De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Conservatieve Sebastian Kurz bereikt coalitieakkoord met Groenen in Oostenrijk

Het Belang van Limburg

02/01/2020 - 07:27

De conservatieve ÖVP van voormalig Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz (33) en De Groenen hebben woensdagavond een coalitieakkoord gesloten. Dat luidt de terugkeer als kanselier in van de jonge christendemocratische leider, die tot in mei 2019 regeerde met extreemrechts. Kurz spreekt over een “uitstekend” akkoord dat tot stand kwam na moeilijke onderhandelingen tussen twee “zeer verschillende” partijen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Sebastian Kurz bereikt coalitieakkoord met Groenen in Oostenrijk (02/01/2020 - Knack)
  De conservatieve ÖVP van Sebastian Kurz en De Groenen hebben woensdagavond een coalitieakkoord gesloten dat de terugkeer van de jonge christendemocratische leider als kanselier van Oostenrijk inluidt.
  [naar artikel]
 2. Sebastian Kurz bereikt coalitieakkoord met Groenen in Oostenrijk (01/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De conservatieve ÖVP van Sebastian Kurz en De Groenen hebben woensdagavond een coalitieakkoord gesloten dat de terugkeer van de jonge christendemocratische leider als kanselier van Oostenrijk inluidt. Tot in mei 2019 regeerde hij met extreemrechts. Kurz spreekt over een “uitstekend” akkoord dat tot stand kwam na moeilijke onderhandelingen tussen twee “zeer verschillende” partijen.
  [naar artikel]
 3. Sebastian Kurz bereikt coalitieakkoord met Groenen in Oostenrijk (01/01/2020 - Metro)
  De conservatieve ÖVP van Sebastian Kurz en De Groenen hebben woensdagavond een coalitieakkoord gesloten dat de terugkeer van de jonge christendemocratische leider als kanselier van Oostenrijk inluidt. Tot in mei 2019 regeerde hij met extreemrechts. Kurz spreekt over een “uitstekend” akkoord dat tot stand kwam na moeilijke onderhandelingen tussen twee “zeer verschillende” partijen. “We zijn erin geslaagd om het beste van twee werelden samen te brengen”, verklaarde de leider van de ÖVP op een persconferentie in Wenen. Werner Kogler, leider van de ecologische partij, wordt vicekanselier van de nieuwe regering onder leiding van Kurz. Hij is verheugd dat de twee partijen erin geslaagd zijn “bruggen te bouwen” voor “de toekomst van Oostenrijk”. Bron: Belga   Het bericht Sebastian Kurz bereikt coalitieakkoord met Groenen in Oostenrijk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. Kurz gaat regeren met groenen in Oostenrijk (01/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Oostenrijkse conservatieve leider Sebastian Kurz heeft met de Groenen overeenstemming bereikt over een regeringscoalitie. Kurz en een...
  [naar artikel]
 5. Conservatieve Kurz gaat regeren met groenen in Oostenrijk (01/01/2020 - VRT NWS)
  Oostenrijk krijgt een regering van conservatieven én groenen, want ÖVP-leider Sebastian Kurz heeft een akkoord bereikt met Die Grünen. Dat heeft een woordvoerder van de groenen laten weten, die voor het eerst in hun geschiedenis gaan regeren in Oostenrijk.
  [naar artikel]
 6. Sebastian Kurz bereikt coalitieakkoord met Groenen in Oostenrijk (02/01/2020 - Metro)
  De conservatieve ÖVP van Sebastian Kurz en De Groenen hebben woensdagavond een coalitieakkoord gesloten dat de terugkeer van de jonge christendemocratische leider als kanselier van Oostenrijk inluidt. Tot in mei 2019 regeerde hij met extreemrechts. Kurz spreekt over een “uitstekend” akkoord dat tot stand kwam na moeilijke onderhandelingen tussen twee “zeer verschillende” partijen. “We zijn erin geslaagd om het beste van twee werelden samen te brengen”, verklaarde de leider van de ÖVP op een persconferentie in Wenen. Kurz en zijn partij verdedigen een hard migratiebeleid, maar volgens de partijleider is het perfect mogelijk om “het klimaat en de grenzen te beschermen”. De 58-jarige Werner Kogler, leider van de ecologische partij, wordt vicekanselier van de nieuwe regering onder leiding van Kurz. Hij erkent dat het niet gemakkelijk is geweest maar is verheugd dat de twee partijen erin geslaagd zijn “bruggen te bouwen” voor “de toekomst van Oostenrijk” en zich in te zetten voor meer “sociale rechtvaardigheid” en voor belangrijke maatregelen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. “Voor de bescherming van het klimaat hebben we een breder akkoord bereikt dan we hadden gedacht”, verklaarde Kogler nog. Donderdag zullen de partijen de inhoud van hun coalitieakkoord voorstellen. De groenen hebben zich altijd verzet tegen het migratie- en veiligheidsbeleid van de vorige regering met ÖVP en het extreemrechtse FPÖ. Na een corruptieschandaal waarin de leider van de FPÖ verwikkeld was, viel de regering. Eind september kwamen er vervroegde verkiezingen die gewonnen werden door de ÖVP. Bron: Belga   Het bericht Sebastian Kurz bereikt coalitieakkoord met Groenen in Oostenrijk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Conservatieve Sebastian Kurz mag een regering proberen te vormen in Oostenrijk (19/10/2017 - VRT NWS)
  De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen gaat Sebastian Kurz vrijdag benoemen tot informateur na zijn verkiezingsoverwinning. Kurz won afgelopen zondag met zijn partij ÖVP de verkiezingen in Oostenrijk met 31,5 procent van de stemmen.
  [naar artikel]
 8. Sebastian Kurz zal klimaatgerichte coalitiegesprekken leiden in Oostenrijk (07/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bondspresident van Oostenrijk Alexander Van der Bellen heeft de conservatieve leider Sebastian Kurz aangesteld om een stabiele regering te vormen...
  [naar artikel]
 9. Sebastian Kurz begint aan zoektocht naar nieuw kabinet (20/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Sebastian Kurz is officieel aangesteld als formateur in Oostenrijk. De jonge conservatieve partijleider won de verkiezingen van 15 oktober. Vandaag...
  [naar artikel]
 10. Oostenrijkse president benoemt conservatieve Kurz tot formateur (19/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De conservatieve winnaar van de verkiezingen in Oostenrijk, Sebastian Kurz (31), krijgt de opdracht een nieuwe regering te vormen, zo heeft het...
  [naar artikel]
 11. Is Oostenrijk klaar met Kurz? (26/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Is Oostenrijk klaar met Kurz? Het imago van de voormalige Oostenrijkse Bondskanselier Sebastian Kurz heeft de afgelopen dagen een ferme deuk gekregen. Kurz (ÖVP) moest aftreden als bondskanselier naar aanleiding van een gerechtelijk onderzoek over corruptie. Het schandaal kan de nagel aan Kurz’ politieke doodskist worden. Corruptieschandaal Is er een einde gekomen aan de politieke carrière van Sebastian Kurz (ÖVP)? […] Lees dit artikel: Is Oostenrijk klaar met Kurz?
  [naar artikel]
 12. Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz verliest vertrouwensstemming daags na triomf bij EU-verkiezingen (27/05/2019 - VRT NWS)
  In Oostenrijk heeft het parlement een motie van wantrouwen tegen de conservatieve kanselier Sebastian Kurz goedgekeurd. Die was ingediend door de linkse oppositie, maar kreeg de steun van de extreemrechtse FPÖ, tot voor kort de coalitiepartner van Kurz. De president moet nu een nieuwe kanselier aanwijzen.
  [naar artikel]
 13. Oppositie reageert na corruptieschandaal in Oostenrijk: “Motie van wantrouwen indien Kurz niet aftreedt” (07/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Oostenrijkse Groenen, de kleine coalitiepartner van de regerende conservatieve partij ÖVP, hebben donderdag hun twijfels geuit over de toekomst van het kanselierschap van Sebastian Kurz. De kanselier kwam in opspraak nadat hij beschuldigd werd betrokken te zijn in een corruptieschandaal. De Groenen hebben het ontslag van de coalitiepartner wel nog niet gevraagd. De oppositie daarentegen heeft aangekondigd een motie van wantrouwen in te dienen als Kurz niet zou aftreden
  [naar artikel]
 14. Sebastian Kurz zal klimaatgerichte coalitiegesprekken leiden in Oostenrijk (07/10/2019 - Metro)
  Bondspresident van Oostenrijk Alexander Van der Bellen heeft de conservatieve leider Sebastian Kurz vandaag aangesteld om een stabiele regering te vormen die prioriteit zal geven aan de milieuproblematiek. De 33-jarige voormalige bondskanselier en zijn Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) kwamen op 29 september als duidelijke winnaars uit de bus bij de parlementsverkiezingen, maar om een meerderheid in het parlement te vormen hebben ze minstens één andere partij nodig. Kurz zou een coalitie met De Groenen kunnen afsluiten, maar ook een coalitie met de Sociaaldemocratische Partij (SPÖ) of met de extreemrechtse Vrijheidspartij (FPÖ) wordt niet uitgesloten. Hoewel het klimaat voor de president een prioriteit is, geeft Kurz de voorkeur aan economisch beleid en migratiepolitiek. Het klimaat is voor de conservatieve leider ook een hoofdthema, maar volgens hem zouden oplossingen een win-winsituatie moeten creëren voor milieu en economie. Kurz zal eerst verkennende gesprekken houden met alle partijen in het parlement. De SPÖ liet nog niet blijken dat ze een rol in de regering wil, de FPÖ verklaarde dat ze de oppositie in wil. Volgens politieke commentators en mediaverslaggevers worden De Groenen vermoedelijk Kurz’ coalitiepartner, maar zij eisen wel dat klimaatbeleid een prioriteit wordt, en dat de conservatieve partij zich richt op armoede. Indien er geen coalitie gevormd kan worden, sluit Kurz een minderheidsregering niet uit. Er wordt verwacht dat de gesprekken en onderhandelingen meerdere maanden zullen duren. Zolang er geen nieuwe regering is, blijft de interim-regering van bondskanselier Brigitte Bierlein aan de macht. Bron: Belga   Het bericht Sebastian Kurz zal klimaatgerichte coalitiegesprekken leiden in Oostenrijk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Kurz: “In januari heeft Oostenrijk regering” (15/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De onderhandelingen tussen de conservatieve ÖVP en de Oostenrijkse Groenen over de vorming van een coalitie liggen volgens ÖVP-leider Sebastian...
  [naar artikel]
 16. Sebastian Kurz, een nette en jonge verpakking van een streng Oostenrijks asielbeleid (13/10/2017 - Knack)
  Zondag vinden in Oostenrijk vervroegde nationale verkiezingen plaats, omdat de regeringspartijen niet meer door een deur kunnen. De kans is groot dat zondag de conservatieve Sebastian Kurz van de Österreichische Volkspartei de jongste Europese leider wordt.
  [naar artikel]
 17. Oostenrijkse parlementsverkiezingen: Sebastian Kurz stevent af op winst (15/10/2017 - Knack)
  Volgens de eerste exitpolls stevent de Osstenrijkse Volkspartij (ÖVP) af op winst in de parlementsverkiezing in Oostenrijk. De conservatieve partij van de 31-jarige Sebastian Kurz lijkt daardoor de grootste partij te worden, net voor de extreemrechtse FPÖ.
  [naar artikel]
 18. Conservatieve ÖVP start coalitiegesprekken met radicaalrechtse FPÖ in Oostenrijk (24/10/2017 - VRT NWS)
  Sebastian Kurz, de leider van de Oostenrijkse conservatieve partij ÖVP,  heeft de radicaalrechtse FPÖ uitgenodigd om coalitiegesprekken op te starten, na zijn verkiezingsoverwinning van 15 oktober. Dat heeft Kurz vandaag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 19. Conservatief Kurz wil Oostenrijkse regeringscoalitie afblazen (14/05/2017 - Knack)
  In Oostenrijk wil de conservatieve minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz de regeringscoalitie met de sociaaldemocraten voortijdig beëindigd zien.
  [naar artikel]
 20. Eerste regering van conservatieven en groenen in Oostenrijk ingezworen (07/01/2020 - Metro)
  Een onuitgegeven coalitie van conservatieven en groenen heeft de eed afgelegd in Oostenrijk. Het is ook de eerste keer dat de groene partij in de regering in Oostenrijk zetelt. De 33-jarige Sebastian Kurz, tot mei vorig jaar al bondskanselier, leidt opnieuw de regering, en Werner Kogler wordt vicekanselier voor de groenen. Voor het eerst telt de Oostenrijkse regering ook meer vrouwen dan mannen. De 15 ministers, van wie acht vrouwen, legden de eed af bij president Alexander Van der Bellen. Het land krijgt met Klaudia Tanner voor het eerst ook een vrouwelijke minister van Defensie, en Susanne Raab krijgt de nieuwe portefeuille voor de integratie van migranten. De 35-jarige dochter van Bosnische vluchtelingen, Alma Zadic, wordt minister van Justitie. Vorige week sloten Kurz’ ÖVP en de Groenen een coalitieakkoord dat de klemtoon legt op de strijd tegen de opwarming van de aarde en op belastingsverlagingen. Tegelijk blijft het harde migratiestandpunt van de ÖVP gehandhaafd. Kurz leidde het land van december 2017 tot mei vorig jaar al met een coalitie met extreemrechts. Die regering kwam ten val nadat FPÖ-leider Heinz-Christian Strache in opspraak kwam in Ibizagate: hij werd gefilmd terwijl hij een vrouw die zich voordeed als een rijke Russische allerlei beloftes deed in ruil voor investeringen. bron: Belga Het bericht Eerste regering van conservatieven en groenen in Oostenrijk ingezworen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Oostenrijkse Groenen keuren coalitie met ÖVP goed (04/01/2020 - Metro)
  In Oostenrijk hebben Die Grünen tijdens een partijcongres het licht op groen gezet voor een regeringscoalitie met de conservatieve ÖVP van premier Sebastian Kurz. Een overweldigende meerderheid van 93,18 procent van de 276 afgevaardigden gaf zaterdag zijn fiat, waarmee het laatste obstakel voor de eerste regeringsdeelname van de groene partij uit de weg is geruimd. De nieuwe Oostenrijkse regering, met opnieuw Sebastian Kurz aan het hoofd, zal dinsdag al de eed afleggen bij president Alexander Van der Bellen. Ze bestaat naast Kurz uit tien ÖVP- en vier Groene ministers. Werner Kogler, de voorzitter van De Groenen, wordt vicepremier. Voor het eerst zal de Oostenrijkse regering uit meer vrouwen dan mannen bestaan. Details uit het regeerakkoord van de twee partijen raakten eerder deze week al bekend. Zo wil de regering-Kurz II Oostenrijk ten laatste tegen 2040 klimaatneutraal maken, tien jaar eerder dan de ambitie van de Europese Unie. De partijen kwamen voorts ook onder meer nog een “nieuwe migratiestrategie” overeen. Dat De Groenen nu in een regering stappen is opmerkelijk, aangezien de partij bij de parlementsverkiezingen in 2017 de kiesdrempel van 4 procent niet haalde. Na het uiteenvallen van Kurz I – met naast de ÖVP ook de extreemrechtse FPÖ – in mei 2019 wegens Ibizagate, kwam het in september tot een nieuwe stembusgang. Daarbij haalden De Groenen 13,9 procent van de stemmen. De ÖVP scoorde ondertussen ook beter en haalde 37,5 procent binnen. Bron: Belga   Het bericht Oostenrijkse Groenen keuren coalitie met ÖVP goed verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Eerste regering van conservatieven en groenen in Oostenrijk (07/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een onuitgegeven coalitie van conservatieven en groenen heeft dinsdag de eed afgelegd in Oostenrijk. Het is ook de eerste keer dat de groene partij in de regering in Oostenrijk zetelt. De 33-jarige Sebastian Kurz, tot mei vorig jaar al bondskanselier, leidt opnieuw de regering, en Werner Kogler wordt vicekanselier voor de groenen. Voor het eerst telt de Oostenrijkse regering ook meer vrouwen dan mannen. De 15 ministers, van wie acht vrouwen, legden de eed af bij president Alexander Van der Bellen.
  [naar artikel]
 23. Oostenrijkse coalitie verdeeld door corruptieschandaal rond bondskanselier Kurz (07/10/2021 - Knack)
  De Oostenrijkse Groenen, de kleine coalitiepartner van de regerende conservatieve partij ÖVP, hebben donderdag hun twijfels geuit over de toekomst van het kanselierschap van Sebastian Kurz. De kanselier kwam in opspraak nadat hij beschuldigd werd betrokken te zijn in een corruptieschandaal. De Groenen hebben het ontslag van de coalitiepartner wel nog niet gevraagd.
  [naar artikel]
 24. Kurz start gesprekken met extreemrechtse partij (24/10/2017 - De Standaard)
  Sebastian Kurz van de conservatieve ÖVP heeft de extreemrechtse Vrijheidspartij uitgenodigd voor coalitiegesprekken. In Oostenrijk ligt zo de weg open voor een nieuwe regering met extreemrechts.
  [naar artikel]
 25. Akkoord tussen Oostenrijkse conservatieve OVP en rechtspopulistische FPO (15/12/2017 - Metro)
  In Oostenrijk hebben de conservatieve ÖVP en de rechtspopulistische FPÖ een akkoord bereikt om een regering te vormen, zo hebben onderhandelaars vrijdagavond bekendgemaakt. Als de top van beide partijen het licht op groen zet kan de nieuwe regering woensdag de eed afleggen. De 31-jarige ÖVP-leider Sebastian Kurz wordt dan de jongste regeringsleider van Europa. Kurz en Heinz-Christian Strache hebben zowat zeven weken onderhandeld. Hoekstenen van de coalitie worden onder meer een hervorming van de belastingen, meer rechtstreekse democratie en een hardere aanpak van de immigratie. Details ontbreken nog over veel punten. bron: Belga
  [naar artikel]
 26. Oostenrijk: coalitie tussen conservatieve ÖVP en rechtspopulistische FPÖ in de steigers (16/12/2017 - Knack)
  De 31-jarige Sebastian Kurz wordt de jongste regeringsleider van Europa.
  [naar artikel]
 27. Oostenrijk: piepjonge conservatief Kurz in pole position (15/10/2017 - De Tijd)
  09:33 De 31-jarige conservatief Sebastian Kurz kan de jongste regeringsleider ooit worden in Oostenrijk.
  [naar artikel]
 28. Oostenrijks kanselier Sebastian Kurz treedt af na corruptieschandaal (09/10/2021 - Knack)
  Achtervolgd door beschuldigingen van corruptie, heeft de Oostenrijkse regeringsleider Sebastian Kurz zaterdagavond zijn aftreden bekendgemaakt. De coalitiepartner in zijn regering, de Groenen, wil niet meer met de bondskanselier verder.
  [naar artikel]
 29. Conservatieve ÖVP ver op kop bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen, uiterstrechts verliest (29/09/2019 - VRT NWS)
  In Oostenrijk heeft de centrumrechtse partij van voormalig kanselier Sebastian Kurz een ruime overwinning behaald bij de parlementsverkiezingen. Volgens de eerste exitpoll wint de ÖVP van Kurz 37 procent van de stemmen. De uiterstrechtse FPÖ verliest 10 procentpunten en haalt nog 16 procent.
  [naar artikel]
 30. Oostenrijkse groenen willen met centrumrechts onderhandelen (10/11/2019 - De Morgen)
  De Oostenrijkse groenen zijn bereid onderhandelingen te starten met de conservatieve ÖVP van ex-kanselier Sebastian Kurz over de vorming van een nieuwe regering. De uitvoerende raad van de Grünen schaarde zich zondag in Wenen unaniem achter die keuze, verklaarde partijvoorzitter Werner Kogler. Als de gesprekken slagen, dan zouden de groenen voor het eerst in een Oostenrijkse regering stappen.
  [naar artikel]
 31. Alexander Schallenberg, de handpop van Sebastian Kurz die zijn kanseliersstoel warm houdt in Oostenrijk (11/10/2021 - VRT NWS)
  Oostenrijk heeft sinds vanmiddag een nieuwe kanselier: Alexander Schallenberg. Na een week laveren tussen de schandalen, besloot de vorige kanselier Sebastian Kurz zaterdag af te treden. De kans dat de nieuwe kanselier de Oostenrijkse geschiedenisboeken gaat halen, is erg klein. Uiteindelijk heeft de wissel maar 1 doel: Kurz uit de wind zetten, zodat hij na de volgende verkiezingen gewoon opnieuw kanselier wordt.
  [naar artikel]
 32. Oostenrijkse parlementsverkiezingen: Sebastian Kurz en rechts aan de winst (16/10/2017 - Knack)
  De parlementsverkiezingen in Oostenrijk zijn uitgedraaid op een overwinning voor de rechtse partijen. De Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van Sebastian Kurz wordt de grootste partij.
  [naar artikel]
 33. Waarom Sebastian Kurz na een schandaalcampagne moet kiezen tussen radicaal-rechts en groen (28/09/2019 - Knack)
  Oostenrijk staat zondag opnieuw voor vervroegde parlementsverkiezingen. Gaat Sebastian Kurz in zee met radicaal-rechts of met de ecologisten?
  [naar artikel]
 34. Wordt Sebastian Kurz (31) de nieuwe regeringsleider van Oostenrijk? (14/10/2017 - VRT NWS)
  Morgen trekken de Oostenrijkers naar de stembus voor de vervroegde parlementsverkiezingen. Volgens de peilingen is de 31-jarige Sebastian Kurz goed op weg om zijn partij de Christendemocraten naar de overwinning te leiden. Kurz heeft een harde campagne gevoerd over een streng asielbeleid. Zo heeft hij de uiterst rechtse partij de FPÖ de wind uit de zeilen genomen.
  [naar artikel]
 35. “Wonderboy” Sebastian Kurz verlaat al op zijn 35ste de Oostenrijkse politiek (02/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: “Wonderboy” Sebastian Kurz verlaat al op zijn 35ste de Oostenrijkse politiek Voormalig Oostenrijks kanselier Sebastian Kurz kondigde op een persconferentie zijn afscheid van de politiek aan. Hij treedt af als voorzitter en fractieleider van de conservatieve ÖVP. Kurz zegt dat de begeestering en de arbeidsvreugde die hij in zijn tienjarige politieke loopbaan steevast had, de voorbije maanden afgenomen was. Dat heeft te maken met het onderzoek […] Lees dit artikel: “Wonderboy” Sebastian Kurz verlaat al op zijn 35ste de Oostenrijkse politiek
  [naar artikel]
 36. Deze man wordt de nieuwe bondskanselier van Oostenrijk (11/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Deze man wordt de nieuwe bondskanselier van Oostenrijk Alexander Schallenberg (ÖVP), tot voor kort minister van Buitenlandse Zaken, wordt maandag officieel tot bondskanselier van Oostenrijk benoemd. Hij volgt zijn partijgenoot Sebastian Kurz op, die verwikkeld is in een corruptiezaak. De 52-jarige Schallenberg heeft de steun van vicekanselier Werner Kogler (Groenen) gekregen, waardoor de regeringscoalitie tussen de ÖVP en de Groenen verder kan gaan. […] Lees dit artikel: Deze man wordt de nieuwe bondskanselier van Oostenrijk
  [naar artikel]
 37. Sebastian Kurz triomfeert bij Oostenrijkse verkiezingen (29/09/2019 - De Morgen)
  De conservatieve ÖVP van oud-kanselier Sebastian Kurz stevent af op een eclatante overwinning bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. In de eerste exitpolls na het sluiten van de stembureaus vandaag om 17 uur behaalt zijn Österreichische Volkspartei 37,2 procent van de stemmen, het beste resultaat voor de conservatieven sinds 2002.
  [naar artikel]
 38. Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz: 'Ik laat me niet in de rechtse hoek duwen' (19/09/2018 - Knack)
  Van juli tot december is Oostenrijk voorzitter van de Europese Unie. Bondskanselier Sebastian Kurz wil vooral het migratiebeleid in andere banen leiden. 'We moeten verhinderen dat er überhaupt nog boten met vluchtelingen uit Noord-Afrika vertrekken.'
  [naar artikel]
 39. Schandalen, veto's en een vleugje Ibiza: Oostenrijk kiest een nieuw parlement (29/09/2019 - VRT NWS)
  Vandaag mogen de Oostenrijkers een nieuw parlement verkiezen, minder dan 2 jaar na de vorige parlementsverkiezingen. In mei viel de regering van Sebastian Kurz, leider van de conservatieve ÖVP, over een omkoopschandaal bij de coalitiepartner FPÖ, de radicaal-rechtse partij. Maar ook Kurz vertoefde afgelopen zomer in een schandaalsfeer. Het schijnt de kiezer weinig te doen.
  [naar artikel]
 40. Sebastian Kurz treedt af als Oostenrijks kanselier na beschuldigingen van corruptie (09/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Achtervolgd door beschuldigingen van corruptie, heeft de Oostenrijkse regeringsleider Sebastian Kurz zaterdagavond zijn aftreden bekendgemaakt. De coalitiepartner in zijn regering, de Groenen, wil niet meer met de bondskanselier verder.
  [naar artikel]
 41. Exitpoll: conservatieve partij van piepjonge Sebastian Kurz wint verkiezingen Oostenrijk (15/10/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/JpsKyDAQUY8JRhTIo8-ew_kXbIA/diocontent/113642208/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 42. Sebastian Kurz volgens schrijver Robert Menasse: 'Een krokodil is geen alternatief voor een draak' (26/04/2019 - Knack)
  Is de coalitie van kanselier Sebastian Kurz' conservatieve ÖVP met de radicaal-rechtse FPÖ de vrucht van een faustiaans pact? Schrijver en essayist Robert Menasse denkt er het zijne van.
  [naar artikel]
 43. Regeringscrisis Oostenrijk – Kurz kondigt nieuwe verkiezingen aan (18/05/2019 - Metro)
  De Oostenrijkse regering is gevallen. Bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) heeft aangekondigd dat hij zo snel als mogelijk nieuwe verkiezingen wil. Een gelekte video bracht vicekanselier Heinz-Christian Strache van zijn extreemrechtse coalitiepartner FPÖ in opspraak. “Ik moet eerlijk zeggen: genoeg is genoeg”, zei Kurz in een toespraak. bron: Belga Het bericht Regeringscrisis Oostenrijk – Kurz kondigt nieuwe verkiezingen aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Sebastian Kurz triomfeert bij Oostenrijkse verkiezingen, rechts-populistische FPÖ krijgt klappen (29/09/2019 - De Morgen)
  De conservatieve ÖVP van oud-kanselier Sebastian Kurz stevent af op een eclatante overwinning bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. In de eerste exitpolls na het sluiten van de stembureaus vandaag om 17 uur behaalt zijn Österreichische Volkspartei 37,2 procent van de stemmen, het beste resultaat voor de conservatieven sinds 2002.
  [naar artikel]
 45. Oostenrijkse kanselier vertoont grenzeloos opportunisme (04/01/2020 - De Tijd)
  17:26 Na de goedkeuring van de Oostenrijkse groenen kan Sebastian Kurz, het piepjonge boegbeeld van de conservatieve ÖVP, straks aan zijn tweede ambtstermijn beginnen. Hij neemt een groot politiek risico.
  [naar artikel]
 46. Oostenrijks president belast Sebastian Kurz met vorming nieuwe regering (04/10/2019 - Metro)
  De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen gaat Sebastian Kurz, voorzitter van de conservatieve ÖVP, maandag officieel belasten met de vorming van een nieuwe regering. Dat heeft de presidentskanselarij vandaag laten weten. De 33-jarige Kurz kwam vorige zondag duidelijk als winnaar uit de parlementsverkiezingen. Zijn ÖVP haalde 37,5 procent van de stemmen, 6 procent meer dan bij de verkiezingen in 2017. De sociaaldemocratische SPÖ verloor 5,7 procent en viel zo terug op 21,2 procent. Nooit scoorde de partij zo laag. De extreemrechtse FPÖ, waarmee Kurz tot voor enkele maanden een coalitie vormde, verloor bijna 10 procent door de zogenaamde Ibiza-affaire en haalde nog 16,2 procent. De Groenen, die twee jaar geleden de kiesdrempel niet haalden, konden 13,9 procent van de kiezers overtuigen. Ook in het parlement vertegenwoordigd is het liberale Neos, met 8,1 procent. Kurz heeft al aangekondigd dat hij met alle in het parlement vertegenwoordigde partijen verkennende gesprekken wil voeren. Veel waarnemers speculeren op een mogelijke coalitie van de ÖVP met de Groenen. Een voortzetting van de coalitie met de FPÖ wordt niet uitgesloten, ook al zou de extreemrechtse partij eigenlijk liever kiezen voor een oppositiekuur. Weinig waarschijnlijk is dat Kurz voor een alliantie met de SPÖ gaat, een zogenaamde ‘grote coalitie’. bron: Belga Het bericht Oostenrijks president belast Sebastian Kurz met vorming nieuwe regering verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Sebastian Kurz, de wonderboy van de Oostenrijkse politiek, stopt ermee: "Toen hij zijn zoon zag, maakte hij de klik" (02/12/2021 - VRT NWS)
  Sebastian Kurz, de oud-kanselier van Oostenrijk, stopt met politiek. Dat schrijven verschillende Oostenrijkse en Duitse kranten. Kurz trad begin oktober af, nadat hij genoemd was in een corruptieschandaal. Ook eerder was hij al genoemd in verschillende affaires. Volgens de Kronen Zeitung zou Kurz meer tijd in zijn gezin willen en is zijn zin om veel energie in de politiek te steken, verdwenen. Kurz zelf heeft nog niets bevestigd. Eind 2017 werd Kurz, toen 31, de jongste regeringsleider in Europa ooit. Hij leidde twee Oostenrijkse regeringen.
  [naar artikel]
 48. Partij Kurz (31) op weg naar winst in Oostenrijk (15/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De partij van Sebastian Kurz zou 30,2 procent van de stemmen halen.
  [naar artikel]
 49. Oostenrijk sluit moskeeën en wijst imams uit om "politieke islam te bestrijden" (08/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Oostenrijkse conservatieve bondskanselier Sebastian Kurz kondigde vandaag aan dat zijn land verschillende door buitenlandse fondsen...
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy