De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Oorlogsverslaggevers in Oekraïne: ‘Veel Russen zijn stomverbaasd over de omvang en de brutaliteit van het conflict. Ze schamen zich kapot’

De Morgen

14/03/2022 - 16:07

De oorlog in Oekraïne heeft de Vlaamse reporters de hort op gejaagd: VTM-journaliste Caroline van Nunen bracht de voorbije weken meermaals verslag uit vanuit Rusland, haar collega’s Robin Ramaekers en VRT-journalist Marijn Trio konden na een wekenlange trip door Oekraïne op het nippertje het land ontvluchten. Rudi Vranckx maakte de omgekeerde beweging en trok naar Lviv. Weinigen zijn beter geplaatst om de gebeurtenissen te kaderen: ‘Napoleon en Hitler zijn Rusland binnengevallen via Oekraïne: Poetin wil zijn voordeur weer onder controle hebben.’


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. ‘Veel Russen in Europa schamen zich’: Oekraïners en Russen in België over de oorlog van Poetin (25/02/2022 - De Morgen)
  Nu de oorlog in Oekraïne volop woedt, kijken Oekraïners en Russen in België machteloos toe. De emoties lopen hoog op.
  [naar artikel]
 2. Oorlogsverslaggevers in Oekraïne: ‘Veel Russische soldaten vragen zich af wat ze daar in godsnaam doen’ (14/03/2022 - De Morgen)
  De oorlog in Oekraïne heeft de Vlaamse reporters de hort op gejaagd: VTM-journaliste Caroline van Nunen bracht de voorbije weken meermaals verslag uit vanuit Rusland, haar collega’s Robin Ramaekers en VRT-journalist Marijn Trio konden na een wekenlange trip door Oekraïne op het nippertje het land ontvluchten. Rudi Vranckx maakte de omgekeerde beweging en trok naar Lviv. Weinigen zijn beter geplaatst om de gebeurtenissen te kaderen: ‘Napoleon en Hitler zijn Rusland binnengevallen via Oekraïne: Poetin wil zijn voordeur weer onder controle hebben.’
  [naar artikel]
 3. Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om Russen omvang van hun verliezen te tonen (23/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om de Russen te informeren over de omvang van hun militaire verliezen. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov woensdag gezegd. Vorige week bracht persagentschap Reuters het nieuws naar buiten.
  [naar artikel]
 4. Russen getuigen: “Mijn Oekraïense vriendin belde me: ‘Ik hoor bommen, wat hebben jullie gedaan?!’” (13/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Nu de eerste shock van Poetins invasie in Oekraïne gaat liggen, slingeren Russen tussen wanhoop, angst en fanatisme. “Alles is verdomme kapot: mijn trots, mijn toekomst en mijn familie.”
  [naar artikel]
 5. LIVE. Verklaart Poetin formeel de oorlog aan Oekraïne? (03/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russen zijn naar verluidt begonnen met de bestorming van de staalfabriek Azovstal. Dat meldt de Oekraïense krant ‘The Kyiv Independent’ op Twitter. De aanval gebeurde na een nacht van zware bombardementen, waarbij twee vrouwelijke burgers het leven gelaten zouden hebben. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 6. LIVE. "Russen bombarderen school in Loehansk", vrees voor tientallen doden (08/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne zet zich schrap voor hevige bombardementen in de aanloop naar 9 mei. Dan vieren de Russen de Dag van de Overwinning waarmee de overwinning op de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 7. Krijgsgevangenen zorgen ervoor dat Russen wél weten wat er in Oekraïne gebeurt: ‘Wij zijn helemaal geen vredestroepen’ (09/03/2022 - De Morgen)
  Op de staatstelevisie krijgen de Russen vrijwel niets te zien van de verwoestende oorlog in Oekraïne, maar er druppelt steeds meer door via Russische militairen die krijgsgevangen zijn gemaakt door de Oekraïners. Sommigen bellen, al dan niet gedwongen door de Oekraïners, het thuisfront om te melden dat ze in handen van de Oekraïners zijn gevallen.
  [naar artikel]
 8. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. “Russen blijven vertrouwen op langeafstandswapens” - Zelensky: “Deze de-Russificatie is voor altijd” (27/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland zet vooral in op langeafstandswapens die vanaf Russisch grondgebied worden afgeschoten om te voorkomen dat eigen vliegtuigen doelwit worden van Oekraïens luchtafweergeschut. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie. Ondertussen hebben de Russen zaterdag opnieuw een nucleair onderzoekscentrum in Charkov onder vuur genomen, maar de omvang van mogelijke schade is nog onduidelijk. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 9. Historicus Michael Ignatieff: ‘Oekraïne is zoals het Finse verzet dat het Sovjetleger tegenhield in 1940. Dit verandert alles’ (18/03/2022 - De Morgen)
  De wereldberoemde historicus Michael Ignatieff voelt zich door zijn aristocratische Russische en Oekraïense voorouders diep verbonden met het conflict. ‘Deze oorlog is een broedermoord’, zegt hij vanuit Wenen, waar hij voor Europa een groeiend ‘moreel dilemma’ ziet. ‘Oekraïeners vechten nu voor ons en sterven.’
  [naar artikel]
 10. LIVE. Strijd in oosten van Oekraïne neemt toe: Rusland zet ‘terminator-tanks' in en valt Sjevjerodonetsk aan (22/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens het Oekraïense leger concentreren de Russen zich steeds meer op de oostelijke regio’s Donetsk en Loehansk. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie stelt dat de situatie verergert, en spreekt van “intense vuurgevechten” langs het front. Volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe is de verovering van Loehansk zo goed als afgerond. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 11. In esportsteam Natus Vincere vechten Oekraïners én Russen samen op WK ‘Counter-Strike’ in Sportpaleis (21/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Natus Vincere (‘geboren om te winnen’) is het speciaalste team op het WK ‘Counter-Strike’ in Antwerpen. Niet alleen is ‘NAVI’ de titelverdediger, het is ook een Oekraïense ploeg met drie Russen in de rangen.
  [naar artikel]
 12. ‘Oekraïners zullen zich niet overgeven’: schrijver Andrej Koerkov duidt het conflict rond zijn land (19/01/2022 - De Morgen)
  Al wekenlang wordt Oekraïne geteisterd door berichten over een naderende Russische invasie. Schrijver Andrej Koerkov is een van de meest vooraanstaande schrijvers van Oekraïne, die zich bovendien actief met het publieke debat bemoeit. Hij duidt de sfeer in het land en de aard van het conflict.
  [naar artikel]
 13. Hoe ‘ijzeren generaal’ en ‘held van Oekraïne’ succes boeken tegen Russen: “De één kan niet zonder de ander” (12/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het succesvolle tegenoffensief van de Oekraïners in de regio Charkov is zonder twijfel het grootste lichtpunt voor het geplaagde land sinds het hoofdstad Kiev uit de klauwen van de Russen wist te houden. Niet toevallig zijn het dezelfde bevelhebbers die beide overwinningen op hun conto mogen schrijven: Valerii Zaluzhnyi en Oleksander Syrsky. Een portret van de ‘ijzeren generaal’ en de ‘held van Oekraïne.
  [naar artikel]
 14. Hoe een exit uit de oorlog steeds verder weg is (09/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  De oorlog in Oekraïne is deze week definitief afgegleden naar het niveau van uitzichtloze brutaliteit. Wie is in staat het meeste pijn te lijden, de Russen of de Oekraïners?
  [naar artikel]
 15. Oekraïense first lady Zelenska: ‘Russen begaan massamoord op burgers, we zullen ons nooit overgeven’ (09/03/2022 - De Morgen)
  Olena Zelenska, de echtgenote van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, beschuldigt de Russen van massamoord op burgers. In een open brief noemt ze de Russische aanval op Oekraïne onmogelijk te bevatten. Ze roept ook op om het luchtruim boven Oekraïne te sluiten.
  [naar artikel]
 16. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Oekraïeners geven Sjevjerodonetsk nog niet op - G7 buigen zich over gevolgen van oorlog (26/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russen hebben na weken van felle gevechten en bombardementen de strategische Oekraïense stad Sjevjerodonetsk volledig in handen. De Oekraïense president beloofde vannacht in een videoboodschap dat Oekraïne de stad zou heroveren op de Russen. “We hebben geen idee hoe lang het zal duren, hoeveel klappen, verliezen en inspanningen nodig zijn vooraleer we de overwinning zien aan de horizon”, zei hij. In Duitsland begint vandaag de G7-top waar onder andere de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ter sprake zullen komen. Zelensky zal er een digitale toespraak houden. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 17. Oekraïne wil ‘leger van drones’ opbouwen, maar hoe lang kunnen ze Rusland daar klappen mee uitdelen? (13/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne heeft tientallen drones van hobbyisten en particulieren binnengehaald nadat het een oproep deed voor ‘dronaties’ om een ‘leger van drones’ op te bouwen. Maar de Russen zitten ook niet stil. Iran zou volgens Amerikaanse inlichtingendiensten Rusland honderden bewapende drones gaan leveren. En de Russen worden steeds effectiever in het bestrijden van het Oekraïense dronewapen.
  [naar artikel]
 18. Waar staan we nu in het conflict tussen Rusland en Oekraïne? ‘Dit is precies wat het Kremlin wil’ (16/02/2022 - De Morgen)
  ‘We mogen het woord van Poetin in deze crisis niet geloven. We moeten hem beoordelen op zijn daden.’ Rusland kondigde gisteren dan wel aan troepen terug te trekken uit het grensgebied met Oekraïne, maar dat zorgt voorlopig niet voor een de-escalatie. Buitenlandjournalist Maarten Rabaey beantwoordt zes prangende vragen over de huidige situatie in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
  [naar artikel]
 19. Hoe ‘ijzeren generaal’ en ‘held van Oekraïne’ succes boeken tegen Russen: “Het is een siamese tweeling, de één kan niet zonder de ander” (12/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het succesvolle tegenoffensief van de Oekraïners in de regio Charkov is zonder twijfel het grootste lichtpunt voor het geplaagde land sinds het hoofdstad Kyiv uit de klauwen van de Russen wist te houden. Niet toevallig zijn het dezelfde bevelhebbers die beide overwinningen op hun conto mogen schrijven: Valerii Zaluzhnyi en Oleksander Syrsky. Een portret van de ‘ijzeren generaal’ en de ‘held van Oekraïne.
  [naar artikel]
 20. Wat we nu weten over de escalatie in Oekraïne (22/02/2022 - De Morgen)
  De Oekraïense president Zelensky heeft in een toespraak aan de natie om ‘duidelijke en doeltreffende steun van het Westen’ gevraagd, nadat Rusland het conflict met Oekraïne gisteravond verder op de spits dreef met de erkenning van de afvallige Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk. Wat is er aan de hand?
  [naar artikel]
 21. Wat mogen we verwachten nu eerste Russische tanks Oekraïne binnenrijden? (22/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  De spanning die al weken opgebouwd werd rond het conflict tussen Rusland en Oekraïne, is maandagavond uitgemond in een inval van de Russen. President Vladimir Poetin stuurde ‘vredestroepen’ de Donbas in. Wat zijn de gevolgen? Wij vroegen het aan professoren Jonathan Holslag, David Criekemans en Ria Laenen.
  [naar artikel]
 22. OVERZICHT. Hoe is de situatie op dag drie van het conflict in Oekraïne? (26/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Op de derde dag van het conflict tussen Rusland en Oekraïne was het vooral afwachten of het tot een grootschalige aanval op de hoofdstad Kiev zou komen. Dat is vooralsnog niet gebeurd, de weerstand van de Oekraïeners is te groot. Al slaagden de Russen er wel in om een aantal strategisch belangrijke plaatsen in te nemen. Ondertussen gaan de Europese lidstaten over tot het zenden van wapens én militairen om het Oekraïense leger te ondersteunen. Een overzicht van de huidige situatie.
  [naar artikel]
 23. Beelden tonen hoe Oekraïense soldaten ‘de hel van Bachmoet’ verdedigen: “Het meest omstreden stuk grond in heel het conflict” (03/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op bovenstaande beelden is te zien hoe een Oekraïense soldaat Bachmoet verdedigt met een machinegeweer. Al ruim negen maanden is de stad het strijdtoneel voor hevige gevechten. De Russen zetten alles op alles in de hoop de stad in het oosten van Oekraïne snel te veroveren, maar het Oekraïense verzet vecht met man en macht terug.
  [naar artikel]
 24. Hoe sterk is het Russisch leger? En welke rol spelen de gevreesde ‘Spetsnaz’? De urgentste vragen over het conflict beantwoord (23/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Is de oorlog in Oekraïne nu echt begonnen? Rusland erkende twee separatistische gebieden in Oost-Oekraïne en stuurde er meteen troepen heen. Wil het nog verder naar het westen, dan moet het voorbij het Oekraïense leger. Maar hoe sterk is dat? Wat kan het inbrengen tegen de Russen? En wat doen de Spetsnaz in het gebied?
  [naar artikel]
 25. Live - Oekraïne. Officieel twitteraccount Oekraïne verwijdert bizarre Johnson-tweet • Russen maken van Cherson ‘fort’ tegen Oekraïense aanval (21/10/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 26. VS en Rusland botsen hard in Veiligheidsraad over Oekraïne: ‘Moskou bedreigt ook Europa’ (01/02/2022 - De Morgen)
  De VS en Rusland zijn maandag in de VN flink met elkaar in botsing gekomen over de Russische troepenopbouw bij Oekraïne. De Russen beschuldigden de VS ervan de ‘spanningen aan te jagen’ en angst te zaaien. De Amerikanen zeiden dat Moskou met zijn ‘agressie’ niet alleen Oekraïne bedreigt, maar ook Europa en de internationale gemeenschap.
  [naar artikel]
 27. Wat wil Vladimir Poetin bereiken? ‘Oekraïne zal geen walkover zijn voor de Russen’ (24/02/2022 - De Morgen)
  ‘De wereld zoals we ze kennen, is voorgoed voorbij.’ Russische tanks rollen aan sneltempo Oekraïne binnen. Wat wil president Vladimir Poetin bereiken? En kan het Oekraïense leger weerstand bieden?
  [naar artikel]
 28. Wat wil Vladimir Poetin bereiken? ‘Oekraïne zal geen walkover zijn voor de Russen’ (24/02/2022 - De Morgen)
  ‘De wereld zoals we ze kennen, is voorgoed voorbij.’ Russische tanks rollen aan sneltempo Oekraïne binnen. Wat wil president Vladimir Poetin bereiken? En kan het Oekraïense leger weerstand bieden?
  [naar artikel]
 29. Poetin vergelijkt situatie in Oost-Oekraïne met een genocide (09/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Vladimir Poetin vindt de situatie in Oost-Oekraïne vergelijkbaar met een ‘genocide’. Hij verwees naar de Donbassregio in het oosten van Oekraïne, waar veel Russen wonen. Hij deed die uitspraak vrijwel op hetzelfde tijdstip dat de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch overleg voerde met zijn Oekraïense ambtgenoot.
  [naar artikel]
 30. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. President Zelensky: “Dagelijks sterven 50 tot 100 soldaten in Oost-Oekraïne” (23/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens het Oekraïense leger concentreren de Russen zich steeds meer op de oostelijke regio’s Donetsk en Loehansk. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie stelt dat de situatie verergert, en spreekt van “intense vuurgevechten” langs het front. Volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe is de verovering van Loehansk zo goed als afgerond. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 31. Oekraïne, het kind van een historische rekening (27/01/2022 - De Tijd)
  21:06 Rusland en het Westen zijn verwikkeld in een opbod rond Oekraïne. De Russen zien het land als hun achtertuin, Europa wil het maar al te graag verwestersen. ‘De Oekraïners kunnen hier niet in winnen.’
  [naar artikel]
 32. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky: "Oekraïne heeft ruggengraat Russische leger gebroken” (22/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens het Oekraïense leger concentreren de Russen zich steeds meer op de oostelijke regio’s Donetsk en Loehansk. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie stelt dat de situatie verergert, en spreekt van “intense vuurgevechten” langs het front. Volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe is de verovering van Loehansk zo goed als afgerond. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 33. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Bijna 1.500 burgerdoden in Oekraïne - Zelensky: “Russen plegen ergste oorlogsmisdaden sinds Wereldoorlog” (05/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vandaag de VN-Veiligheidsraad toegesproken. In zijn speech vergeleek de president de Russen met IS-strijders, aangezien ze talloze burgers van Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev, op koelbloedige manier zouden hebben vermoord. Volgens Zelensky zijn de “vreselijkste oorlogsmisdaden sinds de Wereldoorlog” gepleegd in Oekraïne. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 34. Aan het front in Oekraïne: ‘Bang voor oorlog? We zijn wel wat gewend’ (12/02/2022 - De Morgen)
  Oekraïne bereidt zich voor op een mogelijke oorlog met de Russen. Maar dat gaat niet overal even vlot, zag onze reporter, die een week langs de frontlinie trok: ‘Als Rusland echt wil, worden we in een mum van tijd verpletterd.’
  [naar artikel]
 35. Ondertussen in Oekraïne: ‘Bang voor oorlog? We zijn wel wat gewend’ (12/02/2022 - De Morgen)
  Oekraïne bereidt zich voor op een mogelijke oorlog met de Russen. Maar dat gaat niet overal even vlot, zag onze reporter, die een week langs de frontlinie trok: ‘Als Rusland echt wil, worden we in een mum van tijd verpletterd.’
  [naar artikel]
 36. Wat is er aan de hand in Oekraïne? Met dit overzicht bent u weer helemaal mee (22/02/2022 - De Morgen)
  De Oekraïense president Zelensky heeft in een toespraak aan de natie om ‘duidelijke en doeltreffende steun van het Westen’ gevraagd, nadat Rusland het conflict met Oekraïne maandagavond verder op de spits dreef met de erkenning van de afvallige Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk. Wat is er aan de hand?
  [naar artikel]
 37. LIVE. “Russen gebruiken giftige stof in Marioepol” (12/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In de belegerde Zuidoost-Oekraïense stad Marioepol zouden de Russen een giftige stof ingezet hebben tegen burgers en Oekraïense militairen. Dat melden het daar vechtende Azovbataljon en verscheidene Oekraïense media, maar werd voorlopig nog niet bevestigd door de Oekraïense president Zelensky. De president zei wel dat Oekraïne de dreiging dat het Russische leger chemische wapens gaat gebruiken, serieus neemt. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 38. ‘Het is nu de stilte voor de storm in Kiev. Ze wachten af om beschoten te worden’: onze journaliste in Oekraïne (02/03/2022 - De Morgen)
  In de Oekraïense hoofdstad Kiev, het hoofddoel van de Russen, bleef het afgelopen nacht relatief rustig. Het is de stilte voor de storm, zegt onze journaliste Joanie de Rijke vanuit Oekraïne. ‘Je voelt de nervositeit. Veel journalisten verlaten nu de stad.’
  [naar artikel]
 39. Historicus Michael Ignatieff: ‘In Poetins wereldbeeld is ook de Poolse grens betwistbaar’ (18/03/2022 - De Morgen)
  De wereldberoemde historicus Michael Ignatieff voelt zich door zijn aristocratische Russische en Oekraïense voorouders diep verbonden met het conflict. ‘Deze oorlog is een broedermoord’, zegt hij vanuit Wenen, waar hij voor Europa een groeiend ‘moreel dilemma’ ziet. ‘Oekraïeners vechten nu voor ons en sterven.’
  [naar artikel]
 40. Alle ogen op Zaporizja: komt er straks echt een ‘false flag’-aanval op grootste kerncentrale van Europa? (19/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Komt er straks een ‘false flag’-aanval op de kerncentrale van Zaporizja? Volgens de Russen plannen de VS en Oekraïne een ‘ongeluk’ in de centrale om de Russen in een slecht daglicht te stellen. Volgens Oekraïne plant Rusland dan weer een ‘aanslag’ die het in de schoenen van de Oekraïners wil schuiven. Hoe dan ook leidt élke mogelijke aanval op de grootste kerncentrale van Europa tot groot nucleair gevaar.
  [naar artikel]
 41. Alle ogen op Zaporizja: komt er straks echt een ‘false flag’-aanval op grootste kerncentrale van Europa? (19/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Komt er straks een ‘false flag’-aanval op de kerncentrale van Zaporizja? Volgens de Russen plannen de VS en Oekraïne een ‘ongeluk’ in de centrale om de Russen in een slecht daglicht te stellen. Volgens Oekraïne plant Rusland dan weer een ‘aanslag’ die het in de schoenen van de Oekraïners wil schuiven. Hoe dan ook leidt élke mogelijke aanval op de grootste kerncentrale van Europa tot groot nucleair gevaar.
  [naar artikel]
 42. LIVE. Strijd om Marioepol spitst zich toe - VN bevestigt 1.480 burgerdoden in Oekraïne (06/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag de VN-Veiligheidsraad toegesproken. In zijn speech vergeleek de president de Russen met IS-strijders, aangezien ze talloze burgers van Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev, op koelbloedige manier zouden hebben vermoord. Volgens Zelensky zijn de “vreselijkste oorlogsmisdaden sinds de Wereldoorlog” gepleegd in Oekraïne. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 43. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky prijst “bovenmenselijke kracht” van Oekraïense troepen (11/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense strijdkrachten melden dat ze de afgelopen dagen in de regio Charkov verschillende dorpen hebben heroverd op de Russen. Volgens de VN zijn sinds het begin van de Russische invasie meer dan acht miljoen Oekraïeners in eigen land op de vlucht. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 44. Oekraïense first lady Zelenska in open brief: “Russen begaan massamoord op burgers, Oekraïne zal zich nooit overgeven” (09/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Olena Zelenska, de echtgenote van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, beschuldigt de Russen van massamoord op burgers. In een open brief aan de media wereldwijd noemt ze de Russische aanval op Oekraïne onmogelijk te bevatten. Oekraïne wil vrede, maar zal zich verdedigen en zich nooit overgeven, schrijft ze. Ze roept ook op om het luchtruim boven Oekraïne te sluiten.
  [naar artikel]
 45. Oekraïense first lady Zelenska in open brief: “Russen begaan massamoord op burgers, Oekraïne zal zich nooit overgeven” (09/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Olena Zelenska, de echtgenote van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, beschuldigt de Russen van massamoord op burgers. In een open brief aan de media wereldwijd noemt ze de Russische aanval op Oekraïne onmogelijk te bevatten. Oekraïne wil vrede, maar zal zich verdedigen en zich nooit overgeven, schrijft ze. Ze roept ook op om het luchtruim boven Oekraïne te sluiten.
  [naar artikel]
 46. ‘Russen geven grootschalig offensief in Oost-Oekraïne op’ (16/05/2022 - De Standaard)
  Het Russische leger zou de pogingen hebben gestaakt om de Oekraïense troepen te omsingelen rond Donetsk in het oosten van Oekraïne. Dat zegt het Amerikaanse Institute for the Study of War.
  [naar artikel]
 47. Wat doet een groep Wit-Russische militairen in Oekraïne? (13/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Twee bataljons met vrijwilligers uit Wit-Rusland vechten aan de zijde van de Oekraïners. ‘Eerst gaan we Oekraïne van de Russen bevrijden en dan trekken we door naar ons eigen land.’
  [naar artikel]
 48. ‘De NAVO zal Oekraïne niet verdedigen. Dat zal een demoraliserende werking hebben’ (19/01/2022 - De Morgen)
  Al wekenlang wordt Oekraïne geteisterd door berichten over een naderende Russische invasie. Schrijver Andrej Koerkov is een van de meest vooraanstaande schrijvers van Oekraïne, die zich bovendien actief met het publieke debat bemoeit. Hij duidt de sfeer in het land en de aard van het conflict.
  [naar artikel]
 49. Wanneer eindigt de oorlog in Oekraïne? Experten schetsen scenario's: staakt-het-vuren mogelijk over enkele weken (12/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Na bijna drie maanden oorlog is het duidelijk dat de Russen helemaal niet van plan zijn uit Oekraïne te vertrekken, terwijl de Oekraïners zich vastberaden blijven verzetten. Wanneer en hoe kan dit conflict dan ooit eindigen? Wat zijn de mogelijke scenario’s? “Het is Vladimir Poetin die zal beslissen wat er gebeurt”, meent defensie-expert Sven Biscop.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy