Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 May 2021
03:26 uur

Live - Van Gucht: ‘We hebben virus weer stevig bij nekvel, nu niet te snel loslaten’

De Morgen

04/05/2021 - 11:37

In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Steven Van Gucht: “We hebben het coronavirus bij het nekvel, nu niet te snel lossen” (04/05/2021 - Het Nieuwsblad)
  Viroloog Steven Van Gucht was dinsdag hoopvol over de coronacijfers in ons land. “We hebben het virus weer stevig bij het nekvel, nu is het een kwestie van niet te snel los te laten”, klonk het.
  [naar artikel]
 2. Van Gucht: “Hoopvol nieuws, we hebben het coronavirus terug bij het nekvel” (04/05/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De verschillende indicatoren voor de coronacrisis in België bevinden zich in een dalende lijn. Zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal overlijdens en het aantal bijkomende besmettingen is afgenomen. “We hebben het virus opnieuw stevig bij het nekvel”, zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. “We mogen nu niet te snel loslaten.”
  [naar artikel]
 3. ? Live - ‘Hebben virus weer stevig bij nekvel, nu niet te snel loslaten’: volg de persconferentie (04/05/2021 - De Morgen)
  In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
  [naar artikel]
 4. “We hebben het coronavirus bij het nekvel, maar moeten blijven volhouden” (19/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op de persconferentie van het crisiscentrum had Steven Van Gucht één belangrijke boodschap: blijf volhouden. “We hebben dit virus bij het nekvel gegrepen. Het spartelt nog heel hard tegen maar het is belangrijk dat we onze grip niet loslaten.”
  [naar artikel]
 5. Nul overlijdens, dus feest: in de rusthuizen hebben ze het virus bij het nekvel (05/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  In de Vlaamse rusthuizen hebben ze afgelopen week voor het eerst in maanden weer een dag gehad zónder coronadoden. Dankzij de vaccinaties hebben we het virus bij het nekvel in onze woon-zorgcentra. “Ze bieden een hoopvolle blik op de toekomst van wat het elders ook kan worden”, zegt Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 6. 13 nieuwe doden en 32 patiënten erbij op intensieve zorg in ons land: “Voor het eerst lichte daling, we hebben het virus bij het nekvel” (23/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  De voorbije 24 uur zijn in ons land nog eens 13 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, waardoor het totaal op 88 komt. Ook het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is gestegen met respectievelijk 342 en 290. Dat werd bekendgemaakt op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. “We hebben het virus bij het nekvel”, zegt viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 7. Steven Van Gucht: 'Bemoedigend, maar nog niet uit de gevarenzone' (23/03/2020 - Knack)
  De nieuwe cijfers tonen een lichte daling van het aantal besmettingen van Covid-19 in België en het aantal ziekenhuisopnames. 'We hebben het virus bij het nekvel, het is belangrijk dat we nu niet lossen', zei Steven Van Gucht van het wetenschappelijk comité.
  [naar artikel]
 8. Experts voorzichtig optimistisch over drastische aanpak coronavirus: “We hebben het bij z’n nekvel” (20/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Er is een zeer voorzichtig optimisme over de aanpak van de corona-uitbraak in ons land, tenminste wanneer we met z’n allen de komende dagen en weken de maatregelen rigoureus blijven opvolgen. “We hebben het virus bij het nekvel gegrepen, maar het spartelt nog hard tegen”, aldus viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). Hij hoopt dat de cijfers over het aantal ziekenhuisopnames volgende week stabiliseren.
  [naar artikel]
 9. Op weg naar nul corona-overlijdens in rusthuizen (05/03/2021 - Gazet van Antwerpen)
  In de Vlaamse rusthuizen hebben ze afgelopen week voor het eerst in maanden weer een dag gehad zónder coronadoden. Dankzij de vaccinaties hebben we het virus in onze woonzorgcentra bij het nekvel. “Wzc’s bieden een hoopvolle blik op de toekomst van wat het elders ook kan worden”, zegt Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 10. Steven Van Gucht: “Maak geen extra plannen dit weekend” (16/10/2020 - Metro)
  Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat strengere maatregelen nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus, maar roept mensen op om dit weekend geen extra plannen te maken. Dat zei hij vrijdag op de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. “Hoe sneller we ons gedrag aanpassen, hoe sneller we dit virus opnieuw bij het nekvel hebben”, klinkt het. Vandaag komt het Overlegcomité opnieuw samen en worden er hoogstwaarschijnlijk strengere maatregelen aangekondigd. “We zetten vandaag een belangrijke stap in de strijd tegen Covid-19”, klinkt het bij Van Gucht. “De langverwachte barometer wordt voorgesteld en er komen nieuwe maatregelen, en die zijn echt nodig, want de cijfers zijn niet goed.” Zo snel mogelijk gedrag aanpassen Van Gucht verwacht dat de nieuwe maatregelen vanaf maandag ingaan, maar roept mensen op om ook dit weekend al hun gezond verstand te gebruiken. “Maak geen extra plannen de komende dagen en denk niet: ‘we profiteren er nog even van nu het nog kan'”, aldus Van Gucht. “Hoe vroeger we ons gedrag aanpassen, hoe sneller we het virus terug bij het nekvel kunnen pakken.” Lees ook: Weet je nog altijd niet hoe je een mondmasker draagt? Deze hond toont het goede voorbeeld Het bericht Steven Van Gucht: “Maak geen extra plannen dit weekend” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Voor het eerst daling in aantal nieuwe besmettingen: “We hebben het virus bij het nekvel” (23/03/2020 - Metro)
  De afgelopen 24 uur zijn 13 nieuwe overlijdens te betreuren door het coronavirus in ons land. Er zijn ook 342 nieuwe besmettingen vastgesteld, voor het eerst lagere cijfers dan de dag ervoor. Volgens het crisiscentrum is het vooral belangrijk om de maatregelen vol te houden.  Er zijn dertien nieuwe sterfgevallen in België ten gevolge van het coronavirus. Het totaal aantal sterfgevallen komt daarmee op 88. De meesten van hen zijn ouder dan 65 jaar. In totaal zijn er nu 3.743 besmettingen vastgesteld in België, dat zijn 342 nieuwe besmettingen in de laatste 24 uur: 173 in Vlaanderen, 118 in Wallonië, 45 in Brussel en zes mensen met een onbekende woonplaats. Dat cijfer ligt voor het eerst lager dan de dag ervoor (tellend vanaf 15 maart). De voorbije twee dagen lag het aantal nieuwe besmettingen steeds boven de 500. Het crisiscentrum waarschuwt nogmaals dat het om een onderschatting gaat, omdat niet iedereen kan worden getest. Dagelijks worden er 2000 tot 2500 tests uitgevoerd. “Virus bij het nekvel” Bij de FOD Volksgezondheid stelt men dat de situatie in de goede richting evolueert, al blijft het nog even afwachten. “We hebben het virus bij het nekvel, het is belangrijk dat we nu niet lossen”, zegt viroloog Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschappelijk comité rond corona. Hij waarschuwt dat de strijd nog niet gestreden is. “De komende weken zullen zeker zwaar worden. Niet in het minst voor onze gezondheidswerkers”, zegt hij. “Het is belangrijk de maatregelen op te volgen.” Het bericht Voor het eerst daling in aantal nieuwe besmettingen: “We hebben het virus bij het nekvel” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Steven Van Gucht roept op: “Profiteer niet, maak geen extra plannen voor dit weekend” (16/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat strengere maatregelen nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus, maar roept mensen op om dit weekend geen extra plannen te maken. Dat zei hij vrijdag op de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. “Hoe sneller we ons gedrag aanpassen, hoe sneller we dit virus opnieuw bij het nekvel hebben”, klinkt het.
  [naar artikel]
 13. Steven Van Gucht: “We hebben het virus stevig bij het nekvel” (04/05/2021 - Metro)
  De coronacijfers evolueren in de goede richting. Dat bevestigde viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van Sciensano. “Aan het huidige tempo van de daling zouden we midden juni onder de 500 bezette bedden op intensieve zorgen uitkomen”, klinkt het. Een opgeluchte Steven Van Gucht begon de persconferentie met goed nieuws. “Vandaag kunnen we vooral hoopvol nieuws brengen. De besmettingen en de ziekenhuisopnames blijven verder dalen en de vaccinatiecampagne komt stilaan op kruissnelheid. Het ziet er ook naar uit dat de dalende trend in de besmettingscijfers zich de komende dagen zal verderzetten. We hebben het virus dus opnieuw stevig bij het nekvel. Het is nu zaak om niet te snel los te laten”, vertelde hij. Percentage positieve testen daalt verder Alle cijfers blijven verder dalen, ook het percentage positieve testen. “De afgelopen week werden er gemiddeld 3.009 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. Dat is een verdere afname van 16 procent in vergelijking met de week ervoor. Het is bemoedigend om te zien dat het percentage positieve testen reeds meer dan twee weken aan het dalen is. We zaten twee weken geleden nog aan 10 procent en nu zitten we aan 7,3 procent positieve testen. Het Europese CDC beschouwt 4 procent als een relatief veilige waarde die toelaat om een land groen in te kleuren op de reiskaart”, aldus Van Gucht. Meeste besmettingen bij tieners De daling doet zich voor bij alle leeftijden, behalve bij de kinderen van 0 tot 9 jaar. “Daar zien we nog een toename van 22 procent. De besmettingsgraad bij kinderen blijft echter nog steeds een stuk lager dan bij de actieve bevolking. De meeste nieuwe besmettingen worden momenteel bij tieners vastgesteld, hoewel de cijfers ook hier een dalende trend kennen”, luidt het. Lagere ziekenhuisbezetting Ook de ziekenhuisopnames en het aantal coronapatiënten op intensieve zorgen evolueren in de goede richting. “De daling van de nieuwe ziekenhuisopnames houdt aan en doet zich ook in alle gewesten en provincies voor. De voorbije week waren er gemiddeld 192 ziekenhuisopnames per dag en dat is 13 procent lager dan de week ervoor. De ziekenhuisbezetting kent ook een verdere daling. Momenteel liggen er nog 2.759 coronapatiënten in de ziekenhuizen en daarvan liggen er 824 op intensieve zorgen. Dat is respectievelijk 7 en 8 procent minder dan de week ervoor”, zegt hij. In juni onder de 500 bezette bedden op intensieve zorgen Aan het huidige tempo van de daling zouden we midden juni onder de 500 bezette bedden op intensieve zorgen uitkomen. “Dat is een belangrijke richtwaarde voor verdere versoepelingen. Deze daling van het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen kan echter nog versnellen in de komende weken mits een goede opvolging van de maatregelen en dit in parallel met een versnelling van de vaccinatiecampagne. De overlijdens blijven min of meer constant, met gemiddeld 39 overlijdens per dag”, klinkt het. “Zeg dus binnenkort vooral ‘tot buitenkort’. Spreek buiten af met maximum tien personen en hou afstand van elkaar. Deel uw terrasje vooral met mensen van uw vaste bubbel”, besluit hij. Lees ook: Steven Van Gucht is hoopvol, maar waarschuwt ook: “Even gevaarlijk als binnen” Het bericht Steven Van Gucht: “We hebben het virus stevig bij het nekvel” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Live - Coronavirus: ‘We hebben dit virus bij het nekvel, nu mogen we onze grip niet lossen’ (19/03/2020 - De Morgen)
  Wereldwijd, ook in België, worden drastische maatregelen genomen om het nieuwe coronavirus in te dijken. Volg alle ontwikkelingen over Covid-19 hier.
  [naar artikel]
 15. Steven Van Gucht: “Het is koud, maar het virus is niet minder besmettelijk” (09/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  “Het weer is guur, maar het virus is nog steeds besmettelijk. Het plateau dat we al weken kennen, houdt verder aan”, zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.
  [naar artikel]
 16. 13 nieuwe doden en 32 patiënten erbij op intensieve zorg: “Voor het eerst lichte daling” (23/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De voorbije 24 uur zijn in ons land nog eens 13 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, waardoor het totaal op 88 komt. Ook het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is gestegen met respectievelijk 342 en 290. Dat werd bekendgemaakt op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. “We hebben het virus bij het nekvel”, zegt viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 17. Steven Van Gucht: “Wie nu beweert dat het virus niet aan kracht wint, ontkent het licht van de zon” (20/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Nadat het aantal dagelijkse coronabesmettingen al een tijdje fors in stijgende lijn is, zien we nu ook het aantal ziekenhuisopnames stevig oplopen. Afgelopen zaterdag werden 51 mensen opgenomen in het ziekenhuis, het is geleden van 21 mei dat we meer dan 50 opnames zagen. “Gelukkig zien we die stijging nog niet in het aantal overlijdens, maar wie nu nog ontkent dat er het virus aan kracht wint, ontkent het licht van de zon”, zegt Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 18. Nog eens 13 mensen gestorven, voorzichtige daling van nieuwe hospitalisaties (23/03/2020 - De Morgen)
  De afgelopen 24 uur zijn in ons land nog eens 13 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt de FOD Volksgezondheid. In totaal zijn nu al 88 mensen overleden. In de ziekenhuizen zijn nu 1.643 mensen opgenomen, een stijging met 290. Op de intensieve zorgen liggen 322 mensen, een stijging met 32. “We hebben het virus bij het nekvel, het is belangrijk dat we nu niet lossen”, zei Steven Van Gucht van het wetenschappelijk comité.
  [naar artikel]
 19. Van Gucht over superverspreiders: ‘Veel virus of weinig virus: wie positief test, moet in isolatie’ (16/10/2020 - De Standaard)
  Volgens viroloog Steven Van Gucht kan een test niet aantonen of iemand een superverspreider is. ‘Het gaat om een combinatie van factoren.’
  [naar artikel]
 20. Steven Van Gucht: “Aandeel mensen met antistoffen blijft stabiel, dit toont aan dat we virus tegengehouden hebben” (29/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Op de wekelijkse persconferentie van het Crisiscentrum heeft professor Steven Van Gucht cijfers getoond van een onderzoek rond de mensen die antistoffen hebben opgebouwd. “Er is goed te zien hoe dat cijfer nu al een maand stabiliseert op 4,7%, wat aantoont dat we het virus tegengehouden hebben.”
  [naar artikel]
 21. Voor het eerst in maanden geen corona-overlijdens in woonzorgcentra (05/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  In de Vlaamse rusthuizen hebben ze afgelopen week voor het eerst in maanden weer een dag gehad zónder coronadoden. Dankzij de vaccinaties hebben we het virus bij het nekvel in onze woonzorgcentra.
  [naar artikel]
 22. Viroloog Steven Van Gucht: “Er is geen typisch Belgische stam van het virus” (18/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Er is geen typisch Belgische stam van het virus. Er waren in ons land eerder verschillende introducties van het virus bij het begin van de uitbraak. Dat zei viroloog Steven Van Gucht zaterdag tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. Van Gucht benadrukte ook dat België op tijd maatregelen heeft genomen om de verdere verspreiding tegen te gaan.
  [naar artikel]
 23. Van Gucht: “Belangrijker dan ooit dat we virus nu vertragen” (18/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Viroloog Steven Van Gucht riep op de persconferentie van het Crisiscentrum op tot voorzichtigheid nu het aantal bevestigde besmettingen sterk blijft stijgen. Groepsimmuniteit tegen het virus is volgens hem nog ver verwijderd.
  [naar artikel]
 24. Steven Van Gucht over nieuw virus in China: “Een ernstige kandidaat voor pandemie, één om in het oog te houden” (01/07/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De coronapandemie is nog in volle gang, maar vanuit China komen al waarschuwingssignalen over een volgend virus. Het gaat om een varkensgriep die gemakkelijk blijkt over te springen naar mensen. “Een ernstige kandidaat om een toekomstig pandemievirus te zijn”, zegt viroloog Steven Van Gucht. De volgende lockdown staat nog niet voor de deur, maar de Wereldgezondheidsorganisatie zal ‘G4’ wellicht snel toevoegen aan een officiële lijst.
  [naar artikel]
 25. Viroloog Van Gucht: “Virus kan even ‘onderduiken’ en zich dan weer verspreiden” (06/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Steven Van Gucht (43) heeft eigenlijk diergeneeskunde gestudeerd. Het is een merkwaardige gedachte toch, dat de Belgische bevolking door de coronacrisis is geloodst door een veearts. “Oh, maar in de diergeneeskunde zijn we heel goed in het bestrijden van infectieziekten”, zegt Van Gucht opgewekt.
  [naar artikel]
 26. Hoe kan het vaccin er zo snel zijn? Viroloog Steven Van Gucht hamert opnieuw op veiligheid coronavaccin (14/12/2020 - VRT NWS)
  Het is niet omdat het coronavaccin zo snel klaar is, dat het niet veilig is. Dat was de boodschap van viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie over de coronacijfers vanmorgen. Technologische vooruitgang en wetenschappelijke samenwerking en transparantie hebben zo snel tot een vaccin geleid.
  [naar artikel]
 27. Moeten we ons zorgen maken nu aantal besmettingen niet verder daalt? “Te veel loslaten en de cijfers gaan sowieso omhoog” (08/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  85,1. Zoveel mensen worden elke dag in ons land gemiddeld besmet met het coronavirus. Exact evenveel als de week daarvoor. Moeten we ons zorgen maken dat we dat getal niet hélemaal naar nul krijgen? En komt er weer een stijging aan? “Zodra we de maatregelen te veel loslaten, zullen die cijfers terug stijgen, daar mogen we zeker van zijn”, zegt professor Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 28. Verspreiden mensen zonder symptomen het virus nu wel of niet? Steven Van Gucht legt uit (10/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Mensen die positief testten op het coronavirus maar geen symptomen hebben, zouden het virus amper verspreiden. Zo deelde de Wereldgezondheidsorganisatie dinsdag mee, om daar enkele uren al officieel op terug te komen. “Een misverstand”, zo heette het. Wat weten nu eigenlijk wel en niet met zekerheid over besmettelijkheid en immuniteit? Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano legt het uit.
  [naar artikel]
 29. Crisiscentrum waarschuwt: "Maak geen extra plannen dit weekend” (16/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat strengere maatregelen nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus, maar roept mensen op om dit weekend geen extra plannen te maken. Dat zei hij vrijdag op de persconferentie van het Crisiscentrum en Sciensano. "Hoe sneller we ons gedrag aanpassen, hoe sneller we dit virus opnieuw bij het nekvel hebben", klinkt het.
  [naar artikel]
 30. Verspreiden mensen zonder symptomen het virus nu wel of niet? Viroloog Steven Van Gucht legt het uit (09/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Mensen die positief testten op het coronavirus maar geen symptomen hebben, zouden het virus amper verspreiden. Dat zei epidemiologe Maria Van Kerkhove van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze namiddag op een persconferentie in Genève. Maar nog voor het goed en wel avond is, kwam de WHO hier op terug. “Een misverstand”, zo blijkt. Maar verspreiden mensen zonder symptomen het virus of niet? Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano legt het uit.
  [naar artikel]
 31. Geen symptomen, dus niet besmettelijk? Steven Van Gucht plaatst belangrijke kanttekening bij uitspraak WHO (09/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Mensen die positief testten op het coronavirus maar geen symptomen hebben, zouden het virus amper verspreiden. Althans volgens epidemiologe Maria Van Kerkhove van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar is die bewering wetenschappelijk onderbouwd? En zijn we meer immuun voor het virus dan we denken? Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano legt het uit.
  [naar artikel]
 32. Steven Van Gucht: 'Virus kan elk seizoen weerkeren, maar dat is op zich niet erg' (07/04/2020 - Knack)
  Het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 kan een cyclisch virus worden, wat betekent dat het elk seizoen terugkeert. 'Maar dat is op zich niet erg', beklemtoonde interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht dinsdag tijdens de dagelijkse persbriefing.
  [naar artikel]
 33. Dit is het enige land in Europa dat het coronavirus stevig onder controle heeft (12/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl de tweede grote coronagolf in alle hevigheid over Europa rolt, is er welgeteld één land dat zich stevig staande weet te houden in de strijd tegen het virus: Finland. Het is als allerlaatste nog niet rood gekleurd. En het ziet er niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.
  [naar artikel]
 34. Dit is het enige land in Europa dat het coronavirus stevig onder controle heeft (12/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl de tweede grote coronagolf in alle hevigheid over Europa rolt, is er welgeteld één land dat zich stevig staande weet te houden in de strijd tegen het virus: Finland. Het is als allerlaatste nog niet rood gekleurd. En het ziet er niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.
  [naar artikel]
 35. Steven Van Gucht: “Coronapiek lag waarschijnlijk begin april” (15/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Tijdens de dagelijkse persconferentie van het Nationale Crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht woensdag gemeld dat de piek waarschijnlijk gepasseerd is. Maar hij waarschuwt voor opflakkeringen van het virus. “Het virus circuleert nog in de gemeenschap en is nog niet verdwenen”, klinkt het. Het is dan ook belangrijk om de maatregelen te blijven respecteren.
  [naar artikel]
 36. Steven Van Gucht voorzichtig optimistisch over coronacurve: “Misschien vanaf volgende week al stabilisatie” (25/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Sciensano-viroloog Steven Van Gucht benadrukte vanmorgen bij HLN LIVE dat de maatregelen die gisteren op het Overlegcomité zijn genomen, samen met het feit dat mensen hun gedrag zelf al aangepast hebben, snel een effect kunnen hebben. Wel zal een stabilisatie in de besmettingscurve niet meteen voor een snelle ommekeer in de ziekenhuizen zorgen, en dus waren maatregelen echt wel nodig, zegt hij.
  [naar artikel]
 37. “Wie nu beweert dat het virus niet aan kracht wint, ontkent het licht van de zon” (20/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Nadat het aantal dagelijkse coronabesmettingen al een tijdje fors in stijgende lijn is, zien we nu ook het aantal ziekenhuisopnames stevig oplopen. Afgelopen zaterdag werden 51 mensen opgenomen in het ziekenhuis, het is geleden van 21 mei dat we meer dan 50 opnames zagen. “Gelukkig zien we die stijging nog niet in het aantal overlijdens, maar wie nu nog ontkent dat er het virus aan kracht wint, ontkent het licht van de zon”, zegt Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 38. Van Gucht: “Niet-essentiële reizen afraden is meest duidelijke en eenvoudige boodschap” (15/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Viroloog Steven Van Gucht gaf vanavond in VTM Nieuws toelichting bij de nieuwe teststrategie, die vooral tot doel heeft om de contacttracing in ons land te kunnen optimaliseren. Zelf zou hij liefst zien dat niet-essentiële reizen voorlopig weer worden afgeraden om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
  [naar artikel]
 39. Van Gucht: “Niet-essentiële reizen afraden is meest duidelijke en eenvoudige boodschap” (15/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Viroloog Steven Van Gucht gaf vanavond in VTM Nieuws toelichting bij de nieuwe teststrategie, die vooral tot doel heeft om de contacttracing in ons land te kunnen optimaliseren. Zelf zou hij liefst zien dat niet-essentiële reizen voorlopig weer worden afgeraden om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
  [naar artikel]
 40. Stijgende trend lijkt te kalmeren, maar Steven Van Gucht waarschuwt ons (23/12/2020 - Metro)
  De coronacijfers lijken te stabiliseren. Dat is goed nieuws, al benadrukt viroloog Steven Van Gucht dat we er nog lang niet zijn en dat de komende periode cruciaal is. De afgelopen week werden er gemiddeld 2.523 nieuwe gevallen per dag vastgesteld. Dat is een stijging van zeven procent op weekbasis. Enkele dagen geleden stegen de besmettingen nog tweemaal zo snel. De stijgende trend lijkt daarmee voorlopig gebroken. “De besmettingscijfers nemen nog licht toe, maar toch minder snel dan enkele dagen geleden. De stijgende trend lijkt daarmee voorlopig te kalmeren. Ook het aantal ziekenhuisopnames (182, dus -0%) en overlijdens (91, dus -3%) blijft stabiel. We doen het daarmee merkelijk beter dan vele andere Europese landen. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat we nog steeds op een hoog besmettingsniveau zitten met een hoog aantal dagelijkse ziekenhuisopnames en een aanzienlijke belasting van onze ziekenhuizen”, verduidelijkt Van Gucht tijdens de persconferentie van Sciensano. Vaste kring Van Gucht waarschuwt echter dat de betere cijfers snel kunnen omslaan als we ons tijdens de feestdagen niet aan de coronamaatregelen houden. “De komende periode van rust en bezinning kan deze trend verder bespoedigen. Dat is natuurlijk op voorwaarde dat we deze periode vooral binnen onze vaste kring doorbrengen. Dus opgelet: als we afspreken met mensen die we lang niet meer gezien hebben, dan kan het virus immers nieuwe bruggetjes maken en opnieuw doorstoten naar families of groepen van mensen waar het virus nog niet gecirculeerd heeft. Dat heet ‘social mixing’”, besluit hij. Lees ook: “Vrijwel zeker dat vaccin ook gaat werken tegen gemuteerde virus” Het bericht Stijgende trend lijkt te kalmeren, maar Steven Van Gucht waarschuwt ons verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Steven Van Gucht: ‘Het hele probleem zou snel opgelost zijn als iedereen zich elke ochtend bij de koffie zou kunnen testen’ (22/10/2020 - De Morgen)
  Tien maanden zijn verstreken sinds het virus voor het eerst zijn stekelige kop opstak, en het lijkt alsof we terug bij af zijn. Net nu we dachten dat de pandemie zachtjes aan het uitdoven was, laait ze in heel Europa in alle hevigheid weer op. Ziekenhuizen stromen vol, huisartsen worden overrompeld en alle curven, krommen en grafieken lijken op hol geslagen. Wordt het een eenzame kerst? We vroegen het aan viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 42. Live | Dalen de coronacijfers snel genoeg? Steven Van Gucht legt uit (27/04/2021 - De Standaard)
  Terwijl het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens licht dalen, stijgt het aantal besmettingen met 2 procent. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg bij de coronacijfers. U kunt de analyse van viroloog Steven Van Gucht hierboven live volgen.
  [naar artikel]
 43. LIVE. Van Gucht waarschuwt voor “intense circulatie van virus” in Brussel - De Block: "Nog geen akkoord over aansprakelijkheid rond vaccins” (21/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De bubbel van vijf blijft overeind tot zeker eind september en shoppen per twee mag weer vanaf maandag. Het zijn enkele van de beslissingen die de...
  [naar artikel]
 44. Steven Van Gucht: “Aan dit tempo zijn alle beschikbare bedden op intensieve zorgen tegen half november bezet” (14/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Tijdens de persconferentie van Sciensano heeft professor Steven Van Gucht nog eens een beeld gegeven van de verspreiding van het virus. Hij noemde het virus een “valse trage” en gaf aan dat enkel in Tsjechië meer besmettingen per 100.000 geteld worden dan in België.
  [naar artikel]
 45. Scholen niet de drijvende kracht achter besmettingen: “Virus zit overal”, zegt Van Gucht (23/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op dit moment wordt één op de vier coronabesmettingen in ons land vastgesteld bij kinderen of tieners. De vraag of scholen een motor zijn voor de toename van het aantal besmettingen stelt zich dan ook opnieuw. “Er is niet bepaald één drijvende kracht, het virus zit overal”, zegt viroloog Steven Van Gucht dinsdag.
  [naar artikel]
 46. Scholen niet de drijvende kracht achter besmettingen: “Virus zit overal”, zegt Van Gucht (23/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Op dit moment wordt één op de vier coronabesmettingen in ons land vastgesteld bij kinderen of tieners. De vraag of scholen een motor zijn voor de toename van het aantal besmettingen stelt zich dan ook opnieuw. “Er is niet bepaald één drijvende kracht, het virus zit overal”, zegt viroloog Steven Van Gucht dinsdag.
  [naar artikel]
 47. Voor het eerst sinds eind mei meer dan 50 ziekenhuisopnames: “Wie nu beweert dat het virus niet aan kracht wint, ontkent het licht van de zon” (20/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  Nadat het aantal dagelijkse coronabesmettingen al een tijdje fors in stijgende lijn is, zien we nu ook het aantal ziekenhuisopnames stevig oplopen. Afgelopen zaterdag werden 51 mensen opgenomen in het ziekenhuis, het is geleden van 21 mei dat we meer dan 50 opnames zagen. “Gelukkig zien we die stijging nog niet in het aantal overlijdens, maar wie nu nog ontkent dat er het virus aan kracht wint, ontkent het licht van de zon”, zegt Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 48. 'Collectieve immuniteit is enige manier waarop virus zal stoppen' (17/03/2020 - De Standaard)
  Viroloog Steven Van Gucht heeft op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad het principe van 'collectieve immuniteit' of 'populatie-immuniteit' uitgelegd. 'Enkel zo kan het virus uiteindelijk stoppen', zei Van Gucht. Bekijk zijn uitleg in de video hierboven.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.