De voedingsindustrie ziet de toekomst somber in. Sectorfederatie Fevia voorspelt dat onze voedselprijzen de komende maanden nog meer zullen stijgen. En ze merkt een stijgende trend van supermarkten die zich in het buitenland bevoorraden, en dus de Belgische leveranciers aan de kant schuiven. “Sowieso gaat dan de kwaliteit van onze voeding naar omlaag.” [naar artikel]
De voedselprijzen dalen wereldwijd fors, maar dat voelen we amper in onze HLN-winkelkar. Op het totale bedrag van onze boodschappen betalen we vandaag maar enkele eurocenten minder dan vorige maand. Hoe komt dat? En zijn er manieren om jouw boodschappen betaalbaar houden? “Hoe hard je bepaalde prijsstijgingen voelt, heb je zelf in de hand. Wat je koopt, maakt het verschil,” verklaart economist Carole Dembour (Fevia). [naar artikel]
De wereldwijde voedselprijzen zijn in maart gestegen, na zeven maanden op rij van dalingen. Plantaardige oliën, zuivel en vlees werden duurder, terwijl suiker en granen in prijs zakten. Dat blijkt uit de maandelijkse prijzenbarometer van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. [naar artikel]
De prijzen van voedsel blijven in de komende tien jaar laag vergeleken met de pieken in de afgelopen jaren. Dat verwacht de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). De vraag in opkomende landen vermindert en biobrandstoffen hebben minder impact op de markt. [naar artikel]
Organisaties zoals de VN, IMF, Wereldbank en Oxfam zijn niet consequent als het gaat over voedselprijzen. Dat bewijst hoogleraar economie Johan Swinnen (KU Leuven) in het tijdschrift Science. 'De ene keer klagen ze de lage voedselprijzen aan, de andere keer waarschuwen ze voor te hoge prijzen. Wat willen ze eigenlijk?' [naar artikel]
15:00 Rijke gezinnen spenderen een iets groter deel van hun inkomen aan voeding dan arme gezinnen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.