Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 January 2021
09:14 uur

Ex-premier Renzi stort Italiaanse regering in crisis

De Tijd

13/01/2021 - 19:19

19:15 De regering van de Italiaanse premier Giuseppe Conte wankelt. De crisis ontstond nadat ex-regeringsleider Matteo Renzi de ministers van zijn partij uit het kabinet teruggetrokken heeft.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Italiaanse regering in crisis (13/01/2021 - VRT NWS)
  In Italië is een regeringscrisis aan de gang. Oud-premier Matteo Renzi, leider van de kleinste regeringspartij Italia Viva, trekt namelijk twee ministers terug uit de regering. Dat heeft Renzi aangekondigd tijdens een persconferentie. De oud-premier is niet tevreden over de manier waarop Italië de Europese fondsen voor het herstel na de coronacrisis wil besteden. Zonder Italia Viva heeft de regering van premier Giuseppe Conte geen meerderheid meer in het Italiaanse parlement.
  [naar artikel]
 2. Italiaanse ex-premier Matteo Renzi vraagt regering van nationale eenheid (12/08/2019 - VRT NWS)
  De Italiaanse oud-premier Matteo Renzi, van de centrumlinkse Partito Democratico (PD), heeft de andere Italiaanse partijen voorgesteld zich te verenigen achter een "institutionele regering", om Italië te "redden van een extremistische neiging" en zonder haast verkiezingen voor te bereiden. In het najaar al naar de stembus trekken, is volgens Renzi gekkenwerk.
  [naar artikel]
 3. Italiaans oud-premier Renzi wil regering van nationale eenheid op de been brengen (11/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Italiaanse oud-premier Matteo Renzi, van de centrumlinkse Partito Democratico (PD), heeft de andere Italiaanse partijen voorgesteld zich te verenigen achter een “institutionele regering”, om Italië te “redden van een extremistische neiging” en zonder haast verkiezingen voor te bereiden.
  [naar artikel]
 4. Matteo Renzi wil al opnieuw Italiaans premier worden (en is dat nu ook nog steeds) (06/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi plant zijn terugkeer als premier al, hoewel hij vandaag nog altijd premier is. Italiaanse media schrijven dat
  [naar artikel]
 5. Italiaanse premier Renzi blijft nog even aan (05/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi neemt niet onmiddellijk ontslag. De president heeft hem gevraagd aan te blijven tot de begroting is
  [naar artikel]
 6. Renzi vraagt regering van nationale eenheid om Italië te redden (12/08/2019 - Knack)
  De Italiaanse oud-premier Matteo Renzi, van de centrumlinkse Partito Democratico (PD), heeft de andere Italiaanse partijen voorgesteld zich te verenigen achter een 'institutionele regering', om Italië te 'redden van een extremistische neiging' en zonder haast verkiezingen voor te bereiden.
  [naar artikel]
 7. Italiaanse premier Renzi blijft aan tot begroting is goedgekeurd (05/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi neemt niet onmiddellijk ontslag. President Sergio Mattarella heeft hem vanavond gevraagd om in functie te
  [naar artikel]
 8. Italiaanse oud-premier Renzi lanceert nieuwe partij (17/09/2019 - De Tijd)
  10:06 Het vertrek van Matteo Renzi uit de Democratische Partij kan de prille regering-Conte II uit balans brengen.
  [naar artikel]
 9. Italiaanse premier vraagt Renzi om niet onmiddellijk ontslag te nemen (05/12/2016 - De Redactie)
  De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft premier Matteo Renzi gevraagd om nog niet onmiddellijk ontslag te nemen. Hij wil dat Renzi aanblijft tot de begroting is goedgekeurd.
  [naar artikel]
 10. "Matteo Renzi wil opnieuw premier worden" (06/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi plant zijn terugkeer als premier al, hoewel hij nog altijd premier is. Italiaanse media schrijven dinsdag dat hij in februari verkiezingen wil organiseren, ondanks zijn verlies in het referendum over een door hem gelanceerde grondwetsherziening.
  [naar artikel]
 11. Broze anti-Salvini-coalitie wordt nog brozer: oud-premier Renzi stapt na anderhalve week al uit regeringspartij (17/09/2019 - De Morgen)
  De toch al broze Italiaanse anti-Salvini-regering is nog een stukje brozer geworden. De Italiaanse ex-premier Matteo Renzi, een van de prominentste leden van de Democratische Partij (PD), kondigde dinsdag aan een eigen partij te beginnen.
  [naar artikel]
 12. Renzi handhaaft positie in zijn partij na verloren referendum (07/12/2016 - Apache)
  Maandagnamiddag bood de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn ontslag aan bij president Sergio Mattarella in het Palazzo Quirinale. Renzi, de onstuimige hervormer, heeft gegokt en verloren was de teneur in de Italiaanse media na de bekendmaking van de uitslag. Renzi zei in januari dat hij zou opstappen als hij het referendum over de grondwetsherziening verloor die de senaats- en de regiobevoegdheden moest inperken. Hij hield woord.
  [naar artikel]
 13. Italiaanse regering onder premier Conte dreigt na drie maanden al te bezwijken (06/12/2019 - Metro)
  De drie maanden oude Italiaanse regering onder premier Giuseppe Conte staat onder druk. Dat blijkt uit verschillende uitlatingen van de afgelopen dagen. De regering, een ongemakkelijke coalitie van voormalig gezworen vijanden, de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) en de sociaaldemocratisch Partito Democratico (PD), hangt volgens voormalig premier én regeringslid Matteo Renzi nog met haken en ogen aan elkaar. “Tot vorige week gaf ik deze regering 95 procent kans om niet te vallen, nu is dat nog 50 procent”, zo liet Renzi zich gisteren ontvallen op televisiezender La7. “Als het zo doorgaat, bestaat de kans dat we naar verkiezingen gaat want binnen de regering wordt over werkelijk alles gebakkeleid”. Renzi leidt de groep Italia Viva, een splintergroep van de PD, die hij in september verliet. M5S-leider en minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio nuanceerde meteen de woorden van Renzi: “We willen de regering niet omverwerpen. Anders waren we er niet ingestapt”, zo zei hij vandaag aan radiozender Radio Capital. bron: Belga Het bericht Italiaanse regering onder premier Conte dreigt na drie maanden al te bezwijken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. 'Matteo Renzi wil opnieuw premier worden' (06/12/2016 - Knack)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi plant zijn terugkeer als premier al, hoewel hij dinsdag nog altijd premier is.
  [naar artikel]
 15. Stort de overmoed van premier Renzi Italië in een politiek vaccuüm? (29/11/2016 - Knack)
  Breekt in Italië de laatste dam tegen het euroscepticisme? Zondag staat een referendum op de programma, maar de uitkomst daarvan is hoogst onzeker. Niet in het minst voor premier Matteo Renzi.
  [naar artikel]
 16. Stort de overmoed van premier Renzi Italië in een politiek vacuüm? (30/11/2016 - Knack)
  Breekt in Italië de laatste dam tegen het euroscepticisme? Zondag staat een referendum op de programma, maar de uitkomst daarvan is hoogst onzeker. Niet in het minst voor premier Matteo Renzi.
  [naar artikel]
 17. [VIDEO] - Italiaanse premier Renzi bezoekt getroffen Amatrice (24/08/2016 - De Redactie)
  Premier Matteo Renzi bezocht het dorp waar zeker 120 mensen omkwamen door een hevige aardbeving.
  [naar artikel]
 18. Italiaanse ex-premier Renzi vormt nieuwe partij (17/09/2019 - Metro)
  Voormalig Italiaans premier Matteo Renzi heeft plannen aangekondigd om de Democratische Partij (PD) te verlaten en een nieuwe partij op te richten. Dat kan de nieuwe Italiaanse coalitieregering destabiliseren. De centrumlinkse PD en de Vijfsterrenbeweging (M5S), twee partijen die op slecht voet met elkaar stonden, hebben de krachten gebundeld om de extreemrechtse Lega-leider Matteo Salvini de oppositie in te sturen. Renzi was een van de voornaamste ontwerpers van dat verbond. Toch stelt Renzi in een interview met La Repubblica dat hij de PD verlaat om iets nieuws te creëren, omdat de partij die hij van eind 2013 tot 2018 leidde volgens hem “geen visie voor de toekomst” heeft. Een 30-tal parlementsleden, onder wie minister van Landbouw Teresa Bellanova, zal mee in de nieuwe partij stappen, meldt Renzi. Hij belooft wel de PD-M5S-regering die geleid wordt door premier Giuseppe Conte te blijven steunen. “Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Renzi de regering op korte termijn neerhaalt, kan zijn zet er wel meteen voor zorgen dat beleidsvorming ingewikkelder wordt, omdat de regering aan de eisen van een andere politieke partij zal moeten voldoen,” legt analyst Wolfango Piccoli van adviesbureau Teneo Intelligence uit. Renzi blijft een controversieel figuur, aangezien hij zijn partij in 2014 aan een grote verkiezingsoverwinning hielp, maar de verkiezingen van 2018 voor zijn partij op een nederlaag uitdraaiden. Bron: Belga   Het bericht Italiaanse ex-premier Renzi vormt nieuwe partij verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Kritiek op Renzi's njet aan adres Vijfsterrenbeweging (06/03/2018 - De Tijd)
  17:31 De Italiaanse ex-premier Matteo Renzi ligt, ook in eigen rangen, onder vuur omdat hij mordicus weigert te praten met de Vijfsterrenbeweging, de partij die als grootste uit de Italiaanse verkiezingsrac...
  [naar artikel]
 20. 'Renzi bijt in het zand' (04/12/2016 - De Tijd)
  23:11 De Italiaanse premier, Matteo Renzi, stevent af op een nederlaag bij het referendum over een grondwetswijziging. Dat voorspellen exitpolls.
  [naar artikel]
 21. Italiaanse premier Renzi kondigt aftreden aan na referendum (05/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Italianen hebben tijdens het referendum massaal tegen de grondwetswijziging gestemd die door premier Matteo Renzi werd voorgesteld. Dat blijkt
  [naar artikel]
 22. Italiaanse premier Renzi stapt op na duidelijke 'no' bij referendum (05/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Italianen hebben tijdens het referendum massaal tegen de grondwetswijziging gestemd die door premier Matteo Renzi werd voorgesteld. Dat blijkt
  [naar artikel]
 23. Italiaanse premier Renzi kondigt vertrek aan na referendum (05/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Italianen hebben tijdens het referendum massaal tegen de grondwetswijziging gestemd die door premier Matteo Renzi werd voorgesteld. Dat blijkt
  [naar artikel]
 24. Italiaanse premier Renzi stapt op na duidelijke 'no' op referendum (05/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Italianen hebben tijdens het referendum massaal tegen de grondwetswijziging gestemd die door premier Matteo Renzi werd voorgesteld. Dat blijkt
  [naar artikel]
 25. Matteo Renzi slikt nederlaag: Italianen zeggen 'neen' (04/12/2016 - Knack)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft gegokt en verloren. De Italianen hebben tijdens het referendum massaal tegen de grondwetswijziging gestemd die door Renzi werd voorgesteld.
  [naar artikel]
 26. Italiaanse president vraagt Renzi om langer aan te blijven (05/12/2016 - Knack)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi neemt niet onmiddellijk ontslag. De president heeft hem gevraagd aan te blijven tot de begroting is goedgekeurd.
  [naar artikel]
 27. Lot van Italiaanse premier Renzi wordt morgen bezegeld (03/12/2016 - De Tijd)
  15:22 Zondag wordt er in Italië een referendum gehouden over een hervorming van de grondwet. De uitslag zal bepalend zijn voor de premier, Matteo Renzi. De vraag is of hij nadien nog zal kunnen regeren.
  [naar artikel]
 28. Renzi droomt van terugkeer (10/04/2019 - De Morgen)
  De Italiaanse premier Renzi moet nog vertrekken. Toch brak er woensdag binnen de Partito Democratico al ruzie uit over zijn mogelijke comeback.
  [naar artikel]
 29. Italiaanse premier Renzi kondigt zijn ontslag aan (05/12/2016 - De Redactie)
  Na de nederlaag in het referendum over de grondwettelijke hervormingen, zegt Renzi dat hij de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt en maandag zal opstappen.
  [naar artikel]
 30. Italiaanse regering dreigt na drie maanden al te bezwijken (06/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  De drie maanden oude Italiaanse regering onder premier Giuseppe Conte staat onder druk. Dat blijkt uit verschillende uitlatingen van de afgelopen dagen. De regering, een ongemakkelijke coalitie van voormalig gezworen vijanden, de populistische Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratisch Partito Democratico, hangt volgens voormalig premier én regeringslid Matteo Renzi nog met haken en ogen aan elkaar.
  [naar artikel]
 31. Matteo Renzi slikt nederlaag: Italianen zeggen 'neen' tegen hervorming (05/12/2016 - Knack)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft gegokt en verloren. De Italianen hebben tijdens het referendum massaal tegen de grondwetswijziging gestemd die door Renzi werd voorgesteld.
  [naar artikel]
 32. Groen: “N-VA stort land in crisis” (08/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De groene oppositie is niet te spreken over de demarche van regeringspartij N-VA. “N-VA stort land in een crisis. De kracht van verandering is de kracht van vernieling gebleken”, tweet Kamerfractieleider Kristof Calvo. Hij reageert daarmee op de aankondiging dat N-VA zich uit de regering gezet acht indien premier Charles Michel zondag naar Marrakesh vertrekt.
  [naar artikel]
 33. Groen: “N-VA stort land in crisis” (08/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De groene oppositie is niet te spreken over de demarche van regeringspartij N-VA. “N-VA stort land in een crisis. De kracht van verandering is de kracht van vernieling gebleken”, tweet Kamerfractieleider Kristof Calvo. Hij reageert daarmee op de aankondiging dat N-VA zich uit de regering gezet acht indien premier Charles Michel zondag naar Marrakesh vertrekt.
  [naar artikel]
 34. Italiaanse ex-premier Renzi vormt nieuwe partij (17/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Voormalig Italiaans premier Matteo Renzi heeft vandaag plannen aangekondigd om de Democratische Partij (PD) te verlaten en een nieuwe partij op te...
  [naar artikel]
 35. Kristof Calvo: ‘N-VA stort land in crisis’ (09/12/2018 - De Standaard)
  ‘N-VA stort het land in een crisis. De kracht van verandering is de kracht van vernieling gebleken’, tweet Kamerfractieleider Kristof Calvo. Hij reageert daarmee op de aankondiging dat N-VA zich uit de regering gezet acht indien premier Charles Michel zondag naar Marrakesh vertrekt.
  [naar artikel]
 36. Kristof Calvo: ‘N-VA stort land in crisis’ (08/12/2018 - De Standaard)
  ‘N-VA stort het land in een crisis. De kracht van verandering is de kracht van vernieling gebleken’, tweet Kamerfractieleider Kristof Calvo. Hij reageert daarmee op de aankondiging dat N-VA zich uit de regering gezet acht indien premier Charles Michel zondag naar Marrakesh vertrekt.
  [naar artikel]
 37. Renzi kondigt ontslag aan na referendum (05/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft gisteravond tijdens een toespraak zijn nederlaag toegegeven bij het referendum rond een
  [naar artikel]
 38. Renzi kondigt ontslag aan na referendum (05/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft gisteravond tijdens een toespraak zijn nederlaag toegegeven bij het referendum rond een
  [naar artikel]
 39. Uppercut dreigt voor Renzi bij referendum (15/11/2016 - De Tijd)
  22:32 De Italiaanse kiezers dreigen premier Matteo Renzi begin volgende maand bij een referendum over een grondwetswijziging een ferm oplawaai uit te delen.
  [naar artikel]
 40. Matteo Renzi slikt nederlaag en neemt ontslag als premier van Italië (05/12/2016 - Knack)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft gegokt en verloren. Hij neemt ontslag nadat de meerderheid van de Italianen zijn hervormingsplannen hebben afgewezen.
  [naar artikel]
 41. Amper 7 minuten balen over exit premier Renzi (06/12/2016 - De Tijd)
  09:38 Amper 7 minuten hadden de beurzen last van de uitslag van het Italiaanse referendum en premier Matteo Renzi’s exit. Gestut door sterke economische cijfers gingen ze steil omhoog.
  [naar artikel]
 42. Matteo Renzi, sloper van Romeinse heilige huisjes (11/04/2019 - De Morgen)
  Ze noemen hem de 'Italiaanse Tony Blair', of 'Berlusconi light'. Zelf noemt hij zich liefst 'de sloper'. Matteo Renzi, op zijn 39ste op weg om de jongste Italiaanse premier ooit te worden, wil met een paars hervormingsbeleid een beeldenstorm veroorzaken in de Romeinse politiek.
  [naar artikel]
 43. Italiaanse premier haalt hard uit naar EU-leiders (18/09/2016 - De Tijd)
  19:18 'De Europese top in Bratislava heeft niets meer opgeleverd dan een mooi boottochtje op de Donau,' briest de Italiaanse premier Matteo Renzi.
  [naar artikel]
 44. Referendum over Italiaanse grondwet op 4 december (26/09/2016 - De Redactie)
  Premier Matteo Renzi wil de invloed van de Senaat inperken en het aantal parlementsleden beperken. De inzet is behoorlijk. Renzi heeft beloofd dat als de Italianen tegen stemmen, hij zijn conclusies zal trekken en zal opstappen.
  [naar artikel]
 45. Italiaanse minister Gentiloni wordt waarschijnlijk nieuwe Italiaanse premier (11/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni, favoriet voor het vervangen van voormalig premier Matteo Renzi, wordt zondag om 12.30 uur verwacht bij de Italiaanse president Sergio Mattarella.
  [naar artikel]
 46. Italiaanse minister Gentiloni wordt waarschijnlijk nieuwe Italiaanse premier (11/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Paolo Gentiloni, favoriet voor het vervangen van voormalig premier Matteo Renzi, wordt zondag om 12.30 uur verwacht bij de Italiaanse president Sergio Mattarella.
  [naar artikel]
 47. Politieke crisis Italië – Renzi vraagt regering van nationale eenheid om Italië te redden (11/08/2019 - Metro)
  De Italiaanse oud-premier Matteo Renzi, van de centrumlinkse Partito Democratico (PD), heeft de andere Italiaanse partijen voorgesteld zich te verenigen achter een “institutionele regering”, om Italië te “redden van een extremistische neiging” en zonder haast verkiezingen voor te bereiden. In het najaar al naar de stembus trekken, is volgens Renzi gekkenwerk. Het is de leider van de extreemrechtse Lega, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, die snel verkiezingen wil – hij hoopt het goede resultaat van zijn partij in de peilingen en bij de Europese verkiezingen te verzilveren. Donderdag zei Salvini voor het eerst expliciet dat hij nieuwe verkiezingen wil, waarmee hij zo goed als een einde maakte aan het 14 maanden oude, moeilijke huwelijk tussen zijn Lega en de Vijfsterrenbeweging. Renzi, premier van februari 2014 tot december 2016, waarschuwde in een post op Facebook partijen die niet willen deelnemen aan zo’n regering dat ze ervoor verantwoordelijk zullen zijn “de toekomst van onze kinderen aan extreemrechts te geven”. De oproep van Renzi is er voor alle verkozenen, “van de Liga tot de Vijfsterrenbeweging, van Berlusconi’s Forza Italia tot extreemlinks, tot de facties binnen de PD”. Met een verwijzing naar Salvini zei Renzi nog dat er gestemd wordt in het parlement, niet op het strand – de voorbije dagen was de extreemrechtse vicepremier op campagne langs verschillende Italiaanse badsteden. Daarbij ging hij talloze keren in ontbloot bovenlijf op de foto met aanhangers. Maandag begint opnieuw een cruciale week voor de politieke situatie in Italië: maandag komen de fractieleiders van de Senaat bijeen, dinsdag volgen die in de Kamer. Ze zullen samenzitten over de motie van wantrouwen die de Lega in de Senaat heeft ingediend tegen de regering van de partijloze Giuseppe Conte, en over wanneer die motie gestemd zal moeten worden. Waarnemers verwachten die stemming rond de 20e augustus. “We moeten president Sergio Mattarella een concreet voorstel bezorgen, want zodra de regering echt gevallen is zal het aan hem zijn om keuzes te maken”, aldus nog Renzi. Bron: Belga   Het bericht Politieke crisis Italië – Renzi vraagt regering van nationale eenheid om Italië te redden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Renzi wil nu toch lot verbinden aan referendum (16/11/2016 - De Redactie)
  De Italiaanse premier Matteo Renzi verbindt zijn lot opnieuw aan een referendum dat begin december plaatsvindt. Als hij verliest, zou hij dan toch opstappen.
  [naar artikel]
 49. Begroting goedgekeurd, Renzi weg (07/12/2016 - De Tijd)
  17:42 De Italiaanse senaat keurde woensdagnamiddag de begroting voor 2017 goed. Meteen is de weg vrij voor premier Matteo Renzi om ontslag te nemen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.