Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

02 August 2021
23:29 uur

Is het alcoholpercentage aanpakken beter dan ons drinkgedrag aanpassen?

Knack

12/08/2016 - 17:02

Een nieuwe studie suggereert dat we het alcoholprobleem kunnen oplossen door naar de kern te gaan: in plaats van de verantwoordelijkheid bij de gebruiker te leggen, moet de producent de formule van zijn brouwsels aanpassen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. “We moeten ons aanpassen aan het extremer klimaat. En dat doen we te weinig” (12/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  De klimaatverandering tegenhouden volstaat niet langer, zegt Patrick Verkooijen, topman van het nieuwe VN-instituut voor klimaatadaptatie. We moeten op grote schaal denken aan verdediging. ”Als we het goed aanpakken, wordt het zelfs beter dan voorheen.”
  [naar artikel]
 2. Het Anker lanceert Gouden Carolus met lager alcoholpercentage (04/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Gouden Carolus UL.T.R.A. Dat is de naam van het speciaalbier met een opvallend lager alcoholpercentage dat de Mechelse brouwerij Het Anker maandag op de markt heeft gebracht. De bierliefhebbers weten het nieuwe brouwsel te smaken.
  [naar artikel]
 3. De nieuwe koers van Oxfam (13/04/2019 - De Morgen)
  Ngo's die armoede en onrecht met succes willen aanpakken, moeten meer doen dan zich aanpassen
  [naar artikel]
 4. Britten vinden Stella niet meer te drinken door verlaging alcoholpercentage (21/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  In het Verenigd Koninkrijk is onder bierdrinkers enige stennis ontstaan omdat brouwer AB Inbev er het alcoholpercentage voor zijn Stella Artois-pils heeft verlaagd van 4,8 naar 4,6 procent. Volgens veel Britten is de pils niet meer te drinken.
  [naar artikel]
 5. Grimbergen gaat sluikstorten beter aanpakken en doet daarvoor een beroep op intercommunale Incovo. (20/10/2020 - VRT NWS)
  Grimbergen gaat de afvalintercommunale Incovo inschakelen voor de uitbating van de recyclageparken. Grimbergen wil het sluikstorten in de gemeente beter aanpakken en bij Incovo hebben ze daarvoor de nodige expertise zoals camerabewaking.
  [naar artikel]
 6. Geens wil misbruik met digitaal geld aanpakken (15/04/2017 - De Redactie)
  De regelgeving daarrond gaat hij aanpassen, zo zegt hij in De Tijd. Hij wil de wettelijke verplichting om mee te werken met het gerecht uitbreiden.
  [naar artikel]
 7. Stella Artois verlaagt alcoholpercentage in Verenigd Koninkrijk, tot groot ongenoegen van bierliefhebbers (21/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Bierbrouwer AB InBev heeft het alcoholpercentage van zijn Stella Artois in het Verenigd Koninkrijk verlaagd. Voortaan als men er een pintje drinkt is dat er eentje met een alcoholvolume van 4,6 procent in plaats van 4,8 procent. Tot groot ongenoegen van de Britse bierliefhebber.
  [naar artikel]
 8. Zwembad in Poperinge laat software aanpassen om privacy bezoekers beter te beschermen (07/09/2017 - VRT NWS)
  Het stadsbestuur van Poperinge heeft de software laten aanpassen die in het zwembad de toegang van abonnees registreert. De Privacycommissie had heel wat kritiek op de manier waarop het nu gebeurde en dus werd er ingegrepen. 
  [naar artikel]
 9. Brouwerij Moortgat lanceert nieuwe Duvel met “duvels” alcoholpercentage (25/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Brouwerij Duvel Moortgat viert dit jaar zijn 150ste verjaardag en lanceert naar aanleiding daarvan een nieuwe Duvel: een “zachte en volmondige blonde” Duvel met een “duvels” alcoholpercentage van 6,66 procent. Dat meldt Duvel Moortgat maandag.
  [naar artikel]
 10. Termont: ‘Krakers aanpakken is federale zaak’ (11/03/2017 - De Standaard)
  De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) wijst erop dat het aan de federale regering is om de aanpak van problemen met krakers beter te kunnen aanpakken. ‘Dit is geen gemeentelijke aangelegenheid’.
  [naar artikel]
 11. Klimaatverandering bedreigt Franse wijnen (08/02/2018 - Metro)
  De afgelopen dagen stond het waterpeil van de Seine erg hoog en dat zal door de klimaatverandering de komende jaren wel vaker gebeuren. Volgens de Nederlandse hoogleraar Pieter Leroy zou dat zware gevolgen kunnen hebben voor de Franse wijnen. Pieter Leroy is hoogleraar Milieu en Beleid aan de Universiteit van Nijmegen. Hij schat dat op lange termijn de zeespiegel in de streek van Bordeaux twee tot vier meter meer zal stijgen dan die van de Noordzee. Dat is niet enkel gevaarlijk voor ons, maar ook voor hetgeen waarvan de Fransen zo houden: hun wijn. De klimaatverandering beïnvloedt op drie manieren de productie van wijn. Om te beginnen zou  de stijgende hoeveelheid CO2 de fotosynthese verbeteren. Daardoor zouden de druiven beter kunnen groeien en kan de smaak veranderen. Daarnaast zal de rijpingsperiode verkorten als de temperatuur stijgt en zal het alcoholpercentage toenemen. Ten slotte zullen er meer droogtes komen die oogsten kunnen bedreigen. Controle De eerste twee gevolgen zijn niet meteen een bedreiging voor de wijnproductie, maar het probleem is dat er in Frankrijk een sterk controlesysteem is. Daardoor kunnen boeren zich niet aanpassen aan het klimaat. Zo moet een wijn die het Bordeaux-label draagt aan heel wat vereisten voldoen. Het alcoholpercentage en de smaak moeten bijvoorbeeld hetzelfde blijven. Het feit dat de Fransen hun wijncultuur zo beschermen, zou hun weleens slecht kunnen uitkomen. Lees ook : Blijkbaar drinken we rode wijn al heel ons leven verkeerd
  [naar artikel]
 12. Overgeschakeld op Signal? Dan moet u snel deze instellingen aanpassen (25/01/2021 - Express)
  Commotie rond aangepaste gebruiksvoorwaarden bij WhatsApp zorgde de voorbije weken voor heel wat extra interesse in concurrent Signal. Deze berichtenapplicatie doet het op het vlak van privacy heel wat beter, al moet u daarvoor wel eerst enkele instellen aanpassen. Een overzicht. Aangezien WhatsApp net als Facebook eigendom is van Mark Zuckerberg draagt de app al […] The post Overgeschakeld op Signal? Dan moet u snel deze instellingen aanpassen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 13. 'We mogen ons niet gewoon aanpassen aan het veranderende klimaat zonder vragen te stellen' (27/07/2016 - Knack)
  Schade door extreme weersomstandigheden, het wordt het 'nieuwe normaal'. Hoog tijd dat we ons aanpassen. Niet gewoon aanpassen aan het weer, maar wel aan het idee dat er nood is aan systemisch denken en handelen.
  [naar artikel]
 14. Telecomwaakhond VS wil immuniteit socialmediabedrijven aanpakken (16/10/2020 - Knack)
  De Amerikaanse telecom- en mediatoezichthouder FCC wil de wetgeving aanpassen die socialmediabedrijven een zekere immuniteit garandeert. Voorzitter Ajit Pai maakte dat bekend, na herhaaldelijk aandringen door president Donald Trump.
  [naar artikel]
 15. Antwerps koppel zoekt Frans geluk in ‘La vie en rose’: “Het was aanpassen” (05/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Ze waren alleen nog maar in Parijs en Euro Disney geweest en hun Frans kan beter, maar toch stortten Antwerpenaars Steve en Nancy zich in het avontuur door een chambre d’hôtes over te nemen bij onze zuiderburen. “Van de drukte en gejaagdheid in Antwerpen naar de rust en stilte in Corrèze: het was aanpassen”, zegt het koppel uit het Eén-programma La Vie en Rose.
  [naar artikel]
 16. Muyters wil personeelstekort in dienstenchequesector aanpakken (16/01/2019 - Knack)
  Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil het personeelstekort in de dienstenchequesector aanpakken. Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een vraag van Vlaams parlementslid en partijgenote Miranda Van Eetvelde. Concreet wil de minister werkzoekenden en inactieven beter activeren, en meer inzetten op opleiding, bijvoorbeeld via werkplekleren.
  [naar artikel]
 17. EU wil Europese belastingparadijzen aanpakken (14/07/2020 - Express)
  De Europese Commissie gaat lidstaten aanpakken die te gulle belastingregimes voor bedrijven kennen, dat weet de Britse zakenkrant Financial Times.... The post EU wil Europese belastingparadijzen aanpakken appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 18. Aanpassen of emanciperen (12/04/2019 - De Morgen)
  Blijven we kiezen voor een ten dode opgeschreven model dat zegt 'Jij moet je aanpassen aan ons'?
  [naar artikel]
 19. Job lijdt onder drinkgedrag bij een op de tien werknemers (21/12/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/rxATTcMDHHRAOPvSojM2QwtNVV0/diocontent/73486040/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 20. Moeten dokters het DNA van ongeboren baby's kunnen aanpassen? (17/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers wereldwijd buigen zich al een tijdje over het vraagstuk of ze het DNA van een embryo mogen aanpassen. Tenslotte zouden ze zo...
  [naar artikel]
 21. Is het te laat om klimaatverandering af te wenden? "We moeten nu focussen op ons aanpassen" (16/08/2018 - De Morgen)
  Na enkele bloedhete weken lijkt het terugdringen van de uitstoot verder weg dan ooit. Moeten we ons falen niet gewoon accepteren en ons aanpassen aan de situatie? "We hebben te lang gedacht dat aanpassen niet nodig zou zijn", zegt milieuprofessor Edwin Zaccaï (ULB).
  [naar artikel]
 22. Francken: “Denk niet dat Erdogan antiterrorismewetgeving wil laten aanpassen” (04/08/2016 - De Redactie)
  “Als de situatie blijft verslechteren, steun ik Duitsland en Oostenrijk, om te zeggen dat de toetredingsgesprekken met Turkije beter kunnen worden stopgezet. Dit Turkije komt niet in de Europese Unie en de visumvrijstelling kunnen we beter ook in de kast stoppen”, zei Francken vanochtend op de radio.
  [naar artikel]
 23. Een op de tien vindt dat job lijdt onder drinkgedrag (21/12/2017 - Knack)
  Een op de tien werknemers die deelnamen aan een bevraging van de KU Leuven zegt tijdens de werkuren gevolgen te ondervinden van het eigen alcoholgebruik.
  [naar artikel]
 24. ‘Toekomstige moeder én vader moeten levensstijl drie maanden voor de zwangerschap aanpassen’ (09/09/2019 - De Morgen)
  Koppels met een kinderwens moeten op tijd hun levensstijl aanpassen, zegt Lode Godderis, hoogleraar aan het Centrum Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven. ‘Zowel de toekomstige moeder als de toekomstige vader kan drie maanden voor de zwangerschap maar beter niet meer roken, geen alcohol meer drinken en contact met bepaalde toxische stoffen vermijden.’
  [naar artikel]
 25. Een op de tien vindt dat job lijdt onder drinkgedrag (21/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een op de tien werknemers die deelnamen aan een bevraging van de KU Leuven zegt tijdens de werkuren gevolgen te ondervinden van het eigen alcoholgebruik. Dat bericht De Standaard donderdag.
  [naar artikel]
 26. Een op de tien vindt dat job lijdt onder drinkgedrag (21/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Een op de tien werknemers die deelnamen aan een bevraging van de KU Leuven zegt tijdens de werkuren gevolgen te ondervinden van het eigen alcoholgebruik. Dat meldt De Standaard donderdag.
  [naar artikel]
 27. Een op de tien vindt dat job lijdt onder drinkgedrag (21/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een op de tien werknemers die deelnamen aan een bevraging van de KU Leuven zegt tijdens de werkuren gevolgen te ondervinden van het eigen alcoholgebruik. Dat bericht De Standaard donderdag.
  [naar artikel]
 28. Polen moeten songfestivalvideo aanpassen vanwege Christelijk symbool (13/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Poolse songfestivalcomité heeft de videoclip van de eigen inzending noodgedwongen moeten aanpassen. Daarin was een kruis te zien en dat mag...
  [naar artikel]
 29. "Stemming ongeldig? Dan wet aanpassen" (03/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Hongaarse premier Viktor Orbán wil de grondwet aanpassen zodat het referendum van gisteren toch geldig kan gemaakt worden. De Hongaren trokken
  [naar artikel]
 30. "Stemming ongeldig? Dan wet aanpassen" (04/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Hongaarse premier Viktor Orbán wil de grondwet aanpassen zodat het referendum van gisteren toch geldig kan gemaakt worden. De Hongaren trokken
  [naar artikel]
 31. Job lijdt onder drinkgedrag bij een op de tien werknemers (21/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een op de tien werknemers die deelnamen aan een bevraging van de KU Leuven zegt tijdens de werkuren gevolgen te ondervinden van het eigen...
  [naar artikel]
 32. Snel internet is er al. De overheid kan beter de digitale kloof aanpakken (06/10/2017 - De Morgen)
  Saskia Van Uffelen is digital champion en ceo van Ericsson Belux. Ze schrijft in persoonlijke naam
  [naar artikel]
 33. Limburg.net pakt zwerfvuil aan met afvalmonitor (14/05/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Pelt, maar ook in vier andere Limburgse gemeenten, worden vuilnisbakken digitaal beheerd. De afvalmonitor moet steden en gemeenten in de toekomst helpen om openbare vuilnisbakken beter en eenvoudiger in kaart te brengen. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld zwerfvuil beter aanpakken. Het is een initiatief van Limburg.net.
  [naar artikel]
 34. 'Herstelacademies' helpen psychisch kwetsbare mensen zelf problemen aanpakken: "Het idee van genezen is fout, herstel is een beter woord" (15/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Mensen die psychisch kwetsbaar zijn, leren sinds kort zelf hun problemen aanpakken in Herstelacademies. Daarin leren ze met zowel professionele hulpverleners als met ervaringsdeskundigen aan zichzelf werken. “Tegen 2019 moeten die Herstelacademies uitgerold zijn in heel Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) die donderdag de academie in Hasselt bezocht.
  [naar artikel]
 35. Wat als een graf van een dierbare niet goed is volgens de regels? Gents poppenspeler: "Ik moet het graf van vader aanpassen, dat doet pijn" (10/11/2020 - VRT NWS)
  Volksfiguur en poppenspeler Luk De Bruyker, beter bekend als Pierke Pierlala in Gent, moet het grafmonument van zijn vader aanpassen. Hij maakte een creatieve constructie met een houten kruis dat rechtop staat maar volgens de regels in Gent is het té hoog. "Het graf is een heel persoonlijk werk. Het deed me pijn toen ik een brief kreeg die zei dat het niet volgens de juiste afmetingen is."
  [naar artikel]
 36. VS willen nucleaire deal met Iran aanpassen in overleg met Europeanen (22/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten willen het nucleair akkoord met Teheran in overleg met de Europese verdragspartners aanpassen. Dat zei de Amerikaanse minister...
  [naar artikel]
 37. Trump wil per decreet IS harder aanpakken (27/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) steviger aanpakken. Dit heeft de
  [naar artikel]
 38. Béatrice Delvaux en Yves Desmet vinden dat Brussel beter verdient dan de gangbare karikaturen (10/04/2019 - De Morgen)
  In plaats van te vervallen in vijanddenken en wederzijds gescheld, zouden de politici beter de problemen in Brussel samen aanpakken, betogen Béatrice Delvaux en Yves Desmet. ‘Geen enkele grootstad kan het zich veroorloven om op een dergelijke complexe manier bestuurd te worden.’
  [naar artikel]
 39. 'Gezinnen moeten energieverbruik aanpassen' (22/09/2018 - De Tijd)
  13:54 Mogelijk moeten we ons energieverbruik in november aanpassen omdat er dan nog slechts één kerncentrale zal draaien.
  [naar artikel]
 40. Amerikaans Hooggerechtshof legt gerrymandering niet aan banden (27/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Amerikaanse rechters kunnen niet ingrijpen als politici de grenzen van kiesdistricten aanpassen om daar zelf beter van te worden. Dat blijkt uit...
  [naar artikel]
 41. Hoe willen de Vlaamse lijsttrekkers de klimaatcrisis aanpakken? (01/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De klimaatspijbelaars hebben de afgelopen maanden hun mening duidelijk laten horen: de regering moét het beter doen op vlak van klimaat. Wat zijn...
  [naar artikel]
 42. ‘Biden zal zwarte lijst Chinese bedrijven aanpassen’ (03/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: ‘Biden zal zwarte lijst Chinese bedrijven aanpassen’ De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verluidt deze week de zwarte lijst aanpassen van Chinese bedrijven waar Amerikaanse ondernemingen niet in mogen investeren. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat hij zich meer wil richten op bedrijven die actief zijn met defensie- of bewakingstechnologie. De oorspronkelijke ban van Trump was gericht op ondernemingen […] Lees dit artikel: ‘Biden zal zwarte lijst Chinese bedrijven aanpassen’
  [naar artikel]
 43. Crisiscentrum wil uitzonderingen op de GDPR-wetgeving om coronamaatregelen beter te kunnen opvolgen (12/03/2021 - Express)
  Terwijl de pandemiewet nog steeds voor polemieken zorgt, staat het Crisiscentrum erop om de wet op de databescherming te versoepelen om de pandemie beter te kunnen aanpakken. De Gegevensbeschermingsautoriteit steigert. Deze crisis heeft de kwetsbaarheid van onze vrijheden blootgelegd, zowel wat betreft de bescherming van onze gegevens als de keuze over wat we doen in onze vrije […] The post Crisiscentrum wil uitzonderingen op de GDPR-wetgeving om coronamaatregelen beter te kunnen opvolgen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 44. Elk kind is een beetje gelijk (29/03/2019 - De Morgen)
  Wie kinderarmoede wil bestrijden, vindt geen beter wapen dan de kinderbijslag. Maar wil deze Vlaamse regering de kinderarmoede wel echt aanpakken?
  [naar artikel]
 45. Ninove krijgt 1 miljoen euro van Vlaamse regering om samenlevingsproblemen beter aan te pakken (08/12/2019 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering maakt 1 miljoen euro vrij voor Ninove, in Oost-Vlaanderen. Dat heeft minister van Samenleven Bart Somers gezegd tijdens een bezoek aan de stad. Ninove gaat daarmee de samenlevingsproblemen beter aanpakken.
  [naar artikel]
 46. Kunnen mannen écht beter tegen alcohol dan vrouwen en helpt het om tussendoor water te drinken: feiten en fabels over drinken en rijden (07/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  In het hele land organiseert de federale wegpolitie van vrijdag 18 uur tot maandag 6 uur het “weekend zonder alcohol achter het stuur”. Bestuurders kunnen dus overal alcoholcontroles verwachten. Niet drinken is best van al. Als je het toch doet, hou dan het alcoholpercentage in je bloed best onder de 0,5 promille. Dat zijn drie pinten voor een man en twee voor een vrouw. Of is dat een mythe? Toxicoloog Jan Tytgat houdt tien mythes over drinken en rijden tegen het licht.
  [naar artikel]
 47. Recept van de week: home made muesli (09/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Muesli is een makkelijk ontbijt en smaakt zelfgemaakt echt wel veel beter! Bovendien kan je het recept gewoon aanpassen aan wat jij graag lust.
  [naar artikel]
 48. Trump wil IS harder aanpakken (27/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) steviger aanpakken. Dit heeft de krant New York Times vrijdag op gezag van “functionarissen” gemeld.
  [naar artikel]
 49. Trump wil IS harder aanpakken (27/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) steviger aanpakken. Dit heeft de krant New York Times vrijdag op gezag van “functionarissen” gemeld.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.