De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Werknemers sparen massaal vakantiedagen op

Het Belang van Limburg

21/05/2021 - 03:30

Belgische werknemers nemen dit jaar opvallend weinig vakantiedagen op. In vergelijking met pre-coronajaar 2019 zelfs een derde minder. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Belg neemt op de valreep meer vakantiedagen op (21/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Belgische werknemers namen de voorbije maanden massaal vakantiedagen op. Daardoor is de achterstand van vakantiedagen kleiner dan andere jaren, zelfs kleiner dan voor de coronapandemie. Dat zegt SD Worx dinsdag in een persbericht, op basis van de loongegevens bij 70.000 werkgevers en bijna 1 miljoen werknemers uit de privésector.
  [naar artikel]
 2. We nemen de voorbije maanden massaal onze vakantiedagen op (21/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Belgische werknemers namen de voorbije maanden massaal vakantiedagen op. Hierdoor is de achterstand van vakantiedagen kleiner dan andere jaren, zelfs kleiner dan voor de coronapandemie. Dat zegt hr-bedrijf SD Worx dinsdag in een persbericht.
  [naar artikel]
 3. Niemand wil thuis ‘met vakantie’: Vakantiedagen worden massaal geannuleerd, maar mag dat wel? (27/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Werknemers die vakantiedagen hadden gepland in de paasperiode zijn die massaal aan het annuleren of doorschuiven naar later. Maar dat kan niet altijd. Wat zijn de spelregels?
  [naar artikel]
 4. Lege doos of koffer vol vakantiedagen? 5 vragen over loopbaansparen (31/01/2018 - VRT NWS)
  Vanaf 1 februari is het voor werknemers wettelijk mogelijk om aan loopbaansparen te doen. In theorie dan toch, want de wet is nog niet omgezet in de praktijk. Loopbaansparen moet het werknemers in principe mogelijk maken om "tijd" op te sparen die ze later in hun loopbaan of zelfs net voor hun pensioen kunnen gebruiken als betaalde vakantiedagen. 
  [naar artikel]
 5. We nemen nog nauwelijks congé: werknemers sparen vakantiedagen op (12/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Belgische werknemers hebben in de eerste drie maanden van dit jaar slechts half zo veel vakantie genomen als in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Liantis en de trend wordt door andere hr-dienstverleners bevestigd. De belangrijkste reden? We sparen ons verlof op voor wanneer de coronamaatregelen versoepelen. Maar dat is niet zonder gevaar.
  [naar artikel]
 6. Werknemers nemen minder vakantiedagen op dan vorig jaar (11/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  We nemen dit jaar nog minder vakantiedagen op dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van HR-bedrijf Acerta, die VTM NIEUWS heeft opgevraagd. Reizen is nog altijd onzeker, het weer is slecht, er was lang weinig te doen en dus stellen we het uit. Heel wat bedrijven vrezen, dat werknemers in het najaar massaal vakantie zullen opnemen.
  [naar artikel]
 7. OPROEP. Spaart u uw vakantiedagen op door corona? (11/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Door het coronavirus en de bijhorende maatregelen sparen heel wat werknemers hun verlof op. Ze willen pas hun vakantiedagen opnemen wanneer er meer ontspanningsmogelijkheden zijn: wanneer ze op reis mogen, wanneer de restaurants open zijn, wanneer ze meer vrienden thuis mogen ontvangen... Bent u zo iemand?
  [naar artikel]
 8. Vakantiedagen opsparen kan in geen énkel bedrijf (31/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De wet om vakantiedagen op te sparen lijkt een maat voor niets. Dat zegt Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert. Zeven maanden na de invoering van de...
  [naar artikel]
 9. Overschot aan vakantiedagen wordt zelden uitbetaald (23/01/2017 - Express)
  In België heeft 40 procent van de werknemers op het einde van het jaar nog altijd vakantiedagen op overschot. Dat blijkt uit een enquête van de sociale secretariaten SD Worx en Attentia. De betrokken werknemers maken vaak gebruik van de mogelijkheid om recuperatiedagen naar het volgende jaar over te zetten. Meestal worden drie tot vijf dagen vakantie naar het volgende jaar doorgeschoven. De onderzoekers benadrukken wel dat de bedrijven aandacht moeten hebben voor het fenomeen. Wanneer werknemers teveel vakantiedagen naar het volgende jaar moeten overschrijven, is er immers wellicht sprake van een overdreven werkdruk en dreigt het evenwicht tussen werk en gezin in het gedrang te komen. De onderzoekers merken op dat vakantiedagen ook kunnen worden uitbetaald, maar daarvan blijkt zelden gebruik gemaakt te worden. Slechts 4 procent van de werknemers met openstaande vakantiedagen kiest voor een uitbetaling. Tegelijkertijd moest worden vastgesteld dat 20 procent van de werknemers op het einde van het jaar nog meer dan vijf recuperatiedagen heeft overgehouden. Bij 4 procent is er zelfs sprake van meer dan tien dagen. Spaarreflex Frederik Anseel, organisatiepsycholoog aan de Universiteit Gent, heeft het tegenover de krant De Tijd over een spaarreflex, waarbij de werknemer een voldoende buffer wil opbouwen om op onvoorziene omstandigheden te kunnen inspelen. Anseel zegt dan ook positief te staan tegenover een plan van Kris Peeters, federaal minister van werk, om werknemers toe te laten hun vakantiedagen over een langere periode op te sparen. Op dit ogenblik mogen vakantiedagen alleen naar het volgende jaar worden overgedragen. Volgens de minister moet het echter mogelijk zijn om gedurende vijf jaar telkens vier vakantiedagen op te sparen, waardoor uiteindelijk één maand extra vrijaf kan worden genomen. Die flexibiliteit is volgens Anseel een positieve ontwikkeling. Indien er langer moet worden gewerkt, moeten er volgens hem nieuwe manieren worden aangeboden om de arbeid te organiseren. The post Overschot aan vakantiedagen wordt zelden uitbetaald appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 10. Vakantiedagen weggeven aan collega’s? Dat doen we niet (22/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het was een paradepaardje van minister van Werk Kris ­Peeters: de mogelijkheid om vakantiedagen op te sparen of weg te schenken aan een collega. Maar nog geen enkel bedrijf heeft er gebruik­ van gemaakt.
  [naar artikel]
 11. Niet twijfelen, gewoon doen: waarom je beter niet wacht met je vakantiedagen op te nemen (04/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De zomervakantie komt eraan. En dat levert meteen een dilemma op: willen we relaxen in de achtertuin of sparen we onze vakantiedagen op in de hoop...
  [naar artikel]
 12. Er worden minder vakantiedagen opgenomen; werknemers kijken kat uit de boom (14/05/2020 - Express)
  De onzekerheid rond de maatregelen tegen de coronapandemie zet vele Belgische werknemers aan hun vakantieplannen uit te stellen. Dat blijkt... The post Er worden minder vakantiedagen opgenomen; werknemers kijken kat uit de boom appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 13. Vier op tien werknemers krijgt vakantiedagen niet opgebruikt (19/01/2017 - De Tijd)
  18:34 Vier op de tien werknemers zetten op het einde van het jaar vakantiedagen over omdat hij of zij er niet toe kwam ze op te gebruiken. Dat blijkt uit een rondvraag bij sociale secretariaten.
  [naar artikel]
 14. “Meer dan 300.000 werknemers verliezen dit jaar tot 8 vakantiedagen door coronawerkloosheid” (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens de eerste helft van vorig jaar konden bedrijven hun personeel nog altijd op tijdelijke werkloosheid zetten om de coronacrisis door te komen. En dat laat zich dit jaar pijnlijk voelen in het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld van meer dan 300.000 werknemers, zegt de christelijke vakbond ACV. “Ze kunnen tot acht vakantiedagen verliezen”, aldus Marc Leemans van het ACV op Radio 1.
