Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

17 April 2021
22:15 uur

Juristen nemen pandemiewet onder vuur

Apache

30/03/2021 - 08:30

De jongste coronamaatregelen zijn opnieuw opgelegd met een ministerieel besluit, in afwachting van de pandemiewet. Het voorontwerp van die wet stuit op kritiek bij magistraten, juristen en wetenschappers. De Hoge Raad voor de Justitie bracht een ongunstig advies uit. De bescherming van persoonsgegevens lokt discussie uit over de vraag of die gegevens na vijf dagen


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Pandemiewet is ‘blanco volmacht’, zeggen experts (10/03/2021 - De Standaard)
  De voorgestelde pandemiewet is ongrondwettig, stelden juristen in de Kamer, omdat de regering maatregelen kan blijven nemen die eigenlijk voer voor het parlement zijn.
  [naar artikel]
 2. Is een pandemiewet nog nodig? (02/02/2021 - De Tijd)
  02:55 Hebben we nog een pandemiewet nodig? De regering lijkt haar tijd te nemen. Professor grondwettelijk recht Stefan Sottiaux is ongeduldiger.
  [naar artikel]
 3. Wetenschappers plaatsen kanttekeningen bij pandemiewet (16/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er moet een duidelijke definitie komen van de medische noodsituatie in de pandemiewet. Dat hebben zowel biostatisticus Niel Hens, als epidemioloog Marius Gilbert dinsdag gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, waar ze gehoord werden over het voorontwerp van pandemiewet.
  [naar artikel]
 4. Verlinden mikt nog altijd op pandemiewet in het voorjaar (01/02/2021 - De Standaard)
  Een pandemiewet invoeren in een risico, vindt premier Alexander De Croo (Open VLD). Toch blijft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vastbesloten om in het voorjaar de pandemiewet gestemd te krijgen.
  [naar artikel]
 5. Oppositie legt Verlinden vuur aan de schenen over ontbreken pandemiewet: “Dit zijn geen gegeven volmachten, deze zijn genomen” (04/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De verzamelde oppositie heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) donderdagmiddag het vuur aan de schenen gelegd over het ontbreken van een pandemiewet. "Dit zijn geen gegeven volmachten, deze zijn genomen”, zei N-VA-fractieleider Peter De Roover.
  [naar artikel]
 6. Met veel bombarie komt hij er nu, de ‘pandemiewet’ (06/01/2021 - Express)
  De Wetten van Verlinden’, staat met grote letters onder een voorpagina van Knack die de Vogue waardig had kunnen zijn:... The post Met veel bombarie komt hij er nu, de ‘pandemiewet’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 7. Live | Volg hier het kamerdebat over de pandemiewet (11/02/2021 - De Standaard)
  Zo dadelijk start de plenaire vergadering in de Kamer. Er wordt onder andere gedebatteerd over de pandemiewet die de coronamaatregelen van een nieuwe wettelijke basis moet voorzien. Volg het debat hier om 14.15 uur live mee.
  [naar artikel]
 8. Van winkels sluiten tot een perimeter: minister Verlinden stelt ‘pandemiewet’ voor (06/01/2021 - De Morgen)
  Onder forse druk heeft binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) dan toch een ontwerp klaar voor de zogenaamde pandemiewet, die de coronamaatregelen een wettelijke basis geeft. Grondwetspecialisten hebben echter hun twijfels. ‘Dit mag geen blanco cheque worden.’
  [naar artikel]
 9. Pandemiewet mogelijk pas voor volgende crisis (14/01/2021 - De Standaard)
  De geplande pandemiewet is niet bedoeld om nog tijdens deze coronacrisis ingezet te worden, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).
  [naar artikel]
 10. De pandemiewet komt er dan toch: na jaar corona krijgen verregaande maatregelen eindelijk een juridische basis (27/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Ze is er eindelijk: de pandemiewet. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de regering hebben een voorstel klaar dat een juridische basis biedt om in geval van pandemieën ingrijpende maatregelen te nemen. Het parlement krijgt een vingertje in de pap te brokken, maar dat blijft beperkt. Oppositiepartij N-VA heeft het over een volmachtenwet waarmee de Kamer zichzelf buitenspel zet.
  [naar artikel]
 11. Professoren nemen VRT-presentatrice onder vuur: “Dit is stemmingmakerij vermomd als wetenschappelijk programma” (08/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Natalie Eggermont (29), een spoedarts en klimaatactiviste, ligt onder vuur voor haar rol in het Canvasprogramma Watt. Ze zou “pseudowetenschap” verkopen.
  [naar artikel]
 12. Professoren nemen VRT-presentatrice onder vuur: “Dit is stemmingmakerij vermomd als wetenschappelijk programma” (08/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Natalie Eggermont (29), een spoedarts en klimaatactiviste, ligt onder vuur voor haar rol in het Canvasprogramma Watt. Ze zou “pseudowetenschap” verkopen.
  [naar artikel]
 13. Professoren nemen VRT-presentatrice onder vuur: “Dit is stemmingmakerij vermomd als wetenschappelijk programma” (08/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Natalie Eggermont (29), een spoedarts en klimaatactiviste, ligt onder vuur voor haar rol in het Canvasprogramma Watt. Ze zou “pseudowetenschap” verkopen.
  [naar artikel]
 14. Afgetreden bondspresident vangt 200.000 euro per jaar (29/03/2019 - De Morgen)
  Ook na zijn aftreden blijft de Duitse oud-president Christian Wulff onder vuur liggen. Deze week is besloten aan Wulff een levenslange uitkering toe te kennen van rond de 200.000 euro per jaar. De toekenning is onder juristen en politici omstreden.
  [naar artikel]
 15. Annelies Verlinden (CD&V) heeft pandemiewet klaar: tekst somt maatregelen op, maar minister beperkt lijst niet (05/01/2021 - Knack)
  De gloednieuwe pandemiewet maakt een oplijsting van mogelijke maatregelen die de regering kan nemen tijdens een gezondheidscrisis. Maar die lijst is niet limitatief. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in een interview met Knack. Ook de rol van de gouverneur blijft verzekerd.
  [naar artikel]
 16. Pandemiewet neemt twijfels nog niet weg. ‘Dit mag geen blanco cheque worden’ (06/01/2021 - De Morgen)
  Onder forse druk heeft binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) dan toch een ontwerp klaar voor de zogenaamde pandemiewet, die de coronamaatregelen een wettelijke basis geeft. Grondwetspecialisten hebben echter hun twijfels. ‘Dit mag geen blanco cheque worden.’
  [naar artikel]
 17. Wetenschappers plaatsen kanttekeningen bij pandemiewet (16/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Er moet een duidelijke definitie komen van de medische noodsituatie in de pandemiewet. Dat hebben zowel biostatisticus Niel Hens, als epidemioloog Marius Gilbert dinsdag gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, waar ze gehoord werden over het voorontwerp van pandemiewet. Beide benadrukten ook dat het bewaren van bepaalde persoonsgegevens langer moet kunnen dan nu het geval is. “We kunnen nog heel veel leren uit die gegevens na de pandemie. Dan is het belangrijk om dat ook te doen en mogelijk te maken”, aldus Hens.
  [naar artikel]
 18. Hogere boetes voor lockdownfeestjes en pandemiewet op tafel (15/12/2020 - De Tijd)
  01:15 De procureurs-generaal komen dinsdag met een nieuwe rondzendbrief over lockdownfeestjes, drones en invallen in privéwoningen. En er komt een pandemiewet. Dat moet de rust terugbrengen in het ontspoord...
  [naar artikel]
 19. Verlinden heeft pandemiewet klaar (06/01/2021 - De Tijd)
  02:05 De door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) uitgewerkte pandemiewet is voor beleidsmakers geen vrijgeleide om te doen wat ze willen. 'Maatregelen moeten proportioneel, tijdelijk ...
  [naar artikel]
 20. Zaak-Bo Coolsaet: advocaten slachtoffer nemen Antwerps parket zwaar onder vuur (19/11/2019 - Knack)
  In de strafzaak tegen uroloog Bo Coolsaet, die wordt vervolgd voor verkrachting van zijn minderjarige patiënte J., nemen haar advocaten het Antwerpse parket zwaar onder vuur. Zij vinden dat het parket, dat de vrijspraak vraagt, Coolsaet lijkt te beschermen.
  [naar artikel]
 21. Akkoord over langverwachte pandemiewet binnen regering (26/02/2021 - De Standaard)
  De federale regering bereikte een akkoord over een pandemiewet. Dat tweette Joachim Coens en werd bevestigd aan onze redactie.
  [naar artikel]
 22. Verlinden zet door met pandemiewet (04/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zet door met de pandemiewet. Ze wil binnen enkele weken al naar de ministerraad trekken met een voorontwerp van de wet.
  [naar artikel]
 23. Akkoord over pandemiewet van Annelies Verlinden (26/02/2021 - Knack)
  Het kernkabinet is het eens geraakt over de pandemiewet. Dat bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).
  [naar artikel]
 24. Euthanasie-experte onder vuur (28/10/2017 - De Standaard)
  Wim Distelmans heeft de samenwerking met de Gentse psychiater Lieve Thienpont stopgezet. Meteen de aanleiding voor The Washington Post om deze voorvechtster van euthanasie bij psychisch ondraaglijk lijden onder vuur te nemen.
  [naar artikel]
 25. Pandemiewet vroeger dan gepland in parlement (10/02/2021 - De Tijd)
  16:40 De federale regering wil de pandemiewet waar ze momenteel aan werkt vroeger dan voorzien voorleggen aan het parlement. Dat staat in een brief van premier Alexander De Croo aan Kamervoorzitster Eliane ...
  [naar artikel]
 26. Daar is de Belgische ‘pandemiewet’: wat houdt ze in? En waarom hebben we dit nodig? (26/02/2021 - De Morgen)
  De ministerraad heeft de ontwerptekst voor de pandemiewet goedgekeurd. Die wet moet vooral tegemoetkomen aan de kritiek dat er voor de huidige maatregelen niet genoeg juridische basis is. Maar wat staat erin?
  [naar artikel]
 27. Pandemiewet: “Hoge Raad voor Justitie kan geen positief advies geven” (23/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Hoge Raad voor Justitie vreest dat het voorontwerp van pandemiewet tot nieuwe geschillen zal leiden, die rechtscolleges mogelijk niet zullen kunnen verwerken wegens een gebrek aan middelen. Dat zegt de HRJ dinsdag in een advies. “De HRJ kan geen positief advies geven over het voorontwerp van pandemiewet”, is het besluit.
  [naar artikel]
 28. Pandemiewet: “Hoge Raad voor Justitie kan geen positief advies geven” (23/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  De Hoge Raad voor Justitie vreest dat het voorontwerp van pandemiewet tot nieuwe geschillen zal leiden, die rechtscolleges mogelijk niet zullen kunnen verwerken wegens een gebrek aan middelen. Dat zegt de HRJ dinsdag in een advies. “De HRJ kan geen positief advies geven over het voorontwerp van pandemiewet”, is het besluit
  [naar artikel]
 29. 'Pandemiewet is een stap, maar moet beter' (12/03/2021 - Knack)
  Het voorontwerp van pandemiewet van de federale regering is een stap in de goeie richting, maar er zijn nog belangrijke correcties nodig. Dat was de teneur tijdens een serie hoorzittingen in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 30. Regering betrekt parlement bij opmaak pandemiewet (10/02/2021 - De Standaard)
  In een brief belooft de regering het voorontwerp van pandemiewet eerst naar de Kamer te sturen voor input. Daarmee komt ze deels tegemoet aan de kritiek over het gebrek aan democratische controle. Maar een precieze timing is er nog steeds niet.
  [naar artikel]
 31. Regering heeft pandemiewet (26/02/2021 - De Tijd)
  10:45 Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de regering-De Croo heeft dan toch een pandemiewet klaar. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil zo een stevigere juridische ba...
  [naar artikel]
 32. Ontwerp pandemiewet houdt macht bij regering (26/02/2021 - De Standaard)
  Een ontwerp van pandemiewet van de regering, dat De Standaard inkeek, geeft weinig extra beslissingsmacht aan het parlement. De regering zelf blijft de maatregelen uitvaardigen zonder fiat van de Kamer, zoals vandaag.
  [naar artikel]
 33. LIVE. Volg hier het Kamerdebat over de pandemiewet (11/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  In de Kamer wordt donderdag gedebatteerd over de pandemiewet van de federale regering. Die wet moet de coronamaatregelen van een nieuwe wettelijke basis voorzien. Volg het hier live vanaf 14.15 uur.
  [naar artikel]
 34. Pandemiewet vroeger dan gepland naar parlement (10/02/2021 - De Tijd)
  21:07 De federale regering wil de pandemiewet vroeger dan gepland voorleggen aan het parlement. Ze gaat de tekst als voorontwerp in de Kamer indienen.
  [naar artikel]
 35. Trump neemt niet Erdogan, maar Koerden onder vuur: ‘Ze hielpen ons niet in Normandië’ (10/10/2019 - De Morgen)
  Terwijl de boosheid onder Democraten en Republikenen aanzwelt, reageert president Donald Trump opvallend lauw op de Turkse inval in Noord-Syrië. Trump nam wel de moeite de Koerden flink onder vuur te nemen, al jaren een trouwe bondgenoot van de VS.
  [naar artikel]
 36. N-VA legt eigen voorstel van pandemiewet op tafel (23/02/2021 - De Standaard)
  De N-VA-fractie legt dinsdag een eigen voorstel van pandemiewet neer in de Kamer. De Vlaams-nationalisten willen vooral vermijden dat het parlement in een pandemie wordt uitgesloten van de besluitvorming, klinkt het.
  [naar artikel]
 37. Koens Geens twijfelt over nut pandemiewet op langere termijn (23/02/2021 - De Standaard)
  ‘Een pandemiewet is vooral noodzakelijk voor onmiddellijk gebruik’, zegt voormalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V). ‘Maar of die wet op langere termijn nog kan dienen, dat is niet zeker.’
  [naar artikel]
 38. Wat houdt medische noodsituatie precies in? Wetenschappers vragen duidelijke definitie in pandemiewet (16/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Er moet een duidelijke definitie komen van de medische noodsituatie in de pandemiewet. Dat hebben zowel biostatisticus Niel Hens, als epidemioloog Marius Gilbert gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, waar ze gehoord werden over het voorontwerp van pandemiewet. Beide benadrukten ook dat het bewaren van bepaalde persoonsgegevens langer moet kunnen dan nu het geval is. "We kunnen nog heel veel leren uit die gegevens na de pandemie. Dan is het belangrijk om dat ook te doen en mogelijk te maken", aldus Hens.
  [naar artikel]
 39. Minister Verlinden zet door met pandemiewet ondanks kritiek premier De Croo (04/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zet door met de pandemiewet. Ze wil binnen enkele weken al naar de ministerraad trekken met een voorontwerp van wet, liet ze woensdag weten tijdens een webcast bij het VBO.
  [naar artikel]
 40. ‘Pandemiewet geeft regering blanco cheque om te doen wat ze wil’ (03/03/2021 - De Morgen)
  De pandemiewet geeft de regering te veel vrijheid om de gegevens van burgers te gebruiken. In principe zou de overheid zelfs kunnen beslissen om burgers te tracken via de gsm om te zien of ze zich aan hun quarantaine houden. De Gegevensbeschermingsautoriteit is vernietigend over het voorontwerp van de wet.
  [naar artikel]
 41. ‘Pandemiewet geeft regering blanco cheque om te doen wat ze wil’ (03/03/2021 - De Morgen)
  De pandemiewet geeft de regering te veel vrijheid om de gegevens van burgers te gebruiken. In principe zou de overheid zelfs kunnen beslissen om burgers te tracken via de gsm om te zien of ze zich aan hun quarantaine houden. De Gegevensbeschermingsautoriteit is vernietigend over het voorontwerp van de wet.
  [naar artikel]
 42. Nog geen akkoord over pandemiewet binnen de regering: “Vooral MR doet moeilijk” (25/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het kernkabinet is het vanmorgen niet eens geraakt over het ontwerp van een pandemiewet. De tijd dringt nochtans: volgende week wordt de tekst in de Kamer verwacht voor een eerste toelichting en debat, daarna wordt het advies van de Raad van State gevraagd.
  [naar artikel]
 43. Daar is de fameuze pandemiewet: wat houdt ze in? En waarom is het "een goeie dag voor de democratie"? (26/02/2021 - VRT NWS)
  De regering-De Croo heeft het ontwerp van de pandemiewet goedgekeurd. Met die wet wil de de regering haar beslissingen tijdens de huidige coronapandemie een betere democratische en juridische basis geven. Het parlement kan er nu verder mee aan de slag. Dit moet u over die wet weten.
  [naar artikel]
 44. FOD Financiën zoekt 150 juristen (18/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  De FOD Financiën werft vanaf vandaag 150 juristen aan in Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Antwerpen en Brussel. “Werken als jurist in eigen regio is perfect mogelijk!”, is de wervende slogan.
  [naar artikel]
 45. Pandemiewet: Raad van State knipt vleugels van Verlinden (15/04/2021 - Knack)
  Op enkele punten van kritiek na heeft de Raad van State geen al te grote bezwaren bij het voorontwerp van pandemiewet van minister Annelies Verlinden (CD&V). Wel wil ze de machtsconcentratie bij de minister van Binnenlandse Zaken wegnemen.
  [naar artikel]
 46. Israël en Hamas nemen elkaar weer onder vuur langs Gazastrook (08/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Israëlische leger heeft "terreursites" op de Gazastrook onder vuur genomen nadat aanhangers van de terreurbeweging Hamas vandaar "tientallen"...
  [naar artikel]
 47. Geen positief advies van Hoge Raad Justitie voor pandemiewet (23/03/2021 - De Tijd)
  14:34 De Hoge Raad voor Justitie vreest dat het voorontwerp van de pandemiewet tot nieuwe geschillen zal leiden, die rechtscolleges mogelijk niet zullen kunnen verwerken wegens een gebrek aan middelen.
  [naar artikel]
 48. N-VA komt met eigen voorstel voor pandemiewet: “Er wordt een wortel voor onze neus gehangen, maar we zitten zelf op de ezel” (10/02/2021 - Het Nieuwsblad)
  De N-VA-Kamerfractie is van plan om zelf een voorstel voor een pandemiewet in te dienen. Dat heeft N-VA-fractieleider Peter De Roover gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 49. Minister Verlinden verdedigt haar pandemiewet: 'Nee, de rechtsstaat zit niet op een roetsjbaan' (05/01/2021 - Knack)
  Met haar gloednieuwe pandemiewet wil Annelies Verlinden (CD&V) een juridisch kader bieden om deze en toekomstige pandemieën aan te pakken. Ondertussen probeert de minister van Binnenlandse Zaken zo 'gewoon' mogelijk te blijven. 'Ik verkies naïviteit boven cynisme.'
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.