Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 May 2021
03:08 uur

Europese tak Amazon betaalde vorig jaar geen belasting

De Tijd

04/05/2021 - 14:19

14:16 De Amerikaanse webgigant Amazon boekte vorig jaar in Europa een recordomzet van 44 miljard dollar, maar betaalde geen vennootschapsbelasting. Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Amazon betaalde vorig jaar geen cent vennootschapsbelasting in Europa (04/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Amazon betaalde vorig jaar geen cent vennootschapsbelasting in Europa Ondanks de strikte lockdown, die in andere delen van de wereld erg lucratief bleek voor Amazon, leed de Luxemburgse afdeling van het e-commercebedrijf vorig jaar een verlies van 1,2 miljard euro. Daarom moest de multinational echter geen cent vennootschapsbelasting ophoesten. Uit de laatste bedrijfsdeclaraties van Amazon in Luxemburg bleek dat het bedrijf vorig jaar in […] Lees dit artikel: Amazon betaalde vorig jaar geen cent vennootschapsbelasting in Europa
  [naar artikel]
 2. Europese tak Amazon: 44 miljard euro omzet, en geen cent belasting betaald (04/05/2021 - De Morgen)
  De Europese tak van de Amerikaanse online winkel Amazon heeft in 2020 44 miljard euro omzet gedraaid, maar hoeft geen cent vennootschapsbelasting te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse krant The Guardian.
  [naar artikel]
 3. Amazon steekt Google voorbij aan top van Europese smarthome-markt (22/01/2020 - Express)
  De Europese smarthome-markt boekte tijdens het derde kwartaal vorig jaar een verkoop van 23,8 miljoen apparaten. Dat betekende een stijging met 18,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit een studie van het bureau International Data Corporation (IDC). De onderzoekers wijzen er daarbij ook op dat Amazon erin gelukt is om in […] The post Amazon steekt Google voorbij aan top van Europese smarthome-markt appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. Trump lanceert nieuwe aanval op Amazon (16/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president heeft via Twitter opnieuw uitgehaald naar onlinewinkel Amazon. "Amazon brengt enorm veel schade toe aan belasting
  [naar artikel]
 5. Amazon moet 250 miljoen euro terugbetalen aan Luxemburg, beslist EU-Commissie (04/10/2017 - Metro)
  De Amerikaanse webwinkel Amazon moet aan de Luxemburgse fiscus voor ongeveer 250 miljoen euro aan illegale belastingvoordelen terugbetalen. Dat heeft Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager vandaag beslist. Bijna drie vierde van de winst van Amazon is onbelast gebleven. De fiscale ruling die Luxemburg in 2003 met Amazon overeenkwam en in 2011 werd verlengd, verlaagde volgens de Commissie de door Amazon betaalde belastingen “zonder geldige reden”. “Door de ruling kon Amazon het leeuwendeel van zijn Europese winsten verschuiven van een bedrijf van de Amazon-groep dat in Luxemburg belastbaar is (Amazon EU) naar een bedrijf dat daar niet belastbaar is (Amazon Europe Holding Technologies)”, legt de Commissie uit. “Met de ruling werd met name de betaling van royalty’s door Amazon EU aan Amazon Europe Holding Technologies goedgekeurd, waardoor de belastbare winst van Amazon EU aanzienlijk lager uitviel.” Dit betekende dat Amazon vier keer minder belastingen betaalde dan ander ondernemingen die onder dezelfde nationale belastingregels vallen. Zulke “selectieve belastingvoordelen” zijn in strijd met de Europese regels rond staatssteun. De Commissie berekende dat het concurrentievoordeel voor Amazon op zo’n 250 miljoen euro wordt geraamd, plus rente. Het is nu aan de Luxemburgse fiscus om het precieze bedrag te bepalen en vervolgens te innen. In een eerste reactie ontkent Amazon dat het een voorkeursbehandeling kreeg. Het betaalde in Luxemburg belastingen conform de Luxemburgse en internationale wetgeving, luidt het. bron: Belga  
  [naar artikel]
 6. Amazon moet 250 miljoen euro betalen aan Luxemburg (04/10/2017 - De Tijd)
  11:47 EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) eist dat Luxemburg ongeveer 250 miljoen euro terugvordert van het Amerikaanse internetwarenhuis wegens niet-betaalde belasting.
  [naar artikel]
 7. Shell betaalde geen cent belastingen in het VK vorig jaar (18/12/2019 - Express)
  In 2018 maakte Royal Dutch Shell 656 miljoen euro winst op een omzet van 97 miljard euro in het Verenigd Koninkrijk. Geen cent daarvan ging naar de vennootschapsbelasting. Dat bleek uit een rapport gepubliceerd door de oliemaatschappij zelf. In een poging om transparanter te zijn  wil Shell aantonen hoeveel belastingen het betaalt in elk land […] The post Shell betaalde geen cent belastingen in het VK vorig jaar appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 8. Waarom Amazon pop-upwinkels opent waar je niks kan kopen (26/11/2018 - De Morgen)
  Londen, Milaan, Rome, Madrid, Berlijn en nu Amsterdam. De retailgigant Amazon duikt sinds vorig jaar voor enkele dagen met pop-upwinkels op in Europese steden om dan weer even snel te verdwijnen. Wat moeten we daar achter zoeken?
  [naar artikel]
 9. België wil dat Europa belasting invoert op vliegreizen (04/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  brusselBelgië zal, net als Nederland, aan zijn Europese partners voorstellen om een Europese belasting in te voeren op commerciële vluchten.
  [naar artikel]
 10. Europese Commissie heeft Amazon in het vizier (16/07/2019 - Metro)
  De Europese Commissie gaat een onderzoek openen naar Amazon. Dat meldt het financieel persbureau Bloomberg op basis van twee ingewijden. De Amerikaanse internetgigant zou verkoopgegevens misbruiken om kleinere verkopers op zijn webwinkel te benadelen. Het bedrijf zou dan al voor de derde keer het onderwerp uitmaken van een onderzoek van de Commissie. De Deense Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager plant volgens Bloomberg nog een groot ‘zomeroffensief’ alvorens het mandaat van de huidige Commissie eind oktober afloopt. Vestager zou onder meer Amazon in het vizier hebben. De Amerikaanse internetgigant zou de data van andere internetwinkels die gebruikmaken van zijn platform inkijken om daar zelf voordeel uit de halen. Dankzij die data kan Amazon bijvoorbeeld te weten komen welke producten populair zijn bij welke doelgroepen. De Europese Commissie werkt al sinds vorig jaar aan een voorlopige studie rond het online bedrijfsmodel van Amazon. Nu zou ze volgens Bloomberg binnen enkele dagen formeel een onderzoek opstarten. Noch Amazon, noch de Commissie, willen voorlopig reageren op de zaak. Amazon komt zo al voor de derde keer in het vizier van de Europese Commissie. Eerder moest Luxemburg al eens 250 miljoen euro terugvorderen van de webwinkelreus na onrechtmatige belastingafspraken in 2003. In die zaak is nog een beroepsprocedure hangende. In een zaak rond e-books in 2016 kreeg Amazon uiteindelijk geen boete. bron: Belga Het bericht Europese Commissie heeft Amazon in het vizier verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Europese Commissie vermoedt belastingafspraken tussen Nederland en IKEA (18/12/2017 - Express)
  De Europese Commissie start een onderzoek naar de belastingafspraken die Nederland en de Zweedse meubelmaker IKEA zouden hebben gemaakt. De Commissie zegt “zich zorgen te maken” dat de Zweedse meubelgigant te weinig belasting heeft betaald, waardoor het bedrijf een oneerlijk concurrentievoordeel heeft genoten. Zo zou IKEA van 2009 tot 2014 via Nederland voor bijna een miljard euro aan belasting hebben ontweken. De Europese Commissie onderzocht eerder al meer dan duizend belastingafspraken tussen multinationals en EU-landen. Zo legde onder meer Apple, Starbucks, Fiat en Amazon monsterboetes op. De Europese Commissie noemt geen exacte bedragen, maar het zou gaan over bijna een miljard euro. IKEA regelde de vermoede belastingontwijking via de in Nederland gevestigde holding IKEA Systems. Alle IKEA-winkels moesten aan deze holding 3% van de omzet betalen voor het gebruik van de IKEA-logo’s. De Commissie wil weten of deze constructie vooral diende om winst weg te sluizen zodat er geen belasting op betaald moet te worden. Luxemburg, Liechtenstein De Europese Commissie onderzoekt concreet twee afspraken die de Nederlandse belastingdienst heeft gemaakt met IKEA in 2006 en 2011. Door die afspraken betaalde het Zweedse bedrijf in Nederland “significant” minder belasting, schrijft de Commissie in een verklaring. Andere bedrijven in Nederland zijn daardoor mogelijk benadeeld en dat zou in strijd zijn met Europese regelgeving. De Zweedse meulbelketen zou een groot deel van zijn winst hebben overgeheveld naar Luxemburg, waar er geen belasting op werd betaald. Toen dat in 2011 als illegaal werd bestempeld door de Europese Commissie maakte het concern een nieuwe afspraak met de Nederlandse belastingdienst waardoor winst naar Liechtenstein werd verschoven. Starbucks Het is niet de eerste keer dat Nederland door de Europese Commissie vanwege illegale belastingafspraken wordt aangepakt. In 2016 vorderde Nederland op last van de commissie al 25,7 miljoen euro terug van Starbucks. De Amerikaanse koffieketen genoot via een deal met de Belastingdienst miljoenen euro’s voordeel in de jaren 2008-2014, oordeelde de commissie. The post Europese Commissie vermoedt belastingafspraken tussen Nederland en IKEA appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 12. Amazon ontving in Europa bijna 300 miljoen euro fiscale kredieten (22/04/2020 - Express)
  Het Amerikaanse ecommercebedrijf Amazon verzamelde vorig jaar in de Europese Unie 294 miljoen euro aan belastingkredieten. Dit bedrag kan het... The post Amazon ontving in Europa bijna 300 miljoen euro fiscale kredieten appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 13. Trump betaalde miljoenentaks (07/04/2019 - De Morgen)
  38 miljoen euro. Zoveel betaalde president Trump aan belasting - in elk geval in 2005. Dat blijkt uit twee pagina's van zijn belastingaangifte van dat jaar, waarop het televisiekanaal MSNBC de hand wist te leggen. Waar zijn inkomsten precies vandaan komen, blijft onduidelijk.
  [naar artikel]
 14. België riskeert Europese boete voor belasting buitenlandse woning (26/07/2019 - De Tijd)
  01:02 De Europese Commissie zwaait met een miljoenenboete en een dwangsom per dag dat ons land zijn belasting op huurinkomsten niet herziet.
  [naar artikel]
 15. Amerikaanse onlinewinkel Amazon misbruikt machtspositie, zegt Europese Commissie (10/11/2020 - VRT NWS)
  De Amerikaanse e-commercegigant Amazon overtreedt de Europese concurrentieregels in de onlinehandel. Dat zegt de Europese Commissie, die een onderzoek heeft geopend omdat Amazon zijn positie als marktleider zou hebben misbruikt in Frankrijk en Duitsland.
  [naar artikel]
 16. EU onderzoekt businessmodel Amazon (19/09/2018 - De Tijd)
  16:30 De Europese Commissie ziet problemen in de manier waarop Amazon de data gebruikt van verkopers die via de Amazon-website hun goederen verkopen.
  [naar artikel]
 17. Riziv betaalde vorig jaar 281 miljoen voor buitenlandse interventies (10/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) heeft vorig jaar 281,3 miljoen euro uitgekeerd aan een dertigtal Europese
  [naar artikel]
 18. “Techbedrijven willen van belasting op online reclame af” (18/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Lobbygroepen waar grote techbedrijven als Amazon, Facebook en Google lid van zijn, willen dat een belasting op online reclame in de Amerikaanse staat Maryland wordt geschrapt. Ze zijn een rechtszaak gestart tegen die belasting, schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post.
  [naar artikel]
 19. Frans-Duits plan pakt internetreuzen aan: Google en Amazon moeten belasting betalen over Europese omzet (09/09/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/57vBxba2Ot_DKcZgbR94iG92mak/diocontent/110731909/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 20. België wil dat Europa belasting invoert op vliegreizen (02/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  België zal, net als Nederland, aan zijn Europese partners voorstellen om een Europese belasting in te voeren op commerciële vluchten. Dat schrijft...
  [naar artikel]
 21. België wil dat Europa belasting invoert op vliegreizen (02/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  België zal, net als Nederland, aan zijn Europese partners voorstellen om een Europese belasting in te voeren op commerciële vluchten. Dat schrijft Le Soir zaterdag.
  [naar artikel]
 22. België wil dat Europa belasting invoert op vliegreizen (02/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  België zal, net als Nederland, aan zijn Europese partners voorstellen om een Europese belasting in te voeren op commerciële vluchten. Dat schrijft Le Soir zaterdag.
  [naar artikel]
 23. België wil dat Europa belasting invoert op vliegreizen (02/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  België zal, net als Nederland, aan zijn Europese partners voorstellen om een Europese belasting in te voeren op commerciële vluchten. Dat schrijft Le Soir zaterdag.
  [naar artikel]
 24. België wil dat Europa belasting invoert op vliegreizen (02/03/2019 - De Morgen)
  België zal, net als Nederland, aan zijn Europese partners voorstellen om een Europese belasting in te voeren op commerciële vluchten. Dat schrijft Le Soir zaterdag. 
  [naar artikel]
 25. Europese plannen voor 'digitaks' definitief begraven (12/03/2019 - De Morgen)
  Er komt geen Europese belasting die ervoor moet zorgen dat internetgiganten als Google en Facebook een rechtmatige bijdrage aan de schatkist leveren. Het plan voor zo’n ‘digitaks’ is dinsdag, tijdens de maandelijkse vergadering van de Europese ministers van Financiën in Brussel, definitief begraven. Voor fiscale zaken is unanimiteit vereist, maar vier EU-landen bevestigden dat ze van de voorgestelde belasting op digitale activiteiten niet willen weten.
  [naar artikel]
 26. Vorig jaar ingevoerde effectentaks alweer vernietigd (maar Staat moet al betaalde taksen niet teruggeven) (17/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het Grondwettelijk Hof heeft de effectentaks die vorig jaar werd ingevoerd vernietigd. De staat moet de betaalde taks echter niet terugbetalen.
  [naar artikel]
 27. Dwayne Johnson is best betaalde acteur (25/08/2016 - De Redactie)
  64,5 miljoen dollar verdiende hij het afgelopen jaar. Meer dan dubbel zoveel als vorig jaar, en ook bijna 20 miljoen meer dan zijn best betaalde vrouwelijke collega.
  [naar artikel]
 28. België betaalde vorig jaar recordbedrag voor buitenlandse stroom (11/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  België betaalde in 2018 een recordbedrag van 1,2 miljard euro om stroom te kopen in het buitenland. Dat is een verdubbeling in een jaar tijd,...
  [naar artikel]
 29. Amazon maakte vorig jaar 9,9 miljard euro winst en betaalt 0 euro belastingen (15/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Amazon maakte vorig jaar maar liefst 9,9 miljard euro winst, maar volgens een rapport van het Institute on Taxation and Economic policy (ITEP) –...
  [naar artikel]
 30. Netflix en Amazon zullen kwart van hun omzet moeten investeren in Frankrijk (15/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Franse minister van Cultuur wil dat online videoplatformen, zoals Netflix en Amazon, ten minste 25 procent van hun omzet investeren in Franse en Europese productie. Minister Franck Riester zat dinsdag samen met de audiovisuele en filmsector rond de hervorming van de sector die hij eind vorig jaar voorstelde en die in april langs het Franse parlement gaat.
  [naar artikel]
 31. Belgische bedrijven betaalden minder belasting in 2018 (18/12/2019 - Express)
  Voor het eerst in vijf jaar hebben bedrijven minder belastingen afgedragen, schrijft De Standaard. Dat is een gevolg van de hervorming van de vennootschaps­belasting. Vergeleken met het jaar voordien hebben de Belgische ondernemingen vorig jaar 3,2 procent minder belastingen betaald op hun winst. Dat schrijft de Nationale Bank in een analyse van de jaarrekeningen die […] The post Belgische bedrijven betaalden minder belasting in 2018 appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 32. Belasting op bedrijfswagens daalt elk jaar (05/04/2019 - De Morgen)
  De belasting op bedrijfswagens wordt voortaan berekend op basis van de CO2-uitstoot, de catalogusprijs en de leeftijd van de auto. Op bedrijfswagens die meer dan een jaar oud zijn, moet minder belasting betaald worden. Dat maakte minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) bekend.
  [naar artikel]
 33. Belgische ministers leggen Europese belasting op tafel: vliegtaks van 1 miljard euro (05/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag pleiten de Belgische milieuministers bij hun Europese collega’s voor een eerlijke belasting op de luchtvaart. Denk aan 10 euro voor tickets...
  [naar artikel]
 34. Dit jaar geen leegstandstaks in Hoeselt door Covid (27/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  “We schorsen de belasting voor één jaar omdat door de twee lockdowns veel belastingplichtigen niet de nodige maatregelen konden treffen om de belasting te vermijden”, zei burgemeester Raskin (VLD+) donderdagavond op de digitale gemeenteraad.
  [naar artikel]
 35. ‘2% belasting op reclame op YouTube-filmpjes’ (12/10/2016 - Express)
  3 Franse volksvertegenwoordigers van de Parti Socialiste (PS) willen de inkomsten uit advertenties die op YouTube en andere videoplatformen verschijnen gaan belasten. Ze willen op die manier indirect Google en Facebook raken. Er wordt gedacht aan een belasting van 2%. Advertenties die op pornofilmpjes verschijnen zouden zelfs à rato van 10% worden belast. Het voorstel wordt volgende week in de commissie financiën van het Franse parlement besproken. Volgens volksvertegenwoordiger Karine Berger moet zo’n belasting de ‘GAFA’ (Google, Apple, Facebook, Amazon) raken, ‘die meestal aan elke belasting ontsnappen.’ Volgens de drie zou het geld in eerste instantie moeten terugvloeien naar CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), die het dan onder zijn leden zou verdelen. Frankrijk is Europees kampioen nieuwe belastingen Frankrijk is het land met het grootste verbeeldingsvermogen inzake het heffen van nieuwe belastingen. Het adviesbureau Ernst & Young berekende onlangs dat onze zuiderburen tussen 2010 en 2015 ruim 51 nieuwe belastingen in het leven hadden geroepen. Geen enkele van zijn Europese buurlanden creëerde er in dezelfde tijdsspanne meer dan 3. The post ‘2% belasting op reclame op YouTube-filmpjes’ appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 36. Scarlett Johansson wederom de best betaalde actrice (23/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Scarlett Johansson is voor het tweede jaar op rij de best betaalde actrice. Scarlett harkte tussen juni vorig jaar en dit jaar 56 miljoen dollar...
  [naar artikel]
 37. Geen mensen meer nodig: Amazon begint met inpakrobots (13/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Binnenkort zijn er bij online warenhuis Amazon geen handen meer nodig om bestelde producten in te pakken. In de Verenigde Staten is Amazon begonnen...
  [naar artikel]
 38. Vestager beschuldigt Amazon van misbruik macht via eigen webwinkel (10/11/2020 - De Tijd)
  14:03 De Europese Commissie stelt webwinkel Amazon in staat van beschuldiging voor concurrentievervalsing: Amazon biedt zelf de goedkoopste prijzen aan voor populaire producten die door andere verkopers op...
  [naar artikel]
 39. Meerderheid EU-lidstaten wil Europese belasting voor Google en Facebook (16/09/2017 - Knack)
  Een resem EU-lidstaten heeft zich zaterdag achter het gezamenlijk voorstel van Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië geschaard om techreuzen als Google, Apple, Facebook en Amazon sterker te belasten via een Europees model.
  [naar artikel]
 40. Europese sponsormarkt is vorig jaar met een kwart gekrompen (26/03/2021 - Express)
  De Europese markt voor sponsoring realiseerde vorig jaar een omzet van 23,63 miljard euro. Dat betekende een achteruitgang met 23 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een onderzoek van de European Sponsorship Association (ESA) en het onderzoeksbureau Nielsen Sport. De daling moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de impact van de crisis […] The post Europese sponsormarkt is vorig jaar met een kwart gekrompen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 41. SF-revelatie Liu Cixin: 'We moeten vooral géén contact zoeken met buitenaardse wezens' (14/12/2018 - Knack)
  De Chinese auteur Liu Cixin veroverde de wereld met de sciencefictiontrilogie The Three-Body Problem. Afgelopen jaar betaalde Amazon 1 miljard dollar voor de tv-rechten. Toch maakt hij zich zorgen: 'De technologische revolutie gaat me niet snel genoeg.'
  [naar artikel]
 42. Eindelijk een Europese digitale belasting voor Amerikaanse techreuzen? (11/08/2017 - Express)
  Frankrijk en Duitsland bekijken of ze samen een belasting kunnen invoeren voor de digitale economie. Op die manier willen ze techreuzen uit Silicon Valley zoals Google, Facebook en Airbnb, die er om bekend staan een agressieve belastingstrategie te voeren, eerlijker hun belasting laten betalen. De Franse regering zet het offensief alvast in en kijkt nu naar Duitsland. Komt er een nieuw offensief vanuit de Europese Unie om de giganten van Silicon Valley eerlijker hun belasting te laten betalen? Digitale spelers ontspringen grotendeels de dans en betalen nauwelijks taksen.  Ze willen samen een Europese taks voor de digitale economie. Frankrijk is een beetje in shock over Airbnb. Vorig jaar gebruikten 10 miljoen Fransen de service om ergens te gaan logeren. Maar het platform betaalde amper 100.000 euro belastingen in heel Frankrijk. Dat berichtte Le Parisien. Het is dé aanleiding voor de Franse regering, en eerste minister Bruno Le Maire om het offensief in te zetten. “Er is een nieuwe versnelling nodig om een eerlijkere bijdrage te vragen van digitale platformen zoals Airbnb. Alle bedrijven moeten een eerlijk deel belastingen betalen in de landen waar ze actief zijn. Dat is niet het geval vandaag. Het is tijd om een versnelling hoger te gaan. We willen dat de EU de leiding neemt om dit probleem wereldwijd aan te pakken. En Frankrijk heeft een paar ambitieuze ideeën klaar”, zo stelde Le Maire aan het Franse parlement. Digitale economie: ze hebben gigantische markt in Europa, maar betalen erg weinig belastingen De frustratie in Europa over grote digitale spelers uit de VS is groot: het gevoel is dat die niet genoeg belasting betalen, terwijl ze gigantisch verdienen in de consumentenmarkt van Europa. Apple werd vorig jaar zwaar aangepakt: de Europese Unie eiste dat het 13 miljard euro betaalde in achterstallige taksen. De Europese Unie wil al die fiscale sluiproutes gaan afsluiten. Maar Emmanuel Macron, de nieuwe Franse president, wil eigenlijk verder gaan: hij hoopt samen met Duitsland een paar nieuwe Europese regels voor belastingen in te voeren. Ze willen de belasting voor bedrijven op één tarief voor heel de EU brengen. En de digitale economie op de juiste manier belasting laten betalen is een belangrijk onderdeel van wat de nieuwe regels moeten opbrengen. Dat het om grotendeels Amerikaanse bedrijven gaat, is handig meegenomen. Op een top in Estland volgende maand willen de twee landen een gemeenschappelijk voorstel voorleggen aan de ministers van Financiën van de EU. Airbnb reageerde gisteren al: “We volgen alle regels en betalen alle belastingen die verschuldigd zijn. We betalen in elk land netjes de nodige sommen, zoals alle BTW.” Maar het EU-voorstel zou een veel fellere link gaan maken tussen de winst die een digitale speler in een land maakt, en de taks die betaald moet worden. Als dat in heel de EU opgelegd zou worden, dan kan dat Silicon Valley miljarden dollars gaan kosten. De Europese Unie is al langer bezig om constructies die bedrijven zoals Apple en Google hebben opgezet aan te vallen. Alle winst van die bedrijven werd via fiscale gunstregimes in onder meer Ierland en Luxemburg maar minimaal belast in de EU. Die periode is definitief gedaan. Maar als het aan Macron ligt, gaat het radicaal de andere richting uit. The post Eindelijk een Europese digitale belasting voor Amerikaanse techreuzen? appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 43. NYT: Trump betaalde in 20 jaar tijd weinig of helemaal geen belasting (28/09/2020 - De Morgen)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft dankzij soms enorme aftrekposten jarenlang nauwelijks federale inkomstenbelasting betaald. Hij gebruikt zijn presidentschap om extra inkomsten te genereren. En hij moet de komende vier jaar zo’n vierhonderd miljoen dollar afbetalen aan schuldeisers. Dat maakt The New York Times op uit bijna twee decennia aan belastingaangiften, documenten waar Amerika vier jaar op heeft gewacht.
  [naar artikel]
 44. Vliegtaks kan België 1 miljard euro opleveren (04/03/2019 - De Morgen)
  De Belgische milieuministers gaan morgen bij hun Europese collega’s pleiten voor een eerlijke belasting op de luchtvaart. Zo’n belasting kan ons land 1 miljard euro per jaar opleveren. “Maar zo’n heffing ligt bijzonder moeilijk”, zegt luchtvaartexpert Luk De Wilde.
  [naar artikel]
 45. Loterij betaalde vorig jaar record van 865 miljoen euro uit (20/01/2017 - De Tijd)
  11:33 Nog nooit keerde de Nationale Loterij zoveel uit aan spelers als vorig jaar.
  [naar artikel]
 46. België betaalde vorig jaar recordbedrag voor buitenlandse stroom (11/04/2019 - De Morgen)
  België betaalde in 2018 een recordbedrag van 1,2 miljard euro om stroom te kopen in het buitenland. Dat is een verdubbeling in een jaar tijd, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank waarover De Tijd vandaag bericht. 
  [naar artikel]
 47. Comeos wil belasting voor Amazon en Zalando om Belgische handelszaken te steunen (28/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Handelsfederatie Comeos wil dat webwinkels Amazon en Zalando worden belast om de Belgische handelszaken te steunen, nu die zich in zwaar weer...
  [naar artikel]
 48. Nog geen papieren belasting­aangifte ontvangen? Dan moet u die zelf aanvragen (03/06/2019 - VRT NWS)
  De papieren aangiften zijn allemaal verstuurd, laat de overheidsdienst financiën weten. Wie dit jaar geen papieren aangifte in de bus vond, zal er dus dit jaar geen krijgen en kan zijn aangifte online indienen of naar het Contact Center bellen om er alsnog één te ontvangen. Mensen die vorig jaar hun aangifte online deden of hun voorstel voor vereenvoudigde aangifte online raadpleegden, kregen dit jaar geen papieren brief in de bus.
  [naar artikel]
 49. Belgen gaven met z'n allen ruim 1 miljard euro uit aan betaalde seks. Maar hoe kunnen we dat weten? (26/10/2019 - VRT NWS)
  In ons land is vorig jaar in totaal meer dan 1 miljard euro gespendeerd aan betaalde seks en protituees. Dat schrijft De Tijd op basis van een raming van de Nationale Bank van België. Hoe die dat weet? Wel, het is een paar jaar geleden echt eens geteld.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.