De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

“Sancties tegen Moskou niet effectief genoeg omdat Russische energiesector wordt ontzien”

Express

22/07/2022 - 16:45

“De sancties zouden veel meer pijn gedaan hebben als het Westen niet had gekozen voor een uitzonderingsbepaling voor de Russische energiesector”, schrijft de mediagenieke topeconoom Mohamed El-Erian. De voorzitter van Queens’ College in Cambridge denkt in een column na over hoe de economische afstraffing van de Russische agressor effectiever had gekund. Hoewel de EU eind […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. VS: sancties tegen Russische energiesector liggen op tafel, maar … (02/03/2022 - Express)
  De Verenigde Staten sluiten het opleggen van sancties aan de Russische olie- en gasindustrie niet uit. Niettemin wacht ‘s werelds grootste mogendheid ook de mogelijke gevolgen voor de markt af. Dat gaf Jen Psaki, perswoordvoerster van het Witte Huis, vandaag te kennen. Psaki zei dat Washington nog steeds overweegt om de immense energiesector van Moskou […]
  [naar artikel]
 2. Moskou dreigt met “stevige” en “pijnlijke” reactie op Amerikaanse sancties (23/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Rusland wil met “stevige” en “pijnlijke” maatregelen reageren op de sancties die de Verenigde Staten hebben ingesteld. Dat blijkt woensdag uit een mededeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 3. “Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” (29/06/2022 - Express)
  De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou. Het afsnijden van Ruslands aardgasexport naar Europa zou een bijzonder sterke pressietactiek zijn tegen die sancties. Aan beide kanten kunnen de gevolgen echter ernstig zijn. Eerder deze maand heeft Moskou de aardgasstromen naar Duitsland via de […]
  [naar artikel]
 4. Verenigde Staten leggen “grootste sancties ooit” op aan Wit-Rusland (09/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten kondigen nieuwe sancties aan tegen Wit-Russische functionarissen, bedrijven en entiteiten. Daarmee verhogen ze de druk op het autoritaire regime van Aleksandr Loekasjenko. De sancties zijn een gevolg van het “voortdurende offensief tegen de democratische aspiraties en rechten van het Wit-Russische volk”, maar ook van de “schendingen van internationale regels” en de “corruptie” van het regime, klinkt het.
  [naar artikel]
 5. Europese leiders keuren nieuwe, zware sancties goed: “Poetin moet en zal falen” (25/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Russische president Vladimir Poetin “moet en zal falen”. Zo luidde de boodschap van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen na afloop van een crisistop in Brussel waar de Europese staatshoofden en regeringsleiders een nieuw pakket sancties tegen Moskou hebben goedgekeurd in reactie op de Russische invasie in Oekraïne.
  [naar artikel]
 6. Belarus helpt Rusland meer dan EU denkt: “Westerse sancties zitten vol achterpoortjes” (01/08/2022 - Express)
  Voor de Wit-Russische politieke dissident Pavel Latoesjka moet de Europese Unie zijn land als een bondgenoot van de Russische agressor beschouwen. Niet als een mogelijke tussenpersoon bij onderhandelingen met Moskou. Het is niet nieuw dat de regering in Minsk in alle geopolitieke kwesties op de lijn van Moskou zit. En, hoewel er geen Wit-Russische troepen […]
  [naar artikel]
 7. Hoofd Russische staatszender geeft openlijk toe: “Al onze hoop is gesteld op hongersnood” (21/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische autoriteiten hopen dat een blokkade van de graanexport uit Oekraïne en een mogelijke wereldwijde voedselcrisis die daaruit voort kan komen, zal leiden tot het opheffen van de westerse sancties tegen het land. Dat heeft het hoofd van de Russische staatstelevisiezender RT gezegd. Volgens Margarita Simonyan is “alle hoop” van Moskou “gesteld op hongersnood”.
  [naar artikel]
 8. Biden legt Moskou ‘hardvochtige’ nieuwe sancties op (15/04/2021 - Express)
  De Amerikaanse president Joe Biden heeft ingrijpende nieuwe sancties tegen Rusland afgekondigd. De maatregelen behelzen beperkingen op de Russische markt voor staatsobligaties en de uitwijzing van diplomaten. Dit schrijft The Financial Times. De eerste anti-Russische maatregelen van de regering-Biden omvatten de uitwijzing van 10 Russische diplomaten uit de VS. Er zijn sancties bij tegen 38 […] The post Biden legt Moskou ‘hardvochtige’ nieuwe sancties op appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 9. Poetin noemt sancties tegen zijn land “bedreiging voor hele wereld”: “Rusland isoleren is onmogelijk” (07/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het is “onmogelijk” voor westerse landen om Rusland te isoleren ondanks de sancties tegen Moskou die een “bedreiging voor de hele wereld” vormen, zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag.
  [naar artikel]
 10. “Rusland isoleren is onmogelijk”: Poetin noemt sancties tegen zijn land “bedreiging voor hele wereld” (07/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het is “onmogelijk” voor westerse landen om Rusland te isoleren ondanks de sancties tegen Moskou die een “bedreiging voor de hele wereld” vormen, zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag.
  [naar artikel]
 11. Rusland zal levering aan Europa niet hervatten zolang sancties niet zijn opgeheven, zegt Moskou (05/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zei maandag dat het de schuld is van het Westen dat er geen leveringen kunnen gebeuren via Nord Stream 1 pijplijn. Peskov voegde eraan toe dat de volledige hervatting van de gasleveranties door Rusland via Nord Stream 1 “ongetwijfeld” afhankelijk was van de vraag of het Westen zijn sancties tegen Moskou zou opheffen. “Het zijn de sancties uit het westen die ons tot de situatie hebben gebracht die we nu zien.”
  [naar artikel]
 12. Moskou: “Russische economie krimpt minder dan verwacht” (21/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De door westerse sancties getroffen Russische economie zou dit jaar minder krimpen dan eerder werd voorspeld. Ook zou de economie in 2024 weer groeien dankzij de binnenlandse vraag en investeringen. Dat zei de Russische economieminister Maxim Resjetnikov tegen de Russische Federatieraad, het hogerhuis van het parlement.
  [naar artikel]
 13. Rusland zal gasleveringen aan Europa niet hervatten zolang sancties niet zijn opgeheven, zegt Moskou (05/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zei maandag dat het de schuld is van het Westen dat er geen leveringen kunnen gebeuren via Nord Stream 1 pijplijn. Peskov voegde eraan toe dat de volledige hervatting van de gasleveringen door Rusland via Nord Stream 1 “ongetwijfeld” afhankelijk was van de vraag of het Westen zijn sancties tegen Moskou zou opheffen. “Het zijn de sancties uit het Westen die ons tot de situatie hebben gebracht die we nu zien.”
  [naar artikel]
 14. Rusland zal gasleveringen aan Europa niet hervatten zolang sancties niet zijn opgeheven, zegt Moskou (05/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zei maandag dat het de schuld is van het Westen dat er geen leveringen kunnen gebeuren via Nord Stream 1 pijplijn. Peskov voegde eraan toe dat de volledige hervatting van de gasleveringen door Rusland via Nord Stream 1 “ongetwijfeld” afhankelijk was van de vraag of het Westen zijn sancties tegen Moskou zou opheffen. “Het zijn de sancties uit het westen die ons tot de situatie hebben gebracht die we nu zien.”
  [naar artikel]
 15. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky: “Positieve signalen” vanuit onderhandelingen met Moskou. “Russische troepen beschoten EU-adviesmissie” (30/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren kwamen Oekraïense en Russische delegaties in Turkije bijeen voor nieuwe onderhandelingen, waaruit volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky “positieve signalen” kwamen. Moskou liet weten dat Rusland alleen kernwapens inzet als het bestaan van het land bedreigd wordt, en niet als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse president Biden heeft er bij zijn Europese partners op aangedrongen de sancties tegen Rusland voorlopig aan te houden. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
  [naar artikel]
 16. Poetin: “Een wereldwijde energiecrisis dreigt als het Westen ons nog meer sancties oplegt” (09/07/2022 - Express)
  De Russische dictator Vladimir Poetin waarschuwde vrijdag voor een catastrofale energiecrisis wereldwijd als er nog meer sancties tegen zijn land komen. “Die sancties berokkenen uiteindelijk veel meer schade aan de landen die ze opleggen”, zei hij in televisietoespraak. Het Westen heeft sinds de start van de oorlog in Oekraïne de Russische agressor verschillende sancties opgelegd. […]
  [naar artikel]
 17. “Hypocrisie”, “falend beleid”: Oekraïense ambassadeur in Berlijn hekelt Duitsland voor zijn afhankelijkheid van Russische energie (08/04/2022 - Express)
  Donderdag hebben de leden van de EU voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hun goedkeuring gehecht aan een sanctie tegen de Russische energiesector: een embargo op steenkool. Niet genoeg voor Oekraïne, dat Rusland wil raken waar het pijn doet: z’n gas en olie-export. Gisteren hebben de 27 lidstaten van de […]
  [naar artikel]
 18. Waarom Poetin blij is met sancties tegen Russische oligarchen: “Hij geeft geen moer om economische belangen” (15/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na de Russische inval in Oekraïne reageerden de EU, het VK en de VS met sancties tegen de Russische oligarchen. Hun tegoeden werden bevroren en ze verliezen steeds meer de controle over hun superjachten, villa's en voetbalteams. Het doel van de sancties is om de Russische leider te raken, maar volgens deskundigen kan het Poetin misschien weinig schelen. Een aantal experts geven hun mening aan het Amerikaanse nieuwsmedium Forbes.
  [naar artikel]
 19. Waarom Poetin blij is met sancties tegen Russische oligarchen: “Hij geeft geen moer om economische belangen” (15/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na de Russische inval in Oekraïne reageerden de EU, het VK en de VS met sancties tegen de Russische oligarchen. Hun tegoeden werden bevroren en ze verliezen steeds meer de controle over hun superjachten, villa's en voetbalteams. Het doel van de sancties is om de Russische leider te raken, maar volgens deskundigen kan het Poetin misschien weinig schelen. Een aantal experts geven hun mening aan het Amerikaanse nieuwsmedium Forbes.
  [naar artikel]
 20. LIVE. Zelensky: “Positieve signalen” vanuit onderhandelingen met Moskou - “Russische troepen beschoten EU-adviesmissie” (30/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren kwamen delegaties uit Kiev en Moskou in Turkije samen voor nieuwe onderhandelingen, waaruit volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky “positieve signalen” kwamen. Het Kremlin liet weten dat Rusland alleen kernwapens inzet als het bestaan van het land bedreigd wordt, en niet als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse president Biden en zijn Europese partners houden de sancties tegen Rusland voorlopig aan. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
  [naar artikel]
 21. Russische broker verklaart beurs van Moskou morsdood tijdens interview: “Rust in vrede, beste kameraad” (04/03/2022 - Express)
  Door de westerse sancties heeft de Russische beurs tijdelijk de deuren gesloten. Al zijn sommige experts ervan overtuigd dat het einde van de Oost-Europese beurs aan de horizon lonkt. De beurs van Moskou heeft begin deze week de deuren gesloten. Door de sancties opgelegd door het Westen als reactie op het militaire conflict in Oekraïne […]
  [naar artikel]
 22. Lavrov geeft voor het eerst expliciet toe dat Rusland verrast werd door sancties van het Westen (23/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft voor het eerst expliciet toegegeven dat Moskou verrast werd door de westerse sancties. “Niemand had kunnen voorspellen dat het Westen de buitenlandse reserves van de Russische Centrale Bank zou bevriezen”, zei hij volgens de Russische krant ‘Kommersant’ tijdens een toespraak voor docenten en studenten van het Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen van Moskou.
  [naar artikel]
 23. LIVE. Zelensky: “Positieve signalen” vanuit onderhandelingen met Moskou - VS: “Terugtrekking Russische troepen is simpele hergroepering” (30/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren kwamen delegaties uit Kiev en Moskou in Turkije samen voor nieuwe onderhandelingen, waaruit volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky “positieve signalen” kwamen. Het Kremlin liet weten dat Rusland alleen kernwapens inzet als het bestaan van het land bedreigd wordt, en niet als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse president Biden en zijn Europese partners houden de sancties tegen Rusland voorlopig aan. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
  [naar artikel]
 24. Geert Groot Koerkamp in Moskou: "Russen zijn niet onder de indruk van nieuwe sancties" (16/04/2018 - VRT NWS)
  De bijkomende sancties die de VS heeft aangekondigd tegen Rusland na de vergeldingsactie van vrijdagnacht maken weinig indruk op Moskou. "Vooralsnog is niet duidelijk welke sancties het zullen zijn. Het zou gaan over sancties tegen Russische bedrijven die producten aan Syrië kunnen leveren voor de productie van chemische wapens. Mocht er een verbod op levering van technologie zijn, dat zou wel zorgen baren", aldus Greet Groot Koerkamp in "Terzake".
  [naar artikel]
 25. Russische minister van Transport: “Rusland heeft zwaar te lijden onder westerse sancties” (23/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische minister van Transport Vitali Saveliev heeft toegegeven dat de sancties die het Westen tegen Rusland heeft getroffen wegens de oorlog in Oekraïne voor ernstige logistieke problemen zorgen. “De sancties die vandaag tegen Rusland gelden, hebben bijna de volledige logistiek in ons land kapotgemaakt, en we worden gedwongen om te zoeken naar nieuwe logistieke corridors”, zei de minister tijdens een bezoek aan de Russische stad Astrakhan.
  [naar artikel]
 26. Poetin verlengt Russische sancties tegen westerse landen tot eind 2020 (24/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vladimir Poetin heeft de Russische sancties tegen westerse landen tot eind 2020 verlengd. De Russische president doet dat als reactie op de verlenging van de westerse sancties tegen Moskou.
  [naar artikel]
 27. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky: “Positieve signalen” vanuit onderhandelingen met Moskou - VS: “Terugtrekking Russische troepen is simpele hergroepering” (30/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren kwamen delegaties uit Kiev en Moskou in Turkije samen voor nieuwe onderhandelingen, waaruit volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky “positieve signalen” kwamen. Het Kremlin liet weten dat Rusland alleen kernwapens inzet als het bestaan van het land bedreigd wordt, en niet als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse president Biden en zijn Europese partners houden de sancties tegen Rusland voorlopig aan. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
  [naar artikel]
 28. “Zoek de oplossing in eigen land”: vier manieren waarop Rusland de sancties probeert te overleven (22/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De economische sancties voor de oorlog in Oekraïne doen het Westen meer pijn dan Rusland zelf. De Russische president Vladimir Poetin kan het niet genoeg herhalen. Ook in eigen land houdt hij vol dat er meer dan genoeg manieren zijn om de sancties te omzeilen en er profijt uit te halen. CNN ziet al zeker vier manieren waarop Rusland de sancties probeert te overleven.
  [naar artikel]
 29. “Zoek de oplossing in eigen land”: vier manieren waarop Rusland de sancties probeert te overleven (22/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  De economische sancties voor de oorlog in Oekraïne doen het Westen meer pijn dan Rusland zelf. De Russische president Vladimir Poetin kan het niet genoeg herhalen. Ook in eigen land houdt hij vol dat er meer dan genoeg manieren zijn om de sancties te omzeilen en er profijt uit te halen. CNN ziet al zeker vier manieren waarop Rusland de sancties probeert te overleven.
  [naar artikel]
 30. Johnson kondigt sancties aan tegen Rusland (22/02/2022 - Express)
  Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft sancties aangekondigd tegen vijf Russische banken en drie Russische personen. De Britse premier Johnson kondigt daarom vandaag sancties aan tegen Rusland. “Vandaag legt het VK sancties op aan de volgende vier vijf Russische banken: Rossiya Bank, IS Bank, Genbank, Promsvyazbank en de Black Sea Bank”, zei […]
  [naar artikel]
 31. Antwerpen en Zeebrugge blokkeren 1.500 Russische containers: “Moeten bewijzen dat ze niet onder sancties vallen” (18/03/2022 - Het Nieuwsblad)
  In de havens van Antwerpen en Zeebrugge worden 1.500 Russische containers tegengehouden, omdat niet duidelijk is of de inhoud onder de Europese sancties valt. Maar dat controleren, is niet altijd even simpel.
  [naar artikel]
 32. Nieuwe Russische sancties tegen EU: Wat betekent dat voor de relaties met Rusland en hoe komen we er uit? (01/05/2021 - VRT NWS)
  Rusland heeft gisteren nieuwe sancties afgekondigd tegen de Europese Unie. Verschillende hoge Europese functionarissen mogen Rusland niet meer binnen. Wat is de aanleiding van die sancties en wat betekent dat voor de al onderkoelde relaties tussen Moskou en het Westen? We vroegen het aan docente Russische politiek Ria Laenen (KU Leuven).
  [naar artikel]
 33. EU neemt nieuwe sancties tegen Wit-Russische regime (14/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Unie heeft vrijdag groen licht gegeven voor een uitbreiding van de sancties tegen vertegenwoordigers van het regime in Wit-Rusland. De sancties komen er omdat de Wit-Russische overheid de voorbije dagen met geweld heeft opgetreden tegen mensen die protesteren tegen de verkiezingsoverwinning van president Aleksandr Loekasjenko.
  [naar artikel]
 34. Biden kondigt “harde sancties” aan tegen Rusland: “We verbannen hen van de wereldeconomie” (24/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na de inval in Oekraïne komen er “harde sancties” tegen Rusland, zo heeft de Amerikaanse president Joe Biden donderdag aangekondigd tijdens een toespraak in het Witte Huis. De maatregelen zullen het Russische financiële systeem hard treffen, klinkt het.
  [naar artikel]
 35. LIVE. Oekraïne vraagt “wapens, wapens en wapens” aan NAVO-lidstaten - Zelensky: “Duizenden landgenoten zijn vermist” (07/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna 5.000 Oekraïense burgers wisten gisteren te ontsnappen uit gebieden waar bijzonder hard gevochten wordt. De meerderheid van hen kwam aan in de stad Zaporizja. Oekraïens president Volodymyr Zelensky noemt de nieuwe westerse sancties tegen Oekraïne “spectaculair, maar niet genoeg”. Hij wil een invoerverbod op Russische olie in westerse landen, alsook de volledige afsluiting van Russische banken van het internationale betaalsysteem. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 36. Europese Commissie zet nieuwe sancties tegen Rusland in de steigers (28/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In een reactie op de "escalatie" van de Russische invasie van Oekraïne heeft de Europese Commissie woensdag een nieuwe batterij sancties tegen Moskou gepresenteerd. Ze bepleit onder meer een nieuw invoerverbod op Russische goederen, een prijsplafond voor Russische olie en een verbod voor EU-burgers om te zetelen in bestuursorganen van Russische staatsbedrijven.
  [naar artikel]
 37. Sancties tegen Kaliningrad van kracht: Litouwen blokkeert doorvoer van goederen (19/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Sinds zaterdag is in Litouwen een verbod van kracht op de doorvoer van goederen naar de Russische exclave Kaliningrad. Het gaat om goederen die onderworpen zijn aan de sancties van de Europese Unie. “Dit is in strijd met het internationaal recht”, klinkt het misnoegd in Moskou.
  [naar artikel]
 38. Voormalig bondskanselier Schröder op bezoek in Moskou: speculaties over ontmoeting met Poetin (26/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) brengt een bezoek aan de Russische hoofdstad Moskou. Volgens de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, staan er geen ontmoetingen met de Russische president Vladimir Poetin op de planning, maar is contact “niet uitgesloten”. Op de vraag of hij Poetin zou ontmoeten, antwoordde Schröder aan RTL dat hij “een paar dagen op vakantie” is. “Moskou is een mooie stad”, aldus de man.
  [naar artikel]
 39. LIVE. Oekraïne vraagt “wapens, wapens en wapens” aan NAVO-lidstaten - Zelensky: “Rusland verbergt doden na Boetsja” (07/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne vraagt aan de NAVO-lidstaten om meer wapens te leveren om tegen de Russische troepen te vechten. “Ik kom drie dingen vragen: wapens, wapens en wapens”, zei de minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Kuleba bij zijn aankomst op de NAVO-zetel in Brussel. President Volodymyr Zelensky noemt de nieuwe westerse sancties “spectaculair, maar niet genoeg”. Hij wil een invoerverbod op Russische olie in westerse landen, alsook de volledige afsluiting van Russische banken van het internationale betaalsysteem. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 40. Russische economie “onherroepelijk achteruitgegaan” volgens nieuwe studie, hebben sancties dan toch effect? (27/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  De economische sancties van het Westen hebben wel degelijk een effect op Rusland, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Yale. Nochtans waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs nog dat de Russische economie minder afziet dan verwacht werd. “Wat er nodig is, is dat de bevolking zodanig hard getroffen wordt zodat die langzaamaan in opstand komt tegen Poetin”, zegt Bruno Merlevede econoom en Ruslandexpert van de UGent.
  [naar artikel]
 41. Russische economie “onherroepelijk achteruitgegaan” volgens nieuwe studie, hebben sancties dan toch effect? (27/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De economische sancties van het Westen hebben wel degelijk een effect op Rusland, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Yale. Nochtans waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs nog dat de Russische economie minder afziet dan verwacht werd. “Wat er nodig is, is dat de bevolking zodanig hard getroffen wordt zodat die langzaamaan in opstand komt tegen Poetin”, zegt Bruno Merlevede econoom en Ruslandexpert van de UGent.
  [naar artikel]
 42. HET DEBAT. Zijn de huidige sancties tegen Rusland genoeg om Poetin op andere gedachten te brengen? (25/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie heeft een pakket harde sancties aangekondigd die “enorme en ernstige gevolgen” hebben. De Amerikaanse president Joe Biden beloofde tijdens een toespraak dat “Poetin een paria zal worden op het internationale toneel”, en de Britse premier Boris Johnson kondigde “het grootste en zwaarste sanctiepakket ooit” aan. Wereldwijd worden sancties opgelegd tegen Rusland na de inval in Oekraïne, maar is dat genoeg om president Poetin te stoppen? Of moet er nog harder ingegrepen worden? Wat denkt u? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts en politici ervan vinden.
  [naar artikel]
 43. Moskou verbiedt vliegtuigmaatschappijen uit 36 landen (28/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  In een reactie op de Westerse sancties na de Russische aanval op Oekraïne, heeft Moskou maandag beslist dat vliegtuigmaatschappijen uit 36 landen niet langer welkom zijn in het Russische luchtruim. Dat heeft de Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsija bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 44. VS komt met sancties tegen omstreden Nord Stream 2-gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland (19/01/2021 - VRT NWS)
  De Amerikaanse overheid wil sancties opleggen tegen het Russische schip Fortuna, dat betrokken is bij de aanleg van de Nord Stream 2-pijplijn. De Amerikaanse ambassade in Berlijn bracht de Duitse overheid hiervan op hoogte. De bijna afgewerkte pijpleiding moet aardgas vervoeren van Rusland naar Duitsland, maar is bijzonder omstreden. Volgens tegenstanders maakt ze Europa te veel afhankelijk van Rusland. De VS wil bovendien zelf schaliegas verkopen aan Europa en kwam al eerder met sancties. De nieuwe sancties tegen het Russische bedrijf komen er mede uit protest tegen de arrestatie van de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny in Moskou.
  [naar artikel]
 45. Sancties tegen Kaliningrad van kracht: Litouwen blokkeert doorvoer van goederen naar stukje Rusland aan Oostzee (19/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Sinds zaterdag is in Litouwen een verbod van kracht op de doorvoer van goederen naar de Russische exclave Kaliningrad. Het gaat om goederen die onderworpen zijn aan de sancties van de Europese Unie. “Dit is in strijd met het internationaal recht”, klinkt het misnoegd in Moskou.
  [naar artikel]
 46. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Zelensky: “Positieve signalen” vanuit onderhandelingen met Moskou. Nog geen sprake van wapenstilstand (30/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren kwamen Oekraïense en Russische delegaties in Turkije bijeen voor nieuwe onderhandelingen, waaruit volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky “positieve signalen” kwamen. Moskou liet weten dat Rusland alleen kernwapens inzet als het bestaan van het land bedreigd wordt, en niet als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse president Biden heeft er bij zijn Europese partners op aangedrongen de sancties tegen Rusland voorlopig aan te houden. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in dit liveblog.
  [naar artikel]
 47. Havens worstelen met sancties tegen Rusland (03/03/2022 - De Tijd)
  20:37 Containerterminals in Nederlandse en Duitse havens weigeren alle Russische lading. Dat gaat verder dan de formele sancties tegen Moskou. De regering-De Croo is bezorgd over de impact op de Belgische h...
  [naar artikel]
 48. Moskou razend op Parijs vanwege tribunaalplan voor Russische oorlogsmisdaden (02/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het is in Moskou niet goed gevallen dat de Franse regering het idee steunt om een nieuw internationaal tribunaal op te zetten voor Russische misdaden. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is “woedend” over de Franse verklaring.
  [naar artikel]
 49. Rusland breidt sancties tegen Britten uit (30/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft woensdag zijn sancties tegen Britse leidinggevenden uitgebreid, als antwoord op soortgelijke maatregelen van Londen in oktober tegen Moskou naar aanleiding van de veronderstelde vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy