Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

20 September 2020
04:10 uur

Federaal migratiecentrum Myria wil meer "ogen en oren" om slachtoffers van mensenhandel op te sporen

VRT NWS

22/11/2019 - 12:54

Het federaal migratiecentrum Myria wil meer “ogen en oren” op het terrein om slachtoffers van mensenhandel op te sporen. Myria houdt dit pleidooi naar aanleiding van de publicatie van zijn jongste jaarrapport over mensenhandel en mensensmokkel. Daaruit blijkt dat er vorig jaar in ons land opnieuw meer gevallen van mensenhandel werden opgetekend.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. ‘Meer middelen nodig voor strijd tegen mensenhandel’ (22/11/2019 - Apache)
  Federaal Migratiecentrum Myria vraagt meer aandacht en middelen voor de strijd tegen mensenhandel. Slachtoffers van mensenhandel moeten bovendien beter begeleid worden. Het gebrek aan middelen zorgt er nu soms voor dat slachtoffers in de kou blijven staan. Federaal Migratiecentrum Myria vraagt in een nieuw rapport over mensenhandel en mensensmokkel aan de federale regering om voldoende
  [naar artikel]
 2. Federaal migratiecentrum Myria: 'Strijd tegen mensenhandel opvoeren' (22/11/2019 - Knack)
  De toekomstige federale regering moet de strijd tegen mensenhandel opnieuw op de voorgrond plaatsen. Dat zeggen het federaal migratiecentrum Myria, het RSZ en de vereniging PAG-ASA vrijdag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de voorstelling van het jaarverslag van Myria.
  [naar artikel]
 3. 23.000 slachtoffers van mensenhandel in ons land (22/11/2019 - De Standaard)
  In 2018 23.000 slachtoffers waren van mensenhandel in België. Dat staat in het jaarrapport van het federaal migratiecentrum Myria. Het vraagt de toekomstige federale regering de strijd tegen mensenhandel opnieuw op de voorgrond te plaatsen.
  [naar artikel]
 4. Myria focust in jaarrapport op minderjarigen in Nigeriaanse prostitutienetwerken (22/10/2018 - VRT NWS)
  Het federaal migratiecentrum Myria focust in zijn "Jaarlijks evaluatieverslag 2018" op minderjarige slachtoffers van mensenhandel en mensensmokkel. Het groeiend aantal minderjarige transmigranten dat door België trekt, maakt het onderwerp bijzonder actueel: het aantal aanmeldingen van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen bij de Dienst Voogdij is gestegen van 1.108 in 2016 tot 1.582 in 2017.  
  [naar artikel]
 5. Myria focust in jaarrapport op minderjarigen in Nigeriaanse prostitutienetwerken (22/10/2018 - Knack)
  Het federaal migratiecentrum Myria focust in zijn 'Jaarlijks evaluatieverslag 2018' op minderjarige slachtoffers van mensenhandel en mensensmokkel. Het groeiend aantal minderjarige transmigranten dat door België trekt, maakt het onderwerp bijzonder actueel.
  [naar artikel]
 6. Bedelaars: slachtoffers of overlastbezorgers? (13/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  “Vooral vrouwen worden gerekruteerd in hun herkomstland met de belofte van een job en een beter leven in België en zodra ze aankomen, verzeilen ze in een situatie van afhankelijkheid of worden ze slachtoffer van mensenhandel via bedelarij”, schrijft het federaal migratiecentrum Myria in haar jaarverslag over mensenhandel en mensensmokkel.
  [naar artikel]
 7. Bedelaars: slachtoffers of overlastbezorgers? (13/10/2016 - De Standaard)
  “Vooral vrouwen worden gerekruteerd in hun herkomstland met de belofte van een job en een beter leven in België en zodra ze aankomen, verzeilen ze in een situatie van afhankelijkheid of worden ze slachtoffer van mensenhandel via bedelarij”, schrijft het federaal migratiecentrum Myria in haar jaarverslag over mensenhandel en mensensmokkel.
  [naar artikel]
 8. Federaal migratiecentrum Myria: 'Kinderen opsluiten is altijd een rode lijn' (26/06/2018 - Knack)
  Het federaal migratiecentrum Myria spreekt zich met klem uit tegen de zogenaamde 'family units' van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
  [naar artikel]
 9. "Hervorming Sociale Inspectie mag strijd tegen mensenhandel niet afremmen" (29/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Federale Migratiecentrum Myria en drie centra voor slachtoffers van mensenhandel hopen dat de hervorming van de Sociale Inspectie de strijd
  [naar artikel]
 10. Federaal migratiecentrum Myria beschuldigt regering van onrechtmatig snijden in financiële middelen (12/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het federaal migratiecentrum Myria heeft gisteren een dossier naar het federaal parlement gestuurd waarin ze de regering ervan beschuldigt de...
  [naar artikel]
 11. Bedelaars steeds vaker slachtoffer van mensenhandel (13/10/2016 - De Redactie)
  In veel gevallen worden de slachtoffers ook gedwongen om misdrijven te plegen of worden ze seksueel uitgebuit, zo blijkt uit onderzoek van het Federaal Migratiecentrum Myria.
  [naar artikel]
 12. Te weinig middelen voor strijd tegen mensenhandel (22/11/2019 - De Morgen)
  In haar jaarverslag vraagt het federaal migratiecentrum Myria dat de volgende federale regering budgetten vrijmaakt om de strijd tegen mensenhandel op te voeren.
  [naar artikel]
 13. "Nieuwe regering moet strijd tegen mensenhandel opnieuw op de voorgrond plaatsen" (22/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De toekomstige federale regering moet de strijd tegen mensenhandel opnieuw op de voorgrond plaatsen. Dat zeggen het federaal migratiecentrum Myria,...
  [naar artikel]
 14. “Nieuwe regering moet strijd tegen mensenhandel opnieuw op de voorgrond plaatsen” (22/11/2019 - Metro)
  De toekomstige federale regering moet de strijd tegen mensenhandel opnieuw op de voorgrond plaatsen. Dat zeggen het federaal migratiecentrum Myria, het RSZ en de vereniging PAG-ASA tijdens een persconferentie naar aanleiding van de voorstelling van het jaarverslag van Myria. Er zijn meer middelen nodig om slachtoffers op te sporen, diepgravend onderzoek te kunnen voeren naar de daders en om de slachtoffers goed te begeleiden, klinkt het. “De strijd tegen mensenhandel is nooit weggeweest van de politieke agenda, maar we zien wel dat hij de laatste jaren minder wordt geprioriteerd. We merken dat aan bepaalde veiligheidsplannen, aan de zonale plannen van aanpak”, zegt directeur van Myria Koen Dewulf. En het zijn de slachtoffers die daarvan de dupe zijn. Bovendien ziet Myria nog grote uitdagingen op het terrein wat betreft de detectie, het informeren en het beschermen van slachtoffers. Myria roept dan ook op om de politie- en inspectiediensten en het gerechtelijk apparaat de adequate personeels- en materiële middelen te geven die momenteel ontbreken. Bovendien raadt Myria aan om nog meer in te zetten op het opleiden van diensten die in contact komen met potentiële slachtoffers van mensenhandel zodat zij beter signalen kunnen opvangen en de slachtoffers beter kunnen bijstaan. Zo moeten de slachtoffers goed op de hoogte gebracht worden van hun rechten, en moeten ze geïnformeerd worden dat ze terechtkunnen bij gespecialiseerde opvangcentra. De Global Slavery Index schat dat er in 2018 23.000 slachtoffers waren van mensenhandel in België. De politiediensten hebben vorig jaar 358 inbreuken met elementen van mensenhandel vastgesteld en bij het parket zijn 301 dossiers van mensenhandel binnengekomen, met telkens minstens één slachtoffer. Vorig jaar kwamen bovendien 158 van die slachtoffers terecht in de gespecialiseerde opvangcentra. “Het aantal opgevangen slachtoffers is slechts het topje van de ijsberg”, zegt Sarah De Hovre van PAG-ASA, die een van de drie Belgische gespecialiseerde centra uitbaat. “Mensenhandel is een verborgen misdaad. Om die te bestrijden is onderzoek nodig, waarvoor voldoende mensen nodig zijn op het terrein die voldoende tijd krijgen. En daarvoor zijn extra middelen nodig.” bron: Belga Het bericht “Nieuwe regering moet strijd tegen mensenhandel opnieuw op de voorgrond plaatsen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Nigeriaanse kinderprostitutie in Brussel: "We weten van meisjes die zelfs voor 5 euro seks hebben met een klant" (22/10/2018 - VRT NWS)
  België is binnen Europa de belangrijkste draaischijf voor Nigeriaanse prostitutienetwerken met minderjarige meisjes. Dat blijkt uit het rapport van Myria, het Federaal Migratiecentrum. "Terzake"-reporter Dirk Leestmans ging met twee mensen van de cel Mensenhandel van de Federale Politie op pad in een Brusselse buurt. De mannen zijn gespecialiseerd in Afrikaanse prostitutienetwerken. 
  [naar artikel]
 16. Migratiecentrum Myria: 'België sluit mensen te snel op in gesloten centra' (09/11/2017 - Knack)
  België investeert te weinig in de alternatieven voor opsluiting van migranten die ons land moeten verlaten. Afgewezen asielzoekers en irreguliere migranten worden daardoor al te snel vastgezet in een gesloten centrum. Dat stelt het federaal migratiecentrum Myria in een nieuw rapport, zo schrijft De Standaard donderdag.
  [naar artikel]
 17. Migratiecentrum Myria vraagt diepgaander onderzoek naar politiegeweld tegen migranten (04/09/2019 - De Morgen)
  Het federaal migratiecentrum Myria is kritisch voor het onderzoek van het Comité P naar de meldingen van politiegeweld tegenover migranten. ‘Autoriteiten moeten proactief onderzoek voeren en misbruik bestraffen.’ Toch is zijn nota minder vernietigend dan ze op het eerste gezicht lijkt.
  [naar artikel]
 18. Francken verbolgen dat Myria cijfers over humanitaire visa nuanceert (22/11/2016 - Knack)
  Volgens het Federaal Migratiecentrum (Myria) wekken de officiële statistieken de onterechte indruk dat er veel meer gewone humanitaire visa worden afgeleverd dan vroeger.
  [naar artikel]
 19. Mensensmokkel, een schoolvoorbeeld van georganiseerde criminaliteit (22/10/2018 - VRT NWS)
  "Het businessmodel van de mensensmokkelaars moet doorbroken worden." Dat zegt het Federaal Migratiecentrum Myria in haar jongste jaarrapport. Maar hoe zit dat verdienmodel precies in elkaar? Hoe organiseren mensensmokkelaars zich? Een poging tot inzicht in wat sommigen vooral verborgen willen houden. 
  [naar artikel]
 20. "Verstekelingen in Belgische havens slecht behandeld" (11/04/2017 - De Redactie)
  Clandestiene passagiers die ontdekt worden op schepen in Belgische havens worden vaak slecht behandeld. Dat zegt Myria, het Federaal Migratiecentrum. "Ze worden aan boord gehouden en krijgen geen enkele informatie."
  [naar artikel]
 21. Francken: ‘Christenen redden uit Aleppo telt niet voor Myria’ (22/11/2016 - De Standaard)
  Staatssecretaris Theo Francken vindt het ‘onvoorstelbaar’ dat Federaal Migratiecentrum (Myria) in de analyse over de humanitaire visa de Christenen die de regering hielp ontsnappen uit Aleppo niet meetelt. Myria klaagde eerder dat door hervestigde vluchtelingen mee te tellen, de indruk wordt gewekt dat de overheid guller is dan vroeger.
  [naar artikel]
 22. Jaarrapport Myria: mensenhandelaars gebruiken social media (16/10/2017 - VRT NWS)
  Mensenhandelaars en mensensmokkelaars maken almaar vaker gebruik van het internet en sociale media om potentiële slachtoffers te lokken. En ze gaan erg professioneel te werk: via promofilmpjes en advertenties bieden ze smokkelreizen aan naar West-Europa. En dat mist zijn effect niet: in vijf jaar tijd is het aantal door de politie geregistreerde misdrijven rond mensensmokkel verdrievoudigd. Dat blijkt allemaal uit het jaarraport van Myria, het federaal migratiecentrum.
  [naar artikel]
 23. België spil van Nigeriaanse kinderprostitutie: "We weten van meisjes die voor 5 euro seks hebben” (24/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Uit een rapport van Myria, het Federaal Migratiecentrum, blijkt dat België binnen Europa is uitgegroeid tot de belangrijkste draaischijf voor...
  [naar artikel]
 24. Pakistaanse uitbater nachtwinkel krijgt 4 jaar cel voor uitbuiten "vennoten" (08/01/2018 - VRT NWS)
  Een Pakistaanse uitbater van verschillende nacht- en kledingwinkels is in Ieper veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en een boete van minstens 132.000 euro voor een hele resem feiten: van mensenhandel over valsheid in geschrifte tot zelfs een poging tot schijnhuwelijk. Hij verkocht zijn slachtoffers vijf procent aandelen, maar liet hen dan hele lange werkdagen tegen een hongerloon werken. "Een slachtoffer vertelde dat hij geen werknemer was, maar slaaf", zegt het Federaal Migratiecentrum.
  [naar artikel]
 25. ‘De Wever die bedelaars straatverbod oplegt? Totaal contraproductief’ (14/10/2016 - Apache)
  Volgens Migratiecentrum Myria zorgt harde aanpak er niet voor dat netwerken van uitbuiting en mensenhandel blootgelegd kunnen worden, integendeel.
  [naar artikel]
 26. Directeur Myria: 'In alle redelijkheid gezegd: de grondrechten staan onder druk in België' (26/06/2018 - Knack)
  Het jaarrapport van het Federaal Migratiecentrum Myria is kritisch voor het asiel- en migratiebeleid van de regering-Michel. Directeur François De Smet: 'We leven niet in een dictatuur. Maar wanneer de regering kinderen wil opsluiten, dan moet je waarschuwen.'
  [naar artikel]
 27. Directeur van Myria wordt federale lijsttrekker voor DéFI in Brussel (06/02/2019 - Metro)
  François De Smet, de directeur van het federaal migratiecentrum Myria, zal bij de verkiezingen van 26 mei de Brusselse Kamerlijst trekken voor de partij DéFI. Dat zeggen La Libre en Le Soir vandaag. De partij houdt deze morgen een persconferentie. De Smet werd in maart 2015 de eerste directeur van het Federaal Migratiecentrum. Hij is doctor in de filosofie en werkte eerder voor het departement Migratie van het vroegere Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding. Als lijsttrekker zal hij nu uit die functie ontslag moeten nemen. De Smet zou als lijsttrekker in de voetsporen treden van partijvoorzitter Olivier Maigain, die volgens de kranten niet meer zou opkomen. Eerder liet de Brusselse DéFI-minister Didier Gosuin al weten dat hij niet meer opkomt. De DéFI-lijst voor het Brussels parlement zal worden getrokken door de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt. bron: Belga Het bericht Directeur van Myria wordt federale lijsttrekker voor DéFI in Brussel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Myria wijst op gemiste kansen in onderzoek Comité P over politiegeweld tegen transmigranten (03/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het federaal migratiecentrum Myria wijst op gemiste kansen in het onderzoek van het Comité P, dat de politiediensten controleert, over...
  [naar artikel]
 29. Hangt de kans op gezinshereniging af van je nationaliteit? (26/06/2018 - VRT NWS)
  De kans om als erkend vluchteling je gezin weer te zien en samen een leven op te bouwen hier in België lijkt af te hangen van je nationaliteit. Als Syriër lukt dat in het overgrote deel van de gevallen. Maar voor wie uit Guinea, Eritrea en Somalië komt is de kans een pak kleiner. Dat staat in het jaarverslag van het Federaal Migratiecentrum Myria: "Het verschil is ontoelaatbaar"
  [naar artikel]
 30. Myria beschuldigt regering ervan onrechtmatig in financiële middelen te knippen (12/10/2017 - Metro)
  Het federaal migratiecentrum Myria heeft gisteren een dossier naar het federaal parlement gestuurd waarin ze de regering ervan beschuldigt de laatste jaren onrechtmatig in de financiële middelen van de autonome overheidsinstelling te hebben gesneden. De instelling schat dat ze hierdoor tussen 2015 en 2017 443.000 euro heeft misgelopen nadat het budget al naar beneden werd gehaald door de regering-Michel in 2014, schrijft L’Echo vandaag. Volgens het rapport gaat het om een onrechtmatige vermindering van de financiële middelen, omdat het de onafhankelijkheid van de instelling in het gedrang brengt. Bovendien wordt bij andere overheidsorganisaties, zoals de federale ombudsdienst, veel minder bespaard. Myria ziet zich daarom genoodzaakt een aantal activiteiten te verminderen waardoor ze “onvoldoende de problematiek rond de terugkeer, uitwijzing en opsluiting kunnen volgen”, luidt het rapport. Het federaal migratiecentrum wijst bovendien naar het verminderd aantal strafzaken die ze heeft aangespannen tegen mensenhandel of nog het totaal uitblijven van een informatiecampagne. “Iedereen kan begrijpen dat we onze rol enkel op een bevredigende manier kunnen invullen als onze financiële onafhankelijk volledig wordt gerespecteerd”, aldus Myria-voorzitter François De Smet. De organisatie toont zich bereid een kruis te maken over de middelen die onterecht zijn ingehouden tussen 2015 en 2017 maar vraagt dat er vanaf 2018 niet meer bespaard wordt op haar dotatie. bron: Belga
  [naar artikel]
 31. "Getuigenissen slachtoffers mensenhandel zijn belangrijk in onderzoek", zegt vzw PAG-ASA (30/07/2018 - VRT NWS)
  Er is in België vooruitgang geboekt in de strijd tegen mensenhandel. Er zijn veel inspanningen geleverd en de resultaten zijn zichtbaar. Dat zegt Sarah De Hovre, directeur van vzw PAG-ASA, een van de drie erkende centra voor slachtoffers van mensenhandel, naast Sürya en Payoke. Naar aanleiding van de werelddag tegen mensenhandel maandag publiceert de organisatie haar jaarverslag 2017.
  [naar artikel]
 32. Koen Dewulf is nieuwe directeur van Myria (29/11/2019 - Metro)
  Koen Dewulf is vanaf 1 december de nieuwe directeur van Myria, het Federaal Migratiecentrum en de opvolger van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding. De raad van bestuur heeft hem aangesteld als directeur, volgens de door de wet voorgeschreven selectieprocedure. Sinds het vertrek van François De Smet, eerder dit jaar, was Dewulf al dienstdoend directeur van Myria. Dewulf is jurist van opleiding en werkte in de jaren 90 op de juridische dienst van het regionaal integratiecentrum Foyer in Brussel. Dat vormde zijn leerschool op het terrein. Toen al werkte hij ook deeltijds voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, waar hij vertrouwd werd met rapportage en beleidswerk. Vanaf midden 2003, toen bij het Centrum een observatorium voor Migraties werd opgericht, ging hij voltijds werken op de migratie-opdrachten en gaandeweg ook de mensenhandel- en mensensmokkelbevoegdheden. bron: Belga Het bericht Koen Dewulf is nieuwe directeur van Myria verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. België respecteert rechten van clandestiene opvarende passagiers niet (11/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  In een nieuw rapport bekritiseert Myria, het Federaal Migratiecentrum, de manier waarop ons land clandestiene verstekelingen op schepen behandelt. Volgens Myria zouden de rechten van deze mensen met de voeten getreden worden, terwijl ons land niet over een wettekst beschikt die dit onderwerp specifiek kadert. Dat staat dinsdag in La Libre Belgique.
  [naar artikel]
 34. 1 op 2 slachtoffers van mensenhandel is een man: “Of wie denk je dat zo goedkoop je auto wast?" (04/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het schrijnende verhaal van F., de man van 63 die in het Antwerpse als huisslaaf in weer en wind buiten moest slapen, laat niemand onberoerd. Toch greep in die drie jaar niemand in. Vzw Payoke, dat hem opvangt en specifiek werkt met slachtoffers van mensenhandel, pleit voor meer burgerzin. “Als een veel te jonge vrouw langs de weg staat te tippelen, slaan we in het beste geval nog alarm. Maar vergeet niet: één op de twee slachtoffers van mensenhandel in ons land is een man.”
  [naar artikel]
 35. Sociale media zijn belangrijkste partner van mensenhandelaars en loverboys (16/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  Internet en sociale media spelen mensenhandelaars en loverboys steeds meer in de kaart. Omdat ze hun zaakjes van achter hun computer kunnen regelen en slachtoffers zoeken op sociale media. Aan de andere kant vergemakkelijken Facebook en andere sites ook de bestrijding ervan. Dat staat in het jaarverslag van het federaal migratiecentrum Myria van maandag is voorgesteld.
  [naar artikel]
 36. Regels over gebruik van dwang bij uitwijzingen blijven geheim (07/11/2019 - Apache)
  Er is te weinig transparantie over het vrijwillig en gedwongen terugkeerbeleid. Dat schrijft het federaal migratiecentrum Myria in een nieuw rapport. De procedure voor gedwongen uitzettingen blijft al jaren geheim. De evaluatie door de bevoegde Commissie Bossuyt van de repatriëring van vreemdelingen verloopt ook ‘niet onafhankelijk’, stelt Myria. “De Commissie Bossuyt heeft in dit stadium
  [naar artikel]
 37. België spil van Nigeriaanse kinderprostitutie: “We weten van meisjes die voor 5 euro seks hebben” (24/10/2018 - De Morgen)
  Uit een rapport van Myria, het Federaal Migratiecentrum, blijkt dat België binnen Europa is uitgegroeid tot de belangrijkste draaischijf voor Nigeriaanse prostitutienetwerken met minderjarige meisjes. “We weten van meisjes die zelfs voor 5 euro seks hebben met een klant”, zegt Franz Manuel Vandelook van de cel Mensenhandel.
  [naar artikel]
 38. Europese Commissie onderzoekt asielbeleid Francken (12/04/2019 - De Morgen)
  Er is een klacht ingediend tegen België bij de Europese Commissie. Volgens Federaal Migratiecentrum Myria schendt onder meer de ontradingscampagne van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) het recht op informatie van asielzoekers.
  [naar artikel]
 39. ‘Recht op gezinshereniging komt in het gedrang’ (26/06/2018 - De Standaard)
  In zijn rapport ‘Migratie in cijfers en in rechten 2018’ beveelt het federaal migratiecentrum Myria aan om de ‘buitengewone omstandigheden’ in een procedure tot gezinshereniging, best in de regelgeving verankerd worden.
  [naar artikel]
 40. ‘Recht op gezinshereniging komt in het gedrang’ (26/06/2018 - De Standaard)
  In zijn rapport ‘Migratie in cijfers en in rechten 2018’ beveelt het federaal migratiecentrum Myria aan om de ‘buitengewone omstandigheden’ in een procedure tot gezinshereniging, best in de regelgeving verankerd worden.
  [naar artikel]
 41. Federaal migratiecentrum Myria beschuldigt regering van onrechtmatig snijden in financiële middelen (12/10/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/JlF6ntqDP6tQgRW1VO-HBGUoHEU/diocontent/57976200/_crop/0/0/4000/2260/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 42. 'Wie krijgt humanitaire visa en op welke basis?' (14/04/2019 - De Morgen)
  België leverde vorig jaar 1.182 humanitaire visa af, maar de criteria voor erkenning blijven in nevelen gehuld. Federaal Migratiecentrum Myria vraagt meer transparantie aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
  [naar artikel]
 43. 'Wie krijgt humanitaire visa en op welke basis?' (23/05/2017 - De Morgen)
  België leverde vorig jaar 1.182 humanitaire visa af, maar de criteria voor erkenning blijven in nevelen gehuld. Federaal Migratiecentrum Myria vraagt meer transparantie aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
  [naar artikel]
 44. Payoke trekt aan alarmbel: "Meer jonge slachtoffers van tienerpooiers, maar wij kunnen hen niet allemaal helpen" (31/07/2018 - VRT NWS)
  Bij Payoke, dat slachtoffers van mensenhandel opvangt, komen meer en meer minderjarige slachtoffers van tienerpooiers hulp vragen. "Maar wij kunnen hen niet allemaal helpen, we hebben daar niet genoeg middelen voor", zegt directeur Klaus Vanhoutte.
  [naar artikel]
 45. Lichtere straf in beroep voor kopstuk Nigeriaans prostitutienetwerk in Brussel   (03/04/2019 - VRT NWS)
  "Mama Leather", het kopstuk van een berucht Nigeriaans prostitutienetwerk in de Brusselse noordwijk, heeft in beroep een lichtere straf gekregen. De pooister kreeg in eerste aanleg nog 14 jaar cel, maar die straf werd in beroep teruggebracht tot 10 jaar cel. Het hof beval ook de verbeurdverklaring van de panden waarin de prostituees werden uitgebuit en veroordeelde de eigenaars, een primeur in ons land. “Een belangrijk signaal”, zegt Alexis Deswaef, advocaat van Myria, het federaal Migratiecentrum.
  [naar artikel]
 46. Factcheck: 500.000 migranten in ons land in 5 jaar tijd, klopt dat? (23/05/2019 - VRT NWS)
  Regelmatig dook het cijfer op tijdens de verkiezingsdebatten met Vlaams Belang: "Sinds het aantreden van de regering-Michel zijn er 500.000 migranten in België aangekomen". Dat cijfer komt uit een rapport van Myria, het Federaal Migratiecentrum dat jaarlijks cijfers analyseert en publiceert. Dat klopt dus, maar uit dat rapport blijkt ook dat 2 op de 3 migranten uit een Europees land komen, 1 op de 3 uit andere werelddelen. Specifiek toegespitst op de groep asielzoekers gaat het om ongeveer 100.000 mensen in 5 jaar tijd en daarvan kregen er 55.000 bescherming.
  [naar artikel]
 47. 'Ook echte ouders zijn weerloos tegen nieuwe wet' (13/12/2017 - De Morgen)
  De regering trekt ten strijde tegen schijnerkenningen van kinderen die louter dienen om verblijfspapieren te krijgen. Daartoe keurde ze een wet goed die het fenomeen strafbaar maakt. Het Federaal Migratiecentrum Myria is kritisch.
  [naar artikel]
 48. 'Ook echte ouders zijn weerloos tegen nieuwe wet' (07/04/2019 - De Morgen)
  De regering trekt ten strijde tegen schijnerkenningen van kinderen die louter dienen om verblijfspapieren te krijgen. Daartoe keurde ze een wet goed die het fenomeen strafbaar maakt. Het Federaal Migratiecentrum Myria is kritisch.
  [naar artikel]
 49. Steeds minder Belgen van Turkse of Marokkaanse afkomst trouwen met partner uit land van herkomst (25/06/2018 - VRT NWS)
  Belgen van Turkse en Marokkaanse afkomst trouwen steeds minder met een partner die overkomt uit hun land van herkomst. Ze kiezen vaker voor een Belgische partner, al dan niet met allochtone roots. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent en het Federaal Migratiecentrum Myria. "Een trend die niet te stoppen is", zegt socioloog Bart Van de Putte.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.