De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Fiscus opent jacht op Airbnb-verhuurders

De Tijd

21/02/2017 - 01:12

01:00 De belastingsdienst plant binnenkort gerichte controles tegen Belgen die hun inkomsten uit Airbnb niet aangeven.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Fiscus gaat Airbnb-verhuurders controleren (21/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De belastingdienst gaat binnenkort gerichte acties organiseren tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven. Overtreders riskeren boetes tot 1.250 euro of belastingverhogingen tot 200 procent op de ontdoken belasting.
  [naar artikel]
 2. Fiscus gaat Airbnb-verhuurders controleren (21/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De belastingdienst gaat binnenkort gerichte acties organiseren tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven. Overtreders riskeren boetes tot 1.250 euro of belastingverhogingen tot 200 procent op de ontdoken belasting.
  [naar artikel]
 3. Vlaanderen maakt jacht op Airbnb: helft verhuurders niet in orde met brandveiligheid (30/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  BrusselControleurs van de Vlaamse overheid hebben de voorbije maanden 56 Airbnb-verhuurders een onmiddellijk stopzettingsbevel opgelegd, vaak omdat ze niet in orde waren met de brandveiligheidsnormen. “En er komen nog controles”, beklemtoont Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA), die Airbnb tegenwerking verwijt.
  [naar artikel]
 4. Fiscus plant gerichte controles tegen Airbnb-verhuurders (21/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De belastingdienst gaat binnenkort gerichte acties organiseren tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven. Dat
  [naar artikel]
 5. Fiscus plant gerichte controles tegen Airbnb-verhuurders (21/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De belastingdienst gaat binnenkort gerichte acties organiseren tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven. Dat
  [naar artikel]
 6. Fiscus jaagt op Airbnb-verhuurders en de boetes zijn niet mals (21/02/2017 - De Redactie)
  Overtreders riskeren boetes tot 1.250 euro of fikse belastingverhogingen. "Happig of niet, Airbnb moet meewerken", luidt het bij de fiscus kordaat.
  [naar artikel]
 7. Verhuurders Airbnb krijgen fiscus op bezoek (12/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 8. AirBNB wil trouwe verhuurders aandelen geven (22/09/2018 - De Morgen)
  Kamerverhuurplatform AirBnB wil trouwe verhuurders belonen met aandelen in het bedrijf. De onderneming, die over twee jaar naar de beurs gaat, heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC gevraagd dit mogelijk te maken. Een stukje van het eigendom moet de band tussen verhuurders en de verhuurwebsite versterken.
  [naar artikel]
 9. Recordaantal verhuurders op Airbnb en Booking.com (22/04/2023 - De Tijd)
  01:00 Het aantal woningen dat wordt aangeboden op platformen als Airbnb kreeg het afgelopen jaar een ongeziene boost. Verhuurders verkiezen de lucratieve markt van kort verblijf boven een langlopend contrac...
  [naar artikel]
 10. Belgische fiscus controleert verhuurders van Airbnb (21/02/2017 - Express)
  De Belgische belastingdienst start met controles op de activiteiten van het alternatieve hotelplatform Airbnb. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Airbnb werkt met partners die een woning of appartement geheel of gedeeltelijk aan reizigers ter beschikking stellen en daarvoor een vergoeding ontvangen. Die inkomsten moeten fiscaal worden aangegeven, maar tot nu toe gebeurden daarop weinig controles. De Belgische fiscus gaf vorig jaar echter al aan de activiteit op het platform van Airbnb onder de loep te zullen nemen. Verhuurders die hun inkomsten niet hebben aangegeven en worden betrapt, riskeren boetes tot 1.250 euro of belastingverhogingen tot 200 procent van de ontdoken belasting. Airbnb werkt in België naar eigen zeggen samen met ongeveer 12.500 actieve verhuurders. Gemiddeld zou de samenwerking met het platform aan de betrokkenen een jaarlijks inkomen van ongeveer 2.000 euro opleveren. Datamining De opbrengsten van die verhuuractiviteiten moeten fiscaal worden aangegeven, maar tot nu toe liep men slechts een beperkte kans op controles. Vele verhuurders lieten dan ook na de opbrengsten van de samenwerking met Airbnb aan te geven. Dat kan hen in de toekomst echter zuur opbreken, want de Belgische belastingdienst heeft aangekondigd dat zijn inspecteurs van start gaan met systematische controles op activiteiten uit de deeleconomie. Om de controles op de meest efficiënte manier te kunnen uitvoeren, zal de fiscus naar eigen zeggen beroep doen op intelligente programma’s voor datamining. Die technologie moet het mogelijk maken om websites automatisch te screenen op aanwijzingen van de praktijken te scannen. Daarbij zal ook rechtstreeks met Airbnb worden samengewerkt. Het bedrijf zegt in een reactie de nieuwe richtlijn te verwelkomen. Opgemerkt wordt dat de partners door de beslissing van de belastingdienst meer duidelijkheid krijgen over het legale kader van de particuliere verhuur van overnachtingen. Airbnb wordt ook door de horeca-sector geviseerd omdat de dienst oneerlijke concurrentie zou toelaten. The post Belgische fiscus controleert verhuurders van Airbnb appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 11. Airbnb legt verhuurders in Amsterdam beperkingen op (01/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Verhuurders van appartementen in Amsterdam mogen hun eigendom voortaan maximaal zestig nachten per jaar verhuren via vakantieverhuursite Airbnb. Dat heeft Airbnb beslist na lang onderhandelen met de gemeente Amsterdam die dankzij deze beperkingen de overlast in de stad door de grote aantallen toeristen hoopt te beperken.
  [naar artikel]
 12. Airbnb wil trouwe verhuurders aandelen geven (23/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Airbnb wil trouwe verhuurders belonen met aandelen in het bedrijf. Het stuurde daarvoor een brief met informatie naar de Amerikaanse beurswaakhond...
  [naar artikel]
 13. Airbnb betaalt verhuurders dan toch terug voor annulaties (31/03/2020 - Express)
  Het verhuurplatform Airbnb laat al zijn gasten die een kamer huurden vanaf 31 mei kosteloos hun verblijf annuleren. Dat leidde... The post Airbnb betaalt verhuurders dan toch terug voor annulaties appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 14. Airbnb gaat zijn verhuurders ‘ontmaskeren’ (27/07/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het online boekingsplatform Airbnb gaat de Vlaamse overheid nu toch de gegevens van verhuurders bezorgen. Op die manier kunnen inspecteurs van Toerisme Vlaanderen ter plekke controleren of ze wel in orde zijn met onder meer de regels rond brandveiligheid.
  [naar artikel]
 15. Airbnb wil trouwe verhuurders aandelen geven (23/09/2018 - De Morgen)
  Airbnb wil trouwe verhuurders belonen met aandelen in het bedrijf. Het stuurde daarvoor een brief met informatie naar de Amerikaanse beurswaakhond SEC, want het verhuurplatform trekt over twee jaar naar de beurs.
  [naar artikel]
 16. Dit zijn de nieuwe doelwitten van de fiscus (18/09/2019 - Knack)
  Net als elk jaar komt de federale overheidsdienst Financiën met een lijstje van specifieke controleacties, waarop de fiscus zich zal concentreren. Op wie opent ze dit najaar de jacht?
  [naar artikel]
 17. “Belastingen betalen voor Airbnb? Dan stoppen we ermee” (22/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  De aankondiging dat de fiscus gerichte acties start tegen wie inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeeft, doet veel verhuurders naar alternatieven zoeken. Of het nog meer drastische besluit nemen om de boeken gewoon dicht te doen. “Het wordt de moeite niet meer. Met je eigendom zou je toch moeten kunnen doen wat je wil?”
  [naar artikel]
 18. Airbnb schuift factuur ‘gratis’ annulaties door naar verhuurders (26/03/2020 - Express)
  Het verhuurplatform Airbnb heeft zijn gebruikers laten weten dat ze door het nieuwe coronavirus gratis hun verblijf mogen annuleren en... The post Airbnb schuift factuur ‘gratis’ annulaties door naar verhuurders appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 19. Airbnb komt met maatregelen tegen discriminatie (12/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Na een aantal incidenten met racistische verhuurders, heeft Airbnb aangekondigd maatregelen te zullen nemen om dergelijke feiten in de toekomst te voorkomen. Zo kunnen verhuurders die zich aan discriminatie bezondigen voortaan gestraft worden en komt er een servicedesk op de website om makkelijker mistoestanden aan te klagen.
  [naar artikel]
 20. Toerisme Vlaanderen: “Airbnb moet gegevens verhuurders wél vrijgeven” (06/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De argumentatie van Airbnb om geen gegevens van verhuurders vrij te geven, houdt juridisch geen steek. Dat zegt Toerisme Vlaanderen in een reactie op berichtgeving in Het Nieuwsblad.
  [naar artikel]
 21. Huurders moeten fiscus helpen bij controle verhuurders (30/05/2023 - De Tijd)
  14:57 Huurders die een woning ook professioneel gebruiken, zullen dat straks in een nieuwe bijlage bij hun belastingaangifte moeten melden. Dat moet de fiscus helpen verhuurders te controleren.
  [naar artikel]
 22. Weyts geeft boete aan Airbnb (11/08/2018 - Metro)
  Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) legt verhuurplatform Airbnb een boete op, omdat het weigert gegevens van Vlaamse verhuurders over te maken aan de inspectiediensten. De hoogte van de boete wordt begin volgende week bepaald, maar kan maximaal 25.000 euro bedragen. “Het is een eerste stap, want als Airbnb niet toegeeft, laten we het hier niet bij”, zegt Weyts zaterdag in De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De inspectiediensten hebben de gegevens van Vlaamse Airbnb-verhuurders ­nodig om bijvoorbeeld te kunnen controleren op brandveiligheid. Weyts stelde het Amerikaanse internetbedrijf daarvoor enkele maanden geleden in ge­breke. “De enige reactie van het bedrijf was van hun ­advocaat, die trachtte aan te voeren dat het daartoe niet verplicht was.” Weyts beklemtoont dat de verplichtingen die Vlaanderen oplegt aan hotels en andere toeristische bedrijven, ook gelden voor verhuurders op Airbnb. bron: Belga Het bericht Weyts geeft boete aan Airbnb verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Bijna 60 Airbnb-logies gesloten na controle (30/10/2018 - Metro)
  Toerisme Vlaanderen heeft 56 verhuurders van Airbnb­-logies een onmiddellijk stopzettingsbevel opgelegd. Na controle van 106 panden bleek dat meer dan de helft niet in orde was met de brandveiligheid, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Airbnb is een verhuurplatform waar particulieren relatief eenvoudig toeristische logies kunnen aanbieden. Ondanks herhaaldelijk aandringen weigert het bedrijf gegevens van zijn verhuurders over te maken aan de Vlaamse overheid. Daarom controleerde Toerisme Vlaanderen de afgelopen maanden of de verhuurders zich wel aan de regels hielden. Nu blijkt dat dit in liefst de helft van de gevallen niet het geval is, kondigt minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) nog meer controles aan. “We blijven ook eisen dat Airbnb zich aan het logies­decreet houdt”, stelt Weyts. “Dat wil zeggen dat het bedrijf voldoende informatie over zijn Vlaamse verhuurders aan onze inspectiediensten moet overmaken.” bron: Belga Het bericht Bijna 60 Airbnb-logies gesloten na controle verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Airbnb moet in Brussel gebruikersgegevens doorgeven aan fiscus (17/11/2022 - De Tijd)
  19:27 Airbnb moet in het Brussels Gewest de gegevens van wie via het platform logies verhuurt blijven doorgeven aan de fiscus. Dat staat in een arrest van het Grondwettelijk Hof, dat donderdag werd gepublic...
  [naar artikel]
 25. Fiscus opent jacht op rijke Belgen die zogezegd in buitenland wonen: “Bedrijfjes laten er twee keer per week het bad vollopen” (08/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De fiscus heeft de jacht geopend op rijke Belgen die zogezegd in het buitenland wonen. In werkelijkheid speelt hun leven zich hier af en willen ze met een domicilie in Monaco of Portugal belastingen ontlopen. Om die fictie in stand te houden, sparen ze kosten noch moeite.
  [naar artikel]
 26. airbnb moet de ramen opengooien (12/04/2019 - De Morgen)
  Airbnb krijgt definitief voet aan grond in ons land: het aantal verhuuradressen is in een jaar verdubbeld tot 9.000. Met soepelere regels hoopt de overheid nu grip te krijgen op een sector die graag in de schaduw opereert. 'Hoeveel Airbnb-verhuurders hier belastingen betalen? Geen, denk ik.'
  [naar artikel]
 27. Fiscus opent jacht op Belgen in Portugal (08/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De fiscus screent momenteel duizenden Belgen die gedomicilieerd zijn in Portugal. Wie voor het eerst naar dat land verhuist, moet er de eerste tien...
  [naar artikel]
 28. Vlaamse Airbnb-verhuurders lappen regels aan hun laars (04/08/2017 - De Tijd)
  01:00 Vijf op de zes Airbnb-uitbaters zijn niet in orde met de nieuwe registratieplicht en blijven in een schemerzone werken.
  [naar artikel]
 29. Fiscus opent jacht op fraude met elitepaarden (11/07/2017 - De Standaard)
  De exacte waarde van een toppaard is moeilijk te bepalen. Net dat laat ruimte voor misbruiken’, zegt de fiscus. De Bijzondere Belasting­inspectie maakt daarom van fraude met elitepaarden een prioriteit.
  [naar artikel]
 30. Bijna 60 Airbnb’s gesloten na controles (30/10/2018 - De Standaard)
  Ondanks dat Airbnb weigert gegevens van Vlaamse verhuurders aan de overheid over te maken, kregen 106 van hen toch controle. 56 moesten direct stoppen.
  [naar artikel]
 31. Bijna 60 Airbnb’s gesloten na controles (30/10/2018 - De Standaard)
  Ondanks dat Airbnb weigert gegevens van Vlaamse verhuurders aan de overheid over te maken, kregen 106 van hen toch controle. 56 moesten direct stoppen.
  [naar artikel]
 32. In cijfers: de booming business van Airbnb in België (04/08/2017 - De Redactie)
  Ook in ons land zet het online verhuurplatform Airbnb zijn opmars stevig voort. Het aantal verhuurde panden neemt in zowat alle Belgische grootsteden pijlsnel toe. Airbnb-verhuurders verdienden het voorbije jaar daar ruim 77 miljoen euro mee. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd.
  [naar artikel]
 33. Fiscus opent jacht op fraude met elitepaarden (11/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  “De exacte waarde van een toppaard is moeilijk te bepalen. Net dat laat ruimte voor misbruiken”, zegt de fiscus. Vandaar de beslissing van de Bijzondere Belasting­inspectie om van fraude met elitepaarden een prioriteit te maken.
  [naar artikel]
 34. Fiscus opent jacht op fraude met elitepaarden (11/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  “De exacte waarde van een toppaard is moeilijk te bepalen. Net dat laat ruimte voor misbruiken”, zegt de fiscus. Vandaar de beslissing van de Bijzondere Belasting­inspectie om van fraude met elitepaarden een prioriteit te maken.
  [naar artikel]
 35. Airbnb bindt strijd aan met racisme (06/04/2019 - De Morgen)
  Airbnb gaat proberen racisme onder zijn verhuurders te verminderen. En dus komt de huizenverhuurdienst met enkele maatregelen.
  [naar artikel]
 36. Weyts: “Ik ga zorgen dat Airbnb de regels volgt” (06/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Wie zijn huis of appartement verhuurt via Airbnb, hoeft geen controles te vrezen van Toerisme Vlaanderen. Omdat Airbnb halsstarrig weigert de gegevens van verhuurders door te geven, kan Vlaanderen geen steekproeven uitvoeren. Minister Weyts dreigt met een rechtszaak.
  [naar artikel]
 37. Airbnb wil simpelere regels in Brussel (10/04/2019 - De Morgen)
  Complex, verwarrend, disproportioneel. Als het van Airbnb afhangt, dan worden de Brusselse regels, die gelden voor hun verhuurders, snel aangepast.
  [naar artikel]
 38. Vlaanderen gaat Airbnb-verhuurders strenger controleren (04/08/2017 - De Tijd)
  10:30 Via steekproeven gaat minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) laten nagaan of aanbieders van Airbnb’s de regels volgen.
  [naar artikel]
 39. Airbnb: “Cijfers over Airbnb-verhuur kloppen niet” (04/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Verhuurplatform Airbnb spreekt de cijfers die vrijdag in De Tijd verschenen over de opbrengsten voor verhuurders tegen. Op basis van een internationaal onderzoek in samenwerking met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, het Franse Le Monde en het Nederlandse Trouw bericht De Tijd dat er elk jaar voor meer dan 77 miljoen euro aan panden wordt verhuurd in ons land, maar de door de kranten gebruikte methodologie is helemaal fout, klaagt Airbnb.
  [naar artikel]
 40. Airbnb screent gebruikers op racisme (15/06/2020 - De Tijd)
  16:53 Het verhuurplatform Airbnb neemt in de Verenigde Staten extra maatregelen om racisme onder verhuurders te bestrijden. In Europa zijn er nog geen zulke plannen.
  [naar artikel]
 41. PODCAST. Schimmige hosts op Airbnb: “Eén 25-jarige vrouw verhuurt de helft van de Antwerpse binnenstad” (08/05/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De helft van de woningen op Airbnb wordt door professionele verhuurders uitgebaat. De topverhuurder op het platform is een zekere Luca. Zij biedt 258 advertenties aan in Antwerpen. Op twee staat Elisa en op drie Emma. “Maar die drie zijn gewoon allemaal één en dezelfde persoon”, vertelt onze insider Frank Poosen. “En door die constructie vermijden ze de fiscus.”
  [naar artikel]
 42. OPROEP. Verhuurt u via Airbnb? (21/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  De belastingdienst gaat binnenkort gerichte acties organiseren tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven. Overtreders riskeren boetes tot 1.250 euro of belastingverhogingen tot 200 procent op de ontdoken belasting.
  [naar artikel]
 43. Verhuurders van Airbnb-kamers moeten voortaan aan deze nieuwe regel voldoen (en daar zijn ze niet blij mee) (26/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  Verhuurders van gastenkamers, bijvoorbeeld via het populaire Airbnb, moeten er voortaan voor zorgen dat de kamer die ze verhuren twee evacuatie-uitgangen heeft. Dat is nodig om in orde te zijn met de brandveiligheid. Her en der komt kritiek op de nieuwe regel, omdat het sommige uitbaters een pak geld kost aan extra brandladders. Maar Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) verdedigt de normen.
  [naar artikel]
 44. Fiscus opent jacht op fraude met elitepaarden (11/07/2017 - Knack)
  De Bijzondere Belastinginspectie gaat van fraude met elitepaarden een prioriteit maken, weten de kranten van Mediahuis dinsdag. "De exacte waarde van een toppaard is moeilijk te bepalen. Net dat laat ruimte voor misbruiken", zegt de fiscus.
  [naar artikel]
 45. Fiscus opent jacht op fraude met elitepaarden (11/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  hasselt “De exacte waarde van een toppaard is moeilijk te bepalen. Net dat laat ruimte voor misbruiken”, zegt de fiscus. Vandaar de beslissing van de Bijzondere Belastinginspectie om van fraude met elitepaarden een prioriteit te maken. Limburg is zoals gekend een wereldspeler op het vlak van de handel in elitepaarden.
  [naar artikel]
 46. DE INSIDER. Schimmige hosts op Airbnb: “Eén 25-jarige vrouw verhuurt de helft van de Antwerpse binnenstad” (08/05/2023 - Het Nieuwsblad)
  De helft van de woningen op Airbnb wordt door professionele verhuurders uitgebaat. De topverhuurder op het platform is een zekere Luca. Zij biedt 258 advertenties aan in Antwerpen. Op twee staat Elisa en op drie Emma. “Maar die drie zijn gewoon allemaal één en dezelfde persoon”, vertelt onze insider Frank Poosen. “En door die constructie vermijden ze de fiscus.”
  [naar artikel]
 47. Racistische verhuurders niet welkom op Airbnb (04/04/2019 - De Morgen)
  Airbnb gaat maatregelen nemen om racisme op zijn platform te bestrijden. De Amerikaanse huizendeelsite doet dit na herhaalde incidenten waarbij boekingen geweigerd werden omwille van iemands huidskleur.
  [naar artikel]
 48. Deze tien Europese steden voeren strijd op tegen Airbnb (07/07/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Airbnb, dat ooit begon als kleinschalig platform om je eigen woning te verhuren aan een vakantieganger, is ondertussen uitgegroeid tot een populair alternatief voor hotels. Tien Europese steden kloppen nu gezamenlijk aan bij de Europese Unie omdat ze vinden dat verhuurders via Airbnb te veel voordelen krijgen.
  [naar artikel]
 49. Vlaanderen legt Airbnb-verhuurders nieuwe eisen op (30/12/2016 - De Tijd)
  01:01 Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) heeft nieuwe veiligheidsnormen klaar voor mensen die via Airbnb een slaapplaats aanbieden. Overtreders riskeren boetes tot 25.000 euro.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy