De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Amerikaans ministerie van Justitie klaagt Google aan voor monopolie op de online advertentiemarkt

VRT NWS

25/01/2023 - 00:07

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een klacht ingediend tegen technologiebedrijf Google vanwege zijn monopolie op de online reclamemarkt. Het bedrijf heeft vijftien jaar lang met alle middelen geprobeerd om alle concurrenten uit te schakelen die zijn dominante positie bedreigden, schrijft het ministerie. De federale regering en 8 staten vragen aan de rechter om Google te verbieden nog langer advertentieruimte te verkopen. Google is eerder in andere processen al veroordeeld voor oneerlijke concurrentie.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Justitie in VS wil Google aanklagen vanwege monopolie op online-advertentiemarkt (16/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse autoriteiten staan op het punt Google aan te klagen wegens concurrentievervalsing. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van...
  [naar artikel]
 2. Amerikaans ministerie van Justitie wil Google aanklagen voor marktmisbruik (24/01/2023 - Express)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat Alphabet, het moederbedrijf van Google, aanklagen omdat de techgigant een te dominante positie op de advertentiemarkt heeft. In het nieuws: Volgens het persagentschap Bloomberg zal het Amerikaanse ministerie van Justitie nog voor het einde van de week documenten indienen bij de federale rechtbank om Alphabet aan te klagen voor […]
  [naar artikel]
 3. Amerikaanse Justitie sleept Google voor rechter wegens ‘illegaal monopolie’ (21/10/2020 - De Morgen)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat Google aanklagen wegens het ‘instandhouden van een illegaal monopolie op zoekopdrachten en zoekadvertenties’. Dat is een ongekend grote stap tegen de groeiende macht van techbedrijven.
  [naar artikel]
 4. Media VS: Amerikaanse Justitie sleept Google voor rechter wegens ‘illegaal monopolie’ (20/10/2020 - De Morgen)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat Google aanklagen wegens het ‘in stand houden van een illegaal monopolie op zoekopdrachten en zoekadvertenties’. Dat melden diverse Amerikaanse media. Een dergelijke aanklacht zou een ongekend grote stap zijn tegen de groeiende macht van techbedrijven.
  [naar artikel]
 5. Amerikaans ministerie van Justitie beschuldigt Google van machtsmisbruik (20/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een mededingingszaak gestart tegen internetbedrijf Google. ’s Werelds grootste zoekmachine wordt ervan beschuldigd zijn monopoliepositie te hebben misbruikt.
  [naar artikel]
 6. Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie (08/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie Een groep van 37 Amerikaanse procureurs-generaal in de Verenigde Staten klaagt Google aan wegens vermeende praktijken die concurrentie verstoren. De procureurs-generaal, zowel Democraten als Republikeinen, vertegenwoordigen onder meer New York, North Carolina, Tennessee en Utah, evenals het District of Columbia, waar hoofdstad Washington toe behoort. De aanklacht stelt dat Google een monopolie heeft op de […] Lees dit artikel: Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie
  [naar artikel]
 7. “Amerikanen bezorgd om voornemen Google om cookies te blokkeren” (18/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakt zich zorgen over het voornemen van Google om 'tracking cookies' te blokkeren, omdat het bedrijf daarmee rivalen op de advertentiemarkt zou kunnen hinderen. Onderzoekers van het ministerie praten met leidinggevenden in de reclamebranche, maar het is nog niet duidelijk of er juridische stappen zullen volgen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden.
  [naar artikel]
 8. “Justitie VS gaat Google aanklagen om marktmisbruik” (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse gerecht gaat opnieuw een mededingingszaak aanspannen tegen techreus Alphabet, meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Het moederbedrijf van Google wordt ervan beschuldigd de online-advertentiemarkt te monopoliseren.
  [naar artikel]
 9. “Amerikaans gerecht gaat Google aanklagen voor marktmisbruik” (24/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het Amerikaanse gerecht gaat opnieuw een mededingingszaak aanspannen tegen techreus Alphabet, meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Het moederbedrijf van Google wordt ervan beschuldigd de online-advertentiemarkt te monopoliseren.
  [naar artikel]
 10. Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt zoekmachine Google aan wegens machtsmisbruik (20/10/2020 - VRT NWS)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een mededingingszaak gestart tegen internetbedrijf Google. 's Werelds grootste zoekmachine wordt ervan beschuldigd zijn dominante positie op de internetzoekmarkt misbruikt te hebben. De aanklacht zou deel uitmaken van een grotere aanval op Google, waarbij ook misbruiken op de markt voor digitale advertenties in het vizier komen. Elf Amerikaanse staten, alle met een Republikeinse hoofdaanklager, hebben zich als belanghebbende bij de aanklacht gevoegd. Google noemt de aanklacht in een eerste reactie "gebrekkig".
  [naar artikel]
 11. Europa klaagt Google opnieuw aan voor misbruik (14/07/2016 - De Redactie)
  De Europese Commissie heeft een onderzoek gestart naar mogelijk misbruik op de advertentiemarkt door internetbedrijf Google.
  [naar artikel]
 12. Frankrijk legt Google boete van 220 miljoen op (07/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse mededingingsautoriteit heeft Google een boete opgelegd van 220 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante positie op de online-advertentiemarkt.
  [naar artikel]
 13. Frankrijk legt Google boete op van 220 miljoen (07/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse mededingingsautoriteit heeft Google een boete opgelegd van 220 miljoen euro vanwege misbruik van zijn dominante positie op de online-advertentiemarkt.
  [naar artikel]
 14. Front tegen slokops Facebook en Google (28/07/2017 - De Morgen)
  Facebook pakt voor het zoveelste kwartaal op rij uit met indrukwekkende groeicijfers. Samen met die andere gigant Google heeft het bedrijf de online-advertentiemarkt steeds steviger in zijn greep. Zowel in de VS als in Europa komen mediabedrijven daartegen in het verweer.
  [naar artikel]
 15. Amerikaans ministerie trekt reisverbod vanuit 7 moslimlanden in; Justitie gaat in beroep (05/02/2017 - Knack)
  Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het terugkomt op de intrekking van zowat 60.000 visa voor de Verenigde Staten. Het ministerie van Justitie is in beroep gegaan.
  [naar artikel]
 16. Een spelletje monopolie met onze privacy (17/01/2018 - Apache)
  Google, Amazon, Facebook en Apple – GAFA voor de vrienden – zijn de grootste bedrijven op aarde. Ze domineren het internet en technologie op een ongeziene schaal. Ze hebben elk een monopolie in belangrijke online sectoren. In Europa worden ze al langer met argusogen bekeken, maar ook in de VS gaan steeds meer stemmen op
  [naar artikel]
 17. Europa legt Google boete van 1,5 miljard euro op (20/03/2019 - De Morgen)
  De Europese Commissie bestraft Google met een boete van 1,5 miljard euro wegens misbruik van zijn dominante marktpositie in de online advertentiemarkt.
  [naar artikel]
 18. VS-ministerie van Justitie verdedigt Trumps inreisban (voorlopig) niet tegen betwistingen (31/01/2017 - Knack)
  Het Amerikaans ministerie van Justitie zal het inreisverbod voor bewoners uit zeven moslimlanden niet voor rechtbanken verdedigen. Dat heeft dienstdoend minister van Justitie Sally Yates aan haar diensten laten weten.
  [naar artikel]
 19. Amerikaans ministerie van Justitie onderzoekt bewering Trump over 'spion' FBI (22/05/2018 - Knack)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat de beschuldigingen van president Donald Trump aan het adres van de FBI onderzoeken. Dat is het resultaat van een gesprek van Trump met viceminister van Justitie Rod Rosenstein maandag in Washington, zegt het Witte Huis.
  [naar artikel]
 20. VS-ministerie van Justitie zal Trumps inreisban (voorlopig) niet verdedigen (31/01/2017 - Knack)
  Het Amerikaans ministerie van Justitie zal het inreisverbod voor bewoners uit zeven moslimlanden niet voor rechtbanken verdedigen. Dat heeft dienstdoend minister van Justitie Sally Yates aan haar diensten laten weten.
  [naar artikel]
 21. Europa legt Google boete van 1,5 miljard euro op (20/03/2019 - De Tijd)
  12:09 De Europese Commissie deelt een nieuwe miljardenboete uit aan de zoekmachine, ditmaal rond zijn activiteiten in de online advertentiemarkt.
  [naar artikel]
 22. Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan voor vermeend monopolie (08/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een groep van 37 Amerikaanse procureurs-generaal in de VS klaagt Google aan wegens vermeende praktijken die concurrentie verstoren. De procureurs-generaal, zowel Democraten als Republikeinen, vertegenwoordigen onder meer New York, North Carolina, Tennessee en Utah, evenals het District of Columbia, waar hoofdstad Washington toe behoort.
  [naar artikel]
 23. Amerikaans ministerie van Justitie naar hooggerechtshof om reisverbod (26/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie stapt naar het Supreme Court nadat een rechtbank in de stad Richmond in Virginia de aangepaste versie van
  [naar artikel]
 24. “Amerikaanse justitie begint zaak tegen Google om advertenties” (10/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse Openbaar Ministerie staat op het punt om een mededingingszaak te beginnen tegen Google, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het techbedrijf zou een te grote machtspositie hebben op de markt voor online-advertenties en daar ook misbruik van hebben gemaakt.
  [naar artikel]
 25. Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie (08/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een groep van 37 Amerikaanse procureurs-generaal in de VS klaagt Google aan wegens vermeende praktijken die concurrentie verstoren. De procureurs-generaal, zowel Democraten als Republikeinen, vertegenwoordigen onder meer New York, North Carolina, Tennessee en Utah, evenals het District of Columbia, waar hoofdstad Washington toe behoort.
  [naar artikel]
 26. "Amerikaans ministerie van Justitie onderzocht mogelijkheden voor afzetting Trump" (14/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft na het ontslag van FBI-baas James Comey gesprekken gevoerd over een mogelijke afzetting van president...
  [naar artikel]
 27. Intern onderzoek bij Amerikaans ministerie van Justitie naar eventuele poging tot beïnvloeding verkiezingsuitslag (25/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De interne waakhond van het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of medewerkers van het ministerie hebben geprobeerd om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden. Inspecteur-generaal Michael Horowitz deelde dat vandaag mee nadat Amerikaanse media het voorbije weekend berichtten dat Trump steun kreeg van binnen het ministerie bij zijn plan om met een nieuwe minister de verkiezingen ongeldig te laten verklaren.
  [naar artikel]
 28. Google-moeder Alphabet gaat fors boven de lat (27/04/2021 - De Tijd)
  22:42 De Google-moeder ziet de advertentiemarkt fors herstellen. Youube groeit met 50 procent. Google Cloud begint zijn verlies te verkleinen.
  [naar artikel]
 29. Amerikaans ministerie van Justitie gaat formeel in beroep tegen opschorting inreisverbod (05/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie tekende afgelopen nacht beroep aan tegen het oordeel van een federale rechter in Seattle. Die besliste
  [naar artikel]
 30. Amerikaans ministerie van Justitie: "Belastingaangifte ex-president Trump moet voor Congrescommissie komen" (30/07/2021 - VRT NWS)
  De belastingaangifte van voormalig Amerikaans president Donald Trump moet naar een commissie van het Congres. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Een nieuwe stap in de saga rond die veelbesproken aangiftes, want in tegenstelling tot zijn voorgangers in het Witte Huis heeft Trump als president altijd geweigerd om die openbaar te maken.
  [naar artikel]
 31. Google en Amazon lobbyen voor miljoenen dollars om monopolie te bewaken (23/04/2021 - Express)
  Techgiganten zoals Google en Amazon gaven in het eerste kwartaal van 2021 al miljoenen dollars uit aan de lobbysector. Daarmee willen de techspelers de druk verlichten die zowel de Democraten als de Republikeinen op hun quasimonopolie zetten. Apple en Facebook gaven dit jaar dan meer minder geld uit aan lobbyen. De twee dominante partijen van […] Lees dit artikel: Google en Amazon lobbyen voor miljoenen dollars om monopolie te bewaken
  [naar artikel]
 32. Amerikaans ministerie van Justitie vecht opschorting inreisverbod aan, Trump overtuigd van winst (05/02/2017 - De Redactie)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een beroep ingediend tegen de uitspraak van een federale rechter uit Seattle om het tijdelijke inreisverbod op te schorten. Het Witte Huis zei gisteren al dat het besluit zal worden aangevochten en dat is nu dus officieel gebeurd.
  [naar artikel]
 33. VS beschuldigt Google van machtsmisbruik (20/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een mededingingszaak gestart tegen internetbedrijf Google. ’s Werelds grootste zoekmachine wordt ervan beschuldigd zijn monopoliepositie misbruikt te hebben.
  [naar artikel]
 34. Big Tech onder vuur: Google wordt ervan beschuldigd samen te spannen met Facebook om de advertentiemarkt te domineren (17/12/2020 - Express)
  De grote Amerikaanse techbedrijven worden langs alle kanten op de korrel genomen. De laatste aanval komt van tien Republikeinse staten,... The post Big Tech onder vuur: Google wordt ervan beschuldigd samen te spannen met Facebook om de advertentiemarkt te domineren appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 35. Amerikaans ministerie van Justitie opent onderzoek naar politie Minneapolis (21/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie opent een onderzoek naar de politie van de stad Minneapolis. Dat heeft minister van Justitie Merrick Garland woensdag aangekondigd, een dag nadat de blanke ex-agent Derek Chauvin over de hele lijn schuldig werd bevonden aan de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd.
  [naar artikel]
 36. Biden draagt tegenstander Google voor als antitrustbaas (20/07/2021 - De Tijd)
  21:15 De Amerikaanse president Joe Biden schuift Jonathan Kanter naar voren als hoofd van de mededingingsdivisie op het ministerie van Justitie. De nominatie van de Google-criticus is een nieuw signaal dat ...
  [naar artikel]
 37. “VS plant onderzoek naar oneerlijke concurrentie Google” (01/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie bereidt een onderzoek voor naar Google. Dat meldt The Wall Street Journal. Volgens ingewijden zou...
  [naar artikel]
 38. Onderzoek naar kartelvorming Meta en Google: techgiganten sloten deal om concurrenten te ondermijnen (11/03/2022 - Express)
  De Europese Commissie heeft een formeel antitrustonderzoek geopend naar Google en Meta. De twee techgiganten zouden een deal hebben gesloten die hen in staat stelde te voorkomen dat kleinere technologiebedrijven voet aan de grond konden krijgen op de online advertentiemarkt.  In een persverklaring zei de Europese Commissie bezorgd te zijn over de overeenkomst, die in […]
  [naar artikel]
 39. Dominantie van Google indammen is niet eenvoudig (21/10/2020 - De Tijd)
  22:25 Afspraken tussen Google en andere techbedrijven schaden de consument, stelt het Amerikaanse ministerie van justitie. Maar Googles dominantie ontvlechten is nu al een complex vraagstuk.
  [naar artikel]
 40. EU-Hof van Justitie bevestigt boete van 2,42 miljard euro voor Google (10/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: EU-Hof van Justitie bevestigt boete van 2,42 miljard euro voor Google Het Gerecht van de Europese Unie, een onderdeel van het Hof van Justitie in Luxemburg, bevestigt de boete van 2,42 miljard euro die de Europese Commissie in 2017 aan Google en Alphabet had opgelegd. Volgens de Commissie maakte Google zich schuldig aan misbruik van zijn machtspositie door zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping een onrechtmatig voordeel […] Lees dit artikel: EU-Hof van Justitie bevestigt boete van 2,42 miljard euro voor Google
  [naar artikel]
 41. Europese Commissie neemt online reclame-technologie van Google in vizier (22/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie gaat de online advertentie-activiteiten van de Amerikaanse internetgigant Google onder de loep nemen. "Google is aanwezig op bijna alle niveaus van de toeleveringsketen voor online reclame. We zijn bezorgd dat Google het moeilijker heeft gemaakt voor rivaliserende online advertentiediensten om de concurrentie aan te gaan", zo verklaarde eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager dinsdag bij de lancering van het diepgaand onderzoek.
  [naar artikel]
 42. Google aangeklaagd door Amerikaanse overheid (21/10/2020 - Express)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie opent samen met elf Amerikaanse staten een rechtszaak tegen de zoekgigant Google voor machtsmisbruik op... The post Google aangeklaagd door Amerikaanse overheid appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 43. Amerikaanse overheid neemt Google in het vizier (20/10/2020 - De Tijd)
  15:57 Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal deze dinsdag bekendmaken dat het Google aanklaagt wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Dat melden Amerikaanse media.
  [naar artikel]
 44. Amerikaans ministerie wil weten wie anti-Trump-website bezocht (15/08/2017 - Knack)
  Het ministerie van Justitie heeft een webhoster gevraagd om alle informatie over de site disruptj20.org, zijn beheerder en de bezoekers, door te geven.
  [naar artikel]
 45. Amerikaans ministerie van Justitie gaat in beroep tegen annulatie mondmaskerplicht (20/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal in beroep gaan tegen de annulatie van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. Dat heeft het dinsdag aangekondigd in een persbericht. De mondmaskerplicht werd maandag door een rechter in Florida ongeldig verklaard.
  [naar artikel]
 46. Amerikaans ministerie promoot Trumps golfresort (25/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een lovend bericht over een resort van Donald Trump online gezet. Verschillende websites
  [naar artikel]
 47. Loopt dominantie van Google en Meta op digitale advertentiemarkt ten einde? (24/12/2022 - Express)
  De Amerikaanse reclamesector beschouwt Google en Meta als de twee reuzen die de markt verdelen, maar het lijkt erop dat hun duopolie tanende is. In het nieuws: voor het eerst sinds 2014 veroveren Google en Meta minder dan de helft van de digitale reclame-markt in de VS. In detail: in de loop van 2022 hebben […]
  [naar artikel]
 48. Amerikaans ministerie van Justitie: 'Belastingaangifte Trump moet naar Congres' (30/07/2021 - De Tijd)
  21:46 Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft beslist dat de belastingaangifte van Donald Trump naar een commissie van het Congres moet. Zes jaar aan financiële informatie over de voormalige Amerikaan...
  [naar artikel]
 49. Amerikaans ministerie van Justitie dient beroep in tegen opschorting inreisverbod (05/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zaterdag beroep aangetekend tegen de beslissing van een federale rechter van vrijdag om het inreisverbod te blokkeren dat president Donald Trump een week eerder had ingesteld voor inwoners van Iran, Irak, Syrië, Jemen, Somalië, Soedan en Libië. Dat melden Amerikaanse media.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy