nog: ook de tweede Lento, opgericht in Antwerpen, was meteen een instant succes. Het is de grote verdienste van Tekla dat zij de veganistische keuken naar een topniveau heeft getild en daarmee een absolute voortrekkersrol in de sector heeft gespeeld.

LEES OOK: Hasselts restaurant Lento opent in Leuven de eerste vegan frituur van het land

Stemmen kan tot en met 2 maart via made-in.be/strafste-onderneemster.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer