Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

02 December 2020
22:19 uur

Socialistische vakbond: “Cijfers zijn te slecht, onderwijs moet naar code oranje of rood”

Het Nieuwsblad

12/10/2020 - 17:40

Onderwijsvakbond ACOD pleit onomwonden voor code oranje of rood in de scholen. Dat zou betekenen dat scholieren vanaf het derde middelbaar week om week naar school gaan. “De cijfers zijn dermate slecht dat code geel onhoudbaar is”, zegt algemeen secretaris Nancy Libert. Álle vakbonden zijn bovendien ontstemd over de communicatie van minister Ben Weyts (N-VA), die niet wil raken aan de huidige maatregelen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Katholiek onderwijs: “Contactonderwijs kan ook in code oranje en rood op veilige manier” (20/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het katholiek onderwijs heeft van de virologen de bevestiging gekregen dat, met de aanpassing van de draaiboeken, zowel leerlingen als personeel nog altijd veilig naar school kunnen, zowel in code oranje als code rood. Ook het Gemeenschapsondewijs (GO!) onthoudt dat scholen gecontroleerde omgevingen zijn en geen broeihaard vormen. Maandagavond hield Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts overleg met onderwijskoepels en -bonden over een update van de draaiboeken zodat kinderen en jongeren ondanks de exploderende cijfers naar school kunnen blijven gaan.
  [naar artikel]
 2. Weyts houdt vast aan code geel voor onderwijs, maar: “Code oranje kán, als secundair open blijft” (14/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  “Ik ben niet getrouwd met code geel. Het onderwijs kan overschakelen op code oranje, als we de secundaire scholen volledig kunnen openhouden.” Dat zei Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) bij een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement, nadat vandaag tijdens overleg met het onderwijsveld werd besloten dat het verplichte onderwijs in Vlaanderen in code geel en dus voltijds open blijft. Wel blijft het mogelijk om lokaal alsnog naar code oranje te gaan.
  [naar artikel]
 3. Minister van onderwijs Ben Weyts: “code oranje voor hoger onderwijs, behalve voor eerstejaars” (18/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het volledig hoger onderwijs schakelt over naar code oranje. Het secundair onderwijs gaat voorlopig verder onder code geel. Dat zegt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts, die studiogast is bij VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 4. Hoger onderwijs naar code oranje (16/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het hoger onderwijs schakelt over op code oranje. In de loop van het weekend wordt met het onderwijsveld afgetoetst wanneer die nieuwe situatie van start kan gaan. UHasselt zat al in code geel, PXL en UCLL nog niet.
  [naar artikel]
 5. OVERZICHT: Welke landen regio's krijgen code rood of oranje? (12/07/2020 - VRT NWS)
  Buitenlandse Zaken heeft een vernieuwde lijst gepubliceerd van de regio’s en landen in Europa die code rood krijgen. Opvallende nieuwkomer op deze lijst uit Zweden. Wie uit zo’n “rode” regio terugkeert, moet verplicht in quarantaine en moet zich laten testen. Er is nu ook een lijst met code oranje, met daarop o.a. Luxemburg. Voor wie uit een oranje zone terugkeert, wordt quarantaine aangeraden. Ook elders in Europa zijn er nog reisbeperkingen.
  [naar artikel]
 6. Weyts: ‘Ook secundair onderwijs schakelt binnenkort over op code oranje’ (18/10/2020 - De Morgen)
  Het volledig hoger onderwijs schakelt over naar code oranje en ook het secundair onderwijs zal spoedig volgen. Hierover wordt samengezeten. Dat zegt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA), bij VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 7. Waarom de scholen toch open kunnen blijven, zelfs in code oranje of rood (20/10/2020 - De Morgen)
  Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) wou dat alle leerlingen naar school konden blijven gaan. En zo geschiedde. Ook in code oranje en zelfs in code rood mogen scholieren naar de klas. In de praktijk zal de school zelf beslissen hoe de organisatie loopt.
  [naar artikel]
 8. Minister van onderwijs Ben Weyts: “Ook secundair onderwijs schakelt binnenkort over op code oranje” (18/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het volledig hoger onderwijs schakelt over naar code oranje en ook het secundair onderwijs zal spoedig volgen. Hierover wordt samengezeten. Dat zegt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA), bij VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 9. Minister van Onderwijs Ben Weyts: “Ook secundair onderwijs schakelt binnenkort over op code oranje” (18/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het volledig hoger onderwijs schakelt over naar code oranje en ook het secundair onderwijs zal spoedig volgen. Hierover wordt samengezeten. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), bij VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 10. Weyts: ‘Secundair onderwijs schakelt binnenkort over op code oranje’ (18/10/2020 - De Morgen)
  Het volledig hoger onderwijs schakelt over naar code oranje en ook het secundair onderwijs zal spoedig volgen. Dat zegt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) bij VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 11. Volledige hoger onderwijs naar code oranje (16/10/2020 - De Standaard)
  Het hoger onderwijs schakelt over op code oranje. In de loop van het weekend wordt met het onderwijsveld afgetoetst wanneer die nieuwe situatie van start kan gaan.
  [naar artikel]
 12. Hoger onderwijs gaat naar code oranje, maar met versoepelingen voor eerstejaars (16/10/2020 - Express)
  Het hoger onderwijs schakelt volledig over op code oranje. Dat kondigt bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) aan via Twitter. Er... The post Hoger onderwijs gaat naar code oranje, maar met versoepelingen voor eerstejaars appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 13. Middelbaar onderwijs blijft voorlopig in code geel, volwassenen- en deeltijds kunstonderwijs naar oranje (14/10/2020 - VRT NWS)
  Het middelbaar onderwijs in Vlaanderen blijft voorlopig in code geel doorwerken. Dat betekent dat alle leerlingen voltijds naar school kunnen blijven gaan. Het volwassenenonderwijs en het deeltijds onderwijs moeten tegen de herfstvakantie wel overschakelen op code oranje.
  [naar artikel]
 14. UGent schakelt naar code rood: UHasselt blijft oranje, PXL en UCLL blijven bij geel (15/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Universiteit Gent schakelt vanaf maandag 26 oktober over naar code rood voor de onderwijsactiviteiten. In Limburg verandert er voorlopig niets: Universiteit Hasselt blijft bij code oranje, hogescholen PXL en UCLL blijven bij code geel.
  [naar artikel]
 15. Hoger onderwijs naar code oranje (16/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het hoger onderwijs schakelt over op code oranje. Dat zegt Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts in de nasleep van het overlegcomité. In de loop van het weekend wordt met het onderwijsveld afgetoetst wanneer die nieuwe situatie van start kan gaan.
  [naar artikel]
 16. Advies van Celeval online geplaatst: ‘Code oranje in Brussel, groot risico op code rood’ (24/09/2020 - De Morgen)
  Na de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad gisteren is nu ook het advies van de expertengroep Celeval online geplaatst. Daaruit blijkt welke drempels de wetenschappers in die adviesraad voorstellen om over te schakelen naar een volgende fase. Ook wordt erop gewezen dat Brussel eigenlijk al in code oranje zit en bovendien het risico loopt naar code rood te evolueren. In dat extreme geval, zou het aantal nauwe contacten verminderen van 5 naar 1.
  [naar artikel]
 17. Ook KU Leuven en VUB schakelen naar code oranje (13/10/2020 - De Morgen)
  Vanaf maandag 19 oktober geldt op alle dertien KU Leuven-campussen code oranje: auditoria met meer dan 150 plaatsen mogen dan voor maximum 20 procent bezet zijn. Ook VUB schakelt naar code oranje. De universiteiten van Gent, Antwerpen en Hasselt zijn het academiejaar volledig gestart in code oranje.
  [naar artikel]
 18. ‘Code rood zou gigantische pedagogische kosten betekenen’ (16/10/2020 - De Standaard)
  De KU Leuven houdt vooralsnog code oranje aan. Rector Luc Sels hoopt dat de universiteiten zelf kunnen blijven beslissen, al wacht hij de beslissingen van het Overlegcomité af. ‘We mogen niet alles op de schouders van het hoger onderwijs stouwen met de simpele gedachte dat studenten digitaal onderwijs perfect aankunnen.’
  [naar artikel]
 19. KU Leuven schakelt vanaf maandag over naar code oranje (13/10/2020 - De Morgen)
  Vanaf maandag 19 oktober geldt op alle dertien KU Leuven-campussen code oranje: auditoria met meer dan 150 plaatsen mogen dan voor maximum 20 procent bezet zijn. Tot nu toe verliep het onderwijs op nagenoeg alle KU Leuven-campussen in code geel. De universiteiten van Gent, Antwerpen en Hasselt zijn het academiejaar volledig gestart in code oranje.
  [naar artikel]
 20. Alle scholen naar ‘light-versie’ van code oranje: wat was er mis met het oorspronkelijke plan? En hoe reageren scholen? (20/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Alle scholen krijgen tien dagen tijd om over te schakelen van code geel naar oranje. Dat heeft de minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), met het onderwijsveld afgesproken. Die code oranje is wel minder drastisch geworden dan oorspronkelijk voorzien. Ook de leerlingen vanaf het derde middelbaar blijven in principe voltijds naar school gaan.
  [naar artikel]
 21. Moeten middelbare scholen naar code oranje of rood? Directeur Gert Koninckx: "Steeds meer leerlingen en leerkrachten in quarantaine"  (19/10/2020 - VRT NWS)
  De lagere en middelbare scholen zitten voorlopig nog steeds in code geel, maar de roep om over te schakelen naar code oranje of rood klinkt steeds luider. Volgens directeur Gert Koninckx van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder kan er best snel gehandeld worden en moet een algemene lockdown met helemaal geen school absoluut vermeden worden.
  [naar artikel]
 22. Katholiek onderwijs wil code oranje aanpassen (09/10/2020 - De Standaard)
  Geen halftijds afstandsonderwijs in code oranje, maar alle leerlingen voltijds op school. Dat voorstel legt Katholiek ­Onderwijs Vlaanderen op tafel.
  [naar artikel]
 23. Liveblog - Nieuw record van 67.000 besmettingen in Verenigde Staten, Zweden van code rood naar oranje (16/07/2020 - VRT NWS)
  Er zijn opnieuw een recordaantal besmettingen in de Verenigde Staten. In 24 uur tijd kwamen er meer dan 67.000 bij. En Zweden staat niet langer op "code rood", maar wel "code oranje". Volg alles in onze liveblog.
  [naar artikel]
 24. KU Leuven schakelt naar code rood (26/10/2020 - De Tijd)
  18:38 De KU Leuven stapt over naar een regime van voornamelijk afstandsonderwijs. Eerstejaars blijven in code oranje, de rest schakelt naar code rood.
  [naar artikel]
 25. D-Day voor het onderwijs: vandaag hakken ze knopen voor 1 september door (14/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  “Hoe je het ook draait of keert: bij code oranje of rood komt de kwaliteit van onderwijs onder druk.” Vlak voor een cruciale vergadering met de experten en het onderwijsveld voert Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, de druk op om zoveel als mogelijk scholen te laten starten in code geel. In dat scenario blijven middelbare scholieren slechts één dag per week thuis.
  [naar artikel]
 26. Code rood verlengd tot dinsdag (10/08/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Het KMI heeft code rood voor extreme hitte verlengd tot en met dinsdag. Dinsdagavond zal ook beslist worden over een eventuele verlenging tot woensdag, dat voorlopig ‘code oranje’ blijft. “Zeer warme lucht wordt nog steeds naar ons land gestuurd.
  [naar artikel]
 27. Morgen voor het eerst code rood voor hitte in ons land: wat houdt dat in? (23/07/2019 - De Morgen)
  Met temperaturen die de komende dagen naar 39 graden klimmen, kondigt het KMI vanaf middernacht code rood voor de hitte af. Enkel aan de kust blijft het code oranje. Het is de allereerste keer dat die code wordt uitgeroepen in ons land. Maar wat betekent dat nu precies?
  [naar artikel]
 28. KU Leuven schakelt op 3 november bijna volledig over naar online onderwijs (26/10/2020 - Knack)
  In een interne mail kondigt rector Luc Sels aan dat de KULeuven naar een vorm van code rood gaat vanaf 3 november tot Kerst. Dat schrijft het Leuvens studentenweekblad Veto. De lessen van de eerste bachelorfase zouden wel nog in code oranje blijven doorgaan.
  [naar artikel]
 29. Krijg je je geld terug bij code rood of oranje? Wie gaat controleren of je in quarantaine gaat? Alles wat je moet weten over de nieuwe reisregeling (08/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Nadat de regering een kleurencode introduceerde voor terugkerende reizigers, volgden heel wat vragen én kritiek. Code groen en rood zijn duidelijk,...
  [naar artikel]
 30. ‘Schakelen naar code oranje, maar scholen moeten open blijven’ (18/10/2020 - De Standaard)
  Dat het basis- en secundair onderwijs nog altijd in code geel zit, lokt steeds meer onbegrip uit. Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) zegt op VTM dat er nu allicht snel geschakeld zal worden naar code oranje, máár dat hij de scholen tot elke prijs wil openhouden.
  [naar artikel]
 31. Erika Vlieghe: ‘Brussel balanceert op grens met code rood’ (07/10/2020 - De Morgen)
  Volgens virologe Erika Vlieghe bevindt Brussel zich op de veelbesproken barometer, die volgens haar klaar is, op de grens tussen code oranje en code rood. ‘De barometer is klaar maar moet nog een beetje worden bijgevijld en afgewerkt’, zegt ze op Radio 1. ‘Dat is puur communicatief. Wat mij betreft komt de barometer er deze week, we kunnen die niet snel genoeg tonen. Op dit moment staan we daarop in elk geval in code oranje. Maar in Brussel is de situatie extra ernstig.’
  [naar artikel]
 32. Ben Weyts (N-VA) weigert ‘code oranje’ in het onderwijs, vakbonden gaan niet akkoord (12/10/2020 - Express)
  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weigert het onderwijs een zogenaamde ‘code oranje’ toe te kennen nu de coronacijfers... The post Ben Weyts (N-VA) weigert ‘code oranje’ in het onderwijs, vakbonden gaan niet akkoord appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 33. Onderwijs blijft voorlopig in code geel (14/10/2020 - De Standaard)
  Scholen in Vlaanderen schakelen niet over naar code oranje. Wel worden de draaiboeken aangepast. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gecommuniceerd na overleg met het onderwijsveld.
  [naar artikel]
 34. Code rood of oranje? De coronabarometer is zo goed als af, maar hoe streng worden de strengere maatregelen? (14/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  De corona-barometer is zo goed als af, maar de vraag blijft: staat die nog op oranje of slaat die al op rood? Het overlegcomité tussen de federale en regionale overheden moet zich daar vrijdag over buigen. Zetten ze hem noodgedwongen op rood, dan scherpen ze de maatregelen meteen gevoelig aan.
  [naar artikel]
 35. Sportsector moet naar code oranje: contactsporten uit den boze (12/10/2020 - Express)
  Vanaf komende woensdag schakelt de Vlaamse sportsector over op code oranje, waardoor contactsporten verboden worden voor mensen ouder dan 12... The post Sportsector moet naar code oranje: contactsporten uit den boze appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 36. Stel hier uw vraag over code oranje in het onderwijs (20/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Alle Vlaamse scholen moeten uiterlijk tegen de herfstvakantie naar code oranje schakelen, maar het is de bedoeling dat alle leerlingen en scholieren naar school kunnen blijven gaan.
  [naar artikel]
 37. Bepaalt kracht van de pandemie in jouw regio straks hoeveel dagen je kind naar school gaat? “Altijd een mogelijkheid geweest” (14/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  “Hoe je het ook draait of keert: bij code oranje of rood komt de kwaliteit van onderwijs in gevaar.” Vlak voor een cruciale vergadering met de experten en het onderwijsveld voert Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, de druk op om zoveel als mogelijk scholen te laten starten in code geel. In dat scenario blijven middelbare scholieren slechts één dag per week thuis.
  [naar artikel]
 38. Code geel voor onderwijs: scholen blijven voltijds open (14/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het verplichte onderwijs in Vlaanderen blijft in code geel en dus voltijds open. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg woensdag. Wel blijft het mogelijk om lokaal alsnog naar code oranje te gaan als de situatie dat vraagt. Er verandert voorlopig dus niets.
  [naar artikel]
 39. Weyts houdt voet bij stuk: onderwijs blijft in code geel open (14/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het verplichte onderwijs in Vlaanderen blijft in code geel en dus voltijds open. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg. Wel blijft het mogelijk om lokaal alsnog naar code oranje te gaan.
  [naar artikel]
 40. Code rood verlengd tot dinsdag (10/08/2020 - De Standaard)
  Het KMI heeft code rood voor extreme hitte verlengd tot en met dinsdag. Dinsdagavond zal ook beslist worden over een eventuele verlenging tot woensdag, dat voorlopig ‘code oranje’ blijft.
  [naar artikel]
 41. Onderwijs blijft bij code geel: scholen voltijds open (14/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het verplichte onderwijs in Vlaanderen blijft in code geel en dus voltijds open. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg. Wel blijft het mogelijk om lokaal alsnog naar code oranje te gaan. Er verandert voorlopig dus niets.
  [naar artikel]
 42. Universiteit Antwerpen start academiejaar in code oranje (16/09/2020 - VRT NWS)
  De Universiteit Antwerpen heeft beslist om het academiejaar te starten in code oranje. “Het is zo dat code oranje in het hoger onderwijs eigenlijk niet zo erg is. Practica zijn nog altijd mogelijk, maar studenten zullen wel met minder in de aula zitten”, vertelt rector Herman Van Goethem in “Start Je Dag” bij Radio 2 Antwerpen.
  [naar artikel]
 43. Gents schepen Decruynaere wil dat kleurcodes in onderwijs herbekeken worden: "Tijd voor een tussentijdse evaluatie" (12/10/2020 - VRT NWS)
  De Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) pleit ervoor om de kleurcodes voor het onderwijs te herbekijken. Momenteel geldt code geel voor het onderwijs. Bij code oranje moeten leerlingen vanaf het derde middelbaar weer halftijds van thuis uit les volgen. Omdat de cijfers in andere sectoren zorgwekkend zijn, vraagt Decruynaere een herevaluatie.
  [naar artikel]
 44. Topman katholiek onderwijs: “Zo veel mogelijk middelbare scholen vier dagen op vijf openen” (14/08/2020 - Gazet van Antwerpen)
  “Hoe je het ook draait of keert: bij code oranje of rood komt de kwaliteit van onderwijs in gevaar.” Vlak voor een cruciale vergadering met de experten en het onderwijsveld voert Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, de druk op om zoveel als mogelijk scholen te laten starten in code geel. In dat scenario blijven middelbare scholieren slechts één dag per week thuis.
  [naar artikel]
 45. KU Leuven naar “werkwijze à la code rood” vanaf 3 november tot Kerst (26/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  In een interne mail kondigt rector Luc Sels aan dat de KU Leuven naar een vorm van code rood gaat vanaf 3 november tot Kerst. Dat schrijft het Leuvens studentenweekblad VETO. De lessen van de eerste bachelorfase zouden wel nog in code oranje blijven doorgaan.
  [naar artikel]
 46. KU Leuven start op in code geel (16/09/2020 - De Standaard)
  De KU Leuven start de onderwijsactiviteiten dit academiejaar op in code geel. De UGent, UAntwerpen en UHasselt beslisten eerder om in code oranje op te starten. Ook de VUB schakelt na één week naar code oranje. Enkel op de campus in Diepenbeek zal code oranje gelden.
  [naar artikel]
 47. Hogescholen PXL en UCLL blijven in code geel, ondanks stijgend aantal besmettingen in Limburg (15/10/2020 - VRT NWS)
  De Limburgse hogescholen UCLL en PXL blijven bij code geel voor hun campussen in Genk, Diepenbeek en Hasselt. Dat betekent dat de helft van de studenten een les op de campus mag volgen. Heel wat andere hogescholen en universiteiten gaan naar code oranje of zelfs rood. De Universiteit Hasselt blijft in code oranje.
  [naar artikel]
 48. Code rood voor regio’s in Portugal en Spanje, nog nergens oranje (09/07/2020 - Express)
  Voor het eerst zijn 3 regio’s in Europa door de FOD Buitenlandse Zaken rood ingekleurd. Dat betekent dat Belgen niet... The post Code rood voor regio’s in Portugal en Spanje, nog nergens oranje appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 49. Andere regels voor Nederlandstalig en Franstalig hoger onderwijs in Brussel, maar toch gaat iedereen naar code rood (25/10/2020 - VRT NWS)
  Na de aankondiging van strengere coronamaatregelen in Wallonië en Brussel, was er even onduidelijkheid in de instellingen van het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel. De Franstalige instellingen moesten naar code rood, maar dat was geen verplichting voor de Nederlandstalige instellingen. Toch zullen ook zij code rood volgen. "Het was wat verwarrend allemaal, maar in de praktijk lukt het wel", klinkt het.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.