  [naar artikel]
 15. Onbeperkte vakantiedagen in de praktijk: vier vragen (30/01/2020 - Express)
  Eerder deze week kondigde vertaalbedrijf Jonckers aan dat zijn werknemers een onbeperkt aantal betaalde vakantiedagen mogen opnemen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Vier vragen en antwoorden. Is dat legaal? Ja, bedrijven mogen hun personeelsleden een onbeperkt aantal vakantiedagen toekennen. ‘Er bestaat enkel de verplichting om de twintig wettelijke vakantiedagen toe te kennen, naast […] The post Onbeperkte vakantiedagen in de praktijk: vier vragen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 16. Mooi initiatief, maar werkt het ook echt? Steeds meer bedrijven geven werknemers pop-up vakantiedagen om burn-out te vermijden (17/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Pop-up vakantiedagen, selfcare-verlof of wellbeing days. Sinds het begin van de pandemie lassen steeds meer bedrijven wereldwijd spontane vakantiedagen in voor hun (uitgebluste) werknemers om een burn-out te vermijden. Arbeidspsycholoog Tom Dijckmans neemt de trend onder de loep. Want een nobel initiatief is het zeker, maar hebben die vrije dagen ook het beoogde effect?
  [naar artikel]
 17. Belgen nemen minder vakantiedagen op in 2021 (13/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar hebben werknemers beduidend minder wettelijke vakantiedagen opgenomen dan normaal. Er is zelfs een daling ten opzichte van vorig jaar - toen corona ook al een rem zette op de zin van werknemers om vakantie te nemen - schrijft De Zondag.
  [naar artikel]
 18. 300.000 werknemers die vakantiedagen dreigden te verliezen, kunnen opgelucht ademhalen (25/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  Er is een oplossing voor de honderdduizenden werknemers die door de coronawerkloosheid in 2022 vakantiedagen of vakantiegeld dreigden te verliezen. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) kondigt aan dat die dagen werkloosheid toch zullen gelden als gelijkgestelde periode voor het recht op vakantie.
  [naar artikel]
 19. 300.000 werknemers die vakantiedagen dreigden te verliezen, kunnen opgelucht ademhalen (25/02/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Er is een oplossing voor de honderdduizenden werknemers die door de coronawerkloosheid in 2022 vakantiedagen of vakantiegeld dreigden te verliezen. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) kondigt aan dat die dagen werkloosheid toch zullen gelden als gelijkgestelde periode voor het recht op vakantie.
  [naar artikel]
 20. 300.000 werknemers die vakantiedagen dreigden te verliezen, kunnen opgelucht ademhalen (25/02/2023 - Het Nieuwsblad)
  Er is een oplossing voor de honderdduizenden werknemers die door de coronawerkloosheid in 2022 vakantiedagen of vakantiegeld dreigden te verliezen. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) kondigt aan dat die dagen werkloosheid toch zullen gelden als gelijkgestelde periode voor het recht op vakantie.
  [naar artikel]
 21. Belgen bij werknemers met meeste vakantiedagen ter wereld (16/08/2018 - Metro)
  Met gemiddeld 25 vakantiedagen zit België in de top 12 van de landen met de meeste verlofdagen. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-expert Mercer bij 2.191 werkgevers in 47 landen. Werknemers in de Verenigde Arabische Emiraten hebben gemiddeld de meeste vakantiedagen: 33. Maar het kan ook een pak minder. Werknemers in Mexico en China kunnen met gemiddeld 15 verlofdagen per jaar het minst vaak op vakantie. Met onze 10 wettelijke feestdagen per jaar bengelen we onderaan de lijst. Werknemers in 33 andere landen hebben recht op 11 of meer wettelijke feestdagen. In Colombia wordt er het meest gefeest: daar zijn er 17 wettelijke feestdagen. In Zuid-Korea heb je maar 4 feestdagen. Belgische werkgevers laten het minst vaak toe om verlofdagen over te dragen naar het volgende jaar. Met 47 procent van de Belgische werknemers die hun vakantiedagen kunnen overzetten, scoren we beduidend lager dan het wereldwijde gemiddelde van 75 procent. Wereldwijd geeft amper 4 procent van de werkgevers een ongelimiteerd aantal verlofdagen aan hun werknemers. In België zijn er nog geen bedrijven in het onderzoek die zo’n vakantiebeleid hebben, al geeft 5 procent van de werkgevers wel aan dit te overwegen. bron: Belga   Het bericht Belgen bij werknemers met meeste vakantiedagen ter wereld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Belgen bij werknemers met meeste vakantiedagen ter wereld (17/08/2018 - Metro)
  Met gemiddeld 25 vakantiedagen zit België in de top 12 van de landen met de meeste verlofdagen. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-expert Mercer bij 2.191 werkgevers in 47 landen. Werknemers in de Verenigde Arabische Emiraten hebben gemiddeld de meeste vakantiedagen: 33. Maar het kan ook een pak minder. Werknemers in Mexico en China kunnen met gemiddeld 15 verlofdagen per jaar het minst vaak op vakantie. Met onze 10 wettelijke feestdagen per jaar bengelen we onderaan de lijst. Werknemers in 33 andere landen hebben recht op 11 of meer wettelijke feestdagen. In Colombia wordt er het meest gefeest: daar zijn er 17 wettelijke feestdagen. In Zuid-Korea heb je maar 4 feestdagen. Belgische werkgevers laten het minst vaak toe om verlofdagen over te dragen naar het volgende jaar. Met 47 procent van de Belgische werknemers die hun vakantiedagen kunnen overzetten, scoren we beduidend lager dan het wereldwijde gemiddelde van 75 procent. Wereldwijd geeft amper 4 procent van de werkgevers een ongelimiteerd aantal verlofdagen aan hun werknemers. In België zijn er nog geen bedrijven in het onderzoek die zo’n vakantiebeleid hebben, al geeft 5 procent van de werkgevers wel aan dit te overwegen. Bron: Belga   Het bericht Belgen bij werknemers met meeste vakantiedagen ter wereld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Bij SD Worx kan je vakantiedagen opsparen (26/04/2017 - De Tijd)
  07:34 Dienstengroep SD Worx is zelf gestart met een vorm van loopbaansparen. Werknemers kunnen er vakantiedagen omzetten in cash.
  [naar artikel]
 24. Belgen bij werknemers met meeste vakantiedagen ter wereld (16/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Met gemiddeld 25 vakantiedagen zit België in de top 12 van de landen met de meeste verlofdagen. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-expert Mercer...
  [naar artikel]
 25. Cadeau voor ruim 20.000 Lego-werknemers: 3 vakantiedagen en bonus (22/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Lego kende een “buitengewoon” jaar waarin veel meer winst werd geboekt dan normaal. Daarom geeft de speelgoedfabrikant zijn werknemers - ruim 20.000 - drie extra vakantiedagen en een bonus. Lego profiteert al sinds het begin van de coronapandemie van thuisblijvende kinderen en ouders die bouwpakketten aanschaffen.
  [naar artikel]
 26. Vakantiedagen opsparen kan in geen énkel bedrijf, ondanks nieuwe wet (31/08/2018 - De Morgen)
  De wet om vakantiedagen op te sparen lijkt een maat voor niets. Dat zegt Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert in Het Laatste Nieuws. Zeven maanden na de invoering van de wet vroeg amper één bedrijf om het systeem in te voeren en is het nog nergens in voege. "De regels zijn veel te strikt."
  [naar artikel]
 27. We blijven vakantiedagen opsparen, en dat zou wel eens problemen kunnen opleveren (19/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  Belgische werknemers namen in de eerste jaarhelft opvallend weinig vakantiedagen op. In vergelijking met pre-coronajaar 2019 werd 15 procent minder opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx.
  [naar artikel]
 28. We blijven vakantiedagen opsparen, en dat zou wel eens problemen kunnen opleveren (19/07/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Belgische werknemers namen in de eerste jaarhelft opvallend weinig vakantiedagen op. In vergelijking met pre-coronajaar 2019 werd 15 procent minder opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx.
  [naar artikel]
 29. Belgen bij werknemers met meeste vakantiedagen ter wereld (16/08/2018 - De Morgen)
  Met gemiddeld 25 vakantiedagen zit België in de top 12 van de landen met de meeste verlofdagen. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-expert Mercer bij 2.191 werkgevers in 47 landen.
  [naar artikel]
 30. Regeling in de maak voor overdracht van vakantiedagen naar nieuwe job (17/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) gaat bij de sociale partners aandringen dat er eindelijk een oplossing komt voor werknemers die van job veranderen maar hun vakantiedagen daardoor kwijtspelen.
  [naar artikel]
 31. Steeds meer Belgen kopen extra vakantiedagen (03/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Als ze er de kans toe krijgen, koopt ongeveer één op de zeven werknemers extra vakantiedagen via een zogenaamd flexplan. “Er is een grote groep die nood heeft aan een aanvullend verlofsysteem”, zegt Katrien Nijs van Attentia.
  [naar artikel]
 32. 73 procent Belgen wil vakantiedagen opsparen (11/01/2021 - Express)
  Bijna drie op de vier Belgische werknemers wil vakantiedagen opsparen voor later in hun loopbaan. 56 procent wil dit zogenaamde ‘loopbaansparen’ gebruiken om vroeger met pensioen te gaan. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta bij 2.000 werkende Belgen. De wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk creëerde een wettelijk kader […] The post 73 procent Belgen wil vakantiedagen opsparen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 33. Cadeau voor ruim 20.000 Lego-werknemers: drie vakantiedagen en bonus (22/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Lego kende een ‘buitengewoon’ jaar waarin veel meer winst werd geboekt dan normaal. Daarom geeft de speelgoedfabrikant zijn — ruim 20.000 — werknemers drie extra vakantiedagen en een bonus. Lego profiteert al sinds het begin van de coronapandemie van thuisblijvende kinderen en ouders die bouwpakketten aanschaffen.
  [naar artikel]
 34. Trend in de bedrijfswereld: spontane vakantiedagen om burn-out te vermijden. “Wie lange dagen maakt, is niet per se werkverslaafd” (17/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Pop-up vakantiedagen, selfcare-verlof of wellbeing days. Sinds het begin van de pandemie lassen steeds meer bedrijven wereldwijd spontane vakantiedagen in voor hun (uitgebluste) werknemers om een burn-out te vermijden. Arbeidspsycholoog Tom Dijckmans neemt de trend onder de loep. Want een nobel initiatief is het zeker, maar hebben die vrije dagen ook het beoogde effect?
  [naar artikel]
 35. Zorgsector boos over minder vakantie: "Sector bedreigd met machete" (22/10/2016 - De Redactie)
  Op termijn zou het zorgpersoneel tussen 45 en 50 jaar zijn extra vakantiedagen verliezen. Oudere werknemers in administratieve en onderhoudsjobs zouden al hun extra vakantiedagen kwijt raken.
  [naar artikel]
 36. Loon inruilen voor extra vakantiedagen: is dat echt zo interessant? Dit moet je erover weten (26/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Nog niet alle werkgevers bieden de mogelijkheid aan, maar bedrijven die hun werknemers de keuze geven loon in te ruilen voor extra vakantiedagen,...
  [naar artikel]
 37. Steeds meer werknemers ruilen eindejaarspremie in voor fiets of vakantiedagen, maar wat zijn de voor- en nadelen?  (20/12/2022 - VRT NWS)
  Een op de twee werknemers kiest ervoor zijn eindejaarspremie te ruilen voor voordelen als dat wordt aangeboden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over een fiets, een gsm of extra vakantiedagen. Dat schrijft Het Nieuwsblad na een analyse van HR-dienstenbedrijf Acerta. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n "cafetariaplan"?
  [naar artikel]
 38. 'Bedrijven zullen niet snel 40 extra vakantiedagen geven zoals Sofina' (23/03/2021 - De Tijd)
  19:37 Zet de holding Sofina een trend door werknemers liefst 40 extra vakantiedagen te beloven als coronacompensatie? Arbeidsmarktexperts betwijfelen of andere ondernemingen even gul zullen zijn. 'Maar het ...
  [naar artikel]
 39. Vakantiedagen over omwille van corona? Dit kan je doen (05/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het is een wijdverspreid probleem deze dagen: door de vele restricties in de reis- en cultuursector of door werkloosheid of ziekte hebben heel wat werknemers hun potje vakantiedagen nog niet kunnen opdoen. Jobat.be zet de regels - die niét gewijzigd zijn door de coronacrisis - nog eens op een rij.
  [naar artikel]
 40. Nog veel vakantiedagen over? Zo zorg je ervoor dat er geen enkele verloren gaat (21/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het is een speciaal jaar geweest. Met lockdowns en veel tijdelijke werkloosheid. Gevolg is dat meer werknemers dan andere jaren nog met een karrenvracht aan vakantiedagen zitten. Maar hoe zit dat nu met al die resterende vrije dagen? Kan ik ze overdragen naar volgend jaar? Kan ik ze laten uitbetalen? Of ben ik ze kwijt?
  [naar artikel]
 41. Plan om vakantiedagen met collega’s te delen half jaar uitgesteld (20/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Werknemers krijgen voorlopig niet de mogelijkheid om vakantiedagen over de jaren heen op te potten. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) geeft de sociale partners een half jaar extra tijd om een alternatief te bedenken. Dat bericht De Tijd donderdag.
  [naar artikel]
 42. Plan om vakantiedagen met collega’s te delen half jaar uitgesteld (20/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Werknemers krijgen voorlopig niet de mogelijkheid om vakantiedagen over de jaren heen op te potten. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) geeft de sociale partners een half jaar extra tijd om een alternatief te bedenken. Dat bericht De Tijd donderdag.
  [naar artikel]
 43. Wie in 2022 werkloos werd door corona verliest dan toch geen vakantiedagen of deel van vakantiegeld (24/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Werknemers die in het eerste semester van 2022 onder het systeem van coronawerkloosheid vielen, verliezen geen vakantiedagen of een deel van hun vakantiegeld. Dat kondigt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne aan.
  [naar artikel]
 44. Minder vakantiedagen voor ruim 300.000 werknemers door coronawerkloosheid (25/01/2023 - VRT NWS)
  Wie vorig jaar werkloos was door corona, verliest dit jaar vakantiedagen. Dat meldt Het Nieuwsblad. In 2020 en 2021 werden die werkloosheidsdagen “gelijkgesteld”. Maar vorig jaar verviel die gelijkstelling. De christelijke vakbond ACV vraagt de regering om dat nog aan te passen.
  [naar artikel]
 45. Minder loon in ruil voor extra vakantiedagen (09/04/2019 - De Morgen)
  Meer en meer bedrijven hebben het begrepen, werknemers maak je gelukkig door flexibele werkregelingen en extra's aan te bieden. Van loon inleveren voor extra vakantiedagen over een droogkuis op het werk, tot een dienst die schoenen van medewerkers herstelt. Op heel wat plekken kan het al.
  [naar artikel]
 46. DISCUSSIE. Steeds meer Belgen kopen extra vakantiedagen: jij ook? (03/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Als ze er de kans toe krijgen, koopt ongeveer één op de zeven werknemers extra vakantiedagen via een zogenaamd flexplan. Vaak een dag of zes, en lang niet alleen om voor de kinderen te zorgen. “Andere systemen als tijdskrediet zijn afgekalfd, maar toch is er een grote groep die nood heeft aan een aanvullend verlofsysteem”, zegt Katrien Nijs van Attentia.
  [naar artikel]
 47. Tom (43) verliest zes vakantiedagen, en hij is dit jaar niet de enige: 300.000 werknemers getroffen (25/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Tijdens de eerste helft van vorig jaar konden bedrijven hun personeel nog op coronawerkloosheid zetten. Maar die personeelsleden komen dit jaar voor de verrassing dat ze daardoor vakantiedagen en vakantiegeld verliezen. Volgens de christelijke vakbond ACV gaat het om 300.000 personeelsleden. Hij roept de federale regering op om tussen te komen.
  [naar artikel]
 48. Werknemers kunnen ook jaren later nog recht op betaalde vakantie uitoefenen (29/11/2017 - Knack)
  Een werknemer mag zijn jaarlijkse betaalde vakantiedagen overdragen, cumuleren en jaren nadien nog opnemen of laten uitbetalen als de werkgever hem niet in de gelegenheid heeft gesteld de vakantiedagen op te nemen. Dat zegt het Europees Hof van Justitie woensdag in een arrest. Volgens het Hof gaat het om een fundamenteel sociaal recht in de Europese Unie.
  [naar artikel]
 49. 300.000 werknemers verliezen tot 8 vakantiedagen door coronawerkloosheid: expert legt uit hoe je toch meer verlof kan opnemen (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens de christelijke vakbond ACV verliezen meer dan 300.000 werknemers vakantiedagen als gevolg van de coronawerkloosheid. Wat zijn je rechten wanneer je hierdoor verlof misloopt? Is het slim om onbetaald vakantie te nemen? En vanaf wanneer kom je in aanmerking voor Europees verlof? Juridisch adviseur Marijke Beelen van hr-dienstenbedrijf Acerta overloopt de mogelijkheden én legt de addertjes onder het gras bloot: “Wanneer je onbetaald verlof neemt, zet je best enkele afspraken op papier.”
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy