De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Vakbonden leggen spoor lam in strijd voor meer loon

De Tijd

19/12/2019 - 01:08

01:03 De socialistische en de liberale spoorbond staken donderdag voor meer loon. De dalende subsidies en de dreigende liberalisering dwingen de directie voet bij stuk te houden.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Nederlandse soldaten krijgen 8,5 procent meer loon (31/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In Nederland krijgt het personeel van Defensie 8,5 procent meer loon en een eenmalige uitkering van 1.750 euro. Dat zijn het ministerie en militaire vakbonden overeengekomen. De bonden leggen het resultaat van de cao-onderhandelingen met een positief advies voor aan hun leden.
  [naar artikel]
 2. Vakbonden roepen op tot spoorstaking in Frankrijk op 18 oktober (13/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Twee vakbonden hebben opgeroepen tot een staking bij het Franse spoor op dinsdag 18 oktober. Ook in andere sectoren in Frankrijk wordt dan wellicht actiegevoerd, onder meer om meer loon te eisen.
  [naar artikel]
 3. Staking op het Nederlandse spoor opgeschort na akkoord met vakbonden (11/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS en de Nederlandse spoorwegmaatschappij NS hebben zondagochtend vroeg een cao-akkoord bereikt. De bonden leggen dat voor aan de leden en tot die tijd zijn de aangekondigde staking acties van de baan, meldt FNV Spoor. NS bevestigt dat.
  [naar artikel]
 4. Spoor- en busbonden plannen 24-urenstaking (16/03/2021 - De Tijd)
  14:34 Zowel op het spoor als bij De Lijn dreigen de vakbonden het werk neer te leggen op 29 maart, de nationale actiedag uit onvrede met de mislukte loononderhandelingen.
  [naar artikel]
 5. ‘Vanaf 1 augustus krijgt personeel FNG geen loon meer’, aldus de vakbonden (01/08/2020 - Express)
  Het personeel bij modegroep FNG ontvangt vanaf zaterdag geen loon meer. Dat zegt vakbond ACV Puls in een persbericht. Volgens... The post ‘Vanaf 1 augustus krijgt personeel FNG geen loon meer’, aldus de vakbonden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 6. Vakbonden en directie bij AB Inbev bereiken voorakkoord (17/10/2017 - VRT NWS)
  Vorige week hadden de vakbonden een tijd de poorten van de brouwerijen in Leuven, Hoegaarden en Jupille geblokkeerd omdat ze meer loon- en werkzekerheid wilden voor het personeel. De vakbonden dreigden vanmorgen weer actie te voeren, maar dat is nu van de baan.
  [naar artikel]
 7. Overleg over spoor muurvast, vakbonden plannen actie: “Gevolgen voor treinverkeer niet in te schatten” (29/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  De impasse in het sociaal overleg bij het spoor leidt tot een eerste actie. Op 12 december vindt er een “concentratie van spoorwegpersoneel” plaats, zo kondigde vakbonden ACV-Transcom en ACOD Spoor aan. HR Rail reageert dat het de stakingsaanzegging niet aanvaardt.
  [naar artikel]
 8. Vakbonden roepen op tot algemene staking dinsdag in Frankrijk (17/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De vakbonden in Frankrijk hebben opgeroepen om dinsdag in het hele land het werk neer te leggen. Er wordt hinder verwacht bij het spoor, het openbaar vervoer, in scholen, kinderdagverblijven en de openbare diensten.
  [naar artikel]
 9. Historische staking in Hollywood op til: vakbond dreigt pak producties stil te leggen (05/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een van de machtigste vakbonden van Hollywood heeft gestemd voor een staking en dreigt heel wat film- en televisieproducties tijdelijk plat te leggen. De arbeiders eisen betere werkomstandigheden en een eerlijker loon.
  [naar artikel]
 10. Poetshulpen gaan op 28 november actievoeren in strijd om meer loon (19/11/2019 - VRT NWS)
  De poetshulpen uit de dienstenchequesector gaan volgende donderdag, 28 november, een eerste actie voeren in hun strijd om meer loon. Ze plannen een bezoek aan de hoofdzetels van enkele grote bedrijven uit de sector, om hun eisen kracht bij te zetten.
  [naar artikel]
 11. Staking Lufthansa gaat verder (28/11/2016 - De Tijd)
  07:35 De piloten van Lufthansa zetten de strijd voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden voort. Ze leggen dinsdag en woensdag opnieuw het werk neer.
  [naar artikel]
 12. Geen sociaal akkoord bij spoor (21/11/2019 - Metro)
  De vakbonden hebben het ontwerp van sociaal akkoord voor de periode 2020-2022 bij de spoorwegen verworpen. Dat is vernomen bij de vakbonden. HR Rail bevestigt. Zo zijn de vakbonden niet te vinden voor een voorstel van de directie om diensten van 12 uur per dag in te voeren in de seinhuizen. De vakbonden hebben nu enkele eisen op tafel gelegd, en geven de directie tot volgende donderdag om daaraan tegemoet te komen. Daarna zullen de vakbonden zich uitspreken over een “reactie”, zo klinkt het. bron: Belga Het bericht Geen sociaal akkoord bij spoor verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. 'Kleine' vakbonden mogen nu toch deelnemen aan sociale verkiezingen bij spoor (18/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Alle vakbonden moeten de kans krijgen om deel te nemen aan de sociale verkiezingen bij het spoor. Het Grondwettelijk Hof heeft vandaag een wet
  [naar artikel]
 14. Britse postbodes gaan weer staken voor meer loon (07/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Werknemers van de Britse Royal Mail leggen morgen opnieuw voor 48 uur het werk neer. De nieuwe stakingsactie van de postmedewerkers, die meer loon eisen, dreigt de postbedeling in het Verenigd Koninkrijk te verstoren.
  [naar artikel]
 15. 1,1 procent meer loon? Niet voor iedereen (12/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het loonakkoord dat vakbonden en werkgevers hebben gesloten, zal niet tot gevolg hebben dat elke werknemer 1,1 procent meer loon krijgt. “Het is best mogelijk dat werknemer X 2 procent meer loon krijgt, en werknemer Y 0,5 procent”, nuanceert men het loonakkoord bij HR-specialist SD Worx.
  [naar artikel]
 16. Geen sociaal akkoord bij Belgisch spoor (22/09/2021 - De Tijd)
  19:08 De vakbonden bij de NMBS hebben voor de tweede keer een voorstel van sociaal akkoord, met de loon- en arbeidsvoorwaarden voor 2021-2022, verworpen.
  [naar artikel]
 17. Piloten Lufthansa staken opnieuw (27/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De piloten van Lufthansa zetten de strijd voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden voort. Ze leggen daarom dinsdag en woensdag opnieuw het
  [naar artikel]
 18. Niet iedereen zal 1,1 procent meer loon krijgen (13/01/2017 - Knack)
  Het loonakkoord dat vakbonden en werkgevers hebben gesloten, zal niet tot gevolg hebben dat elke werknemer 1,1 procent meer loon krijgt.
  [naar artikel]
 19. Vakbonden halen slag thuis: Vlaamse ambtenaren behouden volledig loon bij ziekte (12/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaamse ambtenaren zullen dan toch hun volledig loon behouden als ze langer dan 30 dagen ziek zijn. Dat laten de vakbonden weten na een overleg met...
  [naar artikel]
 20. Vakbonden halen slag thuis: Vlaamse ambtenaren behouden loon na 30 dagen ziekte (12/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaamse ambtenaren zullen dan toch hun volledig loon behouden als ze langer dan 30 dagen ziek zijn. Dat laten de vakbonden weten na een overleg met...
  [naar artikel]
 21. Vakbonden halen slag thuis: Vlaamse ambtenaren behouden loon na 30 dagen ziekte (12/11/2018 - De Morgen)
  Vlaamse ambtenaren zullen dan toch hun volledig loon behouden als ze langer dan 30 dagen ziek zijn. Dat laten de vakbonden weten na een overleg met het kabinet-Homans.
  [naar artikel]
 22. Geen akkoord over meer loon voor poetshulpen (13/12/2019 - Metro)
  Overleg over meer loon voor de poetshulpen uit de dienstenchequesector is vandaag afgesprongen. Dat meldt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. Er zal een sociaal bemiddelaar worden aangesteld. De vakbonden zijn alvast van plan om hun acties voort te zetten. De zowat 145.000 poetshulpen en werknemers van strijkateliers die betaald worden met dienstencheques vragen – conform het interprofessioneel loonoverleg van begin dit jaar – 1,1 procent meer loon. De werkgevers zien daarvoor geen ruimte. Nieuw overleg tussen bonden en werkgevers leverde vandaag opnieuw niets op. bron: Belga   Het bericht Geen akkoord over meer loon voor poetshulpen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Geen akkoord over meer loon voor poetshulpen (15/12/2019 - Metro)
  Overleg over meer loon voor de poetshulpen uit de dienstenchequesector is vandaag afgesprongen. Dat meldt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. Er zal een sociaal bemiddelaar worden aangesteld. De vakbonden zijn alvast van plan om hun acties voort te zetten. De zowat 145.000 poetshulpen en werknemers van strijkateliers die betaald worden met dienstencheques vragen – conform het interprofessioneel loonoverleg van begin dit jaar – 1,1 procent meer loon. De werkgevers zien daarvoor geen ruimte. Nieuw overleg tussen bonden en werkgevers leverde vandaag opnieuw niets op. Bron: Belga   Het bericht Geen akkoord over meer loon voor poetshulpen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Driedaagse treinstaking voor meer personeel en beter materieel (25/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Bij het spoor wordt volgende week drie dagen gestaakt. De zoveelste staking op rij. Ook in Limburg zal het treinverkeer dus gehinderd zijn. Maandagavond leggen de drie vakbonden voor 24 uur het werk neer, vooral aangestuurd vanuit Wallonië. Woensdag en donderdag voert ook de kleinere bond van treinchauffeurs actie. Meer personeel en beter materieel, dat zijn de eisen. De regering moet eindelijk stoppen met de afbouw van het openbaar vervoer, klinkt het. De directie is nog afgekomen met een premie van 100 euro voor elke werknemer bij het spoor. Maar de bonden hebben hier vriendelijk voor bedankt. Het ongenoegen zit diep. Als de regering niet luistert, komen er nog voor het einde van het jaar nieuwe stakingen, niet alleen bij het spoor, ook bij andere openbare diensten.
  [naar artikel]
 25. Geen akkoord over meer loon voor poetshulpen, acties duren voort (13/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Overleg over meer loon voor de poetshulpen uit de dienstenchequesector is vrijdag afgesprongen. Dat meldt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. Er zal een sociaal bemiddelaar worden aangesteld. De vakbonden zijn alvast van plan om hun acties voort te zetten.
  [naar artikel]
 26. Vakbonden dreigen Frankrijk volledig lam te leggen (11/02/2023 - Knack)
  In Frankrijk wordt zaterdag opnieuw betoogd tegen de plannen van president Emmanuel Macron om de pensioenleeftijd op te trekken van 62 naar 64 jaar. Het is al de vierde actiedag op een maand tijd die de Franse vakbonden organiseren tegen de pensioenhervorming. Manifestaties zijn gepland in meerdere steden, onder meer in Parijs. Er worden honderdduizenden betogers verwacht.  Intussen dreigen de vakbonden met een verharding van de acties indien de regering en het parlement ‘doof blijven’ voor de eisen van de vakbonden. Op 7 maart dreigen ze Frankrijk volledig tot stilstand te brengen, aldus het vakbondsfront. Interactief: vergelijk de wettelijke pensioenleeftijd in de EU The post Vakbonden dreigen Frankrijk volledig lam te leggen appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 27. Al drie vakbonden aan boord: vrouwenstaking wordt concreet (07/02/2019 - Knack)
  Steeds meer vakbonden sluiten zich aan bij de oproep van het Collecti.e.f 8 maars aan vrouwen om op 8 maart het werk neer te leggen.
  [naar artikel]
 28. Vakbonden: “Personeel FNG krijgt vanaf zaterdag geen loon meer” (01/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het personeel bij modegroep FNG ontvangt vanaf zaterdag geen loon meer. Dat zegt vakbond ACV Puls in een persbericht. Volgens CEO Paul Lembrechts gaat het om een probleem voor dit weekend, omdat de bankrekeningen geblokkeerd zijn en er pas maandag een curator zou worden aangesteld.
  [naar artikel]
 29. Loonakkoord: niet iedereen zal 1,1 procent meer loon krijgen (12/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het loonakkoord dat vakbonden en werkgevers hebben gesloten, zal niet tot gevolg hebben dat elke werknemer 1,1 procent meer loon krijgt. "Het is
  [naar artikel]
 30. Loonakkoord: niet iedereen zal 1,1 procent meer loon krijgen (12/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het loonakkoord dat vakbonden en werkgevers hebben gesloten, zal niet tot gevolg hebben dat elke werknemer 1,1 procent meer loon krijgt. "Het is
  [naar artikel]
 31. Brusselse ambtenaren leggen het werk neer voor meer loon (08/11/2018 - VRT NWS)
  In Brussel hebben ambtenaren van de gemeenten, van de OCMW's en de openbare ziekenhuizen het werk neergelegd. Ze zijn ontevreden over hun loon en over de werkdruk. Ambtenaren die in Wallonië of Vlaanderen werken, verdienen tot 15 procent meer dan hun collega's in Brussel.
  [naar artikel]
 32. ACV-voorzitter Marc Leemans: ‘Deze staking gaat niet over meer loon, maar over rechtvaardigheid’ (28/03/2021 - De Morgen)
  Maandag leggen de vakbonden tijdens de zwaarste naoorlogse crisis de bedrijven plat. Kritiek dat het moment voor een staking slecht gekozen is, glijdt van ACV-vakbondstopman Marc Leemans af als water van een eend. ‘Het is nooit het goede moment.’
  [naar artikel]
 33. Vakbonden stoppen overleg over 0,4 procent meer loon (19/01/2021 - De Standaard)
  De drie vakbonden zijn niet langer van plan te onderhandelen over een maximale stijging van de lonen met 0,4 procent. Ze trekken dan ook niet naar het geplande loonoverleg woensdag.
  [naar artikel]
 34. Vakbonden gaan niet meer onderhandelen over 0,4 procent meer loon (19/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  De drie vakbonden zijn niet langer van plan te onderhandelen over een maximale stijging van de lonen met 0,4 procent. Ze trekken dan ook niet naar het geplande loonoverleg woensdag.
  [naar artikel]
 35. Vivaldi houdt de adem in: vakbonden kunnen opnieuw bom leggen onder coalitie, PS eist hoger minimumloon (07/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Vivaldi houdt de adem in: vakbonden kunnen opnieuw bom leggen onder coalitie, PS eist hoger minimumloon Weer een belangrijke week voor de federale regering: het sociaal overleg moet landen. Daar staan vakbonden en werkgevers nog altijd met getrokken messen, onder meer over het brugpensioen en de verhoging van het minimumloon. Het is overleggen in de snelkookpan: er staat enorme druk op. Mislukt het, dan keert het dossier terug naar de regeringstafel […] Lees dit artikel: Vivaldi houdt de adem in: vakbonden kunnen opnieuw bom leggen onder coalitie, PS eist hoger minimumloon
  [naar artikel]
 36. Vivaldi houdt de adem in: vakbonden kunnen opnieuw bom leggen onder coalitie, PS eist hoger minimumloon (07/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Vivaldi houdt de adem in: vakbonden kunnen opnieuw bom leggen onder coalitie, PS eist hoger minimumloon Weer een belangrijke week voor de federale regering: het sociaal overleg moet landen. Daar staan vakbonden en werkgevers nog altijd met getrokken messen, onder meer over het brugpensioen en de verhoging van het minimumloon. Het is overleggen in de snelkookpan: er staat enorme druk op. Mislukt het, dan keert het dossier terug naar de regeringstafel […] Lees dit artikel: Vivaldi houdt de adem in: vakbonden kunnen opnieuw bom leggen onder coalitie, PS eist hoger minimumloon
  [naar artikel]
 37. Vakbonden dreigen tankstations van Total lam te leggen (21/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  De vakbonden dreigen volgende week meerdere tankstations van TotalEnergies lam te leggen. Dinsdag brak al een spontane staking uit in het tankstation van de Franse groep langs de E19 in Waarloos.
  [naar artikel]
 38. Meer loon, meer werkzekerheid en een snellere benoeming. Zo wil Crevits jongeren overtuigen om leerkracht te worden (24/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  “Historisch”, noemt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) het voorakkoord dat ze gisteren sloot met de onderwijskoepels en de vakbonden. Het loon van álle leerkrachten verhoogt en beginnelingen krijgen meer werkzekerheid. Zo kunnen leraren vanaf 1 september 2019 hun vaste benoeming al na twee jaar krijgen, in plaats van drie.
  [naar artikel]
 39. Zwaarste spoorstaking in Groot-Brittannië in 30 jaar (21/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op het Britse spoor start dinsdag een massale staking voor meer loon. Ook donderdag en zaterdag wordt gestaakt. De hinder is groot. Er rijden ook minder Eurostar-treinen tussen Londen en Brussel. Het gaat om de zwaarste spoorstaking sinds 1989. Meer dan 50.000 Britse spoorwerknemers nemen deel aan de actie van vakbond RMT. De werknemers willen meer loon, in lijn met de stijgende inflatie.
  [naar artikel]
 40. Vakbonden plannen actie op 12 december: “Treinverkeer zal verstoord zijn” (29/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De impasse in het sociaal overleg bij het spoor leidt tot een eerste actie. Op donderdag 12 december vindt er een “concentratie van spoorwegpersoneel” plaats, zo kondigde vakbonden ACV-Transcom en ACOD Spoor aan. “De actie zál gevolgen hebben voor het treinverkeer”, is ACOD’er Ludo Sempels stellig.
  [naar artikel]
 41. Loon inruilen voor andere voordelen steeds populairder (16/03/2019 - De Tijd)
  01:02 Het aantal werknemers dat via een cafetariaplan zijn loon flexibiliseert, is in een jaar tijd met de helft toegenomen. De vakbonden vrezen voor de gevolgen op de sociale zekerheid.
  [naar artikel]
 42. Vakbonden en stad Antwerpen sluiten akkoord zonder naakte ontslagen (06/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het Antwerpse stadsbestuur en vakbonden ACOD en ACV hebben een nieuw lokaal sectoraal akkoord gesloten rond de loon- en arbeidsvoorwaarden van de zowat 7.000 medewerkers van de stad. Hoewel het stedelijk apparaat de komende jaren blijft inkrimpen, vallen er geen naakte ontslagen. De vakbonden haalden ook onder meer een uitbreiding van de hospitalisatieverzekering en een hoger bedrag voor maaltijdcheques binnen.
  [naar artikel]
 43. Minimale dienstverlening tijdens 24 urenstaking bij het spoor (19/12/2019 - Express)
  Woensdag om 22.00 uur is een 24 urenstaking van start gegaan bij het spoor. Ongeveer één op de drie treinen zal rijden, zo verwacht spoorwegmaatschappij NMBS. De staking kadert in het vastgelopen overleg over een sociaal akkoord voor het spoorpersoneel. De vakbonden eisen onder meer het behoud van de 36 urenwerkweek voor het voltallige personeel […] The post Minimale dienstverlening tijdens 24 urenstaking bij het spoor appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 44. PODCAST. Iedereen wil uiteraard meer loon, maar wat is het gevaar? Professor Stijn Baert legt uit (25/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een nationale staking voor meer loon en dus meer koopkracht legde afgelopen maandag delen van het land plat. De staking werd georganiseerd door de christelijke, liberale en socialistische vakbonden. Veel Belgen krijgen het financieel niet meer gebolwerkt en dat kan zo niet langer volgens de bonden. Daarom eisen zij dat er opnieuw onderhandeld wordt over de loonnormwet. Maar wat is dat precies: die loonnormwet? En wat is er mogelijk?
  [naar artikel]
 45. Vakbonden roepen op tot staking bij NMBS op 31 mei (17/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De drie grote vakbonden bij de spoorwegen ACOD, ACV Transcom en VSOA Spoor roepen op tot staking op 31 mei. Dat doen ze in het kader van de nationale actiedag bij openbare diensten en het onderwijs voor “meer koopkracht, beter sociaal overleg, meer investeringen en goede pensioenen”. Dat staat te lezen in een pamflet van het gemeenschappelijk vakbondsfront.
  [naar artikel]
 46. Luchtvaartmaatschappij SAS vraagt personeel om vijfde van loon in te leveren (10/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS wil met de vakbonden de optie bespreken om alle personeelsleden 20 percent van hun loon te laten...
  [naar artikel]
 47. Poetshulpen voeren actie voor meer loon op 28 november (19/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  De poetshulpen uit de dienstenchequesector gaan volgende donderdag, 28 november, een eerste actie voeren in hun strijd om meer loon. Ze plannen een bezoek aan de hoofdzetels van enkele grote bedrijven uit de sector, om hun eisen kracht bij te zetten.
  [naar artikel]
 48. Poetshulpen voeren volgende week actie voor meer loon (19/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De poetshulpen uit de dienstenchequesector gaan volgende donderdag, 28 november, een eerste actie voeren in hun strijd om meer loon. Ze plannen een...
  [naar artikel]
 49. Uw loon gaat nog meer stijgen: wij beantwoorden de belangrijkste vragen (17/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Over een kleine twee weken weet u hoeveel uw loon stijgt, dankzij de tax shift. Maar er zit nog meer goed nieuws aan te komen. Momenteel onderhandelen 4 vrouwen en 6 mannen over hoeveel de lonen de volgende twee jaar mogen stijgen. Allicht 0,8 procent. Misschien krijgt de bouwvakker dat en de bankbediende niet. Misschien stijgt uw loon in één keer, misschien in twee of drie keer. Specialisten van vakbonden en werkgeversorganisaties geven alle antwoorden op vragen over de loonnorm.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy