Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

12 July 2020
14:34 uur

VN-Veiligheidsraad eist "onverwijld" stappen om geweld te stoppen in Myanmar

Het Laatste Nieuws

13/09/2017 - 21:48

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist "onverwijld" stappen om het geweld in Myanmar een halt toe te roepen. De Veiligheidsraad is


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. VN-Veiligheidsraad eist 'onverwijld' stappen om geweld te stoppen in Myanmar (13/09/2017 - Knack)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist onverwijld stappen om het geweld in Myanmar een halt toe te roepen. Dat is woensdagavond bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 2. VN-Veiligheidsraad eist “onverwijld” stappen om geweld te stoppen in Myanmar (13/09/2017 - Metro)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist onverwijld stappen om het geweld in Myanmar een halt toe te roepen. Dat is woensdagavond bekendgemaakt. De V-Raad was op vraag van Groot-Brittannië en Zweden in New York samengekomen over de situatie van de Rohingya in Myanmar. In Rakhine, in het westen van het land, zijn in minder dan een maand tijd al bijna 300.000 mensen van de Rohingya gevlucht naar buurland Bangladesh omdat het leger van het voormalige Birma hen opjaagt. De Rohingya zijn een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische land. De 15 leden van de Veiligheidsraad tonen zich “zeer bezorgd over de situatie en het excessieve gebruik van geweld”, zo liet de waarnemend voorzitter, de Ethiopische ambassadeur Tekeda Alemu, achteraf in een unanieme verklaring optekenen. Voorts herinneren ze de Birmaanse regering er aan dat ze zich geëngageerd heeft om “humanitaire hulp te bieden aan alle personen die gevlucht zijn, zonder discriminatie”. Alle leden van de Veiligheidsraad zijn ook akkoord om het belang te benadrukken van een oplossing op lange termijn voor de situatie in Rakhine, zo staat er nog in de verklaring. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 3. VN-Veiligheidsraad buigt zich morgen over etnisch geweld in Myanmar (12/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt morgen bijeen om het etnische geweld tegen de Rohingya in Myanmar te bespreken. De Rohingya zijn
  [naar artikel]
 4. VN-Veiligheidsraad buigt zich woensdag over etnisch geweld in Myanmar (12/09/2017 - Knack)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag bijeen om het etnische geweld tegen de Rohingya in Myanmar te bespreken. De Rohingya zijn een moslimminderheid die voornamelijk in de westelijke staat Rakhine leven. Ze worden vervolgd en door de boeddhistische meerderheid als illegaal beschouwd.
  [naar artikel]
 5. "Mijn 6-jarig zoontje werd de keel overgesneden", Rohingya getuigen over buitensporig geweld in Myanmar      (12/10/2017 - VRT NWS)
  Sinds augustus zijn meer dan een half miljoen Rohingya-moslims op de vlucht voor het Myanmarese leger. 'Terzake'-journalist Thomas De Graeve kon in Bangladesh spreken met enkele Rohingya-vrouwen over het extreme geweld in Myanmar. "Terugkeren? Schiet ons maar dood, dat is beter."
  [naar artikel]
 6. VN-Veiligheidsraad roept Myanmar op om einde te maken aan geweld tegen Rohingya (07/11/2017 - Metro)
  De VN-Veiligheidsraad heeft de regering van Myanmar opgeroepen om een einde te maken aan de militaire operatie tegen de Rohingya. Ook vraagt ze dat de leden van de moslimminderheid, die voornamelijk naar buurland Bangladesh zijn gevlucht, de mogelijkheid krijgen terug te keren keren. De berichten over mensenrechtenschendingen in Myanmar zijn reden tot “grote bezorgdheid”, klinkt het in een mededeling, die de Veiligheidsraad maandag in New York publiek maakte. De mededeling is een “positieve stap”, zei VN-secretaris-generaal António Guterres. VN-ambassadeur Hau Do Suan van Myanmar vond evenwel dat het document “overdreven politieke druk” op Myanmar uitoefent. Meer dan 600.000 Rohingya zijn sinds eind augustus op de vlucht geslagen in het door boeddhisten gedomineerde Myanmar. bron: Belga
  [naar artikel]
 7. VN-commissie die geweld tegen Rohingya onderzoekt wil "onbeperkte" toegang tot Myanmar (19/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De VN-commissie die de golf van geweld tegen de Rohingya in Myanmar moet onderzoeken, heeft een "onbeperkte toegang" tot het getroffen gebied
  [naar artikel]
 8. VN-Veiligheidsraad roept Myanmar op om einde te maken aan geweld tegen Rohingya (07/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De VN-Veiligheidsraad heeft de regering van Myanmar opgeroepen om een einde te maken aan de militaire operatie tegen de Rohingya.
  [naar artikel]
 9. Ergste geweld in jaren in Myanmar: "Vrees voor etinische zuivering met massamoord en verkrachtingen" (31/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanuit Myanmar is afgelopen week een grote, in het Westen weinig gekende, vluchtelingenstroom op gang gekomen van tienduizenden etnische moslims.
  [naar artikel]
 10. VN-Veiligheidsraad roept Myanmar op om einde te maken aan geweld tegen Rohingya (07/11/2017 - Knack)
  De VN-Veiligheidsraad heeft de regering van Myanmar opgeroepen om een einde te maken aan de militaire operatie tegen de Rohingya. Ook vraagt ze dat de leden van de moslimminderheid, die voornamelijk naar buurland Bangladesh zijn gevlucht, de mogelijkheid krijgen terug te keren keren.
  [naar artikel]
 11. Facebook geeft toe: "Niet genoeg gedaan om geweld tegen moslims in Myanmar te voorkomen" (07/11/2018 - VRT NWS)
  Uit onderzoek blijkt dat Facebook in Myanmar is gebruikt om geweld aan te wakkeren tegen de Rohingya-minderheid, die voornamelijk uit moslims bestaat. Het Amerikaanse bedrijf erkent ondertussen dat het meer had kunnen doen om dat te voorkomen.
  [naar artikel]
 12. "Neem Nobelprijs af van Aung San Suu Kyi" (08/09/2017 - VRT NWS)
  De kritiek op de regeringsleidster van Myanmar klinkt steeds luider. Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, heeft zich nog altijd niet duidelijk uitgesproken over het geweld tegen honderdduizenden moslims in het overwegend boeddhistische Myanmar. "Neem haar Nobelprijs af", horen we steeds vaker. "Dat kunnen we niet maken", klinkt het bij het Nobelcomité.
  [naar artikel]
 13. VN-Veiligheidsraad houdt spoedvergadering over geweld in Gaza (31/03/2018 - VRT NWS)
  De VN-Veiligheidsraad is in spoedzitting bijeengekomen over het geweld in de Gazastrook. Gisteren zijn er minstens 15 Palestijnse betogers neergeschoten door het Israëlische leger toen ze de zwaarbewaakte grens wilden oversteken. VN-Secretaris-Generaal Guterres eist een onafhankelijk onderzoek. 
  [naar artikel]
 14. VN-Veiligheidsraad: "Burundi glijdt af" (03/08/2017 - De Redactie)
  Steeds meer vluchtelingen en berichten over folteringen en terechtstellingen doen nog eens de alarmbel afgaan bij de VN-Veiligheidsraad. Die wil dat het geweld stopt. Achter de schermen wordt onderhandeld.
  [naar artikel]
 15. VN-topman Guterres: "Stop etnische zuivering van Rohingya in Myanmar" (13/09/2017 - VRT NWS)
  Volgens VN-secretaris-generaal Antonio Guterres is de humanitaire situatie in Myanmar (Birma) catastrofaal en moet het leger het verjagen van de Rohingya meteen stoppen. Guterrres schuwt ook de harde woorden niet.
  [naar artikel]
 16. Palestijnen eisen spoedzitting van Veiligheidsraad (15/05/2018 - VRT NWS)
  De Palestijnse Autoriteit eist na de protesten met tientallen doden op de Gazastrook een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. "We moeten er de recentste ontwikkelingen bespreken", zei Saeb Ereket, diplomaat en algemeen secretaris van de PLO.
  [naar artikel]
 17. Suu Kyi twijfelt of er 'onwettig geweld' is in Myanmar (19/09/2017 - De Tijd)
  11:02 De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft dinsdag voor het eerst publiek gereageerd op het geweld in haar land. Ze veroordeelde 'onwettig geweld', al betwijfelde ze meteen of dat geweld er wel is...
  [naar artikel]
 18. Palestijnen eisen spoedzitting van Veiligheidsraad (15/05/2018 - De Morgen)
  De Palestijnse Autoriteit eist na de protesten met tientallen doden op de Gazastrook een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. "We moeten er de recentste ontwikkelingen bespreken", zegt Saeb Ereket, diplomaat en algemeen secretaris van de PLO.
  [naar artikel]
 19. VN-Veiligheidsraad veroordeelt militair geweld tegen Rohingya (07/11/2017 - VRT NWS)
  De VN-Veiligheidsraad heeft zich uitgesproken tegen de operatie van het leger van Myanmar tegen de moslimminderheid. Westerse landen wilden een resolutie afdwingen, maar China lag dwars.   
  [naar artikel]
 20. Geweld tegen Rohingya – VN-Veiligheidsraad buigt zich donderdag opnieuw over Myanmar (26/09/2017 - Metro)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt donderdag opnieuw samen om het geweld tegen de Rohingya in Myanmar te bespreken. Dat staat te lezen in de agenda van de raad. De vergadering werd bijeengeroepen door zeven landen: Zweden, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Egypte, Senegal en Kazachstan. Secretaris-generaal Antonio Guterres zal de raad ook toespreken. De VN hebben het geweld in Myanmar al meerdere malen als “etnische zuivering” veroordeeld. De Rohingya zijn een moslimminderheid die in Myanmar wordt vervolgd en door de boeddhistische meerderheid als illegaal wordt beschouwd. Door het geweld zijn sinds 25 augustus al meer dan 400.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. In totaal zouden nu al ongeveer 800.000 van hen daar, vaak in erbarmelijke omstandigheden, in kampen leven. Afgelopen dinsdag was het de eerste keer dat de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi reageerde op het geweld. Ze zei “grote spijt” te hebben voor de vele burgers die “zijn ingesloten” door de crisis en gaf aan bereid te zijn om alle Rohingya uit Bangladesh terug te laten keren. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 21. Buschauffeur "straft" leerlingen voor "belletjetrek" en reed 5 km door zonder stoppen (13/10/2017 - VRT NWS)
  De Lijn onderzoekt klachten van een aantal ouders over een buschauffeur in Vlaams-Brabant. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De man was het zo beu dat leerlingen de bus lieten stoppen zonder af te stappen dat hij hen zonder te stoppen meteen aan de eindhalte afzette.
  [naar artikel]
 22. "Afschuwelijke cijfers: 6.700 Rohingya doodgeschoten, levend verbrand of doodgeslagen" (14/12/2017 - VRT NWS)
  Uit een officieel rapport van Artsen Zonder Grenzen (AZG) blijkt dat er op een maand tijd in Myanmar 6.700 Rohingya-moslimvluchtelingen zijn gestorven door driest geweld. Onder de doden ook 750 kinderen jonger dan 5 jaar.  AZG-voorzitter Meinie Nicolai wijst naar de overheid van Myanmar als de schuldige.
  [naar artikel]
 23. Nobelprijswinnares laat zich dan toch uit over geweld tegen moslimminderheid Rohingya (06/09/2017 - VRT NWS)
  Na weken van stilzwijgen reageert regeringleidster van Myanmar Aung San Suu Kyi op het geweld tegen de Rohingya: ze veroordeelt de "misinformatie", maar zegt niks over de Rohingya die massaal naar Bangladesh vluchten.
  [naar artikel]
 24. Gemiddeld 40 aangiften per dag van emotioneel misbruik in relatie: "Topje van de ijsberg" (21/11/2017 - VRT NWS)
  Elke dag stappen gemiddeld 40 mensen in België naar de politie omdat ze emotioneel misbruikt worden in hun relatie. "In beweging tegen geweld - vzw Zijn" lanceert vandaag een campagne om het taboe te doorbreken. "Mensen die emotioneel geweld ervaren, denken vaak: "Ik word niet geslagen, dus er zal niets aan de hand zijn."
  [naar artikel]
 25. VN-Veiligheidsraad: geweld Zuid-Soedan moet stoppen (11/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Na een spoedbijeenkomst op zondag heeft de VN-Veiligheidsraad in een unanieme verklaring rivaliserende militairen in Zuid-Soedan opgeroepen om te
  [naar artikel]
 26. Amnesty: "nieuwe bewijzen over geweld tegen Rohingya in Myanmar" (07/02/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/GRWFtN6zIgkfWFHhDVqh_9shDJY/diocontent/115329463/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 27. SP.A: "Mayeur moet ontslag nemen, anders stappen we uit meerderheid" (08/06/2017 - De Redactie)
  Brussels minister Pascal Smet (SP.A) eist dat de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) ontslag neemt. Zo niet, dan dreigen de Vlaamse socialisten ermee uit het Brusselse gemeentebestuur stappen. "Het schandaal rond Samusocial is moreel verwerpelijk", aldus Smet.
  [naar artikel]
 28. VS blokkeren verklaring van VN over geweld in Gaza (01/04/2018 - VRT NWS)
  De Verenigde Staten hebben een ontwerpverklaring van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over het geweld in de Gazastrook geblokkeerd. Daarin wordt opgeroepen tot "terughoudendheid en het voorkomen van verdere escalatie", en een onderzoek naar de confrontaties tussen Palestijnse betogers en het Israëlische leger.
  [naar artikel]
 29. Rohingya-vluchteling getuigt: "We zitten in de val" (08/09/2017 - VRT NWS)
  Honderdduizenden Rohingya's, de moslimminderheid uit Myanmar, zijn op de vlucht voor etnisch-religieus geweld. Sommigen wagen de gevaarlijke tocht naar buurland Bangladesh, maar velen zitten in vluchtelingenkampen in Myanmar, bijeengebracht door de regering. De Vranckx-redactie sprak met een Rohingya die in het Thet Kay Pyin vluchtelingenkamp woont. Om veiligheidsredenen kunnen we zijn naam niet vrijgeven.
  [naar artikel]
 30. Aung San Suu Kyi: "Geen etnische zuiveringen van Rohingya-moslims in Myanmar" (06/04/2017 - De Redactie)
  Volgens de Nobelprijswinnares en officieuze leider van Myanmar is de term "etnische zuivering" te sterk voor de situatie van de moslimminderheid in het Aziatische land. Nochtans is de situatie van de Rohingya-bevolkingsgroep er penibel.
  [naar artikel]
 31. Kim Jong-un wou met raketlancering "oorlogszucht van VS kalmeren" ¿ VN-Veiligheidsraad legt geen nieuwe sancties op (16/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de nieuwe rakettest door Noord-Korea scherp veroordeeld en als "provocatie" afgedaan,
  [naar artikel]
 32. Kim Jong-un wou met raketlancering "oorlogszucht van VS kalmeren" - VN-Veiligheidsraad legt geen nieuwe sancties op (16/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de nieuwe rakettest door Noord-Korea scherp veroordeeld en als "provocatie" afgedaan,
  [naar artikel]
 33. Kim Jong-un wou met raketlancering "oorlogszucht van VS kalmeren" - VN-Veiligheidsraad legt geen nieuwe sancties op (16/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de nieuwe rakettest door Noord-Korea scherp veroordeeld en als "provocatie" afgedaan,
  [naar artikel]
 34. Kim Jong-un wou met raketlancering "oorlogszucht van VS kalmeren" - VN-Veiligheidsraad legt geen nieuwe sancties op (16/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de nieuwe rakettest door Noord-Korea scherp veroordeeld en als "provocatie" afgedaan,
  [naar artikel]
 35. Kim Jong-un wou met raketlancering "oorlogszucht van VS kalmeren" ¿ VN-Veiligheidsraad legt geen nieuwe sancties op (16/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de nieuwe rakettest door Noord-Korea scherp veroordeeld en als "provocatie" afgedaan,
  [naar artikel]
 36. Myanmar wil geen bezoek van de VN (02/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Myanmar heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties laten weten dat aanstaande februari niet 'het juiste moment' is om het land te bezoeken....
  [naar artikel]
 37. Alba vraagt op Teen Choice Awards om het geweld te stoppen (01/08/2016 - De Redactie)
  De actrice deed dat samen met tieners die zelf al werden geconfronteerd met geweld. Daarnaast werden prijzen uitgedeeld aan "Pretty little liars" en viel Kim Kardashian uit de boot.
  [naar artikel]
 38. VN-commissie die geweld tegen Rohingya onderzoekt wil "onbeperkte" toegang tot Myanmar (19/09/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/548T14sT2TImE3L3ZnodqTsTVJQ/diocontent/111857127/_crop/0/0/2750/1554/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 39. Oprichter van "huurlingenbedrijf" Blackwater is nu ook actief in Myanmar (21/03/2019 - VRT NWS)
  Het bedrijf Frontier Services Group (FSG) heeft nu ook een licentie gekregen om "beveiligingsoperaties" uit te voeren in Myanmar in Zuidoost-Azië. Eerder was dat bedrijf van Erik Prince -bekend van Blackwater- in opspraak gekomen door de bouw van een opleidingscentrum voor Chinese veiligheidstroepen in de omstreden regio Xinjiang.
  [naar artikel]
 40. Washington stelt "zeker veto" tegen VN-resolutie over bescherming Palestijnen (01/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten zullen "een zeker veto" stellen tegen de ontwerpresolutie van Koeweit op de VN-Veiligheidsraad, die de bescherming eist van...
  [naar artikel]
 41. Nederlandse premier: "Russen moeten stoppen met onzin over MH17" (01/10/2016 - De Redactie)
  Nederland eist van Rusland volledige medewerking in het onderzoek naar de neergehaalde vlucht MH17 boven Oekraïne. En de Russen moeten stoppen "met het verspreiden van allerlei onzin over de kwaliteit van het onderzoek", voegt de Nederlandse premier Mark Rutte eraan toe.
  [naar artikel]
 42. "Militairen leger van Myanmar maakten zich niet schuldig aan verkrachting van Rohingya" (01/05/2018 - VRT NWS)
  De militairen van het leger van Myanmar hebben zich niet schuldig gemaakt aan de verkrachting van Rohingya-moslims. Dat heeft de chef van het leger van Myanmar gezegd, generaal Min Aung Hlaing. Hij weerlegt daarbij beschuldigingen van de Verenigde Naties die eerder melding maakten van "etnische zuivering".
  [naar artikel]
 43. Ergste geweld in jaren: minderheid in Myanmar wordt bedreigd met "etinische zuivering" (31/08/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/kvHtX0R02LxcwkYOCeh9VlNjHoo/diocontent/110776220/_crop/0/224/3499/1976/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 44. “Bewijzen voor oorlogsmisdaden van leger Myanmar tegen etnische minderheden” (24/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het leger van Myanmar blijft zich schuldig maken aan gruweldaden tegen verschillende etnische minderheden in het land. De meldt Amnesty International, dat zegt bewijzen te hebben van oorlogsmisdaden en andere militaire inbreuken tegen etnische groepen in het noorden van Myanmar. De mensenrechtenorganisatie eist dat de 99ste Lichte Infanterie Divisie (LID) van het leger, die twee jaar geleden al betrokken was bij het geweld tegen de Rohingya, ter verantwoording wordt geroepen.
  [naar artikel]
 45. Vranckx: Soldaten aan de schoolpoort (11/04/2020 - VRT NWS)
  Herbekijk de "Vranckx"-reportage "Soldaten aan de schoolpoort". Kinderen die naar school gaan in Kaapstad, doen dat op gevaar van eigen leven. Het geweld van gewapende bendes maakt jonge slachtoffers. Het is zelfs zo ver gekomen dat kinderen zelf wapens dragen. De overheid heeft het leger ingezet. Het is nog maar de vraag of de soldaten het geweld kunnen stoppen.
  [naar artikel]
 46. ‘Meer dan 1.000 doden bij geweld in Myanmar’ (08/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het geweld in de provincie Rakhine, in het westen van Myanmar, heeft al 270.000 Rohingya op de vlucht gedreven. Dat zegt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) vrijdag. Het geweld in het land heeft mogelijk al aan meer dan duizend mensen het leven gekost. Het merendeel van de slachtoffers maakt deel uit van islamitische Rohingya-minderheid.
  [naar artikel]
 47. VN-Veiligheidsraad buigt zich morgen over etnisch geweld in Myanmar (12/09/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/rT_-iXnusaizvT8n09prxg-tT1M/diocontent/111419975/_crop/0/283/5220/2948/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 48. In beeld: Boeren in Myanmar stappen over van opium naar zijde (14/05/2018 - Knack)
  Myanmar moet enkel Afghanistan laten voorgaan als grootste opiumproducent ter wereld. Maar nu de prijs van het goedje zakt, stappen boeren er over op zijde.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.